ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫କୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଆମ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ପାଇଁ, ଇଷ୍ଟ(EAST)ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି- ଏମ୍ପାଓ୍ବାର, ଆକ୍ଟ, ଷ୍ଟ୍ରେଙ୍ଗଦେନ, ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ କେବଳ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ କୁହାଯାଉଥିଲା... ଆଜି ଏହା 'ବିକାଶର ଅଗ୍ରଣୀ ଅଞ୍ଚଳ' ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ୟାକେଜ୍: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଶାନ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ମାଓବାଦୀ, ଆମ ସରକାର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଶକ୍ତି ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
23 MAY 2025 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଗର୍ବ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଅପାର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ନିବେଶର ଉତ୍ସବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଅନୁକୂଳ ନିବେଶ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ନିଜର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଆମ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବିବିଧତା ବିଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳ। ବାଣିଜ୍ୟ, ପରମ୍ପରା, ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିବିଧତା ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଜୈବ-ଅର୍ଥନୀତି, ବାଉଁଶ ଶିଳ୍ପ, ଚା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମର ସମାର୍ଥକ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଉଦୀୟମାନ କେନ୍ଦ୍ର। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ କେବଳ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁନାହିଁ ବରଂ ଶକ୍ତିର ଏକ ପାୱାରହାଉସ୍ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଅନୁଭବ କରାଉଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀର ସାର, ଯାହା ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଆଣୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶକ୍ତି ସହିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ନିବେଶ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଘୋଷଣା କରୁଛି।
ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ପାଇଁ, ପୂର୍ବ (EAST) କେବଳ ଏକ ଦିଗ ନୁହେଁ ବରଂ (Empower, Act, Strengthen and Transform) ଅର୍ଥାତ୍ ସଶକ୍ତ, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ, ସୁଦୃଢ ଓ ରୂପାନ୍ତର କରିବା । ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା ପରିଭାଷିତ କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପୂର୍ବ ଭାରତ, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଭାରତର ବିକାଶ ପଥର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଛି।
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଗତି କେବଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଭୂମିରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ କରାଯାଇଥିବା ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗସ୍ତ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି ଭୂମିକୁ ବୁଝିବା, ଲୋକଙ୍କ ଆଖିରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସାକାର କରିବା ଏବଂ ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ବିକାଶ ନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଇଟା ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ। ସେ "ଲୁକ୍ ଇଷ୍ଟ" ରୁ "ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ" ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂପର୍କରେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଏକ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଏବେ ଏହା ଭାରତର ବିକାଶ ଗାଥାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁବିକଶିତ ରାସ୍ତା, ବିଦ୍ୟୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନେଟୱାର୍କ ଯେକୌଣସି ଶିଳ୍ପର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଗଠନ କରେ, ଯାହା ସୁଗମ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉଛି ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ଏବଂ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିପ୍ଳବ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏବେ ସୁଯୋଗର ଭୂମି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ସେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସେଲା ଟନେଲ ଏବଂ ଆସାମର ଭୂପେନ ହଜାରିକା ସେତୁ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୧,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ, ବ୍ୟାପକ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ, ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଏବଂ ବରାକ ନଦୀରେ ଜଳପଥର ବିକାଶ ଏବଂ ଶହ ଶହ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ୧୬୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ୍ ସ୍ଥାପନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜପଥ, ରେଳପଥ, ଜଳପଥ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି, ଯାହା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଲାଭଜନକ ଆଧାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଆସିଆନ ସହିତ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୧୨୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଏବଂ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହା ୨୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସେତୁ ଏବଂ ଆସିଆନ ବଜାର ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର କରିବ। ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଭିଏତନାମ ଏବଂ ଲାଓସ ସହିତ ଭାରତର ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ମିଆଁମାରରୁ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରୁଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଭାରତ-ମିଆଁମାର-ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ରାଜପଥର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଳାଦାନ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ଟ୍ରାନଜିଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହା କୋଲକାତା ବନ୍ଦରକୁ ମିଆଁମାରର ସିତ୍ୱେ ବନ୍ଦର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ଦେଇ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ଦୂରତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଗୌହାଟୀ, ଇମ୍ଫାଲ ଏବଂ ଅଗରତାଲାକୁ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍ ଭାବରେ ବିକାଶ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମେଘାଳୟ ଏବଂ ମିଜୋରାମରେ ଲାଣ୍ଡ୍ କଷ୍ଟମ୍ସ ଷ୍ଟେସନ୍ ସ୍ଥାପନ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ସୁଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି, ଯାହା ନିବେଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତ ରଖିଥିବା ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମୃଦ୍ଧ ଜୈବ ବିବିଧତା, ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶ ଏବଂ ଜୈବ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉପରେ ନିଜର ମତାମତ ପ୍ରକାଶ କରି ଏହାକୁ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଭାରତର "ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ମିଶନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ବିବିଧତା ସୁସ୍ଥତା-ଚାଳିତ ଶିଳ୍ପ ବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରେ ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଙ୍ଗୀତ, ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ଏହାର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ, କନସର୍ଟ ଏବଂ ଡେଷ୍ଟିନେସନ୍ ଓ୍ବେଡିଂ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ସ୍ଥାନ, ଏହାକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେଉଛି, ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ - ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ହୋମଷ୍ଟେ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯୁବ ଗାଇଡମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ବିପୁଳ ନିବେଶ ସମ୍ଭାବନା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ହେଉଛି ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଏବଂ ଆମ ସରକାର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଥରେ ଅବରୋଧ ଏବଂ ସଂଘର୍ଷ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା, ଯାହା ଏଠାକାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗକୁ ଗୁରୁତର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା। ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଶାନ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଅସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ଉଦୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଯୁବପିଢ଼ି କେବଳ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଉଦୀୟମାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉଦ୍ଭାବକ ମଧ୍ୟ। ସେ ୧୩,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ୪ଜି ଏବଂ ୫ଜି କଭରେଜ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସୁଯୋଗ ଭଳି ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ଏବେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶପଥ ଭାବରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏହି ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ପଦକ୍ଷେପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ସେ ୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ, ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଥମ ଏମ୍ସ, ନଅଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଆଇଆଇଆଇଟି ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ, ସେ ମିଜୋରାମରେ ଭାରତୀୟ ଜନ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ନିବେଶ ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଠଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ୨୫୦ରୁ ଅଧିକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଯାହା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାର ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ।
ବିଶ୍ବରେ ବଢୁଥିବା ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟର ଚାହିଦା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଏକ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ରହିବା ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ। ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଜୈବିକ କୃଷିର ପରିସର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଚା, ପଣସ, କମଳା, ଲେମ୍ବୁ, ହଳଦୀ ଏବଂ ଅଦା ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି। ସେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଅସାଧାରଣ ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଗୁଣବତ୍ତା ଯୋଗୁଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଭାରତର ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବଜାରର ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପୂର୍ବରୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି, ମେଗା ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ବିକାଶ, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ପାମ୍ ତେଲ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ମାଟି ଏବଂ ଜଳବାୟୁକୁ ପାମ୍ ତେଲ ଚାଷ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଆୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏବଂ ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ତେଲ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତେଲ ପାମ୍ ଚାଷ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦୁଇଟି ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର - ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ସେ ସମସ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ସୌରଶକ୍ତିରେ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ନିବେଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ପୂର୍ବରୁ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇସାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ବ୍ୟତୀତ, ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ୍, ସେଲ୍, ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସମାଧାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସମେତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସର୍ବାଧିକ ନିବେଶର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅଧିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଦେଶୀ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଆସାମର ବଢ଼ୁଥିବା ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ପ୍ରଥମ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ହେବ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିକାଶ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶିଳ୍ପ ବିକାଶରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ବ୍ୟବସାୟୀ ନେତାମାନଙ୍କ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରି, ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମ୍ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ର କାମ କରିବାକୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଉଦୀୟମାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ସୁଦ୍ଧା, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆ, ମଣିପୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ କୁମାର ଭଲ୍ଲା, ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ, ମେଘାଳୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କନରାଡ କେ. ସାଙ୍ଗମା, ମିଜୋରାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲାଲଦୁହୋମା, ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନେଫିଉ ରିଓ, ସିକିମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରେମ ସିଂହ ତମାଙ୍ଗ, ତ୍ରିପୁରା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମାଣିକ ସାହା, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ସୁଯୋଗର ଭୂମି ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଘରୋଇ ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର, ନିବେଶକ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ-ଇଷ୍ଟ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ସମର୍ଥନରେ ଆୟୋଜିତ ରୋଡ୍ ଶୋ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତଙ୍କ ବୈଠକ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଚାମ୍ବର ବୈଠକ ସମେତ ରାଜ୍ୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାକ୍-ଶିଖର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେଉଛି ମେ ୨୩-୨୪ ଦୁଇ ଦିନିଆ ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଅଧିବେଶନ, ବ୍ୟବସାୟ-ସରକାର ଅଧିବେଶନ, ବ୍ୟବସାୟ-ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟରେ ବୈଠକ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ନୀତି ଏବଂ ସମ୍ପର୍କିତ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଫୋକସ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ, କୃଷି-ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର, ବୟନ, ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ; ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା; ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ; ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କିମ୍ବା ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ସେବା; ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ; ଶକ୍ତି; ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଅନ୍ୟତମ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rising North East Investors Summit 2025
The Northeast is the most diverse region of our diverse nation: PM
For us, EAST means - Empower, Act, Strengthen and Transform: PM
There was a time when the North East was merely called a Frontier Region.. Today, it is emerging as the ‘Front-Runner of Growth’: PM
The North East is a complete package for tourism: PM
Be it terrorism or Maoist elements spreading unrest, our government follows a policy of zero tolerance: PM
The North East is becoming a key destination for sectors like energy and semiconductors: PM
23 MAY 2025 12:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rising North East Investors Summit 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi today. Extending a warm welcome to all the dignitaries to the event, the Prime Minister expressed pride, warmth, and immense confidence in the future of the North East region. He recalled the recent Ashtalakshmi Mahotsav held at Bharat Mandapam and emphasized that today's event marks a celebration of investment in the Northeast. The Prime Minister highlighted the significant presence of industry leaders at the summit, underscoring the enthusiasm surrounding opportunities in the region. He extended his congratulations to all ministries and state governments, acknowledging their efforts in creating a thriving investment-friendly environment. Conveying his best wishes, Prime Minister lauded the Northeast Rising Summit, reaffirming his commitment to the region’s continued growth and prosperity.
Underscoring India’s status as the world’s most diverse nation, Shri Modi said, “the Northeast is the most diverse region of our diverse nation”. He emphasized the vast potential spanning trade, tradition, textiles, and tourism, stating that the region's diversity is its greatest strength. He remarked that the Northeast is synonymous with a thriving bio-economy and bamboo industry, tea production and petroleum, sports and skill, as well as an emerging hub for eco-tourism. He further noted that the region is paving the way for organic products and stands as a powerhouse of energy. He affirmed that the Northeast embodies the essence of Ashtalakshmi, bringing prosperity and opportunity. With this strength, he stated, every Northeastern state is declaring its readiness for investment and leadership.
Emphasizing the critical role of Eastern India in achieving a Viksit Bharat, the Prime Minister underscored the Northeast as its most vital component. “For us, EAST is not just a direction but a vision—Empower, Act, Strengthen, and Transform—which defines the policy framework for the region”, he stated, highlighting that this approach has placed Eastern India, particularly the Northeast, at the center stage of India's growth trajectory.
Prime Minister highlighted the transformative changes witnessed in the Northeast over the past 11 years, emphasizing that the progress is not merely reflected in statistics but is tangible on the ground. He stated that the government's engagement with the region goes beyond policy measures, fostering a heartfelt connection with its people. The Prime Minister underscored the over 700 visits made by Union Ministers to the Northeast, demonstrating their commitment to understanding the land, witnessing the aspirations in people's eyes, and translating that trust into development policies. He stressed that infrastructure projects are not just about bricks and cement but serve as a means of emotional connectivity. He reaffirmed the shift from Look East to Act East, stating that this proactive approach is yielding visible results. “While the Northeast was once regarded merely as a frontier region, it is now emerging as a front-runner in India's growth story”, he added.
Underlining that robust infrastructure plays a key role in making the tourism sector attractive and instilling confidence among investors, Shri Modi highlighted that well-developed roads, power infrastructure, and logistics networks form the backbone of any industry, facilitating seamless trade and economic growth. He remarked that infrastructure is the foundation of development and that the government has initiated an Infrastructure Revolution in the Northeast. He acknowledged the region’s past challenges but asserted that it is now emerging as a Land of Opportunities. He stated that thousands of crores have been invested in enhancing connectivity, citing projects such as the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh and the Bhupen Hazarika Bridge in Assam. Shri Modi also highlighted key advancements in the past decade, including the construction of 11,000 kilometers of highways, extensive new railway lines, a doubling of airport numbers, the development of waterways on the Brahmaputra and Barak rivers, and the installation of hundreds of mobile towers. He further noted the establishment of a 1,600-kilometer-long Northeast Gas Grid, ensuring a reliable energy supply for industries. Shri Modi underscored that highways, railways, waterways, and digital connectivity are all strengthening the Northeast’s infrastructure, creating a fertile ground for industries to seize the First Mover Advantage. He affirmed that over the next decade, the region’s trade potential will multiply significantly. He further pointed out that India’s trade volume with ASEAN currently stands at approximately $125 billion and is expected to exceed $200 billion in the coming years, positioning the Northeast as a strategic trade bridge and gateway to ASEAN markets. He reiterated the government’s commitment to accelerating infrastructure projects to enhance regional connectivity. Stressing the importance of the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway, which will provide direct access from Myanmar to Thailand, strengthening India's connectivity with Thailand, Vietnam, and Laos, Shri Modi highlighted the government's efforts to expedite the Kaladan Multimodal Transit Project, which will link the Kolkata Port to Myanmar's Sittwe Port, providing a crucial trade route through Mizoram. He stated that this project will significantly reduce the travel distance between West Bengal and Mizoram, enhancing trade and industrial growth.
Highlighting the ongoing development of Guwahati, Imphal, and Agartala as Multi-Modal Logistics Hubs, the Prime Minister noted that the establishment of Land Custom Stations in Meghalaya and Mizoram is further expanding international trade opportunities. He emphasized that these advancements are positioning the Northeast as a rising force in trade with Indo-Pacific nations, unlocking new avenues for investment and economic growth.
Underscoring India's vision of becoming a Global Health and Wellness Solution Provider, the Prime Minister stated that the Heal in India initiative is being developed as a worldwide movement. He highlighted the Northeast’s rich biodiversity, natural environment, and organic lifestyle, describing it as a perfect destination for wellness. The Prime Minister urged investors to explore the Northeast as a critical component of India's Heal in India mission, reaffirming that the region’s climate and ecological diversity offer immense potential for wellness-driven industries.
Shri Modi highlighted the rich cultural heritage of the Northeast, emphasizing its deep-rooted connection to music, dance, and celebrations. He noted that the region is an ideal destination for global conferences, concerts, and destination weddings, positioning it as a complete tourism package. He stated that as development reaches every corner of the Northeast, its positive impact on tourism is evident, with visitor numbers doubling. He remarked that these are not just statistics—this surge has led to the rise of homestays in villages, new employment opportunities for young guides, and the expansion of the tour and travel ecosystem. Underscoring the need to elevate Northeast tourism further, he pointed out the vast investment potential in eco-tourism and cultural tourism. Reaffirming that peace and law and order are the most crucial factors for any region's development, Shri Modi stated, “Our government has a zero-tolerance policy against terrorism and insurgency”. He noted that the Northeast was once associated with blockades and conflict, which severely impacted opportunities for its youth. He outlined the government’s consistent efforts toward peace agreements, stating that over the past 10-11 years, more than 10,000 young individuals have abandoned arms to embrace peace. He emphasized that this shift has unlocked new employment and entrepreneurial opportunities within the region. Shri Modi further highlighted the impact of the MUDRA scheme, which has provided thousands of crores in financial support to lakhs of youth in the Northeast. He further noted the rise of education institutes, helping young individuals develop skills for the future. He stated that the youth of the Northeast are not just internet users but emerging digital innovators. He emphasized advancements such as over 13,000 kilometers of optical fiber expansion, 4G and 5G coverage, and growing opportunities in the technology sector. “Young entrepreneurs are now launching major startups within the region, reinforcing the Northeast’s role as India’s digital gateway”, he added.
Emphasizing the critical role of skill development in driving growth and securing a better future, the Prime Minister stated that the Northeast provides a favorable environment for this advancement, with the central government making substantial investments in education and skill-building initiatives. The Prime Minister highlighted that over the past decade, ₹21,000 crore has been invested in the Northeast’s education sector. He noted key developments, including the establishment of over 800 new schools, the region’s first AIIMS, nine new medical colleges, and two new IIITs. Additionally, he cited the creation of the Indian Institute of Mass Communication campus in Mizoram and nearly 200 new skill development institutes across the region. He further remarked that India's first sports university is being developed in the Northeast, with significant investments under the Khelo India program. He pointed out that eight Khelo India Centers of Excellence and more than 250 Khelo India Centers have been established, fostering sports talent across the region. The Prime Minister assured that the Northeast now offers top-tier talent across various sectors, encouraging industries and investors to leverage the region’s immense potential.
Shri Modi stressed on the growing global demand for organic food, stating that his vision is for an Indian food brand to be present on every dining table worldwide. He highlighted the Northeast’s pivotal role in realizing this dream. He said that over the past decade, the scope of organic farming in the Northeast has doubled, with the region producing high-quality tea, pineapples, oranges, lemons, turmeric, and ginger. He affirmed that the exceptional taste and superior quality of these products have led to rising international demand. He also encouraged stakeholders to capitalize on this growing market, recognizing the Northeast’s potential as a key driver of India’s organic food exports.
Underscoring the government's commitment to facilitating the establishment of food processing units in the Northeast, the Prime Minister stated that while enhanced connectivity is already supporting this initiative, additional efforts are being made to develop mega food parks, expand cold storage networks, and provide testing lab facilities. He highlighted the launch of the Oil Palm Mission, recognizing the Northeast’s soil and climate as highly suitable for palm oil cultivation. He noted that this initiative offers a strong income opportunity for farmers while reducing India's dependency on edible oil imports. He further added that palm oil farming presents a major opportunity for industries, encouraging stakeholders to tap into the region’s agricultural potential.
“Northeast is emerging as a key destination for two strategic sectors—energy and semiconductors”, stressed Shri Modi, highlighting the government's extensive investments in hydropower and solar power across all Northeastern states, with several thousand crore worth of projects already approved. He noted that beyond investment opportunities in plants and infrastructure, there is significant potential in manufacturing, including solar modules, cells, storage solutions, and research. He underscored the importance of maximizing investment in these areas, stating that greater self-sufficiency today will reduce dependence on foreign imports in the future. Shri Modi further remarked on the growing role of Assam in strengthening India’s semiconductor ecosystem. He announced that the first Made in India chip from a Northeast-based semiconductor plant will soon be introduced, signaling a major milestone for the region. He affirmed that this development is unlocking opportunities for cutting-edge technology and solidifying the Northeast’s position in India's high-tech industrial growth.
“Rising Northeast is more than just an investors’ summit—it is a movement and a call to action”, emphasised the Prime Minister, stating that India’s future will reach new heights through the Northeast’s progress and prosperity. The Prime Minister expressed full confidence in the business leaders present, urging them to unite in driving growth. Concluding his address, he called upon stakeholders to work together in transforming Ashtalakshmi—the symbol of Northeast’s potential—into a guiding force for a Viksit Bharat. He expressed confidence that by the next Rising Northeast, India would have propelled way ahead.
The Union Minister for Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Governor of Manipur, Shri Ajay Kumar Bhalla, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma, Chief Minister of Mizoram, Shri Lalduhoma, Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang, Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha, Union Minister of State for Development of North Eastern Region, Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
With an aim to highlight the North East Region as a land of opportunity, attracting global and domestic investment, and bringing together key stakeholders, investors, and policymakers on a single platform, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rising North East Investors Summit at Bharat Mandapam, New Delhi today.
The Rising North East Investors Summit, a two-day event from May 23-24 is the culmination of various pre-summit activities, such as series of roadshows, and states' roundtables including Ambassador’s Meet and Bilateral Chambers Meet organized by the central government with active support from the state governments of the North Eastern Region. The Summit will include ministerial sessions, Business-to-Government sessions, Business-to-Business meetings, startups and exhibitions of policy and related initiatives taken by State Government and Central ministries for investment promotion.
The main focus sectors of investment promotion include Tourism and Hospitality, Agro-Food Processing and allied sectors; Textiles, Handloom, and Handicrafts; Healthcare; Education and Skill Development; Information Technology or Information Technology Enabled Services; Infrastructure and Logistics; Energy; and Entertainment and Sports.