প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট, ২০২৫ উদ্বোধন কৰে
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আমাৰ বৈচিত্ৰ্যময় ৰাষ্ট্ৰৰ অতিশয় বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ অঞ্চলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ বাবে ইষ্ট (EAST) মানে - এম্পাৱাৰ, এক্ট, সবলীকৰণ (Strengthen) আৰু ট্ৰেন্সফৰ্মঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এটা সময়ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক কেৱল ফ্ৰন্টলাইন অঞ্চল বুলি কোৱা হৈছিল.. কিন্তু আজি ই ‘বিকাশৰ ফ্ৰন্ট-ৰানাৰ’ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল হৈছে পৰ্যটনৰ পূৰ্ণ পেকেজঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সন্ত্ৰাসবাদ বা মাওবাদৰ অৱসান নঘটালৈকে আমাৰ চৰকাৰে শূন্য-সহনশীল নীতি অনুসৰণ কৰি যাবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল শক্তি আৰু অৰ্ধ-পৰিবাহীৰ দৰে খণ্ডৰ মূল কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
23 MAY 2025 12:57PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট, ২০২৫ উদ্বোধন কৰে। ইয়াত সমবেত সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিক উষ্ম আদৰণি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ভৱিষ্যতক লৈ গৌৰৱ আৰু গভীৰ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। শেহতীয়াকৈ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ কথা স্মৰণেৰে তেখেতে কয় যে আজি এই অনুষ্ঠানত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিনিয়োগক উদযাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই সন্মিলনত একাধিক উদ্যোগপতিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখেৰে অঞ্চলটোৰ সুযোগৰাজিক কেন্দ্ৰ কৰি বিৰাজ কৰা উৎসাহ-উদ্দীপনাত আলোকপাত কৰে। তেখেতে সকলো মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপনেৰে এটি বিনিয়োগ-অনুকূল পৰিবেশ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ শলাগ লয়। সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটক ​​প্ৰশংসাৰে অঞ্চলটোৰ অবিৰত বিকাশ আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতি স্বকীয় দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰে।
বিশ্বৰ আটাইতকৈ বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ মৰ্য্যাদাত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আমাৰ বৈচিত্ৰ্যময় ৰাষ্ট্ৰৰ অতিশয় বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ অঞ্চল।” তেখেতে বাণিজ্য, পৰম্পৰা, বস্ত্ৰশিল্প আৰু পৰ্যটনক সামৰি বিশাল সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয় যে অঞ্চলটোৰ বৈচিত্ৰ্যই ইয়াৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি। তেখেতে কয় যে উত্তৰ-পূব এক সমৃদ্ধিশালী জৈৱ অৰ্থনীতিৰ অঞ্চল আৰু বাঁহ উদ্যোগ, চাহ উৎপাদন আৰু পেট্ৰলিয়াম, ক্ৰীড়া আৰু দক্ষতাৰ আকৰ হোৱাৰ লগতে ইক’-টুৰিজিমৰ এক উদীয়মান কেন্দ্ৰ। তেখেতে আৰু কয় যে অঞ্চলটোৱে জৈৱিক সামগ্ৰীৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে আৰু শক্তি ক্ষেত্ৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান হিচাপে থিয় দিছে। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত অষ্টলক্ষ্মীৰ সাৰমৰ্ম মূৰ্ত হৈ আছে, যিয়ে সমৃদ্ধি আৰু সুযোগৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। এই শক্তিৰ আধাৰতে উত্তৰ-পূবৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যই বিনিয়োগ আৰু নেতৃত্বৰ বাবে নিজকে সাজু বুলি ঘোষণা কৰিছে।
এখনি বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত পূব ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ইয়াৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান বুলি অভিহিত কৰে। “আমাৰ বাবে ইষ্ট (EAST) কেৱল এটা দিশ নহয়, বৰঞ্চ— এম্পাৱাৰ, এক্ট, সবলীকৰণ (Strengthen) আৰু ট্ৰেন্সফৰ্মৰ দৃষ্টিভংগী— যিয়ে অঞ্চলটোৰ বাবে নীতিগত কাঠামোৰ সংজ্ঞাক সূচিত কৰে” বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে এই পন্থাই পূব ভাৰত বিশেষকৈ উত্তৰ-পূবক ভাৰতৰ বিকাশৰ পৰিক্ৰমাত কেন্দ্ৰীয় স্থান হিচাপে প্ৰোথিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিগত ১১ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰত্যক্ষ হোৱা ৰূপান্তৰশীল পৰিৱৰ্তনত আলোকপাতেৰে কয় যে এই অগ্ৰগতি কেৱল পৰিসংখ্যাতে প্ৰতিফলিত হোৱা নহয়, বৰঞ্চ তৃণমূল পৰ্য্যায়তো স্পষ্ট হৈ পৰিছে। তেখেতে কয় যে অঞ্চলটোৰ সৈতে চৰকাৰৰ সংযোগ কেৱল নীতিগত ব্যৱস্থাতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে আন্তৰিক সংযোগ স্থাপন হৈছে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলে উত্তৰ-পূবলৈ কৰা ৭০০-ৰো অধিক ভ্ৰমণত গুৰুত্ব আৰোপৰে এই ভ্ৰমণে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বুজি পোৱাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন, জনতাৰ আকাংক্ষাৰাজিৰ উমান লোৱা আৰু জনতাৰ আস্থা অৰ্জনেৰে সেই আস্থাক উন্নয়ন নীতিলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণত আলোকপাত কৰিছে। তেখেতে কয় যে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ কেৱল ইটা আৰু চিমেন্টৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ ই আৱেগিক সংযোগৰ মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিছে। তেখেতে লুক ইষ্টৰ পৰা এক্ট ইষ্টলৈ পৰিৱৰ্তনৰ কথা উল্লেখেৰে কয় যে এই সক্ৰিয় পন্থাই দৃশ্যমান ফলাফল প্ৰদান কৰিছে। তেখেতে লগতে কয়, “এটা সময়ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক কেৱল ফ্ৰন্টলাইন অঞ্চল বুলি কোৱা হৈছিল.. কিন্তু আজি ই ‘বিকাশৰ ফ্ৰন্ট-ৰানাৰ’ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।“
পৰ্যটন খণ্ডক আকৰ্ষণীয় কৰি তোলা আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ মাজত আত্মবিশ্বাস জগাই তোলাৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনিয়ে এটি মূল ভূমিকা পালন কৰে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সু-বিকশিত পথ, শক্তি আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিক নেটৱৰ্কে যিকোনো উদ্যোগৰ মেৰুদণ্ড হিচাপে কাম কৰে, যাৰ ফলশ্ৰুতিত নিৰৱচ্ছিন্ন বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ সুবিধা প্ৰশস্ত হয়। তেখেতে কয় যে আন্তঃগাঁথনি হৈছে উন্নয়নৰ ভেটি আৰু চৰকাৰে উত্তৰ-পূবত আন্তঃগাঁথনিগত বিপ্লৱৰ সূচনা কৰিছে। তেখেতে অঞ্চলটোৱে পূৰ্বে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল যদিও এতিয়া এই অঞ্চলে সুযোগৰ ভূমি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে বুলি দৃঢ়তাৰে কয়। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ছেলা সুৰংগ আৰু অসমৰ ভূপেন হাজৰিকা সেতু আদি প্ৰকল্পৰ উদ্ধৃতি দি তেখেতে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ বাবে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বিগত দশকত ১১ হাজাৰ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ, বিস্তৃত নতুন ৰেলপথ নিৰ্মাণ, বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ হোৱা, ব্ৰহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক নদীৰ জলপথৰ উন্নয়ন সাধন, শ-শ ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনকে প্ৰমুখ্য কৰি সাধন হোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতিতো আলোকপাত কৰে। তেখেতে আৰু কয় যে উদ্যোগসমূহলৈ নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তি যোগান নিশ্চিতকৰণেৰে ১,৬০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ উত্তৰ-পূব গেছ গ্ৰীড স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ঘাইপথ, ৰেলপথ, জলপথ আৰু ডিজিটেল সংযোগে উত্তৰ-পূবৰ আন্তঃগাঁথনিক সুদৃঢ় কৰিছে, উদ্যোগসমূহে ফাৰ্ষ্ট মুভাৰ এডভান্টেজ গ্ৰহণ কৰিবলৈ এক অনুকূল পৰিবেশ প্ৰদান কৰিছে। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে অহা দশকত অঞ্চলটোৰ বাণিজ্যিক সম্ভাৱনা বহুগুণে বৃদ্ধি পাব। তেখেতে আৰু কয় যে আছিয়ানৰ সৈতে ভাৰতৰ বাণিজ্যৰ পৰিমাণ বৰ্তমান প্ৰায় ১২৫ বিলিয়ন ডলাৰ আৰু অনাগত বছৰসমূহত ২০০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰমৰ সম্ভাৱনা আছে, যাৰ ফলশ্ৰুতিত উত্তৰ-পূব কৌশলগত বাণিজ্য সেতু আৰু আছিয়ান বজাৰৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেখেতে আঞ্চলিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহক ত্বৰান্বিতকৰণৰ বাবে চৰকাৰৰ অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰে। ভাৰত-ম্যানমাৰ-থাইলেণ্ড ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথত গুৰুত্ব আৰোপেৰে তেখেতে কয় যে এই পথে ম্যানমাৰৰ পৰা থাইলেণ্ডলৈ পোনপটীয়াকৈ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰশস্ত কৰিব, থাইলেণ্ড, ভিয়েটনাম আৰু লাওছৰ সৈতে ভাৰতৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন ঘটাব। শ্ৰী মোদীয়ে কলকাতা বন্দৰক ম্যানমাৰৰ চিট্টৱে বন্দৰৰ সৈতে সংযোগেৰে মিজোৰামৰ মাজেৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বাণিজ্যিক পথ প্ৰদান কৰা কালাডান মাল্টিম’ডাল ট্ৰেনজিট প্ৰকল্পত আলোকপাত কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে পশ্চিমবংগ আৰু মিজোৰামৰ মাজৰ দূৰত্ব বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব, যাৰ ফলশ্ৰুতিত বাণিজ্য আৰু ঔদ্যোগিক বিকাশৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিব।
গুৱাহাটী, ইম্ফল আৰু আগৰতলাৰ মাল্টি-ম’ডাল লজিষ্টিক হাব হিচাপে অব্যাহত উন্নয়ন সাধনৰ কামত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মেঘালয় আৰু মিজোৰামত লেণ্ড কাষ্টম ষ্টেচন স্থাপনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ সুযোগৰাজিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। তেখেতে কয় যে এই অগ্ৰগতিসমূহে উত্তৰ-পূবক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে বাণিজ্যৰ এক উত্থানশীল শক্তি হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে, বিনিয়োগ আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ নতুন পথ মুকলি কৰিছে।
ভাৰতৰ বৈশ্বিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা সমাধান প্ৰদানকাৰী হোৱাৰ দৃষ্টিভংগীত গুৰুত্ব আৰোপেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে হিল ইন ইণ্ডিয়া পদক্ষেপক এক বিশ্ব আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে। তেখেতে উত্তৰ-পূবৰ চহকী জৈৱ বৈচিত্ৰ্য, প্ৰাকৃতিক পৰিবেশ আৰু জৈৱিক জীৱনশৈলীত আলোকপাতেৰে ইয়াক সুস্থতাৰ অনুকূল কেন্দ্ৰ বুলি অভিহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিনিয়োগকাৰীসকলক ভাৰতৰ হিল ইন ইণ্ডিয়া অভিযানৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হিচাপে উত্তৰ-পূবক অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে অঞ্চলটোৰ জলবায়ু আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক বৈচিত্ৰ্যই সুস্থতা-কেন্দ্ৰিক উদ্যোগসমূহৰ বাবে অসীম সম্ভাৱনাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ-পূবৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যত আলোকপাতেৰে সংগীত, নৃত্য, উদযাপনৰ সৈতে ইয়াৰ গভীৰ সংযোগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে এই অঞ্চলটো বৈশ্বিক সন্মিলন, কনচাৰ্ট আৰু ডেষ্টিনেচন ৱেডিঙৰ এক আদৰ্শ কেন্দ্ৰ, যিয়ে ইয়াক পৰ্যটনৰ পূৰ্ণ পেকেজ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। তেখেতে কয় যে উন্নয়ন উত্তৰ-পূবৰ প্ৰতিটো কোণত উপনীত হোৱাৰ লগে-লগে পৰ্যটনৰ ওপৰত ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ স্পষ্ট হৈ পৰিছে, পৰ্যটকৰ সংখ্যা দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেখেতে কয় যে এয়া কেৱল পৰিসংখ্যাই নহয়—বৰঞ্চ এই উত্থানৰ ফলত গাঁৱত হোমষ্টেৰ উত্থান, যুৱ গাইডসকলৰ বাবে নতুন নিয়োগৰ সুযোগ, ভ্ৰমণ আৰু ইয়াৰ সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। উত্তৰ-পূব পৰ্যটনৰ অধিক অগ্ৰগতি সাধনৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে তেখেতে পৰিবেশ পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক পৰ্যটনত বিনিয়োগৰ বিশাল সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। শান্তি আৰু আইন-শৃংখলা সকলো অঞ্চলৰেই উন্নয়নৰ বাবে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক বুলি পুনৰ দৃঢ়তাৰে উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “আমাৰ চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু বিদ্ৰোহৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ নীতি গ্ৰহণ কৰিছে।” তেখেতে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূবত এসময়ত অৱৰোধ আৰু সংঘাতে বিৰাজ কৰিছিল, ইয়াৰ পৰিণতিত ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সুযোগ লাভৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বিৰূপ প্ৰভাৱ পৰিছিল। তেখেতে শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰৰ অৰ্থে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰাজিত আলোকপাতেৰে কয় যে বিগত ১০-১১ বছৰত ১০ হাজাৰৰো অধিক যুৱকে শান্তিক আকোৱালি লৈ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সম্বৰণ কৰিছে। তেখেতে কয় যে এই পৰিৱৰ্তনে অঞ্চলটোত নতুন নিয়োগ আৰু উদ্যমিতাৰ সুযোগ প্ৰশস্ত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লাখ-লাখ যুৱক-যুৱতীক হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা মুদ্ৰা আঁচনিৰ প্ৰভাৱত আলোকপাত কৰে। তেখেতে আৰু উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ উত্থানে যুৱ সমাজৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতা বিকাশত সহায় কৰিছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকল কেৱল ইন্টাৰনেট ইউজাৰেই নহয়, বৰঞ্চ উদীয়মান ডিজিটেল উদ্ভাৱকো। তেখেতে ১৩,০০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ সম্প্ৰসাৰণ, ৪-জি আৰু ৫-জি কভাৰেজ তথা প্ৰযুক্তি খণ্ডত ক্ৰমবৰ্ধমান সুযোগৰ দৰে অগ্ৰগতিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “যুৱ উদ্যোগীসকলে এতিয়া অঞ্চলটোৰ ভিতৰতে বৃহৎ ষ্টাৰ্টআপৰ আৰম্ভ কৰিছে, যিয়ে ভাৰতৰ ডিজিটেল গেটৱে হিচাপে উত্তৰ-পূবৰ ভূমিকাক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে”, তেখেতে লগতে কয়।
বিকাশক চালিতকৰণ আৰু এটা উন্নত ভৱিষ্যৎ সুৰক্ষিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষতা বিকাশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূবত এনে অগ্ৰগতিৰ বাবে এটি অনুকূল পৰিবেশ বিদ্যমান, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ পদক্ষেপত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিগত দশকত উত্তৰ-পূবৰ শিক্ষা খণ্ডত ২১ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। তেখেতে ৮০০ ৰো অধিক নতুন বিদ্যালয়, অঞ্চলটোৰ প্ৰথম এইমছ, ৯ খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু দুখন নতুন আইআইআইটি স্থাপনকে প্ৰমুখ্য কৰি সাধনৰ হোৱা মূল-মূল উন্নয়নৰ কথা উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও মিজোৰামত ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মাছ কমিউনিকেচনৰ কেম্পাছ আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোত প্ৰায় ২০০ খন নতুন দক্ষতা বিকাশ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ কথাও কয়। তেখেতে কয় যে ভাৰতৰ প্ৰথমখন ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় উত্তৰ-পূবত স্থাপন কৰা হৈছে, খেল’ ইণ্ডিয়া কাৰ্য্যক্ৰমৰ অধীনত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিভাসমূহক লালন-পালনেৰে আঠটা খেল’ ইণ্ডিয়া চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স আৰু ২৫০ ৰো অধিক খেল’ ইণ্ডিয়া চেন্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূবে এতিয়া ভিন্ন খণ্ডত শীৰ্ষ পৰ্য্যায়ৰ প্ৰতিভাৰ জন্ম দিছে, তেখেতে উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলক অঞ্চলটোৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে জৈৱিক খাদ্যৰ ক্ৰম-বৰ্ধমান বৈশ্বিক চাহিদাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয় যে তেখেতৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বৰ প্ৰতিখন ডাইনিং টেবুলত কমেও এবিধ ভাৰতীয় খাদ্য ব্ৰেণ্ডৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰা। এই সপোনক বাস্তৱায়িতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত তেখেতে উত্তৰ-পূবৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত আলোকপাত কৰে। তেখেতে কয় যে বিগত দশকত উত্তৰ-পূবত জৈৱিক কৃষিৰ পৰিসৰ দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে, এই অঞ্চলত উচ্চমানৰ চাহ, আনাৰস, কমলা, নেমু, হালধি, আদা আদি উৎপাদিত হয়। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই সামগ্ৰীসমূহৰ ব্যতিক্ৰমী সোৱাদ আৰু উচ্চমানৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ জৈৱিক খাদ্যৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত মূল চালিকাশক্তি হিচাপে উত্তৰ-পূবৰ সম্ভাৱনাত আলোকপাতেৰে তেখেতে অংশীদাৰসকলক এই বৰ্ধিত বজাৰখনক মূলধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈয়ো উৎসাহিত কৰে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত খাদ্য সংসাধন ইউনিট স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্ধিত যোগাযোগ ব্যৱস্থাই ইতিমধ্যে এই পদক্ষেপক সহায় কৰিছে যদিও মেগা ফুড পাৰ্ক স্থাপন, শীতল ভঁৰালৰ নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু পৰীক্ষণ লেবৰ সুবিধাৰ বাবে অতিৰিক্ত প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেখেতে উত্তৰ-পূবৰ মাটি আৰু জলবায়ুক পাম অইলৰ খেতিৰ বাবে অতিশয় উপযোগী বুলি উল্লেখেৰে পাম অইল অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ কথা ব্যক্ত কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে এই পদক্ষেপে কৃষকসকলক বৰ্ধিত আয়ৰ সুযোগ প্ৰদানৰ লগতে ভাৰতৰ মিঠা তেলৰ ক্ষেত্ৰত আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিছে। তেখেতে আৰু কয় যে পাম অইল খেতিয়ে উদ্যোগসমূহৰ বাবে ব্যাপক সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে, যিয়ে অংশীদাৰসকলক অঞ্চলটোৰ কৃষি সম্ভাৱনাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে।
“উত্তৰ-পূবে দুই কৌশলগত খণ্ড— যথা শক্তি আৰু অৰ্ধ-পৰিবাহীৰ এক মূল কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে”, উত্তৰ-পূবৰ সকলো ৰাজ্যতে জলবিদ্যুৎ আৰু সৌৰশক্তিত চৰকাৰে কৰা ব্যাপক বিনিয়োগ সন্দৰ্ভত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে ইতিমধ্যে কেইবা হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনোৱা হৈছে বুলি কয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে উদ্যোগ আৰু আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগৰ সুযোগৰ বাহিৰেও সৌৰ মডিউল, কোষ, সংৰক্ষণ সমাধান আৰু গৱেষণাকে প্ৰমুখ্য কৰি উৎপাদন ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। তেখেতে এই ক্ষেত্ৰসমূহত সৰ্বাধিক বিনিয়োগত গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয় যে আজি এটি অধিক আত্ম-নিৰ্ভৰ ভৱিষ্যতে বিদেশী আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ অৰ্ধ-পৰিবাহী বাতাবৰণক সুদৃঢ়কৰণৰ ক্ষেত্ৰত অসমৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকা সম্পৰ্কে ব্যক্ত কৰে। তেখেতে ঘোষণা কৰে যে উত্তৰ-পূব ভিত্তিক অৰ্ধপৰিবাহী প্লান্টৰ প্ৰথম মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপ অতি সোনকালেই প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব, যিয়ে অঞ্চলটোৰ বাবে এক বৃহৎ মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কাৰ্য্যক সূচিত কৰিছে। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই অগ্ৰগতিয়ে অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সুযোগৰ উন্মেষ ঘটাইছে আৰু ভাৰতৰ উচ্চ-প্ৰযুক্তিৰ ঔদ্যোগিক বিকাশত উত্তৰ-পূবৰ স্থানক দৃঢ় কৰি তুলিছে।
“ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট কেৱল এক বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনেই নহয়— বৰঞ্চ এয়া এক আন্দোলন আৰু কাৰ্য্যৰ আহ্বান” বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ-পূবৰ প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ ভৱিষ্যৎ নতুন শিখৰত উপনীত হ’ব বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইয়াত সমবেত উদ্যোগপতিসকলৰ ওপৰত পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশেৰে বিকাশৰ যাত্ৰাৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ আহ্বান জনায়। ভাষণৰ সামৰণিত তেখেতে অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত হৈ উত্তৰ-পূবৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতীক অষ্টলক্ষ্মীক এখনি বিকশিত ভাৰতৰ পথ-প্ৰদৰ্শক শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে পৰৱৰ্তী ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্টলৈ ভাৰত বহুদূৰ আগবাঢ়ি যাব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
এই সন্মিলনত কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম. সিন্ধিয়া, মণিপুৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী অজয় ​​কুমাৰ ভাল্লা, অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ডঃ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডু, মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড চাংমা, মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালডুহোমা, নাগালেণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নেফিউ ৰিঅ’, ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেম সিং তামাং, ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মাণিক সাহা, কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডঃ সুকান্ত মজুমদাৰকে প্ৰমুখ্য কৰি আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক সুযোগৰ ভূমি হিচাপে উজ্জ্বল কৰি তোলা, বৈশ্বিক আৰু ঘৰুৱা বিনিয়োগক আকৰ্ষণৰ লগতে মূল অংশীদাৰ, বিনিয়োগকাৰী, নীতি নিৰ্ধাৰকসকলক একেখন মঞ্চতে একত্ৰিতকৰণৰ লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিট উদ্বোধন কৰে।
২৩-২৪ মে’ত অৰ্থাৎ দুদিনীয়া কাৰ্য্যসূচীৰে অনুষ্ঠিত ৰাইজিং নৰ্থ-ইষ্ট ইনভেষ্টৰ্ছ ছামিটত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সক্ৰিয় সহযোগত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এম্বেছাদৰ মিট আৰু দ্বিপাক্ষিক চেম্বাৰ্ছ মিটকে প্ৰমুখ্য কৰি ৰোডশ্ব’ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ ৰাউণ্ডটেবুলৰ আয়োজন কৰিছে। এই সন্মিলনত মন্ত্ৰী অধিবেশন, বিজনেছ-টু-গভমেন্ট অধিবেশন, বিজনেছ-টু-বিজনেছ বৈঠক, ষ্টাৰ্টআপ তথা ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ে বিনিয়োগৰ প্ৰসাৰৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা নীতি আৰু আনুষংগিক পদক্ষেপৰাজিৰ প্ৰদৰ্শনীও অনুষ্ঠিত হ’ব।
বিনিয়োগৰ প্ৰসাৰৰ মূল খণ্ডসমূহৰ ভিতৰত পৰ্যটন আৰু আতিথ্য, কৃষি-খাদ্য সংসাধন আৰু সংশ্লিষ্ট খণ্ডসমূহ; বস্ত্ৰশিল্প, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প; স্বাস্থ্যসেৱা; শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ; তথ্য প্ৰযুক্তি বা তথ্য প্ৰযুক্তি আধাৰিত সেৱাসমূহ; আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিক; শক্তি তথা এন্টাৰটেইনমেন্ট আৰু ক্ৰীড়া অন্যতম।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rising North East Investors Summit 2025
The Northeast is the most diverse region of our diverse nation: PM
For us, EAST means - Empower, Act, Strengthen and Transform: PM
There was a time when the North East was merely called a Frontier Region.. Today, it is emerging as the ‘Front-Runner of Growth’: PM
The North East is a complete package for tourism: PM
Be it terrorism or Maoist elements spreading unrest, our government follows a policy of zero tolerance: PM
The North East is becoming a key destination for sectors like energy and semiconductors: PM
23 MAY 2025 12:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rising North East Investors Summit 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi today. Extending a warm welcome to all the dignitaries to the event, the Prime Minister expressed pride, warmth, and immense confidence in the future of the North East region. He recalled the recent Ashtalakshmi Mahotsav held at Bharat Mandapam and emphasized that today's event marks a celebration of investment in the Northeast. The Prime Minister highlighted the significant presence of industry leaders at the summit, underscoring the enthusiasm surrounding opportunities in the region. He extended his congratulations to all ministries and state governments, acknowledging their efforts in creating a thriving investment-friendly environment. Conveying his best wishes, Prime Minister lauded the Northeast Rising Summit, reaffirming his commitment to the region’s continued growth and prosperity.
Underscoring India’s status as the world’s most diverse nation, Shri Modi said, “the Northeast is the most diverse region of our diverse nation”. He emphasized the vast potential spanning trade, tradition, textiles, and tourism, stating that the region's diversity is its greatest strength. He remarked that the Northeast is synonymous with a thriving bio-economy and bamboo industry, tea production and petroleum, sports and skill, as well as an emerging hub for eco-tourism. He further noted that the region is paving the way for organic products and stands as a powerhouse of energy. He affirmed that the Northeast embodies the essence of Ashtalakshmi, bringing prosperity and opportunity. With this strength, he stated, every Northeastern state is declaring its readiness for investment and leadership.
Emphasizing the critical role of Eastern India in achieving a Viksit Bharat, the Prime Minister underscored the Northeast as its most vital component. “For us, EAST is not just a direction but a vision—Empower, Act, Strengthen, and Transform—which defines the policy framework for the region”, he stated, highlighting that this approach has placed Eastern India, particularly the Northeast, at the center stage of India's growth trajectory.
Prime Minister highlighted the transformative changes witnessed in the Northeast over the past 11 years, emphasizing that the progress is not merely reflected in statistics but is tangible on the ground. He stated that the government's engagement with the region goes beyond policy measures, fostering a heartfelt connection with its people. The Prime Minister underscored the over 700 visits made by Union Ministers to the Northeast, demonstrating their commitment to understanding the land, witnessing the aspirations in people's eyes, and translating that trust into development policies. He stressed that infrastructure projects are not just about bricks and cement but serve as a means of emotional connectivity. He reaffirmed the shift from Look East to Act East, stating that this proactive approach is yielding visible results. “While the Northeast was once regarded merely as a frontier region, it is now emerging as a front-runner in India's growth story”, he added.
Underlining that robust infrastructure plays a key role in making the tourism sector attractive and instilling confidence among investors, Shri Modi highlighted that well-developed roads, power infrastructure, and logistics networks form the backbone of any industry, facilitating seamless trade and economic growth. He remarked that infrastructure is the foundation of development and that the government has initiated an Infrastructure Revolution in the Northeast. He acknowledged the region’s past challenges but asserted that it is now emerging as a Land of Opportunities. He stated that thousands of crores have been invested in enhancing connectivity, citing projects such as the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh and the Bhupen Hazarika Bridge in Assam. Shri Modi also highlighted key advancements in the past decade, including the construction of 11,000 kilometers of highways, extensive new railway lines, a doubling of airport numbers, the development of waterways on the Brahmaputra and Barak rivers, and the installation of hundreds of mobile towers. He further noted the establishment of a 1,600-kilometer-long Northeast Gas Grid, ensuring a reliable energy supply for industries. Shri Modi underscored that highways, railways, waterways, and digital connectivity are all strengthening the Northeast’s infrastructure, creating a fertile ground for industries to seize the First Mover Advantage. He affirmed that over the next decade, the region’s trade potential will multiply significantly. He further pointed out that India’s trade volume with ASEAN currently stands at approximately $125 billion and is expected to exceed $200 billion in the coming years, positioning the Northeast as a strategic trade bridge and gateway to ASEAN markets. He reiterated the government’s commitment to accelerating infrastructure projects to enhance regional connectivity. Stressing the importance of the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway, which will provide direct access from Myanmar to Thailand, strengthening India's connectivity with Thailand, Vietnam, and Laos, Shri Modi highlighted the government's efforts to expedite the Kaladan Multimodal Transit Project, which will link the Kolkata Port to Myanmar's Sittwe Port, providing a crucial trade route through Mizoram. He stated that this project will significantly reduce the travel distance between West Bengal and Mizoram, enhancing trade and industrial growth.
Highlighting the ongoing development of Guwahati, Imphal, and Agartala as Multi-Modal Logistics Hubs, the Prime Minister noted that the establishment of Land Custom Stations in Meghalaya and Mizoram is further expanding international trade opportunities. He emphasized that these advancements are positioning the Northeast as a rising force in trade with Indo-Pacific nations, unlocking new avenues for investment and economic growth.
Underscoring India's vision of becoming a Global Health and Wellness Solution Provider, the Prime Minister stated that the Heal in India initiative is being developed as a worldwide movement. He highlighted the Northeast’s rich biodiversity, natural environment, and organic lifestyle, describing it as a perfect destination for wellness. The Prime Minister urged investors to explore the Northeast as a critical component of India's Heal in India mission, reaffirming that the region’s climate and ecological diversity offer immense potential for wellness-driven industries.
Shri Modi highlighted the rich cultural heritage of the Northeast, emphasizing its deep-rooted connection to music, dance, and celebrations. He noted that the region is an ideal destination for global conferences, concerts, and destination weddings, positioning it as a complete tourism package. He stated that as development reaches every corner of the Northeast, its positive impact on tourism is evident, with visitor numbers doubling. He remarked that these are not just statistics—this surge has led to the rise of homestays in villages, new employment opportunities for young guides, and the expansion of the tour and travel ecosystem. Underscoring the need to elevate Northeast tourism further, he pointed out the vast investment potential in eco-tourism and cultural tourism. Reaffirming that peace and law and order are the most crucial factors for any region's development, Shri Modi stated, “Our government has a zero-tolerance policy against terrorism and insurgency”. He noted that the Northeast was once associated with blockades and conflict, which severely impacted opportunities for its youth. He outlined the government’s consistent efforts toward peace agreements, stating that over the past 10-11 years, more than 10,000 young individuals have abandoned arms to embrace peace. He emphasized that this shift has unlocked new employment and entrepreneurial opportunities within the region. Shri Modi further highlighted the impact of the MUDRA scheme, which has provided thousands of crores in financial support to lakhs of youth in the Northeast. He further noted the rise of education institutes, helping young individuals develop skills for the future. He stated that the youth of the Northeast are not just internet users but emerging digital innovators. He emphasized advancements such as over 13,000 kilometers of optical fiber expansion, 4G and 5G coverage, and growing opportunities in the technology sector. “Young entrepreneurs are now launching major startups within the region, reinforcing the Northeast’s role as India’s digital gateway”, he added.
Emphasizing the critical role of skill development in driving growth and securing a better future, the Prime Minister stated that the Northeast provides a favorable environment for this advancement, with the central government making substantial investments in education and skill-building initiatives. The Prime Minister highlighted that over the past decade, ₹21,000 crore has been invested in the Northeast’s education sector. He noted key developments, including the establishment of over 800 new schools, the region’s first AIIMS, nine new medical colleges, and two new IIITs. Additionally, he cited the creation of the Indian Institute of Mass Communication campus in Mizoram and nearly 200 new skill development institutes across the region. He further remarked that India's first sports university is being developed in the Northeast, with significant investments under the Khelo India program. He pointed out that eight Khelo India Centers of Excellence and more than 250 Khelo India Centers have been established, fostering sports talent across the region. The Prime Minister assured that the Northeast now offers top-tier talent across various sectors, encouraging industries and investors to leverage the region’s immense potential.
Shri Modi stressed on the growing global demand for organic food, stating that his vision is for an Indian food brand to be present on every dining table worldwide. He highlighted the Northeast’s pivotal role in realizing this dream. He said that over the past decade, the scope of organic farming in the Northeast has doubled, with the region producing high-quality tea, pineapples, oranges, lemons, turmeric, and ginger. He affirmed that the exceptional taste and superior quality of these products have led to rising international demand. He also encouraged stakeholders to capitalize on this growing market, recognizing the Northeast’s potential as a key driver of India’s organic food exports.
Underscoring the government's commitment to facilitating the establishment of food processing units in the Northeast, the Prime Minister stated that while enhanced connectivity is already supporting this initiative, additional efforts are being made to develop mega food parks, expand cold storage networks, and provide testing lab facilities. He highlighted the launch of the Oil Palm Mission, recognizing the Northeast’s soil and climate as highly suitable for palm oil cultivation. He noted that this initiative offers a strong income opportunity for farmers while reducing India's dependency on edible oil imports. He further added that palm oil farming presents a major opportunity for industries, encouraging stakeholders to tap into the region’s agricultural potential.
“Northeast is emerging as a key destination for two strategic sectors—energy and semiconductors”, stressed Shri Modi, highlighting the government's extensive investments in hydropower and solar power across all Northeastern states, with several thousand crore worth of projects already approved. He noted that beyond investment opportunities in plants and infrastructure, there is significant potential in manufacturing, including solar modules, cells, storage solutions, and research. He underscored the importance of maximizing investment in these areas, stating that greater self-sufficiency today will reduce dependence on foreign imports in the future. Shri Modi further remarked on the growing role of Assam in strengthening India’s semiconductor ecosystem. He announced that the first Made in India chip from a Northeast-based semiconductor plant will soon be introduced, signaling a major milestone for the region. He affirmed that this development is unlocking opportunities for cutting-edge technology and solidifying the Northeast’s position in India's high-tech industrial growth.
“Rising Northeast is more than just an investors’ summit—it is a movement and a call to action”, emphasised the Prime Minister, stating that India’s future will reach new heights through the Northeast’s progress and prosperity. The Prime Minister expressed full confidence in the business leaders present, urging them to unite in driving growth. Concluding his address, he called upon stakeholders to work together in transforming Ashtalakshmi—the symbol of Northeast’s potential—into a guiding force for a Viksit Bharat. He expressed confidence that by the next Rising Northeast, India would have propelled way ahead.
The Union Minister for Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Governor of Manipur, Shri Ajay Kumar Bhalla, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma, Chief Minister of Mizoram, Shri Lalduhoma, Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang, Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha, Union Minister of State for Development of North Eastern Region, Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
With an aim to highlight the North East Region as a land of opportunity, attracting global and domestic investment, and bringing together key stakeholders, investors, and policymakers on a single platform, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rising North East Investors Summit at Bharat Mandapam, New Delhi today.
The Rising North East Investors Summit, a two-day event from May 23-24 is the culmination of various pre-summit activities, such as series of roadshows, and states' roundtables including Ambassador’s Meet and Bilateral Chambers Meet organized by the central government with active support from the state governments of the North Eastern Region. The Summit will include ministerial sessions, Business-to-Government sessions, Business-to-Business meetings, startups and exhibitions of policy and related initiatives taken by State Government and Central ministries for investment promotion.
The main focus sectors of investment promotion include Tourism and Hospitality, Agro-Food Processing and allied sectors; Textiles, Handloom, and Handicrafts; Healthcare; Education and Skill Development; Information Technology or Information Technology Enabled Services; Infrastructure and Logistics; Energy; and Entertainment and Sports.