প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাইজিং নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তরস সম্মিৎ ২০২৫ হৌদোকখ্রে
খেন্নবা কয়া লৈরিবা ঐখোয়গী লৈবাক্ত অৱাং-নোংপোক্না খ্বাইদগী খেন্নবা লমদমনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী ওইনা, EAST হায়বগী ৱাহন্থোক্তি -ইম্পৱার, এক্ত, ষ্ট্রেংথন অমসুং ত্রান্সফোর্ম: প্রধান মন্ত্রী
অৱাং-নোংপোক অসি মতাইদা লৈবা লমদম অমনি হায়না খঙনরম্বা মতম অমা লৈরমখি। ঙসিদি, লমদম অসি চাউখৎপগী মাঙজিল থাবা লমদম অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
অৱাং-নোংপোক অসি তুরিজমগী মপুংফারবা মফম অমনি: প্রধান মন্ত্রী
তেরোরিজম নত্ত্রগা মাওইস্তনা ইরাং শাগৎলবশু, খাংদুনা লৈথোক্তবগী থৌশিল অমা ঐখোয়গী সরকারনা চৎনরি: প্রধান মন্ত্রী
অৱাং-নোংপোক অসি ইনর্জি অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংগুম্বা সেক্তরশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
23 MAY 2025 12:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী ভারত মন্দপামদা রাইজিং নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তরস সম্মিৎ ২০২৫ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী তুংগীদমক চাউথোকচবা অমসুং থাজবা ফোঙদোকখি। হন্দক ভারত মন্দপামদা পাংথোকখিবা অষ্টালক্ষমী মহোৎসব মহাক্না নিংশিংখি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসি অৱাং-নোংপোক্ত শেন থাদনবা থৌরম অমনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মশিং য়াম্লবা উদ্যোগকী লুচিংবশিং শরুক য়াবা অসিনা অৱাং-নোংপোক্কা মরী লৈনবা থৱায় য়াওবা, থাজবা অমসুং অনৌবা মঙলানশিংগী মমি তারে। প্রধান মন্ত্রীনা রাইজিং নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তরস সম্মিৎ থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মখা তানা লমদম অসি চাউখৎনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনবা মহাক্না অমুক হন্না থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমদা খ্বাইদগী খেন্নবা লৈবাক অমনি অমসুং খেন্নবা কয়া লৈরিবা ঐখোয়গী লৈবাক্ত অৱাং-নোংপোক্না খ্বাইদগী খেন্নবা লমদমনি। লমদম অসিদা ললোন-ইতিক, তেক্সতাইলশিং অমসুং তুরিজমগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি। অৱাং-নোংপোক অসি বাইও-ইকোনোমি অমসুং ৱাগী উদ্যোগ, চা অমসুং পেত্রোলিয়ম পুথোকপা, শান্নবা অমসুং স্কিল অমসুং ইকো-তুরিজমগী মফম অমনি। লমদম অসি ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিংগী লম্বী শেম্লি অমসুং ইনর্জি পুথোক্নবা মরুওইবা মফম অমনি। অৱাং-নোংপোক লমদম অসি অষ্টালক্ষমীগী মগুন চেল্লি অমসুং নুংঙাইবা অমসুং খুদোংচাবা কয়া পুরক্লি। শেন থাদনবা অমসুং মাংজিল থানবা থবক তৌনবা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা নোংপোক ভারতনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি অমসুং অৱাং-নোংপোক অসি মসিগী মরুওইবা মচাক অমনি। ঐখোয়গী ওইনা নোংপোক অসি মাইকৈ তাকপা খক নত্তে, মসি ঐখোয়গী ওইনা, EAST হায়বগী ৱাহন্থোক্তি -ইম্পৱার, এক্ত, ষ্ট্রেংথন অমসুং ত্রান্সফোর্ম হায়বনি। ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেলদা নোংপোক ভারত, মরুওইনা অৱাং-নোংপোকনা ময়াইদা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১১ অসিদা অৱাং-নোংপোক অহোংবশিং লাকপা উরে। সরকারনা লমদম অসিদা থৌশিলগী থবকশিংগী মথক্ত থবক কয়া পায়খৎলে, লমদম অসিগী মীয়ামগা থম্মোয়গী মরী লৈনবা হেনগৎলে। য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিংনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা খোঙচৎ ৭০০ হেন্না পাংথোকখ্রে অমসুং মীয়ামগী অনিংবশিং উরে অমসুং থাজবশিং চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিংদা ওন্থোক্লে। ইনফ্রাস্ত্রচর প্রোজেকশিং অসি চেক অমসুং বিলাতিমাতিগী ৱাফম খক নত্তনা মসিনা থম্মোয়গী মরী অমা শেমগৎনবা পাম্বৈ অমা ওইরে। লুক ইস্তদগী এক্ত ইস্তদা হোংলক্তুনা থবক অসিগী ফল কয়া উবা ফংলে। অৱাং-নোংপোক অসি মতাইদা লৈবা লমদম অমনি হায়না খঙনরম্বা মতম অমা লৈরমখি। ঙসিদি, লমদম অসি চাউখৎপগী মাঙজিল থাবা লমদম অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইনফ্রাস্ত্রচর অসিনা চাউখৎপগী য়ুম্ফমনি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অওনবা পুরক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎপা হৌরে। মমাঙদা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি খুদোংচাদবা কয়া লৈরমখি অদুবু হৌজিক লমদম অসি খুদোংচাবা কয়াগী লমদম অমা ওইরক্লে। লম্বী-থোংগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরে অমসুং অরুনাচল প্রদেসতা সেলা তেন্নেল অমসুং অসামদা ভুপেন হাজারিকা থোং লৈরে। হৌখিবা চহি ১০ দা কিমি ১১,০০০ গী হায়ৱেশিং শারে, অনৌবা রেলৱে লাইনশিং শেমগৎলে, এয়রপোর্ত মশিং শরুক অনিদা হেনগৎলে, ব্রাহ্মাপুত্রা অমসুং বারাক তুরেলশিংদা ঈশিং লম্বীশিং শেমগৎলে অমসুং মোবাইল তৱার চা কয়া য়ুংখৎলে। কিমি ১,৬০০ গী নোর্থ ইস্ত গ্যাস গ্রিদ অমা শেমগৎতুনা উদ্যোগশিংদা ইনর্জি ৱাৎতনা ফংহল্লে। মথং চহি ১০ দা অৱাং-নোংপোক লমদমগী ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা শিংথাবা য়ানা হেনগৎলগনি। হৌজিক ভারতনা অসিয়ানগা চৎথরিবা ললোন-ইতিক অসি দোল্লার বিল্লিয়ন ১২৫ রোম্নি অমসুং লাক্লিবা চহিশিংদা মসি দোল্লার বিল্লিয়ন ২০০ হেল্লবা য়ারি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম অসি অসিয়ানগী কৈথেলশিংগা মরক্ত ললোন-ইতিক্কী থোং অমসুং থোঙ্গাল অমা ওইরি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎনবা সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রচর প্রোজেক কয়া য়াংনা পায়খৎলে। ইন্দিয়া-ম্যান্মার-থাইলেন্দ ত্রাইলেতরেল হায়ৱেনা ম্যান্মারদগী থাইলেন্দ ফাওবা লাইনা য়ৌহনগনি অমসুং ভারতনা থাইলেন্দ, ভিয়েতনাম অমসুং লাওজ য়ৌবা হেন্না খুদোংচাহল্লগনি। কোলকাতাগী হিথাংফমগা ম্যান্মারগী সিত্তৱে হিথাংফমগা শম্নদুনা মিজোরম ফাওরগা মরুওইবা ললোন-ইতিক্কী লম্বী অমা ওইনবা কালাদান মল্তিমোদাল ত্রান্সিৎ প্রোজেক য়াংখৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। প্রোজেক অসিনা নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং মিজোরমগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লৈনবা অরাপ্পা হন্থল্লগনি। গুৱাহাতি, ইম্ফাল অমসুং অগরতালা অসি মল্তি-মোদাল লোজিস্তিক্স হবশিং ওইনা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। মেঘালয় অমসুং মিজোরমদা লেন্দ কস্তমস স্তেসনশিং লিংখৎলে অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংগা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হেনগৎহল্লে। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি ইন্দো-পেসিফিক লৈবাকশিংগা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা অচৌবা মফম অমা ওইরক্লে, শেন থাদনবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমগী হকশেল অমসুং নুংঙাইনা হিংনবা পাম্বৈ পীবা লৈবাক অমা ওইনবা পান্দম থম্লি। ভারত্ত লায়েংবা হায়বা থবক অসি চাউখৎহন্দুনা মালেমগী ইহৌ অমা ওইরে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী ইনাকখুল্লবা থৱায় পানবা কয়া, মহৌশাগী ফজবা অমসুং ওর্গনিক পুন্সি মহিং লৈরি অমসুং মসি নুংঙাইনা হিংনবা মফম চারবা মফমনি। ভারতকী হিল ইন ইন্দিয়া মিসনগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরিবা অৱাং-নোংপোক লমদম মশক খঙদোক্নবা ইনভেস্তরশিংনা হোৎনগদবনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী ক্লাইমেত অমসুং ইকোলোজি মখল কয়া অসি হকচাং ফনা হিংবা উদ্যোগকশিংগী খুদোংচাবা কয়া পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমগী ইনাকখুল্লবা নাৎ অমসুং চৎনবীশিং লৈরি, লমদম অসিগা ঈশৈ, জগোয় অমসুং কুহ্মৈশিংগা অচেৎপা মরী লৈনরি। অৱাং-নোংপোক লমদম অসি মালেমগী মীফমশিং, ঈশৈগী থৌরমশিং অমসুং লুহোংফমগী চপ চারবা মফম অমনি, লমদম অসি মপুংফারবা তুরিজমগী মফম অমনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী মফম খুদিংমক চাউখৎলে, মসিগী কান্নবা তুরিজমদা উবা ফংলে অমসুং লমকোয়বা মীওই মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। খুঙ্গংশিংদা হোমস্তেশিং হেনগৎলে, নহা ওইরিবা গাইদশিং অনৌবা থবকশিং ফংলে অমসুং তুর অমসুং ত্রাবেলগী থবকশিং হেনগৎলে। লমদম অসিদা ইকো-তুরিজম অমসুং কলচরেল তুরিজমদা শেন থাদনবগী খুদোংচাবা য়াম্না লৈরি।
শান্তি অমসুং লো অমসুং ওর্দর অসি লমদম অমা চাউখৎনবগী খ্বাইদগী মরুওইবনি। তেরোরিজম অমসুং লালহৌবা খাংদুনা লৈথোক্তবগী ঐখোয়গী সরকারগী থৌশিল অমা লৈরি। মতম অমদা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি ব্লোকেদশিং অমসুং ইরাং লৈখি অমসুং মসিনা নহারোলশিংদা য়াম্না চাউনা অকায়বা পীখি। শান্তি পুরক্নবা সরকারনা কন্না হোৎনবদগী হৌখিবা চহি ১০-১১ অসিদা নহা ওইরিবা মীওই ১০,০০০ হেন্না খুৎলায় থাদোক্তুনা শান্তিগী লম্বীদা লাক্লে। মসিনা লমদম অসিগী নহারোলশিংদা অনৌবা থবক অমসুং ওন্ত্রেলপ্রেন্যুরশিপগী খুদোংচাবা পীরে। মুদ্রা স্কিম্না অৱাং-নোংপোক লমদমগী নহারোল লাখ কয়াদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেন্থং পীরে। মহৈলোয়শঙশিং মশিং হেনগৎলকপদগী নহারোলশিংগী স্কিল হেনগৎহনবদা মতেং পাংলে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী নহারোলশিং অসি ইন্তরনেত শীজিন্নবা খক নত্তনা দিজিতেল ইন্নোবেতরশিং ওইরক্লে। কিমি ১‌৩,০০০ হেনবগী ওপ্তিকেল ফাইবরশিং তিংলে অমসুং ৪জি অমসুং ৫জি ফংহনবা হেনগৎলে অমসুং তেক্নোলোজি সেক্তরদা খুদোংচাবশিং পীবা হেনগৎলে। নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং হৌজিক লমদম অসিদা অচৌবা স্তার্দঅপশিং লিংখৎলে অমসুং ভারতকী দিজিতেল গেতৱে অমা ওইনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী থৌদাং অমুক হেন্না হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০ দা অৱাং-নোংপোক লমদমগী ইজুকেসন সেক্তরদা লুপা করোর ২১,০০০ থাদখ্রে। মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা অনৌবা স্কুল ৮০০ হেন্না লিংখৎপা, অৱাং-নোংপোক লমদমগী অহানবা এ.আই.আই.এম.এস লিংখৎপা, অনৌবা মেদিকেল কলেজ ৯ লিংখৎপা অমসুং অনৌবা আই.আই.আই.তি অনি লিংখৎপা য়াওরি। মিজোরমদা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ মাস কম্মুনিকেসন কেম্পস লিংখৎলে অমসুং লমদম অসি শীনবা থুংনা অনৌবা স্কিল দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুৎ ২০০ হেন্না লিংখৎলে। ভারতকী অহানবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতি অৱাং-নোংপোক লমদমদা লিংখৎলে অমসুং খেলো ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা শেন ফজনা থাদরে। অৱাং-নোংপোক লমদমদা খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ওফ এক্সলেন্স ৮ অমসুং খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ২৫০ লিংখৎলে। হৌজিক অৱাং-নোংপোক লমদম্না হিরম কয়াদা খুদোংচাবশিং পীরে অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী খুদোংচাবশিং লৌনবা উদ্যোগশিং অমসুং ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং পুথোকপদা অৱাং-নোংপোক লমদম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। হৌখিবা চহি ১০ দা অৱাং-নোংপোক লমদমদা ওর্গনাইক ফার্মিংগী থবক শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং লমদম অসিদগী মগুন লৈরবা চা, কিহোমশিং, কম্লাশিং, চম্প্রাশিং, য়াইঙং অমসুং শিং পুথোক্লি। হায়রিবা পোৎথোকশিং অসিগী তোপ-তোপ্পা মহাও অমসুং মগুনশিং লৈবদগী মালেমদা পাম্নবা হেনগৎলক্লি। অৱাং-নোংপোক লমদমদা চীঞ্জাক শেম-শানবা য়ুনিতশিং লিংখৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। মেগা ফুদ পার্কশিং লিংখৎনবা, কোল্দ স্তোরেজ নেতৱার্কশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং তেস্তিং লেবশিংগী খুদোংচাবশিং পীনবা অহেনবা থবকশিং পায়খৎলে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী লৈবাক লৈহাও অমসুং ক্লাইমেতকা প্লাম ওইলগা য়াম্না চুনবদগী ওইল প্লাম মিসন হৌদোক্লে। থবক অসিনা ভারতনা মপান লৈবাকশিংদগী অচাথাউ পুশিল্লকপগী মখা পোনবা হন্থহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক লমদম অসি মরুওইবা সেক্তর অনি- ইনর্জি অমসুং সেমিকন্দক্তরগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লে। সরকারনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং শীনবা থুংনা হায়দ্রোপৱার অমসুং সোলারপৱারদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং অয়াবা পীখ্রে। অৱাং-নোংপোক লমদমদা প্লান্তশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, সোলার মোদুলশিং, সেলশিং অমসুং স্তোরেজ সোলুসনশিং য়াওনা মেনুফেকচরিংগী খুদোংচাবা কয়া লৈরি। ভারতকী সেমিকন্দক্তরগী থবক ফগৎহনবদা অসামগী থৌদাং হেনগৎলক্লি। অৱাং-নোংপোক লমদমদা লৈবা সেমিকন্দক্তর প্লান্ত অমদগী অহানবা মেদ ইন ইন্দিয়া চিপ অথুবা মতমদা শীজিন্নবা হৌরগনি। মসিগী চাউখৎলকপা অসিনা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিগী খুদোংচাবা ফংহনবা হৌরে অমসুং ভারতকী অৱাংবা তেক্নোলোজিগী উদ্যোগ চাউখৎপদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী ফিবম হেন্না ফগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাইজিং নোর্থইস্ত অসি ইনভেস্তরশিংগী মীফম অমা ওইবদগী হেন্না মসি খোঙজং অমনি অমসুং থবক হৌনবা খোল্লাউ অমনি। অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎলবা অমসুং নুংঙাইরবা মতমদা ভারতকী তুংলমচৎ অনৌবা থাকশিংদা য়ৌগনি। বিকসিত ভারত অমগী লমজিংবা শাফু অমা ওইরিবা অৱাং-নোংপোক লমদম অওনবা পুরক্নবা মরী লৈনবশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মথংগী রাইজিং নোর্থইস্ত মীফমদা, ভারত মাঙলোমদা চঙশিনগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা দোনরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জয়তিরাদিত্যা এম. সিন্দিয়া, মনিপুরগী রাজ্যপাল শ্রী অজয় কুমার ভাল্লা, অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, অরুনাচল প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী পেমা খান্দু, মেঘালয়গী চীফ মিনিস্তর শ্রী কোনারাদ সঙমা, মিজোরমগী চীফ মিনিস্তর শ্রী লালদুহোমা, নাগালেন্দগী চীফ মিনিস্তর শ্রী নৈফ্যু রিও, সিক্কিমগী চীফ মিনিস্তর শ্রী প্রেম সিংহ তমাং, ত্রিপুরাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী মনিক সাহা, দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর সুকান্ত মজুমদার য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
অৱাং-নোংপোক লমদম অসি খুদোংচাবগী লমদম অমনি হায়না মশক তাক্নবা, মালেমগী অমসুং লৈবাক মনুংগী শেন থাদনবা অমসুং মরুওইবা মরী লৈনবশিং, ইনভেস্তরশিং অমসুং থৌশিল শেম্বশিং মফম অমদা পুন্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা, ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী ভারত মন্দপামদা রাইজিং নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তরস সম্মিৎ ২০২৫ হৌদোকখ্রে।
মে ২৩-২৪ গী নুমিৎ নিনিগী থৌরম অমা ওইরিবা রাইজিং নোর্থ ইস্ত ইনভেস্তরস সম্মিৎ অসিদা মীফম মমাঙগী থৌরমশিং, রোদসোশিং অমসুং এম্বেসেদরশিংগী মীফম অমসুং লৈবাক অনিগী চেম্বরস মীফম য়াওনা রাজ্যশিংগী মীফম কয়া অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্য সরকারশিংগী মতেংগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা শীল্লি। মীফম অসিদা মিনিস্তরশিংগী মীফমশিং, ব্যুজিনেস-তু-গভর্নমেন্ত মীফম, ব্যুজিনেস-তু-ব্যুজিনেস মীফমশিং, স্তার্দঅপশিং অমসুং পোলিসিশিংগী একজিবসনশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিং অমসুং কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিশিংগী থবকশিং উৎকনি।
শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লিবা সেক্তরশিংগী মনুংদা তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতি, এগ্রো-ফুদ প্রোসেসিং অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিং, তেক্সতাইলশিং, হেন্দলুমশিং অমসুং হেন্দিগ্রাফশিং, অনা-লায়েং, লাইরিক-লাইশু অমসুং স্কিল হেনগৎহনবা, আই.তি অমসুং আই.তি ইনয়েবল সর্বিসেস, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিসতিক্স, ইনর্জি অমসুং হরাও-কুহ্মৈ অমসুং শান্নবা য়াওরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Rising North East Investors Summit 2025
The Northeast is the most diverse region of our diverse nation: PM
For us, EAST means - Empower, Act, Strengthen and Transform: PM
There was a time when the North East was merely called a Frontier Region.. Today, it is emerging as the ‘Front-Runner of Growth’: PM
The North East is a complete package for tourism: PM
Be it terrorism or Maoist elements spreading unrest, our government follows a policy of zero tolerance: PM
The North East is becoming a key destination for sectors like energy and semiconductors: PM
23 MAY 2025 12:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rising North East Investors Summit 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi today. Extending a warm welcome to all the dignitaries to the event, the Prime Minister expressed pride, warmth, and immense confidence in the future of the North East region. He recalled the recent Ashtalakshmi Mahotsav held at Bharat Mandapam and emphasized that today's event marks a celebration of investment in the Northeast. The Prime Minister highlighted the significant presence of industry leaders at the summit, underscoring the enthusiasm surrounding opportunities in the region. He extended his congratulations to all ministries and state governments, acknowledging their efforts in creating a thriving investment-friendly environment. Conveying his best wishes, Prime Minister lauded the Northeast Rising Summit, reaffirming his commitment to the region’s continued growth and prosperity.
Underscoring India’s status as the world’s most diverse nation, Shri Modi said, “the Northeast is the most diverse region of our diverse nation”. He emphasized the vast potential spanning trade, tradition, textiles, and tourism, stating that the region's diversity is its greatest strength. He remarked that the Northeast is synonymous with a thriving bio-economy and bamboo industry, tea production and petroleum, sports and skill, as well as an emerging hub for eco-tourism. He further noted that the region is paving the way for organic products and stands as a powerhouse of energy. He affirmed that the Northeast embodies the essence of Ashtalakshmi, bringing prosperity and opportunity. With this strength, he stated, every Northeastern state is declaring its readiness for investment and leadership.
Emphasizing the critical role of Eastern India in achieving a Viksit Bharat, the Prime Minister underscored the Northeast as its most vital component. “For us, EAST is not just a direction but a vision—Empower, Act, Strengthen, and Transform—which defines the policy framework for the region”, he stated, highlighting that this approach has placed Eastern India, particularly the Northeast, at the center stage of India's growth trajectory.
Prime Minister highlighted the transformative changes witnessed in the Northeast over the past 11 years, emphasizing that the progress is not merely reflected in statistics but is tangible on the ground. He stated that the government's engagement with the region goes beyond policy measures, fostering a heartfelt connection with its people. The Prime Minister underscored the over 700 visits made by Union Ministers to the Northeast, demonstrating their commitment to understanding the land, witnessing the aspirations in people's eyes, and translating that trust into development policies. He stressed that infrastructure projects are not just about bricks and cement but serve as a means of emotional connectivity. He reaffirmed the shift from Look East to Act East, stating that this proactive approach is yielding visible results. “While the Northeast was once regarded merely as a frontier region, it is now emerging as a front-runner in India's growth story”, he added.
Underlining that robust infrastructure plays a key role in making the tourism sector attractive and instilling confidence among investors, Shri Modi highlighted that well-developed roads, power infrastructure, and logistics networks form the backbone of any industry, facilitating seamless trade and economic growth. He remarked that infrastructure is the foundation of development and that the government has initiated an Infrastructure Revolution in the Northeast. He acknowledged the region’s past challenges but asserted that it is now emerging as a Land of Opportunities. He stated that thousands of crores have been invested in enhancing connectivity, citing projects such as the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh and the Bhupen Hazarika Bridge in Assam. Shri Modi also highlighted key advancements in the past decade, including the construction of 11,000 kilometers of highways, extensive new railway lines, a doubling of airport numbers, the development of waterways on the Brahmaputra and Barak rivers, and the installation of hundreds of mobile towers. He further noted the establishment of a 1,600-kilometer-long Northeast Gas Grid, ensuring a reliable energy supply for industries. Shri Modi underscored that highways, railways, waterways, and digital connectivity are all strengthening the Northeast’s infrastructure, creating a fertile ground for industries to seize the First Mover Advantage. He affirmed that over the next decade, the region’s trade potential will multiply significantly. He further pointed out that India’s trade volume with ASEAN currently stands at approximately $125 billion and is expected to exceed $200 billion in the coming years, positioning the Northeast as a strategic trade bridge and gateway to ASEAN markets. He reiterated the government’s commitment to accelerating infrastructure projects to enhance regional connectivity. Stressing the importance of the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway, which will provide direct access from Myanmar to Thailand, strengthening India's connectivity with Thailand, Vietnam, and Laos, Shri Modi highlighted the government's efforts to expedite the Kaladan Multimodal Transit Project, which will link the Kolkata Port to Myanmar's Sittwe Port, providing a crucial trade route through Mizoram. He stated that this project will significantly reduce the travel distance between West Bengal and Mizoram, enhancing trade and industrial growth.
Highlighting the ongoing development of Guwahati, Imphal, and Agartala as Multi-Modal Logistics Hubs, the Prime Minister noted that the establishment of Land Custom Stations in Meghalaya and Mizoram is further expanding international trade opportunities. He emphasized that these advancements are positioning the Northeast as a rising force in trade with Indo-Pacific nations, unlocking new avenues for investment and economic growth.
Underscoring India's vision of becoming a Global Health and Wellness Solution Provider, the Prime Minister stated that the Heal in India initiative is being developed as a worldwide movement. He highlighted the Northeast’s rich biodiversity, natural environment, and organic lifestyle, describing it as a perfect destination for wellness. The Prime Minister urged investors to explore the Northeast as a critical component of India's Heal in India mission, reaffirming that the region’s climate and ecological diversity offer immense potential for wellness-driven industries.
Shri Modi highlighted the rich cultural heritage of the Northeast, emphasizing its deep-rooted connection to music, dance, and celebrations. He noted that the region is an ideal destination for global conferences, concerts, and destination weddings, positioning it as a complete tourism package. He stated that as development reaches every corner of the Northeast, its positive impact on tourism is evident, with visitor numbers doubling. He remarked that these are not just statistics—this surge has led to the rise of homestays in villages, new employment opportunities for young guides, and the expansion of the tour and travel ecosystem. Underscoring the need to elevate Northeast tourism further, he pointed out the vast investment potential in eco-tourism and cultural tourism. Reaffirming that peace and law and order are the most crucial factors for any region's development, Shri Modi stated, “Our government has a zero-tolerance policy against terrorism and insurgency”. He noted that the Northeast was once associated with blockades and conflict, which severely impacted opportunities for its youth. He outlined the government’s consistent efforts toward peace agreements, stating that over the past 10-11 years, more than 10,000 young individuals have abandoned arms to embrace peace. He emphasized that this shift has unlocked new employment and entrepreneurial opportunities within the region. Shri Modi further highlighted the impact of the MUDRA scheme, which has provided thousands of crores in financial support to lakhs of youth in the Northeast. He further noted the rise of education institutes, helping young individuals develop skills for the future. He stated that the youth of the Northeast are not just internet users but emerging digital innovators. He emphasized advancements such as over 13,000 kilometers of optical fiber expansion, 4G and 5G coverage, and growing opportunities in the technology sector. “Young entrepreneurs are now launching major startups within the region, reinforcing the Northeast’s role as India’s digital gateway”, he added.
Emphasizing the critical role of skill development in driving growth and securing a better future, the Prime Minister stated that the Northeast provides a favorable environment for this advancement, with the central government making substantial investments in education and skill-building initiatives. The Prime Minister highlighted that over the past decade, ₹21,000 crore has been invested in the Northeast’s education sector. He noted key developments, including the establishment of over 800 new schools, the region’s first AIIMS, nine new medical colleges, and two new IIITs. Additionally, he cited the creation of the Indian Institute of Mass Communication campus in Mizoram and nearly 200 new skill development institutes across the region. He further remarked that India's first sports university is being developed in the Northeast, with significant investments under the Khelo India program. He pointed out that eight Khelo India Centers of Excellence and more than 250 Khelo India Centers have been established, fostering sports talent across the region. The Prime Minister assured that the Northeast now offers top-tier talent across various sectors, encouraging industries and investors to leverage the region’s immense potential.
Shri Modi stressed on the growing global demand for organic food, stating that his vision is for an Indian food brand to be present on every dining table worldwide. He highlighted the Northeast’s pivotal role in realizing this dream. He said that over the past decade, the scope of organic farming in the Northeast has doubled, with the region producing high-quality tea, pineapples, oranges, lemons, turmeric, and ginger. He affirmed that the exceptional taste and superior quality of these products have led to rising international demand. He also encouraged stakeholders to capitalize on this growing market, recognizing the Northeast’s potential as a key driver of India’s organic food exports.
Underscoring the government's commitment to facilitating the establishment of food processing units in the Northeast, the Prime Minister stated that while enhanced connectivity is already supporting this initiative, additional efforts are being made to develop mega food parks, expand cold storage networks, and provide testing lab facilities. He highlighted the launch of the Oil Palm Mission, recognizing the Northeast’s soil and climate as highly suitable for palm oil cultivation. He noted that this initiative offers a strong income opportunity for farmers while reducing India's dependency on edible oil imports. He further added that palm oil farming presents a major opportunity for industries, encouraging stakeholders to tap into the region’s agricultural potential.
“Northeast is emerging as a key destination for two strategic sectors—energy and semiconductors”, stressed Shri Modi, highlighting the government's extensive investments in hydropower and solar power across all Northeastern states, with several thousand crore worth of projects already approved. He noted that beyond investment opportunities in plants and infrastructure, there is significant potential in manufacturing, including solar modules, cells, storage solutions, and research. He underscored the importance of maximizing investment in these areas, stating that greater self-sufficiency today will reduce dependence on foreign imports in the future. Shri Modi further remarked on the growing role of Assam in strengthening India’s semiconductor ecosystem. He announced that the first Made in India chip from a Northeast-based semiconductor plant will soon be introduced, signaling a major milestone for the region. He affirmed that this development is unlocking opportunities for cutting-edge technology and solidifying the Northeast’s position in India's high-tech industrial growth.
“Rising Northeast is more than just an investors’ summit—it is a movement and a call to action”, emphasised the Prime Minister, stating that India’s future will reach new heights through the Northeast’s progress and prosperity. The Prime Minister expressed full confidence in the business leaders present, urging them to unite in driving growth. Concluding his address, he called upon stakeholders to work together in transforming Ashtalakshmi—the symbol of Northeast’s potential—into a guiding force for a Viksit Bharat. He expressed confidence that by the next Rising Northeast, India would have propelled way ahead.
The Union Minister for Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Governor of Manipur, Shri Ajay Kumar Bhalla, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma, Chief Minister of Mizoram, Shri Lalduhoma, Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang, Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha, Union Minister of State for Development of North Eastern Region, Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
With an aim to highlight the North East Region as a land of opportunity, attracting global and domestic investment, and bringing together key stakeholders, investors, and policymakers on a single platform, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Rising North East Investors Summit at Bharat Mandapam, New Delhi today.
The Rising North East Investors Summit, a two-day event from May 23-24 is the culmination of various pre-summit activities, such as series of roadshows, and states' roundtables including Ambassador’s Meet and Bilateral Chambers Meet organized by the central government with active support from the state governments of the North Eastern Region. The Summit will include ministerial sessions, Business-to-Government sessions, Business-to-Business meetings, startups and exhibitions of policy and related initiatives taken by State Government and Central ministries for investment promotion.
The main focus sectors of investment promotion include Tourism and Hospitality, Agro-Food Processing and allied sectors; Textiles, Handloom, and Handicrafts; Healthcare; Education and Skill Development; Information Technology or Information Technology Enabled Services; Infrastructure and Logistics; Energy; and Entertainment and Sports.