Ministry of Youth Affairs and Sports
Khelo India Beach Games (KIBG) reflect transformative power of sports, new chapter added: Prime Minister Narendra Modi
Union Minister of Youth Affairs and Sports, Dr. Mansukh Mandaviya, declares the Games open
KIBG in Diu shows India’s endeavor to excel in all kinds of sports: Dr. Mansukh Mandaviya
20 MAY 2025 8:45AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi on Monday highlighted the ‘transformative force’ of sports and how the Khelo India Beach Games were a watershed moment in the sporting history of the nation. In his message to the Games organisers in the Union Territory of Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu and the Sports Authority of India, Prime Minister Shri Narendra Modi congratulated and gave his best wishes saying that the Beach Games promise to make waves in India’s sporting calendar.
Prime Minister Shri Narendra Modi said the choice of Diu as the venue of the Khelo India Beach Games was “fitting”. “An amalgamation of sun, sand and water, they enhance the physical challenge and at the same time, celebrate our coastal heritage,” said Prime Minister Shri Narendra Modi, adding: “As waves lash the shores and athletes compete. India will script a new sporting chapter.”
The Beach Games, held under the ever-expanding Khelo India umbrella for the first time, were formally declared open by Union Minister of Youth Affairs and Sports, Dr. Mansukh Mandaviya, in a colourful ceremony on the Ghoghla Beach, the venue of the Games in Diu on Monday.
The Khelo India Beach Games have brought together more than 1,350 athletes from over 30 states and Union Territories. On May 24, when the Games are scheduled to end, athletes would have competed in six medal sports – soccer, volleyball, sepaktakraw, kabaddi, pencaksilat and open water swimming. Mallakhamb and tug-of-war are the two non-medal (demonstration) disciplines. Monday morning started with beach soccer games.
“In a nation as diverse as ours, sports have always held a unique power that unites cultures, regions and languages. The vibrant energy of sports goes beyond entertainment and has become a transformative force, symbolizing national pride and aspirations of our youth. It is in this context that the Khelo India Beach Games hold a greater significance,” said Prime Minister Shri Narendra Modi.
The nicely-crafted opening ceremony, glorifying India’s amazing diversity in traditional dance forms, was witnessed among other by several dignitaries, including Administrator of Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu and Lakshadweep Shri Praful Patel, Lt Governor of Puducherry Shri K. Kailashnathan and Admiral DK Joshi, Lt Governor of Andaman & Nicobar Islands.
“Today, we are not just inaugurating a sports event, we are heralding India’s first Beach sports revolution! I believe that where there are waves, there should be passion; where there is sand, there should be a fire of enthusiasm — and the Khelo India Beach Games have ignited that fire in all our hearts today,” said Dr Mansukh Mandaviya. He added: “Under the Modi government, we do not organize events just as a formality — we are on a mission. And this mission connects sports to employment. For a Viksit Bharat, Khelo India is a sure pathway for youth to achieve their dreams.”
Saying that Khelo India has added more Games to the domestic calendar, Dr Mansukh Mandaviya, like PM Modi, highlighted how over the last few years, the government spared no effort to boost the sporting ecosystem through investments in infrastructure, better training facilities and supportive measures for sportspersons. Dr Mansukh Mandaviya amplified this saying new Games are a way to “strengthen the domestic sports infrastructure and send a strong message to the world that India is capable of hosting international sporting events of any scale.”
Dr Mansukh Mandaviya said the Khelo India Beach Games should not be seen as a “casual” affair. “Such sports like beach volleyball not only appeal to the youth as a hobby but also offer them career opportunities. This is the first time that competitive sports are being held on such a large scale on the beaches of India,” he added.
Dr Mansukh Mandaviya said India was becoming a fitness conscious nation and a culture of sports has become the “new normal”. He also highlighted the strong commitment that the government has for the Union Territory.
For more on Khelo India Beach Games 205 : https://beach.kheloindia.gov.in/
For Khelo India Beach Games medal 2025 tally: https://beach.kheloindia.gov.in/medal-tally
ON KHELO INDIA BEACH GAMES
This is the first Beach Games conducted under the Khelo India banner. The Games are being held under the vertical of sports competition and talent development of Khelo India Scheme from May 19 to May 24, 2025 in Diu, UT of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu. This initiative aims to promote beach sports and to enhance the reach and popularity of the Beach Games. In this edition, there are six medal sports: Beach Soccer, Beach Volleyball, Beach Sepak Takraw, Beach Kabaddi, Pencak Silat and Open water swimming. Two (non-medal) demonstration sports: Mallakhamb and Tug of war have also been included in Diu.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବୀଚ୍ ଗେମ୍ସ (କେଆଇବିଜି) ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ, ଏହା କ୍ରୀଡାର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରେ ବୋଲି କହିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ, କ୍ରୀଡାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କଲେ
ଡିଉରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବୀଚ୍ ଗେମ୍ସ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର କ୍ରୀଡାରେ ଭାରତର ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ଦର୍ଶାଏ: ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
20 MAY 2025 8:45AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସୋମବାର ଦିନ କ୍ରୀଡାର 'ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି' ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ଇତିହାସରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ।
କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦାଦ୍ରା, ନଗର ହାଭେଲି ତଥା ଦାମନ ଓ ଡିଉର କ୍ରୀଡା ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ କହିଥିଲେ, ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ଭାରତର କ୍ରୀଡା ଦୁନିଆରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏକ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବାର ସୂଚନା ମିଳୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ପାଇଁ ଡିଉକୁ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବାଛିବା ‘ଉପଯୁକ୍ତ’ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ସୂର୍ଯ୍ୟ, ବାଲି ଏବଂ ପାଣିର ସଂଗମ ଆମର ଉପକୂଳ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଏଠାରେ ଶାରୀରିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ ।ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, “ଲହଡ଼ି ଉପକୂଳ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ଏବଂ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପ୍ରତିସ୍ଫର୍ଦ୍ଧା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏକକାଳୀନ ଚାଲିଥାଏ । ଭାରତ ଏହି ଆୟୋଜନ ସହିତ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଏହି ବିଚ୍ ଗେମ୍ସକୁ ସୋମବାର କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ଡ଼ିଉର ଘୋଘଲା ବେଳାଭୂମିରେ ଏକ ରଙ୍ଗାରଙ୍ଗ ସମାରୋହରେ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏହାର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସରେ ୩୦ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୧,୩୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳି ଏକତ୍ରିତ ହେଉଛନ୍ତି । ମେ’ ମାସ ୨୪ ତାରିଖରେ, ଖେଳ ଶେଷ ହେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି । ଖେଳାଳିମାନେ ଏଥଲେଟ୍ ଫୁଟବଲ୍, ଭଲିବଲ୍, ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, କବାଡି, ପାଣିକ୍ଲାଟ୍ ଏବଂ ଖୋଲା ଜଳ ସନ୍ତରଣ ବର୍ଗରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ ପଦକ ପାଇଁ ମୁକାବିଲା କରିବେ । ମଲ୍ଲଖମ୍ବ ଏବଂ ଟଗ୍-ଅଫ୍-ୱାର ଦୁଇଟି ଅଣ-ପଦକ (ପ୍ରଦର୍ଶନ) ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସ୍ଥାନିତ କରାଯାଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଖେଳ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ କୌଣସି ପଦକ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ । ସୋମବାର ସକାଳୁ ବିଚ୍ ଫୁଟବଲ୍ ଖେଳ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
‘’ଆମ ଭଳି ବହୁବିଧ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ, କ୍ରୀଡ଼ା ସର୍ବଦା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଶକ୍ତି ରହିଆସିଛି ଯାହା ସଂସ୍କୃତି, ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଭାଷାକୁ ଏକତ୍ର କରିଥାଏ। କ୍ରୀଡ଼ାର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଶକ୍ତି ମନୋରଞ୍ଜନଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି, ଯାହା ଜାତୀୟ ଗର୍ବ ଏବଂ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତୀକ ।‘’ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସର ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପାରମ୍ପରିକ ନୃତ୍ୟରେ ଭାରତର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ବିବିଧତାକୁ ମହିମାନ୍ୱିତ କରୁଥିବା ଏହି ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଲି, ଦାମନ ଓ ଡିଉ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ପ୍ରଶାସକ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଫୁଲ ପଟେଲ, ପୁଡୁଚେରୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କେ. କୈଳାସନାଥନ ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଆଡମିରାଲ ଡିକେ ଜୋଶୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜି, ଆମେ କେବଳ ଏକ କ୍ରୀଡା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଘାଟନ କରୁନାହୁଁ, ଆମେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ବିପ୍ଳବର ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ ! ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ, ଯେଉଁଠାରେ ତରଙ୍ଗ ଅଛି, ସେଠାରେ ଆବେଗ ରହିବା ଉଚିତ; ଯେଉଁଠାରେ ବାଲି ଅଛି, ସେଠାରେ ଉତ୍ସାହର ନିଆଁ ରହିବା ଉଚିତ - ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ହୃଦୟରେ ସେହି ନିଆଁକୁ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ କରିଛି" । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ : "ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଆମେ କେବଳ ଏକ ଔପଚାରିକତା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରୁନାହୁଁ - ଆମେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ କାମ କରୁଛୁ । ଏହି ଅଭିଯାନ କ୍ରୀଡାକୁ ନିଯୁକ୍ତି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ କରିବାର ଏକ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପଥ ।‘’
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ଅଧିକ ଖେଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିପାରିଛି । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପରି, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିବେଶ, ଉନ୍ନତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଏବଂ କ୍ରୀଡାବିତଙ୍କ ପାଇଁ ସହାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୀଡା ପରିବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏହି କଥାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ କ୍ରୀଡା ହେଉଛି "ଘରୋଇ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବାର ଏକ ଉପାୟ ଯେ ଭାରତ ଯେକୌଣସି ସ୍ତରର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ।"
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସକୁ ଏକ "ଆକସ୍ମିକ" ବ୍ୟାପାର ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ବିଚ୍ ଭଲିବଲ୍ ଭଳି ଖେଳ କେବଳ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏକ ହବି ଭାବରେ ଆକର୍ଷିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ବେଳାଭୂମିରେ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କ୍ରୀଡା ଭାବରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ।"
ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡାଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏକ ଫିଟନେସ୍ ସଚେତନ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ସଂସ୍କୃତି - ଏକ "ନିଉ ନରମାଲ" ପାଲଟିଛି । ସେ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ - ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଚ୍‌ ଗେମ୍ସ ବିଷୟରେ
ଏହା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଥମ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ । ଏହି ଖେଳଗୁଡ଼ିକ ମେ’ ୧୯ ରୁ ମେ’ ୨୪, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶର ଭର୍ଟିକାଲ୍ ଅଧୀନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବେଳାଭୂମି କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବେଳାଭୂମି କ୍ରୀଡାର ସ୍ତର ଏବଂ ଲୋକପ୍ରିୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ, ଛଅଟି ପଦକଯୁକ୍ତ କ୍ରୀଡା ଅଛି: ବିଚ୍ ଫୁଟବଲ୍, ବିଚ୍ ଭଲିବଲ୍, ବିଚ୍ ସେପକ୍‌ ଟକରାଓ, ବିଚ୍ କବାଡି, ପେନକାକ୍ ସିଲାଟ୍ ଏବଂ ଖୋଲା ଜଳ ସନ୍ତରଣ । ଦୁଇଟି (ପଦକହୀନ) ପ୍ରଦର୍ଶନ କ୍ରୀଡା: ମଲ୍ଲଖମ୍ବ ଏବଂ ଟଗ୍ ଅଫ୍ ୱାର୍ ମଧ୍ୟ ଡିଉରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
*****`