গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে মণিপুৰত ৰাষ্ট্ৰপতি শাসন জাৰি সন্দৰ্ভত অনুমোদন বিচাৰি লোকসভাত বিধিগত প্ৰস্তাৱ উথ্থাপন কৰে
মণিপুৰৰ হিংসাত প্ৰাণ হেৰুওৱাসকলৰ প্ৰতি সদনে সন্মান, সহানুভূতি আৰু গভীৰ দুখ প্ৰকাশ কৰে
মণিপুৰ উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সিদ্ধান্তৰ ফলত দুটা সম্প্ৰদায়ৰ মাজত সংৰক্ষণ সম্পৰ্কীয় বিবাদৰ বাবে মণিপুৰত জাতিগত হিংসা আৰম্ভ হৈছিল
মণিপুৰত যোৱা চাৰি মাহ ধৰি কোনো হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই
চৰকাৰে সাহায্য শিবিৰত খাদ্য, ঔষধ আৰু চিকিৎসাসেৱাকে ধৰি সকলো প্ৰয়োজনীয় সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে
কাৰিকৰী শিক্ষা আৰু চিকিৎসা শিক্ষাৰ বাবে অনলাইন ব্যৱস্থা কৰা হৈছে
প্ৰাথমিক শিক্ষাৰ বাবে শিবিৰৰ ভিতৰতে শ্ৰেণী স্থাপন কৰা হৈছে, য'ত তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কোনো হিংসাই হ'ব নালাগে আৰু জাতিগত হিংসা কোনো ৰাজনৈতিক দলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হোৱা উচিত নহয়
মণিপুৰত দীৰ্ঘদিন ধৰি অস্থিৰতা অনুভৱ কৰি অহা হৈছিল, কিন্তু বিৰোধীয়ে ইয়াক এনেদৰে চিত্ৰিত কৰিছে যেন মণিপুৰত হিংসাৰ এইটোয়েই প্ৰথম উদাহৰণ
পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত ১৯৯৩ চনৰ পিছত মণিপুৰত তিনিটাকৈ ডাঙৰ জাতিগত হিংসা ১০ বছৰ, ৩ বছৰ আৰু ছমাহ ধৰি চলিছিল, কিন্তু চৰকাৰৰ গৃহমন্ত্ৰীকে ধৰি কোনেও অঞ্চলটো ভ্ৰমণ কৰা নাছিল
03 APR 2025 4:21PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে মণিপুৰত ৰাষ্ট্ৰপতি শাসন জাৰি সন্দৰ্ভত অনুমোদনৰ বাবে লোকসভাত এক বিধিগত প্ৰস্তাৱ উথ্থাপন কৰে। পৰৱৰ্তি সময়ত নিম্ন সদনে প্ৰস্তাৱটো গ্ৰহণ কৰে। মণিপুৰৰ হিংসাত্মক ঘটনাত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ প্ৰতি সদনে সন্মান, সহানুভূতি আৰু গভীৰ দুখ প্ৰকাশ কৰে।
এই প্ৰস্তাৱ উত্থাপন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মণিপুৰ উচ্চ ন্যায়ালয়ে সংৰক্ষণ সম্পৰ্কীয় বিবাদ সন্দৰ্ভত লোৱা সিদ্ধান্তৰ ফলত মণিপুৰৰ দুটা সম্প্ৰদায়ৰ মাজত জাতিগত হিংসা আৰম্ভ হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এয়া কোনো সংঘৰ্ষ বা সন্ত্ৰাসবাদ নহয়, বৰং উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সিদ্ধান্তৰ ব্যাখ্যাৰ ফলস্বৰূপে দুটা সম্প্ৰদায়ৰ মাজত চলা জাতিগত হিংসাহে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ডিচেম্বৰৰ পৰা মাৰ্চলৈকে মণিপুৰত প্ৰায় চাৰি মাহ ধৰি কোনো হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই আৰু শিবিৰসমূহত খাদ্য, ঔষধ আৰু চিকিৎসা সুবিধাৰ ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে কাৰিকৰী আৰু চিকিৎসা শিক্ষাৰ বাবে অনলাইন ব্যৱস্থা কৰা হৈছে আৰু প্ৰাথমিক শিক্ষাৰ বাবে শিবিৰৰ ভিতৰত শ্ৰেণী স্থাপন কৰা হৈছে, য'ত তেওঁলোকৰ অধ্যয়নৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কোনো হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হ'ব নালাগে আৰু জাতিগত হিংসা কোনো ৰাজনৈতিক দলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত উচিত নহয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিৰোধীয়ে আমাৰ শাসনকালত জাতিগত হিংসা সংঘটিত হোৱা এখন ছবি চিত্ৰিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে।
তেওঁ সদনক জনায় যে ১৯৯৩ চনৰ পৰা ১৯৯৮ চনৰ ভিতৰত মণিপুৰত পাঁচ বছৰ ধৰি নাগা-কুকি সংঘৰ্ষ হৈছিল, যাৰ ফলত ৭৫০ গৰাকী লোকৰ মৃত্যু হৈছিল আৰু এক দশক ধৰি বিক্ষিপ্ত ঘটনা অব্যাহত আছিল। শ্ৰী শ্বাহে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যদিও আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে আমাৰ শাসনৰ অধীনত এনে ঘটনা কেতিয়াও ঘটিব নালাগে, কিন্তু এক দুৰ্ভাগ্যজনক সিদ্ধান্তৰ ফলত হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হয়, যাক তৎক্ষণাৎ নিয়ন্ত্ৰণলৈ অনা হয়। তেওঁ কয় যে হিংসাত হোৱা ২৬০ টা মৃত্যুৰ ভিতৰত ৮০ শতাংশই প্ৰথমটো মাহত সংঘটিত হৈছিল, আনহাতে বাকী মৃত্যু পৰৱৰ্তী মাহত সংঘটিত হৈছিল। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ১৯৯৭-৯৮ চনৰ কুকি-পেইটে সংঘৰ্ষত ৫০ খনতকৈয়ো অধিক গাঁও ধ্বংস হৈছিল, ৪০,০০০ লোক স্থানচ্যুত হৈছিল, ৩৫২ গৰাকী লোক নিহত হৈছিল, শ লোক আহত হৈছিল আৰু ৫,০০০ ঘৰ জ্বলাই দিয়া হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ১৯৯৩ চনত সংঘটিত মেইটেই-পংগল সংঘৰ্ষ ছমাহ ধৰি চলি আছিল, য'ত ১০০ ৰো অধিক লোকৰ মৃত্যু হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিৰোধীয়ে এখন ছবি এনেদৰে চিত্ৰিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে যেন মণিপুৰত এইটোৱেই প্ৰথম হিংসাত্মক ঘটানা সংঘটিত হৈছে আৰু আমাৰ শাসন বিফল হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ শাসনকালত ১০ বছৰ, ৩ বছৰ আৰু মাহ জুৰি চলা তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে এই হিংসাত্মক ঘটনাৰ পিছত গৃহমন্ত্ৰীকে ধৰি তদানীন্তন চৰকাৰৰ কোনেও অঞ্চলটো ভ্ৰমণ কৰা নাছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ২০১৭ চনত বিজেপি শাসনলৈ আহিছিল, আৰু ইয়াৰ আগৰ পাঁচ বছৰত মণিপুৰ প্ৰতি বছৰে গড়ে ২১২ দিনৰ বাবে বন্ধ কৰি দিয়া হৈছিল, যদিও সেই সময়ছোৱাত কোনো জাতিগত হিংসা সংঘটিত হোৱা নাছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১,০০০ তকৈয়ো অধিক এনকাউণ্টাৰ হৈছিল, যাক উচ্চতম ন্যায়ালয়ে বিবেচনা কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশৰ আগতে মণিপুৰত এটা দিনো বন্ধ আৰু অৱৰোধ কৰা হোৱা নাছিল আৰু ২০১৭ চনৰ পৰা বিজেপিৰ ছবছৰীয়া শাসনকালত কোনো হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে এক নিৰ্দিষ্ট পৰিস্থিতিত, যেতিয়া দুয়োটা সম্প্ৰদায়ে উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ সিদ্ধান্তক তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে বুলি ব্যাখ্যা কৰিছিল, মাত্ৰ দুদিনৰ ভিতৰতে হিংসাৰ সূত্ৰপাত হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিৰোধীয়েও চৰকাৰৰ বিৰুদ্ধে মণিপুৰৰ হিংসাক উপেক্ষা কৰাৰ অভিযোগ উত্থাপন কৰিছে। তেওঁ সদনক জনায় যে উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰাৰ দিনাই নিৰাপত্তা বাহিনীৰ কোম্পানীসমূহক বায়ু সেনাৰ বিমানযোগে অঞ্চলটোলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সকলোৱে এই বিষয়ত একেই চিন্তাকে সহভাগ কৰিছে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে সকলো সদস্যকে বিষয়টোৰ ৰাজনীতি নকৰিবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো চৰকাৰে মণিপুৰত শান্তি পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে যথা সম্ভৱ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই হিংসাত হেৰুওৱা প্ৰতিটো জীৱনৰ বাবে সদনে অন্তৰত সন্মান, সহানুভূতি আৰু দুখ অনুভৱ কৰা উচিত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মণিপুৰত ৰাষ্ট্ৰপতি শাসন জাৰি কৰাৰ পিছত দুয়োটা সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে আলোচনা কৰা হযৈছে আৰু দুয়োটা সম্প্ৰদায়ৰ সকলো সংগঠনৰ সৈতে পৃথকে পৃথকে বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে শীঘ্ৰেই এখন যুটীয়া বৈঠক আহ্বান কৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যদিও চৰকাৰে হিংসাৰ সমাপ্তিৰ পথ বিচাৰিবলৈ কাম কৰি আছে, সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতা হৈছে শান্তি স্থাপন কৰা। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে যোৱা চাৰি মাহ ধৰি মণিপুৰত কোনো লোক নিহত হোৱা নাই, মাত্ৰ দুজন লোক আহত হৈছে আৰু পৰিস্থিতি মুখ্যতঃ নিয়ন্ত্ৰণত আছে। অৱশ্যে, তেওঁ কয় যে যেতিয়ালৈকে স্থানচ্যুত লোকসকলে শিবিৰত বাস কৰি থাকিব তেতিয়ালৈকে পৰিস্থিতি সন্তোষজনক বুলি বিবেচনা কৰা নহ'ব। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰি কয় যে স্থানচ্যুত লোকসকলৰ বাবে পুনৰ্সংস্থাপন পেকেজ সন্দৰ্ভত আলোচনা চলি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে পদত্যাগ কৰিছে, আৰু তাৰ পিছত ৰাজ্যপালে বিজেপিৰ ৩৭ গৰাকী সদস্য, এনপিপিৰ গৰাকী, এনপিএফৰ গৰাকী, জেডি(ইউ)ৰ গৰাকী আৰু কংগ্ৰেছৰ গৰাকী সদস্যৰ সৈতে আলোচনা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া বেছিভাগ সদস্যই কয় যে তেওঁলোক চৰকাৰ গঠন কৰাৰ অৱস্থাত নাই, কেবিনেটে ৰাষ্ট্ৰপতি শাসন জাৰি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, যিটো ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে গ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে চৰকাৰে বিচাৰে যে মণিপুৰত যথা সম্ভৱ সোনকালেই শান্তি পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হ'ব, লগতে পুনৰ্সংস্থাপনৰ প্ৰচেষ্টা আৰু ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকসকলৰ আঘাত নিৰাময় কৰা হ'ব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, moves the statutory resolution in the Lok Sabha seeking approval of imposition of President's Rule in Manipur
The House expresses its respect, sympathy, and deep sorrow for those who lost their lives in the violence in Manipur
Ethnic violence in Manipur started due to a reservation-related dispute between two communities, triggered by a decision of the Manipur High Court
No violence since past four months in Manipur
The government is providing all necessary facilities, including food, medicines, and medical services, in the relief camps
Online arrangements for technical education and medical education have been made
Classes have been set up inside the camps for primary education, where arrangements for their learning have been made
Home Minister says there should not be any violence and ethnic violence should not be linked to any political party
Manipur has long experienced unrest, but the opposition is portraying it as if this is the first instance of violence in Manipur
During the previous government's tenure, three major ethnic violences in Manipur after 1993 lasted for 10 years, 3 years and six months, but no one, including the Home Minister, from the government visited the region
Between 2012 and 2017, despite no ethnic violence, Manipur was shut down for an average of 212 days per year
Before the High Court order, there was not a single day of shutdown and blockade in Manipur during our rule and there was no violence
On the very day the High Court’s order was issued, security forces' companies were dispatched to the region via Air Force planes
Home Minister appeals to all members, urging them not to politicize the issue, as the government is making every possible effort to restore peace in Manipur
After the imposition of President’s Rule in Manipur, discussions were held with both communities, and separate meetings with all organizations from both communities took place
Ministry of Home Affairs will soon convene a joint meeting
Government is working to restore peace in Manipur as soon as possible, rehabilitate those affected, and heal the wounds
03 APR 2025 4:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister, Shri Amit Shah, moved a statutory resolution in the Lok Sabha for the approval of the imposition of President's Rule in Manipur. The resolution was thereafter adopted by the lower house. The House also expressed its respect, sympathy, and deep sorrow for those who lost their lives in the violence in Manipur.
Introducing the resolution, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that ethnic violence between two communities in Manipur had started due to a decision by the Manipur High Court regarding a reservation-related dispute. He mentioned that these are neither riots nor terrorism, but ethnic violence between two communities as a result of the interpretation of the High Court's decision. Shri Shah further said that there has been no violence in Manipur for nearly four months, from December to March, and provisions for food, medicines, and medical facilities have been ensured in the camps. He said that online arrangements for technical and medical education have been made and for primary education, classes have been set up inside the camps, where arrangements for their studies have been made.
Shri Amit Shah said that there should not be any violence and ethnic violence should not be linked to any political party. He mentioned that the opposition tried to portray a picture that ethnic violence occurred during our governance. He informed the House that between 1993 and 1998, there was a Naga-Kuki conflict in Manipur for five years, which resulted in 750 deaths, and sporadic incidents continued for a decade. Shri Shah emphasized that while we believe such incidents should never happen under our rule, an unfortunate decision led to the violence, which was immediately brought under control. He said that of the 260 deaths in the violence, 80 per cent occurred in the first month, while the remaining deaths occurred in the following months. He also mentioned that in the 1997-98 Kuki-Paite conflict, more than 50 villages were destroyed, 40,000 people were displaced, 352 people were killed, hundreds were injured, and 5,000 homes were burned. He further added that during the six-month-long Meitei-Pangal conflict took place in 1993 in which over 100 deaths occurred.
Union Home Minister said that the opposition is trying to portray a picture as if this is the first violence in Manipur and our governance has failed. He mentioned that three major instances of violence—spanning 10 years, 3 years, and 6 months—had occurred during the rule of the previous government. He added that after these incidents of violence, no one from the then government, including the Home Minister, visited the region.
Shri Amit Shah noted that BJP came to power in 2017, and in the previous five years, Manipur was shut down for an average of 212 days per year, despite the fact that no ethnic violence occurred during that time. He mentioned that there were over 1,000 encounters, which had to be taken cognizance of by the Supreme Court. Shri Shah said that before the High Court order, there was not a single day of shutdown and blockade in Manipur and there was no violence, in the six years of BJP rule since 2017. He said that in a specific situation, when both communities interpreted a High Court decision as being against them, violence erupted within just two days.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the opposition has also accused the government of ignoring the violence in Manipur. He informed the House that on the very day the High Court's order was issued, security forces' companies were dispatched to the region via Air Force planes. He emphasized that everyone shares the same concern on this matter. The Home Minister appealed to all members, urging them not to politicize the issue, as the government is making every possible effort to restore peace in Manipur. He added that for every life lost in this violence, the House should hold respect, empathy, and sorrow in its heart.
Shri Amit Shah stated that after the imposition of President's Rule in Manipur, discussions were held with both communities, and separate meetings with all organizations from both communities have taken place. He mentioned that the Ministry of Home Affairs will soon convene a joint meeting. He emphasized that while the government is working to find a path to end the violence, the top priority is to establish peace. Shri Shah also noted that there have been no deaths in Manipur for the past four months, with only two people injured, and the situation is largely under control. However, he said that the situation would not be considered satisfactory until the displaced people are no longer living in camps. He further mentioned that discussions are ongoing regarding a rehabilitation package for the displaced people.
Union Home Minister stated that our Chief Minister resigned, and then the Governor held discussions with 37 BJP members, 6 from NPP, 5 from NPF, 1 from JD(U), and 5 from Congress. He mentioned that when most of the members stated that they were not in a position to form the government, the Cabinet recommended the imposition of President's Rule, which was accepted by the President. Shri Shah further stated that the government wants peace to be restored in Manipur as soon as possible, along with rehabilitation efforts and healing the wounds of the affected people.