য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা মানিপুরদা প্রেসিদেন্ত রুল থম্নবগী অয়াবা পীবীনবা লোক সভাদা স্তেতুতরী রিজোল্যুশন থাংগৎখ্রে
হাউসনা মনিপুরগী হিংশাদা পুনশি মাংখ্রবশিংগীদমক্তা ইকাইখুম্নবা, মীনুংশি অমসুং থমোই শোক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখ্রে
মনিপুরদা কাংলুপকী মরক্তা থোক্লিবা হিংশা অসি ফুরুপ অনিগী মরক্তা রিজার্বেশনগা মরি লৈননা য়ানদবা অমগী মতাংদগী থোকখিবনি, হায়রিবা অসি মনিপুর হাই কোর্তকী ৱারেপ অমনা মরম ওইরগা থোকহল্লকখিবনি
মনিপুরদা হৌখিবা থা মরি অসিদা হিংশা অমত্তা থোকখিবা লৈতে
সরকারনা রিলীফ কেমপশিংদা চাননবা অচা-অথকশিং, হিদাক-লাংথকশিং অমদি মেদিকেল সর্বিসশিং য়াওনা তঙাইফদনা মথৌ তাবা সর্বিসশিং পুম্নমক পীরি
তেক্নিকেল অমসুং মেদিকেল এজুকেশনগীদমক্তা ওনলাইনগী খুত্থাংদা পাংথোক্লি
প্রাইমরী এজুকেশনগীদমক্তা কেমপশিং মনুংদা ক্লাসশিং পাংথোক্লি, মসিদা মখোয়দা তাকপী-তমবীনবগী পুম্নমক শিনলাংদুনা থম্লি
য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না হিংশা অমত্তা থোকহল্লোইদবনি অমসুং কাংলুপকী ইরাং অসিবু রাজনিতি দল অমত্তগা মরি লৈনহল্লোইদবনি
মনিপুরদা মতম শাংনদগী তংদু লৈতাদনা লাক্লি, অদুবু ওপোজিশন্না মসিবু মনিপুরগী খ্বাইদগী অহানবা হিংশা অমা ওইনা উৎলি
হান্নগী সরকারগী মতমদা, মনিপুরদা ১৯৯৩গী মতুংদা মরু ওইবা কাংলুপকী ইরাং অহুম থোকখি, মসি চহি ১০ শাংবা, অহুম শাংবা অমদি থা তরুক শাংবনি, অদুবু য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রী য়াওনা সরকারগী মাইকৈদগী কনা অমত্তনা লমদম অসিদা লাকখিদে
২০১২ অমসুং ২০১৭গী মরক্তা, কাংলুপকী ইরাং থোক্ত্রবসু, মনিপুর অসি চহি অমদা চাংচত্তা নুমিৎ ২১২নিদি শত দাউন তৌদুনা লৈখি
হাই কোর্তকী ওর্দর মমাংদা, ঐখোয়গী সরকারনা পানবা মতমদা মনিপুরদা নুমিৎ অমা ফাওবা শত দাউন লৈখিদে অমসুং ব্লোকেদ লৈখিদে অমসুং হিংশা অমত্তা লৈখিদে
হাই কোর্তনা ওর্দর থোকপা নুমিৎ অদুমক্তদা, এয়র ফোর্স প্লেনশিংগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী কমপনীশিং থাদোকখি
য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা মেম্বর পুম্নমক্তা সরকার অসিনা মনিপুরদা শান্তি অমুক হন্না হঞ্জিনহন্নবা কন্না হোৎনরিঙৈ শরক অসিদা ইশু অসিদা রাজনিতিগী ওইবা ৱাফম শাগৎপীদনবা আপীল তৌখি
মনিপুরদা প্রেসিদেন্ত রুল থম্লবা মতুংদা, কাংলুপ অনিমক্কা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখ্রে, অমসুং কাংলুপ অনিমক্তগী ওর্গনাইজেশন খুদিংমক্কা তোঙান-তোঙানবা মীফম কয়াশু পাংথোকখ্রে
য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না অথুবদা অপুনবা মীফম অমা পাংথোক্লগনি
সরকারনা য়ারিবমখৈ থুনা মনিপুরদা শান্তি অমুক হন্না হঞ্জিল্লক্নবা, মসিনা শোকহল্লবশিং অদুবু রিহেবিলিতেত তৌনবা, নুংঙাইনদবা য়ানদবা কয়া অদুবু অমুক হন্না শন্দাইননবা কন্না হোৎনরি
03 APR 2025 4:21PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা মানিপুরদা প্রেসিদেন্ত রুল থম্নবগী অয়াবা পীবীনবা লোক সভাদা স্তেতুতরী রিজোল্যুশন থাংগৎখ্রে। মসিগী মখা তারকপদা রিজুল্যুশন অসিবু লোৱর হাউসতা অয়াবা পীখি। হাউসনা মনিপুরগী হিংশাদা পুনশি মাংখ্রবশিংগীদমক্তা ইকাইখুম্নবা, মীনুংশি অমসুং থমোই শোক্না নুংঙাইতবশু ফোংদোকখি।
রিজোল্যুশন অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মনিপুরদা কাংলুপকী মরক্তা থোক্লিবা হিংশা অসি রিজর্বেশনগা মরি লৈনবা য়ানদবা অমগী মতাংদা মনিপুর হাই কোর্তনা থোকখিবা ৱারেপ অমনা মরম ওইরগা হৌরকখিবনি। মসি রায়োতশু নত্তে অদুগা তেরোরিজমগী থবকশু নত্তে, মসি হাই কোর্তকী ৱারেপ অমগী ৱাহন্থোক্না মরম ওইরগা ফুরেপ অনিগী মরক্তা থোকখিবা কাংলুপকী ইরাংনি। শ্রী শাহনা মখাতানা হায়রকখি মদুদি মনিপুরদা দিসেম্বরদগী মার্চ ফাওবা, চাউরাক্না থা মরিরোম ইরাং থোকপা লৈখিদে অমসুং কেমপশিংদা চাননবা অচা-অথকশিং, হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেল ফেসিলিতীশিংগী খুদোচাবশিং ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি তেক্নিকেল অমসুং মেদিকেল এজুকেশনগীদমক্তা ওনলাইনগী খুত্থাংদা পাংথোক্লি অমসুং প্রাইমরী এজুকেশনগীদমক্তা কেমপশিং মনুংদা ক্লাসশিং পাংথোক্লি, মসিদা মখোয়দা তাকপী-তমবীনবগী মথৌ তাবা পুম্নমক শিনলাংদুনা থম্লি।
অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হিংশা অমত্তা থোকহল্লোইদবনি অমসুং কাংলুপকী ইরাংবু রাজনিতিগী দল অমত্তগা মরি লৈনহল্লোইদবনি। ওপোজিশন পার্তীনা কাংলুপকী ইরাং অসি ঐখোয়গী লৈঙাক্কী মতমদা থোকপনি হায়না শন্দোক্নবা কন্না হোৎনরি হায়না পনখি। মহাক্কী হাউসতা খঙহনখি মদুদি ১৯৯৩ অমসুং ১৯৯৮কী মনুংদা নাগা অমসুং কুকিগী মরক্তা চহি মঙা চুপ্না মনিপুরদা ইরাং থোকখি, মসিনা মরম ওইরগা মী ৭৫০ শিখি, অমসুং অতোপ্পা থৌদোক মচিৎ-মচিৎ দেকেদ অমা হেন্না থোকখি। শ্রী শাহনা হায়খি য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈঙাক্কী মতমদা অসিগুম্বা থৌদোক অসি অমত্তা থোক্লোইদবনি হায়না থাজৈ অদুবু লাইবক থিবা ৱারেপ অমনা মরম ওইরগা হিংশা অসি থোরকখি, অদুবু খুদক্তা লাকশিনখি। হিংশাগী থৌদোক অসিদা মী ২৬০ লৈখিদে, মদুগী মনুংদা চাদা ৮০দি অহানবা থাদা থোকখিবনি, অদুগা অতোপ্পা লেমহৌরিবা লৈখিদবা মশিং অদুনা মথং তারকপা থাশিংদা থোকখিবনি। ১৯৯৭-৯৮তা কুকি-পাইতেগী ইরাংদা, খুঙ্গং ৫০ হেন্না অমাং-অতা থোকহনখি, মী লিশিং ৪০,০০০ হেন্না ময়ুম থাদোকখি, মী ৩৫২ শিখি, মী চা কয়া অমনা অশোক-অপন নংখি অমসুং য়ুম লিশীং ৫,০০০ হেন্না মৈনা চাকখি হায়নশু পনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ১৯৯৩দা থোকখিবা থা তরুক্কী মৈতৈ-পাঙ্গলগী ইরাংদা মী ১০০ হেন্না শিখি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওপোজিশন্না মসিবু মনিপুরদা থোকপা খ্বাইদগী ইহান-হানবা হিংশা অমা ওইনা অমসুং ঐখোয়গী লৈঙাক অসি ফেল ওইরে হায়না উৎনবা কন্না হোৎনরি। মহাক্না হিংশাগী থৌদোক অহুম পনখি- চহি ১০ শাংবা, অহুম শাংবা অমদি থা তরুক শাংবা- অসি হান্নগী সরকারনা পাল্লিঙৈ মতমদা থোকখিবনি হায়না হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবা ইরাংশিং অসিগী মতুংদা য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রী য়াওনা মতম অদুগী সরকারগী মাইকৈদগী কনা অমত্তনা লমদম অসিদা লাকখিদে।
শ্রী অমিত শাহনা পনখি মদুদি BJPনা ২০১৭দা সরকার পাইরকখি, অদুগা অদুগী হৌখিবা চহি মঙা অদুদা মনিপুরদা মতম অদুদা কাংলুপকী ইরাং লৈজদ্রবশু চহি খুদিংগী চাংচত্তা নুমিৎ ২১২ শত দাউন তৌখি। মহাক্না পনখি মদুদি এনকাউন্তর ১০০০ হেন্না থোকখি অমসুং হায়রিবশিং অদু সুপ্রীম কোর্ততা ফাওবা য়ৌখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি, হাই কোর্তকী ওর্দরগী মমাংদা, মনিপুরদা ২০১৭দগী BJPনা হেক সরকার পাইরকপদগী চহি তরুক অসিদা নুমিৎ অমফাওবা শত দাউন অমসুং ব্লোকেদ তৌখিবা লৈতে অমসুং হিংশা অমত্তা লৈখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি অখন্নবা ফিভম অমদা, ফুরুপ অনিমক্না হাই কোর্তকী ৱারেপ অদুবু মখোয়গী মায়োক্তা লৈরে হায়না হন্দোকপদগী নুমিৎ নিনি খক্কী মনুংদা হিংশা অসি হৌরকখি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা পনখি মদুদি ওপোজিশন্না মানিপুরগী হিংশা অসিবু থৌওইদে হায়নশু সরকারদা মরাল শিরি। মহাক্না হাউসতা খঙহনখি মদুদি হাই কোর্তনা ওর্দর থোকপা নুমিৎ অদুমক্তদা, এয়র ফোর্স প্লেনশিংগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী কমপনীশিং থাদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না মসিগী ৱাফম অসিগীদমক্তা চপ মান্ননা ৱামিন্নরি। য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা মেম্বর পুম্নমক্তা সরকার অসিনা মনিপুরদা শান্তি অমুক হন্না হঞ্জিনহন্নবা কন্না হোৎনরিঙৈ শরক অসিদা ইশু অসিদা রাজনিতিগী ওইবা ৱাফম শাগৎপীদনবা আপীল তৌখি। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি হিংশা অসিদা থৱাই মাংখিবা খুদিংমক্কীদমক্তা হাউস অসিনা মখোয়গী থমোইদা ইকাইখুম্নবা, মখোয়গী ইহুল খঙবীনবা অমসুং অৱাবা ফাওগদবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মনিপুরদা প্রেসিদেন্ত রুল থম্লবা মতুংদা, কাংলুপ অনিমক্কা খন্ন-নৈনবা কয়া অমা পাংথোকখ্রে, অমসুং কাংলুপ অনিমক্তগী ওর্গনাইজেশন খুদিংমক্কা তোঙান-তোঙানবা মীফম কয়াশু পাংথোকখ্রে। মহাক্না পনখি মদুদি য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না অথুবদা অপুনবা মীফম অমা পাংথোক্লগনি। মহাক্না য়াম্না মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি সরকার অসিনা হিংশা অসিবু লোইশিন্নবগী পাম্বৈ অমা থিরি অদুবু খ্বাইদগী মরুওইবদি শান্তি পুরকপা হায়বসিননি। শ্রী শাহনা পনখি মদুদি হৌখিবা থা মরি অসিদা মীওই অনিখক শোকপা নত্তনা অতোপ্পা অশি-অনা থোকপগী থৌদোক অমত্তা লৈখিদে, অমসুং ফিভম অসি অয়াম্বদি লাকশিল্লে। তৌগুম্বশুং, মহক্না হায়খি মদুদি ময়ুম-মকৈ থাদোক্তুনা কেম্পতা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না কেম্পতা হেক লৈরিবা ফাওবদি অপেনবা ফিভম হায়বদুমক্তি ওইখিরোই। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ময়ুম-মকৈ থাদোক্তুনা চেল্লক্লিবা মীওইশিং অসিগীদমক্তা রিএবিলিতেশন পেকেজ অমগী মতাংদা খন্নরি হায়না হায়রকখি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী মুখ্য মন্ত্রী ফম থাদোকখ্রে, অমসুং পাইরিবা গোবর্নর অদুনা BJP মেম্বর ৩৭কা খন্নখি, NPPদগী ৬, NPFতগী ৫, JD(U)দগী ১ অমসুং কোংগ্রেসতগী ৫গা খন্ন-নৈনবা কয়া পাংথোকখি। মহাক্না পনখি মদুদি মেম্বর অয়াম্বনা সরকার শেম্বগী ফিভমদা লৈতে হায়না ফোংদোক্নরকপদগী কেবিনেতনা প্রেসিদেন্ত রুল থম্নবা ৱাফম হৌদোকখিবনি অমসুং মসিবু প্রেসিদেন্ত অয়াবা পীরকখি। শ্রী শাহনা মখাতানা হায়রকখি মদুদি সরকার অসিনা য়ারিবমখৈ থুনা মনিপুরদা শান্তি অমুক হন্না হঞ্জিল্লক্নবা, মসিনা শোকহল্লবশিং অদুবু রিহেবিলিতেত তৌনবা, নুংঙাইনদবা য়ানদবা কয়া অদুবু অমুক হন্না শন্দাইননবা কন্না হোৎনরি

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, moves the statutory resolution in the Lok Sabha seeking approval of imposition of President's Rule in Manipur
The House expresses its respect, sympathy, and deep sorrow for those who lost their lives in the violence in Manipur
Ethnic violence in Manipur started due to a reservation-related dispute between two communities, triggered by a decision of the Manipur High Court
No violence since past four months in Manipur
The government is providing all necessary facilities, including food, medicines, and medical services, in the relief camps
Online arrangements for technical education and medical education have been made
Classes have been set up inside the camps for primary education, where arrangements for their learning have been made
Home Minister says there should not be any violence and ethnic violence should not be linked to any political party
Manipur has long experienced unrest, but the opposition is portraying it as if this is the first instance of violence in Manipur
During the previous government's tenure, three major ethnic violences in Manipur after 1993 lasted for 10 years, 3 years and six months, but no one, including the Home Minister, from the government visited the region
Between 2012 and 2017, despite no ethnic violence, Manipur was shut down for an average of 212 days per year
Before the High Court order, there was not a single day of shutdown and blockade in Manipur during our rule and there was no violence
On the very day the High Court’s order was issued, security forces' companies were dispatched to the region via Air Force planes
Home Minister appeals to all members, urging them not to politicize the issue, as the government is making every possible effort to restore peace in Manipur
After the imposition of President’s Rule in Manipur, discussions were held with both communities, and separate meetings with all organizations from both communities took place
Ministry of Home Affairs will soon convene a joint meeting
Government is working to restore peace in Manipur as soon as possible, rehabilitate those affected, and heal the wounds
03 APR 2025 4:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister, Shri Amit Shah, moved a statutory resolution in the Lok Sabha for the approval of the imposition of President's Rule in Manipur. The resolution was thereafter adopted by the lower house. The House also expressed its respect, sympathy, and deep sorrow for those who lost their lives in the violence in Manipur.
Introducing the resolution, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that ethnic violence between two communities in Manipur had started due to a decision by the Manipur High Court regarding a reservation-related dispute. He mentioned that these are neither riots nor terrorism, but ethnic violence between two communities as a result of the interpretation of the High Court's decision. Shri Shah further said that there has been no violence in Manipur for nearly four months, from December to March, and provisions for food, medicines, and medical facilities have been ensured in the camps. He said that online arrangements for technical and medical education have been made and for primary education, classes have been set up inside the camps, where arrangements for their studies have been made.
Shri Amit Shah said that there should not be any violence and ethnic violence should not be linked to any political party. He mentioned that the opposition tried to portray a picture that ethnic violence occurred during our governance. He informed the House that between 1993 and 1998, there was a Naga-Kuki conflict in Manipur for five years, which resulted in 750 deaths, and sporadic incidents continued for a decade. Shri Shah emphasized that while we believe such incidents should never happen under our rule, an unfortunate decision led to the violence, which was immediately brought under control. He said that of the 260 deaths in the violence, 80 per cent occurred in the first month, while the remaining deaths occurred in the following months. He also mentioned that in the 1997-98 Kuki-Paite conflict, more than 50 villages were destroyed, 40,000 people were displaced, 352 people were killed, hundreds were injured, and 5,000 homes were burned. He further added that during the six-month-long Meitei-Pangal conflict took place in 1993 in which over 100 deaths occurred.
Union Home Minister said that the opposition is trying to portray a picture as if this is the first violence in Manipur and our governance has failed. He mentioned that three major instances of violence—spanning 10 years, 3 years, and 6 months—had occurred during the rule of the previous government. He added that after these incidents of violence, no one from the then government, including the Home Minister, visited the region.
Shri Amit Shah noted that BJP came to power in 2017, and in the previous five years, Manipur was shut down for an average of 212 days per year, despite the fact that no ethnic violence occurred during that time. He mentioned that there were over 1,000 encounters, which had to be taken cognizance of by the Supreme Court. Shri Shah said that before the High Court order, there was not a single day of shutdown and blockade in Manipur and there was no violence, in the six years of BJP rule since 2017. He said that in a specific situation, when both communities interpreted a High Court decision as being against them, violence erupted within just two days.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the opposition has also accused the government of ignoring the violence in Manipur. He informed the House that on the very day the High Court's order was issued, security forces' companies were dispatched to the region via Air Force planes. He emphasized that everyone shares the same concern on this matter. The Home Minister appealed to all members, urging them not to politicize the issue, as the government is making every possible effort to restore peace in Manipur. He added that for every life lost in this violence, the House should hold respect, empathy, and sorrow in its heart.
Shri Amit Shah stated that after the imposition of President's Rule in Manipur, discussions were held with both communities, and separate meetings with all organizations from both communities have taken place. He mentioned that the Ministry of Home Affairs will soon convene a joint meeting. He emphasized that while the government is working to find a path to end the violence, the top priority is to establish peace. Shri Shah also noted that there have been no deaths in Manipur for the past four months, with only two people injured, and the situation is largely under control. However, he said that the situation would not be considered satisfactory until the displaced people are no longer living in camps. He further mentioned that discussions are ongoing regarding a rehabilitation package for the displaced people.
Union Home Minister stated that our Chief Minister resigned, and then the Governor held discussions with 37 BJP members, 6 from NPP, 5 from NPF, 1 from JD(U), and 5 from Congress. He mentioned that when most of the members stated that they were not in a position to form the government, the Cabinet recommended the imposition of President's Rule, which was accepted by the President. Shri Shah further stated that the government wants peace to be restored in Manipur as soon as possible, along with rehabilitation efforts and healing the wounds of the affected people.