ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଣିପୁରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ ପାଇଁ ଲୋକସଭାରେ ସଙ୍କଳ୍ପ ଆଗତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ମଣିପୁରରେ ହିଂସାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଗୃହ ସମ୍ମାନ, ସହାନୁଭୂତି ଏବଂ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛି
ଦୁଇଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିବାଦ କାରଣରୁ ମଣିପୁରରେ ଜାତିଗତ ହିଂସା ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ମଣିପୁର ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତିରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା
ମଣିପୁରରେ ଗତ ଚାରି ମାସ ହେଲା କୌଣସି ହିଂସା ହୋଇନାହିଁ
ସରକାର ରିଲିଫ୍ ଶିବିରରେ ଖାଦ୍ୟ, ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ସମେତ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି
ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି
ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଶିବିର ଭିତରେ ଶ୍ରେଣୀ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି
କୌଣସି ହିଂସା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଜାତିଗତ ହିଂସାକୁ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ସହ ଯୋଡ଼ାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
ମଣିପୁର ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଶାନ୍ତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ବିରୋଧୀମାନେ ଏହାକୁ ମଣିପୁରରେ ହିଂସାକାଣ୍ଡର ପ୍ରଥମ ଘଟଣା ଭଳି ଚିତ୍ରଣ କରୁଛନ୍ତି
ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ୧୯୯୩ ମସିହା ପରେ ମଣିପୁରରେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଜାତିଗତ ହିଂସା ୧୦ ବର୍ଷ, ୩ବର୍ଷ ଏବଂ ଛଅ ମାସ ଧରି ଚାଲିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ କେହି ଏହି ଅଞ୍ଚଳକ
03 APR 2025 4:21PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ମଣିପୁରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରିବା ଲାଗି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ବୈଧାନିକ ସଙ୍କଳ୍ପ ଆଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାପରେ ନିମ୍ନ ସଦନ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା। ମଣିପୁରରେ ହିଂସାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଗୃହରେ ସମ୍ମାନ, ସହାନୁଭୂତି ଏବଂ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁର ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ଏକ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିବାଦ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି କାରଣରୁ ମଣିପୁରରେ ଦୁଇ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଜାତିଗତ ହିଂସା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଦଙ୍ଗା କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦ ନୁହେଁ, ବରଂ ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କାରଣରୁ ଦୁଇ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଜାତିଗତ ହିଂସା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିସେମ୍ବରରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ଚାରି ମାସ ଧରି ମଣିପୁରରେ କୌଣସି ହିଂସା ହୋଇନାହିଁ ଏବଂ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକରେ ଖାଦ୍ୟ, ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଶିବିର ଭିତରେ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ହିଂସା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଜାତିଗତ ହିଂସାକୁ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ସହ ଯୋଡ଼ାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏକ ଚିତ୍ର ଅଙ୍କନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଶାସନ କାଳରେ ଜାତିଗତ ହିଂସା ଘଟିଥିଲା। ସେ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୯୩ ରୁ ୧୯୯୮ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ମଣିପୁରରେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଧରି ନାଗା-କୁକି ସଂଘର୍ଷ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୭୫୦ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିକ୍ଷିପ୍ତ ଘଟଣା ଜାରି ରହିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଆମ ଶାସନ କାଳରେ କଦାପି ଘଟିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଏକ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ହିଂସା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ତୁରନ୍ତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିଂସାରେ ୨୬୦ ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟରୁ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଥମ ମାସରେ ଘଟିଥିବା ବେଳେ ଅବଶିଷ୍ଟ ମୃତ୍ୟୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ଘଟିଥିଲା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୯୭-୯୮ ରେ କୁକି-ପାଇଟ୍ ସଂଘର୍ଷରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ୪୦,୦୦୦ ଲୋକ ବିସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲେ, ୩୫୨ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ, ଶହ ଶହ ଆହତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ୫୦୦୦ ଘର ଜଳାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୯୩ ରେ ଛଅ ମାସ ଧରି ଚାଲିଥିବା ମତେଇ-ପଙ୍ଗଲ ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏପରି ଏକ ଚିତ୍ର ଅଙ୍କନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯେପରି ମଣିପୁରରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ହିଂସା ଏବଂ ଆମର ଶାସନ ବିଫଳ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ୧୦ ବର୍ଷ, ବର୍ଷ ଏବଂ ମାସ ଧରି ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ହିଂସାକାଣ୍ଡ ଘଟିଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ହିଂସା ଘଟଣା ପରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାରଙ୍କ କେହି ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଗସ୍ତ କରିନଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୭ରେ ବିଜେପି କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମଣିପୁରରେ ବର୍ଷକୁ ହାରାହାରି ୨୧୨ ଦିନ ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା, ଯଦିଓ ସେହି ସମୟରେ କୌଣସି ଜାତିଗତ ହିଂସା ଘଟି ନଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଏନକାଉଣ୍ଟର ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଚାରକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପୂର୍ବରୁ, ୨୦୧୭ ମସିହାରୁ ବିଜେପି ଶାସନର ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମଣିପୁରରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ଏବଂ ଅବରୋଧ ନଥିଲା ଏବଂ କୌଣସି ହିଂସା ହୋଇନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯେତେବେଳେ ଉଭୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ବୋଲି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ, ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ହିଂସା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ମଧ୍ୟ ଅଭିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ମଣିପୁରରେ ହିଂସାକୁ ଅଣଦେଖା କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଦିନ ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ସେହି ଦିନ ହିଁ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ବାୟୁସେନା ବିମାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ସମାନ ଚିନ୍ତା ରହିଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରି ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ରାଜନୀତିକରଣ ନକରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, କାରଣ ସରକାର ମଣିପୁରରେ ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ହିଂସାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନ ପାଇଁ, ଗୃହ ହୃଦୟରେ ସମ୍ମାନ, ସହାନୁଭୂତି ଏବଂ ଦୁଃଖ ରଖିବା ଉଚିତ୍।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଉଭୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଉଭୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ତ ସଙ୍ଗଠନଙ୍କ ସହ ପୃଥକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ମିଳିତ ବୈଠକ ଡାକିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ହିଂସାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗ ଖୋଜିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାବେଳେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଚାରି ମାସ ଧରି ମଣିପୁରରେ କୌଣସି ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇନାହିଁ, କେବଳ ଦୁଇ ଜଣ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଛି। ତେବେ ବିସ୍ଥାପିତ ଲୋକମାନେ ଆଉ ଶିବିରରେ ନ ରହିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସନ୍ତୋଷଜନକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିସ୍ଥାପିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପୁନର୍ବାସ ପ୍ୟାକେଜ୍ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ତା "ପରେ ରାଜ୍ୟପାଳ ବିଜେପିର ୩୭ ଜଣ ସଦସ୍ୟ, ଏନପିପିର ଜଣ, ଏନପିଏଫର ଜଣ, ଜେଡିୟୁର ଜଣ ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅଧିକାଂଶ ସଦସ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସରକାର ଗଠନ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ନାହାଁନ୍ତି, ସେତେବେଳେ କ୍ୟାବିନେଟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ସୁପାରିଶ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ପୁନର୍ବାସ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକଙ୍କ କ୍ଷତକୁ ଭଲ କରିବା ସହିତ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ମଣିପୁରରେ ଶାନ୍ତି ପୁନଃସ୍ଥାପିତ ହେଉ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, moves the statutory resolution in the Lok Sabha seeking approval of imposition of President's Rule in Manipur
The House expresses its respect, sympathy, and deep sorrow for those who lost their lives in the violence in Manipur
Ethnic violence in Manipur started due to a reservation-related dispute between two communities, triggered by a decision of the Manipur High Court
No violence since past four months in Manipur
The government is providing all necessary facilities, including food, medicines, and medical services, in the relief camps
Online arrangements for technical education and medical education have been made
Classes have been set up inside the camps for primary education, where arrangements for their learning have been made
Home Minister says there should not be any violence and ethnic violence should not be linked to any political party
Manipur has long experienced unrest, but the opposition is portraying it as if this is the first instance of violence in Manipur
During the previous government's tenure, three major ethnic violences in Manipur after 1993 lasted for 10 years, 3 years and six months, but no one, including the Home Minister, from the government visited the region
Between 2012 and 2017, despite no ethnic violence, Manipur was shut down for an average of 212 days per year
Before the High Court order, there was not a single day of shutdown and blockade in Manipur during our rule and there was no violence
On the very day the High Court’s order was issued, security forces' companies were dispatched to the region via Air Force planes
Home Minister appeals to all members, urging them not to politicize the issue, as the government is making every possible effort to restore peace in Manipur
After the imposition of President’s Rule in Manipur, discussions were held with both communities, and separate meetings with all organizations from both communities took place
Ministry of Home Affairs will soon convene a joint meeting
Government is working to restore peace in Manipur as soon as possible, rehabilitate those affected, and heal the wounds
03 APR 2025 4:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister, Shri Amit Shah, moved a statutory resolution in the Lok Sabha for the approval of the imposition of President's Rule in Manipur. The resolution was thereafter adopted by the lower house. The House also expressed its respect, sympathy, and deep sorrow for those who lost their lives in the violence in Manipur.
Introducing the resolution, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that ethnic violence between two communities in Manipur had started due to a decision by the Manipur High Court regarding a reservation-related dispute. He mentioned that these are neither riots nor terrorism, but ethnic violence between two communities as a result of the interpretation of the High Court's decision. Shri Shah further said that there has been no violence in Manipur for nearly four months, from December to March, and provisions for food, medicines, and medical facilities have been ensured in the camps. He said that online arrangements for technical and medical education have been made and for primary education, classes have been set up inside the camps, where arrangements for their studies have been made.
Shri Amit Shah said that there should not be any violence and ethnic violence should not be linked to any political party. He mentioned that the opposition tried to portray a picture that ethnic violence occurred during our governance. He informed the House that between 1993 and 1998, there was a Naga-Kuki conflict in Manipur for five years, which resulted in 750 deaths, and sporadic incidents continued for a decade. Shri Shah emphasized that while we believe such incidents should never happen under our rule, an unfortunate decision led to the violence, which was immediately brought under control. He said that of the 260 deaths in the violence, 80 per cent occurred in the first month, while the remaining deaths occurred in the following months. He also mentioned that in the 1997-98 Kuki-Paite conflict, more than 50 villages were destroyed, 40,000 people were displaced, 352 people were killed, hundreds were injured, and 5,000 homes were burned. He further added that during the six-month-long Meitei-Pangal conflict took place in 1993 in which over 100 deaths occurred.
Union Home Minister said that the opposition is trying to portray a picture as if this is the first violence in Manipur and our governance has failed. He mentioned that three major instances of violence—spanning 10 years, 3 years, and 6 months—had occurred during the rule of the previous government. He added that after these incidents of violence, no one from the then government, including the Home Minister, visited the region.
Shri Amit Shah noted that BJP came to power in 2017, and in the previous five years, Manipur was shut down for an average of 212 days per year, despite the fact that no ethnic violence occurred during that time. He mentioned that there were over 1,000 encounters, which had to be taken cognizance of by the Supreme Court. Shri Shah said that before the High Court order, there was not a single day of shutdown and blockade in Manipur and there was no violence, in the six years of BJP rule since 2017. He said that in a specific situation, when both communities interpreted a High Court decision as being against them, violence erupted within just two days.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the opposition has also accused the government of ignoring the violence in Manipur. He informed the House that on the very day the High Court's order was issued, security forces' companies were dispatched to the region via Air Force planes. He emphasized that everyone shares the same concern on this matter. The Home Minister appealed to all members, urging them not to politicize the issue, as the government is making every possible effort to restore peace in Manipur. He added that for every life lost in this violence, the House should hold respect, empathy, and sorrow in its heart.
Shri Amit Shah stated that after the imposition of President's Rule in Manipur, discussions were held with both communities, and separate meetings with all organizations from both communities have taken place. He mentioned that the Ministry of Home Affairs will soon convene a joint meeting. He emphasized that while the government is working to find a path to end the violence, the top priority is to establish peace. Shri Shah also noted that there have been no deaths in Manipur for the past four months, with only two people injured, and the situation is largely under control. However, he said that the situation would not be considered satisfactory until the displaced people are no longer living in camps. He further mentioned that discussions are ongoing regarding a rehabilitation package for the displaced people.
Union Home Minister stated that our Chief Minister resigned, and then the Governor held discussions with 37 BJP members, 6 from NPP, 5 from NPF, 1 from JD(U), and 5 from Congress. He mentioned that when most of the members stated that they were not in a position to form the government, the Cabinet recommended the imposition of President's Rule, which was accepted by the President. Shri Shah further stated that the government wants peace to be restored in Manipur as soon as possible, along with rehabilitation efforts and healing the wounds of the affected people.