Ministry of Education
M C Mary Kom, Avani Lekhara, and Suhas Yathiraj participate in 7th episode of Pariksha Pe Charcha 2025
17 FEB 2025 3:57PM by PIB Delhi
Continuing the insightful discussions initiated by Prime Minister Shri Narendra Modi in the inaugural episode of Pariksha Pe Charcha 2025, the seventh episode aired today, featured iconic sportspersons M C Mary Kom, Avani Lekhara, and Suhas Yathiraj. They talked about goal setting, resilience, and stress management through discipline. They also shared personal anecdotes from their own lives and what they have learned from sports in their life.
Mary Kom spoke about how she defied the popular belief that boxing is not a women’s sport, challenging societal perceptions not just for herself but for women across the country. Citing Prime Minister Shri Narendra Modi’s advice to become one’s own anchor, she reflected on her 20-year journey as a daughter, wife, and mother. She also stressed the importance of hard work, emphasizing that dedication and perseverance are the true drivers of success.
Suhas Yathiraj encouraged students to harness the power of the mind to overcome negative emotions like fear, which he identified as a major obstacle to success. He emphasized that overcoming fear is the only way to perform naturally and excel. Quoting, "To shine like the Sun, one must be ready to burn like the Sun," he urged students to embrace challenges with resilience and determination. He also introduced them to music therapy to channel positive energy and highlighted the importance of mindful thinking, as thoughts shape one’s destiny.
Avani Lekhara underscored the significance of skill development, explaining how acquiring the right skills builds confidence and reduces fear. Drawing parallels from sports, she stressed the importance of rest and recovery in studies, advocating for adequate sleep before examinations to ensure peak performance. She also guided students through an activity to boost confidence.
During the session, students raised questions on topics such as convincing parents about career choices, developing the courage to face challenges, and staying focused. Students from Dubai and Qatar also participated, sharing their queries with the guests.
All the guests unanimously emphasized that hard work is the key to success and that nothing can be achieved through shortcuts.
To ensure comprehensive development, distinguished personalities from various fields—including sports icons, technical experts, toppers of competitive exams, entertainment industry professionals, and spiritual leaders—are enriching students with insights beyond textbooks. With three more episodes already aired, each session continues to provide students with essential tools and strategies to excel academically and personally. After the show the students reflected and shared their learning from the session.
The eighth edition of Pariksha Pe Charcha (PPC) 2025, in its revamped and interactive format, has been receiving widespread appreciation from students, teachers, and parents across the nation. Breaking away from the traditional Town Hall format, this year’s edition commenced with an engaging session featuring Prime Minister Shri Narendra Modi at the scenic Sunder Nursery, New Delhi, on 10th February 2025.
In the inaugural episode, the Prime Minister interacted with 36 students from across the country, discussing insightful topics such as Nutrition and Wellness, Mastering Pressure, Challenging Oneself, The Art of Leadership, Beyond Books – 360º Growth, Finding Positives, and more. His valuable guidance offered students practical strategies to tackle academic challenges with confidence while fostering a growth mindset and holistic learning.
As Pariksha Pe Charcha 2025 continues to unfold, it remains a beacon of inspiration for students, equipping them with confidence and resilience to face academic and life challenges with a positive mindset.
Link to watch the 1st episode: https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
Link to watch the 2nd episode: https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew
Link to watch the 3rd episode: https://www.youtube.com/watch?v=wgMzmDYShXw
Link to watch the 4th episode: https://www.youtube.com/watch?v=3CfR4-5v5mk
Link to watch the 5th episode: https://www.youtube.com/watch?v=3GD_SrxsAx8
Link to watch the 6th episode: https://www.youtube.com/watch?v=uhI6UbZJgEQ
Link to watch the 7th episode: https://www.youtube.com/watch?v=y9Zg7B_o8So

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এম.সি. মেরী কোম, অভনি লেখরা, অমসুং সুহাস য়থিরাজনা পরিক্ষা পে চর্চা 2025গী 7শুবা ইদিসনদা শরুক য়াখ্রে
17 FEB 2025 3:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পরিক্ষা পে চর্চা 2025গী হৌদোকপগী এপিসোদতা হৌদোকখিবা কান্নরবা খন্ন-নৈনবশিং মখা চত্থরকপা ওইনা ঙসি শন্দোকখিবা তরেৎশুবা এপিসোদ অদুদা শক্নাইরবা শান্নরোই এম সি মেরী কোম, অভনি লেখরা অমসুং সুহাস য়থিরাজনা শরুক য়াখি। মখোয়না পান্দম থম্বগী মতাংদা ঙাংখি, রেসিলিয়েন্স অমসুং দিসিপ্লিনগী খুত্থাংদা স্ত্রেস মেনেজমেন্তগী মতাংদা ঙাংখি। মখোয়না মশাগী পুন্সিশিংদগী পর্সনেল এনেকদোৎশিংসু অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা মখোয়না স্পোর্তসতগী তমশিনখিবা অদু শেয়র তৌখি।
বোক্সিং অসি নুপীশিংগী মশান্ননা নত্তে হায়বা মীয়াম্না থাজবা লৈবদু মহাক্না মতৌ করম্না থুগাইখি হায়বদু মেরী কোমনা ফোংদোকখি, মহাক্না মশামক খক্তগী নত্তনা লৈবাক অসিগী নুপীশিংগীদমক্তা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অদুবু শীংনখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইশাগী ওইবা এঙ্কর অমা ওইনবা হায়খিবা অদু পল্লদুনা মহাক্না মচানুপী, লোয়নবী অমসুং মমা অমা ওইনা মহাক্কী চহি 20গী খোঙচৎ অদুগী মতাংদা খন্নখি। মহাক্না কন্না হোৎনবগী মরুওইবা অদুসু ফোংদোকখি। থৌনা অমসুং অখাং কনবনা মাই পাকপগী অশেংবা মচাক্নি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
সুহাস য়থিরাজনা মহৈরোইশিংদা মাই পাকপগী লম্বেলদা অচৌবা অপনবা অমা ওইনা মশক খঙদোকখিবা, অকিবগুম্বা নেগেতিব ইমোসনশিংবু মায়থিবা পীনবা ৱাখলগী পাঙ্গল অদু শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অকিববু মাথিবা পীবা অসি মহৌশানা থবক পাংথোকপা অমসুং মগুন হেনগৎহন্নবগী অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈনি। মহাক্না হায়খি, "নুমিৎকুম্বা মঙাল থোক্নবগীদমক, কনাগুম্বনা নুমিৎকুম্বা চাকথেকপা ঙম্নবা শেম-শাদুনা লৈগদবনি।" মহাক্না মহৈরোয়শিংদা রেজিলিয়েন্স অমসুং দিতর্মিনেসন য়াওনা শীংনবশিং অসি থেংননবা হায়খি। মহাক্না মখোয়দা পোজিতিব ইনর্জী চেনেল তৌনবা ম্যুজিক থেরাপীসু খঙহনখি অমসুং ৱাখলনা মী অমগী তুংগী পুন্সি শেম্বা ঙম্বগী মরুওইবা অদু পনখি।
অভনি লেখরানা স্কিল দিবেলপমেন্তকী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মতৌ করম্না অচুম্বা স্কিলশিং লৌশিনবনা থাজবা হেনগৎহল্লি অমসুং শীংনবশিং হন্থহল্লি হায়বদু মহাক্না শন্দোক্না তাকখি। স্পোর্তসকা মান্ননা মহাক্না মহৈ তম্বদা অৱাংবা থাক্কী পরফোর্মেন্স পাংথোকপা ঙম্নবা পরিক্ষাশিংগী মমমাংদা মরাং কায়না তুম্নবা হায়রদুনা পোথাবা অমসুং রিকভরীগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না মহৈরোইয়শিংদা থাজবা হেনগৎহন্নবা এক্তিবিতী অমা তৌদুনা মখোয়বুসু লমজিংখি।
সেসন অসিগী মনুংদা, মহৈরোয়শিংনা কেরিয়রগী অপাম্বগী মতাংদা মমা-মপাশিংবু কনভিন্স তৌবা, অৱাবা মায়োক্নবগী থৌনা লৈহনবা, অমসুং মীৎয়েং চংবা অসিনচিংবা হিরমশিংদা ৱাহংশিং হংখি। দুবাই অমসুং কাতরদগী লাকপা মহৈরোয়শিংসু শরুক য়াখি অমসুং মখোয়গী ৱাহংশিং অদু গেস্তশিংদা শেয়র তৌখি।
মীথুংলেন পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা ফোংদোকখি মদুদি কন্না হোৎনবনা মায় পাকপগী মরুওইবা লম্বীনি অমসুং অরাইবা লম্বীদা চংশিল্লগা করিগুম্বা অমত্তা ফংবা ঙম্লোই।
মপুং ফানা চাউখৎহন্নবা, তোঙান তোঙানবা লমশিংগী শক্নাইরবা মীওইশিং - স্পোর্তস আইকোনশিং, তেক্নিকেল এক্সপর্তশিং, কম্পিতিতিব একজামিনেসনগী তোপ্পরশিং, এন্তরতেনমেন্ত ইন্দস্ত্রীগী প্রোফেস্নেলশিং, অমসুং স্পিরিচুএল লিদরশিং য়াওনা - মহৈরোয়শিংদা লাইরিক্কী ৱাংমদা লৈবা কান্নরবা ৱাখল্লোনশিং পীরি। হান্ননা শন্দোকখ্রবা এপিসোদ অহুমগা লোইননা, সেসন খুদিংমক্না মহৈরোয়শিংদা একাদমিক অমসুং পর্সনেল ওইনা এক্সেল তৌনবগী তঙাইফদবা খুৎলাইশিং অমসুং থৌরাংশিং পীরি। শো অদুগী মতুংদা মহৈরোয়শিংনা সেসন অদুদগী তম্লকপা অদু রিফ্লেক তৌখি অমসুং শেয়র তৌখি।
অনৌবা অমসুং ইন্তরেক্তিব ওইবা মওংদা পাংথোকপা পরিক্ষা পে চর্চা (PPC) 2025গী 8শুবা ইদিসন অসি লৈবাক শীনবা থুংনা মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং মমা মপাশিংনা থাগৎপা ফোঙদোরক্লি। ত্রেদিস্নেল তাউন হোল ফোর্মেত্তগী লাপথোক্তুনা, চহি অসিগী ইদিসন অসি 2025গী ফেব্রুৱারী 10দা ন্যু দিল্লীগী ফজরবা সুন্দর নর্সরীদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াখিবা নুংঙাইরবা সেসন অমগা লোয়ননা হৌদোকখি।
হৌদোকপগী থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংবদগী লাকপা মহৈরোয় 36গা ৱারী শানখি। ন্যুত্রিসন অমসুং ৱেলনেস, মাস্তরিং প্রেসর, চেলেঞ্জিং ৱানসেল্ফ, দি আর্ত ওফ লিদরশিপ, বিয়োন্দ বুক্স - 360º গ্রোথ, ফাইন্দিং পোজিতিবস, অসিনচিংবা হিরমশিংদা ৱারী শানখি। মহাক্কী মমল য়াম্লবা লমজিং-লমতাক অসিনা মহৈরোয়শিংদা চাউখৎপগী ৱাখল্লোন অমসুং হোলিস্তিক লর্নিংগী ৱাখল্লোন অমা পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা একাদমিক ওইবা শীংনবশিংবু থাজবগা লোয়ননা থেংননবা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা লালোংশিং পীখি।
পরিক্ষা পে চর্চা 2025 অসি মখা তানা পাংথোক্লিবমখৈ, মসিনা মহৈরোয়শিংদা পুক্নিং থৌগৎপগী মঙাল অমা ওইরি, মসিনা মখোয়দা অফবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা একাদমিক অমসুং পুন্সিগী শীংনবশিং থেংননবা থাজবা অমসুং রেসিলিয়েন্স পীরি।
অহানবা এপিসোদ য়েংনবা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু: https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
অনিশুবা এপিসোদ য়েংনবা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু: https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew
অহুমশুবা এপিসোদ য়েংনবা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু: https://www.youtube.com/watch?v=wgMzmDYShXw
মরিশুবা এপিসোদ য়েংনবা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু: https://www.youtube.com/watch?v=3CfR4-5v5mk
মঙাশুবা এপিসোদ য়েংনবা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু: https://www.youtube.com/watch?v=3GD_SrxsAx8
তরুকশুবা এপিসোদ য়েংনবা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু: https://www.youtube.com/watch?v=uhI6UbZJgEQ
তরেৎশুবা এপিসোদ য়েংনবা লিঙ্ক অসিদা নম্বীয়ু: https://www.youtube.com/watch?v=y9Zg7B_o8So