Prime Minister's Office
On the occasion of National Youth Day, PM to participate in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 on 12th January
PM to interact with 3000 young leaders selected through a merit-based, multi-level selection process from over 30 lakh participants
Young leaders to make presentations to PM, reflecting innovative ideas and solutions to address some of India's most pressing challenges
In a unique initiative, youth to get an opportunity to share their ideas, experiences, and aspirations directly to PM during lunch
10 JAN 2025 9:21PM by PIB Delhi
On the occasion of National Youth Day, commemorating the birth anniversary of Swami Vivekananda, Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 on 12th January, at around 10 AM, at Bharat Mandapam, New Delhi. He will engage with 3,000 dynamic young leaders from across India. He will also address the gathering on the occasion.
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue aims to break the 25 year old tradition of holding the National Youth Festival in a conventional manner. It aligns with the Prime Minister's Independence Day call to engage 1 lakh youth in politics without political affiliations and provide them a national platform to make their ideas for Viksit Bharat, a reality. In line with this, on this National Youth Day, Prime Minister will participate in multiple activities designed to inspire, motivate, and empower the nation's future leaders. Innovative young leaders will make ten powerpoint presentations representing the ten thematic areas pivotal to India’s development before the Prime Minister. These presentations reflect the innovative ideas and solutions proposed by young leaders to address some of India's most pressing challenges.
Prime Minister will also release a compilation of best essays written by participants on the ten themes. These themes encompass diverse areas such as technology, sustainability, women empowerment, manufacturing, and agriculture.
In a unique setting, Prime Minister will join the young leaders for lunch, providing them an opportunity to share their ideas, experiences, and aspirations directly to him. This personal interaction will bridge the gap between governance and youth aspirations, fostering a deeper sense of ownership and responsibility among the participants.
During the Dialogue, which is starting from 11th January, the young leaders will engage in competitions, activities, and cultural and thematic presentations. It will also include deliberations on the themes led by mentors and domain experts. It will also witness cultural performances showcasing India's artistic heritage while symbolizing its modern advancements.
The 3,000 dynamic and motivated youth have been selected to participate in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, through the Viksit Bharat Challenge, a meticulously crafted, merit-based multi level selection process to identify and showcase the most motivated and dynamic young voices from across the nation. It included three stages with participants ranging from 15 - 29 years. The first stage, Viksit Bharat Quiz, was conducted in 12 languages for youth from all states to take part, and saw participation of around 30 lakh young minds. Qualified quiz participants progressed to the 2nd stage, essay round, where they articulated their ideas on ten pivotal themes critical to realizing the vision of a "Viksit Bharat", which saw over 2 lakh essays being submitted. In the 3rd stage, State Rounds, 25 candidates per theme advanced to participate in rigorous in-person competitions. Each state identified its top three participants from each track, forming dynamic teams for the national event in Delhi.
1,500 participants from the Viksit Bharat Challenge Track, representing the top 500 teams from State Championships; 1,000 participants from the Traditional Track, chosen through state-level youth festivals, cultural programs, and exhibitions on innovation in science and technology; and 500 Pathbreakers, invited for their groundbreaking contributions in different areas will be participating in the Dialogue.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାନୁଆରୀ ମାସ ୧୨ ତାରିଖ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଅବସରରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ ୨୦୨୫’ରେ ଯୋଗଦେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
10 JAN 2025 9:21PM by PIB Bhubaneswar
୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ଯୋଗ୍ୟତା-ଆଧାରିତ, ବହୁସ୍ତରୀୟ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ମନୋନୀତ ୩୦୦୦ ଯୁବ ନେତାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୁବ ନେତାମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର କିଛି ପ୍ରମୁଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମାଧାନ ଉପସ୍ଥାପନା କରିବେ
ଏକ ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ସ୍ୱରୂପ ଯୁବପିଢ଼ି ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ବାଣ୍ଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାନୁଆରୀ ୧୨ ତାରିଖ ସକାଳ ୧୦ଟା ସମୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ ୨୦୨୫’ରେ ଯୋଗଦେବେ । ସେ ସାରା ଭାରତରୁ ୩,୦୦୦ ଉତ୍ସାହୀ ଯୁବ ନେତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗଦାନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
‘ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସଂଲାପ'ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ପୁରୁଣା ପାରମ୍ପରିକ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିବାର ପ୍ରଥାକୁ ଭଙ୍ଗିବା । ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖେ, ଯେଉଁଥିରେ ୧ ଲକ୍ଷ ଯୁବପିଢିଙ୍କୁ ରାଜନୀତିରେ ସାମିଲ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏହା ଅନୁସାରେ, ଏହି ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତର ଯୁବନେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରିତ, ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ବହୁବିଧ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଉଦ୍ଭାବନଶୀଳ ଯୁବ ନେତାମାନେ ଭାରତର ବିକାଶରେ ମୂଳଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିବା ୧୦ଟି ବିଷୟଭିତ୍ତିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ୧୦ଟି ପାୱାରପଏଣ୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ । ଏହି ଉପସ୍ଥାପନାଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର କିଛି ପ୍ରମୁଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଯୁବ ନେତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମାଧାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦଶଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସଂକଳନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶିତ କରିବେ । ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ଥିରତା, ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ କୃଷି ଭଳି ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ।
ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିବେଶରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ଯୋଗଦେବେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ତାଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆଲୋଚନା ଶାସନ ଏବଂ ଯୁବ ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବ, ଏଥିସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱର ଗଭୀର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
୧୧ ଜାନୁଆରୀରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଏହି ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ଯୁବ ନେତାମାନେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପସ୍ଥାପନାରେ ସାମିଲ ହେବେ । ଏଥିରେ ପରାମର୍ଶଦାତା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ । ଏହା ଭାରତର ଆଧୁନିକ ଉନ୍ନତିର ପ୍ରତୀକ ହେବ, ଏଥିସହିତ ଏଥିରେ ଭାରତର କଳାତ୍ମକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ନିଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
୩,୦୦୦ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଯୁବକଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସଂଳାପ’ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯୋଗ୍ୟତା-ଆଧାରିତ ବହୁସ୍ତରୀୟ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯାହା ସାରା ଦେଶରୁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଓ ଗତିଶୀଳ ଯୁବ ସ୍ୱରକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ । ଏଥିରେ ୧୫ ରୁ ୨୯ ବର୍ଷ ବୟସ ମଧ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ତିନୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ବିକଶିତ ଭାରତ କୁଇଜ୍, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୨ଟି ଭାଷାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବ ବର୍ଗ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଯୋଗ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ କୁଇଜ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ପ୍ରବନ୍ଧ ରାଉଣ୍ଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ "ବିକଶିତ ଭାରତ"ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଶଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବନ୍ଧ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା । ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ରାଜ୍ୟ ରାଉଣ୍ଡରେ, ପ୍ରତି ଥିମ୍ ପାଇଁ ୨୫ ଜଣ ପ୍ରାର୍ଥୀ କଠୋର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତି ବର୍ଗରୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନି ଜଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହୀ ଦଳଗୁଡିକୁ ଗଠନ କରିଥିଲେ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଟ୍ରାକ୍ ରୁ ୧,୫୦୦ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ, ରାଜ୍ୟ ଚାମ୍ପିଅନସିପର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦୦ ଦଳ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିଲେ; ପାରମ୍ପରିକ ଟ୍ରାକ୍ ରୁ ୧,୦୦୦ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ, ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନବସୃଜନ ଉପରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ମନୋନୀତ; ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ତ୍ରୂଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରିତ ୫୦୦ ପଥପ୍ରଦର୍ଶକ ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।.