তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰৰ শীৰ্ষত উপনীত হ’বলৈ মিথুন দাৰ আশা, অধ্যৱসায় আৰু সপোনৰ অনুসৰণৰ যাত্ৰাক উদযাপন
বিশিষ্ট অভিনেতা মিথুন চক্ৰৱৰ্তীক ২০২২ চনৰ দাদাচাহেব ফালকে জীৱনজোৰা সাধনা বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব
অভিনেতাগৰাকীৰ চলচ্চিত্ৰ যাত্ৰা গভীৰভাৱে লক্ষণীয় আৰু অনুপ্ৰেৰণাদায়ক; তেওঁৰ নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমে তেওঁক উচ্চাকাংক্ষী অভিনেতা আৰু শিল্পীসকলৰ বাবে এক আদৰ্শ কৰি তুলিছে: শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
কিংবদন্তী অভিনেতাজনে তেওঁৰ চলচ্চিত্ৰৰ অৱদানৰ জৰিয়তে প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব আৰু পৰোপকাৰ আৰু ৰাজহুৱা সেৱাত কাম কৰিব, উৎকৃষ্টতা আৰু সহানুভূতিৰ এক স্থায়ী উত্তৰাধিকাৰ এৰি যাব
30 SEP 2024 9:58AM by PIB Guwahati
কিংবদন্তী অভিনেতা শ্ৰীযুত মিথুন চক্ৰৱৰ্তীক ২০২২ বৰ্ষৰ দাদাচাহেব ফালকে লাইফটাইম এচিভমেণ্ট বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ৰে'ল আৰু ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰলৈ আগবঢ়োৱা উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে আজি এই বঁটা ঘোষণা কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁৰ বহুমুখী প্ৰদৰ্শন আৰু আকৰ্ষণীয় পৰ্দাৰ উপস্থিতিৰ বাবে জনাজাত চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ অন্যতম প্ৰিয় আৰু প্ৰতিষ্ঠিত ব্যক্তিক সন্মান জনোৱাত অপৰিসীম আনন্দ আৰু গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে।
https://x.com/AshwiniVaishnaw/status/1840609074041225415
মিথুন দাৰ উল্লেখযোগ্য যাত্ৰা
মিথুন চক্ৰৱৰ্তী, যাক মিথুন দা বুলিও জনা যায়, এজন প্ৰতিষ্ঠিত ভাৰতীয় অভিনেতা, প্ৰযোজক আৰু ৰাজনীতিবিদ, যাক তেওঁৰ বহুমুখী চৰিত্ৰ আৰু স্বকীয় নৃত্য শৈলীৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হয়। তেওঁ তেওঁৰ চলচ্চিত্ৰসমূহত বিভিন্ন ধৰণৰ চৰিত্ৰ গ্ৰহণ কৰিছে, একচন-পেকড চৰিত্ৰবোৰ মাৰ্মিক নাটকীয় প্ৰদৰ্শনৰ বাবে প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মিথুন চক্ৰৱৰ্তীৰ নম্ৰ আৰম্ভণিৰ সৈতে এজন যুৱকৰ পৰা এজন প্ৰসিদ্ধ চলচ্চিত্ৰ আইকনলৈ যাত্ৰাই আশা আৰু অধ্যৱসায়ৰ মনোভাৱক মূৰ্ত কৰি তুলিছে, যি প্ৰমাণ কৰে যে আবেগ আৰু নিষ্ঠাৰ দ্বাৰা, এজনে আনকি আটাইতকৈ উচ্চাকাংক্ষী সপোনও প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে। তেওঁৰ নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমে তেওঁক উচ্চাকাংক্ষী অভিনেতা আৰু শিল্পীসকলৰ বাবে আদৰ্শ কৰি তুলিছে।
১৯৫০ চনৰ ১৬ জুনত পশ্চিম বংগৰ কলকাতাত জন্মগ্ৰহণ কৰা গৌৰং চক্ৰৱৰ্তীয়ে তেওঁৰ প্ৰথম ছবি "মৃগয়া" (১৯৭৬)ত শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা অৰ্জন কৰে। ভাৰতীয় সন্মানীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু দূৰদৰ্শন প্ৰতিষ্ঠানৰ (এফটিআইআই) প্ৰাক্তন ছাত্ৰ মিথুন চক্ৰৱৰ্তীয়ে তেওঁৰ শিল্পক লালন-পালন কৰিছিল আৰু চলচ্চিত্ৰত তেওঁৰ সুন্দৰ কেৰিয়াৰৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল।
মৃনাল সেনৰ চলচ্চিত্ৰখনত এজন সন্থাল বিদ্ৰোহীৰ চৰিত্ৰই তেওঁক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মান প্ৰদান কৰিছিল। মিথুনে ১৯৮০ ৰ দশকত "ডিস্কো ডান্সাৰ" (১৯৮২) ত তেওঁৰ চৰিত্ৰৰ জৰিয়তে গুৰুত্বপূৰ্ণ জনপ্ৰিয়তা অৰ্জন কৰে, যি খন চলচ্চিত্ৰ ভাৰত আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে এক ডাঙৰ সফলতা লাভ কৰে, যাৰ ফলত তেওঁ নৃত্যৰ সংবেদন হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা হয়। তেওঁ ডিস্কো ডান্সাৰ (১৯৮২) ত তেওঁৰ আইকনিক চৰিত্ৰৰ জৰিয়তে ঘৰুৱা নাম হৈ পৰিছিল, যি খন চলচ্চিত্ৰই কেৱল তেওঁৰ ব্যতিক্ৰমী নৃত্য দক্ষতাপ্ৰদৰ্শন কৰাই নহয়, ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰত ডিস্কো সংগীতকো জনপ্ৰিয় কৰি তুলিছিল। অগ্নিপথত তেওঁৰ অভিনয়ে তেওঁক ১৯৯০ চনত শ্ৰেষ্ঠ সহঅভিনেতাৰ ফিল্মফেয়াৰ বঁটাও লাভ কৰিছিল।
পিছত, তেওঁ তাহাদৰ কথা (১৯৯২) আৰু স্বামী বিবেকানন্দ (১৯৯৮)ত তেওঁৰ চৰিত্ৰৰ বাবে আৰু দুটা ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা লাভ কৰে। তেওঁৰ বিস্তৃত কেৰিয়াৰত, মিথুনে হিন্দী, বঙালী, ওড়িয়া, ভোজপুৰী আৰু তেলেগুকে ধৰি বিভিন্ন ভাৰতীয় ভাষাত ৩৫০ খনতকৈও অধিক চলচ্চিত্ৰত অভিনয় কৰিছে। তেওঁ তেওঁৰ বিভিন্ন প্ৰদৰ্শনৰ বাবে জনাজাত, একচনৰ পৰা নাটক আৰু কৌতুকলৈকে, আৰু শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতাৰ বাবে তিনিটা ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটাসহ কেইবাটাও বঁটা লাভ কৰিছে।
মিথুন দাৰ দ্বৈত উত্তৰাধিকাৰী
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জোৰ দি কয় যে মিথুন দা কেৱল তেওঁৰ চলচ্চিত্ৰ সাফল্যৰ বাবেই নহয়, সামাজিক কাৰণসমূহৰ প্ৰতি তেওঁৰ সমৰ্পণৰ বাবেও উদযাপন কৰা হয়। তেওঁ শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু দুখীয়া সম্প্ৰদায়সমূহক সমৰ্থন কৰাৰ লক্ষ্যৰে বিভিন্ন দাতব্য পদক্ষেপত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে, যি সমাজক ঘূৰাই দিয়াৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ ৰাজহুৱা সেৱা আৰু শাসনৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰি সংসদ সদস্য হিচাপেও কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছে।
প্ৰায় পাঁচ দশকজুৰি চলি থকা কেৰিয়াৰত মিথুন চক্ৰৱৰ্তীয়ে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰলৈ তেওঁৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানক স্বীকৃতি দি সমগ্ৰ কেৰিয়াৰত অসংখ্য বঁটা আৰু প্ৰশংসা লাভ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰলৈ তেওঁৰ অসামান্য অৱদানৰ বাবে তেওঁক সন্মানীয় পদ্মভূষণ বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল। "ডিস্কো ডান্সাৰ", আৰু "ঘৰ এক মন্দিৰ"ৰ দৰে কালজয়ী চলচ্চিত্ৰৰ সৈতে, তেওঁ কেৱল লাখ লাখ লোকক মনোৰঞ্জন দিয়াই নহয়, লগতে বলীউড আৰু আঞ্চলিক চলচ্চিত্ৰৰ দৃশ্যপটো গঢ় দিছে। তেওঁৰ প্ৰভাৱ ৰূপালী পৰ্দাৰ বাহিৰেও বিস্তৃত, কিয়নো তেওঁ চলচ্চিত্ৰ আৰু পৰোপকাৰৰ কামৰ জৰিয়তে প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে।
২০২৪ চনৰ ৮ অক্টোবৰ, মঙলবাৰে অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া ৭০ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত এই বঁটা প্ৰদান কৰা হ'ব। নিম্নলিখিত সদস্যসকল দাদাচাহেব ফালকে বঁটা বাছনি সমিতিৰ অংশ আছিল:
1. শ্ৰীমতী আশা পাৰেখ
2. শ্ৰীমতী খুশবু সুন্দৰ
3. শ্ৰীযুত বিপুল অমৃতলাল শ্বাহ
সন্মানীয় দাদাচাহেব ফালকে লাইফটাইম এচিভমেণ্ট বঁটাটোৱে কেৱল মিথুন চক্ৰৱৰ্তীৰ শৈল্পিক দক্ষতাক স্বীকৃতি দিয়াই নহয়, লগতে এজন সহানুভূতিশীল আৰু সমৰ্পিত ব্যক্তি হিচাপে তেওঁৰ স্থায়ী উত্তৰাধিকাৰীক স্বীকৃতি দিয়ে যিয়ে বহুতৰ জীৱনত পৰিৱৰ্তন আনিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Celebrating Mithun Da’s journey of hope, perseverance and pursuit of dream to reach the pinnacle of Indian Cinema
Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award for 2022 to be conferred on eminent actor Mithun Chakraborty
Actors’s cinematic journey profoundly remarkable & inspiring; His dedication and hard work have made him a role model for aspiring actors and artists: Sh Ashwini Vaishnaw
Legendary actor will inspire generations through his cinematic contributions and work in philanthropy & public service, leaving a lasting legacy of excellence and compassion
30 SEP 2024 9:58AM by PIB Delhi
Legendary actor Mr. Mithun Chakraborty will be honoured with the Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award for the year 2022. Union Minister of Information and Broadcasting, Railways and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw announced the award today in recognition of his remarkable contributions to Indian cinema. The Minister conveyed immense joy and pride in honouring one of the most cherished and iconic figures in the film industry who is known for his versatile performances and charismatic screen presence.
Remarkable journey of Mithun Da
Mithun Chakraborty, also known as Mithun Da, is an iconic Indian actor, producer, and politician, recognized for his versatile roles and distinctive dancing style. He has taken on a diverse range of roles in his movies, showcasing action-packed characters to poignant dramatic performances.
The Minister stated that Mithun Chakraborty’s journey from a young man with humble beginnings to a celebrated film icon, embodies the spirit of hope and perseverance, proving that with passion and dedication, one can achieve even the most ambitious dreams. His dedication and hard work have made him a role model for aspiring actors and artists.
Born Gourang Chakraborty on June 16, 1950, in Kolkata, West Bengal, he earned the National Film Award for Best Actor in his very first film, "Mrigayaa" (1976). An alumnus of the prestigious Film and Television Institute of India (FTII), Mithun Chakraborty honed his craft and laid the foundation for his illustrious career in cinema.
His portrayal of a Santhal rebel in the Mrinal Sen's film earned him the national accolade. Mithun gained significant popularity in the 1980s with his role in "Disco Dancer" (1982), a film that became a major success both in India and internationally, establishing him as a dancing sensation. He became a household name with his iconic role in Disco Dancer (1982), a film that not only showcased his exceptional dancing skills but also popularized disco music in Indian cinema. His performance in Agneepath also won him the Filmfare Award for Best Supporting Actor in 1990.
Later, he won two more National Film Awards for his roles in Tahader Katha (1992) and Swami Vivekananda (1998). Over his extensive career, Mithun has acted in more than 350 films across various Indian languages, including Hindi, Bengali, Odia, Bhojpuri, and Telugu. He is known for his diverse performances, ranging from action to drama and comedy, and has won several awards, including three National Film Awards for Best Actor.
Dual legacy of Mithun Da
The Union Minister emphasized that Mithun Da is not only celebrated for his cinematic achievements but also for his dedication to social causes. He has been actively involved in various charitable initiatives aimed at education, healthcare, and supporting underprivileged communities, reflecting his commitment to giving back to society. He has also served as a Member of Parliament, demonstrating his commitment to public service and governance.
In a career spanning nearly five decades, Mithun Chakraborty has received numerous awards and accolades throughout his career, recognizing his significant contributions to Indian cinema. He was recently conferred with the prestigious Padma Bhushan award also for his outstanding contributions to Indian cinema. With a filmography that includes classics such as “Disco Dancer,” and “Ghar Ek Mandir,” he has not only entertained millions but has also shaped the landscape of Bollywood and regional cinema. His influence extends beyond the silver screen, as he continues to inspire generations through his work in film and philanthropy.
The award will be presented during the 70th National Film awards ceremony scheduled to be held on Tuesday, the 8th October 2024. The following members were part of the Dadasaheb Phalke Award Selection Committee:
1. Ms. Asha Parekh
2. Ms. Khushbu Sundar
3. Mr. Vipul Amrutlal Shah
The prestigious Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award not only recognizes Mithun Chakraborty’s artistic prowess but also his enduring legacy as a compassionate and dedicated individual who has made a difference in the lives of many.