প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট পলিচি (এইপি)ৰ সহযোগত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় (AOIP) সম্পৰ্কীয় আছিয়ান দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰেক্ষাপটত অঞ্চলটোৰ শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ যৌথ বিবৃতি
10 OCT 2024 5:41PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ১০ অক্টোবৰত লাও পিডিআৰৰ ভিয়েন্টিয়ানত অনুষ্ঠিত হোৱা ২১ সংখ্যক আছিয়ান-ভাৰত শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে আমি, এছ’চিয়েচন অৱ চাউথ ইষ্ট এছিয়ান নেচনছ (আছিয়ান) আৰু ভাৰত গণৰাজ্যৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহ একত্ৰিত হৈছো।
আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি আমি ১৯৯২ চনত আৰম্ভ হোৱাৰ পৰাই আছিয়ান-ভাৰত আলোচনা সম্পৰ্কক গঢ় দিয়া মূল নীতি, ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধ আৰু নীতি-নিয়মৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছো আছিয়ান-ভাৰত স্মৃতি সন্মিলন (২০১২), আছিয়ান-ভাৰত আলোচনা সম্পৰ্কৰ ২৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে দিল্লী ঘোষণা (২০১৮), শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগী সম্পৰ্কে সহযোগিতাৰ ওপৰত আছিয়ান-ভাৰতৰ যৌথ বিবৃতি অঞ্চলটোত (২০২১), আছিয়ান-ভাৰত বিস্তৃত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ যৌথ বিবৃতি (২০২২), সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ ওপৰত আছিয়ান-ভাৰত যৌথ বিবৃতি (২০২৩), আৰু খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টি শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত আছিয়ান-ভাৰত যৌথ নেতাৰ বিবৃতি সংকটৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই (২০২৩)।
আছিয়ানক ইয়াৰ মূল আৰু শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে স্থান দিয়া ভাৰতৰ দশকৰ আইন পূৱ নীতিক আদৰণি জনাই আমি ৰাজনৈতিক-নিৰাপত্তা, অৰ্থনৈতিক, সাংস্কৃতিক, আৰু জনসাধাৰণৰ বিনিময়ত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আছিয়ান-ভাৰতৰ সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰিছো।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সাগৰ আৰু মহাসাগৰসমূহক সামৰি লোৱা দক্ষিণ-পূব এছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত স্থল আৰু সামুদ্ৰিক দুয়োটা পথৰ দ্বাৰা লালন-পালন কৰা চহকী সভ্যতামূলক সংযোগ আৰু পাৰস্পৰিক-সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানক স্বীকাৰ কৰি আমি এইবোৰক আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটি হিচাপে স্বীকৃতি দিছো।
আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে আইন পূব নীতিৰ দশক উপলক্ষে ২০২৪ চনত সংঘটিত হোৱা কাৰ্য্যকলাপ আৰু পদক্ষেপসমূহক আদৰণি জনাইছো।
বিকশিত আঞ্চলিক স্থাপত্যৰ ভিতৰত আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তা আৰু ঐক্যৰ প্ৰতি ভাৰতৰ সমৰ্থনক স্বীকাৰ কৰি আমি আছিয়ান-ভাৰত শীৰ্ষ সন্মিলন, পূব এছিয়া শীৰ্ষ সন্মিলন (ইএএছ), ভাৰতৰ সৈতে মন্ত্ৰীত্বৰ পিছৰ সন্মিলন, আছিয়ানকে ধৰি আছিয়ান নেতৃত্বাধীন ব্যৱস্থা আৰু মঞ্চৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক মঞ্চ (এ আৰ এফ), আছিয়ান প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক প্লাছ (এ ডি এম এম-প্লাছ), আৰু সম্প্ৰসাৰিত আছিয়ান সামুদ্ৰিক মঞ্চ (ই এ এম এফ) ৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে সহযোগিতা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি স্বীকাৰ কৰোঁ। ইয়াৰ উপৰিও আমি আছিয়ান সংহতি আৰু সম্প্ৰদায় গঠন প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে ভাৰতৰ সমৰ্থনৰ শলাগ লৈছো, য’ত আছিয়ান সংযোগৰ বাবে গুৰু পৰিকল্পনা (এমপিএচি) ২০২৫, আছিয়ান সংহতিৰ বাবে পদক্ষেপ (আইএআই), আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় সম্পৰ্কৰ আছিয়ান দৃষ্টিভংগী (এঅ’আইপি) সন্নিৱিষ্ট হৈ আছে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদৰ (UNGA) প্ৰস্তাৱ (A/RES/78/69) টো লক্ষ্য কৰি, যিয়ে ইয়াৰ প্ৰস্তাৱনাত ১৯৮২ চনৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সন্ধি (UNCLOS)ৰ সাৰ্বজনীন আৰু ঐক্যবদ্ধ প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই প্ৰস্তাৱে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই চুক্তিখনে সাগৰ আৰু সাগৰৰ সকলো কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে আইনী কাঠামো প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াৰ অখণ্ডতা বজাই ৰখাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সাগৰীয় খণ্ডত ৰাষ্ট্ৰীয়, আঞ্চলিক আৰু বিশ্বব্যাপী কাৰ্য্য আৰু সহযোগিতাৰ বাবে ই কৌশলগত তাৎপৰ্যপূৰ্ণ।
সহযোগিতামূলক গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধত শিপাই থকা আস্থা আৰু আত্মবিশ্বাসৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত অঞ্চলটোৰ শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ আছিয়ান দৃষ্টিভংগীৰ সন্দৰ্ভত আছিয়ান-ভাৰত যুটীয়া সহযোগিতাৰ বিবৃতি কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লৈ, এক শক্তিশালী প্ৰতিশ্ৰুতি সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতা, আৰু আইনৰ শাসন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ নীতিসমূহ পালন কৰা।
বহুপক্ষীয়তাবাদ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদত সন্নিৱিষ্ট উদ্দেশ্য আৰু নীতিসমূহ, আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ প্ৰতি সন্মান ৰক্ষাৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰি আমি উদীয়মান বহুমেৰু বিশ্বৰ প্ৰেক্ষাপটত আছিয়ানৰ ক্ৰমবৰ্ধমান বিশ্বব্যাপী প্ৰাসংগিকতা আৰু অনন্য আহ্বায়ক শক্তিক স্বীকাৰ কৰিছো। ডাঙৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক আৰু ৰাজনৈতিক বিষয়ত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আৰু সক্ৰিয় ভূমিকাকো আমি স্বীকাৰ কৰোঁ।
ইয়াৰ দ্বাৰা আমি ঘোষণা কৰো যে,
1. আমি অঞ্চলটোত শান্তি, স্থিতিশীলতা, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, আৰু নাও চলাচল আৰু ওপৰেৰে উৰণৰ স্বাধীনতা বজাই ৰখা আৰু প্ৰসাৰ কৰাৰ লগতে সাগৰৰ অন্যান্য বৈধ ব্যৱহাৰৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰিছো, য’ত নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক বাণিজ্যও আছে।
আমি ১৯৮২ চনৰ ইউএনচিএলঅ’এছকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সাৰ্বজনীনভাৱে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত নীতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ সংস্থা (আইচিএঅ’) আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক সংস্থাই (আইএমঅ’) নিৰ্ধাৰণ কৰা প্ৰাসংগিক মানদণ্ড আৰু পৰামৰ্শ দিয়া পদ্ধতি অনুসৰি বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ পোষকতা কৰোঁ। এই প্ৰেক্ষাপটত আমি দক্ষিণ চীন সাগৰত পক্ষসমূহৰ আচৰণৰ ঘোষণাপত্ৰ (ডি অ’ চি) সম্পূৰ্ণৰূপে আৰু ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ সমৰ্থন জনাইছো। ১৯৮২ চনৰ ইউএনচিএলঅ’এছকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সৈতে মিল থকা দক্ষিণ চীন সাগৰত (চিঅ’চি) এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ফলপ্ৰসূ আচৰণ বিধি শীঘ্ৰে সমাপ্ত হোৱাৰ আশাও আমি আশা কৰিছো।
2. ২০২৩ চনত অনুষ্ঠিত হোৱা উদ্বোধনী আছিয়ান-ভাৰত সামুদ্ৰিক অনুশীলন (এআইএমই) আৰু এডিএমএম-প্লাছৰ সহ-সভাপতি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা আছিয়ান প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী সভাৰ (এডিএমএম) প্লাছৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত আমি প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰিম ২০২৪ চনৰ পৰা ২০২৭ চনলৈকে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী বিশেষজ্ঞৰ কৰ্মগোট।২০২২ চনত আছিয়ান-ভাৰত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ অনানুষ্ঠানিক বৈঠকত ঘোষণা কৰা পদক্ষেপ দুটাকো আমি স্বীকাৰ কৰিছো।
3. আমি সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, চাইবাৰ সুৰক্ষা, সামৰিক চিকিৎসা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ, প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ, মানৱীয় সাহায্য আৰু দুৰ্যোগ সাহায্য, শান্তিৰক্ষা, মাইন নিৰ্মূল অভিযান, আৰু আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তোলাৰ ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো। ভ্ৰমণৰ বিনিময়, যৌথ সামৰিক অনুশীলন, সামুদ্ৰিক অনুশীলন, নৌসেনাৰ জাহাজৰ দ্বাৰা বন্দৰ কল, আৰু প্ৰতিৰক্ষা বৃত্তিৰ জৰিয়তে এই কাম সম্ভৱ হ’ব।
4. আমি সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ ওপৰত আছিয়ান-ভাৰত যৌথ বিবৃতিৰ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত আগুৱাই নিম আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, নীলা অৰ্থনীতি, বহনক্ষম মীনপালন, সাগৰীয় পৰিৱেশ সুৰক্ষা, সামুদ্ৰিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্য, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আদি ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিম।
5. আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু বিভিন্ন বহুপক্ষীয় প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে বহুপক্ষীয়তাক প্ৰসাৰিত কৰিম আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চেষ্টা কৰিম যাতে বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিব পাৰো, ভাগ-বতৰা লক্ষ্য আৰু পৰিপূৰক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰো, আৰু আমাৰ জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ্থে বহনক্ষম উন্নয়নক আগুৱাই নিব পাৰো;
6. আমি এ অ’ আই পি আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ পদক্ষেপ (আই পি অ’ আই)ৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰি অঞ্চলটোত শান্তি, স্থিতিশীলতা, আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় (এ অ’ আই পি)ৰ ওপৰত আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগীৰ সন্দৰ্ভত সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় যৌথ বিবৃতিৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰিম।;
7. আমি আছিয়ান-ভাৰত সামগ্ৰীৰ বাণিজ্য চুক্তি (AITIGA)ৰ পৰ্যালোচনা ক্ষিপ্ৰ কৰিম যাতে ইয়াৰ ফলপ্ৰসূতা, ব্যৱহাৰকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণতা, সৰলতা, আৰু ব্যৱসায়ৰ বাবে বাণিজ্যৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব পাৰি, বৰ্তমানৰ বিশ্বব্যাপী বাণিজ্যিক পদ্ধতিৰ সৈতে ইয়াৰ প্ৰাসংগিকতা নিশ্চিত হ’ম।
ইয়াৰ দ্বাৰা পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ব্যৱস্থা প্ৰসাৰিত হ’ব আৰু আছিয়ান আৰু ভাৰতৰ মাজত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা শক্তিশালী হ’ব;
8. আমি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সম্ভাৱ্য বিপদসমূহ চিনাক্ত আৰু সক্ৰিয়ভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ তথ্য বিনিময় কৰি বৈচিত্ৰময়, সুৰক্ষিত, স্বচ্ছ, আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখলক প্ৰসাৰিত কৰিম, শেষত বহনক্ষম উন্নয়নক সমৰ্থন কৰিম;
9. আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (AI), ব্লকচেইন, ইণ্টাৰনেট অৱ থিংছ (IoT), ৰবটিক্স, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, আৰু 6G প্ৰযুক্তিকে ধৰি উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিম।
আমি ডিজিটেল সংযোগ আৰু বিত্তীয় প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা আৰু শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিম;
10. যৌথ কাম-কাজত সহায় কৰিবলৈ আছিয়ান-ইণ্ডিয়া ফাণ্ড ফৰ ডিজিটেল ফিউচাৰ আৰম্ভ কৰাটো আমি আদৰণি জনাইছো।;
11. আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু এআই শাসনৰ ওপৰত অধিক আলোচনাক প্ৰসাৰিত কৰি নিৰাপদ, সুৰক্ষিত, দায়িত্বশীল, আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআইৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিবলৈ সহযোগিতা কৰিম।
এআইৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিয়ে সমৃদ্ধি আৰু বিশ্ব ডিজিটেল অৰ্থনীতিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰে বুলি স্বীকাৰ কৰি আমি মানুহৰ অধিকাৰ আৰু সুৰক্ষা সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে দায়িত্বশীল, সৰ্বাংগীন আৰু মানৱকেন্দ্ৰিকভাৱে প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰি জনসাধাৰণৰ মংগলৰ বাবে এআইৰ লাভ আহৰণৰ চেষ্টা কৰিম;
12. বহনক্ষম আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন আৰু অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰৰ লগতে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত পৰ্যটনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ২০২৫ চনক আছিয়ান-ভাৰত পৰ্যটন বছৰ হিচাপে উদযাপন কৰাৰ প্ৰস্তাৱটো আমি লক্ষ্য কৰিছোঁ ( এছডিজিসমূহ)।
এই প্ৰচেষ্টাত আমি আছিয়ান-ভাৰত পৰ্যটন সহযোগিতা কৰ্ম পৰিকল্পনা ২০২৩-২০২৭ ৰূপায়ণত সহায় কৰাত আৰু সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিবলৈ আৰু উচ্চমানৰ পৰ্যটন উদ্যোগ নিশ্চিত কৰিবলৈ পৰ্যটন শিক্ষা, প্ৰশিক্ষণ, আৰু গৱেষণাৰ বাবে যৌথ কাৰ্যসূচীত গভীৰ সহযোগিতা অন্বেষণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো। আমি ভ্ৰমণ অংশীদাৰসকলৰ মাজত ব্যৱসায়িক নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণ, বহনক্ষম আৰু দায়িত্বশীল পৰ্যটনৰ অভ্যাস, আৰু পৰ্যটনৰ ধাৰা আৰু তথ্যৰ আদান-প্ৰদানক উৎসাহিত কৰোঁ। তদুপৰি, আমি সংকটকালীন যোগাযোগ বৃদ্ধি, পৰ্যটন বিনিয়োগৰ সুযোগ প্ৰসাৰ, আৰু নিচ বজাৰ, ক্ৰুজ পৰ্যটন, আৰু পৰ্যটন মানদণ্ড বিকশিত আৰু যৌথভাৱে প্ৰচাৰ কৰাত সমৰ্থন কৰোঁ;
13. আমি জনস্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰি, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন (আৰ এণ্ড ডি), জনস্বাস্থ্যৰ জৰুৰীকালীন প্ৰস্তুতি, স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰশিক্ষণ, চিকিৎসা প্ৰযুক্তি, ঔষধ, ভেকচিন সুৰক্ষা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, ভেকচিন বিকাশ আৰু উৎপাদন আদি ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব দি স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাসমূহক শক্তিশালী কৰিম , লগতে সাধাৰণ আৰু পৰম্পৰাগত চিকিৎসা।;
14. আমি জৈৱ বৈচিত্ৰ্য আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিম, লগতে শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিম।
ইয়াৰ ভিতৰত শক্তি সহযোগিতাৰ বাবে আছিয়ানৰ কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ২০২১-২০২৫ আৰু ভাৰতৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ লগতে জৈৱ-বৃত্তাকাৰ-সেউজ উন্নয়নৰ দৰে অন্যান্য ৰাষ্ট্ৰীয় আৰ্হি আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি স্বচ্ছ, নবীকৰণযোগ্য, আৰু কম কাৰ্বন শক্তিৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰাটো অন্তৰ্ভুক্ত;
15. আমি জ্ঞান বিনিময় আৰু উত্তম পদ্ধতি, সামৰ্থ্য বিকাশ, আৰু কাৰিকৰী সহায়ৰ জৰিয়তে আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাৰ দুৰ্যোগ আৰু জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতাক প্ৰসাৰিত কৰিম।
দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ মিত্ৰজোঁটৰ কাঠামো (চিডিআৰআই) আৰু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় মানৱীয় সাহায্যৰ বাবে আছিয়ান সমন্বয়ক কেন্দ্ৰ (এএইচএ চেণ্টাৰ) আৰু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা সংস্থা (এনডিএমএ)ৰ মাজত প্ৰস্তাৱিত উদ্দেশ্য স্মাৰকপত্ৰ (এমঅ’আই)ৰ জৰিয়তে ইয়াক আগবঢ়াই নিব পাৰি;
16. আছিয়ান সংযোগ কৌশল (এমপিএচি) ২০২৫, ইয়াৰ উত্তৰাধিকাৰী নথি, আছিয়ান সংযোগ কৌশলগত পৰিকল্পনা (এচিএছপি), আৰু ভাৰতৰ সংযোগৰ পদক্ষেপসমূহৰ মাজত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰি আমি "সংযোগসমূহ সংযোগ কৰা" পদ্ধতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আছিয়ান আৰু ভাৰতৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধি কৰিম আইন পূব নীতি আৰু অঞ্চলটোৰ সকলোৰে বাবে নিৰাপত্তা আৰু বৃদ্ধি (SAGAR) দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত।
এই সহযোগিতাৰ লক্ষ্য হৈছে গুণগত, বহনক্ষম, আৰু স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ জৰিয়তে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ নিশ্চিত কৰা, লগতে স্থল, আকাশী আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা। আমি ভাৰত-ম্যানমাৰ-থাইলেণ্ড (আইএমটি) ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথৰ আগতীয়া সম্পূৰ্ণতা আৰু কাৰ্যকৰীকৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিম আৰু ইয়াৰ পূব দিশলৈ লাও পিডিআৰ, কম্বোডিয়া, আৰু ভিয়েটনামলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে আগ্ৰহী;
17. আমি বহুপক্ষীয়তাক শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্ব আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান, আৰু বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংককে ধৰি বিশ্ব শাসন স্থাপত্যৰ ব্যাপক সংস্কাৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰোঁ।
এই সংস্কাৰসমূহৰ লক্ষ্য হ’ব লাগে এই সত্তাসমূহক উদ্দেশ্যৰ বাবে উপযুক্ত, গণতান্ত্ৰিক, সমতাপূৰ্ণ, প্ৰতিনিধিত্বমূলক, আৰু বৰ্তমানৰ বিশ্ব বাস্তৱতা আৰু বিশ্ব দক্ষিণৰ প্ৰয়োজন আৰু আকাংক্ষাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱা;
18. আমি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কাঠামো চুক্তি (UNFCCC)ৰ ভিতৰত "সাধাৰণ কিন্তু পৃথক দায়িত্ব আৰু নিজ নিজ সামৰ্থ্য" (CBDR-RC)ৰ নীতিক স্বীকাৰ কৰি গ্ল'বেল চাউথৰ উদ্বেগ আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সম্বোধন কৰা এক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সুষম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচীৰ আহ্বান জনাইছো ) সকলো প্ৰাসংগিক বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য;
19. আমি উপ-আঞ্চলিক কাঠামো যেনে ইণ্ডিয়ান অ’চেন ৰিম এছ’চিয়েচন (IORA), বে অৱ বেংগল ইনিচিয়েটিভ ফৰ মাল্টি-ছেক্টৰেল টেকনিকেল এণ্ড ইকনমিক ক’অপাৰেশ্যন (BIMSTEC), ইণ্ডোনেছিয়া-মালয়েছিয়া-থাইলেণ্ড গ্ৰ’থ ট্ৰাইএংগেল (IMT-GT)ৰ সৈতে সম্ভাৱ্য সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিম, ছিংগাপুৰ-জোহৰ-ৰিয়াউ (SIJORI) বৃদ্ধি ত্ৰিভুজ, ব্ৰুনাই দাৰুছালাম-ইণ্ডোনেছিয়া-মালয়েছিয়া-ফিলিপিনছ ইষ্ট আছিয়ান বৃদ্ধি এলেকা (BIMP-EAGA), আৰু মেকং-গংগা সহযোগিতা (MGC) আৰু আয়েয়াৱাডীকে ধৰি মেকং উপ-আঞ্চলিক সহযোগিতাৰ কাঠামো -চাও ফ্ৰায়া-মেকং অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা কৌশল (ACMECS)।
আমি আছিয়ান আৰু ভাৰতৰ ব্যাপক আৰু পাৰস্পৰিক উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ সৈতে উপ-আঞ্চলিক বৃদ্ধিৰ সংগতি ৰাখি আছিয়ান আৰু ভাৰতৰ ন্যায্য উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিম।
20. আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে আমাৰ অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চেষ্টা কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে আমি উমৈহতীয়া চিন্তাৰ আঞ্চলিক আৰু বিশ্বব্যাপী বিষয়সমূহত সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিম।

Prime Minister's Office
Joint Statement on Strengthening ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership for Peace, Stability and Prosperity in the Region in the context of the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) with the support of India's Act East Policy (AEP)
10 OCT 2024 5:41PM by PIB Delhi
WE, the Member States of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) and the Republic of India, gathered on the occasion of the 21st ASEAN-India Summit on 10 October 2024 in Vientiane, Lao PDR;
REAFFIRMING our commitment to promote the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership, guided by the fundamental principles, shared values and norms that have steered the ASEAN-India Dialogue Relations since its establishment in 1992, including those enunciated in the Vision Statement of ASEAN-India Commemorative Summit (2012), the Delhi Declaration of the ASEAN-India Commemorative Summit to mark the 25th Anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations (2018), the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific for Peace, Stability, and Prosperity in the Region (2021), the Joint Statement on ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership (2022), the ASEAN-India Joint Statement on Maritime Cooperation (2023) and ASEAN-India Joint Leaders’ Statement on Strengthening Food Security and Nutrition in Response to Crises (2023);
WELCOMING the Decade of Act East Policy of India, where ASEAN is at the heart and of utmost priority, which has contributed to advancing ASEAN-India relations through cooperation in areas of political-security, economic, cultural and people-to-people relations;
ACKNOWLEDGING the deep civilisational linkages and cross-cultural exchanges, facilitated through both land and maritime routes between Southeast Asia and India, encompassing the various seas and oceans of the Indo-Pacific, providing a strong foundation for the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership;
WELCOMING the activities and initiatives held in the year 2024 on the occasion of the decade of Act East Policy to further strengthen the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership;
RECOGNISING India’s support for ASEAN Centrality and unity in the evolving regional architecture and its commitment to work closely through ASEAN-led mechanisms and fora including the ASEAN-India Summit, East Asia Summit (EAS), Post Ministerial Conference with India (PMC+1), ASEAN Regional Forum (ARF), ASEAN Defence Ministers’ Meeting Plus (ADMM-Plus) and Expanded ASEAN Maritime Forum (EAMF) as well as support to ASEAN integration and the ASEAN Community building process including Master Plan for ASEAN Connectivity (MPAC) 2025, Initiative for ASEAN Integration (IAI) and ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP);
NOTING the United Nations General Assembly (UNGA) Resolution A/RES/78/69 which emphasises, in the Preamble, the universal and unified character of the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), and reaffirms that the Convention sets out the legal framework within which all activities in the oceans and seas must be carried out and is of strategic importance as the basis for national, regional and global action and cooperation in the marine sector, and that its integrity needs to be maintained;
APPRECIATING efforts towards implementation of the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific for Peace, Stability, and Prosperity in the Region through trust and confidence based on shared democratic values, strong belief in sovereignty and territorial integrity, and a shared commitment to the rule of law and the principles of the UN Charter;
REAFFIRMING our commitment to upholding multilateralism, the purposes and principles enshrined in the UN Charter and respect for international law, while recognising ASEAN’s rising global relevance and unique convening power amid the emerging multipolar global architecture and noting the growing and active role of India in major international economic and political affairs.
Do hereby declare to
1. Reaffirm the importance of maintaining and promoting peace, stability, maritime safety and security, freedom of navigation and overflight in the region, and other lawful uses of the seas, including unimpeded lawful maritime commerce and to promote peaceful resolutions of disputes, in accordance with universally recognised principles of international law, including the 1982 UNCLOS, and the relevant standards and recommended practices by the International Civil Aviation Organization (ICAO) and the International Maritime Organization (IMO). In this regard, we support the full and effective implementation of the Declaration on the Conduct of the Parties in the South China Sea (DOC) in its entirety and look forward to the early conclusion of an effective and substantive Code of Conduct in the South China Sea (COC) that is in accordance with international law, including the 1982 UNCLOS;
2. Build on ongoing collaboration in defense and security within the framework of ASEAN Defence Ministers’ Meeting (ADMM) Plus, including the first ASEAN-India Maritime Exercise (AIME) in 2023 and co-chairmanship of the ADMM-Plus Experts’ Working Group on Counter-Terrorism (2024-2027), as well as noting the two initiatives announced at the ASEAN-India Defence Ministers’ Informal Meeting in 2022;
3. Strengthen cooperation in maritime security, counter-terrorism, cybersecurity, military medicine, transnational crime, defence industry, humanitarian assistance and disaster relief, peacekeeping and demining operations and confidence building measures. This will be achieved through the exchange of visits, joint military exercise, maritime exercise, port calls by naval ships and defence scholarships;
4. Advance the implementation of ASEAN-India Joint Statement on Maritime Cooperation and continue to cooperate on areas such as maritime security, blue economy, sustainable fisheries, marine environmental protection, marine biodiversity, and climate change issues, among others;
5. Promote and work towards the strengthening of multilateralism through the UN and the multilateral processes to address global concerns, pursue shared goals and complementary initiatives, and promote sustainable development for the benefit of our peoples;
6. Build on the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the AOIP for Peace, Stability, and Prosperity in the Region by advancing cooperation between the AOIP and the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI);
7. Expedite the review of the ASEAN-India Trade in Goods Agreement (AITIGA) to make it more effective, user-friendly, simple, and trade-facilitative for businesses and relevant to the current global trading practices and promote mutually beneficial arrangements and strengthen economic cooperation between ASEAN and India;
8. Promote diverse, secure, transparent and resilient supply chains while exchanging information on identifying and proactively addressing potential risks in supply chains in areas of mutual interest to promote sustainable development;
9. Cooperate on emerging technologies including Artificial Intelligence (AI), Blockchain technology, Internet of Things (IoT), Robotics, Quantum Computing, 6-G technology, building and strengthening of startups ecosystem with special emphasis on digital connectivity and financial technology;
10. Welcome the launch of the ASEAN-India Fund for Digital Future to support joint activities;
11. Cooperate to unlock the full potential of safe, secure, responsible, trustworthy AI by promoting international cooperation and further discussions on international governance for AI, considering that the rapid progress of AI has the potential for prosperity and expansion of the global digital economy. We should endeavor to leverage AI for public good by solving challenges in a responsible, inclusive and human-centric manner while protecting people’s rights and safety;
12. Note the proposal to celebrate the year 2025 as the ASEAN-India Year of Tourism to further strengthen people-to-people ties while recognising the crucial role of tourism in promoting sustainable socioeconomic development and economic prosperity, and as one of the vehicles for achieving the SDGs. In this endeavour, we support the implementation of the ASEAN-India Tourism Cooperation Work Plan 2023-2027, and to explore deeper cooperation to support joint programs for tourism education, training and research to build capacity and ensure a high-quality tourism industry. We also encourage the expansion of business networks among travel stakeholders, the practice of sustainable and responsible tourism, as well as the exchange of tourism trends and information. In addition, we support the enhancement of crisis communications, promotion of tourism investment opportunities, as well as development and joint promotion of niche markets, cruise tourism and tourism standards;
13. Strengthen health systems by enhancing collaboration on public health including, inter alia, in the areas of research and development (R&D), public health emergency preparedness, training of healthcare professionals, medical technology, pharmaceuticals, vaccine security and self-reliance, vaccine development and production, as well as general and traditional medicine;
14. Enhance cooperation in the field of environment, including biodiversity and climate change as well as explore cooperation in the field of energy security, including cooperation on clean, renewable, and low-carbon energy in line with the ASEAN Plan of Action for Energy Cooperation 2021-2025 and India’s renewable energy priorities, as well as other national models and priorities such as bio-circular-green development;
15. Promote disaster and climate resilience of infrastructure systems through knowledge sharing and best practices, capacity building and technical assistance, which can be pursued such as through the framework of Coalition of Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) as well as the proposed Memorandum of Intent (MOI) between ASEAN Coordinating Centre for Humanitarian Assistance on Disaster Management (AHA Center) and National Disaster Management Agency (NDMA) of India;
16. Enhance connectivity between ASEAN and India in line with the "Connecting the Connectivities” approach, by exploring synergies between the Master Plan on ASEAN Connectivity (MPAC) 2025 and its successor document, the ASEAN Connectivity Strategic Plan (ACSP) and India’s connectivity initiatives in the region under India’s Act East Policy and Security and Growth for All in the Region (SAGAR) vision to ensure seamless connectivity in the Indo-Pacific by collaborating for quality, sustainable and resilient infrastructure and enhancing cooperation in transport in land, air, and maritime domains including through the early completion and operationalisation of the India-Myanmar-Thailand (IMT) Trilateral Highway while looking forward to its eastward extension to Lao PDR, Cambodia and Viet Nam;
17. Stressing the importance of strengthening multilateralism and comprehensive reform of the multilateral global governance architecture, including the United Nations and international financial architecture, international financial institutions, and multilateral development banks, to make them fit for purpose, democratic, equitable, representative and responsive to the current global realities and the needs and aspirations of the Global South;
18. Call for an inclusive and balanced international agenda, that responds to the concerns and priorities of the Global South, recognising that the principle of ‘Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities’ (CBDR-RC) within the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) applies to all relevant global challenges;
19. Explore potential synergies with sub-regional frameworks, such as the Indian Ocean Rim Association (IORA) the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC), Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle (IMT-GT), Singapore-Johor-Riau (SIJORI) Growth Triangle, Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Philippines East ASEAN Growth Area (BIMP-EAGA), and Mekong sub-regional cooperation frameworks, including Mekong-Ganga Cooperation (MGC) and Ayeyawady Chao Phraya-Mekong Economic Cooperation Strategy (ACMECS), and to support ASEAN and India’s efforts in promoting equitable development by aligning sub-regional growth with the comprehensive, mutual growth and development of ASEAN and India;
20. Continue to work together on regional and global issues of common concern while endeavouring to strengthen our partnership through the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership.