Prime Minister's Office
Joint Statement on Strengthening ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership for Peace, Stability and Prosperity in the Region in the context of the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) with the support of India's Act East Policy (AEP)
10 OCT 2024 5:41PM by PIB Delhi
WE, the Member States of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) and the Republic of India, gathered on the occasion of the 21st ASEAN-India Summit on 10 October 2024 in Vientiane, Lao PDR;
REAFFIRMING our commitment to promote the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership, guided by the fundamental principles, shared values and norms that have steered the ASEAN-India Dialogue Relations since its establishment in 1992, including those enunciated in the Vision Statement of ASEAN-India Commemorative Summit (2012), the Delhi Declaration of the ASEAN-India Commemorative Summit to mark the 25th Anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations (2018), the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific for Peace, Stability, and Prosperity in the Region (2021), the Joint Statement on ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership (2022), the ASEAN-India Joint Statement on Maritime Cooperation (2023) and ASEAN-India Joint Leaders’ Statement on Strengthening Food Security and Nutrition in Response to Crises (2023);
WELCOMING the Decade of Act East Policy of India, where ASEAN is at the heart and of utmost priority, which has contributed to advancing ASEAN-India relations through cooperation in areas of political-security, economic, cultural and people-to-people relations;
ACKNOWLEDGING the deep civilisational linkages and cross-cultural exchanges, facilitated through both land and maritime routes between Southeast Asia and India, encompassing the various seas and oceans of the Indo-Pacific, providing a strong foundation for the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership;
WELCOMING the activities and initiatives held in the year 2024 on the occasion of the decade of Act East Policy to further strengthen the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership;
RECOGNISING India’s support for ASEAN Centrality and unity in the evolving regional architecture and its commitment to work closely through ASEAN-led mechanisms and fora including the ASEAN-India Summit, East Asia Summit (EAS), Post Ministerial Conference with India (PMC+1), ASEAN Regional Forum (ARF), ASEAN Defence Ministers’ Meeting Plus (ADMM-Plus) and Expanded ASEAN Maritime Forum (EAMF) as well as support to ASEAN integration and the ASEAN Community building process including Master Plan for ASEAN Connectivity (MPAC) 2025, Initiative for ASEAN Integration (IAI) and ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP);
NOTING the United Nations General Assembly (UNGA) Resolution A/RES/78/69 which emphasises, in the Preamble, the universal and unified character of the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), and reaffirms that the Convention sets out the legal framework within which all activities in the oceans and seas must be carried out and is of strategic importance as the basis for national, regional and global action and cooperation in the marine sector, and that its integrity needs to be maintained;
APPRECIATING efforts towards implementation of the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific for Peace, Stability, and Prosperity in the Region through trust and confidence based on shared democratic values, strong belief in sovereignty and territorial integrity, and a shared commitment to the rule of law and the principles of the UN Charter;
REAFFIRMING our commitment to upholding multilateralism, the purposes and principles enshrined in the UN Charter and respect for international law, while recognising ASEAN’s rising global relevance and unique convening power amid the emerging multipolar global architecture and noting the growing and active role of India in major international economic and political affairs.
Do hereby declare to
1. Reaffirm the importance of maintaining and promoting peace, stability, maritime safety and security, freedom of navigation and overflight in the region, and other lawful uses of the seas, including unimpeded lawful maritime commerce and to promote peaceful resolutions of disputes, in accordance with universally recognised principles of international law, including the 1982 UNCLOS, and the relevant standards and recommended practices by the International Civil Aviation Organization (ICAO) and the International Maritime Organization (IMO). In this regard, we support the full and effective implementation of the Declaration on the Conduct of the Parties in the South China Sea (DOC) in its entirety and look forward to the early conclusion of an effective and substantive Code of Conduct in the South China Sea (COC) that is in accordance with international law, including the 1982 UNCLOS;
2. Build on ongoing collaboration in defense and security within the framework of ASEAN Defence Ministers’ Meeting (ADMM) Plus, including the first ASEAN-India Maritime Exercise (AIME) in 2023 and co-chairmanship of the ADMM-Plus Experts’ Working Group on Counter-Terrorism (2024-2027), as well as noting the two initiatives announced at the ASEAN-India Defence Ministers’ Informal Meeting in 2022;
3. Strengthen cooperation in maritime security, counter-terrorism, cybersecurity, military medicine, transnational crime, defence industry, humanitarian assistance and disaster relief, peacekeeping and demining operations and confidence building measures. This will be achieved through the exchange of visits, joint military exercise, maritime exercise, port calls by naval ships and defence scholarships;
4. Advance the implementation of ASEAN-India Joint Statement on Maritime Cooperation and continue to cooperate on areas such as maritime security, blue economy, sustainable fisheries, marine environmental protection, marine biodiversity, and climate change issues, among others;
5. Promote and work towards the strengthening of multilateralism through the UN and the multilateral processes to address global concerns, pursue shared goals and complementary initiatives, and promote sustainable development for the benefit of our peoples;
6. Build on the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the AOIP for Peace, Stability, and Prosperity in the Region by advancing cooperation between the AOIP and the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI);
7. Expedite the review of the ASEAN-India Trade in Goods Agreement (AITIGA) to make it more effective, user-friendly, simple, and trade-facilitative for businesses and relevant to the current global trading practices and promote mutually beneficial arrangements and strengthen economic cooperation between ASEAN and India;
8. Promote diverse, secure, transparent and resilient supply chains while exchanging information on identifying and proactively addressing potential risks in supply chains in areas of mutual interest to promote sustainable development;
9. Cooperate on emerging technologies including Artificial Intelligence (AI), Blockchain technology, Internet of Things (IoT), Robotics, Quantum Computing, 6-G technology, building and strengthening of startups ecosystem with special emphasis on digital connectivity and financial technology;
10. Welcome the launch of the ASEAN-India Fund for Digital Future to support joint activities;
11. Cooperate to unlock the full potential of safe, secure, responsible, trustworthy AI by promoting international cooperation and further discussions on international governance for AI, considering that the rapid progress of AI has the potential for prosperity and expansion of the global digital economy. We should endeavor to leverage AI for public good by solving challenges in a responsible, inclusive and human-centric manner while protecting people’s rights and safety;
12. Note the proposal to celebrate the year 2025 as the ASEAN-India Year of Tourism to further strengthen people-to-people ties while recognising the crucial role of tourism in promoting sustainable socioeconomic development and economic prosperity, and as one of the vehicles for achieving the SDGs. In this endeavour, we support the implementation of the ASEAN-India Tourism Cooperation Work Plan 2023-2027, and to explore deeper cooperation to support joint programs for tourism education, training and research to build capacity and ensure a high-quality tourism industry. We also encourage the expansion of business networks among travel stakeholders, the practice of sustainable and responsible tourism, as well as the exchange of tourism trends and information. In addition, we support the enhancement of crisis communications, promotion of tourism investment opportunities, as well as development and joint promotion of niche markets, cruise tourism and tourism standards;
13. Strengthen health systems by enhancing collaboration on public health including, inter alia, in the areas of research and development (R&D), public health emergency preparedness, training of healthcare professionals, medical technology, pharmaceuticals, vaccine security and self-reliance, vaccine development and production, as well as general and traditional medicine;
14. Enhance cooperation in the field of environment, including biodiversity and climate change as well as explore cooperation in the field of energy security, including cooperation on clean, renewable, and low-carbon energy in line with the ASEAN Plan of Action for Energy Cooperation 2021-2025 and India’s renewable energy priorities, as well as other national models and priorities such as bio-circular-green development;
15. Promote disaster and climate resilience of infrastructure systems through knowledge sharing and best practices, capacity building and technical assistance, which can be pursued such as through the framework of Coalition of Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) as well as the proposed Memorandum of Intent (MOI) between ASEAN Coordinating Centre for Humanitarian Assistance on Disaster Management (AHA Center) and National Disaster Management Agency (NDMA) of India;
16. Enhance connectivity between ASEAN and India in line with the "Connecting the Connectivities” approach, by exploring synergies between the Master Plan on ASEAN Connectivity (MPAC) 2025 and its successor document, the ASEAN Connectivity Strategic Plan (ACSP) and India’s connectivity initiatives in the region under India’s Act East Policy and Security and Growth for All in the Region (SAGAR) vision to ensure seamless connectivity in the Indo-Pacific by collaborating for quality, sustainable and resilient infrastructure and enhancing cooperation in transport in land, air, and maritime domains including through the early completion and operationalisation of the India-Myanmar-Thailand (IMT) Trilateral Highway while looking forward to its eastward extension to Lao PDR, Cambodia and Viet Nam;
17. Stressing the importance of strengthening multilateralism and comprehensive reform of the multilateral global governance architecture, including the United Nations and international financial architecture, international financial institutions, and multilateral development banks, to make them fit for purpose, democratic, equitable, representative and responsive to the current global realities and the needs and aspirations of the Global South;
18. Call for an inclusive and balanced international agenda, that responds to the concerns and priorities of the Global South, recognising that the principle of ‘Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities’ (CBDR-RC) within the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) applies to all relevant global challenges;
19. Explore potential synergies with sub-regional frameworks, such as the Indian Ocean Rim Association (IORA) the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC), Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle (IMT-GT), Singapore-Johor-Riau (SIJORI) Growth Triangle, Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Philippines East ASEAN Growth Area (BIMP-EAGA), and Mekong sub-regional cooperation frameworks, including Mekong-Ganga Cooperation (MGC) and Ayeyawady Chao Phraya-Mekong Economic Cooperation Strategy (ACMECS), and to support ASEAN and India’s efforts in promoting equitable development by aligning sub-regional growth with the comprehensive, mutual growth and development of ASEAN and India;
20. Continue to work together on regional and global issues of common concern while endeavouring to strengthen our partnership through the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসি (এ ই পি) গী মতেংগা লোয়ননা অসিয়ান আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক (এ ও আই পি) না কোনবা মফমদা শান্তি, তংদু-লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অপুনবা ৱারোল
10 OCT 2024 5:41PM by PIB Imphal
ঐখোয়, এসোসিএসন ওফ সাউথ এসিয়ান নেসন্স (অসিয়ান) গী মেম্বর লৈবাকশিং অমসুং ভারত, ওক্তোবর ১০,২০২৪ দা লাওগী ভিয়েন্তিয়ানদা ২১শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়ান সম্মিৎতা পুল্লে;
মসি ১৯৯২ দা লিংখৎপদগী অসিয়ান-ইন্দিয়া দাইলোগ মরীশিংনা মমাই চুমদুনা মরুওইবা ফিদমশিং, শরুক য়ামিন্নরিবা গুনশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিংনা লমজিংদুনা,
অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না থাজবা অমুক হন্না পীনরে, অমসুং অসিয়ান-ইন্দিয়া কম্মেমোরেতিপ সম্মিৎ(২০১২), ২৫শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়া দাইলোগ রিলেসন্স (২০১৮) গী অসিয়ান-ইন্দিয়া কম্মেমোরেতিপ সম্মিৎকী দিল্লি দিক্লারেসন. অসিয়ান আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক (এ ও আই পি) না কোনবা মফমদা শান্তি, তংদু-লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী অপুনবা ৱারোল (২০২১).অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী অপুনবা ৱারোল (২০২২). মেরিতাইম কোওপরেসনগী অসিয়ান-ইন্দিয়ান জোইন্ত স্তেৎমেন্ত (২০২৩) অমসুং অৱাবা তারকপা মতমদা চীঞ্জাক অমসুং মচিওই ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া জোইন্ত লিদরস স্তেৎমেন্ত কোনশিল্লে;
রাজনিতি-সেকুরিতি, শেন-থুম, নাত অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিংদা মতেং পাংনদুনা অসিয়ান-ইন্দিয়াগী মরীশিং চাউখৎনবা মতেং পাংলিবা, অসিয়ান্না ময়াইদা থম্লিবা চহি ১০ মপুংফারক্লবা ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসি তরাম্না ওক্লি;
তোঙান-তোঙানা সমুদ্রশিং অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্কী সমুদ্রশিং কোনশিন্দুনা, খা-নোংপোক এসিয়া অমসুং ভারতকী মরক্তা কংফাল অমসুং ঈশিংগী লম্বীশিং ফাওদুনা লৈনরিবা অচেৎপা সভেত্যাগী মরীশিং অমসুং নাতকী মরীশিং অসিনা অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী অকনবা য়ুম্ফম অমা ওইরে;
অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা এক্ত ইস্ত পোলিসি চহি ১০ মপুংফারকপগী ২০২৪ দা পাংথোকপা থবক-থৌরমশিং তরাম্না ওক্লি;
অসিয়ান-ইন্দিয়া সম্মিৎ, ইস্ত এসিয়া সম্মিৎ (ই এ এস), পোস্ত মিনিস্তরিয়েল কনফরেন্স ৱিত ইন্দিয়া (পি এম সি প্লস ১), অসিয়ান রিজনেল ফোরম (এ আর এফ), অসিয়ান দিফেন্স মিনিস্তরস মীতিং প্লস ( এ দি এম এম-প্লস) অমসুং এক্সপান্দেদ অসিয়ান মেরিতাইম ফোরম (ই এ এম এফ), মাস্তর প্লান ফোর অসিয়ান কন্নেক্তিবিতি (এম পি এস সি) ২০২৫, ইনিসিয়েতিপ ফোর অসিয়ান ইন্তেগ্রেসন ( আই এ আই) অমসুং অসিয়ান আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক ( এ ও আই পি) য়াওনা অসিয়ান্না ময়াইদা লৈবদা অমসুং অসিয়ান্না লমজিংবা থবকশিংদা ভারতনা শৌগৎপা অদু খঙলে;
১৯৮২ গী য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন ওন লো ওফ সি (য়ু এন সি এল ও এস)গী প্রিয়েম্বল, অপুনবা অমসুং লৈবাক খুদিংমক কোনশিনবদা মীৎয়েং থম্লিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এশেমব্লি (য়ু এন জি এ) রিজোলুসন এ/আর ই এস/ ৭৮/৬৯ খঙজিনবগা লোয়ননা, সমুদ্রদা পাংথোক্কদবা থবক খুদিংমক্কী আইনগী ওইবা ঙাক্লৌ কনভেন্সন্না শেম্বা অদুদা অমুক হন্না থাজবা থম্লে অমসুং মেরিতাইম সেক্তরদা লৈবাক অমগী, লমদম অমগী অমসুং মালেমগী থবকশিং অমসুং মতেং পাংনবগী য়ুম্ফম ওইনা মরুওইবা লাল্লোংনি অমসুং মসিগী ইন্তিগ্রেতি ঙাক্না চৎপা দরকার ওইরে;
গনতন্ত্রগী গুনশিংদা থাজবা থম্নদুনা, মনিংতম্বা অমসুং ঙমখৈগী অপুবা শক্তমদা অকনবা থাজবা থমদুনা অমসুং আইন্দা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক অমসুং য়ু.এন চার্তরগী অচুম্বা ফিদমশিংদা থাজবা থম্বগা লোয়ননা
অসিয়ান আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক (এ ও আই পি) না কোনবা মফমদা শান্তি, তংদু-লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী অপুনবা ৱারোল থবক ওইনা পায়খৎনবা হোৎনরিবশিংদা থাগৎপা ফোঙদোক্লি;
মালেমগী ওইনা অসিয়ানগী শক্তি হেনগৎলক্লিবা অমসুং অখন্নবা শক্তি পায়রিবা অমসুং মালেমগী মরুওইবা শেন-থুম অমসুং রাজনিতিগী থবকশিংদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা অসি খঙজিনবগা লোয়ননা, য়ু.এন চার্তর অমসুং মালেমগী আইন ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা, মালেমগী লুপশিংগী থবক-থৌরমশিংদা ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী থাজবা অমুক হন্ন থম্লি।
ৱারোল অসি লাউথোক্লি
1. ১৯৮২ য়ু.এন.সি.এল.ও.এস অমসুং ইন্তরনেসনেল সিবিল এভিএসন ওর্গনাইজেসন (আই সি এ ও) অমসুং ইন্তরনেসনেল মেরিতাইম ওর্গনাইজেসন ( আই এম ও)না পীবা য়ানবশিং অমসুং থবকশিংগী য়াওনা মালেমগী আইন্না মশক খঙলবা অচুম্বশিংগী মতুংইন্না শান্তি অমসুং তংদু-লৈতাবা পুরকপা, মেরিতাইম সেকুরিতি, মনিংতম্না জহাজ হোনবা অমসুং লমদম অমা লান্না ফ্লাইত পাইবা, আইন্না য়াবা মওংদা সমুদ্র শীজিন্নবা অমসুং য়ানদবা খুদিংমক শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরকপগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোক্লি। হিরম অসিগী মতাংদা, দিক্লারেসন ওন কন্দক ওফ পার্তিস ইন সাউথ চাইনা সি (দি ও সি) থবক ওইনা মপুংফানা পাংথোকপদা ঐখোয়না শৌগৎলি অমসুং ১৯৮২ য়ু.এন.সি.এল.ও.এস য়াওনা মালেমগী আইনগী মতুংইন্না কোদ ওন কন্দক ইন সাউথ চাইনা সি (সি ও সি) অথুবাম তমদা য়ানবা পুরকপদা ঐখোয়না থাজবা থম্লি;
2. অহানবা অসিয়ান-ইন্দিয়া মেরিতাইম এক্সরসাইজ ( এ আই এম ই) ২০২৩ অমসুং কাউন্তর তেরোরিজমগী এ.দি.এম.এম-প্লস এক্সপার্তস ৱার্কিং গ্রুপকী কো-চিয়ারমেন্সিপ য়াওনা অমসুং অসিয়ান-ইন্দিয়া দিফেন্স মিনিস্তরস মীতিং(২২২) য়াওনা অসিয়ান দিফেন্স মিনিস্তর মিতিং (এ দি এম এম) প্লসকী ঙাক্লৌ মনুংদা দিফেন্স অমসুং ঙাক-শেনগী মতেং পীনবা হৌজিক চৎথরি;
3. মেরিতাইম সেকুরিতি, কাউন্তর-তেরোরিজম, সাইবরসেকুরিতি, মিলিতরি মেদিসিন, লৈবাক লান্না ক্রাইম চৎথবা, দিফেন্স ইন্দস্ত্রি, অৱা-অনাগী মতেং পাংনবা, শান্তি থম্নবা থবক অমসুং মাইন লৌথোক্নবা থবক অমসুং থাজবা হনগৎহন্নবা থবকশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎলে। মসি চৎথোক-চৎশিন তৌনদুনা, অপুনবা মিলিতরি এক্সরসাইজ পাংথোক্তুনা মেরিতাইম এক্সরসাইজ পাংথোক্তুনা অমসুং লালগী জহাজশিং পোর্ত কোল তৌদুনা অমসুং দিফেন্স স্কোলারশিপকী খুৎথাংদা ঙমগনি;
4. মেরিতাইম কোওপরেসনগী অসিয়ান-ইন্দিয়া জোইন্ত স্তেৎমেন্ত থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং মেরিতাইম সেকুরিতি, ব্লু ইকোনোমি, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা মওংদা ঙা ফাবা, সমুদ্রগী মহৌশাগী অকোয়বা ফিবম ঙাক-শেনবা, মেরিতাইম বাইওদাইভর্সিতি, অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী হিরমশিংদা মখা তানা মতেং পাংনবা;
5. য়ু.এনগী খুৎথাংদা মালেমগী লুপশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক তৌবা অমসুং মালেমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা, পান্দমশিং ফংনবা অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম কান্নবা ফংনবা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাং পুক্নিং থৌগৎনবা মালেমগী ওইবা থবকশিং য়োকখৎপা;
6. এ.ও.আই.পি অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপ(আই পি ও আই)গী মরক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্দুনা লমদম অসিদা তংদু-লৈতাবা অমসুং শান্তি পুরক্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া জোইন্ত স্তেৎমেন্তগী মতেং পাংনবদা শেমগৎপা;
7. অসিয়ান অমসুং ভারতকী মরক্তা শেন-থুমগী মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং নাকল অনিম কান্নবা ফংবা থবকশিং পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মালেমগী হৌজিক চৎনরিবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংগা চুনবা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা অমসুং হেন্না মতিক চাবা অমসুং নুঙাইবা অমসুং অচম্বা ওইহন্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া ত্রেদ ইন গুদস এগ্রিমেন্ত (এ আই তি আই জি এ) হন্না য়েংশিনবগী থবক য়াংশিনহনবা;
8. নাকল অনিমক্না দরকার ওইবা হিরমশিংদা লৈরিবা সপ্লাই চেনশিংগী খুদোংথিবশিং মশক খঙদোক্নবা ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌনবগা লোয়ননা মখল কয়াগী, অশোই-অঙাম লৈতবা, অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং অৱাবা খাংবা ঙম্বা সপ্লাই চেনশিং শেমগৎপা;
9. অনৌবা তেক্নোলোজিশিং হায়বদি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স ( এ আই), ব্লোকচেন তেক্নোলোজি, ইন্তরনেত ওফ থিংস (আই ও তি), রোবোতিক্স, ক্বান্তম কম্পুতিং, ৬-জি তেক্নোলোজিদা মতেং পীনবা অমসুং দিজিতেল কন্নেক্তিবিতি অমসুং ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজিদা স্তার্দ-অপ ইকোসিস্তেমশিং শেমগৎপা অমসুং ফগৎহনবা;
10. অপুনবা থবকশিং মতেং পাংনবা অসিয়ান-ইন্দিয়া ফন্দ ফোর দিজিতেল ফ্যুচর হৌদোকপা তরাম্না ওক্লি;
11. মালেমগী ওইনা মতেং পাংনদুনা অমসুং এ.আইগী মালেমগী চৎন-কাংলোন মখা তানা খন্ন-নৈনদুনা অশোই-অঙাম লৈতবা, দাইত্ব খঙবা অমসুং থাজবা য়াবা এ.আই শীজিন্নবা ঙম্নবা মতেং পাংনবা অমসুং মালেমগী দিজিতেল ইকোনোমি চাউখৎনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনাব এ.আই শীজিন্নবগী মতাং খন্নখি। মীয়ামগী হকশিং ঙাক্তুনা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা মওংদা খুদোংচাবশিং কোকহন্দুনা মীয়ামগী য়াইফনবা ঐখোয়না এ.আই শীজিন্নগনি;
12. শেন-থুম চাউখৎহনবদা অমসুং এস.দি.জিশিং ফংনবা পাম্বৈ অমা ওইনা তুরিজম্না লৌরবা মরুওইবা থৌদাং শকখঙবগা লোয়ননা মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং মখা তানা ফগৎহন্নবা চহি ২০২৫ অসি অসিয়ান-ইন্দিয়া তুরিজম ইয়র ওইনা লাউথোক্না পুখৎলকপা ৱাফম খঙজিল্লে। থবক অসিদা, অসিয়ান-ইন্দিয়া তুরিজম কোওপরেসন ৱার্ক প্লান ২০২৩-২০২৭ থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং তুরিজম ইজুকেসন ত্রেনিং অমসুং রিছার্সগী অপুনবা থৌরমশিং শৌগৎনবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী তুরিজম ইন্দস্ত্রি শেমগৎনবা মতেং পীন্নবা খুদোংচাবশিং থিদোকপদা ঐখোয়না শৌগৎকনি। লমকোয়বগী থবক তৌরিবশিংগী ললোন-ইতিক্কী থবক পাংথোক-চাউথোকহনবা, স্তেনেবল তুরিজম পাংথোকপা, তুরিজমগী চৎনবীশিং অমসুং ই-পাউশিং পীথোক-পীশিন তৌনবদা ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎলি। মসিগী মথক্তা, অৱাবা তারকপা মতমদা ই-পাউ পীনবা, তুরিজমদা শেন থাদবা হেনগৎহনবা অমসুং ক্রুইস তুরিজম চাউখৎনবা ঐখোয়না শৌগৎলি;
13. রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্ত, মীয়ামগী হকশেলগী অথু-অকায়গী থৌরাং তৌনবা, হকশেলগী মীওইশিং ত্রেনিং পীনবা, মেদিকেল তেক্নোলোজি, ফার্মস্যুতিকেলশিং, ভেক্সিন সেকুরিতি অমসুং মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা, জেনেরেল অমসুং মমাংঙৈগী মেদিসিনগী য়াওনা মীয়ামগী হকশেলগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্দুনা হকশেলগী থবকশিং ফগৎহনবা;
14. ইনর্জি কোওপরেসন ২০২১-২০২৫গী অসিয়ানগী প্লানগী মতুংইন্না মহৌশাগী অকোয়বা, বাইওদাইভর্সিতি, ক্লাইমেত চেঞ্জ, ইনর্জি সেকুরিতি, ক্লিন ইনর্জি, রিন্যুএবল অমসুং লো-কার্বোন ইনর্জিগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা অমসুং বাইও-সর্কুলার-গ্রিন দিবলপমেন্তগু্বা মরুওইবশিং অমসুং ভারতকী রিন্যুএবল ইনর্জিগী মরুওইবশিং অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মোদেলশিংদা মতেং পাংনবা;
15. কোলিএসন ওফ দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ( সি দি আর আই) অসিয়ান কোওর্দিনেতিং সেন্তর ফোর হুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স ওন দিজাস্তর মেনেজমেন্ত (অসা সেন্তর) অমসুং নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এজেন্সি ( এন দি এম এ) ইন্দিয়াগী মরক্তা লৈনগদবা মেমোরেন্দম ওফ ইন্তেন্ত ( এম ও আই)গী ঙাক্লৌগী খুৎথাংদা লৌশিং, খ্বাইদগী ফবা থবকশিং, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং তেক্নিকেলগী মতেংগী খুৎথাংদা দিজাস্তর অমসুং ক্লাইমেত রিসিলিয়েন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা;
16. লাও, কম্বোদিয়া অমসুং ভিয়েতনাম ফাওবা য়ৌহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা ইন্দিয়া-ম্যান্মার-থাইলেন্দ( আই এম তি) ত্রাইলেতরেল হায়ৱে অথুবা মতমদা লোইশিন্দুনা অমসুং থবক হৌদুনা কংফাল, নোংথক অমসুং ঈশিংগী শরুকশিংদা চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ইন্দো-পেসিফিক নিংথিনা শম্নবা ঙম্নবা মাস্তর প্লান ওন অসিয়ান কন্নেক্তিবিতি ( এম পি এ সি) ২০২৫ অমসুং মসিগী মখা তারকপা দোকুমেন্ত অসিয়ান কন্নেক্তিবিতি স্ত্রাতেজিক প্লান ( এ সি এস পি) অমসুং ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসি অমসুং সাগর ভিজনগী খুদোংচাবশিং মশক খঙদোক্তুনা অসিয়ান অমসুং ভারতকী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহনবা;
17. মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফিবমশিং অমসুং দরকার ওইবশিং ফংবা ঙম্নবা অমসুং গ্লাবেল সাউথকী অনিংবশিং ফংহন্নবা, য়ুনাইতেদ নেসন্স, অমসুং মালেমগী শেন-থুমগী থবকশিং, মালেমগী শেন-থুমগী লুপশিং, মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংগী বেঙ্কশিং য়াওনা মালেমগী লুপশিংগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তকশিল্লি;
18. য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ ( য়ু এন এফ সি সি সি) গী মনুংদা কম্মন বদ দিফেরেন্সিয়েতেদ রেন্সপোন্সিবিলিতিস এন্দ রেস্পেক্তিব কেপাবিলিতিস ( সি বি দি আর-আর সি) গী ফিদমশিং খঙবগা লোয়ননা গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবশিং অমসুং অৱাবশিং কোকহন্বা মালেমগী অপুনবা অমসুং থোং মান্নবা পান্দম অমা লৈহনবা;
19. সব-রিজনেল ফ্রেমৱার্কশিং হায়বদি ইন্দিয়ান ওসিন রিম এসোসিএসন ( আই ও আর এ) , বে ওফ বেঙ্গল ইনিসিয়েতিপ ফোর মল্তি-সেক্তোরেল তেক্নিকেল এন্দ ইকোনোমিক কোওপরেসন (বিমসতেক), ইন্দোনেসিয়া-মালেএসিয়া-থাইলেন্ত গ্রোথ ত্রাইএঙ্গল ( আই এম তি-জি তি), শিঙ্গাপুর-জোহোর-রিআউ(সিজোরি) গ্রোথ ত্রাইএঙ্গল, ব্রুনৈ দারুসালাম-ইন্দোনেসিয়া-মালেএসিয়া-ফিলিপিন্স ইস্ত অসিয়ান গ্রোথ এরিয়া ( বিম্প-ইগা) , মেকোং-গঙ্গা কোওপরেসন( এম জি সি) অয়েয়াৱাদে চাউ ফ্রায়া মেকোং ইকোনোমিক কোওপরেসন স্ত্রাতেজি ( এ সি এম ই সি এস) গী মনুংদা মতেং পাংন্নবা খুদোংচাবশিং খঙদোকপা অমসুং অসিয়ান অমসুং ভারত চাউখৎনবা অসিয়ান অমসুং ভারতকী থবকশিং পুক্নিং থৌগৎপা;
20.
অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী খুৎথাংদা ঐখোয়গী মতেং পাংনবা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লমদম অসিগী অমসুং মালেমগী ৱাফমশিংদা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।