য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হিন্দী দিৱস 2024গী থৌরমনা লাকপদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগী পাউজেল
14 SEP 2024 9:15AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি হিন্দী দিৱসকী থৌরমনা লাকপদা লৈবাক মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীখ্রে। হিন্দী দিৱসকী মহাক্কী পাউজেলদা, গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী নুমিৎ অসি ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক য়াম্না মরু ওই, মরমদি সেপ্তেম্বর 14, 2949দা ভারতকী কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীনা হিন্দীবু য়ুনিয়নগী ওফিসিএল লোল ওইনা অয়াবা পীখি। শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি মসিগী চহি 75 মপুং ফারক্লে অমসুং ঐখোয়না চহি অসিদা ওফিসিএল লেংগ্বেজকী দাইমন্দ জুবিলী পাংথোক্কনি। চহি 75গী খোঙচৎ অসি হিন্দী, ঐখোয়গী রাজ্য খুদিংমক্কী ওফিসিএল লোল অমসুং মরী লৈনবা লোলশিংগী ওইনা য়াম্না মরু ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি হিন্দীদা অৱাবা কয়া থেংনখ্রে, অদুবু ঙসিদি মফম অসিদা লেপতুনা, হিন্দীনা লমদমসিগী লোন অমত্তগা চাংদম্নবা ঙমলোই হায়না মহাক্না ফোংদোকপা ঙম্লে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি হিন্দী অসি ভারতকী লোন খুদিংমক্কী মরুপনি অমসুং মখোয় অনিমক্না অমনা অমদা মতেং পাংনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি গুজরাতি, মরাথি, তেলুগু, মালায়ালম, তামিল নৎত্রগা বঙ্গলা ওইরো, লোন খুদিংমক্না হিন্দীবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং হিন্দীনা লোন খুদিংমকপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না হিন্দীগী খোঙজং অসি কুপ্না য়েংবীরবদি, রাজগোপালচারী জী, মহাত্মা গান্ধী, সরদার বল্লভভাই পতেল, লালা লাজপত রাই, নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোস নৎত্রগা আচার্য ক্রিপলানি ওইরবসু, মখোয় পুম্নমক হিন্দী ঙাংদবা মফমশিংদগীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি শ্রী আইয়ঙ্গর অমসুং শ্রী কে.এম. মুন্সিগী লুচিং মখাদা শেমখিবা কম্মিতীনা হিন্দীবু ওফিসিএল লোল ওইনা শকখঙনবা অমসুং হিন্দী অমসুং ঐখোয়গী অতোপ্পা লোল পুম্নমকপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীদা রিপোর্ত অমা পীখি। লুচিংবা অনীমক অসি হিন্দী ঙাংদবা মফমশিংদগীনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌখিবা চহি 10দা হিন্দী অমসুং লমদমসিগী লোলশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে। মোদী জীনা ইন্তর্নেস্নেল ফোরম কয়াদা হিন্দীদা চাউথোকচনীংঙাই ওইনা ৱা ঙাংখি অমসুং লৈবাক অসিদা খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বদা হিন্দীগী মরুওইবা ফোংদোকখি। মসিগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী মনুংদা ঐখোয়গী লোলশিংগীদমক চাউথোকচবগী ইহুলসু হেনগৎহনখ্রে। চহি 10 অসিদা ঐখোয়না ভারতকী লোন কয়া অমা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসীদা মমা লোলদা প্রাইমরী এজুকেসন পীবদা মরুওইবা মফম অমা পীদুনা ঐখোয়গী লোল খুদিংমক্তা অমসুং হিন্দীদা অনৌবা পুন্সি অমা পীখ্রে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না চহি 10 অসিদা ‘কান্থাথ’কী খুৎলাই অমা শেমগৎলে। ঐখোয়না হৌখিবা চহি 10দা পার্লিয়ামেন্তরী ওফিসিএল লেংগ্বেজ কম্মিতীগী রিপোর্ত মরি পীশিনখ্রে অমসুং সরকারগী থবকশিংদা হিন্দীবু মরুওইবা মফম অমা কন্নবা থবক পায়খৎলে। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, দিপার্তমেন্ত ওফ ওফিসিএল লেংগ্বেজনা হিন্দীদগী 8শুবা সেদ্যুলদা য়াওরিবা লোন খুদিংমক্তা হন্দোক্নবগী পোর্তেল অমা পুরক্লগনি। মসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স শীজিন্নদুনা অতেনবা মতমগী মনুংদা লোন খুদিংমক্তা অইবা নত্রগা ৱা ঙাংবা অমা হেক্তা হন্দোকপা ঙমগনি। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা হিন্দী অমসুং লোকেল লোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না মহাক্না থাজৈ।
গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মীপুম খুদিংমক্তা হায়নিংলি মদুদি ঐখোয়গী লোলশিং অসি মালেমগী খ্বাইদগী ইনাক খুনবা লোলশিংগী মরক্তা অমনি। হিন্দীনা ঐখোয়বু অমসুং ঐখোয়গী লোল পুম্নমকপু শম্নহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না হিন্দী, তামিল, তেলুগু, মলয়ালম নৎত্রগা গুজরাতি ওইরবসু ভারতকী লোন অমদা অমগা অমগা পাউ ফাওনগদবনি হায়বসি সংবিধানগী এসেমব্লীগী ৱাখল্লোননি। হিন্দীবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, হায়রিবা লোল পুম্নমক অসিসু ফ্লেক্সিবল ওইগনি অমসুং চাউখৎলগনি অমসুং ইন্তিগ্রেসনগী চৎনবীগা লোয়ননা, লোল পুম্নমক অসিনা ঐখোয়গী কলচর, পুৱারী, সাহিত্য, গ্রামার অমসুং ঐখোয়গী অঙাংশিংগী সংস্কারবু মাংলোমদা পুখৎকনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, মরম অসিনা, মহাক্না লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্তা হায়জবা পাম্মি মদুদি হিন্দী দিৱসকী থৌরম অসিদা, ঐখোয় হিন্দী অমসুং ঐখোয়গী লমদমসিগী লোনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ওফিসিএল লেংগ্বেজ দিপার্তমেন্তকী থবক অসিদা মতেং পাংনবা অচেৎপা ৱাফম অমা লৌসি। হিন্দী দিৱস অসিদা লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐখোয়না ওফিসিএল লোলবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লসি। ভন্দে মাতরাম।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah’s message on Hindi Diwas 2024
14 SEP 2024 9:15AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah has extended best wishes to the countrymen on the occasion of Hindi Diwas today. In his message on Hindi Diwas, the Home Minister said that this auspicious day is very important for all of us, because on 14th September, 1949, the Constituent Assembly of India accepted Hindi as the official language of the Union. Shri Amit Shah said that its 75 years are being completed and we are going to celebrate the Diamond Jubilee of Official Language this year. This journey of 75 years has been very important for Hindi, official language and the respective languages ​​of all our states. He said that Hindi has seen many ups and downs, but today standing at this point, he can definitely say that Hindi has no competition with any local language.
Shri Amit Shah said that Hindi is a friend of all Indian languages ​​and they both complement each other. He said that whether it is Gujarati, Marathi, Telugu, Malayalam, Tamil or Bangla, every language strengthens Hindi and Hindi strengthens every language. Union Home Minister said that if we look at the Hindi movement carefully, whether it is Rajagopalachari ji, Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, Lala Lajpat Rai, Netaji Subhash Chandra Bose or Acharya Kriplani, all of them hailed from non-Hindi speaking areas. He said that the Committee formed under the leadership of Shri Iyengar and Shri KM Munshi had presented a report to the Constituent Assembly to recognize Hindi as the official language and give strength to Hindi and all our other languages. Both these leaders also hailed from non-Hindi speaking areas.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a lot of work has been done to strengthen Hindi and local languages in the last 10 years. Modi ji has proudly addressed many international forums in Hindi and has put forward the importance of Hindi not only in the country but across the world. Along with this, Prime Minister Modi has also increased the sense of pride towards our languages ​​within the country. In these 10 years, we have made a lot of efforts to strengthen several Indian languages. Prime Minister Shri Narendra Modi has given a new life to all our languages ​​and Hindi by giving an important place to imparting primary education in mother tongue in the new education policy.
Shri Amit Shah said that we have developed a tool ‘Kanthasth’ in these 10 years. We have submitted four reports of the Parliamentary Official Language Committee in the last 10 years and work has been done to establish Hindi prominently in government work. In the coming days, the Department of Official Language is also bringing a portal for translation from Hindi to all the languages ​​listed in the Eighth Schedule, through which we will be able to translate any letter or speech into all languages ​​in a very short time using Artificial Intelligence. Home Minister said that he believes that this will greatly strengthen Hindi and local languages.
Home Minister said that today he wants to tell everyone again that our languages ​​are among the richest languages ​​of the world. Hindi connects us and all our languages. He said that it was the spirit of the Constituent Assembly that all the citizens of the country should communicate with each other in an Indian language, be it Hindi, Tamil, Telugu, Malayalam or Gujarati. By strengthening Hindi, all these languages ​​will also become flexible and prosperous and with the practice of integration, all languages ​​will also take forward our culture, history, literature, grammar and the sanskar of our children.
Union Home Minister said that, therefore, he wants to appeal to all the countrymen that on the occasion of Hindi Diwas, let us take a pledge, strengthen Hindi and our local languages and support this work of the Department of Official Language. Once again, many best wishes to all the countrymen on Hindi Diwas. Let us strengthen the official language. Vande Mataram.