Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah’s message on Hindi Diwas 2024
14 SEP 2024 9:15AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah has extended best wishes to the countrymen on the occasion of Hindi Diwas today. In his message on Hindi Diwas, the Home Minister said that this auspicious day is very important for all of us, because on 14th September, 1949, the Constituent Assembly of India accepted Hindi as the official language of the Union. Shri Amit Shah said that its 75 years are being completed and we are going to celebrate the Diamond Jubilee of Official Language this year. This journey of 75 years has been very important for Hindi, official language and the respective languages ​​of all our states. He said that Hindi has seen many ups and downs, but today standing at this point, he can definitely say that Hindi has no competition with any local language.
Shri Amit Shah said that Hindi is a friend of all Indian languages ​​and they both complement each other. He said that whether it is Gujarati, Marathi, Telugu, Malayalam, Tamil or Bangla, every language strengthens Hindi and Hindi strengthens every language. Union Home Minister said that if we look at the Hindi movement carefully, whether it is Rajagopalachari ji, Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, Lala Lajpat Rai, Netaji Subhash Chandra Bose or Acharya Kriplani, all of them hailed from non-Hindi speaking areas. He said that the Committee formed under the leadership of Shri Iyengar and Shri KM Munshi had presented a report to the Constituent Assembly to recognize Hindi as the official language and give strength to Hindi and all our other languages. Both these leaders also hailed from non-Hindi speaking areas.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a lot of work has been done to strengthen Hindi and local languages in the last 10 years. Modi ji has proudly addressed many international forums in Hindi and has put forward the importance of Hindi not only in the country but across the world. Along with this, Prime Minister Modi has also increased the sense of pride towards our languages ​​within the country. In these 10 years, we have made a lot of efforts to strengthen several Indian languages. Prime Minister Shri Narendra Modi has given a new life to all our languages ​​and Hindi by giving an important place to imparting primary education in mother tongue in the new education policy.
Shri Amit Shah said that we have developed a tool ‘Kanthasth’ in these 10 years. We have submitted four reports of the Parliamentary Official Language Committee in the last 10 years and work has been done to establish Hindi prominently in government work. In the coming days, the Department of Official Language is also bringing a portal for translation from Hindi to all the languages ​​listed in the Eighth Schedule, through which we will be able to translate any letter or speech into all languages ​​in a very short time using Artificial Intelligence. Home Minister said that he believes that this will greatly strengthen Hindi and local languages.
Home Minister said that today he wants to tell everyone again that our languages ​​are among the richest languages ​​of the world. Hindi connects us and all our languages. He said that it was the spirit of the Constituent Assembly that all the citizens of the country should communicate with each other in an Indian language, be it Hindi, Tamil, Telugu, Malayalam or Gujarati. By strengthening Hindi, all these languages ​​will also become flexible and prosperous and with the practice of integration, all languages ​​will also take forward our culture, history, literature, grammar and the sanskar of our children.
Union Home Minister said that, therefore, he wants to appeal to all the countrymen that on the occasion of Hindi Diwas, let us take a pledge, strengthen Hindi and our local languages and support this work of the Department of Official Language. Once again, many best wishes to all the countrymen on Hindi Diwas. Let us strengthen the official language. Vande Mataram.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସହକାରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
14 SEP 2024 9:15AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଆଜି ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଉପରେ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶୁଭ ଦିନ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ୧୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୯୪୯ରେ ଭାରତ ବିଧାନସଭା ହିନ୍ଦୀକୁ ସଂଘର ସରକାରୀ ଭାଷା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସରକାରୀ ଭାଷାର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ୭୫ ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରା ହିନ୍ଦୀ, ସରକାରୀ ଭାଷା ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଭାଷା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ଅନେକ ଉତ୍ଥାନ ପତନ ଦେଖିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଏହି ସ୍ତରରେ ଠିଆ ହୋଇ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିପାରିବି ଯେ ହିନ୍ଦୀର କୌଣସି ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ସହିତ କୌଣସି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ନାହିଁ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୀ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ସେ ଦୁହେଁ ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ଅଟନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟୀ, ମରାଠୀ, ତେଲୁଗୁ, ମାଲାୟାଲମ୍‌, ତାମିଲ କିମ୍ବା ବଙ୍ଗଳା ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷା ହିନ୍ଦୀକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରେ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାକୁ ମଜବୁତ କରେ । କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମେ ହିନ୍ଦୀ ଆମେ ହିନ୍ଦୀ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା, ତେବେ ସେ ରାଜଗୋପାଲଚାରୀ ଜୀ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ, ଲାଲା ଲଜପତ ରାୟ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ କିମ୍ବା ଆଚାର୍ଯ୍ୟ କୃପଲାନୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତି, ସମସ୍ତେ ଅଣ-ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ଆୟେଙ୍ଗର ଏବଂ ଶ୍ରୀ କେ.ଏମ୍ ମୁନ୍‌ସୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗଠିତ କମିଟି ହିନ୍ଦୀକୁ ସରକାରୀ ଭାଷା ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ ତଥା ଆମର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଭାଷାକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବିଧାନସଭାକୁ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି । ଏହି ଦୁଇ ନେତା ମଧ୍ୟ ଅଣ-ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ମୋଦୀ ଜୀ ଗର୍ବର ସହିତ ଅନେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଫୋରମ୍‌କୁ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ହିନ୍ଦୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛନ୍ତି । ଏଥି ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଜାତୀୟ ଭାଷା ପ୍ରତି ଗର୍ବର ଭାବନା ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି । ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ମାତୃଭାଷାରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଦେଇ ଆମର ସମସ୍ତ ଭାଷା ଏବଂ ହିନ୍ଦୀକୁ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏକ ‘କଣ୍ଠସ୍ଥ’ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ଆମେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଂସଦୀୟ ସରକାରୀ ଭାଷା କମିଟିର ଚାରୋଟି ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିଛୁ ଏବଂ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ପ୍ରଚଳନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ଅଷ୍ଟମ ସୂଚୀରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ସମସ୍ତ ଭାଷାକୁ ହିନ୍ଦୀରୁ ଅନୁବାଦ ପାଇଁ ଏକ ପୋର୍ଟାଲ ଆଣିଛି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଯେକୌଣସି ଅକ୍ଷର କିମ୍ବା ଭାଷଣକୁ କୃତ୍ରିମ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ବହୁତ କମ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବୁ । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସେ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ, ଆମର ଭାଷା ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ସମୃଦ୍ଧ ଭାଷା ମଧ୍ୟରେ ଅଛି । ହିନ୍ଦୀ ଆମକୁ ଏବଂ ଆମର ସମସ୍ତ ଭାଷାକୁ ସଂଯୋଗ କରେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଧାନସଭାର ଏକ ଉତ୍ସାହ ଥିଲା ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ସେ ହିନ୍ଦୀ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ତାମିଲ, ତେଲୁଗୁ, ମାଲାୟାଲମ୍ କିମ୍ବା ଗୁଜରାଟୀ ହୁଅନ୍ତୁ ସେମାନେ ପରସ୍ପର ସହ ଏକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ହିନ୍ଦୀକୁ ମଜବୁତ କଲେ, ଏହି ସମସ୍ତ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ନମନୀୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ତଥା ଏକତ୍ରୀକରଣ ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ସମସ୍ତ ଭାଷା ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ଇତିହାସ, ସାହିତ୍ୟ, ବ୍ୟାକରଣ ଏବଂ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କର ସଂସ୍କାରକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସେ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୀ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଶପଥ ନେବା, ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଆମର ଅନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ତଥା ସରକାରୀ ଭାଷା ବିଭାଗର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା । ପୁଣି ଥରେ, ହିନ୍ଦୀ ଦିବସରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆମେ ସମସ୍ତେ ସରକାରୀ ଭାଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ।