বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ১ লাখতকৈ অধিক পেটেণ্ট প্ৰদান
২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যাই ১.২৫ লাখৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিছে
টায়াৰ ২ আৰু ৩ চিআইটিইএছ ত ৪৫ শতাংশ ষ্টাৰ্ট-আপৰ অংশগ্ৰহণ
ভাৰতীয় উদ্যোগত বৈজ্ঞানিক গৱেষণাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যন (এএনআৰএফ)ৰ জৰীপ চলোৱা হৈছে
22 JUL 2024 2:33PM by PIB Guwahati
পেটেণ্ট আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিয়ে দেশত জ্ঞান তথা উদ্ভাৱনৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কি দিছে। এনে বিকাশে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ নতুন সম্ভানৃৱনাৰ সূচনা কৰিছে। আজি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে সংসদত সামগ্ৰিক উদ্ভাৱনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি দেশৰ ঔদ্যোগিক পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বাবে এক শক্তিশালী যুক্তি দাঙি ধৰিছে।
সীতাৰমণৰ সমীক্ষাটোৱে লক্ষ্য কৰিছে যে শেহতীয়া বছৰবোৰত ঔদ্যোগিক গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ পৰ্যাপ্ত উন্নতি হৈছে । এই কথা ভাৰতৰ গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্সত ধাৰাবাহিকভাৱে হোৱা উন্নতিৰ পৰা স্পষ্ট হৈ পৰিছে। এই সূচকাংকৰ দিশৰ পৰা ঘৰুৱা বজাৰ পৰিসৰৰ সূচকত ভাৰতে বিশ্বজুৰি শীৰ্ষ স্থান দখল কৰিছে। সমীক্ষাটোত কোৱা হৈছে যে ২০১৪-১৫ চনত ৫,৯৭৮টা পেটেণ্ট লাভৰ বিপৰীতে ২০২৩-২৪ চনত ১,০৩,০৫৭টালৈ এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। এয়া এতিয়া সোতৰগুণ বৃদ্ধি পাইছে। জৰীপটোৱে এই কথাও প্ৰতিফসিত কৰিছে যে ২০১৪-১৫ চনত পঞ্জীয়নভুক্ত আৰ্হিৰ সংখ্যা ৭,১৪৭ৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ৩০,৬৭২লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ উপৰি কোৱা হৈছে যে চৰকাৰে ২০২৩-২৮ চনৰ ভিতৰত আনুমানিক ৫০,০০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে অনুসন্ধান ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ন্যাস (এএনআৰএফ) স্থাপন কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে, যাতে ভাৰতীয় উদ্যোগত বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ বাবে উচ্চ পৰ্যায়ৰ কৌশলগত দিশ প্ৰশস্ত কৰিব পৰাকৈ এটা শীৰ্ষ সংস্থা গঠন কৰিব পাৰি।
ভাৰতৰ সক্ৰিয় ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি সমীক্ষাটোৱে লক্ষ্য কৰিছে যে টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ চহৰত ৪৫ শতাংশতকৈ অধিক ষ্টাৰ্ট-আপৰ উত্থান ঘটিছে আৰু মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত ডিপিআইআইটিৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্ট-আপৰ সংখ্যা ১.২৫ লাখতকৈ অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। সমীক্ষাটোত লগতে কোৱা হৈছে যে এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ ভিতৰত ১৩,০০০ৰো অধিক কোম্পানীয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ইণ্টাৰনেট, ৰবটিক্স আৰু নেন’ প্ৰযুক্তিৰ দৰে বিভিন্ন বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। ভাৰতীয় ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে দেশত উদ্ভাৱনৰ নেতৃত্ব দিছে আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে ২০১৬ চনৰ পৰা ২০২৪ চনৰ মাৰ্চলৈকে ১২ হাজাৰতকৈ অধিক পেটেণ্ট আবেদন দাখিল কৰিছে বুলি অৰ্থনৈতিক জৰীপত উল্লেখ কৰা হৈছে। সমীক্ষা অনুসৰি ১৩৫টা বিকল্প বিনিয়োগ পুঁজিয়ে বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪ৰ শেষলৈকে ষ্টাৰ্ট-আপত ১৮,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰাৰ বিপৰীতে ভাৰত ষ্টাৰ্টআপ জ্ঞান প্ৰৱেশ পঞ্জীয়নে ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বিভিন্ন অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰাত অনুঘটকৰ ভূমিকা পালন কৰিছে।

Ministry of Finance
NUMBER OF PATENTS GRANTED CROSS 1 LAKH IN FY 23-24
RECOGNIZED START-UPS CROSS 1.25 LAKH IN FY 23-24
45 PER CENT START-UPS IN TIER 2 AND 3 CITES
ANUSANDHAN NATIONAL RESEARCH FOUNDATION (ANRF) TO GUIDE SCIENTIFIC RESEARCH IN INDIAN INDUSTRY, SAYS SURVEY
22 JUL 2024 2:33PM by PIB Delhi
Rapid rise in patents and start-ups shows knowledge and innovation backed economic growth in the country. The Economic Survey 2023-24, tabled today by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman at the Parliament today, presents a strong case for a holistic innovation driven industrial ecosystem.
The Survey notes that there has been an advancement of industrial research and development in recent years as evident from India’s consistent improvement in the Global Innovation Index. India holds the top rank globally in the domestic market scale indicator of the index. The Survey states that the number of patents granted increased seventeen-fold from 5,978 in 2014-15 to 1,03,057 in 2023-24. The Survey also highlights that registered designs rose from 7,147 in 2014-15 to 30,672 in 2023-24. It also states that the Government aims to set up Anusandhan National Research Foundation (ANRF) with an estimated cost of ₹ 50,000 crore during 2023-28, to serve as an apex body which would provide high level strategic direction for scientific research in Indian industry.
Highlighting the vibrant Start-Up ecosystem of India, the Survey notes that more than 45 per cent of Start-Ups emerged out of Tier 2 and Tier 3 cities and the number of DPIIT-recognised start-ups increased to more than 1.25 lakh by March 2024 from 300 in 2016. The Survey states that over 13,000 of these start-ups are working in diverse thematic areas like artificial intelligence, the internet of things, robotics, and nanotechnology. Indian start-ups are spear-heading innovation in the country with start-ups filing more than 12,000 patent applications from 2016 to March 2024, mentions the Economic Survey. As per the Survey, 135 Alternative Investment Funds have invested more than ₹18,000 crore in start-ups by the end of FY24 while the Bharat Startup Knowledge Access Registry is bringing together diverse stakeholders in the startup ecosystem.