Ministry of Finance
NUMBER OF PATENTS GRANTED CROSS 1 LAKH IN FY 23-24
RECOGNIZED START-UPS CROSS 1.25 LAKH IN FY 23-24
45 PER CENT START-UPS IN TIER 2 AND 3 CITES
ANUSANDHAN NATIONAL RESEARCH FOUNDATION (ANRF) TO GUIDE SCIENTIFIC RESEARCH IN INDIAN INDUSTRY, SAYS SURVEY
22 JUL 2024 2:33PM by PIB Delhi
Rapid rise in patents and start-ups shows knowledge and innovation backed economic growth in the country. The Economic Survey 2023-24, tabled today by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman at the Parliament today, presents a strong case for a holistic innovation driven industrial ecosystem.
The Survey notes that there has been an advancement of industrial research and development in recent years as evident from India’s consistent improvement in the Global Innovation Index. India holds the top rank globally in the domestic market scale indicator of the index. The Survey states that the number of patents granted increased seventeen-fold from 5,978 in 2014-15 to 1,03,057 in 2023-24. The Survey also highlights that registered designs rose from 7,147 in 2014-15 to 30,672 in 2023-24. It also states that the Government aims to set up Anusandhan National Research Foundation (ANRF) with an estimated cost of ₹ 50,000 crore during 2023-28, to serve as an apex body which would provide high level strategic direction for scientific research in Indian industry.
Highlighting the vibrant Start-Up ecosystem of India, the Survey notes that more than 45 per cent of Start-Ups emerged out of Tier 2 and Tier 3 cities and the number of DPIIT-recognised start-ups increased to more than 1.25 lakh by March 2024 from 300 in 2016. The Survey states that over 13,000 of these start-ups are working in diverse thematic areas like artificial intelligence, the internet of things, robotics, and nanotechnology. Indian start-ups are spear-heading innovation in the country with start-ups filing more than 12,000 patent applications from 2016 to March 2024, mentions the Economic Survey. As per the Survey, 135 Alternative Investment Funds have invested more than ₹18,000 crore in start-ups by the end of FY24 while the Bharat Startup Knowledge Access Registry is bringing together diverse stakeholders in the startup ecosystem.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
শেনবা চহি ২৩-২৪দা পেতেন্ত মশীং লাখ ১ হেন্না পীখি
শেনবা চহি ২৩-২৪দা শকখঙলবা স্তার্ত অপ লাখ ১.২৫ লানখি
স্তার্ত অপকী চাদা ৪৫দি তায়র ২ অমসুং ৩দা লৈ
অনুশধন নেসনেল রিসর্চ ফাউন্দেসন (এ.এন.আর.এফ.)না ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংদা সাইন্তিফিক রিসর্চ তৌবদা লমজিংগনি হায়না সর্ভেনা হায়রি
22 JUL 2024 2:33PM by PIB Imphal
পেতেন্ত অমসুং স্তার্ত অপ খংহেন হেনগৎলকপনা লৈবাক অসিগী নোলেজ অমসুং ইন্নোভেসন্না শৌগৎপা শেম্নিৎলোন অমা উৎলি। কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না পার্লিয়ামেন্ততা ঙসি পুথোকখিবা একনোমিক সর্ভে ২০২৩-২৪না মপুং ওইনা ইন্নোভেসন্না পুবা ইন্দস্ত্রিএল ইকোসিস্তেম অমগী অচৌবা কেস অমা লান্থোকখি।
হৌখিবা চহি খরসিদা ভারতকী চাং নাইবা গ্লোবেল ইন্নোভেসন ইন্দেক্সতা ফগৎলকপনা তাক্লদুনা ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত ফগৎপা উরে হায়না সর্ভে অসিনা হায়রি। ভারতনা মালেমদা ইন্দেক্সকী দোমেস্তিক মার্কেত স্কেল ইন্দিকেতরগী মকোক্তা লৈরি। সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি অয়াবা পীখ্রবা পেতেন্ত মশীং অসি শরুক তরেত থোকনা হেনগৎলদুনা ২০১৪-১৫দা ৫৯৭৮ ওইরম্বদগী ২০২৩-২৪দা ১,০৩,০৫৭ দা লৈরে। সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি রেজিস্তর তৌরবা দিজাইনসু ২০১৪-১৫ দা ৭,৪৭ লৈরম্বদগী ২০২৩-২৪দা ৩০,৬৭২ দা হেনগৎলে। মসিমসু হায়খি মদুদি লৈঙাক অসিনা ২০২৩-২৮ কী মনুংদা ভারতকী ইন্দস্ত্রীশিংদা অৱাংবা থাক্কী রিসর্চ পীনবগী মায়কৈদা লৈবা এপেক্স বোদী অমা ওইনা লুপা করোর ৫০,০০০ চঙনা অনুশন্ধন নেসনেল রিসর্চ ফাউন্দেসন (এ.এন.আর.এফ.) শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
ভারতকী মশক থোক্লবা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম অমা তাক্লদুনা সর্ভে অসিনা স্তার্ত অপকী চাদা ৪৫দি তায়র ২ অমসুং ৩দা লৈ হায়খি অমসুং দি.পি.আই.আই.তি.না শকখঙলবা স্তার্ত অপকী মশীংসু ২০১৬দা ৩০০ ওইরম্বদগী মার্চ ২০২৪দা লাখ ১.২৫ ওইরে। সর্ভে অসিনা হায়রি মদুদি হায়রিবা স্তার্ত অপশিং অসিগী মনুংদগী ১৩০০০ না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ইন্তর্নেত ওব থিংস, রোবোতিক্স অমসুং নেনোতেক্নোলোজীগুম্বা থিমেতিক ওইবা হীরমশিংদা চঙশিল্লি। ভারতকী স্তার্ত অপশিং অসিনা ইন্নোভেসনবু ২০১৬দগী মার্চ ২০২৪ ফাওবদা পেতেন্ত এপ্লিকেসন ১২০০০ হেনগৎলে। সর্ভে অসিগী মতুং ইন্না, অলতর্নেতিব ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ ১৩৫ না শেনবা চহি ২৪ লোইরকপদা লুপা করোর ১৮০০০ হেন্না থাদখ্রে অদুগা ভারত স্তার্ত অপ নোলেজ এক্সেস রেজিস্ত্রীনা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেমগী তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংবু পুনশিলহল্লি।