তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতে ৭৭ তম কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত (১৪-২৫ মে’) অংশগ্ৰহণ কৰিব
৭৭ তম কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত ‘ভাৰত পৰ্ব’উদযাপন কৰা হ'ব
এই বছৰৰ ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়াৰ বিষয়বস্তু চিত্ৰিত কৰাৰ বাবে এনআইডি,আহমেদাবাদৰ দ্বাৰা ডিজাইন কৰা ভাৰত পেভিলিয়ন ‘দ্য সূত্ৰধাৰা’ৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত
পায়েল কাপাড়িয়াৰ ‘অল ৱি ইমাজিন এজ লাইট’হৈছে ৩০ বছৰৰ পিছত প্ৰতিযোগিতা শাখাত এখন ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ
৫৫ তম আইএফএফআইৰ পোষ্টাৰ আৰু ট্ৰেইলাৰ মুকলি আৰু নৱেম্বৰ ২০২৪-ত প্ৰথম ৱেভছৰ ছেভ দ্য়া ডেট মুকলি কৰা হ’ব
10 MAY 2024 1:08PM by PIB Guwahati
এইটো কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত ভাৰতৰ বাবে এক বিশেষ বছৰ যিহেতু দেশখনে সন্মানীয় উৎসৱৰ ৭৭ তম সংস্কৰণৰ বাবে সাজু হৈছে। কৰ্পোৰেট ইণ্ডিয়ান প্ৰতিনিধি দলটোত ভাৰত চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধি সকল আছে, উদ্যোগটোৰ সদস্যসকলে মাৰ্চে ডু ফিল্মছে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ জৰিয়তেবিশ্বৰ আগশাৰীৰ চলচ্চিত্ৰ বজাৰত ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি প্ৰদৰ্শন কৰিব।
এইটো প্ৰথমবাৰৰ বাবে হ’ব যে দেশখনে ৭৭ সংখ্যক কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱতমহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰা বিশ্বৰ বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ চলচ্চিত্ৰ প্ৰসিদ্ধ ব্যক্তি, চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, পৰিচালক, প্ৰযোজক, ক্ৰেতা আৰু বিক্ৰী এজেণ্টৰ সৈতে জড়িত হ'বলৈ আৰু মাইৰাইড সৃষ্টিশীল সুযোগ আৰু সৃষ্টিশীল প্ৰতিভাৰ এক সমৃদ্ধ বেংক প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ“ভাৰত পৰ্ব” আয়োজন কৰিব। ২০-২৮ নৱেম্বৰ, ২০২৪ তাৰিখে গোৱাত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া ৫৫ সংখ্যক ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ (আইএফএফআই) আনুষ্ঠানিক পোষ্টাৰ আৰু ট্ৰেইলাৰ ভাৰত পৰ্বত উন্মোচন কৰা হ'ব। ভাৰত পৰ্বত ৫৫ তম আইএফএফআইৰ সৈতে অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া প্ৰথম বিশ্ব অডিঅ'-ভিজুৱেল এণ্ড এণ্টাৰটেইনমেণ্ট সন্মিলনৰ (ৱেভছ) বাবে “ছেভ দ্য়া ডেট” মুকলি কৰা হ'ব।
১০৮ ভিলেজ ইণ্টাৰনেচনেল ৰিভিয়েৰাত অনুষ্ঠিত ৭৭ সংখ্যক কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত ভাৰত পেভিলিয়ন ১৫ মে'ত বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ ব্যক্তিসকলৰ উপস্থিতিত উদ্বোধন কৰা হ'ব। কানৰ ভাৰত পেভিলিয়নে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ সম্প্ৰদায়ৰ বাবে বিভিন্ন কাৰ্যকলাপত জড়িত হোৱাৰ এক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে প্ৰযোজনা সহযোগিতা, কিউৰেটেড জ্ঞান অধিৱেশন, বিতৰণ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা, গ্ৰীণলাইটিং স্ক্ৰিপ্ট, বি2বি সভা আৰু বিশ্বজুৰি বিশিষ্ট মনোৰঞ্জন আৰু মিডিয়া খেলুৱৈসকলৰ সৈতে নেটৱৰ্কিং। ফেডাৰেচন অফ ইণ্ডিয়ান চেম্বাৰ অফ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী (এফআইচিচিআই)ৰ সহযোগত ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উন্নয়ন নিগমে (এনএফডিচি) উদ্যোগৰ অংশীদাৰ হিচাপে এই পেভিলিয়নৰ আয়োজন কৰিব। উদ্যোগটোক সংযোগ আৰু সহযোগিতা প্ৰদান কৰাৰ বাবে ভাৰতীয় উদ্যোগ পৰিষদৰ (চিআইআই) জৰিয়তে মাৰ্চে ডু কানত এখন ‘ভাৰত ষ্টল’স্থাপন কৰা হ'ব।
ভাৰত পেভিলিয়নটো নেচনেল ইনষ্টিটিউট অফ ডিজাইন, আহমেদাবাদৰ দ্বাৰা ডিজাইন কৰা হৈছে যাক এই বছৰৰ “ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া” বিষয়বস্তু দেখুওৱাৰ বাবে ‘দ্য সূত্ৰধাৰা’ নাম দিয়া হৈছে। আমি ভাৰতৰ উপস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য কৰিলে, এই বছৰ, কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত, এক সমৃদ্ধ ইতিহাস আৰু সৃষ্টিশীলতাৰ দৃশ্যই এক আন্তৰ্জাতিক মঞ্চৰ দিশ বুজায়।
স্পটলাইটত, পায়েল কাপাডিয়াৰ মেগনাম অপাছ, “অল ৱি ইমাজিন এজ লাইট”, দৰ্শকক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ আৰু সন্মানীয় পালমে ডি'অৰৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিবলৈ সাজু হৈছে। লক্ষণীয়ভাৱে, ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰে কিয়নো তিনি দশকৰ পিছত ভাৰতীয় শিৰোনামে কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ অফিচিয়েল বাচনিৰ প্ৰতিযোগিতা শাখাক আকৰ্ষণ কৰিছে। চলচ্চিত্ৰৰ দৃশ্যপটব্ৰিটিছ-ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা সন্ধ্যা চুৰীৰ "সন্তোষ"ত মাৰ্মিক বৰ্ণনাৰ দ্বাৰা অধিক সমৃদ্ধ হৈছে, আন চাৰ্ডেন ৰিগাৰ্ডত কৰণ কান্ধাৰীৰ উদ্দীপনামূলক "চিষ্টাৰ মিডনাইট" ইন ডাইৰেক্টৰচ পষেক আৰু মাইচাম আলীৰ ল'এচিডত আকৰ্ষণীয় "ইন ৰিট্ৰিট"ৰ সৈতে।
ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু দূৰদৰ্শন প্ৰতিষ্ঠানৰ (এফটিআইআই) ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ চলচ্চিত্ৰ “চানফ্লাৱাৰে ৱেৰ ফাৰ্ষ্ট ৱান টু ন’” লা চিনেফ প্ৰতিযোগিতামূলক শাখাত বাছনি কৰা হৈছে। কানাড়াত নিৰ্মিত চুটি চলচ্চিত্ৰখন বিশ্বজুৰি প্ৰবিষ্টিসমূহৰ মাজত তালিকাভুক্ত কৰা হৈছিল আৰু এতিয়া চূড়ান্ত পৰ্যায়ত আন ১৭ খন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুটি চলচ্চিত্ৰৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিব।
তদুপৰি, শ্যাম বেনেগলৰ 'মন্থন' নামৰ এখন চলচ্চিত্ৰ, যি আমুল দুগ্ধ সমবায় আন্দোলনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, ক্লাছিক শাখাত উপস্থাপন কৰা হ'ব, যাৰ ফলত উৎসৱৰ ভাৰতীয় লাইনআপত ঐতিহাসিক গুৰুত্বৰ এক স্পৰ্শ যোগ হ'ব। চলচ্চিত্ৰ ৰিলবোৰ মন্ত্ৰালয়ৰ এক গোট এনএফডিচি-নেচনেল ফিল্ম আৰ্কাইভ অৱ ইণ্ডিয়া (এনএফএআই)ৰ চলচ্চিত্ৰ ভল্টত কেইবা দশক ধৰি সংৰক্ষণ কৰা হৈছিল, আৰু ফিল্ম হেৰিটেজ ফাউণ্ডেচন (এফএইচএম)ৰ দ্বাৰা পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা বিজয়ী চিত্ৰগ্ৰহণকাৰী সন্তোষ শিৱানে কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত সন্মানীয় পিয়েৰ এঞ্জেনিউক্স শ্ৰদ্ধাঞ্জলি লাভ কৰিব। তেওঁ কানৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে এটা মাষ্টাৰক্লাছ প্ৰদান কৰিব, যি এই সুখ্যাতিৰে সন্মানিত হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় হ'ব।
গোৱা, মহাৰাষ্ট্ৰ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, কৰ্ণাটক, ঝাৰখণ্ড আৰু দিল্লীকে ধৰি বহুতো ভাৰতীয় ৰাজ্যই ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থান আৰু চলচ্চিত্ৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনত সহায় কৰিবলৈ অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
ভাৰতৰ সহযোগত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ সুযোগ অন্বেষণৰ ওপৰত এক অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰা হৈছে, যাৰ শিৰোনাম হৈছে “এবান্দেন্ট ইনচেণ্টিভ এণ্ড চিমলেছ ফেচিলিটেচন - কাম, ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া”১৫ মে’ৰ নিশা ১২ বজাত মুখ্য মঞ্চত (ৰিভিয়েৰা) আয়োজন কৰা হৈছে। পেনেল আলোচনাত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, সহ-নিৰ্মাণৰ সুযোগ আৰু শীৰ্ষ স্থানৰ প্ৰযোজনা-পৰৱৰ্তী সুবিধাসমূহৰ বাবে ভাৰতৰ বৃহৎ উদগনিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হ'ব। চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে কেনেদৰে এই পদক্ষেপসমূহক আদৰণি জনাইছে, ভাৰতত চিত্ৰগ্ৰহণৰ বাবে ভূমিত প্ৰকৃত অভিজ্ঞতাবোৰ কি আৰু ৰোমাঞ্চকৰ কাহিনীবোৰ কি কি সেই বিষয়ে পেনেলে ভাগ বতৰা কৰিব।
সমগ্ৰ মহোৎসৱত আয়োজিত ভাৰত পেভিলিয়নত অনুষ্ঠিত হোৱা ইণ্টাৰেক্টিভ অধিৱেশনত ভাৰতত সৃষ্টিৰ বাবে প্ৰেৰণা, চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা, ভাৰতক চিত্ৰগ্ৰহণৰ গন্তব্য স্থান হিচাপে, ভাৰত আৰু স্পেইন, ইউকে আৰু ফ্ৰান্সৰ দৰে দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক চলচ্চিত্ৰ সহ-প্ৰযোজনা আদি বিষয়সমূহ সামৰি লোৱা হ'ব। এই অধিৱেশনবোৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে গতিশীল ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰসকলৰ সৈতে জড়িত হ'বলৈ বিচৰা চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলৰ বাবে আলোচনা, নেটৱৰ্কিং আৰু সহযোগিতাৰ সুযোগ সহজ কৰা।

Ministry of Information & Broadcasting
India to participate at 77th Cannes Film Festival (14-25 May)
‘Bharat Parv’ to be celebrated at the 77th Cannes Film Festival
Bharat Pavilion designed by NID, Ahmedabad christened as inspired by ‘The Sutradhara’ for depicting this year theme of Create in India
Payal Kapadia’s ‘All We Imagine as Light’ is an Indian film in the competition section after 30 years
Festival to witness Poster & Trailer Launch of 55th IFFI and Save the Date of 1st WAVES in November 2024
10 MAY 2024 1:08PM by PIB Delhi
It is a special year for India at the Cannes Film Festival as the country readies for the 77th edition of the prestigious festival. The Corporate Indian Delegation consists of representatives from Government of India, State Governments, members of the industry will showcase India's creative economy in the leading film market of the world, Marche du Films through a series of significant initiatives.
It will be for the first time that the country will host a “Bharat Parv” at the 77th Cannes Film Festival,for eminent dignitaries and delegates from around the world participating in the Festival,to engage with film celebrities, filmmakers, directors, producers, buyers and sales agents from across the world and showcase the myraid creative opportunities and a rich bank of creative talent. The official poster & trailer of the 55th India International Film Festival (IFFI) to be held in Goa on 20-28 November, 2024 will be unveiled at the Bharat Parv. The Bharat Parv will also see the release of the “Save the Date” for the 1st World Audio-Visual& Entertainment Summit (WAVES) to be hosted alongside the 55th IFFI.
The Bharat Pavilion at the 77th Cannes Film Festival at 108 village International Riviera, will be inaugurated on May 15 in the presence of eminent film personalities. The Bharat Pavilion at Cannes serves as a platform for the Indian film community to engage in various activities, including, fostering production collaborations, curated knowledge sessions, signing distribution deals, greenlighting scripts, B2B meetings and networking with prominent entertainment and media players from around the world. The Pavilion will be organized by the National Film Development Corporation (NFDC) in collaboration with the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) as industry partner. A ‘Bharat Stall’ will be put in the Marche du Cannes through the Confederation of Indian Industry (CII) for providing the industry to connect & collaborate.
The Bharat Pavilion has been designed by the National Institute of Design, Ahmedabad is christened on ‘The Sutradhara’ for depicting this year’s theme of “Create in India”. As we look at India’s presence, this year, at the Cannes Film Festival, a rich history and the landscape of creativity denote the direction on an international stage.
In the spotlight, Payal Kapadia's magnum opus, "All We Imagine As Light," poised to captivate audiences and vie for the prestigious Palme d'Or. Notably, this marks a significant milestone as an Indian title graces the Competition section of Cannes Film Festival Official Selection, after three decades. The cinematic landscape is further enriched by British-Indian filmmaker Sandhya Suri's poignant narrative in "Santosh," in Un Certain Regard alongside Karan Kandhari's evocative "Sister Midnight" in Directors' Fortnight and Maisam Ali's compelling "In Retreat" in L’Acid.
The Film and Television Institute of India (FTII) student’s film “SUNFLOWERS WERE FIRST ONES TO KNOW” is selected in the La Cinef Competitive section. The short film made in Kannada, was shortlisted among entries from across the globe and will now compete against 17 other international short films in the final stage.
Furthermore, ShyamBenegal's‘Manthan’, a film focusing on the Amul dairy cooperative movement, will be presented in the Classics section, adding a touch of historical significance to the festival's Indian lineup. The film reels were preserved for several decadesin film vaults of NFDC-National Film Archive of India (NFAI), a unit of the Ministry, and has been restored by the Film Heritage Foundation(FHM).
National Award-winning cinematographer Santosh Sivan will be the recipient of the prestigious Pierre Angenieux tribute at the Cannes Film Festival. He will also deliver a masterclass for the Cannes delegates, becoming the first Indian to be honored with this distinction.
Many Indian states including Goa, Maharashtra, Jammu & Kashmir, Karnataka, Jharkhand, and Delhi are likely to participate to help showcase India's diverse locations and film talent.
A Session on exploring opportunities of film production in collaboration with India, titled “Abundant Incentives and Seamless Facilitations - Come, Create in India” is being organized at the Main Stage (Riviera) on 15th May at 12 pm. The panel discussion will spotlight India’s huge incentives for film production, co-production opportunities, and the top-notch post-production facilities. The panel will put forward as to how filmmakers are welcoming these initiatives, what are the actual experiences on the ground for filming in India and what are the exciting stories that are being shared.
Interactive sessions at the Bharat Pavilion, organized throughout the festival, will cover topics such as incentives for creating in India, international collaboration in film festivals, India as a filming destination, bilateral film co-productions between India and countries like Spain, the UK, and France, among others. These sessions aim to facilitate discussions, networking, and collaboration opportunities for filmmakers seeking to engage with the dynamic Indian film industry and international partners.