ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାର ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବିଦାୟ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଲୋଚନାରେ ଡ.ମନମୋହନ ସିଂହ ଙ୍କ ନାମ ରହିବ
"ଏହି ଗୃହ ଛଅ ବର୍ଷର ଏକ ବିବିଧ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ଦ୍ୱାରା ଆକାର ପାଇଛି"
08 FEB 2024 12:06PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାର ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବିଦାୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପରେ ଲୋକସଭା ବଦଳିଥାଏ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ପ୍ରତି ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । ସେହିଭଳି ଏହି ଦ୍ୱିବାର୍ଷିକ ବିଦାୟ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ମୃତି ଏବଂ ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଡଃ ମନମୋହନ ସିଂହଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ତାଙ୍କ ଦୀର୍ଘ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଗୃହ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବାରୁ ସେ ଆମ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଲୋଚନାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବେ" । ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଏଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଆଚରଣରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ କାରଣ ସେମାନେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଅଟନ୍ତି । ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହ୍ୱିଲ୍ ଚେୟାରରେ ଆସି ଗୃହରେ ଭୋଟ୍ ଦେବା ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। "ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ସଦସ୍ୟମାନେ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନୀନ ମଞ୍ଚକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ । "ଏହା ୬ ବର୍ଷର ଏକ ବିବିଧ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ । ଯିଏ ଏଠାରୁ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇ ଦେଶ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେଉଁ ସଦସ୍ୟମାନେ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଉଭୟ ପୁରୁଣା ଏବଂ ନୂତନ କୋଠାରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଅମୃତ କାଳ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛନ୍ତି।
କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ କୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ନ କରିବା ପାଇଁ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ନିଜ ଦାୟିତ୍ବ ତୁଲାଇବା ପାଇଁ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନେ ନେଇଥିବା ସେହି ବିପଦକୁ ସାମନା କରିଥିବାର ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କରୋନାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ଏହାକୁ ସମ୍ମାନର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ।
ବିରୋଧୀମାନେ କଳା ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିବା ଘଟଣାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ଏବଂ ସେହି ଘଟଣାକୁ ଦେଶର ପ୍ରଗତିଯାତ୍ରା ପାଇଁ 'କଳା ଟିକା' ଦ୍ୱାରା ଖରାପ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବାର ପ୍ରୟାସ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ ।
ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ରକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଭଲ ସାଥୀ ରଖନ୍ତି ସେମାନେ ସମାନ ଗୁଣ ବିକାଶ କରନ୍ତି ଏବଂ ଖରାପ ସାଙ୍ଗରେ ଘେରି ରହିଥିବା ଲୋକମାନେ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନଦୀର ପାଣି କେବଳ ସେତେବେଳେ ପିଇବା ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ନଦୀ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ସହ ମିଶିବା ମାତ୍ରେ ତାହା ଲୁଣିଆ ହୋଇଯାଏ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅବସର ନେଉଥିବା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ । ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
PM bids farewell to the retiring members of Rajya Sabha
“Dr Manmohan Singh will figure in every discussion of the democracy of our nation”
“This House is a diverse university of six years, shaped by experiences”
08 FEB 2024 12:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister Narendra Modi today bid farewell to the retiring members of Rajya Sabha.
Speaking on the occasion in Rajya Sabha, the Prime Minister said that Lok Sabha changes after every five years while Rajya Sabha gets a new life force every two years. Similarly, the Prime Minister said, the biennial farewell also leaves indelible memories and priceless legacy for the new members.
Remembering the contribution of Dr Manmohan Singh, the Prime Minister said, “Due to his long tenure guiding the house and the nation, he will figure in every discussion of the democracy of our nation”. The Prime Minister suggested that all Members of Parliament try to learn from the conduct of such distinguished members as they are the guiding lights. The Prime Minister remembered the former Prime Minister coming on wheel chair to vote in the House as an inspiring example of a member’s dedication to his duties. “I believe he came to impart strength to democracy”, the Prime Minister said. PM Modi conveyed his good wishes for his long and healthy life.
The Prime Minister said that the Members who are leaving for a more public platform will hugely benefit from the experience in Rajya Sabha. “This is a diverse university of six years, shaped by experiences. Any one who goes out from here goes enriched and strengthens the work of nation-building”, he said.
Marking the significance of the present moment, the Prime Minister said that the Members that are leaving today had the opportunity to be in both old and the new building and they are leaving bearing witness to the Amrit Kaal and 75 years of the Constitution.
Recalling the Covid Pandemic when uncertainties loomed large, the Prime Minister lauded the commitment of the Members for not letting any hindrance come in the way of the functioning of the House. He noted the huge risks undertaken by the Members of Parliament to fulfil their responsibilities. PM Modi also expressed deep grief for those Members who lost their lives to Coronavirus and said that the House accepted it with grace and continued to move forward.
Recalling an incident of black clothes being worn by the opposition, the Prime Minister noted that the country is scaling new highs of prosperity and that incident may be seen as an attempt to ward off evil eye by a ‘kala tika’ for the journey of the nation’s progress.
Quoting ancient scriptures, the Prime Minister explained that those who keep good company inculcate similar qualities, and those surrounded by bad company become flawed. He further added that water from a river remains worth drinking only when the river flows, and as soon as it meets the sea, it gets salty. With this belief, the Prime Minister concluded his address and said that the experience of the retiring members will continue to inspire everyone. He congratulated them and conveyed his best wishes.