প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যসভাৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত সদস্যসকলক বিদায় সম্ভাষণ জনায়
“আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতিটো আলোচনাতে ডঃ মনমোহন সিঙৰ নাম স্মৰণীয় হৈ ৰ’ব”
“এই সদন ছবছৰীয়া বৈচিত্ৰময় বিশ্ববিদ্যালয়, অভিজ্ঞতাৰে ই পুষ্ট”
08 FEB 2024 12:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাজ্যসভাৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত সদস্যসকলক বিদায় সম্ভাষণ জনায়।
ৰাজ্যসভাত এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদানেৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰতি পাঁচ বছৰৰ মূৰে-মূৰে লোকসভা সলনিৰ বিপৰীতে ৰাজ্যসভাই দুবছৰৰ মূৰে-মূৰে এক নতুন জীৱন শক্তি লাভ কৰে। একেদৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দ্বি-বাৰ্ষিক বিদায়ে নতুন সদস্যসকলৰ বাবে অমলিন স্মৃতি আৰু অমূল্য উত্তৰাধিকাৰৰ ছাপ প্ৰদান কৰি যায়।
ডঃ মনমোহন সিঙৰ অৱদানক স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “সদন আৰু ৰাষ্ট্ৰখনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰা তেওঁৰ দীৰ্ঘদিনীয়া কাৰ্য্যকালৰ বাবে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতিটো আলোচনাতে তেওঁ স্মৰণীয় হৈ ৰ’ব।“ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰামৰ্শ প্ৰদানেৰে কয় যে সকলো সাংসদেই এনে বিশিষ্ট সদস্যসকলৰ আচৰণৰপৰা শিক্ষা আহৰণৰ চেষ্টা কৰিব লাগে, কিয়নো তেওঁলোক হৈছে একো-একোগৰাকী পথ প্ৰদৰ্শক। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সদনত ভোট দিবলৈ হুইল চেয়াৰত উঠি অহাটো এজন সদস্যৰ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ বুলি স্মৰণ কৰে। “মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এনে কৰি তেওঁ গণতন্ত্ৰক শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ আহিছিল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ দীৰ্ঘায়ু আৰু সুস্থ জীৱনৰ কামনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অধিক ৰাজহুৱা মঞ্চলৈ যোৱা সদস্যসকল ৰাজ্যসভাৰ অভিজ্ঞতাৰপৰা বিপুলভাৱে লাভৱান হ’ব। “এয়া ছবছৰীয়া বৈচিত্ৰময় বিশ্ববিদ্যালয়, অভিজ্ঞতাৰে ই পুষ্ট। ইয়াৰপৰা ওলাই যোৱাসকল সমৃদ্ধ হৈ যায় আৰু ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ কামক সুদৃঢ় কৰে”, তেখেতে কয়।
সাম্প্ৰতিক সময়ৰ তাৎপৰ্য্য সম্পৰ্কে ব্যক্তকৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি যিসকল সদস্যই বিদায় গ্ৰহণ কৰিছে, তেওঁলোকে পুৰণি আৰু নতুন ভৱন উভয়তে আসন গ্ৰহণৰ সুযোগ লাভ কৰিছে আৰু তেওঁলোকে অমৃত কাল তথা সংবিধানৰ ৭৫ বছৰীয়া ঐতিহ্যৰ সাক্ষী হৈ প্ৰস্থান কৰিছে।
ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ৰ কথা স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সদনৰ কাম-কাজৰ ক্ষেত্ৰত কোনো বাধা আহিব নিদিয়াৰ বাবে সদস্যসকলৰ অংগীকাৰক প্ৰশংসা কৰে। তেখেতে সাংসদসকলে নিজৰ দায়িত্ব পালনৰ বাবে বিপদাশংকাকো নেওচা দিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ক’ৰোনাত প্ৰাণ হেৰুৱা সদস্যসকললৈ গভীৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰে।
বিৰোধীয়ে ক’লা পোছাক পৰিধানৰ এটা কাণ্ডৰ কথা স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশখনে সমৃদ্ধিৰ নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে আৰু সেই কাণ্ডক হয়তো ৰাষ্ট্ৰৰ অগ্ৰগতিক দুষ্ট চকুৰপৰা আঁতৰাই ৰখাৰ অপচেষ্টা হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব পাৰে।
প্ৰাচীন শাস্ত্ৰৰ উদ্ধৃতিৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যিসকল সৎ সংগত থাকে, তেওঁলোকেও একেধৰণৰ গুণ ধাৰণ কৰে আৰু অসৎ সংগত থকাসকল ত্ৰুটিপূৰ্ণ হৈ পৰে। তেখেতে আৰু কয় যে নদী এখনৰ পানী নদীখন বৈ থাকিলেহে খোৱাৰ যোগ্য হৈ থাকে আৰু সাগৰত পৰাৰ লগে-লগে ই লুণীয়া হৈ পৰে। এই বিশ্বাসেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাষণৰ সামৰণি মাৰি কয় যে অৱসৰপ্ৰাপ্ত সদস্যসকলৰ অভিজ্ঞতাই সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰিব। তেখেতে তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাই শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।

Prime Minister's Office
PM bids farewell to the retiring members of Rajya Sabha
“Dr Manmohan Singh will figure in every discussion of the democracy of our nation”
“This House is a diverse university of six years, shaped by experiences”
08 FEB 2024 12:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister Narendra Modi today bid farewell to the retiring members of Rajya Sabha.
Speaking on the occasion in Rajya Sabha, the Prime Minister said that Lok Sabha changes after every five years while Rajya Sabha gets a new life force every two years. Similarly, the Prime Minister said, the biennial farewell also leaves indelible memories and priceless legacy for the new members.
Remembering the contribution of Dr Manmohan Singh, the Prime Minister said, “Due to his long tenure guiding the house and the nation, he will figure in every discussion of the democracy of our nation”. The Prime Minister suggested that all Members of Parliament try to learn from the conduct of such distinguished members as they are the guiding lights. The Prime Minister remembered the former Prime Minister coming on wheel chair to vote in the House as an inspiring example of a member’s dedication to his duties. “I believe he came to impart strength to democracy”, the Prime Minister said. PM Modi conveyed his good wishes for his long and healthy life.
The Prime Minister said that the Members who are leaving for a more public platform will hugely benefit from the experience in Rajya Sabha. “This is a diverse university of six years, shaped by experiences. Any one who goes out from here goes enriched and strengthens the work of nation-building”, he said.
Marking the significance of the present moment, the Prime Minister said that the Members that are leaving today had the opportunity to be in both old and the new building and they are leaving bearing witness to the Amrit Kaal and 75 years of the Constitution.
Recalling the Covid Pandemic when uncertainties loomed large, the Prime Minister lauded the commitment of the Members for not letting any hindrance come in the way of the functioning of the House. He noted the huge risks undertaken by the Members of Parliament to fulfil their responsibilities. PM Modi also expressed deep grief for those Members who lost their lives to Coronavirus and said that the House accepted it with grace and continued to move forward.
Recalling an incident of black clothes being worn by the opposition, the Prime Minister noted that the country is scaling new highs of prosperity and that incident may be seen as an attempt to ward off evil eye by a ‘kala tika’ for the journey of the nation’s progress.
Quoting ancient scriptures, the Prime Minister explained that those who keep good company inculcate similar qualities, and those surrounded by bad company become flawed. He further added that water from a river remains worth drinking only when the river flows, and as soon as it meets the sea, it gets salty. With this belief, the Prime Minister concluded his address and said that the experience of the retiring members will continue to inspire everyone. He congratulated them and conveyed his best wishes.