Prime Minister's Office
PM bids farewell to the retiring members of Rajya Sabha
“Dr Manmohan Singh will figure in every discussion of the democracy of our nation”
“This House is a diverse university of six years, shaped by experiences”
08 FEB 2024 12:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister Narendra Modi today bid farewell to the retiring members of Rajya Sabha.
Speaking on the occasion in Rajya Sabha, the Prime Minister said that Lok Sabha changes after every five years while Rajya Sabha gets a new life force every two years. Similarly, the Prime Minister said, the biennial farewell also leaves indelible memories and priceless legacy for the new members.
Remembering the contribution of Dr Manmohan Singh, the Prime Minister said, “Due to his long tenure guiding the house and the nation, he will figure in every discussion of the democracy of our nation”. The Prime Minister suggested that all Members of Parliament try to learn from the conduct of such distinguished members as they are the guiding lights. The Prime Minister remembered the former Prime Minister coming on wheel chair to vote in the House as an inspiring example of a member’s dedication to his duties. “I believe he came to impart strength to democracy”, the Prime Minister said. PM Modi conveyed his good wishes for his long and healthy life.
The Prime Minister said that the Members who are leaving for a more public platform will hugely benefit from the experience in Rajya Sabha. “This is a diverse university of six years, shaped by experiences. Any one who goes out from here goes enriched and strengthens the work of nation-building”, he said.
Marking the significance of the present moment, the Prime Minister said that the Members that are leaving today had the opportunity to be in both old and the new building and they are leaving bearing witness to the Amrit Kaal and 75 years of the Constitution.
Recalling the Covid Pandemic when uncertainties loomed large, the Prime Minister lauded the commitment of the Members for not letting any hindrance come in the way of the functioning of the House. He noted the huge risks undertaken by the Members of Parliament to fulfil their responsibilities. PM Modi also expressed deep grief for those Members who lost their lives to Coronavirus and said that the House accepted it with grace and continued to move forward.
Recalling an incident of black clothes being worn by the opposition, the Prime Minister noted that the country is scaling new highs of prosperity and that incident may be seen as an attempt to ward off evil eye by a ‘kala tika’ for the journey of the nation’s progress.
Quoting ancient scriptures, the Prime Minister explained that those who keep good company inculcate similar qualities, and those surrounded by bad company become flawed. He further added that water from a river remains worth drinking only when the river flows, and as soon as it meets the sea, it gets salty. With this belief, the Prime Minister concluded his address and said that the experience of the retiring members will continue to inspire everyone. He congratulated them and conveyed his best wishes.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদগী পোথারগদবা মেম্বরশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা বিদায় পীখ্রে
“ঐখোয়গী লৈবাক্কী গনতন্ত্রগী খন্ন-নৈনবা খুদিংমক্তা দোক্তর মনমোহন সিংহ পল্লগনি”
“হাওস অসি খঙলকপা উরকপা কয়ানা শেম্বা চহি তরুক্কী মখল কয়াগী য়ুনিভর্সিতি অমনি”
08 FEB 2024 12:06PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজ্য সভাদগী পোথারগদবা মেম্বরশিংদা বিদায় পীখ্রে।
রাজ্য সভাদা পাংথোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি মঙা খুদিংগী লোক সভাদা অহোংবা লাকই অমসুং রাজ্য সভানা চহি অনি খুদিংগী অনৌবা পুন্সি অমা হৌই। চহি অনি খুদিংগী পাংথোকপা থৌরম অসিনা কাউবা ঙম্লরোইদবা নিংশিংবশিং লৈহৌখি অমসুং অনৌবা মেম্বরশিংগী মমল নাইদ্রবা লন অমনি।
দোক্তর মনমোহন সিংহনা পাংথোক্লম্বা থবকশিং নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না মতম শাংনা হাওস অমসুং লৈবাক অসি লমজিংলম্বা মরম্না, ঐখোয়গী লৈবাক্কী গনতন্ত্রগী খন্ন-নৈনবা খুদিংমক্তা দোক্তর মনমোহন সিংহ পল্লগনি। অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিং অসি লমজিং মৈরা ওইনা অসিগুম্বা মেম্বরশিংগী থবকশিং সংসদকী মেম্বর খুদিংমক্না তমগদবনি। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অসিনা হুইল চিয়ারদা ভোৎ থাদবা লাকপা অসি মেম্বর অমনা মহাক্কী মথৌদা কৎথোকপগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা খুদম অমনি। গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাক লাকপনি হায়না ঐনা থাজৈ। মহাক হকচাং ফনা অমসুং পুন্সি শাংনা হিংনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী থবক হেন্না তৌনবগীদমক মফম অসি থাদোক্লবা মেম্বরশিংনা রাজ্য সভাদগী ফংলকপা লৌশিং কয়া য়াম্না কান্নগনি। মসি খঙলকপা উরকপা কয়ানা শেম্বা চহি তরুক্কী মখল কয়াগী য়ুনিভর্সিতি অমনি। মফম অসিদা থোকখিবা মীওই অমা লৈবাক শেমগৎপগী থবকশিংদা হেন্না শরুক য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক্কী মতম অসি য়াম্না শিংথানিঙাই ওইরবা মতমনি। ঙসি কায়নরগদবা মেম্বরশিং অনৌবা অমসুং অরিবা বিল্দিংদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে অমসুং মখোয় অমৃত কাল অমসুং সংবিধানগী চহি ৭৫শুবা উহৌবগা লোয়ননা মখোয় থাদোক্লবনি।
কোবিদ লাইচৎ নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হাওসগী থবক পাংথোক্নবা মেম্বরশিংনা অয়েৎপা অমতা পীখিদবা অদু থাগৎচরি। মখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্নবা সংসদকী মেম্বরশিংনা অচৌবা খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নখি। কোরোনা ভাইরসনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা মেম্বরশিংগীদমক অৱাবা ফোঙদোকচরি।
ওপোজিসন্না অমুবা ফিজোল শেৎখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি নুংঙাই-য়াইফবগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরে অমসুং থৌদোক অদু ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকীদমক ‘কালা তিকা’ অমা নমদুনা শরোই-ঙারোইশিং তান্থোক্নবা হোৎনবা অমনি।
অরিবা লাইরিকশিংদগী ৱারোল খর পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা মীওই শঙ্গা তৌবা মীওইশিং অফবা গুনশিং চেল্লি অমসুং ফত্তবা মীওইশিংনা কোইশিনবা মীওইশিং ফত্তে। তুরেলগী ইচেল চেল্লিঙৈদা তুরেল অমগী ঈশিং থকপা য়াই, অমসুং ইচেল অদু সমুদ্রদা তিনখিবা মতমদা, মদু থুমহি চেনখি। পোথারগদবা মেম্বরশিংনা মীওই খুদিংমক ইথিল পীগনি। মহাক্না মেম্বরশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।