বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয়- দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিবলৈ চৰকাৰে সবকা সাথৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ লোকক সবল কৰি তুলিছে
পিএম জন-ধন যোজনা, পিএম স্বনিধি যোজনা আৰু পিএম জন-মন যোজনাৰ জৰিয়তে হ'বলগা প্ৰত্যক্ষ সুবিধা হস্তান্তৰ মানুহৰ সৱলীকৰণৰ দস্তাবেজ
01 FEB 2024 12:38PM by PIB Guwahati
বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে গৰীব কল্যাণক দেশৰ কল্যাণ বুলি সংজ্ঞায়িত কৰি কয় যে আমি দৰিদ্ৰ লোকৰ সবলীকৰণত বিশ্বাস কৰোঁ।
আজি লোকসভাত ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেট দাখিল কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে প্ৰাপ্য প্ৰদানৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ পূৰ্বে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহে সামান্য ফলাফলহে লাভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়া দৰিদ্ৰ উন্নয়নৰ প্ৰক্ৰিয়াত শক্তিশালী অংশগ্ৰহণকাৰী হৈ পৰে তেতিয়া তেওঁলোকৰ সহায় কৰাত চৰকাৰৰ ক্ষমতাও বহুগুণে বৃদ্ধি পায়।
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে ‘সবকা সাথ’ মন্ত্ৰৰে বিগত ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোকক বহুমাত্ৰিক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে এই ধৰণে শক্তিশালী হোৱা ৰাইজৰ শক্তি আৰু উৎসাহৰ অংশগ্ৰহণেৰে আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা এতিয়া শক্তিশালী হৈ উঠিছে। এইটোৱে আচলতে তেওঁলোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিছে।
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পিএম-জন ধন একাউণ্টৰ জৰিয়তে ৩৪ লাখ কোটি টকাৰ ‘ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ’ৰ ফলত চৰকাৰৰ ২.৭ লাখ কোটি টকা সঞ্চয় হৈছে। পূৰ্বে থকা ধনৰ লিকেজ ৰোধ কৰি এই সুবিধা নিশ্চিত কৰা হৈছে। চৰকাৰৰ এই সঞ্চয়ে 'গৰীব কল্যাণ’ৰ বাবে অধিক ধন যোগান ধৰাত সহায় কৰিছে।
দৰিদ্ৰ লোকৰ সৱলীকৰণৰ বাবে আৰম্ভ কৰা আঁচনিৰ উদাহৰণ দি বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পিএম-স্বনিধিৰ পৰা ৭৮ লাখ পদপথ বিক্ৰেতাক ঋণৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰে ২ লাখ ৩০ হাজাৰ ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰে তৃতীয়বাৰৰ বাবে ঋণ লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-জনমন যোজনাক দৰিদ্ৰ লোকৰ সবলীকৰণৰ এক প্ৰধান পৰিমাপ বুলি অভিহিত কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে এই আঁচনিখন বিশেষকৈ দুৰ্বল জনজাতীয় শ্ৰেণীৰ মাজলৈ গৈছে, যিসকল এতিয়ালৈকে উন্নয়নৰ পৰিসৰৰ বাহিৰত আছে।

Ministry of Finance
UNION FINANCE MINISTER SAYS GOVERNMENT EMPOWERING POOR THROUGH SABKA SAATH TO BEAT POVERTY
DIRECT BENEFIT TRANSFER THROUGH PM JAN DHAN YOJANA, PM SVANIDHI AND PM JANMAN YOJANA ARE TESTIMONY OF EMPOWERING THE PEOPLE: FM
01 FEB 2024 12:38PM by PIB Delhi
Focusing on Garib Kalyan as Desh ka Kalyan, Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman stated that the Government believes in empowering the poor.
While presenting the Interim Union Budget 2024 today, Smt. Sitharaman stated, “The earlier approach of tackling poverty through entitlements had resulted in very modest outcomes. When the poor become empowered partners in the development process, government’s power to assist them also increases manifold.”
The Union Finance Minister said that in the pursuit of Sabka Saath in last 10 years, the Government has assisted 25 crore people to get freedom from multi-dimensional poverty. Smt. Sitharaman further stated that the Government’s efforts are now getting synergised with energy and passion of such empowered people; this is truly elevating them from poverty.
Smt. Sitharaman said that ‘Direct Benefit Transfer’ worth Rs. 34 lakh crore from the Government using PM-Jan Dhan accounts has led to savings of Rs. 2.7 lakh crore for the Government and this is made possible through avoidance of leakages prevalent earlier. The savings have helped in providing more funds for ‘Garib Kalyan’.
Citing examples of the schemes that have empowered the poor, Smt. Sitharaman said, “PM-SVANidhi has provided credit assistance to 78 lakh street vendors. From that total, 2.3 lakh have received credit for the third time.”
Citing PM-JANMAN Yojana as a prime example of empowerment, the Union Finance Minister said that the scheme reaches out to the particularly vulnerable tribal groups, who have remained outside the realm of development so far.