বিত্ত মন্ত্ৰালয়
এক কোটি পৰিয়ালে প্ৰতিমাহে ৩০০ ইউনিট পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিব পৰাকৈ ছাদৰ ওপৰত সৌৰ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰা হ’ব
ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ বাবে ই-বাছৰ বৃহৎ পৰিসৰৰ ব্যৱহাৰক পেমেণ্ট ছিকিউৰিটি মেকানিজমৰ জৰিয়তে উৎসাহিত কৰা হ’বঃ বিত্তমন্ত্ৰী
পৰিৱেশ অনুকূল বিকল্প প্ৰদানৰ বাবে জৈৱ-উৎপাদন আৰু বায়'-ফাউণ্ড্ৰিৰ নতুন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হ’ব
01 FEB 2024 12:47PM by PIB Guwahati
চৰকাৰৰ সৰ্বাংগীন, সৰ্বস্পৰ্শী আৰু সৰ্বসমাৱেশী উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি লোকসভাত ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেট দাখিল কৰে। তেওঁ সেউজ বৃদ্ধি আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ব্যৱস্থা ঘোষণা কৰে।
ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তি (ৰুফটপ ছ'লাৰাইজেশ্যন) আৰু বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ছাদৰ ওপৰত সৌৰ ব্যৱস্থা স্থাপনৰ জৰিয়তে এক কোটি পৰিয়ালে প্ৰতিমাহে ৩০০ ইউনিট পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ লাভ কৰিব পাৰিব। অযোধ্যাৰ ৰাম মন্দিৰৰ অভিষেকৰ ঐতিহাসিক দিনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰহণ কৰা সংকল্প অনুসৰণ কৰি এই আঁচনি অনা হৈছে। ইয়াৰ পৰা আশা কৰা ধৰণৰ সুবিধাসমূহ হ’ল:
ক) বিনামূলীয়া সৌৰশক্তি আৰু বিদ্যুৎ বিতৰণ কোম্পানীক উদ্বৃত্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি পৰিয়ালৰ প্ৰতি বছৰে পোন্ধৰ হাজাৰৰ পৰা ওঠৰ হাজাৰ টকা ৰাহি;
খ) বৈদ্যুতিক বাহনৰ চাৰ্জিং;
গ) যোগান আৰু সংস্থাপনৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক বিক্ৰেতাৰ বাবে উদ্যোগীকৰণৰ সুযোগ;
ঘ) উৎপাদন, স্থাপন আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ কাৰিকৰী দক্ষতা থকা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগ;
সেউজ শক্তি
২০৭০ চনৰ ভিতৰত ‘নেট-জিৰ’ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ২০২৪-২৫ চনৰ অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত তলত দিয়া ব্যৱস্থাসমূহৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে: -
ক) এক গিগা-ৱাটৰ প্ৰাৰম্ভিক ক্ষমতাৰ বাবে সাগৰৰ পাৰৰ বায়ু শক্তিৰ সম্ভাৱনাক আহৰণ কৰিবলৈ ভায়েবিলিটী গেপ ফাণ্ডিঙৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
খ) ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ১০০ মেট্ৰিক টনৰ কয়লা গেছিফিকেশ্যন আৰু তৰলীকৰণ ক্ষমতা স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰ পৰা প্ৰাকৃতিক গেছ, মিথানল আৰু এমোনিয়াৰ আমদানি হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হ’ব।
গ) পৰিবহণৰ বাবে কম্প্ৰেষ্ড নেচাৰেল গেছ (চিএনজি) আৰু ঘৰুৱা কামৰ বাবে পাইপ্ড নেচাৰেল গেছ (পিএনজি)ত কম্প্ৰেষ্ড বায়' গেছ (চিবিজি)ৰ প্ৰণালীবদ্ধ পদ্ধতিৰে মিশ্ৰণক বাধ্যতামূলক কৰা হ’ব।
ঘ) বায়'মাছৰ সংগ্ৰহত সহায়ক হোৱাকৈ বায়'মাছ সংগ্ৰহ যন্ত্ৰ ক্ৰয়ৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব।
বৈদ্যুতিক বাহনৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ
বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে ৰাজহুৱা পৰিবহণ নেটৱৰ্কৰ বাবে বৃহৎ পৰিসৰৰ ই-বাছ নিয়োগক পেমেণ্ট ছিকিউৰিটি মেকানিজমৰ জৰিয়তে উৎসাহিত কৰা হ’ব। তেওঁ কয়, ‘আমাৰ চৰকাৰে ই-বাহন নিৰ্মাণ আৰু চাৰ্জিং আন্তঃগাঁথনিত সহায় আগবঢ়াই ই-বাহন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু শক্তিশালী কৰিব।’
জৈৱ-উৎপাদন আৰু বায়'-ফাউণ্ড্ৰি
সেউজ উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ শ্ৰীমতী সীতাৰমণে জৈৱ-উৎপাদন আৰু বায়'-ফাউণ্ড্ৰিৰ নতুন আঁচনি আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে প্ৰাকৃতিকভাৱে অৱক্ষয়ী পলিমাৰ, বায়’-প্লাষ্টিক, বায়’-ফাৰ্মাচিউটিকেল আৰু বায়’-এগ্ৰি-ইনপুট আদি পৰিৱেশ অনুকূল বিকল্পৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। তেওঁ কয়, “এই আঁচনিখনে আজিৰ খৰচী উৎপাদন আৰ্হিক পুনৰুৎপাদনশীল নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি উৎপাদন আৰ্হিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাতো সহায় কৰিব।”

Ministry of Finance
ROOFTOP SOLARISATION TO ENABLE ONE CRORE HOUSEHOLDS TO OBTAIN UPTO 300 UNITS OF FREE ELECTRICITY EVERY MONTH
GREATER ADOPTION OF E-BUSES FOR PUBLIC TRANSPORT WILL BE ENCOURAGED THROUGH PAYMENT SECURITY MECHANISM: FINANCE MINISTER
A NEW SCHEME OF BIO-MANUFACTURING & BIO-FOUNDRY TO PROVIDE ENVIRONMENT FRIENDLY ALTERNATIVES
01 FEB 2024 12:47PM by PIB Delhi
While enunciating the approach of government towards an all-round, all-pervasive and all-inclusive (सर्वांगीण, सर्वस्पर्शी और सर्वसमावेशी) development, the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, announced a slew of measures for the promotion of green growth and renewable energy, while tabling the Interim Budget 2024-2025 in Parliament today.
Rooftop solarization and muftbijli
Finance Minister said that through rooftop solarization, one crore households will be enabled to obtain up to 300 units free electricity every month. This scheme follows the resolve of Prime Minister on the historic day of consecration of Ram Mandir in Ayodhya. The benefits expected from this are as follows:
1. Savings up to fifteen to eighteen thousand rupees annually for households from free solar electricity and selling the surplus to the distribution companies;
2. Charging of electric vehicles;
3. Entrepreneurship opportunities for a large number of vendors for supply and installation;
4. Employment opportunities for the youth with technical skills in manufacturing, installation and maintenance;
Green Energy
With the aim of meeting the commitment of ‘net-zero’ by 2070, Smt. Sitharaman proposed the following measures in the Interim Budget 2024-25:
1. Viability gap funding to be provided for harnessing offshore wind energy potential for initial capacity of one giga-watt.
2. Coal gasification and liquefaction capacity of 100 MT to be set up by 2030. This will also help in reducing imports of natural gas, methanol, and ammonia.
3. Phased mandatory blending of Compressed Bio Gas (CBG) in Compressed Natural Gas (CNG) for transport and Piped Natural Gas (PNG) for domestic purposes to be mandated.
4. Financial assistance to be provided for procurement of biomass aggregation machinery to support collection.
Electric Vehicle Ecosystem
“Our Government will expand and strengthen the e-vehicle ecosystem by supporting manufacturing and charging infrastructure”, Finance Minister said while announcing that greater adoption of e-buses for public transport networks will be encouraged through payment security mechanism.
Bio-manufacturing and Bio-foundry
For promoting the green growth, Smt. Sitharaman proposed a new scheme of
bio-manufacturing and bio-foundry
which will provide environment friendly alternatives such as biodegradable polymers, bio-plastics, bio-pharmaceuticals and bio-agri-inputs. “This scheme will also help in transforming today’s consumptive manufacturing paradigm to the one based on regenerative principles”, she added.