Ministry of Finance
ROOFTOP SOLARISATION TO ENABLE ONE CRORE HOUSEHOLDS TO OBTAIN UPTO 300 UNITS OF FREE ELECTRICITY EVERY MONTH
GREATER ADOPTION OF E-BUSES FOR PUBLIC TRANSPORT WILL BE ENCOURAGED THROUGH PAYMENT SECURITY MECHANISM: FINANCE MINISTER
A NEW SCHEME OF BIO-MANUFACTURING & BIO-FOUNDRY TO PROVIDE ENVIRONMENT FRIENDLY ALTERNATIVES
01 FEB 2024 12:47PM by PIB Delhi
While enunciating the approach of government towards an all-round, all-pervasive and all-inclusive (सर्वांगीण, सर्वस्पर्शी और सर्वसमावेशी) development, the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, announced a slew of measures for the promotion of green growth and renewable energy, while tabling the Interim Budget 2024-2025 in Parliament today.
Rooftop solarization and muftbijli
Finance Minister said that through rooftop solarization, one crore households will be enabled to obtain up to 300 units free electricity every month. This scheme follows the resolve of Prime Minister on the historic day of consecration of Ram Mandir in Ayodhya. The benefits expected from this are as follows:
1. Savings up to fifteen to eighteen thousand rupees annually for households from free solar electricity and selling the surplus to the distribution companies;
2. Charging of electric vehicles;
3. Entrepreneurship opportunities for a large number of vendors for supply and installation;
4. Employment opportunities for the youth with technical skills in manufacturing, installation and maintenance;
Green Energy
With the aim of meeting the commitment of ‘net-zero’ by 2070, Smt. Sitharaman proposed the following measures in the Interim Budget 2024-25:
1. Viability gap funding to be provided for harnessing offshore wind energy potential for initial capacity of one giga-watt.
2. Coal gasification and liquefaction capacity of 100 MT to be set up by 2030. This will also help in reducing imports of natural gas, methanol, and ammonia.
3. Phased mandatory blending of Compressed Bio Gas (CBG) in Compressed Natural Gas (CNG) for transport and Piped Natural Gas (PNG) for domestic purposes to be mandated.
4. Financial assistance to be provided for procurement of biomass aggregation machinery to support collection.
Electric Vehicle Ecosystem
“Our Government will expand and strengthen the e-vehicle ecosystem by supporting manufacturing and charging infrastructure”, Finance Minister said while announcing that greater adoption of e-buses for public transport networks will be encouraged through payment security mechanism.
Bio-manufacturing and Bio-foundry
For promoting the green growth, Smt. Sitharaman proposed a new scheme of
bio-manufacturing and bio-foundry
which will provide environment friendly alternatives such as biodegradable polymers, bio-plastics, bio-pharmaceuticals and bio-agri-inputs. “This scheme will also help in transforming today’s consumptive manufacturing paradigm to the one based on regenerative principles”, she added.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛାତ ଉପରେ ସୌରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଏକ କୋଟି ପରିବାର ପ୍ରତି ମାସରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇ ପାରିବେ
ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ପାଇଁ ଅଧିକ ଇ - ବସ୍ ଗ୍ରହଣକୁ ଦେୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ: ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ
ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଜୈବ – ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବାୟୋ - ଫାଉଣ୍ଡ୍ରିର ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା
01 FEB 2024 12:47PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ, ସର୍ବବ୍ୟାପୀ ଏବଂ ସର୍ବସମାବେଶୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪-୨୦୨୫ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସମୟରେ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ।
ଛାତ ଉପରେ ସୌରୀକରଣ ଏବଂ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍‌
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ ଉପରେ ସୌରୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ କୋଟି ପରିବାର ପ୍ରତି ମାସରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇ ପାରିବେ । ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଐତିହାସିକ ଦିନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏହି ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରୁ ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଫାଇଦା ଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରକାରର ଅଟେ :
(କ) ମାଗଣା ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ବଳକା ଶକ୍ତି ବିତରଣ କମ୍ପାନୀ ମାନଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରି ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ପନ୍ଦରରୁ ଅଠର ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବ
(ଖ) ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଗାଡ଼ି ଚାର୍ଜ ହୋଇ ପାରିବ;
(ଗ) ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମିତା ସୁଯୋଗ ;
(ଘ) ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ;
ସବୁଜ ଶକ୍ତି
୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା 'ନେଟ୍ ଜିରୋ' ର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪ - ୨୫ରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ:
(କ) ଏକ ଗିଗା - ୱାଟ୍‌ର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଉପକୂଳ ପବନ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟତା ଅନ୍ତରାଳ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
(ଖ) ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଏବଂ ତରଳୀକରଣ କ୍ଷମତା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ମିଥାନଲ ଏବଂ ଆମୋନିଆ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ।
(ଗ) ପରିବହନ ପାଇଁ କମ୍ପ୍ରେସ୍ଡ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ (ସିଏନ୍‌ଜି)ରେ କମ୍ପ୍ରେସ୍ଡ୍ ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ୍ (ସିବିଜି) ଏବଂ ଘରୋଇ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ (ପିଏନଜି)ର ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ମିଶ୍ରଣ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯିବ ।
(ଘ) ସଂଗ୍ରହରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ବାୟୋମାସ୍ ଏକତ୍ରୀକରଣ ଯନ୍ତ୍ରପାତି କ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା
"ଆମ ସରକାର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଇ - ଯାନ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ", ବୋଲି ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଦେୟ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଇ – ବସ୍‌ର ଅଧିକ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ।
ଜୈବ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବାୟୋ - ଫାଉଣ୍ଡ୍ରି
ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ଜୈବ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବାୟୋ - ଫାଉଣ୍ଡ୍ରି ଯାହା ଜୈବ ଅବକ୍ଷୟ ଯୋଗ୍ୟ ପଲିମର, ଜୈବ - ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌, ବାୟୋ - ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ଏବଂ ବାୟୋ – ଏଗ୍ରି - ଇନପୁଟ୍ ଭଳି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଯୋଜନା ଆଜିର ଉପଭୋକ୍ତା ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ନୀତି ଆଧାରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।