রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী ইকায়খুম্নবরী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা সংসদতা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
31 JAN 2024 12:35PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. অনৌবা সংসদ বিল্দিংদা মসিনা ঐগী অহানবা ৱা ঙাংবনি। ফজরবা বিল্দিং অসি “অজাদি কা অমৃত কাল” হৌরকপদা শারে। মসি ‘এক ভারত শ্রেস্থা ভারত’কী নুংশিবা মনম চেল্লে অমসুং মসি ভারতকী সভেত্যা অমসুং নাৎকী খুদম অমনি। ঐখোয়গী গনতন্ত্র অমসুং সংসদকী চৎনবীশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবগী ৱারেপ অদু মসিদা মমি তারে। মসিদা, ২১শুবা চহিচাদা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক অনৌবা চৎনবীশিং শেমগৎনবা থাজবা অদু উৎলে। ঐখোয়গী নিংতম্বগী অমৃত কালদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা থৌশিলশিং শেম্নবা কান্নরবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনবা মসিগী অনৌবা বিল্দিং অসিদা উবা ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
ময়াম পুম্নমক ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
2. চৎলিবা চহি অসি ঐখোয়গী সংবিধান চৎনবা হৌখিবগী চহি ৭৫শুবনি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা, নিংতম্বা চহি ৭৫শুরকপগী অমৃত মহোৎসব থৌরমশু পাংথোকখ্রে। মসিগী মনুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা থৌরমশিং পাংথোকখি। লৈবাক অসিনা মসিগী শকখঙবীদ্রবা নিংতম্বা লান্মীশিং নিংশিংখি। চহি ৭৫গী মতুংদা, নহারোলশিংনা নিংতম ইহৌগী মতম অদু অমুক নিংশিংখি।
3. কেম্পেন মনুংদা :
• মেদি মাতি, মেরা দেস কেম্পেনগী মখাদা লৈবাক্কী খুঙ্গং খুদিংমক্তগী লৈবাক য়াওবা অমৃত কালাস দিল্লিদা পুরকখি।
• প্লেগ লাখ ২ হেন্না খিল্লে।
• মীওই করোর অহুম হেন্না ‘পঞ্চ প্রান’গী ৱাশক লৌখি।
• অমৃত সরোভর ৭০,০০০ হেন্না তৌখ্রে।
• “অমৃত বতিকাস” লাখ অনি হেন্না শেমগৎখ্রে।
• উ পাম্বী করোর অনি হেন্না থাখ্রে।
• মীওই করোর ১৬ হেন্না মচু অহুমগী ফিরালগা নম্বা মখোয়গী সেলফিশিং থাগৎখি।
4. অমৃত মহোৎসব মনুংদা,
• “কর্তাব্যা পথ”তা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মীফম অমা খিনখি।
• লৈবাক্কী কোনুং নিউ দিল্লিদা লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীশিং মিউজম অমা কৎথোকখি।
• শান্তিনিকেতন অমসু হোয়সালা লাইশঙ ৱার্ল্দ হেরিতেচ লিস্ততা য়াওখি।
• “সাহিবজাদে” নিংশিংদুনা বীর বাল দিবস লাউথোকখি।
• ভাগবান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ “জনজাতিয়া গৌরব দিবস” হায়না লাউথোকখি।
• লৈবাক অনি থোকখিবগী অকিবা থৌদোকশিং নিংশিংনবা ওগস্ত ১৪ অসি “বিভাজন বিভিসিকা শ্মৃতি দিবস” হায়না লাউথোকখি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
5. হৌখিবা চহি ভারতকী পুৱারি ওইরবা মাইপাকপশিংনা পীক থনখি। মতম অসিগী মনুংদা, ঐখোয়গী মীয়ামগী চাউথোকচবা হেনগৎহনবা থৌদোক কয়া থোকখি।
• মালেমগী অৱাবা কয়া মরক্তা, ভারত খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলকপা অচৌবা ইকোনোমি অমা ওইরকখি, ক্বাতর অনি থংন-থংননা গ্রোথ রেত চাদা ৭.৫ লৈখি।
• থাগী খা-মেরুদা লৈবাক অমগী ফিরাল পাইহনবা অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইখি।
• ভারতনা মাইপাক্না অদিধ্য মিসন থাগৎখি অমসুং লৈবাক অসিগী সেতেল্লাইত মালেমদগী কিমি লাখ ১৫ থাপ্পা মফমদা য়ৌবা ঙমখি।
• পুৱারি ওইরবা জি-২০ মীফম মাইপাক্না পাংথোকখিবা অসিনা মালেমদা ভারতকী ফিবম ফগৎহল্লে।
• অহানবা ওইনা ভারতনা এসিয়ান গেমসতা মেদল ১০০ হেন্না ফংলে।
• ঐখোয়না পেরা এসিয়ান গেমসতশু মেদল ১০০ হেন্না ফংলে।
• লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা সমুদ্রগী থোং অতল সেতু ভারত্তা লৈরে।
• ভারতনা লৈবাক অসিগী অহানবা নমো ভারত ত্রেন অমসুং অহানবা অমৃত ভারত ত্রেন লৈরে।
• ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা 5G ফংহনবা লৈবাক ওইরে।
• ভারতকী এয়রলাইন কম্পেনি অমনা মালেমদা খ্বাইদগী য়াম্না এয়রক্রাফ লৈনবা য়ানবা পুরকখ্রে।
• হৌখিবা চহিদা, ঐগী সরকারনা মিসনগী মওংদা নহারোল লাখ কয়াদা থবক ফংহনখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
6. হৌখিবা থা ১২দা, ঐগী সরকারনা মরুওইবা আইন কয়া পুথোক্লে। হায়রিবা আইনশিং অসি সংসদকী মেম্বর পুম্নমক্কী মতেংদগী পাস তৌখিবনি। হায়রিবা আইনশিং অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওন্নবা অকনবা য়ুম্ফম অমনি। চহি ৩০ ঙাইরক্লবা মতুংদা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌখিবগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক থাগৎচরি। মসিনা নুপীশিং লোক সভা অমসুং লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিংদা মশিং য়াম্না শরুক য়ানবগী লম্বী য়াৎলে। মসিনা নুপীনা মাঙজিল থাবা চাউখৎপগী ঐগী সরকারগী ৱাশক হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। অওনবা, থবক অমসুং অহোংবা পুরক্নবা সরকার অসিগী ৱাশক ঐগী সরকারনা মখা তানা পুখৎলি। লোয়লম লৈঙাক মতমগী অচুম-অরান ৱায়েনবগী থবক অদু হৌজিক পুৱারি ওইহৌরে। ‘অচুম্বনা হান্না’ হায়বা ৱাখল্লোন অশিদা হৌজিক লৈবাক অসিদা অনৌবা ন্যয়া সনহিতা অমা লৈরে। দিজিতেল পর্সোনেল দেতা প্রোতেক্সন এক্তনা দিজিতেল স্পেস হেন্না চেকশিল্লগনি। “অনুসন্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন এক্ত”না লৈবাক অসিদা রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগী থবক হেন্না ফগৎহল্লগনি। জম্মু এন্দ কাস্মির রিজার্বেসন এক্তনা রাজ্য অদুদা ত্রাইবেলশিং মীয়ামগী মীহুৎ ওইনবা হক পীরে। মতম অসিগী মনুংদা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতি এক্ত শেমদোক্লে। মসিনা তেলঙ্গানাদা সাম্মাক্কা সারাকা সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি অমা লিংখৎনবা লম্বী শেম্লে। হৌখিবা চহিদা, অতোপ্পা অরিবা আইন ৭৬শু মুৎথৎলে। পরিক্ষাশিংদা অশোইবা কয়া লৈবদগী নহারোলশিংনা লাংতক্নরিবা অসি ঐগী সরকারনা খঙলে। মরম অদুনা অসিগুম্বা অরানবা থবকশিং অসি থেংননবা অনৌবা আইন অমা চৎননবা সরকার অসিনা ৱারেপ লৌরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
7. লৈবাক অমনা হান্নগী খুদোংচাদবশিং কোকহল্লবা অমসুং তুংগীদমক থৌনা খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নরবা মতমদা লৈবাক অমা য়াম্না য়াংনা চাউখৎপা ঙমগনি। হৌখিবা চহি ১০দা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঙাইদুনা লাক্লবা অসিগুম্বা থক কয়া লৈবাক্কীদমক পাংথোকখিবা ভারতনা উবা ফংলে। চহি চা কয়া রাম মন্দির অমা শানবা অনিংবা অমা লৈখি। ঙসি মসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকপগী মতাংদা চিংনবা লৈখি। মদু হৌজিক পুৱারি ওইহৌরে। সংসদ অসিনা ‘ত্রিপল তালাগ’ কী মায়োক্তা অকনবা আইন অমা চৎনহল্লে। ঐখোয়গা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা অৱাবা নংলবা মশিং য়ামদবা মীওইশিং নাগরিক ওইহন্নবা আইন অমা চৎনহল্লে। চহি ৪০ হেন্না ঙাইরক্লবা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন ঐগী সরকারনা চৎনহল্লে। ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন চৎনরবা মতুংদা, হৌজিক এক্স-সর্বিসমেন্না চাউরাক্নবা লুপা করোর লাখ ১ রোম ফংলে। অহানবা ওইনা, ভারতকী দিফেন্স ফোর্সশিংগী চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ অমা হাপ্লে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
8. মুৎপা নাইদ্রবা উতকলমনি পন্দিৎ গোপাবন্ধু দাসকী ৱাহৈ পরেশিংনা মপান নাইদ্রবা মরৈবাক নুংশিবগী ইথিল পীখি। মহাক্না হায়খি,
मिशु मोर देह देश माटिरे,
देशबासी चालि जाआन्तु पिठिरे।
देशर स्वराज्य-पथे जेते गाड़,
पूरु तहिं पड़ि मोर मांस हाड़।
মদুদি
লৈবাক অসিগী লৈশাদা ঐগী হকচাং তিনখ্রসনু,
ইরৈচাশিং ঐগী মথক্তা চৎচসনু,
নিংতম্বা ফংনবা লৈবাক অসিগী লম্বীদা লৈরিবা অকুৎপা খুদিংমক,
ঐগী হকচাং অমসুং শরুশিংনা মেনবা ওইরসনু।
ৱাহৈ পরেংশিং অসিদা ঐখোয়না মথৌ পাংথোকপা অমসুং লৈবাক্কী থবক্না হান্না হায়বা অচুম্বা ফিদমশিংগী মতোল লোম্বা অদু উবা ফংলে।
9. ঙসি উরিবা মাইপাকপশিং অসি হৌখিবা চহি ১০ চুপ্না হোৎনরকপগী মহৈনি। অঙাং ওইরিঙৈদগী,ঐখোয়না ‘লায়রবা মুৎথৎলু’ হায়বা খোল্লাউ তাদুনা লাকখি। হৌজিক ঐখোয়গী পুন্সিদা অহানবা ওইনা, পাক-শন্না লায়রবা মুৎথৎপা উরে। নিতি অয়োগকী মতুংইন্না, হৌখিবা চহি ১০দা, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২৫ রোম লায়রবা কোক্লে। মসিনা লায়রবশিংগী মরক্তা অচৌবা থাজবা অমা লৈহল্লে। করিগুম্বা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লবদি, লৈবাক অসিগী লায়রবশু কোক্লগনি।
1. করিগুম্বা হৌজিক ঐখোয়না শেন্মিৎলোনগী মাইকৈ খুদিংমক য়েংলবদি, অচুম্বা ৱারেপশিং লৌদুনা, ভারত অচু্‌ম্বা মাইকৈদা চঙশিল্লি হায়না মসিনা ঐখোয়গী থাজবা হেনগৎহল্লে।
• হৌখিবা চহি ১০ :
• ভারতনা “ফ্রেজাইল ফাইব” ওইরম্বদগী “তোপ ফাইব” ইকোনোমিদা লাকপা ঐখোয় উরে।
• ভারতনা মপান্দা থাদোকপা দোল্লর বিল্লিয়ন ৪৫০দগী দোল্লর বিল্লিয়ন ৭৭৫ তা হেনগৎলে।
• এফ.দি.আই চঙলকপা হেনগৎলে।
• খাদি অমসুং খুঙ্গংগী উদোগশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা শরুক ৪ হেনগৎলে।
• ইনকম তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌবা মীওই মশিং শরুক অনি হেনগৎতুনা, করোর ৩.২৫ তগী করোর ৮.২৫ য়ৌরে।
• চহি ১০গী মমাঙদা:
• লৈবাক অসিদা স্তার্দ-অপ চা খর লৈরম্বা অদু হৌজিক লাখ ১ হেল্লে।
• চহি অমদা কম্পেনি লিশিং ৯৪ রেজিস্তার তৌখি। হৌজিক মশিং অসি লাখ ১.৬০ য়ৌরে।
• দিশেম্বর ২০১৭ দা, মীওই লাখ ৯৮ জি.এস.তি পীখি, ঙসি মখোয়গী মশিং করোর ১.৪০ য়ৌরে।
• ২০১৪গী মমাঙদা চহি ১০দা গারি করোর ১৩ রোম য়োনখি। হৌখিবা চহি ১০দা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না গারি করোর ২১ হেন্না লৈখি।
• ২০১৪-১৫ দা ইলেক্ত্রিক্কী গারি লিশিং ২ রোম য়োনখি। হৌজিক, ২০২৩-২৪গী ওইনা দিশেম্বর থা ফাওবদা, ইলেক্ত্রিক গারি লাখ ১২ রোম য়োনখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. হৌখিবা চহি ১০দা, ঐগী সরকারনা অফবা লৈঙাক পুরকখি অমসুং লোয়শঙ খুদিংমক্তা অরোন-অথুপ লৈতনা থবক তৌহনখি। মসিগী ফল ওইনা, শেন-থুমগী অচৌবা অওনবশিং লাকপা ঐখোয়না উরে।
• মতম অসিগী মনুংদা, লৈবাক অসিদা ইন্সোলভেন্সি এন্দ বেঙ্করপসি কোদ চৎনবা হৌখি।
• জি.এস.তিগী মওংদা হৌজিক লৈবাক অসিদা লৈবাক অমা তেক্স লো অমা লৈরে।
• ঐগী সরকারনা মেক্রো-ইকোনোমিক্কী তুংদু-লৈতাবা পুরক্লে।
• চহি ১০দা, কাপেক্স শরুক ৫ হেনগৎতুনা, লুপা করোর লাখ ১০ য়ৌরে। ফিসকেল দিফিসিতশু লাকশিনবা ঙম্লে।
• ঙসি, ঐখোয় য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ৬০০গী অহেনবা ফোরেক্স রিজার্ব লৈরে।
• হান্নগী য়াম্না ফত্তনা লৈরম্বা ঐখোয়গী বেঙ্ককী থবকশিং, হৌজিক মালেমদা খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা বেঙ্ককী থবকশিং ওইরে।
• হান্না বেঙ্কশিংগী এন.পি.এশিং দিজিত অনি ওইরম্বা অদু হৌজিক চাদা ৪ রোম খক্তা ঙাইরে।
• মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মানির্ভর ভারত কেম্পেনশিং ঐখোয়গী মপাঙ্গল ওইরে।
• ঙসি, ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোনশিং শাবা লৈবাক ওইরে।
• হৌখিবা চহি ১০, মোবাইল ফোন শাবা শরুক ৫ হেনগৎলে।
• চহি খরগী মমাঙদা ভারতনা মপান লৈবাকশিংদগী শান্নপোৎশিং পুশিল্লকখি, ঙসিদি ভারতনা লৈবাক অসিদা শাবা শান্নপোৎশিং মপান্দা থাদোক্লে।
• ভারতকী ঙাক-শেনগী পোৎথোক লুপা করোর লাখ ১ হেল্লে।
• ঙসি, লৈবাক অসিনা মশানা শাজবা এয়রক্রাফ কেরিয়র আই.এন.এস বিক্রান্ত উবদা ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা ফাওরে।
• কম্বেৎ এয়রক্রাফ তেজাস অসি ঐখোয়গী এয়র ফোর্সকী মপাঙ্গল ওইরে।
• ভারত্তা অথুবা মতমদা সি-২৯৫ ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ শারগনি।
• ভারত্তা অনৌবা এয়ারক্রাফ ইঞ্জিনিশিংশু শারগনি।
• উত্তর প্রদেস অমসুং তামিল নাদুদা দিফেন্স কোরিদোরশিং শেমগৎলে।
• দিফেন্স সেক্তরদা প্রাইভেদ সেক্তর শরুক য়ানবা ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলে।
• ঐখোয়গী সরকারনা নৌরিবা স্তার্দ-অপশিং স্পেস সেক্তরদা শরুক য়ানবা অয়াবা পীরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. শেন-থুম তাল্লিবা মীওইশিংনা পাংলিবা মতেং ঐগী সরকারনা খঙলে অমসুং ভারতকী প্রাইভেদ সেক্তরগী তৌবা ঙম্বশিং থাজরে। ভারত্তা ললোন-ইতিক পাংথোকপা নুংঙাইনবা ফিবম অমা ঐখোয়না লৈহল্লে অমসুং মসিগী পান্দম অসি ফংনবা সরকারনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি।
• ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইবা হেনগৎলক্লে।
• হৌখিবা চহি খরদা তঙাইফদনা ইনগদবা নিয়ম ৪০,০০০ হেন্না মুৎথৎলে নত্ত্রগা লাইথোকহল্লে।
• ক্রিমিনেল ওফেন্স লিস্ততগী কম্পেনিস এক্ত অমসুং লিমিতেদ পার্তনরশিপ এক্তকী প্রোবিজন ৬৩ লৌথোক্লে।
• তোঙান-তোঙানবা আইনশিংগী মখাদা জন বিশ্বাস এক্তনা প্রোবিজন ১৮৩ দিক্রিমিনেলাইজ তৌরে।
• কোর্ত য়াওদনা মরুপ-মপাং ওইবা মওংদা য়াশিন্নবা পুরক্নবা মেদিএসন লো অমা চৎনরে।
• হান্না নুমিৎ ৬০০ হেন্না চঙলম্বা ফোরেন্ত অমসুং ইনভাইরোনমেন্ত ক্লিয়ারেন্স হৌজিক নুমিৎ ৭৫ য়ৌদনা পীরে।
• তেক্সকী থবকশিংদা ফেসলেস এসেসমেন্ত স্কিম্না হেন্না মনুং-মপান ফাওনা থবক তৌহল্লে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. অহোংবা অসিদা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই সেক্তরশু কান্নবা য়াম্না ফংলে। অদোমশু খংলে মদুদি, ঙসি এম.এস.এম.ই সেক্তরদা মীওই করোর কয়া থবক তৌরি। এম.এস.এম.ইশিং অমসুং অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং শক্তি পীনবা ঐখোয়গী সরকারনা মপুংফানা থবক তৌরি।
• এম.এস.এম.ইশিংগী ৱাহন্থোক পাকথোক-চাউথোকহল্লে।
• অনৌবা দিফিনিসন অসিদা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং তর্নওভর হাপচিল্লে।
• হৌজিক চাউরাক্না এম.এস.এম.ই করোর ৩.৫ উদ্যাম অমসুং উদ্যাম এসিস্ত পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌরে।
• এম.এস.এম.ইশিংগী ক্রেদিদ গরেন্তি স্কিমগী মখাদা, হৌখিবা চহি খরদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৫ গী গরেন্তিশিং পীখ্রে।
• ২০১৪গী মমাঙদা পীখিবা শেনফম অদুদগী মসিনা শরুক তরুক হেল্লবনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ঐগী সরকারনা দিজিতেল ইন্দিবা শেম্লে। ঙসি দিজিতেল ইন্দিয়ানা হিংবা অমসুং ললোন-ইতিক লাইহল্লে। মসি ভারতকী অচৌবা মাইপাকপ অমনি হায়বা মালেম শীনবা থুংনা খঙলে। চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবা ভারতকী দিজিতেলগী থবক অসিগুম্বা লৈতে। খুঙ্গংশিংদা চাংনাইনা লৈবা অমসুং য়োনবা দিজিতেল ওইনা পাংথোকপা অসিদা মীওই খর ৱাখলনা লাম্বা ফংবগী ৱাংমদা লৈখি।
• ঙসি মালেমগী অপুনবা রিয়েল-তাইম দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনগী চাদা ৪৬ ভারত্তা পাংথোক্লি।
• হৌখিবা থাদা রেকোর্দ ওইনা য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা ত্রান্সসেক্সন করোর ১২০০ পাংথোকখি।
• রেকোর্দ ত্রান্সসেক্সন অসিগী শেনফম লুপা করোর লাখ ১৮ নি।
• মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংশু হৌজিক য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা ত্রান্সসেক্সনগী থবকশিং পাংথোক্লে।
• দিজিতেল ইন্দিয়ানা বেঙ্কগী থবকশিং হেন্না খুদোংচাহল্লে অমসুং লোনশিং য়েন্থোকপা লাইহল্লে।
• জন ধন আধার মোবাইল(জাম)গী ত্রিনিতিনা শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনবদা মতেং পাংলে।
• ঐগী সরকারনা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা লুপা করোর লাখ ৩৪ ত্রান্সফর তৌখ্রে।
• সিস্তেমদগী শাশিন্নবা বেনিফিসরি করোর ১০ হেন্না লৌথোকপগীদমক জন ধন আধার মোবাইল(জাম) থাগৎচরি।
• মসিনা লুপা করোর লাখ ২.৭৫ অরানবা তৌবশিংদা তাখিগদবদগী কনবদা মতেং পাংলে।
• দিজিলোক্করগী খুদোংচাবনা হিংবদা লাইহল্লে। মসি শীজিন্নবা মীওইশিংদা হৌজিক ফাওবদা চে-চাং বিল্লিয়ন ৬ হেন্না পীখ্রে।
• অয়ুস্মান ভারত হেল্থ একাউন্তগী মখাদা চাউরাক্না মীওই করোর ৫৩গী দিজিতেল হেল্থ আইদিশিং শেম্লে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. দিজিতেলগা লোয়ননা, ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রেকোর্দ ওইনা শেন থাদরে। ঙসি ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎলে। মসি ভারতমচা খুদিংমক্না মঙ মঙলিবা অদুনি।
হৌখিবা চহি ১০দা:
• খুঙ্গংশিংদা কিমি লাখ ৩.৭৫ রোমগী অনৌবা লম্বীশিং শেম্লে।
• নেসনেল হায়ৱেশিংগী অশাংবা কিমি লিশিং ৯০দগী কিমি লিশিং লাখ ১.৪৬তা হেনগৎলে।
• লেন মরি লৈবা নেসনেল হায়ৱেশিংগী অশাংবা শরুক ২.৫ হেনগৎলে।
• হান্না হায়-স্পিৎ কোরিদোরগী অশাংবা কিমি ৫০০ ওইরম্বা অদু, হৌজিক কিমি লিশিং ৪ হৌরে।
• এয়রপোর্ত মশিং শরুক অনি হেনগৎতুনা ৭৪ দগী ১৪৯ য়ৌরে।
• লৈবাক অসিগী অচৌবা হিথাংফমশিংদা কার্গো হেন্দলিংগী শক্তি শরুক অনি হেনগৎলে।
• ব্রোদব্রেন্দ শীজিন্নবা মীওই মশিং শরুক ১৪ হেনগৎলে।
• লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী পঞ্চায়ত লাখ ২ রোম ওপ্তিকেল ফাইবরনা শম্নরে।
• খুঙ্গংশিংদা কম্মন সর্বিস সেন্তর লাখ ৪ হেন্না লিংখৎলে। হায়রিবা সেন্তরশিং অসি অচৌবা থবক ফংফম অমা ওইরে।
• লৈবাক অসিদা গ্যাস পাইপলাইন কিমি ১০,০০০ ফুম্লে।
• ৱান নেসন, ৱান পৱার গ্রিদনা লৈবাক অসিদা মৈ থাদোক-থাজিন ফগৎহল্লে।
• ৱান নেসন, ৱান গ্যাস গ্রিদনা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা ইকোনোমি ফগৎহল্লে।
• সহর ৫ খক্তদা লৈরম্বা মেত্রোগী খুদোংচাবশিং হৌজিক সহর ২০ দা লৈরে।
• কিমি লিশিং ২৫ হেনবগী রেলৱে ত্রেকশিং শেম্লে। মসি চাউখৎলবা লৈবাক কয়াগী রেলৱে ত্রেকশিংগী অপুনবা অশাংবদগী হেল্লবনি।
• রেলৱেজশিং চাদা ১০০ মৈ ফংহন্নবা ভারত য়াম্না নক্না লৈরে।
• ভারত্তা অহানবা ওইনা সেমি হায়-স্পিৎ ত্রেনশিং চেনবা হৌরে।
• ঙসি রুত ৩৯ হেনবদা বন্দে ভারত ত্রেনশিং চেনবা হৌরে।
• অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা রেলৱে স্তেসন ১৩০০ হেন্না শেমগৎলি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
16. অকনবা য়ুম্বী মখোঙ মরী য়ুংখৎতুনা ‘চাউখৎলবা ভারত’ অমগী অচৌবা শঙলেন অমা শাগনি হায়না ঐগী সরকারনা থাজবা থম্লি। য়ুম্বীশিং অদুদি-নহারোলশিংগী শক্তি, নুপীশিংগী থৌনা, লৌমীশিং অমসুং লায়রবশিংনি। মখোয়গী ফিবম অমসুং মঙলান লৈবাক অসিগী মফম খুদিং অমসুং কাংলুপ খুদিংমক্তা মান্নৈ। মরম অদুনা ঐগী সরকারনা মখোয়গী ফিবম ফগৎহন্নবা চোকথবা নাইদনা থবক তৌরি। হায়রিবা য়ুম্বীশিং অসিগী ফিবম ফগৎহন্নবা তেক্সশিংগী অয়াম্বা শরুক ঐগী সরকারনা চাদিং তৌরি।
• লায়রবা ইমুং করোর ৪.১০ পাক্কাগী য়ুমশিং শারে। থবক অসিগীদমক লুপা করোর লাখ ৬ চাদিং তৌখ্রে।
• অহানবা ওইনা, খুঙ্গংগী ইমুং করোর ১১ তোতি ঈশিং ফংলে।
• থবক অসিগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৪ চাদিং তৌখি।
• হৌজিক উজৱালা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১০ পীরে।
• হায়রিবা বেনিফিসরি ইচলশিংদা অতাবা মমলদা চাক থোংনবা গ্যাস ফংহল্লে।
• স্কিম অসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর লাখ ২.৫ রোম চাদিং তৌরে।
• কোরোনা ভাইরস লাইচৎ লাকপদগী, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ৮০ হেনবদা লেম্না চেঙ ফংহনখ্রে।
• খুদোংচাবা অসি মখা তানা চহি ৫ শাংদোক্লে।
• মসিগীদক অহেনবা লুপা করোর লাখ ১১ চাদিং তৌগনি।
• ঐগী সরকারগী থবক্তি স্কিম খুদিংমক য়াংনা চাদা ১০০ পায়খৎপনি। খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা মীওই খুদিংমক নাথৈদুনা থম্লোইদবনি।
• পান্দম অসিগা লোয়ননা, নবেম্বর ১৫ দগী বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা পাংথোক্লি। হৌজিক ফাওবা যাত্রা অসিদা মীওই করোর ১৯ রোম শরুক য়াখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. হৌখিবা চহি খরদা, মালেম্না অচৌবা লাঞ্জাউ অনি উখি অমসুং কোরোনাগুম্বা মালেমগী লাইচৎ অমা থেংনখি। অসিগুম্বা মালেমগী অৱাবশিং মরক্তা, লৈবাক অসিদা ঐগী সরকারনা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপা লাকশিনখি, ঐখোয়গী মীয়ামদা অহেনবা পোৎলুম পুবা হন্থহনখি। ২০১৪গী মমাংগী চহি ১০দা, পোৎকী মমল হেনগৎপগী চাং অসি চাদা ৮ ওইখি। অদুবু হৌখিবা চহি ১০দা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৫ দা লৈখি। ঐগী সরকারগী থবকশিং অসিনা মীচম মীয়ামগী খুৎত্তা শেন তুংশিনবা হেনগৎহল্লে।
• হান্না, ভারত্তা, লুপা লাখ ২ অমসুং মসিগী মথক্কী ইনকমদা ইনকম তেক্স লৌরমখি।
• হৌজিক ভারত্তা, লুপা লাখ ৭ ফাওবা ইনকম তেক্স লৌদ্রে।
• তেক্স কোমথোকপা অমসুং অওনবশিং অসিনা মরম ওইদুনা, হৌখিবা চহি ১০দা ভারতকী তেক্স থিরিবশিংনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ২.৫ কনবা ঙমখি।
• অয়ুস্মান ভারত স্কিমগী মথক্তা, তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা কেন্দ্র সরকারনা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবশিং পীরে। মসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৩.৫০ রোম কনবা ঙম্লে।
• জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংনা ঐখোয়গী মীয়াম হিদাক-লাংথকশিং লৈবগী চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ২৮ রোম কনবা ঙম্লে।
• কোরোনারি স্তেন্তশিং, নী ইমপ্লান্তশিং, কেন্সরগী হিদাকশিংগী মমল হন্থরে। মসিনা মরম ওইদুনা, চহি খুদিংগী লুপা করোর লিশিং ২৭ রোম কনবা ঙম্লে।
• কিদনি অনাবশিংদা লেম্না দাইলাইশিস তৌনবা থৌরম অমা ঐগী সরকারনা পায়খৎলি। চহি খুদিংগী অনাবা লাখ ২১ হেন্না মসিগী খুদোংচাবা ফংলি। মসিনা চহি খুদিংগী অনাবশিংগী লুপা লাখ অমা কনবা ঙম্লে।
• লায়রবা মীওইশিং মখা তানা অতাবা মমলদা চেঙ ফংনবা ঐগী সরকারনা লুপা করোর লাখ ২০ চাদিং তৌরে।
• ভারত রেলৱেজনা পেসেঞ্জর খুদিংমক্তা চাদা ৫০ দিসকাউন্ত পীরে। মসিনা মরম ওইদুনা, চহি খুদিংগী লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস পেসেঞ্জরশিং লুপা করোর লিশিং ৬০ কনবা ঙম্লে।
• লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস অতাবা মমলদা এয়র তিক্কেতশিং ফংলে। উরান স্কিমগী মখাদা, লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস এয়র তিক্কেতশিংগী লুপা করোর লিশিং ৩ হেন্না কনবা ঙম্লে।
• লুপা করোর ২০,০০০ হেনবগী ইলেক্ত্রিসিতি বিলশিং কনবা ঙম্বগীদমক এল.ই.দি ব্লবশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
• জিবন জয়তি বিমা য়োজনা অমসুং সুরক্ষা বিমা য়োজনাগী মখাদা, লায়রবা মীয়াম্না লুপা করোর ১৬,০০০ হেনবগী ক্লেমশিং ফংখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
18. থাক খুদিংমক্তা নারী শক্তি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলি। চহি অসিগী গনতন্ত্র দিবস পেরেদ অসি নুপীশিংগী থৌনাদা কৎথোক্লে। হন্দক্কী পেরেদ অসিদা, মালেম্না অমুক হন্না ঐখোয়গী ইচানুপীশিংগী তৌবা ঙম্বা উরে। ঈশিং, কংফাল অমসুং অতিয়াদা মফম খুদিংমক্তা ইচানুপীশিংগী থৌদাং ঐখোয়গী সরকারনা হেনগৎহল্লে। নুপীশিংগীদমক শেন-থুমগী মনিংতম্বা হায়বসি করিনো হায়বা ঐখোয়না খঙলে। শেন-থুমগী থবকশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা ঐগী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
• ঙসি নুপী করোর ১০ সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়ারি।
• হায়রিবা গ্রুপশিং অসিদা লুপা করোর লাখ ৮ গী বেঙ্ক লোনশিং অমসুং লুপা করোর লিশিং ৪০ রোমগী শেন্থং পীখ্রে।
• নুপী করোর ২ লাখপতি দিদিশিং ওইনা শেমগৎনবা সরকারনা খোঙজং অমা পায়খৎলি।
• নমো দ্রোন দিদি স্কিমগী মখাদা গ্রুপশিংদা দ্রোন লিশিং ১৫ ফংহনখ্রে।
• অঙাং উনবগী ছুতি চয়োল ১২ দগী চয়োল ২৬ তা হেনগৎহনবা অসিনা লৈবাক অসিগী নুপী লাখ কয়া কান্নবা পীরে।
• আর্মদ ফোর্সশিংদা অহানবা ওইনা ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংদা পর্মিনেন্ত কম্মিসন পীরে।
• অহানবা ওইনা, নুপী কেদেদশিং সাইনিক স্কুলশিং অমসুং নেসনেল দিফেন্স একাদেমীদা মিং চনবা য়ারে।
• ঙসি, নুপীশিংশু ফাইত্তর পাইলোতশিং ওইরে অমসুং অহানবা ওইনা নেভিগী জহাজশিং কমান্দ তৌরে।
• মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লোন করোর ৪৬ হেন্না য়েন্থোকখ্রে অমসুং নুপীশিংদা লোন করোর ৩১ হেন্না পীখ্রে।
• স্কিম অসিগী মখাদা নুপী করোর কয়া মশানা মশাবু থবক পীজনবগী খুদোংচাবশিং ফংলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. লৌ উবা অসি শেন্দোং হেন্না লৈহন্নবা ঐগী সরকারনা হোৎনরি। ঐখোয়গী পান্দমদি লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থহনবা অমসুং শেন্দোং হেন্না ফংহনবনি। অহানবা ওইনা, ঐগী সরকারনা, লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী থৌশিল অমসুং স্কিমশিংদা লায়রবা লৌমী করোর ১০ হেনবদা মীৎয়েং চঙলে।
• পি.এম কিষান সম্মান নিধি স্কিমগী মখাদা, হৌজিক ফাওবদা লৌমীশিংনা লুপা করোর লাখ ২.৮০ ফংখ্রে।
• হৌখিবা চহি ১০দা, বেঙ্কশিংনা লৌমীশিংদা লোনশিং ফংহনবা শরুক অহুম হেনগৎলে।
• প্রধান মন্ত্রী ফাসাল বিমা য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংনা লুপা করোর লিশিং ৩০গী প্রেমিয়ম অমা পীখ্রে। মদুগী কান্নবা ওইনা, মখোয়না লুপা করোর লাখ ১.৫ গী ক্লেম ফংখ্রে।
• হৌখিবা চহি ১০দা, ফৌ অমসুং গেহুগী এম.এস.পি ওইনা লৌমীশিংনা লুপা করোর লাখ ১৮ রোম ফংখ্রে।
• মসি ২০১৪ মমাঙগী চহি ১০দগী শরুক ২.৫ হেল্লবনি।
• মমাঙদা সরকারনা চাং য়াম্না য়ামদনা থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং হৱায়শিং লৈখি।
• হৌখিবা চহি ১০দা, সরকারনা এম.এস.পিদা লুপা করোর লাখ ১.২৫গী থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং হৱায়শিং লৈরে।
• অহানবা ওইনা ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিদা এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্ত পোলিসি শেম্লে।
• মসি লুপা করোর লাখ ৪ ফাওবগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোক্লে।
• চহি ১০ অসিদা, লৌমীশিং অহোংবা মমলদা হারশিং ফংহন্নবা লুপা করোর লাখ ১১ হেন্না চাদিং তৌখ্রে।
• ঐগী সরকারনা প্রধান মন্ত্রী কিষান সমরিধি কেন্দ্র লাখ ১.৭ হেন্না লিংখৎলে।
• হৌজিক ফাওবদা, এফ.পি.ও ৮০০০ রোম শেম্লে।
• লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা কোওপরেসনগী মিনিস্ত্রি অমা শেম্লে।
• কোওপরেতিপ সেক্তরদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গ্রেন স্তোরেজ প্লান হৌদোক্লে।
• খুঙ্গংশিংদা কোওপরেতিপ সোসাইতি লাখ ২ লিংখৎলে।
• ঙা য়োকপদা লুপা করোর লিশিং ৩৮ রোমগী স্কিমশিং পায়খৎলে অমসুং মসিনা হৌখিবা চহি ১০দা পোৎথোক মেত্রিক লাখ ৯৫ তগী মেত্রিক তন লাখ ১৭৫ তা হেনগৎলে।
• কংফাল মনুংগী ঙাগী পোৎথোক মেত্রিক তন লাখ ৬১ দগী মেত্রিক তন লাখ ১৩১ দা হেনগৎলে।
• মপান্দা ঙা থাদোকপা হেনগৎতুনা, লুপা করোর লিশিং ৩০দগী লুপা করোর লিশিং ৬৪ দা হেনগৎলে।
• লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা শা-ষন লোইবা লৌমীশিং অমসুং ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দকী কান্নবা পীরে।
• হৌখিবা চহি ১০দা মীওই অমনা ফংবা শঙ্গোম চাদা ৪০ হেনগৎলে।
• শা-ষনশিং ফুদ অমসুং মাউথ দিজিজশিংদগী ঙাকথোক্নবা অহানবা ওইনা লেম্না তিকা থাবগী থবক চৎথরি।
• হৌজিক ফাওবদা তাঙ্কক মরিদা তিকা দোজ করোর ৫০ থাখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
20. মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সিদা অফবা অহোংবা অমা পুরক্লে। ঐগী সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং অসি সরকার অমসুং সরকারগী নত্তবা লুপশিংনা থিজিন্নবা হিরম অমা ওইরে। স্কিমশিং অসিগী কান্নবশিং অসি লায়রবা মুৎথৎনবা হোৎনরিবা লৈবাক খুদিংমক্কী ময়েক লারবা খুদমশিং ওইরে।
হন্দক তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিতুসনশিংনা থিজিনবদা ফংলে:
• তোইলেত করোর ১১ হেন্না শারে অমসুং লমহাংদা খোঙহাম্বা তোকপদগী লায়না কয়া ঙাকথোক্লে।
• মসিগী ফল ওইনা, সহরগী লায়রবা য়ুমথোং খুদিং চহি অমদা মেদিকেলগী লুপা লিশিং ৬০ রোমগী শেনফম কনবা ঙম্লে।
• থক্নবা তোতি ঈশিং ফংহনবা অসিনা চহি খুদিংগী অঙাং লাখ কয়াগী পুন্সি কনবা ঙম্লে।
• পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা পাক্কাগী য়ুমশিং শাবা অসিনা বেনিফিসরি ইমুংশিংগী খুন্নাইগী থাক অমসুং ইকায়খুম্নবা হেনগৎহল্লে।
• পাক্কাগী য়ুমশিং লৈরবা অঙাংশিংগী লাইরিক-লাইশুগী ফিবম ফগৎলে অমসুং লাইরিক তম্বা তোকপগী চাংশু হন্থরে।
• প্রধান মন্ত্রী মাত্রি সুরক্সিৎ মাত্রিবা অভিয়ানগী মখাদা, হৌজিক লৈবাক অসিদা চাদা ১০০ লায়য়েংশঙদা অঙাং উনরে। মসিনা অঙাং উনবদা মমা শিবগী চাং য়াম্না হন্থরে।
• অতোপ্পা থিজিনবা অমগী মতুংইন্না, উজৱালাগী কান্নবা ফংলবা ইমুংশিংদা অরুবা অনাবশিং হন্থবা থেংনরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
21ঐগী সরকারনা মীওইবদা মীৎয়েং থম্বদা চাউখৎপদা লুম্না লৌরি। মীওই খুদিংমক চিংলেম্না হিংবা হায়বসি ঐখোয়না মরুওইনা লৌরি। মসি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা ঐখোয়গী ফিদম্নি। মসি ভারত সংবিধানগী আর্তিকল খুদিংমক্কী থৌনা অমনি। মতম শানা হকশিং খক্তগী মতাংদা খন্নখি। ঐখোয়না সরকারগী থৌদাংশিংগী মতাংদশু খন্নরে। মসিনা মীয়াম মরক্তা মশাগী মথৌ মশক খঙবগী ৱাখল অমা ফাওহল্লে। কনাগুম্বা অমগী মথৌ পাংথোকপা অসিনা কনাগুম্বা অমগী হকশিং ফংহল্লে হায়না ঙসি মীয়াম্না খনবা অমা লৈরে।
চাউখৎপগী ঈচেলদগী লাপ্না লৈরিবশিংশু ঐগী সরকারনা চেকশিন্না য়েংশিল্লে। হৌখিবা চহি ১০দা, অহানবা ওইনা ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিংদা মৈ অমসুং লম্বী ফংহল্লে। হৌজিক ত্রাইবেল ইমুং লাখ কয়া তোতি ঈশিং ফংলে। ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গং লিশিং কয়াদা ঐগী সরকারনা 4G ইন্তরনেত ফংহল্লে। বন ধন কেন্দ্রশিং লিংখৎপা অমসুং উমংগী পোৎথোক ৯০ হেনবদা এম.এস.পি ফংহনবা অসিনা ত্রাইবেলশিংদা কান্নবা য়াম্না ফংলে। ত্রাইবেলশিংগীদমক পি.এম জনমন য়োজনানা লুপা করোর লিশিং ২৪গী শেনফম অমা কাইথোক্লে। মহৌশানা ত্রাইবেল ইমুংশিং সিক্কল সেল এনেমিয়ানা শোকহল্লি। মসি কোকহন্নবা অহানবা ওইনা নেসনেল মিসন অমা হৌদোক্লে। মিসন অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর ১.৪০ স্কৃন তৌখ্রে।
ঐগী সরকারনা দিবয়াংজনশিংগীদমক ‘সুগময়া ভারত অভিয়ান’ হৌদোক্লে। তেক্সবুকশিং সাইন লেঙ্গোইজশিংদশু ফংহল্লে। খুন্নাইদা ত্রান্সজেন্দরশিং ইকায়খুম্নবা মফম অমা পীনবা অমসুং মখোয়গী হকশিং ঙাক্নবা আইন অমা চৎনরে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
22. সরকারগী মতেং ফংদবদগী ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিং অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। অসিগুম্বা বিশ্বকর্মা ইমুশিং ঐখোয়গী সরকারনা চেকশিন্নবা য়েংশিল্লে। হৌজিক ফাওবদা মীওই লাখ ৮৪ হেন্না পি.এম বিশ্বকর্মা য়োজনাগা শম্নরে।
চহি কয়া ঐখোয়গী লম্বী নাকলদা পোৎ য়োল্লিবা মরুপশিং মখোয়গী মরাইবক্না তম্বা অমদা থাদোক্তুনা থম্লকখি। ঐগী সরকারনা মখোয় পি.এম শ্বানিধি য়োজনাগী মখাদা বেঙ্কশিংগা শম্নহল্লে। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ১০,০০০ হেনবগী লোনশিং পীখ্রে। সরকারনা মখোয়দা গরেন্তি য়াওদনা লোনশিং ফংহল্লে। মীওই অয়াম্বা লোন শিংবা খক নত্তনা, মথংগী লোন ফংলে। কান্নবা ফংলবা মীওই অয়াম্বা দলিতশিং, তোল্লবশিং, ত্রাইবেলশিং অমসুং নুপীশিংনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ঐগী সরকার অসি “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস” কী লাইৱানা লমজিংলি অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্তা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে।
• অহানবা ওইনা জেনেরেল কাংলুপকী শেন-থুমগী ফিবম চাদবা মীওইশিংদা রিজার্বেসনগী খুদোংচাবা পীরে।
• গ্রেজুয়েদ অমসুং পোস্ত গ্রেজুয়েদ মেদিকেল কোর্সশিংদা ও.বি.সিশিংগী সেন্ত্রেল কোতাদা চাদা ২৭ খাক্তুনা থম্লে।
• নেসনেল কম্মিসন ফোর বেকৱার্দ ক্লাসেস সংবিধান্না শক খঙলে।
• বাবা সাহেব অম্বেদকারগা মরী লৈনবা মফম ৫ পঞ্চতির্থ ওইনা শেমগৎলে।
• লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেল নিংতম লান্মীশিংগী মিউজম ১০ লিংখৎলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. চহি কয়া মীরাইদুনা লাক্লবা ঐখোয়গী ঙমখৈ ময়াগী খুঙ্গংশিং ঐখোয়না লৈবাক অসিগী অরোইবা খুঙ্গংশিং ওইনা লৌরি। ঐখোয়না মখোয় লৈবাক্কী অহানবা খুঙ্গংশিং ওইনা মশক খঙলে। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসি শেমগৎনবা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম পায়খৎলে।
ঐখোয়না অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং অমসুং লক্ষদ্বিপ ইথৎশিং শেমগৎলে। মখোয়দা লম্বী, এয়র কন্নেক্তিবিতি অমসুং অয়াংবা ইন্তরনেতকী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। চয়োল খরগী মমাঙদা, লক্ষদ্বিপ ঈশিং মনুংগী ওপ্তিকেল ফাইবরগা শম্নরে। মসিনা লমদম অদুগী মীয়াম অমসুং লমকোয়বশিংদা কান্নবা পীরগনি।
এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবাক অসিগী জিলা ১০০ হেন্না শেমগৎনবা থবক পায়খৎলে। মসি মাইপাকপদগী সরকারনা এস্পিরেসনেল ব্লোক প্রোগ্রামশু হৌদোক্লে। হায়রিবা ব্লোকশিং অসি শেমগৎনবা হৌজিক অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ঙসি ঐগী সরকারনা ঙমখৈ শীনবা থুংনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। ঙসি ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা তেরোরিজম নত্ত্রগা এক্সপান্সিওনিজমদা মতিক চাবা পাউখুম পীরে। লৈবাক মনুংগী সেকুরিতি কনখৎহন্নবা ঐগী সরকারনা পায়খৎপা থবকশিং ঐখোয় উবা ফংলে।
• জে অমসুং কেদা সেকুরিতি লৈরে।
• মমাঙদা স্ত্রাইকনা মরম ওইদুনা মী তাক্লবা কৈথেলশিং ঙসিদি মী য়াম্না চিনবা কৈথেলশিং ওইরে।
• অৱাং-নোংপোক্তা তোখায় তাবগী থৌদোকশিং নিংথিনা হন্থরে।
• লুপ কয়া তুংকোইনা শান্তি পুরক্নবা মাইকৈদা লাক্লে।
• নেক্সালনা শোকহল্লবা লমশিং য়ামশিল্লক্ত্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. হৌজিক ভারতনা তুংগী চহিচা কয়াগী ৱারি ইগদবা মতমনি। ঙসি ফাওবা ঐখোয়গী অহল-লমনশিংগী অখন্নবা মাইপাকপশিং ঐখোয়না নিংশিংলি। ঙসিগী মীরোলনা চহিচা কয়া নিংশিংদুনা লৈহৌগদবা ফিবম অমা শেমগৎকদবনি। মরম অদুনা অচৌবা মঙলান অমদা হৌজিক ঐগী সরকারনা থবক তৌরি। মসি মথং চহি২৫ গী পান্দম অমনি। মসি মথং চহি ২৫গী লম্বী অমনি। চাউখৎলবা ভারতনা খুন্নাই, কলচর অমসুং লালগী থৌনাদা চপ মান্নবা মিৎয়েং থমগনি। মখোয় য়াওদনা চাউখৎপা অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা কুইনা চৎলোই। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা থবক কয়া পায়খৎলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ভারতনা য়াংনা চাউখৎলকপা ঙসি মালেমগী লুপ কয়ানা খঙলে। রেকোর্দ ওইনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেন থাদবা অমসুং থৌশিলশিংদা অহোংবা পুরকপা অসিনা মখা তানা ইনভেস্তরশিংগী থাজবা হেনগৎহল্লে। ভারতকী মরা চেৎপা সরকার অমা লৈবা অসিনা মালেমদা থাজবা অমুক হেন্না লৈহল্লে।
ভারত খক্তনা মালেমগী সপ্লাই চেন মপাঙ্গল কনগৎহনবা ঙমগনি হায়না মালেম্না থাজরি। লৈবাক অসিদা অফবা এম.এস.এম.ইগী নেতৱার্ক অমা লৈরে। ঐগী সরকারনা হিরম ১৪ দা পি.এল.আই স্কিমশিং পায়খৎলে। স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ৯ রোমগী পোৎথোক পুথোকখ্রে। মসি লৈবাক অসিদা মীওই লাখ কয়া অনৌবা থবকশিং ফংহল্লে। ঐগী সরকারনা লৈবাক অসিদা ব্লক দ্রগ পার্ক ৩ শেমগৎলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ঙসি মেদ ইন ইন্দিয়া মালেমগী ব্রান্দ অমা ওইরে। ‘অত্মানির্ভর ভারত’কী ৱাখল্লোন অসি মালেম্না থাগৎনরে। মালেম শীনবা থুংবগী কম্পেনিশিংনা ভারতকী নৌনা হৌরক্লিবা সেক্তরশিং পাম্নরে। সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা শেন থাদরে। ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ওতোমোবাইল সেক্তরনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদগী কান্নবা য়াম্না ফংলে। হৌখিবা চহি খর অসিদা লৈবা অসিদা ইলেক্ত্রিক গারি লাখ কয়া শারে। ভারত্তা অচৌবা এয়রক্রাফশিং শানবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। মেনুফেকচরিং সেক্তরনা অনৌবা থবক কয়া পীরগনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা পোৎথোকশিং অসি মালেম অসিনা পাম্নরে। মরম অদুনা ঐগী সরকারনা জিরো ইফেক জিরো দিফেক পায়খৎলে। ঐখোয়না গ্রিন ইনর্জিদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লে।
• চহি ১০দা নন-ফোসিল ফুয়েল বেজ ইনর্জি পুথোকপা গিগাৱাত ৮১ দগী গিগাৱাত ১৮৮তা হেনগৎলে।
• সোলার পৱার পুথোকপা শরুক ২৬ হেনগৎলে।
• . ৱিন্দ পৱার কেপাসিতি শরুক অনি হেনগৎলে।
• রিনিউএবল ইনর্জি ইন্সতোল কেপাসিতিগী লমদা ঐখোয় মালেমদা মরিশুবা মফমদা লৈরে।
• সোলার পৱার কেপাসিতিদা ঐখোয় মঙাশুবা মফমদা লৈরে।
• ২০৩০ ফাওবদা লৈবাক অসিগী ইলেক্ত্রিক্কী অপুনবা চাদা ৫০ নন-ফোসিল ফুয়েলশিংদগী পুথোক্নবা ভারতনা পান্দম অমা থম্লে।
• হৌখিবা চহি ১০দা অনৌবা সোলার পার্ক ১১ শেমগৎলে। ঙসি সোলার পার্ক ৯ শেমগৎলি।
• য়ুম মথক্তা সোলার থম্নবা অনৌবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা ইমুং করোর ১ মতেং পীগনি।
• ঐগী সরকারনা অনৌবা নিউক্লিয়ার প্লান্ত ১০ অয়াবা পীরে।
• ঐখোয়না লাদাখ অমসুং দমন-দিয়ুদা হায়দ্রোন ইনর্জিগী প্রোজেক অনি পায়খৎপা হৌরে।
• ঐগী সরকারনা ইথানোলগী লমদা থবক তৌবা হৌরে। চাদা ১২ ইথানোল য়ানশিন্নবা পান্দম ফংবা ঙম্লে। চাদা ২০ ইথানোল য়ানশিন্নবা পান্দম অথুবা মতমদা ফংলগনি। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাখ ১ হেনবগী ইথানোল কম্পেনিশিংদগী লৈরে। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা বে ওফ বেঙ্গলদা অনৌবা ব্লোক্তগী থাউ পুথোকপা হৌরে। মসি লৈবাক অসিগী অচৌবা মাইপাকপনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. মালেম অসিদা মরুওইবা ধাতুশিং য়াম্না লিক্না ফংই । মরম অদুনা ঐগী সরকারনা সর্কুলার ইকোনোমি পুক্নিং থৌগৎলে। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা ভারতকী অহানবা ভেহিকল স্ক্রাপ্পেজ পোলিসি থবক পায়খৎপা হৌরে। সমুদ্র মনুংদা মিনরেলশিং থিনবা দিপ ওসিন মিসন থবক হৌরে। হিরম অসিদা ভারতকী ‘সমুদ্রয়ান’ থবক পায়খৎলে। মালেমদা ভারতনা অচৌবা স্পেসকী শক্তি অমা ওইনবা ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলে। মসিনা পুন্সি মহিং ফগৎহনগনি। ভারতকী স্পেসকী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহন্নবা মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌরে। মসিনা অনৌবা স্পেস স্তার্দঅপ কয়া শেমগৎলে। ভারতকী গাগনয়াননা সুন্দ্রং য়ৌগদবা নুমি অদু কুইদ্রে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ঐগী সরকারনা ভারত মালেমদা মাংজিল থাবা দিজিতেল ইকোনোমি অমা ওইহল্লে। মসিনা নহারোল করোর কয়াদা থবক ফংহল্লে। মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসন্দা ভারতনা মাংজিল থাবা হায়বসি ঐখোয়গী থবক্নি। ঐগী সরকারনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স মিসন পায়খৎলে। মসিনা লৌউ-শিংউ, হকশেল অমসুং লাইরিক তম্বদা অওনবা পুরক্লগনি। ঐগী সরকারনা নেসনেল ক্বান্তম মিসন অয়াবা পীরে। হিরম অসিদা ভারতনা মাংজিল থানবা হৌজিক থবক পায়খৎলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ঐগী সরকারনা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অমা শেম্লে অমসুং মসি য়াংনা চৎনহল্লে। নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিনা ইমালোলশিং অমসুং ভারতকী লোলশিং লাইরিক তম্বীনবা মীৎয়েং চঙলে। ভারতকী লোলশিংদা ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেদিকেল সবজেকশিং তম্বীবা হৌরে। মগুন লৈবা ইজুকেসন ফংহন্নবা ঐগী সরকারনা পি এম শ্রী বিদ্যলয় ১৪,০০০ হেনবগী থবক পায়খৎলে। মসিগী মনুংদা স্কুল ৬০০০ থবক হৌখ্রে।
লৈবাক অসিদা লাইরিক তম্বা তোকপগী চাং য়াম্না হন্থরে। অৱাংবা থাক্তা নুপীমচাশিং মিং চনবা হেনগৎলে। এস.সি মহৈরোয়শিং মিং চনবা চাদা ৪৪ হেনগৎলে আমসুং এস.তি মহৈরোয়শিংনা চাদা ৬৫ হেনগৎলে। ও.বি.সিশিংনা চাদা ৪৪ হেনগৎলে। অতল ইন্নোবেসন মিসনগী মখাদা অতল তিনকরিং লেব ১০,০০০ লিংখৎলে। মসিদা মহৈরোয় করোর ১ হেন্না শরুক য়ারে। হৌখিবা চহি ১০দা এ.আই.আই.এম.এস ১৬ অমসুং মেদিকেল কলেজ ৩১৫ লিংখৎলে। নর্সিং কলেজ ১৫৭ লিংখৎলে। এম.বি.বি.এস সিত মশিং শরুক অনি হেনগৎলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. হৌখিবা চহি ১০দা ঐগী সরকারনা তুরিজম সেক্তরদা অচৌবা থবক কয়া পায়খৎলে। ভারত্তা লৈবাক মনুংগী লমকোয়বা মীওইশিং অমসুং মপান লৈবাকশিংগী লমকোয়বা মীওইশিং মশিং হেনগৎলে। ঙসি মালেম অসিনা ভারত য়েংবা পাম্নরে। লম্বী-থোংগী ফিবম ফগৎলকপদগী তুরিজমগী থবকশু হেনগৎলক্লে। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা এয়রপোর্তশিং শেমগৎপা অসিনা খুদোংচাবশিং পীরে। হৌজিক অৱাং-নোংপোক্তা রেকোর্দ ওইনা লমকোয়বা মীওইশিং লাক্লে।
লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা লাইফমশিং অমসুং পুৱারিগী মফমশিং শেমগৎনবা ঐগী সরকারনা থবক পায়খৎলে। ভারতকী হেরিতেচ তুরিজমদা মালেম্না পাম্নরে। হৌখিবা চহিদা মীওই করোর ৮.৫ কাসি য়েংবা লাকখি। মীওই করোর ৫ হেন্না মহাকালদা চৎখি। মীওই লাখ ১৯ কেদার ধামদা চৎখি। প্রান প্রতিস্থাগী নুমিৎ মঙানিদা অযোধ্যা ধামদা ভক্তা লাখ ১৩ লাকখি।
ভারত অসি মীফমশিং অমসু একজিবিসনশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবা ঐগী সরকারনা হোৎনরি। মসিগীদমক ভারত মন্দাপাম, যাসোভুমি শেমগৎলে। তুংদা তুরিজম অসি থবক পীনবা অচৌবা সেক্তর অমা ওইরক্লগনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
34. ঐখোয়না লৈবাক অসিগী স্পোর্তস ইকোনোমিগা নহারোলশিংগী হৈশিংবা অমসুং থবক ফংবগা শম্নহল্লে। ঐগী সরকারনা হোৎনবদগী হৌজিক ভাত অচৌবা শান্নবগী শক্তি অমা ওইরক্লে। ঙসি নেসনেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতি লিংখৎলে। লৈবাক অসিদা সেন্তর ফোর এক্সলেন্স কয়া লিংখৎলে। মসিনা নহারোলশিং শান্নবা অসি শীনফম অমা ওইনা খন্নবা খুদোংচাবা পীগনি। শান্নবগী পোৎলমশিং পুথোকপদা মখল খুদিংমক্কী মতেং পাংলে।
হৌখিবা চহি ১০ দা ভারত্তা মালেমগী অচৌবা শান্নবগী থৌরম কয়া মাইপাক্না পাংথোকখ্রে। ঐখোয়গী নহারোলশিং বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা মতেং পাংনবা মেরা যুব ভারত লুপ শেম্লে। মসিদা নহারোল করোর ১ রোম শরুক য়ারে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. হৌখিবা চহি ৩ দা মালেমদা মুক্নবা কয়া উরে। ঐগী সরকারনা অৱাবা তারবা মতমদা ভারত অসি বিশ্বামিত্রা অমা ওইনা শেমগৎলে। মসিনা মরম ওইদুনা ভারত মালেমগী মরুপকী শক্তম লৌরিবা অসিনা ঙসিদি গ্লোবেল সাউথকী খোল্লাউ অমা ওইরে।
ঐগী সরকারনা সরকারগী থবকশিংদা মীয়াম হকথেংননা শরুক য়াহল্লে। মসি ভারতনা জি-২০ প্রসিদেন্ত ওইবা মনুংদা ঐখোয়না উবা ফংলে। ভারতনা জি-২০ অসি মীয়ামগা শম্নহল্লিবা অসি মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রি। ভারত শীনবা থুংনা অচৌবা থৌরম কয়া পাংথোক্তুনা মালেমদা ভারতকী অশেংবা শক্তি অদু উৎখ্রে। ভারত্তা পাংথোকখিবা জি-২০ মীফম অদু মালেম্না থাগৎনখি। নুপীশিংনা মাংজিল থাবা চাউখৎপা অমসুং ইনভাইরোনমেন্তগী ৱাফমশিংগী মতাংদা দিক্লারেসনগী য়ুম্ফম ওইখিবা অদু মালেম্না অমতা ওইনা য়ানখি। ঐখোয়না হোৎনবদগী অফ্রিকান য়ুনিন জি-২০গী মেম্বর ওইখি। মীফম মনুংদা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ কোরিদোর শেমগৎনবা লাউথোকখি। মসিনা ভারতকী সমুদ্রগী থবক হেনগৎহনগনি। গ্লোবেল বাইওফুয়েল এল্লাইন্স হৌদোকখিবা অসি অচৌবা থৌরম অমনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ভারতকী মপান লৈবাকশিংগী থৌশিল অসি হান্নগী খুদোংচাদবশিং অদু লৈত্রে। ঙসি ভারত মালেমগী লুপ কয়াদা ইকায়খুম্নরবা মেম্বর অমা ওইরে। ঙসি ভারতনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা মালেমদা মাংজিল থানা খোল্লাউ লাউরে।
মালেমগী খুদোংথিবা মতমদা ওপরেসন গঙ্গা, ওপরেসন কাভেরি অমসুং বন্দে ভারতগুম্বা থবকশিং পায়খৎতুনা ভারতমচাশিং অশোই-অঙাম থোক্তনা লৌথোকখি। মালেমদা ভারতকী য়োগ, প্রনায়ম অমসুং অয়ুর্বেদা শন্দোক্নবা ঐগী সরকারনা মখা তানা থবকশিং পায়খৎলি। হৌখিবা চহিদা য়ু.এন হেদক্বাতরদা লৈবাক ১৩৫গী মীহুৎশিং পুন্না য়োগ পাংথোকখি। ঐগী সরকারনা অনৌবা অয়ুস মিনিস্ত্রি লিংখৎলে। ভারত্তা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী অহানবা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিসনেল মেদিসিন লিংখৎলে।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
37. সভেত্যগী পুৱারিদা তুংগী চহিচা কয়াগী মশক তাক্কদবা তাঙ্কক অমা লাকই। চহি অসিগী জনুৱারি ২২ দা লৈবাক অসিনা নুমিৎ অদু উখ্রে। চহি চা কয়া ঙাইরক্লবা মতুংদা, অযোধ্যাদা মহাক্কী লাইশঙদা রাম লালা লেংশিনখ্রে। মসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াগী থাজবা অমসুং অনিংবগা মরী লৈনবা ৱাফম অমনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. অদোম্না ভারতমচা করোর কয়াগী অপাম্বশিংগী মহুৎশিল্লিবনি। ঙসি স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংদা লৈরিবা নহারোলশিংগী মঙলানশিং তোঙাল্লে। অমৃত কালগী মীরোলশিংগী মঙলানশিং মঙফাওনহনবা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কী থৌদাংনি। ঐখোয়গী অমৃত কালগী মীরোলগী মঙলান অসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপনি। মসিগীদমক ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিং,
1. ইকায়খুম্নরবা অতল জিনা হায়খি-
अपनी ध्येय-यात्रा में,
हम कभी रुके नहीं हैं।
किसी चुनौती के सम्मुख
कभी झुके नहीं हैं।
ভারতমচা করোর ১৪০গী মঙলানশিং মঙফাউন্নবা থাজবগা লোয়ননা ঐগী সরকার মাঙলোমদা চঙশিল্লি। ভারতকী খোঙচৎ অনৌবা সংসদ অসিনা মখা তানা থৌনা হাপকনি অমসুং অনৌবা অমসুং অফবা চৎনবীশিং শেমগৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপ কয়া ২০৪৭ দা হাওস অসিদা উনবা ফংলরোই। ঐখোয়গী থবক্তি তুংগী মীরোলশিংনা ঐখোয় নিংশিংহৌনবা থবক পাংথোকপনি।
ময়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
অদোম থাগৎচরি!
জয় হিন্দি !
জয় ভারত!

President's Secretariat
ADDRESS BY THE HON’BLE PRESIDENT OF India Smt. Droupadi Murmu to Parliament
31 JAN 2024 12:35PM by PIB Delhi
Honorable Members,
1. This is my first address in this new Parliament building. This magnificent building has been constructed at the beginning of “Azadi ka Amrit Kaal”.
It is imbued with the fragrance of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and is a testimony to India’s civilization and culture.
It also resonates with the resolve to respect our democratic and parliamentary traditions.
Moreover, it embodies the commitment to forge new traditions for the new India of the 21st century.
I am confident that this new building will be witness to productive dialogue on policies -- policies that will shape the development of ‘Viksit Bharat’ in the Amrit Kaal of our independence.
I extend my best wishes to all of you.
Honorable Members,
2. This year is also the 75th year of adoption of our Constitution.
During this period, Amrit Mahotsav, the celebration of 75 years of independence, was completed.
During this period, many programmes were organized across the country.
The country remembered its unsung freedom fighters.
After 75 years, the young generation relived that period of freedom struggle.
3. During this campaign:
• Amrit Kalash containing soil from every village of the country were brought to Delhi under the ‘Meri Maati, Mera Desh’ campaign.
• Over 2 lakh plaques were installed.
• More than three crore people took the oath of the ‘Panch Pran’.
• More than 70,000 Amrit Sarovars were built.
• Construction of more than two lakh “Amrit Vatikas” was completed.
• Over two crore trees were planted.
• More than 16 crore people uploaded their selfies with the Tricolour.
4. It was during the Amrit Mahotsav that,
• A statue of Netaji Subhash Chandra Bose was installed on “Kartavya Path”.
• A museum dedicated to all the Prime Ministers of the country was inaugurated in Delhi, the national capital.
• Shantiniketan and Hoysala Temple were included in the World Heritage List.
• Veer Bal Diwas was declared in the memory of “Sahibzaade”.
• Birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda was declared as “Janjatiya Gaurav Diwas”.
• August 14 was declared as “Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas” to commemorate the horrors of partition.
Honorable Members,
5. The past year has been full of historic achievements for India. During this period, there were many moments which enhanced the pride of our countrymen.
• Amidst serious global crises, India emerged as the fastest-growing major economy, consistently maintaining a growth rate of over 7.5 percent for two consecutive quarters.
• India became the first country to hoist its flag on the southern pole of the Moon.
• India successfully launched the Aditya Mission and its satellite reached a distance of 15 lakh kilometers away from Earth.
• Success of the historic G-20 Summit strengthened India’s global standing.
• India won more than 100 medals for the first time in Asian Games.
• We also won more than 100 medals in Para Asian Games.
• India got its largest sea-bridge, the Atal Setu.
• India got its first Namo Bharat train and the first Amrit Bharat train.
• India became the country with the fastest 5G rollout in the world.
• An Indian Airline company executed the world’s largest aircraft deal.
• Last year, my government has given government jobs to lakhs of youth in mission mode.
Honorable Members,
6. Over the past 12 months, my government introduced several important legislations.
These laws have been enacted with the cooperation of all parliamentarians.
These are laws that lay a strong foundation for the realization of vision of ‘Viksit Bharat’.
I appreciate all of you for having enacted the Nari Shakti Vandan Adhiniyam after a wait of three decades.
This has paved the way for ensuring greater participation of women in the Lok Sabha and the Legislative Assemblies.
This strengthens my government’s resolve for women-led development.
My government has continuously upheld its commitment to Reform, Perform and Transform.
The criminal justice system rooted in the era of slavery is now history. Now, justice takes precedence over punishment. The nation has got a new Nyaya Sanhita based on the principle of ‘Justice First’.
The Digital Personal Data Protection Act will make the digital space more secure.
“Anusandhan National Research Foundation Act” will strengthen research and innovation in the country.
The Jammu and Kashmir Reservation Act will ensure the right to representation to tribals there.
During this period the Central University Act was amended. This paved the way for setting up a Sammakka Sarakka Central Tribal University in Telangana.
Last year, 76 other old laws were also repealed.
My government is aware of the concerns of youth regarding irregularities in examinations.
Therefore, it has been decided to enact a new law to deal sternly with such malpractices.
Honorable Members,
7. Any nation can progress at a fast pace only when it overcomes the past challenges and invests maximum energy in the future.
Over the past 10 years, India has witnessed several such tasks being accomplished in the national interest, for which the people of the country were waiting for decades.
For centuries, there was an aspiration to construct the Ram Mandir. Today it is a reality.
There were doubts regarding the removal of Article 370 from Jammu and Kashmir. Those are now history.
This Parliament also enacted a strict law against ‘Triple Talaq’.
This Parliament also enacted a law to grant citizenship to persecuted minorities from our neighboring countries.
My government also implemented One Rank One Pension,
which was awaited for four decades. After implementation of OROP, the ex-servicemen have by now received approximately Rupees 1 lakh crore.
For the first time, a Chief of Defence Staff has been appointed for India’s defence forces.
Honorable Members,
8. The immortal lines of Utkalmani Pandit Gopabandhu Das inspire the sentiment of boundless patriotism. He had said,
मिशु मोर देह देश माटिरे,
देशबासी चालि जाआन्तु पिठिरे।
देशर स्वराज्य-पथे जेते गाड़,
पूरु तहिं पड़ि मोर मांस हाड़।
that is
Let my body dissolve in the soil of this country,
Let the countrymen ride on my back and go.
All the potholes that are there in the country’s path to independence,
Let them all be filled with my flesh and bones.
In these lines we see the pinnacle of duty and the ideal of Nation-First.
9. The achievements that are visible today are the outcome of the endeavors of last 10 years.
Since childhood, we have been hearing the slogan of ‘Garibi Hatao’. Now, for the first time in our lives, we are witnessing eradication of poverty on a massive scale.
According to NITI Aayog, in the last one decade of my Government, about 25 crore countrymen have been lifted out of poverty.
This is something that instills great confidence among the poor.
If the poverty of 25 crore people can be alleviated, then her poverty can also be alleviated.
10. If we look at various dimensions of the economy today, then it boosts our confidence that India is moving forward in the right direction, taking right decisions.
• In the last 10 years:
• We have seen India transform from “fragile five” to a “top five” economy.
• India’s exports have increased from about $450 billion to more than $775 billion.
• FDI flows have doubled.
• Sales of Khadi and Village Industries products have increased by more than 4 times.
• The number of people filing Income Tax Return has increased from about 3.25 crores to about 8.25 crores i.e., it has more than doubled.
• A decade ago:
• There were only a few hundred start-ups in the country which have grown to more than one lakh today.
• 94 thousand companies were registered in a year. Now this number has increased to 1 lakh 60 thousand.
• In December 2017, 98 lakh people used to pay GST, today their number is 1 crore 40 lakh.
• Around 13 crore vehicles were sold in the 10 years before 2014. In the last 10 years, countrymen have purchased more than 21 crore vehicles.
• About 2 thousand electric vehicles were sold in 2014-15. Whereas, till the month of December for the year 2023-24, about 12 lakh electric vehicles have been sold.
Honorable Members,
11. In the last decade, my government has made good governance and transparency the main foundation of every institution.
As a result of this, we have witnessed major economic reforms.
• During this period, Insolvency and Bankruptcy code was enacted in the country.
• The country now has One country One Tax law in the form of GST.
• My Government has also ensured macro-economic stability.
• In 10 years, Capex has increased 5 times to Rupees 10 lakh crore. Fiscal Deficit is also under control.
• Today, we have Forex reserves in excess of 600 billion US dollars.
• Our banking system, which was in a very bad shape earlier, has today become one of the strongest banking systems in the world.
• NPAs of banks which used to be in double digits in the past are today around only 4 percent.
• Make in India and Aatmanirbhar Bharat campaigns have become our strengths.
• Today, India is the world’s second-largest producer of mobile phones.
• During the last decade, there has been a five-fold increase in mobile phone manufacturing.
• A few years ago, India used to import toys, today India is exporting Made in India toys.
• India’s defence production has crossed Rupees one lakh crore.
• Today, every Indian feels proud on seeing the country’s indigenous aircraft carrier INS Vikrant.
• The combat aircraft Tejas is becoming the strength of our air force.
• The manufacturing of C-295 transport aircraft is going to take place in India.
• Modern aircraft engines will also be made in India.
• Defence corridors are being developed in Uttar Pradesh and Tamil Nadu.
• My government has ensured participation of the private sector in the defence sector.
• Our government has opened up the space sector also for young start-ups.
Honorable Members,
12. My government acknowledges the contribution of wealth creators and believes in the capabilities of India’s private sector.
We are committed to creating a conducive environment for doing business in India, and the government is consistently working towards this goal.
• There has been consistent improvement in Ease of Doing Business.
• More than 40,000 compliances have been removed or simplified in the last few years.
• 63 provisions in the Companies Act and Limited Liability Partnership Act have been removed from the list of criminal offences.
• The Jan Vishwas Act has decriminalized 183 provisions under various laws.
• A Mediation law has been enacted for amicable resolution of disputes outside the court.
• Forest and Environment Clearances now take less than 75 days whereas it used to take 600 days earlier.
• Faceless Assessment Scheme has brought greater transparency in tax administration.
Honorable Members,
13. Our MSME sector is also benefiting enormously from reforms.
As you are aware, today, crores of citizens are working in MSMEs.
Our government is working with full commitment to empower the MSMEs and small entrepreneurs.
• The definition of MSMEs has been expanded.
• Investment and turnover have been added in the new definition.
• Presently, approximately 3.5 crore MSMEs are registered on the Udyam and Udyam Assist Portal.
• Under the Credit Guarantee Scheme for MSMEs, guarantees of nearly Rupees 5 lakh crore have been sanctioned in the last few years.
• This is over six times higher than the amount provided in the preceding decade before 2014.
Honorable Members,
14. Another significant reform of my government is the creation of Digital India. Digital India has made life and business much easier in India.
Today, the whole world acknowledges this as a great achievement of India. Even developed countries do not have a digital system like India has.
It was beyond the imagination of some people that, even in villages, routine buying and selling will be done digitally.
• Today, 46 percent of the world’s total real-time digital transactions take place in India.
• A record 1200 crore transactions were done through UPI last month.
• This amounts to a record transaction of Rupees 18 lakh crore.
• Other countries of the world are also now providing the facility of transactions through UPI.
• Digital India has made banking more convenient and disbursement of loans easier.
• The trinity of Jan Dhan Aadhar Mobile (JAM) has helped curb corruption.
• My government has so far transferred Rupees 34 lakh crore through DBT.
• Thanks to Jan Dhan Aadhar Mobile (JAM), about 10 crore fake beneficiaries have been weeded out from the system.
• This has helped prevent Rupees 2.75 lakh crore from going into wrong hands.
• The facility of DigiLocker is also making life easier. More than 6 billion documents have so far been issued to its users.
• Digital Health IDs of around 53 crore people have been created under Ayushman Bharat Health Account.
Honorable Members,
15. Along with digital, there has been record investment in physical infrastructure. Today, infrastructure is being built in India, the kind of which every Indian used to dream about.
In the last 10 years:
• Nearly 3.75 lakh kilometers of new roads have been built in the villages.
• The length of National Highways has increased from 90 thousand kilometers to 1 lakh 46 thousand kilometers.
• The length of four-lane national highways has increased 2.5 times.
• The length of the high-speed corridor was 500 kilometers earlier, is now 4 thousand kilometers.
• The number of airports has doubled from 74 to 149.
• Cargo handling capacity at major ports of the country has doubled.
• The number of broadband users has increased 14 times.
• Nearly 2 lakh village panchayats of the country have been connected with optical fiber.
• More than 4 lakh common service centers have been opened in villages. These have become a major source of employment.
• 10,000 kilometers of gas pipeline has been laid in the country.
• One Nation, One Power Grid has improved power transmission in the country.
• One Nation, One Gas Grid is boosting gas-based economy.
• The metro facility, limited to only 5 cities is now in 20 cities.
• More than 25 thousand kilometers of railway tracks were laid. This is more than the total length of railway tracks in many developed countries.
• India is very close to 100% electrification of railways.
• During this period, semi high-speed trains have been started for the first time in India.
• Today Vande Bharat trains are running on more than 39 routes.
• More than 1300 railway stations are being transformed under Amrit Bharat Station Scheme.
Honorable Members,
16. My government believes that the grand edifice of a ‘Viksit Bharat’ will be erected on 4 strong pillars.
These pillars are - youth power, women power, farmers and poor.
Their situation and dreams are similar in every part and every section of society in the country.
My government is, therefore, working tirelessly to empower these four pillars.
My government has spent a significant portion of the tax revenues to empower these pillars.
• 4 crore 10 lakh poor families have got their own pucca houses. About Rupees 6 lakh crore have been spent on this initiative.
• For the first time, piped water has reached about 11 crore rural families.
• Around Rupees 4 lakh crore are being spent for this.
• 10 crore Ujjwala gas connections have by now been provided.
• These beneficiary sisters are also being provided cooking gas at very cheap rates.
• Government has spent around Rupees 2.5 lakh crore on this scheme.
• Since the outbreak of coronavirus pandemic, 80 crore countrymen are being given free ration.
• This facility has now been extended for another 5 years.
• An additional Rupees 11 lakh crore would be spent on this.
• My government’s endeavour is to ensure speedy saturation under every scheme. No eligible person should remain deprived.
• With this objective, Viksit Bharat Sankalp Yatra has been underway since 15th November. So far, around 19 crore citizens have participated in this yatra.
Honorable Members,
17. In the last few years, the world has witnessed two major wars and faced a global pandemic like Corona.
Despite such global crises, my government has managed to keep inflation in the country under control, preventing additional burden on our countrymen.
In the 10 years prior to 2014, the average inflation rate was over 8 percent. However, the average inflation rate has been maintained at 5 percent in the last decade.
My government’s endeavour has been to increase savings in the hands of ordinary citizens.
• Earlier, Income Tax in India was levied on income of Rupees 2 lakh and above.
• Today in India, there is no tax on income up to Rupees 7 lakh.
• Due to tax exemptions and reforms, Indian taxpayers have saved about Rupees 2.5 lakh crore in the last 10 years.
• In addition to the Ayushman Bharat scheme, the central government is also providing free treatment in various hospitals. This has helped country’s citizens save nearly Rupees three and a half lakh crore.
• Jan Aushadhi Kendras have helped our countrymen save about Rupees 28 thousand crore on purchase of medicines.
• Prices of coronary stents, knee implants, cancer medicines have also been reduced. Due to this, patients are saving approximately Rupees 27 thousand crore every year.
• My government is also running a programme to provide free dialysis to kidney patients. More than 21 lakh patients are availing this facility every year. This has helped patients save Rupees one lakh every year.
• My government has spent nearly Rupees 20 lakh crore so that poor people continue to receive subsidized rations.
• Railways gives about 50 percent discount on every passenger travelling by Indian Railways. Due to this, poor and middle class passengers save Rupees 60 thousand crore every year.
• The poor and middle class are getting air tickets at lower prices. Under the UDAN scheme, the poor and middle class have saved more than Rupees three thousand crore on air tickets.
• Thanks to the LED bulb scheme, there has been a saving of over Rupees 20,000 crore in electricity bills.
• Under Jeevan Jyoti Bima Yojana and Suraksha Bima Yojana, poor people have received over Rupees 16,000 crore in claims.
Honorable Members,
18. My government is working at every level to strengthen Nari Shakti.
This year’s Republic Day Parade was also dedicated to women empowerment.
In this parade, the world once again witnessed the capability of our daughters.
My government has enlarged the role of daughters everywhere - in water, land, sky and space.
We all are aware what economic independence means for women.
My government has made relentless efforts to enhance women’s economic participation.
• Today about 10 crore women are associated with Self-help groups.
• Bank loans worth Rupees 8 lakh crore and financial assistance worth Rupees 40 thousand crores have been disbursed to these groups.
• The government is implementing a campaign to make 2 crore women Lakhpati Didis.
• 15 thousand drones are being provided to groups under NAMO Drone Didi scheme.
• Increasing maternity leave from 12 weeks to 26 weeks has greatly benefited lakhs of women of the country.
• Our government has granted permanent commission to women for the first time in the Armed Forces.
• For the first time, women cadets have been given admission in Sainik Schools and National Defence Academy.
• Today, women are also fighter pilots and are also commanding naval ships for the first time.
• Out of more than 46 crore loans extended under Mudra Yojana, more than 31 crore loans have been given to women.
• Crores of women have become self-employed by availing benefits under this scheme.
Honorable Members,
19. My government is laying stress on making farming more profitable. Our aim is to reduce the cost of farming while increasing profits.
For the first time, my government has given priority to over 10 crore small farmers in the country’s agricultural policy and schemes.
• Under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme, farmers have received over Rupees 2 lakh 80 thousand crore so far.
• Over the past 10 years, there has been a threefold increase in easy loans for farmers from banks.
• Under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, farmers paid a premium of Rupees 30 thousand crore. In return, they have received a claim of Rupees 1.5 lakh crore.
• In the last 10 years, farmers have received nearly Rupees 18 lakh crore as MSP (Minimum Support Price) for paddy and wheat crops.
• This is 2.5 times more than the preceding 10 years before 2014.
• Previously, the government procurement of oilseeds and pulses crops was negligible.
• In the last decade, farmers producing oilseeds and pulses have received over Rupees 1.25 lakh crore as MSP.
• It is our government that has formulated the Agricultural Export Policy in the country for the first time.
• This has led to agricultural exports reaching up to Rupees 4 lakh crore.
• In 10 years, more than Rupees 11 lakh crore have been spent to provide fertilizers to farmers at affordable prices.
• My government has established more than 1.75 lakh Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendra.
• So far, around 8,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been formed.
• My government is promoting cooperatives in agriculture. Therefore, a Ministry of Cooperation has been established for the first time in the country.
• The world’s largest Grain Storage plan has been launched in the cooperative sector.
• In villages where there are no cooperative societies, 2 lakh societies are being established.
• Schemes worth more than Rupees 38 thousand crore are being implemented in the fisheries sector, due to which fish production has increased from 95 lakh metric tonnes to 175 lakh metric tonnes i.e. almost doubled in the last ten years.
• Inland fisheries production has increased from 61 lakh metric tonnes to 131 lakh metric tonnes.
• Exports in fisheries sector has more than doubled i.e., increase from Rupees 30 thousand crore to Rupees 64 thousand crore.
• For the first time in the country, livestock farmers and fishermen have been given the benefit of Kisan Credit Card.
• In the last decade, per capita milk availability has increased by 40 percent.
• The first free vaccination campaign is underway to protect animals from foot and mouth diseases.
• So far, more than 50 crore doses have been administered to animals in four phases.
Honorable Members,
20. All these public welfare schemes are not just services. These are having a positive impact on the life cycle of the citizens of the country.
The outcomes of my government’s schemes have been the subject of studies by various government and non-government organizations.
The outcomes of these schemes have been impactful and will serve as inspiring examples for every country engaged in combating poverty.
Studies conducted by various institutions in recent years have found that:
• Construction of 11 crore toilets and elimination of open defecation have prevented incidence of many diseases.
• As a result, every poor household in the urban area is saving up to Rupees 60 thousand per year on medical expenses.
• Supply of piped drinking water is saving lives of lakhs of children every year.
• Construction of pucca houses under the PM Awas Yojana has enhanced the social status and dignity of the beneficiary families.
• Education of children in families having ‘pucca’ houses has improved and has resulted in a decline in the dropout rates.
• Under the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan, 100 percent institutional deliveries are taking place in the country today. This has resulted in a sharp decline in maternal mortality rate.
• According to another study, incidence of serious diseases has reduced in the Ujjwala beneficiary families.
Honorable Members,
21. My government is focussed on human-centric development. The dignity of every citizen is paramount for us. This is our idea of social justice. This is also the spirit of every article of the Constitution of India.
For a long time there was discussion only on rights. We also stressed on the duties of the government. This has awakened a sense of duty among the citizens also. Today, a feeling has been generated that performance of one’s duties ensures a guarantee of one’s rights.
My government has also cared for those who have so far been away from the development stream. During the last 10 years, thousands of tribal villages have been provided with electricity and road connectivity for the first time. Lakhs of tribal families have now started getting piped water supply. Under a special campaign, my government is also providing 4G internet connectivity to thousands of villages inhabited largely by tribals. Establishment of Van Dhan Kendras and MSP on more than 90 forest produce have immensely benefitted the tribals.
For the first time, my government has focused on development of the particularly vulnerable tribal groups. PM Janman Yojana with an outlay of around Rupees 24 thousand crore has been launched for these groups. Generations of tribal families have been afflicted with sickle cell anemia. For the first time, a national mission has been launched to address this. So far, about one crore forty lakh people have been screened under this mission.
My government has also launched the ‘Sugamya Bharat Abhiyan’ for the “Divyangjan”. Textbooks in Indian Sign Language have also been made available.
A law has also been enacted to give a respectable position to transgender persons in the society and protect their rights.
Honorable Members,
22. It is difficult to imagine daily life without Vishwakarma families. These families pass on their skills from generation to generation. However, due to lack of government support, our Vishwakarma companions were facing a difficult time. My government has also taken care of such Vishwakarma families. So far, more than 84 lakh people have connected with the PM Vishwakarma Yojana.
For many decades, our friends working as street vendors were also left to their fate. My government has given them access to banking system through PM SVANidhi Yojana. So far, an amount of more than Rupees 10,000 crore has been given as loans. Reposing trust in them, government gave collateral-free loans. Cementing this trust, most of the people not only repaid the loan but also availed the next installment. Majority of the beneficiaries are Dalits, backward classes, tribals and women.
Honorable Members,
23. My government guided by the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”, is committed to provide fair opportunities to every section of the society.
• For the first time, benefit of reservation has been extended to persons belonging to economically weaker sections of the general category.
• 27 percent reservation has been introduced under central quota for OBCs in under graduate and postgraduate medical courses.
• Constitutional status has been granted to National Commission for Backward Classes.
• 5 places associated with Baba Saheb Ambedkar have been developed as Panchteerth.
• 10 museums dedicated to tribal freedom fighters are being built across the country.
Honorable Members,
24. My government has, for the first time, brought development to areas, which remained neglected for decades. The villages adjoining our borders were viewed as the last villages of the country. We recognized them as the first villages of the country. In order to develop these villages, Vibrant Village Programme has been started.
Our remote and faraway islands like Andaman-Nicobar and Lakshadweep were also deprived of development. My government has developed modern facilities on these islands too. Roads, air connectivity and high speed internet facilities have been provided there. Just a few weeks ago, Lakshadweep was also connected with underwater optical fiber. This will benefit the local population as well as tourists.
Under the Aspirational Districts Programme, our government has laid emphasis on development of more than hundred districts of the country. In the wake of its success, the government has also launched the Aspirational Blocks Programme. Special focus is now being given on development of these blocks of the country which had lagged behind.
Honorable Members,
25. Today my government is building modern infrastructure along the entire border. This work should have been done long ago on priority basis. Be it terrorism or expansionism, our forces today are giving a befitting response.
The tangible results of my government’s efforts to strengthen internal security are visible to us.
• There is a sense of security in Jammu and Kashmir today.
• The earlier deserted look of marketplaces due to strike has been replaced by the hustle and bustle of crowded markets.
• There has been significant reduction in the incidents of separatism in the North East.
• Many organizations have taken steps towards permanent peace.
• Naxal affected areas have shrunk and there has been a steep decline in Naxal violence.
Honorable Members,
26. This is the time for India to script the future for the coming centuries. Our ancestors have bequeathed us a legacy spanning thousands of years. Even today, we remember with pride the exceptional achievements of our ancestors. Today’s generation should also build a lasting legacy that will be remembered for centuries.
Hence, my government is now working on a grand vision.
This vision also has a programme for the next 5 years. It also has a roadmap for the next 25 years. For us, the vision of Viksit Bharat is not limited to economic prosperity alone. We are giving equal importance to social, cultural and strategic strengths. Without them, the development and economic prosperity would not be permanent. The decisions of the last decade have also been taken with this objective in mind. Many more steps are being taken keeping this goal in mind.
Honorable Members,
27. Today every agency in the world is assured of India’s rapid development. The assessments of the national and international agencies are based on India’s policies. Record investments in infrastructure and policy reforms are further boosting investors’ confidence. The preference of Indians for a stable and strong government with full majority has also renewed the confidence of the world.
Today the world believes that only India can strengthen the global supply chain. That is why India is also today taking major steps in this direction. A strong network of MSMEs is being developed in the country.
My government has started PLI schemes for 14 sectors. Under this scheme, production of around Rupees 9 lakh crore has taken place so far. This has generated lakhs of new employment and self-employment opportunities in the country.
PLI is also benefiting the electronic, pharma, food processing and medical devices sectors. Production has started in dozens of projects related to medical devices. My government has also developed 3 bulk drug parks in the country.
Honorable Members,
28. Today Made in India has become a global brand. Now, the world is much enthused about our Make in India policy. The world is appreciating the objective of “Atma Nirbhar Bharat”. Today companies from all over the world are excited about the emerging sectors in India. This is illustrated by investment in the semiconductor sector. Electronics and automobile sectors also stand to benefit significantly from the semiconductor sector.
My government is promoting green mobility in a big way. Lakhs of electric vehicles have been manufactured in the country in the last few years alone. We have now taken steps even for manufacturing of big aircrafts in India. Crores of new jobs will be created in the manufacturing sector in the coming days.
Honorable Members,
29. Today world over, there is a special demand for products which are environment friendly. That is why my government is emphasizing on Zero Effect Zero Defect. We are now giving a lot of focus to green energy.
• In 10 years, non-fossil fuel based energy capacity has increased from 81 Gigawatt to 188 Gigawatt.
• During this period, solar power capacity has increased by 26 times.
• Similarly, Wind power capacity has doubled.
• We are placed at fourth position in the world in terms of Renewable Energy Installed Capacity.
• We are ranked fourth in Wind Power capacity.
• We are at fifth position in Solar Power capacity.
• India has set a target of achieving 50 percent of its electric power installed capacity from non-fossil fuels by 2030.
• In the last 10 years, 11 new solar parks have been built. Today, work is in progress on 9 solar parks.
• Just a few days ago, a new scheme for solar rooftop installations has been launched. 1 crore families will be provided assistance under this scheme. This will also reduce people’s electricity bills and surplus electricity generated will be purchased in the power market.
• Work is also being done at a very fast pace in the field of nuclear energy. My government has approved 10 new nuclear power plants.
• India is also progressing at a fast pace in the field of Hydrogen energy. So far, we have started two projects in Ladakh and Daman-Diu.
• My government has done unprecedented work in the field of Ethanol. The country has achieved the target of 12 percent Ethanol blending. The target of 20 percent ethanol blending is also going to be accomplished very soon. This will increase the income of our farmers. Till now, government companies have procured Ethanol worth more than Rupees one lakh crore. All these efforts will reduce dependence on foreign countries for our energy needs. Just a few days ago, oil production has started in a new block in the Bay of Bengal. This is a big achievement for the country.
Honorable Members,
30. The quantity of important minerals in the earth is limited. That is why my government is encouraging circular economy. India’s first ‘Vehicle Scrappage Policy’ also seeks to achieve this aim.
It is also important to explore prospects of minerals through deep sea mining. Deep Ocean Mission has been started with this goal in mind. This mission will also better our understanding of marine life. India’s ‘Samudrayaan’ is engaged in research on this.
My government is engaged in making India a major space power in the world. It is a means to improve human life. Besides, this also attempts to increase India’s share in the space economy. Major decisions have been taken to expand India’s space programme. This has led to the formation of many new space startups. The day is not far when India’s Gaganyaan will reach space.
Honorable Members,
31. My government has made India one of the world’s leading digital economies. This has provided employment to crores of youth.
It is our endeavour that India remains at the forefront of the world in the fourth industrial revolution.
My government is working on Artificial Intelligence mission. This will provide new opportunities to the youth of India. This will open avenues for new startups. This will bring revolutionary changes in the fields of agriculture, health and education.
My government has also approved the National Quantum Mission. Quantum computing will develop a new age digital infrastructure. Now work is in progress to ensure that India remains ahead in this.
Honorable Members,
32. My government is continuously taking new initiatives for the education and skill development of India’s youth. For this, a new National Education Policy was framed and is being implemented rapidly.
In the National Education Policy, emphasis has been laid on education in mother tongue and Indian languages. Teaching of subjects like engineering, medical, law has been started in Indian languages.
To provide quality education to school students, my government is working on more than 14,000 ‘PM Shri Vidyalayas’. Out of these, more than 6000 schools have started functioning.
The dropout rate in the country has reduced due to efforts of my government. The enrolment of girls in higher education has increased. Enrolment of Scheduled Caste students has increased by about 44%, that of Scheduled Tribe students by more than 65% and that of OBC by more than 44%.
Under Atal Innovation Mission, 10,000 Atal Tinkering Labs have been established to promote innovation. More than 1 crore students are involved in it.
There were 7 AIIMS and less than 390 medical colleges in the country upto 2014, while, in the last decade 16 AIIMS and 315 medical colleges have been established.
157 nursing colleges are also being established.
In the past decade, the number of MBBS seats has more than doubled.
Honorable Members,
33. Tourism is a big sector providing employment to the youth. In the last 10 years, my government has done unprecedented work in the field of tourism. Along with the number of domestic tourists in India, the number of foreign tourists coming to India has also increased.
The reason for the growth in the tourism sector is owed to India’s growing stature. Today the world wants to explore and know India. Apart from this, the scope of tourism has also increased due to excellent connectivity. Building of airports at various places is also advantageous. Now, North East is witnessing record tourist arrivals. Now there is heightened excitement about Andaman-Nicobar and Lakshadweep islands.
My government has laid emphasis on the development of pilgrimage destinations and historical sites across the country. This has now made pilgrimage in India easier. At the same time, there is a growing interest in the world towards heritage tourism in India. In the last one year 8.5 crores of people have visited Kashi. More than 5 crores of people have visited Mahakaal. More than 19 lakh people have visited Kedar Dham. In the 5 days of “Pran Pratishtha” 13 lakh devotees have visited Ayodhya Dham itself. There is unprecedented expansion of facilities at pilgrimage sites in every part of India, East-West-North-South.
My government also wants to make India a leading destination for meetings and exhibitions related sectors. For this, facilities like Bharat Mandapam, Yashobhoomi have been created. In near future, tourism will become a major source of employment.
Honorable Members,
34. We are strengthening the sports economy to connect the country’s youth with skills and employment. My government has given unprecedented support to sports and sportspersons. Today India is moving towards becoming a great sporting power.
Along with the players, today we are also emphasizing on other areas related to sports. Today National Sports University has been established. We have developed dozens of Centers of Excellence in the country. This will provide youth an opportunity to choose sports as a profession. All kinds of assistance is also being provided to the sports goods industry.
In the last 10 years, India has successfully organized international sports events related to many sports.
‘Mera Yuva Bharat’ Organization has been formed to motivate our youth to contribute for building a ‘Viksit Bharat’ and to instill among them a sense of duty and spirit of service. So far, about 1 crore youth have joined this initiative.
Honorable Members,
35. We have seen the advantage of having a strong government during a period of upheaval. The world has been in a turmoil in the last 3 years. There are many conflicts raging in different parts of the world. My government has established India as a Vishwa-Mitra in these difficult times. It is because of India’s role as Vishwa-Mitra that we have become the voice of the Global South today.
In the last 10 years, another conventional way of thinking has been changed. Earlier, events related to diplomacy were confined to the corridors of Delhi. My government has ensured direct participation of the public in this also. We saw a great example of this during India’s G-20 presidency. The way India connected the G-20 with the public was unprecedented. The world was introduced to the real potential of India through programmes held across the country. Jammu and Kashmir and North East witnessed such big international events for the first time.
The whole world appreciated the historic G-20 Summit held in India. The unanimous adoption of the Delhi Declaration even in a fractured environment is historic. India’s vision from ‘women led development’ to environmental issues has become the basis of the declaration.
Our efforts to secure permanent membership of the African Union in the G-20 have also been appreciated. During this conference, the development of India - Middle East - Europe Corridor was announced. This corridor will further strengthen India’s maritime capability. The launch of the Global Biofuel Alliance is also a big event. Such steps are expanding India’s role in solving global problems.
Honorable Members,
36. Even in this era of global disputes and conflicts, my government has firmly placed India’s interests before the world. The scope of India’s foreign policy today has gone far beyond the constraints of the past. Today India is a respected member of many global organizations. Today India is a leading voice in the world against terrorism.
Today India responds strongly and takes initiatives for the humanity caught in crises. Wherever there is a crisis in the world today, India tries to respond promptly. My government has instilled new confidence in Indians working across the world. Wherever crisis occurred, we have evacuated every Indian safely through campaigns like Operation Ganga, Operation Kaveri, Vande Bharat.
My government has made continuous efforts to propagate the Indian traditions of Yoga, Pranayam and Ayurveda to the entire world. Last year, representatives of 135 countries did yoga together at the United Nations Headquarters. This is a record in itself. My government has set-up a new Ministry for development of Ayush. The World Health Organization’s first Global Centre for Traditional Medicine is being established in India.
Honorable Members,
37. There come junctures in the history of civilizations, which shape the future for the coming centuries. There have been many such defining moments in the history of India also.
This year, on January 22, the country witnessed a similar epochal moment.
After waiting for centuries, Ram Lalla has now been enshrined in his grand temple in Ayodhya.
This was a matter of aspirations and faith for crores of our countrymen and the resolution of this has been accomplished in a harmonious manner.
Honorable Members,
38. You all represent the aspirations of crores of Indians. The dreams of the youth in schools and colleges today are completely different. It is the responsibility of all of us to leave no stone unturned to fulfill the dreams of the Amrit generation. Viksit Bharat will fulfill the dreams of our Amrit generation. For this, we all have to work together to achieve success in this endeavour.
Honorable Members,
39. Respected Atal ji had said—
अपनी ध्येय-यात्रा में,
हम कभी रुके नहीं हैं।
किसी चुनौती के सम्मुख
कभी झुके नहीं हैं।
My government is moving ahead with the guarantee of fulfilling the dreams of 140 crore countrymen.
I have full faith that this new Parliament House will continue to give strength to India’s aspirational journey and create new and healthy traditions.
Many friends will not be in this House to witness the year 2047. But our legacy should be such that the future generations remember us.
Best wishes to all of you!
Thank you!
Jai Hind!
Jai Bharat!