President's Secretariat
ADDRESS BY THE HON’BLE PRESIDENT OF India Smt. Droupadi Murmu to Parliament
31 JAN 2024 12:35PM by PIB Delhi
Honorable Members,
1. This is my first address in this new Parliament building. This magnificent building has been constructed at the beginning of “Azadi ka Amrit Kaal”.
It is imbued with the fragrance of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and is a testimony to India’s civilization and culture.
It also resonates with the resolve to respect our democratic and parliamentary traditions.
Moreover, it embodies the commitment to forge new traditions for the new India of the 21st century.
I am confident that this new building will be witness to productive dialogue on policies -- policies that will shape the development of ‘Viksit Bharat’ in the Amrit Kaal of our independence.
I extend my best wishes to all of you.
Honorable Members,
2. This year is also the 75th year of adoption of our Constitution.
During this period, Amrit Mahotsav, the celebration of 75 years of independence, was completed.
During this period, many programmes were organized across the country.
The country remembered its unsung freedom fighters.
After 75 years, the young generation relived that period of freedom struggle.
3. During this campaign:
• Amrit Kalash containing soil from every village of the country were brought to Delhi under the ‘Meri Maati, Mera Desh’ campaign.
• Over 2 lakh plaques were installed.
• More than three crore people took the oath of the ‘Panch Pran’.
• More than 70,000 Amrit Sarovars were built.
• Construction of more than two lakh “Amrit Vatikas” was completed.
• Over two crore trees were planted.
• More than 16 crore people uploaded their selfies with the Tricolour.
4. It was during the Amrit Mahotsav that,
• A statue of Netaji Subhash Chandra Bose was installed on “Kartavya Path”.
• A museum dedicated to all the Prime Ministers of the country was inaugurated in Delhi, the national capital.
• Shantiniketan and Hoysala Temple were included in the World Heritage List.
• Veer Bal Diwas was declared in the memory of “Sahibzaade”.
• Birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda was declared as “Janjatiya Gaurav Diwas”.
• August 14 was declared as “Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas” to commemorate the horrors of partition.
Honorable Members,
5. The past year has been full of historic achievements for India. During this period, there were many moments which enhanced the pride of our countrymen.
• Amidst serious global crises, India emerged as the fastest-growing major economy, consistently maintaining a growth rate of over 7.5 percent for two consecutive quarters.
• India became the first country to hoist its flag on the southern pole of the Moon.
• India successfully launched the Aditya Mission and its satellite reached a distance of 15 lakh kilometers away from Earth.
• Success of the historic G-20 Summit strengthened India’s global standing.
• India won more than 100 medals for the first time in Asian Games.
• We also won more than 100 medals in Para Asian Games.
• India got its largest sea-bridge, the Atal Setu.
• India got its first Namo Bharat train and the first Amrit Bharat train.
• India became the country with the fastest 5G rollout in the world.
• An Indian Airline company executed the world’s largest aircraft deal.
• Last year, my government has given government jobs to lakhs of youth in mission mode.
Honorable Members,
6. Over the past 12 months, my government introduced several important legislations.
These laws have been enacted with the cooperation of all parliamentarians.
These are laws that lay a strong foundation for the realization of vision of ‘Viksit Bharat’.
I appreciate all of you for having enacted the Nari Shakti Vandan Adhiniyam after a wait of three decades.
This has paved the way for ensuring greater participation of women in the Lok Sabha and the Legislative Assemblies.
This strengthens my government’s resolve for women-led development.
My government has continuously upheld its commitment to Reform, Perform and Transform.
The criminal justice system rooted in the era of slavery is now history. Now, justice takes precedence over punishment. The nation has got a new Nyaya Sanhita based on the principle of ‘Justice First’.
The Digital Personal Data Protection Act will make the digital space more secure.
“Anusandhan National Research Foundation Act” will strengthen research and innovation in the country.
The Jammu and Kashmir Reservation Act will ensure the right to representation to tribals there.
During this period the Central University Act was amended. This paved the way for setting up a Sammakka Sarakka Central Tribal University in Telangana.
Last year, 76 other old laws were also repealed.
My government is aware of the concerns of youth regarding irregularities in examinations.
Therefore, it has been decided to enact a new law to deal sternly with such malpractices.
Honorable Members,
7. Any nation can progress at a fast pace only when it overcomes the past challenges and invests maximum energy in the future.
Over the past 10 years, India has witnessed several such tasks being accomplished in the national interest, for which the people of the country were waiting for decades.
For centuries, there was an aspiration to construct the Ram Mandir. Today it is a reality.
There were doubts regarding the removal of Article 370 from Jammu and Kashmir. Those are now history.
This Parliament also enacted a strict law against ‘Triple Talaq’.
This Parliament also enacted a law to grant citizenship to persecuted minorities from our neighboring countries.
My government also implemented One Rank One Pension,
which was awaited for four decades. After implementation of OROP, the ex-servicemen have by now received approximately Rupees 1 lakh crore.
For the first time, a Chief of Defence Staff has been appointed for India’s defence forces.
Honorable Members,
8. The immortal lines of Utkalmani Pandit Gopabandhu Das inspire the sentiment of boundless patriotism. He had said,
मिशु मोर देह देश माटिरे,
देशबासी चालि जाआन्तु पिठिरे।
देशर स्वराज्य-पथे जेते गाड़,
पूरु तहिं पड़ि मोर मांस हाड़।
that is
Let my body dissolve in the soil of this country,
Let the countrymen ride on my back and go.
All the potholes that are there in the country’s path to independence,
Let them all be filled with my flesh and bones.
In these lines we see the pinnacle of duty and the ideal of Nation-First.
9. The achievements that are visible today are the outcome of the endeavors of last 10 years.
Since childhood, we have been hearing the slogan of ‘Garibi Hatao’. Now, for the first time in our lives, we are witnessing eradication of poverty on a massive scale.
According to NITI Aayog, in the last one decade of my Government, about 25 crore countrymen have been lifted out of poverty.
This is something that instills great confidence among the poor.
If the poverty of 25 crore people can be alleviated, then her poverty can also be alleviated.
10. If we look at various dimensions of the economy today, then it boosts our confidence that India is moving forward in the right direction, taking right decisions.
• In the last 10 years:
• We have seen India transform from “fragile five” to a “top five” economy.
• India’s exports have increased from about $450 billion to more than $775 billion.
• FDI flows have doubled.
• Sales of Khadi and Village Industries products have increased by more than 4 times.
• The number of people filing Income Tax Return has increased from about 3.25 crores to about 8.25 crores i.e., it has more than doubled.
• A decade ago:
• There were only a few hundred start-ups in the country which have grown to more than one lakh today.
• 94 thousand companies were registered in a year. Now this number has increased to 1 lakh 60 thousand.
• In December 2017, 98 lakh people used to pay GST, today their number is 1 crore 40 lakh.
• Around 13 crore vehicles were sold in the 10 years before 2014. In the last 10 years, countrymen have purchased more than 21 crore vehicles.
• About 2 thousand electric vehicles were sold in 2014-15. Whereas, till the month of December for the year 2023-24, about 12 lakh electric vehicles have been sold.
Honorable Members,
11. In the last decade, my government has made good governance and transparency the main foundation of every institution.
As a result of this, we have witnessed major economic reforms.
• During this period, Insolvency and Bankruptcy code was enacted in the country.
• The country now has One country One Tax law in the form of GST.
• My Government has also ensured macro-economic stability.
• In 10 years, Capex has increased 5 times to Rupees 10 lakh crore. Fiscal Deficit is also under control.
• Today, we have Forex reserves in excess of 600 billion US dollars.
• Our banking system, which was in a very bad shape earlier, has today become one of the strongest banking systems in the world.
• NPAs of banks which used to be in double digits in the past are today around only 4 percent.
• Make in India and Aatmanirbhar Bharat campaigns have become our strengths.
• Today, India is the world’s second-largest producer of mobile phones.
• During the last decade, there has been a five-fold increase in mobile phone manufacturing.
• A few years ago, India used to import toys, today India is exporting Made in India toys.
• India’s defence production has crossed Rupees one lakh crore.
• Today, every Indian feels proud on seeing the country’s indigenous aircraft carrier INS Vikrant.
• The combat aircraft Tejas is becoming the strength of our air force.
• The manufacturing of C-295 transport aircraft is going to take place in India.
• Modern aircraft engines will also be made in India.
• Defence corridors are being developed in Uttar Pradesh and Tamil Nadu.
• My government has ensured participation of the private sector in the defence sector.
• Our government has opened up the space sector also for young start-ups.
Honorable Members,
12. My government acknowledges the contribution of wealth creators and believes in the capabilities of India’s private sector.
We are committed to creating a conducive environment for doing business in India, and the government is consistently working towards this goal.
• There has been consistent improvement in Ease of Doing Business.
• More than 40,000 compliances have been removed or simplified in the last few years.
• 63 provisions in the Companies Act and Limited Liability Partnership Act have been removed from the list of criminal offences.
• The Jan Vishwas Act has decriminalized 183 provisions under various laws.
• A Mediation law has been enacted for amicable resolution of disputes outside the court.
• Forest and Environment Clearances now take less than 75 days whereas it used to take 600 days earlier.
• Faceless Assessment Scheme has brought greater transparency in tax administration.
Honorable Members,
13. Our MSME sector is also benefiting enormously from reforms.
As you are aware, today, crores of citizens are working in MSMEs.
Our government is working with full commitment to empower the MSMEs and small entrepreneurs.
• The definition of MSMEs has been expanded.
• Investment and turnover have been added in the new definition.
• Presently, approximately 3.5 crore MSMEs are registered on the Udyam and Udyam Assist Portal.
• Under the Credit Guarantee Scheme for MSMEs, guarantees of nearly Rupees 5 lakh crore have been sanctioned in the last few years.
• This is over six times higher than the amount provided in the preceding decade before 2014.
Honorable Members,
14. Another significant reform of my government is the creation of Digital India. Digital India has made life and business much easier in India.
Today, the whole world acknowledges this as a great achievement of India. Even developed countries do not have a digital system like India has.
It was beyond the imagination of some people that, even in villages, routine buying and selling will be done digitally.
• Today, 46 percent of the world’s total real-time digital transactions take place in India.
• A record 1200 crore transactions were done through UPI last month.
• This amounts to a record transaction of Rupees 18 lakh crore.
• Other countries of the world are also now providing the facility of transactions through UPI.
• Digital India has made banking more convenient and disbursement of loans easier.
• The trinity of Jan Dhan Aadhar Mobile (JAM) has helped curb corruption.
• My government has so far transferred Rupees 34 lakh crore through DBT.
• Thanks to Jan Dhan Aadhar Mobile (JAM), about 10 crore fake beneficiaries have been weeded out from the system.
• This has helped prevent Rupees 2.75 lakh crore from going into wrong hands.
• The facility of DigiLocker is also making life easier. More than 6 billion documents have so far been issued to its users.
• Digital Health IDs of around 53 crore people have been created under Ayushman Bharat Health Account.
Honorable Members,
15. Along with digital, there has been record investment in physical infrastructure. Today, infrastructure is being built in India, the kind of which every Indian used to dream about.
In the last 10 years:
• Nearly 3.75 lakh kilometers of new roads have been built in the villages.
• The length of National Highways has increased from 90 thousand kilometers to 1 lakh 46 thousand kilometers.
• The length of four-lane national highways has increased 2.5 times.
• The length of the high-speed corridor was 500 kilometers earlier, is now 4 thousand kilometers.
• The number of airports has doubled from 74 to 149.
• Cargo handling capacity at major ports of the country has doubled.
• The number of broadband users has increased 14 times.
• Nearly 2 lakh village panchayats of the country have been connected with optical fiber.
• More than 4 lakh common service centers have been opened in villages. These have become a major source of employment.
• 10,000 kilometers of gas pipeline has been laid in the country.
• One Nation, One Power Grid has improved power transmission in the country.
• One Nation, One Gas Grid is boosting gas-based economy.
• The metro facility, limited to only 5 cities is now in 20 cities.
• More than 25 thousand kilometers of railway tracks were laid. This is more than the total length of railway tracks in many developed countries.
• India is very close to 100% electrification of railways.
• During this period, semi high-speed trains have been started for the first time in India.
• Today Vande Bharat trains are running on more than 39 routes.
• More than 1300 railway stations are being transformed under Amrit Bharat Station Scheme.
Honorable Members,
16. My government believes that the grand edifice of a ‘Viksit Bharat’ will be erected on 4 strong pillars.
These pillars are - youth power, women power, farmers and poor.
Their situation and dreams are similar in every part and every section of society in the country.
My government is, therefore, working tirelessly to empower these four pillars.
My government has spent a significant portion of the tax revenues to empower these pillars.
• 4 crore 10 lakh poor families have got their own pucca houses. About Rupees 6 lakh crore have been spent on this initiative.
• For the first time, piped water has reached about 11 crore rural families.
• Around Rupees 4 lakh crore are being spent for this.
• 10 crore Ujjwala gas connections have by now been provided.
• These beneficiary sisters are also being provided cooking gas at very cheap rates.
• Government has spent around Rupees 2.5 lakh crore on this scheme.
• Since the outbreak of coronavirus pandemic, 80 crore countrymen are being given free ration.
• This facility has now been extended for another 5 years.
• An additional Rupees 11 lakh crore would be spent on this.
• My government’s endeavour is to ensure speedy saturation under every scheme. No eligible person should remain deprived.
• With this objective, Viksit Bharat Sankalp Yatra has been underway since 15th November. So far, around 19 crore citizens have participated in this yatra.
Honorable Members,
17. In the last few years, the world has witnessed two major wars and faced a global pandemic like Corona.
Despite such global crises, my government has managed to keep inflation in the country under control, preventing additional burden on our countrymen.
In the 10 years prior to 2014, the average inflation rate was over 8 percent. However, the average inflation rate has been maintained at 5 percent in the last decade.
My government’s endeavour has been to increase savings in the hands of ordinary citizens.
• Earlier, Income Tax in India was levied on income of Rupees 2 lakh and above.
• Today in India, there is no tax on income up to Rupees 7 lakh.
• Due to tax exemptions and reforms, Indian taxpayers have saved about Rupees 2.5 lakh crore in the last 10 years.
• In addition to the Ayushman Bharat scheme, the central government is also providing free treatment in various hospitals. This has helped country’s citizens save nearly Rupees three and a half lakh crore.
• Jan Aushadhi Kendras have helped our countrymen save about Rupees 28 thousand crore on purchase of medicines.
• Prices of coronary stents, knee implants, cancer medicines have also been reduced. Due to this, patients are saving approximately Rupees 27 thousand crore every year.
• My government is also running a programme to provide free dialysis to kidney patients. More than 21 lakh patients are availing this facility every year. This has helped patients save Rupees one lakh every year.
• My government has spent nearly Rupees 20 lakh crore so that poor people continue to receive subsidized rations.
• Railways gives about 50 percent discount on every passenger travelling by Indian Railways. Due to this, poor and middle class passengers save Rupees 60 thousand crore every year.
• The poor and middle class are getting air tickets at lower prices. Under the UDAN scheme, the poor and middle class have saved more than Rupees three thousand crore on air tickets.
• Thanks to the LED bulb scheme, there has been a saving of over Rupees 20,000 crore in electricity bills.
• Under Jeevan Jyoti Bima Yojana and Suraksha Bima Yojana, poor people have received over Rupees 16,000 crore in claims.
Honorable Members,
18. My government is working at every level to strengthen Nari Shakti.
This year’s Republic Day Parade was also dedicated to women empowerment.
In this parade, the world once again witnessed the capability of our daughters.
My government has enlarged the role of daughters everywhere - in water, land, sky and space.
We all are aware what economic independence means for women.
My government has made relentless efforts to enhance women’s economic participation.
• Today about 10 crore women are associated with Self-help groups.
• Bank loans worth Rupees 8 lakh crore and financial assistance worth Rupees 40 thousand crores have been disbursed to these groups.
• The government is implementing a campaign to make 2 crore women Lakhpati Didis.
• 15 thousand drones are being provided to groups under NAMO Drone Didi scheme.
• Increasing maternity leave from 12 weeks to 26 weeks has greatly benefited lakhs of women of the country.
• Our government has granted permanent commission to women for the first time in the Armed Forces.
• For the first time, women cadets have been given admission in Sainik Schools and National Defence Academy.
• Today, women are also fighter pilots and are also commanding naval ships for the first time.
• Out of more than 46 crore loans extended under Mudra Yojana, more than 31 crore loans have been given to women.
• Crores of women have become self-employed by availing benefits under this scheme.
Honorable Members,
19. My government is laying stress on making farming more profitable. Our aim is to reduce the cost of farming while increasing profits.
For the first time, my government has given priority to over 10 crore small farmers in the country’s agricultural policy and schemes.
• Under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme, farmers have received over Rupees 2 lakh 80 thousand crore so far.
• Over the past 10 years, there has been a threefold increase in easy loans for farmers from banks.
• Under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, farmers paid a premium of Rupees 30 thousand crore. In return, they have received a claim of Rupees 1.5 lakh crore.
• In the last 10 years, farmers have received nearly Rupees 18 lakh crore as MSP (Minimum Support Price) for paddy and wheat crops.
• This is 2.5 times more than the preceding 10 years before 2014.
• Previously, the government procurement of oilseeds and pulses crops was negligible.
• In the last decade, farmers producing oilseeds and pulses have received over Rupees 1.25 lakh crore as MSP.
• It is our government that has formulated the Agricultural Export Policy in the country for the first time.
• This has led to agricultural exports reaching up to Rupees 4 lakh crore.
• In 10 years, more than Rupees 11 lakh crore have been spent to provide fertilizers to farmers at affordable prices.
• My government has established more than 1.75 lakh Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendra.
• So far, around 8,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been formed.
• My government is promoting cooperatives in agriculture. Therefore, a Ministry of Cooperation has been established for the first time in the country.
• The world’s largest Grain Storage plan has been launched in the cooperative sector.
• In villages where there are no cooperative societies, 2 lakh societies are being established.
• Schemes worth more than Rupees 38 thousand crore are being implemented in the fisheries sector, due to which fish production has increased from 95 lakh metric tonnes to 175 lakh metric tonnes i.e. almost doubled in the last ten years.
• Inland fisheries production has increased from 61 lakh metric tonnes to 131 lakh metric tonnes.
• Exports in fisheries sector has more than doubled i.e., increase from Rupees 30 thousand crore to Rupees 64 thousand crore.
• For the first time in the country, livestock farmers and fishermen have been given the benefit of Kisan Credit Card.
• In the last decade, per capita milk availability has increased by 40 percent.
• The first free vaccination campaign is underway to protect animals from foot and mouth diseases.
• So far, more than 50 crore doses have been administered to animals in four phases.
Honorable Members,
20. All these public welfare schemes are not just services. These are having a positive impact on the life cycle of the citizens of the country.
The outcomes of my government’s schemes have been the subject of studies by various government and non-government organizations.
The outcomes of these schemes have been impactful and will serve as inspiring examples for every country engaged in combating poverty.
Studies conducted by various institutions in recent years have found that:
• Construction of 11 crore toilets and elimination of open defecation have prevented incidence of many diseases.
• As a result, every poor household in the urban area is saving up to Rupees 60 thousand per year on medical expenses.
• Supply of piped drinking water is saving lives of lakhs of children every year.
• Construction of pucca houses under the PM Awas Yojana has enhanced the social status and dignity of the beneficiary families.
• Education of children in families having ‘pucca’ houses has improved and has resulted in a decline in the dropout rates.
• Under the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan, 100 percent institutional deliveries are taking place in the country today. This has resulted in a sharp decline in maternal mortality rate.
• According to another study, incidence of serious diseases has reduced in the Ujjwala beneficiary families.
Honorable Members,
21. My government is focussed on human-centric development. The dignity of every citizen is paramount for us. This is our idea of social justice. This is also the spirit of every article of the Constitution of India.
For a long time there was discussion only on rights. We also stressed on the duties of the government. This has awakened a sense of duty among the citizens also. Today, a feeling has been generated that performance of one’s duties ensures a guarantee of one’s rights.
My government has also cared for those who have so far been away from the development stream. During the last 10 years, thousands of tribal villages have been provided with electricity and road connectivity for the first time. Lakhs of tribal families have now started getting piped water supply. Under a special campaign, my government is also providing 4G internet connectivity to thousands of villages inhabited largely by tribals. Establishment of Van Dhan Kendras and MSP on more than 90 forest produce have immensely benefitted the tribals.
For the first time, my government has focused on development of the particularly vulnerable tribal groups. PM Janman Yojana with an outlay of around Rupees 24 thousand crore has been launched for these groups. Generations of tribal families have been afflicted with sickle cell anemia. For the first time, a national mission has been launched to address this. So far, about one crore forty lakh people have been screened under this mission.
My government has also launched the ‘Sugamya Bharat Abhiyan’ for the “Divyangjan”. Textbooks in Indian Sign Language have also been made available.
A law has also been enacted to give a respectable position to transgender persons in the society and protect their rights.
Honorable Members,
22. It is difficult to imagine daily life without Vishwakarma families. These families pass on their skills from generation to generation. However, due to lack of government support, our Vishwakarma companions were facing a difficult time. My government has also taken care of such Vishwakarma families. So far, more than 84 lakh people have connected with the PM Vishwakarma Yojana.
For many decades, our friends working as street vendors were also left to their fate. My government has given them access to banking system through PM SVANidhi Yojana. So far, an amount of more than Rupees 10,000 crore has been given as loans. Reposing trust in them, government gave collateral-free loans. Cementing this trust, most of the people not only repaid the loan but also availed the next installment. Majority of the beneficiaries are Dalits, backward classes, tribals and women.
Honorable Members,
23. My government guided by the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”, is committed to provide fair opportunities to every section of the society.
• For the first time, benefit of reservation has been extended to persons belonging to economically weaker sections of the general category.
• 27 percent reservation has been introduced under central quota for OBCs in under graduate and postgraduate medical courses.
• Constitutional status has been granted to National Commission for Backward Classes.
• 5 places associated with Baba Saheb Ambedkar have been developed as Panchteerth.
• 10 museums dedicated to tribal freedom fighters are being built across the country.
Honorable Members,
24. My government has, for the first time, brought development to areas, which remained neglected for decades. The villages adjoining our borders were viewed as the last villages of the country. We recognized them as the first villages of the country. In order to develop these villages, Vibrant Village Programme has been started.
Our remote and faraway islands like Andaman-Nicobar and Lakshadweep were also deprived of development. My government has developed modern facilities on these islands too. Roads, air connectivity and high speed internet facilities have been provided there. Just a few weeks ago, Lakshadweep was also connected with underwater optical fiber. This will benefit the local population as well as tourists.
Under the Aspirational Districts Programme, our government has laid emphasis on development of more than hundred districts of the country. In the wake of its success, the government has also launched the Aspirational Blocks Programme. Special focus is now being given on development of these blocks of the country which had lagged behind.
Honorable Members,
25. Today my government is building modern infrastructure along the entire border. This work should have been done long ago on priority basis. Be it terrorism or expansionism, our forces today are giving a befitting response.
The tangible results of my government’s efforts to strengthen internal security are visible to us.
• There is a sense of security in Jammu and Kashmir today.
• The earlier deserted look of marketplaces due to strike has been replaced by the hustle and bustle of crowded markets.
• There has been significant reduction in the incidents of separatism in the North East.
• Many organizations have taken steps towards permanent peace.
• Naxal affected areas have shrunk and there has been a steep decline in Naxal violence.
Honorable Members,
26. This is the time for India to script the future for the coming centuries. Our ancestors have bequeathed us a legacy spanning thousands of years. Even today, we remember with pride the exceptional achievements of our ancestors. Today’s generation should also build a lasting legacy that will be remembered for centuries.
Hence, my government is now working on a grand vision.
This vision also has a programme for the next 5 years. It also has a roadmap for the next 25 years. For us, the vision of Viksit Bharat is not limited to economic prosperity alone. We are giving equal importance to social, cultural and strategic strengths. Without them, the development and economic prosperity would not be permanent. The decisions of the last decade have also been taken with this objective in mind. Many more steps are being taken keeping this goal in mind.
Honorable Members,
27. Today every agency in the world is assured of India’s rapid development. The assessments of the national and international agencies are based on India’s policies. Record investments in infrastructure and policy reforms are further boosting investors’ confidence. The preference of Indians for a stable and strong government with full majority has also renewed the confidence of the world.
Today the world believes that only India can strengthen the global supply chain. That is why India is also today taking major steps in this direction. A strong network of MSMEs is being developed in the country.
My government has started PLI schemes for 14 sectors. Under this scheme, production of around Rupees 9 lakh crore has taken place so far. This has generated lakhs of new employment and self-employment opportunities in the country.
PLI is also benefiting the electronic, pharma, food processing and medical devices sectors. Production has started in dozens of projects related to medical devices. My government has also developed 3 bulk drug parks in the country.
Honorable Members,
28. Today Made in India has become a global brand. Now, the world is much enthused about our Make in India policy. The world is appreciating the objective of “Atma Nirbhar Bharat”. Today companies from all over the world are excited about the emerging sectors in India. This is illustrated by investment in the semiconductor sector. Electronics and automobile sectors also stand to benefit significantly from the semiconductor sector.
My government is promoting green mobility in a big way. Lakhs of electric vehicles have been manufactured in the country in the last few years alone. We have now taken steps even for manufacturing of big aircrafts in India. Crores of new jobs will be created in the manufacturing sector in the coming days.
Honorable Members,
29. Today world over, there is a special demand for products which are environment friendly. That is why my government is emphasizing on Zero Effect Zero Defect. We are now giving a lot of focus to green energy.
• In 10 years, non-fossil fuel based energy capacity has increased from 81 Gigawatt to 188 Gigawatt.
• During this period, solar power capacity has increased by 26 times.
• Similarly, Wind power capacity has doubled.
• We are placed at fourth position in the world in terms of Renewable Energy Installed Capacity.
• We are ranked fourth in Wind Power capacity.
• We are at fifth position in Solar Power capacity.
• India has set a target of achieving 50 percent of its electric power installed capacity from non-fossil fuels by 2030.
• In the last 10 years, 11 new solar parks have been built. Today, work is in progress on 9 solar parks.
• Just a few days ago, a new scheme for solar rooftop installations has been launched. 1 crore families will be provided assistance under this scheme. This will also reduce people’s electricity bills and surplus electricity generated will be purchased in the power market.
• Work is also being done at a very fast pace in the field of nuclear energy. My government has approved 10 new nuclear power plants.
• India is also progressing at a fast pace in the field of Hydrogen energy. So far, we have started two projects in Ladakh and Daman-Diu.
• My government has done unprecedented work in the field of Ethanol. The country has achieved the target of 12 percent Ethanol blending. The target of 20 percent ethanol blending is also going to be accomplished very soon. This will increase the income of our farmers. Till now, government companies have procured Ethanol worth more than Rupees one lakh crore. All these efforts will reduce dependence on foreign countries for our energy needs. Just a few days ago, oil production has started in a new block in the Bay of Bengal. This is a big achievement for the country.
Honorable Members,
30. The quantity of important minerals in the earth is limited. That is why my government is encouraging circular economy. India’s first ‘Vehicle Scrappage Policy’ also seeks to achieve this aim.
It is also important to explore prospects of minerals through deep sea mining. Deep Ocean Mission has been started with this goal in mind. This mission will also better our understanding of marine life. India’s ‘Samudrayaan’ is engaged in research on this.
My government is engaged in making India a major space power in the world. It is a means to improve human life. Besides, this also attempts to increase India’s share in the space economy. Major decisions have been taken to expand India’s space programme. This has led to the formation of many new space startups. The day is not far when India’s Gaganyaan will reach space.
Honorable Members,
31. My government has made India one of the world’s leading digital economies. This has provided employment to crores of youth.
It is our endeavour that India remains at the forefront of the world in the fourth industrial revolution.
My government is working on Artificial Intelligence mission. This will provide new opportunities to the youth of India. This will open avenues for new startups. This will bring revolutionary changes in the fields of agriculture, health and education.
My government has also approved the National Quantum Mission. Quantum computing will develop a new age digital infrastructure. Now work is in progress to ensure that India remains ahead in this.
Honorable Members,
32. My government is continuously taking new initiatives for the education and skill development of India’s youth. For this, a new National Education Policy was framed and is being implemented rapidly.
In the National Education Policy, emphasis has been laid on education in mother tongue and Indian languages. Teaching of subjects like engineering, medical, law has been started in Indian languages.
To provide quality education to school students, my government is working on more than 14,000 ‘PM Shri Vidyalayas’. Out of these, more than 6000 schools have started functioning.
The dropout rate in the country has reduced due to efforts of my government. The enrolment of girls in higher education has increased. Enrolment of Scheduled Caste students has increased by about 44%, that of Scheduled Tribe students by more than 65% and that of OBC by more than 44%.
Under Atal Innovation Mission, 10,000 Atal Tinkering Labs have been established to promote innovation. More than 1 crore students are involved in it.
There were 7 AIIMS and less than 390 medical colleges in the country upto 2014, while, in the last decade 16 AIIMS and 315 medical colleges have been established.
157 nursing colleges are also being established.
In the past decade, the number of MBBS seats has more than doubled.
Honorable Members,
33. Tourism is a big sector providing employment to the youth. In the last 10 years, my government has done unprecedented work in the field of tourism. Along with the number of domestic tourists in India, the number of foreign tourists coming to India has also increased.
The reason for the growth in the tourism sector is owed to India’s growing stature. Today the world wants to explore and know India. Apart from this, the scope of tourism has also increased due to excellent connectivity. Building of airports at various places is also advantageous. Now, North East is witnessing record tourist arrivals. Now there is heightened excitement about Andaman-Nicobar and Lakshadweep islands.
My government has laid emphasis on the development of pilgrimage destinations and historical sites across the country. This has now made pilgrimage in India easier. At the same time, there is a growing interest in the world towards heritage tourism in India. In the last one year 8.5 crores of people have visited Kashi. More than 5 crores of people have visited Mahakaal. More than 19 lakh people have visited Kedar Dham. In the 5 days of “Pran Pratishtha” 13 lakh devotees have visited Ayodhya Dham itself. There is unprecedented expansion of facilities at pilgrimage sites in every part of India, East-West-North-South.
My government also wants to make India a leading destination for meetings and exhibitions related sectors. For this, facilities like Bharat Mandapam, Yashobhoomi have been created. In near future, tourism will become a major source of employment.
Honorable Members,
34. We are strengthening the sports economy to connect the country’s youth with skills and employment. My government has given unprecedented support to sports and sportspersons. Today India is moving towards becoming a great sporting power.
Along with the players, today we are also emphasizing on other areas related to sports. Today National Sports University has been established. We have developed dozens of Centers of Excellence in the country. This will provide youth an opportunity to choose sports as a profession. All kinds of assistance is also being provided to the sports goods industry.
In the last 10 years, India has successfully organized international sports events related to many sports.
‘Mera Yuva Bharat’ Organization has been formed to motivate our youth to contribute for building a ‘Viksit Bharat’ and to instill among them a sense of duty and spirit of service. So far, about 1 crore youth have joined this initiative.
Honorable Members,
35. We have seen the advantage of having a strong government during a period of upheaval. The world has been in a turmoil in the last 3 years. There are many conflicts raging in different parts of the world. My government has established India as a Vishwa-Mitra in these difficult times. It is because of India’s role as Vishwa-Mitra that we have become the voice of the Global South today.
In the last 10 years, another conventional way of thinking has been changed. Earlier, events related to diplomacy were confined to the corridors of Delhi. My government has ensured direct participation of the public in this also. We saw a great example of this during India’s G-20 presidency. The way India connected the G-20 with the public was unprecedented. The world was introduced to the real potential of India through programmes held across the country. Jammu and Kashmir and North East witnessed such big international events for the first time.
The whole world appreciated the historic G-20 Summit held in India. The unanimous adoption of the Delhi Declaration even in a fractured environment is historic. India’s vision from ‘women led development’ to environmental issues has become the basis of the declaration.
Our efforts to secure permanent membership of the African Union in the G-20 have also been appreciated. During this conference, the development of India - Middle East - Europe Corridor was announced. This corridor will further strengthen India’s maritime capability. The launch of the Global Biofuel Alliance is also a big event. Such steps are expanding India’s role in solving global problems.
Honorable Members,
36. Even in this era of global disputes and conflicts, my government has firmly placed India’s interests before the world. The scope of India’s foreign policy today has gone far beyond the constraints of the past. Today India is a respected member of many global organizations. Today India is a leading voice in the world against terrorism.
Today India responds strongly and takes initiatives for the humanity caught in crises. Wherever there is a crisis in the world today, India tries to respond promptly. My government has instilled new confidence in Indians working across the world. Wherever crisis occurred, we have evacuated every Indian safely through campaigns like Operation Ganga, Operation Kaveri, Vande Bharat.
My government has made continuous efforts to propagate the Indian traditions of Yoga, Pranayam and Ayurveda to the entire world. Last year, representatives of 135 countries did yoga together at the United Nations Headquarters. This is a record in itself. My government has set-up a new Ministry for development of Ayush. The World Health Organization’s first Global Centre for Traditional Medicine is being established in India.
Honorable Members,
37. There come junctures in the history of civilizations, which shape the future for the coming centuries. There have been many such defining moments in the history of India also.
This year, on January 22, the country witnessed a similar epochal moment.
After waiting for centuries, Ram Lalla has now been enshrined in his grand temple in Ayodhya.
This was a matter of aspirations and faith for crores of our countrymen and the resolution of this has been accomplished in a harmonious manner.
Honorable Members,
38. You all represent the aspirations of crores of Indians. The dreams of the youth in schools and colleges today are completely different. It is the responsibility of all of us to leave no stone unturned to fulfill the dreams of the Amrit generation. Viksit Bharat will fulfill the dreams of our Amrit generation. For this, we all have to work together to achieve success in this endeavour.
Honorable Members,
39. Respected Atal ji had said—
अपनी ध्येय-यात्रा में,
हम कभी रुके नहीं हैं।
किसी चुनौती के सम्मुख
कभी झुके नहीं हैं।
My government is moving ahead with the guarantee of fulfilling the dreams of 140 crore countrymen.
I have full faith that this new Parliament House will continue to give strength to India’s aspirational journey and create new and healthy traditions.
Many friends will not be in this House to witness the year 2047. But our legacy should be such that the future generations remember us.
Best wishes to all of you!
Thank you!
Jai Hind!
Jai Bharat!

ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰুপদী মুৰ্মুৰ সংসদক সম্বোধন
31 JAN 2024 12:35PM by PIB Guwahati
মাননীয় সদস্যসকল,
1. নতুন সংসদ ভৱনত এইটো মোৰ প্ৰথম ভাষণ। স্বাধীনতাৰ 'অমৃত কাল'ৰ আৰম্ভণিতে এই বিশাল ভৱনটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
ইয়াত এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ গোন্ধো আছে আৰু ভাৰতৰ সভ্যতা আৰু সংস্কৃতিৰ চেতনাও আছে।
ই আমাৰ গণতান্ত্ৰিক আৰু সংসদীয় পৰম্পৰাক সন্মান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি বহণ কৰে।
ইয়াৰেপৰি, ইয়াত একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতৰ বাবে নতুন পৰম্পৰা সৃষ্টি কৰাৰ সংকল্পও আছে।
মই নিশ্চিত যে এই নতুন ভৱনটোত নীতিসমূহৰ ওপৰত এক অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা হ'ব, যিসমূহ হৈছে স্বাধীনতাৰ 'অমৃতকাল'ত এক বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তুলিব পৰা নীতি।
মই আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. এইটো আমাৰ সংবিধান গ্ৰহণৰ ৭৫ তম বছৰ।
এই সময়ছোৱাত স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া উৎসৱ অমৃত মহোৎসৱও সমাপ্ত কৰা হৈছে।
এই সময়ছোৱাত সমগ্ৰ দেশতে বহুতো কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল।
দেশখনে ইয়াৰ অখ্যাত স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলক স্মৰণ কৰিছিল।
৭৫ বছৰৰ পিছত, যুৱ প্ৰজন্মই পুনৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সেই সময়খিনি উদযাপন কৰিছিল।
1. এই উৎসৱৰ সময়ত:
• মেৰী মাটি, মেৰা দেশ অভিযানৰ অধীনত, অমৃত কলহক সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱৰ মাটিৰ সৈতে দিল্লীলৈ অনা হৈছিল।
• ২ লাখতকৈও অধিক শিলৰ ফলক স্থাপন কৰা হৈছিল।
• ৩ কোটিতকৈও অধিক লোকে পঞ্চ প্ৰাণৰ শপত গ্ৰহণ কৰিছিল।
• ৭০ হাজাৰৰো অধিক অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল।
• ২ লাখতকৈও অধিক অমৃত বাগিচা নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল।
• ২ কোটিতকৈও অধিক গছ ৰোপণ কৰা হৈছিল।
• ১৬ কোটিতকৈও অধিক লোকে ত্ৰিৰংগাৰ সৈতে চেলফি আপলোড কৰিছিল।
1. অমৃত মহোৎসৱৰ সময়তে:
• কৰ্তব্য পথত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ এটা মূৰ্তি স্থাপন কৰা হৈছিল।
• ৰাজধানী দিল্লীত দেশৰ সকলো প্ৰধানমন্ত্ৰীক উৎসৰ্গিত এটা সংগ্ৰহালয় মুকলি কৰা হৈছিল।
• শান্তিনিকেতন আৰু হয়ছালা মন্দিৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত।
• বীৰ বাল দিৱস ‘চাহিবজাদা’ৰ স্মৃতিত ঘোষণা কৰা হৈছিল।
• ভগৱান বীৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীক জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছিল।
• বিভাজনৰ ভয়াবহতা স্মৰণ কৰি, ১৪ আগষ্টক বিভাজন ভয়াৱহতা স্মৰণ দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছিল।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. যোৱা বছৰটো ভাৰতৰ বাবে ঐতিহাসিক সাফল্যৰে ভৰি আছে।
এই সময়ছোৱাত দেশবাসীৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰা বহুতো মুহূৰ্ত আছিল।
• ভাৰতে বিশ্বৰ তীব্ৰ সংকটৰ মাজত দ্ৰুতগতিত বিকশিত বৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰতৰ বিকাশৰ হাৰ একেৰাহে ২ টা ত্ৰিমাহত ৭.৫ শতাংশৰ ওপৰত আছে।
• ভাৰত চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত পতাকা উত্তোলন কৰা প্ৰথম খন দেশ হৈ পৰিছে।
• ভাৰতে সফলতাৰে আদিত্য মিছন উৎক্ষেপণ কৰে, পৃথিৱীৰ পৰা ১৫ লাখ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত ইয়াৰ উপস্থাপন কৰে।
• ঐতিহাসিক জি-২০ সন্মিলনৰ সফলতাই বিশ্বত ভাৰতৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰে।
• ভাৰতে এছিয়ান গেমছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১০০ তকৈও অধিক পদক জয়ী হয়।
• পেৰা এছিয়ান গেমছত ১০০ তকৈও অধিক পদক জয়ী হয়।
• ভাৰতে ইয়াৰ দীৰ্ঘতম সাগৰীয় দলং অটল সেতু লাভ কৰে।
• ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰথম নমো ভাৰত ৰেল আৰু প্ৰথম অমৃত ভাৰত ৰেল লাভ কৰে।
• ভাৰত বিশ্বৰ দ্ৰুততম ৫জি ৰোলআউট দেশ হৈ পৰিছে।
• ইণ্ডিয়ান এয়াৰলাইনছ কোম্পানীয়ে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিমান চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে।
• যোৱা বছৰো, আমাৰ চৰকাৰে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক মিছন মোডত চৰকাৰী চাকৰি প্ৰদান কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. যোৱা ১২ মাহত, আমাৰ চৰকাৰে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ বিধেয়ক আনিছে।
আপোনালোক সকলো সাংসদৰ সহযোগত এই বিধেয়কসমূহ আজি আইনত পৰিণত হৈছে।
এই আইনবোৰ হৈছে এক উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ আধাৰ।
তিনি দশকৰ পিছত, নাৰী শক্তি বন্দন আইন গৃহীত কৰাৰ বাবে মই আপোনালোকক প্ৰশংসা কৰো।
ই লোকসভা আৰু বিধান সভাত মহিলাসকলৰ অধিক অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিছে।
ই মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰৰ সংকল্পক শক্তিশালী কৰে।
আমাৰ চৰকাৰে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰৰ প্ৰতি নিৰন্তৰ ভাৱে ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ব্যক্ত কৰিছে।
দাসত্বৰ যুগৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত অপৰাধী ন্যায় ব্যৱস্থা এতিয়া ইতিহাস। এতিয়া, ন্যায় হৈছে প্ৰাথমিকতা, শাস্তি নহয়। দেশখনে 'ন্যায় সৰ্বোচ্চ' নীতিৰ ওপৰত এটা নতুন ন্যায় সংহিতা লাভ কৰিছে।
ডিজিটেল ব্যক্তিগত তথ্য সুৰক্ষা আইনে ডিজিটেল স্থানক অধিক সুৰক্ষিত কৰি তুলিবলৈ গৈ আছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেচন আইনে দেশত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন বৃদ্ধি কৰিব।
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ সংৰক্ষণ আইনে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰাৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰিব।
এই সময়ছোৱাত কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় আইনো সংশোধন কৰা হৈছিল। ই তেলেংগানাত চাম্মাক্কা চাৰাক্কা কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছিল।
যোৱা বছৰ আন ৭৬ খন পুৰণি আইনো বাতিল কৰা হৈছিল।
আমাৰ চৰকাৰে পৰীক্ষাত অসদাচৰণৰ বিষয়ে যুৱসকলৰ উদ্বেগৰ বিষয়ে অৱগত।
সেয়েহে, এনে ধৰণৰ ভুল প্ৰথাৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ পদক্ষেপ লোৱাৰ বাবে এক নতুন আইন প্ৰণয়ন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. এখন ৰাষ্ট্ৰই অতীতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰিলে আৰু ভৱিষ্যত নিৰ্মাণত ইয়াৰ সৰ্বাধিক শক্তি নিয়োজিত কৰিলেহে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব পাৰে।
যোৱা ১০ বছৰত, ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থত কেইবাটাও পদক্ষেপ সম্পূৰ্ণ হোৱা দেখিছে, যাৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণ কেইবা দশক ধৰি অপেক্ষা কৰি আছিল।
ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ বহু শতাব্দীৰ আকাংক্ষা আছিল। আজি এইটো সঁচা হৈছে।
জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ পৰা অনুচ্ছেদ ৩৭০ আঁতৰোৱাৰ বিষয়ে সন্দেহ আছিল। আজি সেইবোৰ ইতিহাস।
এই সংসদখনে তিনি তালাকৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ আইন প্ৰস্তুত কৰিছিল।
এই সংসদখনে আমাৰ চুবুৰীয়া দেশৰ নিৰ্যাতিত সংখ্যালঘুসকলক নাগৰিকত্ব দিয়াৰ বাবে এখন আইন প্ৰণয়ন কৰিছিল।
আমাৰ চৰকাৰে চাৰি দশক ধৰি অপেক্ষা কৰি থকা এক পদ এক পেঞ্চনো কাৰ্যকৰী কৰিছিল। অ'আৰঅ'পি কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত, এতিয়ালৈকে প্ৰাক্তন সৈনিকসকলে প্ৰায় ১ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
ভাৰতীয় সেনাবাহিনীত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, চীফ অৱ ডিফেঞ্চ ষ্টাফকো নিযুক্তি দিয়া হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. উৎকলমণি পণ্ডিত গোপবন্ধু দাসৰ অমৰ শাৰীবোৰে সদায় দেশৰ প্ৰতি অসীম প্ৰেমৰ অনুভূতি জাগ্ৰত কৰে। তেওঁ ক'লে:
मिशु मोर देह ए देश माटिरे,
देशबासी चालि जाआन्तु पिठिरे।
देशर स्वराज्य-पथे जेते गाड़,
पूरु तहिं पड़ि मोर मांस हाड़।
অৰ্থাৎ
মোৰ শৰীৰ এই দেশৰ মাটিৰ সৈতে একত্ৰিত হওঁক,
দেশবাসীক মোৰ পিঠিত খোজ কাঢ়িবলৈ দিয়ক,
দেশৰ স্ব-শাসনৰ পথত থকা সকলো খাদ,
তেওঁলোকক মোৰ মাংস আৰু তেজৰ দ্বাৰা উটি যাবলৈ দিয়ক।
এই শাৰীবোৰত আমি কৰ্তব্যৰ পৰিসমাপ্তি, 'ৰাষ্ট্ৰ সৰ্বোচ্চ'ৰ আদৰ্শ দেখিছোঁ।
1. বৰ্তমান সময়ত দেখা পোৱা এই সফলতাবোৰ হৈছে যোৱা দহ বছৰৰ আধ্যাত্মিক অনুশীলনৰ এক সম্প্ৰসাৰণ।
আমি সকলোৱে সৰুৰে পৰা গৰিবি হাটাওৰ শ্ল'গান শুনি আহিছো। এতিয়া, আমাৰ জীৱনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, আমি বৃহৎ পৰিমাণে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰাৰ সাক্ষী হৈছো।
নীতি আয়োগৰ মতে, আমাৰ চৰকাৰৰ এটা দশকত প্ৰায় ২৫ কোটি দেশবাসী দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে।
এইটো প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিৰ বাবে এক নতুন আত্মবিশ্বাস।
যেতিয়া ২৫ কোটি লোকৰ দৰিদ্ৰতা আঁতৰ হয়, তেওঁলোকৰ দৰিদ্ৰতাও আঁতৰ কৰিব পাৰি।
1. আজি অৰ্থনীতিৰ বিভিন্ন দিশলৈ লক্ষ্য কৰিলে, ই ভাৰত সঠিক দিশত আছে আৰু সঠিক সিদ্ধান্ত লৈ আগবাঢ়িছে বুলি আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে।
• যোৱা ১০ বছৰত:
• আমি ভাৰতক ভঙ্গুৰ পাঁচৰ পৰা শীৰ্ষ পাঁচটা অৰ্থনীতিৰ এটালৈ যোৱা দেখিছোঁ।
• ভাৰতৰ ৰপ্তানি প্ৰায় ৪৫০ বিলিয়ন ডলাৰৰ পৰা ৭৭৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ ওপৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
• এফডিআই আগৰ তুলনাত দুগুণ হৈছে।
• খাদী আৰু গ্ৰাম্য উদ্যোগৰ সামগ্ৰীৰ বিক্ৰী ৪ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
• আইটিআৰ ফাইল কৰাসকলৰ সংখ্যা প্ৰায় ৩.২৫ কোটিৰ পৰা প্ৰায় ৮.২৫ কোটিলৈ বৃদ্ধি হৈছে; এই বৃদ্ধি দুগুণতকৈ অধিক।
• এক দশক আগতে:
• দেশখনত মাত্ৰ কেইশমান ষ্টাৰ্ট-আপ আছিল যি আজি ১ লাখতকৈও অধিক হৈছে।
• বছৰটোত ৯৪,০০০ কোম্পানী পঞ্জীয়ন কৰা হৈছিল। যোৱা বছৰ, এই সংখ্যা ১ লাখ ৬০ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
• ডিচেম্বৰ ২০১৭-ত, ৯৮ লাখ লোকে জিএছটি পৰিশোধ কৰিছিল, আজি ই হৈছে ১ কোটি ৪০ লাখ।
• ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত, প্ৰায় ১৩০ নিযুত বাহন বিক্ৰী হৈছিল। যোৱা ১০ বছৰত, দেশবাসীয়ে ২১ কোটিৰো অধিক বাহন ক্ৰয় কৰিছে।
• ২০১৪-১৫ বৰ্ষত, প্ৰায় ২ হাজাৰ বৈদ্যুতিক বাহন বিক্ৰী কৰা হৈছিল। আনহাতে ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ডিচেম্বৰ মাহলৈকে প্ৰায় ১২ লাখ বৈদ্যুতিক বাহন বিক্ৰী কৰা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. যোৱা দশকত, আমাৰ চৰকাৰে সুশাসন আৰু স্বচ্ছতাক প্ৰতিটো ব্যৱস্থাৰ মূল আধাৰ কৰি তুলিছে।
ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, আমি গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ সাক্ষী হৈছো।
• এই সময়ছোৱাত দেশখনে Insolvency and Bankruptcy Code লাভ কৰিছে।
• দেশখনে জিএছটিৰ ৰূপত এখন দেশ এক কৰ আইন লাভ কৰিছে।
• আমাৰ চৰকাৰে বৃহত্তৰ অৰ্থনৈতিক স্থিৰতা নিশ্চিত কৰিছে।
• ১০ বছৰত, কেপেক্স ৫ গুণ বৃদ্ধি হৈ ১০ লাখ কোটি হৈছে। একে সময়তে, বিত্তীয় ঘাটিও নিয়ন্ত্ৰণত আছে।
• আজি আমাৰ ফৰেক্স ৰিজাৰ্ভ ৬০০ বিলিয়ন ডলাৰতকৈও অধিক।
• আমাৰ বেংকিং ব্যৱস্থা যিটো আগতে বেয়াকৈ ভংগ হৈছিল আজি বিশ্বৰ অন্যতম শক্তিশালী বেংকিং প্ৰণালী হৈ পৰিছে।
• বেংকৰ এনপিএ, যি এসময়ত দুটা সংখ্যাত আছিল, আজি মাত্ৰ ৪ শতাংশ।
• মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান আমাৰ শক্তি হৈ পৰিছে।
• ভাৰত আজি বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন উৎপাদক।
• যোৱা দশকত, মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ ৫ গুণ বৃদ্ধি হৈছে।
• কেইবছৰমান আগতে ভাৰতে পুতলা আমদানি কৰিছিল, আজি মেড ইন ইণ্ডিয়াই পুতলা ৰপ্তানি কৰিছে।
• ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন এক লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে।
• আজি দেশত নিৰ্মিত বিমান বাহক আইএনএছ বিক্ৰান্তক দেখি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ কৰিছে।
• যুঁজাৰু বিমান তেজছ এতিয়া আমাৰ বায়ু সেনাৰ শক্তি হৈ পৰিছে।
• চি-২৯৫ পৰিবহন বিমানখন ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
• আধুনিক বিমান ইঞ্জিন ভাৰততো নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
• উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুত প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ বিকশিত কৰা হৈছে।
• আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিছে।
• আমাৰ চৰকাৰে যুৱ ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে মহাকাশ খণ্ডও মুকলি কৰি দিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে সম্পদ সৃষ্টিকৰ্তাসকলক সন্মান কৰে আৰু ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ শক্তিত বিশ্বাস কৰে।
মোৰ চৰকাৰে ভাৰতত ব্যৱসায় কৰাৰ বাবে এক অনুকূল পৰিৱেশ থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে।
• Ease of Doing Business নিৰন্তৰ উন্নত হৈ আছে।
• যোৱা কেইবছৰমানত, ৪০ হাজাৰৰো অধিক compliances আঁতৰোৱা হৈছে বা সৰলীকৰণ কৰা হৈছে।
• Companies Act আৰু Limited Liability Partnership Act-ৰ ৬৩ টা ব্যৱস্থা অপৰাধৰ তালিকাৰ পৰা আঁতৰাই দিয়া হৈছে।
• ৰাজহুৱা ন্যাস আইনৰ অধীনত, ১৮৩ টা ব্যৱস্থা কৰ্তা কৰা হৈছিল।
• আদালতৰ বাহিৰত বিবাদৰ সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ নিষ্পত্তিৰ বাবে, মধ্যস্থতাৰ ওপৰত এখন আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে।
• বন আৰু পৰিৱেশ বিভাগৰ পৰা অনুমতি পাবলৈ ৬০০ দিন লাগিছিল, আনহাতে আজি ৭৫ দিনতকৈ কম সময় লাগে।
• ফেচলেছ মূল্যায়ন আঁচনিয়ে কৰ প্ৰণালীত অধিক স্বচ্ছতা আনিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ এমএছএমই খণ্ডও সংস্কাৰৰ পৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে।
আপুনি জানে যে আজি আমাৰ এমএছএমইত কোটি কোটি দেশবাসীয়ে কাম কৰি আছে।
আমাৰ চৰকাৰে এমএছএমই আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলক সৱল কৰাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে কাম কৰি আছে।
• এমএচএমইৰ সংজ্ঞা সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
• নতুন সংজ্ঞাত, বিনিয়োগ আৰু টাৰ্ণ-অভাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
• আজি উদ্যম আৰু উদ্যম সহায়ক পৰ্টেলত প্ৰায় ৩.৫ কোটি এমএছএমই পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
• বিগত বছৰবোৰত, এমএছএমইৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি আঁচনিৰ অধীনত প্ৰায় ৫ লাখ কোটি গেৰাণ্টি অনুমোদিত হৈছে।
• এইটো ২০১৪ চনৰ আগৰ দশকতকৈ ৬ গুণ বেছি।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰৰ আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ হ'ল ডিজিটেল ইণ্ডিয়া সৃষ্টি। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই ভাৰতত জীৱন আৰু ব্যৱসায়ক অতি সহজ কৰি তুলিছে।
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে এইটো ভাৰতৰ এক ডাঙৰ সাফল্য। আনকি উন্নত দেশবোৰতো ভাৰতৰ দৰে ডিজিটেল ব্যৱস্থা নাই।
আনকি গাওঁবোৰতো, সাধাৰণ ক্ৰয় আৰু বিক্ৰী ডিজিটেল ভাৱে কৰা হ'ব, ই কিছুমান লোকৰ কল্পনাৰ বাহিৰত আছিল।
• আজি, বিশ্বৰ ৪৬ শতাংশ প্ৰকৃত সময়ৰ ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত সংঘটিত হয়।
• যোৱা মাহত, ইউপিআইৰ পৰা অভিলেখ ১২০০ কোটি লেনদেন হৈছে।
• ইয়াৰ অধীনত, ১৮ লাখ কোটি টকাৰ অভিলেখ লেনদেন কৰা হৈছে।
• পৃথিৱীৰ আন দেশসমূহেও আজি ইউপিআইৰ জৰিয়তে লেনদেনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
• ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে, বেঙ্কিং সহজ হৈ পৰিছে আৰু ঋণ দিয়াও সহজ হৈ পৰিছে।
• জন ধন আধাৰ ম'বাইলৰ ত্ৰিশক্তিয়ে দুৰ্নীতি নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিছে।
• মোৰ চৰকাৰে এতিয়ালৈকে ডিবিটিৰ পৰা ৩৪ লাখ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰিছে।
• জন ধন আধাৰ ম'বাইলৰ (জেএএম) বাবে, প্ৰায় ১০ কোটি ভুৱা হিতাধিকাৰীক প্ৰণালীটোৰ পৰা বাদ দিয়া হৈছে।
• এইটোৱে ভুল হাতলৈ যোৱাৰ পৰা ১.৭৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
• ডিজিলকাৰৰ সুবিধাই জীৱনটো সহজ কৰি তুলিছে। এতিয়ালৈকে, ব্যৱহাৰকাৰীৰ ৬ বিলিয়নতকৈও অধিক নথি-পত্ৰ মুকলি কৰা হৈছে।
• আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য একাউণ্টৰ অধীনত প্ৰায় ৫৩ কোটি লোকৰ ডিজিটেল স্বাস্থ্য আইডি সৃষ্টি কৰা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. ডিজিটেলৰ লগতে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অভিলেখ বিনিয়োগ হৈছে। আজি ভাৰতত এনে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যিটো প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই সপোন দেখিছিল। যোৱা ১০ বছৰত:
• গাওঁবোৰত ৩.৭৫ লাখ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
• ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দৈৰ্ঘ্য ৯০ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰ পৰা ১ লাখ ৪৬ হাজাৰ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• চাৰি লেনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দৈৰ্ঘ্য আঢ়ৈ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
• উচ্চ গতিৰ কৰিডৰৰ দৈৰ্ঘ্য আছিল ৫০০ কিলোমিটাৰ, যি আজি ৪ হাজাৰ কিলোমিটাৰ।
• বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ৭৪ ৰ পৰা ১৪৯ লৈ দুগুণ হৈছে।
• দেশৰ মুখ্য বন্দৰসমূহত কাৰ্গো সঞ্চালন ক্ষমতা দুগুণ হৈছে।
• ব্ৰডবেণ্ড ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা ১৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
• দেশৰ প্ৰায় ২ লাখ গাওঁ পঞ্চায়তঅপ্টিকেল ফাইবাৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে।
• ৪ লাখতকৈও অধিক উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰ খোলা হৈছে যিবোৰ নিযুক্তিৰ এক মুখ্য উৎস হৈ পৰিছে।
• দেশখনত ১০,০০০ কিলোমিটাৰ গেছ পাইপলাইনও স্থাপন কৰা হৈছে।
• এক ৰাষ্ট্ৰ, এক পাৱাৰ গ্ৰিডৰ সৈতে, বিদ্যুতৰ প্ৰণালী উন্নত হৈছে।
• এক ৰাষ্ট্ৰ, এক গেছ গ্ৰিডে গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিক উৎসাহ িত কৰিছে।
• মাত্ৰ ৫ খন চহৰত সীমিত মেট্ৰ' সুবিধা আজি ২০ খন চহৰত উপলব্ধ।
• ২৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰো অধিক ৰেলপথ স্থাপন কৰা হৈছিল। এইটো বহুতো উন্নত দেশৰ মুঠ ৰেলপথৰ দৈৰ্ঘ্যতকৈ অধিক।
• ভাৰত ৰেলপথৰ ১০০ শতাংশ বৈদ্যুতিকৰণৰ ওচৰত আছে।
• এই সময়ছোৱাত ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অৰ্ধ-উচ্চ গতিৰ ৰে'ল আৰম্ভ হৈছে।
• আজি বন্দে ভাৰত ৰে'লসমূহ ৩৯ টাতকৈও অধিক পথত চলি আছে।
• অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত ১৩০০ তকৈও অধিক ৰেল ষ্টেচন পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে বিশ্বাস কৰে যে বিকশিত ভাৰতৰ বিশাল অট্টালিকা ৪টা শক্তিশালী স্তম্ভৰ ওপৰত থিয় হ'ব।
এই স্তম্ভবোৰ হৈছে যুৱ শক্তি, মহিলা শক্তি, কৃষক আৰু দৰিদ্ৰ
দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰঙ্গতে, প্ৰতিখন সমাজতে, এই সকলোবোৰৰ মৰ্যাদা আৰু সপোন একে।
সেয়েহে, মোৰ চৰকাৰে এই ৪ টা স্তম্ভ সৱল কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে।
আমাৰ চৰকাৰে ইয়াৰ কৰৰ এক বৃহৎ অংশ এই স্তম্ভবোৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ব্যয় কৰিছে।
• ৪ কোটি ১০ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ নিজা পকী ঘৰ পাইছিল।
• ইয়াৰ বাবে প্ৰায় ৬ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছিল।
• প্ৰায় ১১ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালে প্ৰথমবাৰৰ বাবে পাইপযুক্ত পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
• ইয়াৰ বাবে ৪ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছে।
• শেহতীয়াকৈ, ১০ কোটি উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ সম্পূৰ্ণ হৈছে।
• আজি, এই হিতাধিকাৰী ভগ্নীসকলক অতি সস্তা গেছও দিয়া হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰিও চৰকাৰে আঢ়ৈ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে।
• কৰোনা কালৰ পৰা ৮০ কোটি দেশবাসীক বিনামূলীয়া ৰেচন দিয়া হৈছে।
• এতিয়া ইয়াক আগন্তুক ৫ বছৰৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
• এতিয়া ইয়াৰ বাবে আৰু ১১ লাখ কোটি টকা ব্যয় হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
• আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিটো আঁচনিৰ দ্ৰুত সংপৃক্ততা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। কোনো হিতাধিকাৰীক বঞ্চিত হ'ব নালাগে।
• ইয়াৰ বাবে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা ১৫ নৱেম্বৰৰ পৰা চলি আছে। এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১৯ কোটি দেশবাসীয়ে এই যাত্ৰাত যোগদান কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. বিগত বছৰবোৰত বিশ্বত দুখন ডাঙৰ যুদ্ধ দেখা গৈছে আৰু কৰ'ণাৰ দৰে বিশ্বব্যাপী মহামাৰীৰ সন্মুখীন হৈছে।
এনে ধৰণৰ গোলকীয় সংকটৰ স্বত্বেও, মোৰ চৰকাৰে দেশত মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিছিল আৰু সাধাৰণ ভাৰতীয়সকলৰ বোজা বৃদ্ধি হ'বলৈ দিয়া নাছিল।
২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত, গড় মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৮ শতাংশতকৈ অধিক আছিল। যোৱা দশকত, গড় মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আছিল ৫ শতাংশ।
আমাৰ চৰকাৰে সাধাৰণ মানুহৰ পকেটত সৰ্বাধিক সঞ্চয় নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে।
• ইয়াৰ আগতে, ভাৰতত ২ লাখ টকালৈকে উপাৰ্জনৰ ওপৰত কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল।
• আজি, ভাৰতত ৭ লাখ টকালৈকে উপাৰ্জন কৰৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে।
• কৰ ৰেহাই আৰু সংস্কাৰৰ বাবে, ভাৰতৰ কৰদাতাসকলে ১০ বছৰত প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
• আয়ুষ্মান আঁচনিৰ উপৰিও, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিভিন্ন চিকিৎসালয়ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰে। এইটোৱে দেশৰ নাগৰিকসকলক চাৰে তিনি লাখ কোটি টকা খৰচ কৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে।
• জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ বাবে, ৰোগীসকলে প্ৰায় ২৮ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে।
• কৰোনেৰী ষ্টেণ্ট, আঁঠু প্ৰতিস্থাপন আৰু কৰ্কট ৰোগৰ ঔষধৰ মূল্যও হ্ৰাস কৰা হৈছে। এইটোৱে ৰোগীসকলক প্ৰতি বছৰে প্ৰায় ২৭ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
• মোৰ চৰকাৰে বৃক্কৰ ৰোগীসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া ডায়েলাইচিছৰ বাবে এটা অভিযান চলাই আছে। প্ৰতি বছৰে ২১ লাখৰো অধিক ৰোগীয়ে ইয়াৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি আছে। তেওঁলোকে প্ৰতি বছৰে এক লাখ টকা খৰচ কৰাপৰিহাৰ কৰিছে।
• আমাৰ চৰকাৰে যোৱা দশকত প্ৰায় ২০ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে যাতে দৰিদ্ৰ সকলে সস্তীয়া ৰেচন লাভ কৰি থাকে।
• ৰেলৱেই ভাৰতীয় ৰেলত ভ্ৰমণৰ বাবে প্ৰতিটো টিকটত প্ৰায় ৫০ শতাংশ ৰেহাই দিয়ে। ই দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত যাত্ৰীসকলৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ৬০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰে।
• দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে কম দামত বিমানৰ টিকট লাভ কৰিছে। উদান আঁচনিৰ অধীনত, দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে বিমান টিকটত ৩,০০০ কোটি টকাৰ অধিক ৰাহি কৰিছে।
• এলইডি বাল্ব আঁচনিৰ ফলত, বিদ্যুতৰ বিলত ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক ৰাহি হৈছে।
• জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা আৰু সুৰক্ষা বীমা যোজনাৰ অধীনত দৰিদ্ৰ সকলে ১৬,০০০ কোটি টকাৰ অধিক দাবী লাভ কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে মহিলাৰ শক্তি বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত কাম কৰি আছে।
এই বছৰৰ গণতন্ত্ৰ দিৱসৰ কুচকাৱাজো নাৰী শক্তিক উৎসৰ্গিত কৰা হৈছিল।
এই কুচকাৱাজত বিশ্বই আমাৰ নাৰী শক্তিৰ এক আভাস দেখিছিল।
আমাৰ চৰকাৰে পানী, ভূমি, আকাশ আৰু মহাকাশৰ সকলো ঠাইতে কন্যাৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে।
আমি সকলোৱে জানো যে মহিলাসকলৰ বাবে অৰ্থনৈতিক স্বাধীনতাৰ অৰ্থ কি।
আমাৰ চৰকাৰে মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে।
• আজি প্ৰায় ১০ কোটি মহিলাই আত্ম-সহায়ক গোটত যোগদান কৰিছে।
• এই গোটবোৰক ৮ লাখ কোটি টকাৰ বেংক ঋণ আৰু ৪০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য দিয়া হৈছে।
• মোৰ চৰকাৰে ২ কোটি মহিলা লাখপতি দিদি বনোৱাৰ বাবে এটা অভিযান চলাই আছে।
• নমো ড্ৰোন দিদি আঁচনিৰ অধীনত, ক্লাষ্টাৰবোৰক ১৫,০০০ ড্ৰোন প্ৰদান কৰা হৈছে।
• মাতৃত্বকালীন ছুটি ১২ সপ্তাহৰ পৰা ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰাটোৱে দেশৰ লাখ লাখ মহিলাক যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
• আমাৰ চৰকাৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মহিলাসকলক স্থায়ী আয়োগ প্ৰদান কৰিছে।
• প্ৰথমবাৰৰ বাবে, মহিলা কেডেটসকলক সৈনিক স্কুল আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীত ভৰ্তি কৰোৱা হৈছে।
• আজি, মহিলাসকল যুঁজাৰু পাইলট আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে নৌ-জাহাজৰ কমাণ্ডিংও কৰি আছে।
• মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত দিয়া ৪৬ কোটিতকৈও অধিক ঋণৰ ভিতৰত, মহিলাসকলক ৩১ কোটিৰো অধিক ঋণ দিয়া হৈছে।
• এই আঁচনিৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হৈ কোটি কোটি মহিলাই স্ব-নিযুক্তি আৰম্ভ কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে আজি কৃষিক অধিক লাভজনক কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এইটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা যে কৃষিৰ ব্যয় কম আৰু লাভ অধিক।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, মোৰ চৰকাৰে দহ কোটিতকৈও অধিক ক্ষুদ্ৰ কৃষকক দেশৰ কৃষি নীতি আৰু আঁচনিৰ মুখ্য গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে।
• প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত কৃষকসকলে এতিয়ালৈকে ২.৮০ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
• ১০ বছৰত, কৃষকসকলৰ বাবে সহজ বেঙ্ক ঋণ ৩ গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছল বীমা যোজনাৰ অধীনত কৃষকসকলে ৩০,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰিমিয়াম পৰিশোধ কৰিছিল। ইয়াৰ বিনিময়ত, তেওঁলোকে ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ দাবী লাভ কৰিছে।
• যোৱা ১০ বছৰত, ধান আৰু ঘেঁহু খেতিয়কসকলে এমএছপি হিচাপে প্ৰায় ১৮ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
• এয়া ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰতকৈ আঢ়ৈ গুণ অধিক।
• আগতে, তৈলবীজ আৰু মাহজাতীয় শস্যৰ চৰকাৰী ক্ৰয় নগণ্য আছিল।
• যোৱা দশকত, তৈলবীজ আৰু মাহজাতীয় শস্য খেতি কৰা কৃষকসকলে এমএছপি হিচাপে ১.২৫ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
• আমাৰ চৰকাৰেই দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৃষি ৰপ্তানি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে।
• ইয়াৰ সৈতে, কৃষি ৰপ্তানি ৪ লাখ কোটি টকাত উপনীত হৈছে।
• কৃষকসকলে যাতে সস্তীয়া সাৰ পায় তাৰ বাবে ১০ বছৰত ১১ লাখ কোটিটকাৰ অধিক ব্যয় কৰা হৈছে।
• আমাৰ চৰকাৰে ১.৭৫ লাখতকৈও অধিক প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছে।
• এতিয়ালৈকে, প্ৰায় ৮ হাজাৰ কৃষক উৎপাদক ইউনিয়ন (এফপিঅ') গঠন কৰা হৈছে।
• মোৰ চৰকাৰে কৃষিক্ষেত্ৰত সমবায়ৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে। সেয়েহে, দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সহযোগিতা মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হৈছিল।
• সমবায় খণ্ডত, বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য সংৰক্ষণ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে।
• যিবোৰ গাঁৱত কোনো সমবায় নাই, ২ লাখ সমিতি গঠন কৰা হৈছে।
• মীন পালন খণ্ডত ৩৮ হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত যোৱা দহ বছৰত মাছৰ উৎপাদন ৯৫ লাখ মেট্ৰিক টনৰ পৰা ১৭৫ লাখ মেট্ৰিক টনলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
• আভ্যন্তৰীণ মীন পালনৰ উৎপাদন ৬১ লাখ মেট্ৰিক টনৰ পৰা ১৩১ লাখ মেট্ৰিক টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• মীন খণ্ডত ৰপ্তানিও ৩০,০০০ কোটি টকাৰ পৰা দুগুণতকৈও অধিক হৈ ৬৪,০০০ কোটি টকালৈ উণ্ঠন হৈছে।
• দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, গৰু পালনকাৰী আৰু মাছমৰীয়াসকলক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• যোৱা দশকত, জনমূৰি গাখীৰ উপলব্ধতা ৪০ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে।
• প্ৰথমবাৰৰ বাবে, পশুবোৰক ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ বিনামূলীয়া টিকাকৰণ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে।
• এতিয়ালৈকে, চাৰিটা পৰ্যায়ত পশুধনক ৫০ কোটিতকৈও অধিক ভেকছিন প্ৰদান কৰা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. ৰাজহুৱা কল্যাণৰ বাবে এই সকলোবোৰ আঁচনি কেৱল সুবিধা নহয়।
এইসমূহে দেশৰ নাগৰিকৰ সমগ্ৰ জীৱন-চক্ৰত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে।
বিভিন্ন চৰকাৰী আৰু বেচৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানে আমাৰ চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ প্ৰভাৱ অধ্যয়ন কৰিছে।
এইসমূহৰ ফলাফল অতি চিত্তাকৰ্ষক আৰু দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি থকা পৃথিৱীৰ প্ৰতিখন দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
বিগত বছৰবোৰত, বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানৰ অধ্যয়নে প্ৰকাশ কৰিছে যে:
• ১১ কোটি শৌচালয় নিৰ্মাণ আৰু মুকলিত শৌচ নিৰ্মূলৰ সৈতে, বহুতো ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ সৈতে, চহৰাঞ্চলৰ প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে চিকিৎসাৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ৬০ হাজাৰ টকা লৈকে ৰাহি কৰিছে।
• পাইপৰ পৰা বিশুদ্ধ খোৱা পানীয়েও প্ৰতি বছৰে লাখ লাখ শিশুৰ জীৱন ৰক্ষা কৰি আছে।
• প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ ওপৰত কৰা অধ্যয়ন অনুসৰি, এটা পকী ঘৰে পৰিয়ালটোৰ সামাজিক সন্মান আৰু মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰিছে।
• পকী ঘৰত শিশুৰ শিক্ষা উন্নত হৈছে আৰু ড্ৰপআউটৰ হাৰ হ্ৰাস পাইছে।
• প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সুৰক্ষিত মাতৃত্ব অভিযানৰ ফলত আজি দেশত ১০০ শতাংশ প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰসৱ অনুষ্ঠিত হৈছে। ইয়াৰ ফলত, মাতৃ মৃত্যুৰ হাৰও যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
• আন এক অধ্যয়ন অনুসৰি, উজ্জ্বলা আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী পৰিয়ালবোৰৰ ভিতৰত, গুৰুতৰ ৰোগৰ ঘটনা হ্ৰাস পাইছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে মানৱ কেন্দ্ৰিক উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আমাৰ বাবে, প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মৰ্যাদা সৰ্বাধিক। এইটো আমাৰ সামাজিক ন্যায়ৰ ধাৰণা। এইটো ভাৰতৰ সংবিধানৰ প্ৰতিটো অনুচ্ছেদৰ বাৰ্তা।
দীৰ্ঘদিন ধৰি, আমি কেৱল অধিকাৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলো। আমি চৰকাৰৰ কৰ্তব্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো। এইটোৱে নাগৰিকসকলৰ মাজত কৰ্তব্যবোধো জাগ্ৰত কৰিছিল। আজি তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালন কৰি, প্ৰতিটো অধিকাৰৰ নিশ্চয়তাৰ অনুভূতি জাগ্ৰত হৈছে।
মোৰ চৰকাৰে এতিয়ালৈকে উন্নয়নৰ ধাৰাৰ পৰা আঁতৰি থকা সকলৰ যত্ন লৈছে। হাজাৰ হাজাৰ জনজাতীয় গাওঁ আছে য'ত যোৱা ১০ বছৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদ্যুৎ আৰু পথ উপনীত হৈছে। লাখ লাখ জনজাতীয় পৰিয়ালে এতিয়া বিশুদ্ধ পাইপযুক্ত পানী পোৱা আৰম্ভ কৰিছে। বিশেষ অভিযানৰ অধীনত, মোৰ চৰকাৰে হাজাৰ হাজাৰ জনজাতীয় অধ্যুষিত গাওঁবোৰত 4জি ইণ্টাৰনেট সুবিধাও প্ৰদান কৰি আছে। ৯০ তকৈও অধিক বনজাত সামগ্ৰীৰ ওপৰত বন ধন কেন্দ্ৰ আৰু এমএছপি স্থাপনৰ দ্বাৰা জনজাতীয় লোকসকল যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, মোৰ চৰকাৰে জনজাতীয় লোকসকলৰ মাজত আটাইতকৈ পিছপৰা জনজাতিবোৰৰ যত্ন লৈছে। তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰায় ২৪ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
কেইবাটাও প্ৰজন্মৰ জনজাতীয় পৰিয়ালচিকল চেল ৰক্তহীনতাত ভুগিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইয়াৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে, প্ৰায় ১ কোটি ৪০ লাখ লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
মোৰ চৰকাৰে দিব্যাংগজনৰ বাবে সুগম্য ভাৰত অভিযানো আৰম্ভ কৰিছে। লগতে, ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষাৰ পাঠ্য পুথি উপলব্ধ কৰা হৈছে।
ট্ৰেন্সজেণ্ডাৰসকলক সমাজত এক সন্মানীয় স্থান দিয়া আৰু তেওঁলোকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে এখন আইনো প্ৰণয়ন কৰা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. বিশ্বকৰ্মা পৰিয়াল অবিহনে, দৈনন্দিন জীৱনকল্পনা কৰা কঠিন। এই পৰিয়ালবোৰে, প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম, তেওঁলোকৰ দক্ষতা বহন কৰে। কিন্তু চৰকাৰী সহায়ৰ অভাৱত, আমাৰ বিশ্বকৰ্মাৰ সঙ্গীসকলে এক বেয়া পৰিস্থিতিৰ মাজেৰে গৈ আছিল। মোৰ চৰকাৰেও এনে বিশ্বকৰ্মা পৰিয়ালৰ যত্ন লৈছে। এতিয়ালৈকে, প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাত ৮৪ লাখৰো অধিক লোকে যোগদান কৰিছে।
পথৰ বিক্ৰেতা-ফুটপাথৰ কৰ্মীসকলকো কেইবা দশক ধৰি ৰক্ষা কৰিবলৈ এৰি দিয়া হৈছিল। মোৰ চৰকাৰে তেওঁলোকক প্ৰধানমন্ত্ৰী এছভিএনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে বেংকিংৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক পৰিমাণৰ ঋণ বিতৰণ কৰা হৈছে৷ চৰকাৰে সেইবোৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে আৰু জামানত অবিহনে ঋণ দিয়ে৷ সেই বিশ্বাস কঢ়িয়াই আনি, বেছিভাগ লোকে কেৱল ঋণ পৰিশোধ কৰাই নহয় কিন্তু পৰৱৰ্তী কিস্তিও লাভ কৰিছিল। এই আঁচনিৰ বেছিভাগ হিতাধিকাৰী হৈছে দলিত, পিছফালৰ, জনজাতীয় আৰু মহিলা।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ মন্ত্ৰৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত হৈ আমাৰ চৰকাৰে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীক উচিত সুযোগ প্ৰদান কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে।
• প্ৰথমবাৰৰ বাবে, সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক সংৰক্ষণৰ সুবিধা দিয়া হৈছিল।
• স্নাতক আৰু চিকিৎসাৰ স্নাতকোত্তৰ পৰীক্ষাৰ বাবে অ'বিচিৰ কেন্দ্ৰীয় কোটাৰ অধীনত নামভৰ্তিত ২৭ শতাংশ সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰা হৈছিল।
• পিছপৰা শ্ৰেণীৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগক দিয়া সাংবিধানিক মৰ্যাদা।
• আমাৰ চৰকাৰে বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ সৈতে জড়িত ৫ টা স্থান পঞ্চতীৰ্থ হিচাপে বিকশিত কৰিছে।
• আজি সমগ্ৰ দেশতে জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত ১০ টা সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. প্ৰথমবাৰৰ বাবে, মোৰ চৰকাৰে উন্নয়নক সেই ক্ষেত্ৰবোৰৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে যিবোৰ দশকধৰি অৱহেলিত হৈ আছে। আমাৰ সীমাৰ কাষৰ গাওঁবোৰক দেশৰ অন্তিম খন গাওঁ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে তেওঁলোকক দেশৰ প্ৰথম খন গাওঁ তৈয়াৰ কৰিছিল। এই গাওঁবোৰৰ উন্নয়নৰ বাবে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছে।
আনকি আন্দামান আৰু নিকোবৰ আৰু লক্ষদ্বীপৰ দৰে আমাৰ দূৰৱৰ্তী দ্বীপসমূহো উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰেও এই দ্বীপসমূহত আধুনিক সুবিধা নিৰ্মাণ কৰিছে। তাত পথ, বিমান যাতায়ত আৰু দ্ৰুত ইণ্টাৰনেট সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছিল। মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান আগতে, লক্ষদ্বীপ পানীৰ তলৰ অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ সৈতেও সংযুক্ত আছিল। ই স্থানীয় লোকসকলৰ লগতে পৰ্যটকসকলকো সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
আমাৰ চৰকাৰে উচ্চাকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীৰ অধীনত দেশৰ ১০০ খনতকৈও অধিক জিলাত উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। এই কাৰ্যসূচীৰ সফলতাক স্বীকৃতি দি আমাৰ চৰকাৰে উচ্চাকাংক্ষী খণ্ড কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ সৈতে, দেশৰ সেই খণ্ডবোৰত উন্নয়নৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, যিবোৰ পিছ পৰি আছিল।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে আজি সমগ্ৰ সীমান্তত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰিছে। এইটো বহু আগতে কৰা উচিত আছিল, অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত। সন্ত্ৰাসবাদ হওঁক বা সম্প্ৰসাৰণবাদ হওঁক, আমাৰ বাহিনীয়ে আজি কঠোৰ সহাৰি জনাইছে।
আভ্যন্তৰীণ শান্তিৰ দিশত মোৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই আমাৰ সন্মুখত ফলপ্ৰসূ ফলাফল বহন কৰে।
• আজি জম্মু-কাশ্মীৰত নিৰাপত্তাৰ পৰিৱেশ আছে।
• আজি ধৰ্মঘটৰ ফলত ক’তো নীৰৱতা নাই, কিন্তু জনবহুল বজাৰৰ ব্যস্ততা।
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিচ্ছিন্নতাবাদৰ ঘটনা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
• বহুতো সংগঠনে স্থায়ী শান্তিৰ দিশত পদক্ষেপ লৈছে।
• নক্সালবাদী প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহ কমি আহিছে আৰু নক্সালবাদী হিংসাও যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. ভাৰতৰ বাবে ভৱিষ্যত ৰচনা কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে আমাৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ উত্তৰাধিকাৰ এৰি গৈছে। আজিও আমি আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলৰ উপহাৰবোৰ গৌৰৱেৰে মনত ৰাখিছোঁ। আজিৰ প্ৰজন্ময়ো এক উত্তৰাধিকাৰী সৃষ্টি কৰিব লাগিব যি বহু শতাব্দী ধৰি স্মৰণীয় হৈ থাকিব পাৰে।
সেয়েহে, মোৰ চৰকাৰে আজি এক ডাঙৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত কাম কৰি আছে।
এই দৃষ্টিভংগত ৫ বছৰীয়া কাৰ্যসূচীও আছে। ইয়াৰ আগন্তুক ২৫ বছৰৰ বাবে এটা ৰোডমেপো আছে। আমাৰ বাবে, এক উন্নত ভাৰত অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিত সীমাবদ্ধ নহয়। আমি সামাজিক, সাংস্কৃতিক আৰু কৌশলগত শক্তিক সমানে গুৰুত্ব দিছো। তেওঁলোকৰ অবিহনে, উন্নয়ন আৰু অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধি বহনক্ষম হ'ব নোৱাৰে। যোৱা দশকৰ সিদ্ধান্তবোৰো এই উদ্দেশ্যৰে লোৱা হৈছে। আজিও, এই লক্ষ্যৰ সৈতে বহুতো পদক্ষেপ লোৱা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আজি বিশ্বৰ প্ৰতিটো সংস্থাই ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশৰ বিষয়ে আত্মবিশ্বাসী। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা যিবোৰ মূল্যায়ন কৰা হৈছে, ভাৰতৰ নীতিবোৰ হৈছে আধাৰ। আন্তঃগাঁথনি আৰু নীতি সংস্কাৰত অভিলেখ বিনিয়োগে বিনিয়োগকাৰীৰ আত্মবিশ্বাস অধিক বৃদ্ধি কৰিছে। পূৰ্ণ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে এক স্থিৰ আৰু শক্তিশালী চৰকাৰৰ বাবে ভাৰতীয়সকলৰ সংকল্পই বিশ্বক নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিছে।
আজি বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে ভাৰতে কেৱল বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলাশক্তিশালী কৰিব পাৰে। সেয়েহে, ভাৰতেও আজি ইয়াৰ বাবে ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। দেশত এমএছএমইৰ এটা শক্তিশালী নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰা হৈছে।
আমাৰ চৰকাৰে ১৪ টা খণ্ডৰ বাবে পিএলআই আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৯ লাখ কোটি টকা উৎপাদন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত দেশত লাখ লাখ নতুন নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
পিএলআইয়ে ইলেক্ট্ৰনিকছ, ফাৰ্মা, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰতো লাভান্বিত হৈছে। চিকিৎসা সঁজুলিৰ সৈতে জড়িত ডজন ডজন প্ৰকল্পত উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে দেশত ৩খন বাল্ক ড্ৰাগ পাৰ্ক স্থাপন কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আজি মেড ইন ইণ্ডিয়া এক গোলকীয় ব্ৰেণ্ড হৈ পৰিছে। আজি বিশ্ব মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হৈছে। বিশ্বই আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্য বুজি পোৱা হৈছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ কোম্পানীসমূহ ভাৰতত নতুন খণ্ডক লৈ উৎসাহিত হৈ পৰিছে। অৰ্ধ-পৰিবাহী খণ্ডত বিনিয়োগ ইয়াৰ এক উদাহৰণ। ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু অটোমোবাইল খণ্ডও অৰ্ধ-পৰিবাহী খণ্ডৰ পৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব।
আমাৰ চৰকাৰে আজি সেউজীয়া গতিশীলতাক এক ডাঙৰ উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানত, দেশখনত লাখ লাখ বৈদ্যুতিক বাহন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এতিয়া আমি ভাৰতত বৃহৎ বিমান নিৰ্মাণৰ বাবেও পদক্ষেপ লৈছো। আগন্তুক সময়ত, উৎপাদন খণ্ডত কোটি কোটি নতুন চাকৰি সৃষ্টি কৰা হ'ব।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. পৰিৱেশ অনুকূল সামগ্ৰীৰ বাবে আজি বিশ্বত এক বিশেষ চাহিদা আছে। সেইকাৰণে মোৰ চৰকাৰে শূন্য প্ৰভাৱ শূন্য ত্ৰুটিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজি আমি সেউজ শক্তিৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
• ১০ বছৰত, অ-জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ওপৰত আধাৰিত শক্তি ক্ষমতা ৮১ গিগাৱাটৰ পৰা ১৮৮ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি হৈছে।
• এই সময়ছোৱাত, সৌৰ শক্তিৰ ক্ষমতা ২৬ গুণ বৃদ্ধি হৈছে।
• একেদৰে, বায়ু শক্তিৰ ক্ষমতা দুগুণ হৈছে।
• নৱীকৰণযোগ্য শক্তি স্থাপন ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত, আমি বিশ্বৰ চাৰি নম্বৰত আছোঁ।
• আমি বায়ু শক্তিক্ষমতাৰ চাৰি নম্বৰত আছো।
• আমি সৌৰ শক্তি ক্ষমতাত পাঁচ নম্বৰত আছোঁ।
• ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত জীৱাশ্ম বিহীন ইন্ধনৰ সৈতে ইয়াৰ স্থাপিত ক্ষমতাৰ ৫০ শতাংশ পূৰণ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
• যোৱা ১০ বছৰত, ১১ খন নতুন সৌৰ উদ্যান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজি ৯ খন সৌৰ উদ্যানত কাম চলি আছে।
• কেইদিনমান আগতে, ঘৰৰ চালত সৌৰ শক্তি প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক নতুন আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত, ১ কোটি পৰিয়ালক সহায় কৰা হ'ব। ই বিদ্যুতৰ বিলহ্ৰাস কৰিব আৰু বিদ্যুৎ বজাৰত অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ ক্ৰয় কৰা হ'ব।
• পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো অতি দ্ৰুতগতিত কাম কৰা হৈছে। মোৰ চৰকাৰে ১০ টা নতুন পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পৰ অনুমোদন জনাইছে।
• হাইড্ৰজেন শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি ছে। আমি ইতিমধ্যে লাডাখ আৰু দমন আৰু দিউত দুটা প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছো।
• মোৰ চৰকাৰে ইথানলৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব কাম কৰিছে। দেশখনে ১২% ইথানল মিশ্ৰণ প্ৰাপ্ত কৰিছে। অতি সোনকালেই, ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যও পূৰণ হ'ব। ই আমাৰ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব। এতিয়ালৈকে, চৰকাৰী কোম্পানীবোৰে এক লাখ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ইথানল ক্ৰয় কৰিছে। এই সকলো বোৰ প্ৰচেষ্টাই বিদেশী দেশসমূহৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে, বংগোপসাগৰৰ এটা নতুন খণ্ডত তেল উৎপাদন আৰম্ভ হৈছিল। এইটো দেশৰ বাবে এক ডাঙৰ সফলতা।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. পৃথিৱীত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ পৰিমাণ সীমিত। সেইকাৰণে আমাৰ চৰকাৰে বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিক উৎসাহিত কৰি আছে। এইটো ভাৰতৰ প্ৰথম বাহন স্ক্ৰেপেজ নীতিৰো লক্ষ্য।
গভীৰ সাগৰত খনিজ পদাৰ্থৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই লক্ষ্যৰে গভীৰ মহাসাগৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হয়। এই অভিযানে আমাৰ সামুদ্ৰিক জীৱনৰ বিষয়ে আমাৰ বুজাবুজি উন্নত কৰিব। ভাৰতৰ সাগৰীয় জাহাজে এই ক্ষেত্ৰত গৱেষণা কৰি আছে।
আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতক বিশ্বৰ এক মুখ্য মহাকাশ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰি আছে। ই মানুহৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ এক উপায়। ই মহাকাশ অৰ্থনীতিত ভাৰতৰ অংশ বৃদ্ধি কৰাৰ এটা প্ৰয়াস। ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচী সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বহুতো নতুন স্পেচ ষ্টাৰ্ট-আপৰ উদ্ভৱ হৈছে। এতিয়া সেই দিন বেছি দূৰত নাই যেতিয়া ভাৰতৰ গগনযান মহাকাশলৈ যাব।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতক বিশ্বৰ অন্যতম ডিজিটেল অৰ্থনীতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। ই কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছে।
চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱত ভাৰত যাতে বিশ্বৰ শীৰ্ষস্থানত থাকে সেয়া নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ প্ৰয়াস।
আমাৰ চৰকাৰে এটা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা অভিযানত কাম কৰি আছে। ই ভাৰতৰ যুৱসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব। ই নতুন ষ্টাৰ্ট-আপৰ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব। ই কৃষি, স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব।
আমাৰ চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম মিছনকো অনুমোদন জনাইছে। কোৱাণ্টাম কম্পিউটিংয়ে এক নতুন যুগৰ ডিজিটেল প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিব। এই ক্ষেত্ৰত ভাৰত আগবাঢ়ি থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ কাম আৰম্ভ হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ বাবে নিৰন্তৰ নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। ইয়াৰ বাবে, এক নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল আৰু ইয়াক দ্ৰুতগতিত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে মাতৃভাষা আৰু ভাৰতীয় ভাষাত শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতীয় ভাষাত অভিযান্ত্ৰিক, চিকিৎসা, আইনৰ দৰে বিষয় আৰম্ভ কৰা হৈছে।
বিদ্যালয় শিক্ষাৰ মানদণ্ডৰ বাবে, আমাৰ চৰকাৰে ১৪ হাজাৰৰো অধিক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী বিদ্যালয়ৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৬ হাজাৰৰো অধিক বিদ্যালয় আৰম্ভ হৈছে।
আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই দেশত ড্ৰপ-আউটৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিছে। মহিলা শিক্ষাৰ্থীসকলে উচ্চ শিক্ষাত অধিক নামভৰ্তি লাভ কৰিছে। অনুসূচিত জাতিৰ শিক্ষাৰ্থীৰ নামভৰ্তিত প্ৰায় ৪৪% বৃদ্ধি হৈছে। অনুসূচীত জনজাতিৰ শিক্ষাৰ্থীৰ বাবে নামভৰ্তি ৬৫% আৰু অ'বিচি শিক্ষাৰ্থীৰ বাবে ৪৪% ৰো অধিক বৃদ্ধি হৈছে।
উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে, অটল উদ্ভাৱন মিছনৰ অধীনত ১০ হাজাৰ অটল টিঙ্কাৰিং লেব স্থাপন কৰা হৈছে। এইবোৰত ১ কোটিতকৈও অধিক শিক্ষাৰ্থী জড়িত হৈ আছে।
২০১৪ চনলৈকে, দেশত সাতখন এইমছ আৰু ৩৯০ খনতকৈ কম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল।
যোৱা দশকত, ১৬ খন এইমছ আৰু ৩১৫ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে।
১৫৭ খন নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে।
যোৱা দশকত, এমবিবিএছ আসনৰ সংখ্যা দুগুণতকৈও অধিক হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. পৰ্যটন খণ্ড হৈছে যুৱসকলৰ বাবে এক মুখ্য নিযুক্তি সৃষ্টিকাৰী খণ্ড। আমাৰ চৰকাৰে যোৱা দহ বছৰত পৰ্যটন খণ্ডত অভূতপূৰ্ব কাম কৰিছে। ভাৰতত ঘৰুৱা পৰ্যটকৰ সংখ্যাৰ লগতে ভাৰত ভ্ৰমণকৰা বিদেশী পৰ্যটকৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে।
পৰ্যটন খণ্ডত যি বিকাশ ঘটিছে তাৰ কাৰণ হৈছে ভাৰতৰ বৰ্ধিত বিশ্বাসযোগ্যতা। আজি বিশ্বই ভাৰতক জানিব আৰু চাব বিচাৰে। ইয়াৰ উপৰিও, উৎকৃষ্ট সংযোগ বিকশিত হোৱাৰ বাবে পৰ্যটনৰ পৰিসৰও বৃদ্ধি পাইছে। বিভিন্ন স্থানত বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ পৰাও যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। আজি অভিলেখ সংখ্যক পৰ্যটক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত উপস্থিত হৈছে। আন্দামান আৰু নিকোবৰ আৰু লক্ষদ্বীপৰ বিষয়ে উৎসাহ শীৰ্ষত আছে।
আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে তীৰ্থযাত্ৰা আৰু ঐতিহাসিক স্থানসমূহৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ই এতিয়া ভাৰতত তীৰ্থযাত্ৰা সহজ কৰি তুলিছে। একে সময়তে, বিশ্বও ভাৰতৰ ঐতিহ্য পৰ্যটনৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হৈছে। যোৱা এবছৰত, ৮.৫ কোটি লোকে কাশী ভ্ৰমণ কৰিছে। ৫ কোটিতকৈও অধিক লোকে মহাকাল ভ্ৰমণ কৰিছে। ১৯ লাখতকৈও অধিক লোকে কেদাৰ ধাম ভ্ৰমণ কৰিছে। অযোধ্যা ধামত, প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠাৰ পিছত ৫ দিনত ১৩ লাখ ভক্তই ভ্ৰমণ কৰিছিল। পূব-পশ্চিম-উত্তৰ-দক্ষিণ, ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণৰ তীৰ্থস্থানত সুবিধাৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ হৈছে।
আমাৰ চৰকাৰেও ভাৰতক বৈঠক আৰু প্ৰদৰ্শনী খণ্ডত এজন অগ্ৰণী হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰে। ইয়াৰ বাবে ভাৰত মণ্ডপম আৰু যশোভুমীৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আগন্তুক সময়ত, পৰ্যটন নিযুক্তিৰ এক ডাঙৰ মাধ্যম হৈ পৰিব।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মক দক্ষতা আৰু নিযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ আমি ক্ৰীড়া অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰি আছো। আমাৰ চৰকাৰে ক্ৰীড়া আৰু খেলুৱৈসকলক অভূতপূৰ্ব সমৰ্থন প্ৰদান কৰিছে। আজি ভাৰত এখন বহুত ডাঙৰ ক্ৰীড়া শক্তি হ'বলৈ সাজু হৈছে।
খেলুৱৈসকলৰ লগতে আজি আমি ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় অন্যান্য ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমি দেশত ডজন ডজন উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ সৃষ্টি কৰিছো। ই যুৱসকলক ক্ৰীড়াক বৃত্তি হিচাপে বাছনি কৰাৰ সুযোগ দিব। ক্ৰীড়া সঁজুলিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত উদ্যোগটোক সকলো ধৰণৰ সহায় কৰা হৈছে।
যোৱা ১০ বছৰত, ভাৰতে বহুতো ক্ৰীড়াৰ সৈতে জড়িত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ এক চমৎকাৰী অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিছে।
দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ মাজত কৰ্তব্য বোধ আৰু সেৱাৰ অনুভূতি বিয়পাবলৈ 'মেৰা যুৱ ভাৰত' সংগঠন গঠন কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে, প্ৰায় ১ কোটি যুৱক-যুৱতীয়ে এই সংগঠনত যোগদান কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আমি দেখিছোঁ যে পৰিৱৰ্তনকালত শক্তিশালী চৰকাৰ থকাৰ অৰ্থ কি। যোৱা ৩ বছৰ ধৰি, সমগ্ৰ বিশ্বতে এক উত্থান-পতন হৈছে। পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বিবাদ আৰম্ভ হৈছে। এই কঠিন সময়ত, আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতক বিশ্বৰ বন্ধু হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। বিশ্ব-মিত্ৰৰ ভূমিকাৰ বাবে আজি আমি গোলকীয় দক্ষিণৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছো।
যোৱা ১০ বছৰত, আন এটা পুৰণি চিন্তাধাৰা সলনি কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে, কূটনীতি সম্পৰ্কীয় কাৰ্যসূচীবোৰ দিল্লীৰ বাৰাণ্ডাত সীমাবদ্ধ আছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই প্ৰচেষ্টাত জনসাধাৰণৰ প্ৰত্যক্ষ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিছে। জি-২০-ৰ সভাপতিত্বকালত ভাৰতে ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ দেখিছিল। ভাৰতে যিদৰে জি-২০ক জনসাধাৰণৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিল, সেয়া আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল। সমগ্ৰ দেশতে অনুষ্ঠিত কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে বিশ্বক ভাৰতৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়া হৈছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ইমান ডাঙৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল।
সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতত অনুষ্ঠিত ঐতিহাসিক জি-২০ সন্মিলনৰ প্ৰশংসা কৰে। আনকি এনে বিভাজিত পৰিৱেশত, দিল্লী ঘোষণাপত্ৰৰ সৰ্বসন্মত প্ৰকাশ ঐতিহাসিক। 'মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন'ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পাৰিপাৰ্শ্বিক সমস্যালৈকে, ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে দিল্লী ঘোষণাপত্ৰৰ ভেটি গঢ়ি তুলিছে।
আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত, জি-২০ত আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ স্থায়ী সদস্যপদো প্ৰশংসিত হৈছে। এই সন্মিলনত ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ কথা ঘোষণা কৰা হয়। এই কৰিডৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সম্ভাৱনাক অধিক শক্তিশালী কৰিব। গ্লোবেল ইন্ধন এলায়েন্সৰ শুভাৰম্ভও এটা ডাঙৰ অনুষ্ঠান। এনেধৰণৰ পদক্ষেপে গোলকীয় সমস্যা সমাধানত ভাৰতৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. বিশ্বব্যাপী বিবাদ আৰু সংঘাতৰ এই সময়ছোৱাতো আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ স্বাৰ্থক দৃঢ়তাৰে বিশ্বৰ সন্মুখত ৰাখিছে। ভাৰতৰ বৈদেশিক নীতিৰ পৰিসৰ আজি অতীতৰ সীমাবদ্ধতাৰ বাহিৰত বহুদূৰ আগুৱাই গৈছে। আজি ভাৰত বহুতো গোলকীয় সংগঠনৰ সন্মানীয় সদস্য। আজি ভাৰত হৈছে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বৰ এক আগশাৰীৰ কণ্ঠস্বৰ।
ভাৰতে আজি সংকটত মানৱজাতিক সহায় কৰিবলৈ এক শক্তিশালী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। যেতিয়াই পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইতে সংকট হয়, ভাৰতে তাত সোনকালে উপস্থিত হ'বলৈ চেষ্টা কৰে। আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ বিশ্বত কাম কৰা ভাৰতীয়সকলৰ ওপৰত নতুন আস্থা জাগ্ৰত কৰিছে। অপাৰেচন গংগা, অপাৰেচন কাবেৰী আৰু বন্দে ভাৰতৰ দৰে অভিযানৰ জৰিয়তে আমি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক সংকটৰ পৰা সুৰক্ষিতভাৱে ঘূৰাই আনিছো।
আমাৰ চৰকাৰে যোগ, প্ৰাণায়াম আৰু আয়ুৰ্বেদৰ ভাৰতীয় পৰম্পৰাক সমগ্ৰ বিশ্বলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে। যোৱা বছৰ, ১৩৫ খন দেশৰ প্ৰতিনিধিসকলে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত একেলগে যোগ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। এইটো নিজেই এটা নতুন অভিলেখ। আমাৰ চৰকাৰে আয়ুষ প্ৰণালীৰ বিকাশৰ বাবে এক নতুন মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছে। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ প্ৰথম গোলকীয় কেন্দ্ৰও ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. সভ্যতাৰ ইতিসাহত, এনে কিছুমান স্তৰ আহে যিয়ে শতিকাজুৰি ভৱিষ্যত নিৰ্ধাৰণ কৰে। ভাৰতৰ ইতিহাসত এনে বহুতো মাইলৰ খুঁটি আছে।
এই বছৰ, ২২ জানুৱাৰীত, দেশখনে একে ধৰণৰ মাইলৰ খুঁটি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে।
বহু শতাব্দীৰ অপেক্ষাৰ পিছত, ৰামলালা অযোধ্যাৰ তেওঁৰ বিশাল মন্দিৰত স্থাপিত হৈছে।
এয়া আছিল কোটি কোটি দেশবাসীৰ আকাংক্ষা আৰু বিশ্বাসৰ প্ৰশ্ন, যাৰ উত্তৰ দেশখনে সম্পূৰ্ণ সম্প্ৰীতিৰে বিচাৰি পাইছে।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. আপোনালোকে কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ আশা-আকাংক্ষাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আজি স্কুল আৰু কলেজত পঢ়ি থকা যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন সম্পূৰ্ণ পৃথক। এইটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব যে অমৃত প্ৰজন্মৰ সপোন বোৰ পূৰণ কৰিবলৈ কোনো ধৰণৰ চেষ্টা এৰি দিব নালাগে। এক বিকশিত ভাৰতে আমাৰ অমৃত প্ৰজন্মৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিব। সেয়েহে, আমি সকলোৱে আমাৰ সংকল্পসমূহ লাভ কৰাৰ বাবে একত্ৰিত হ'ব লাগিব।
মাননীয় সদস্যসকল,
1. শ্ৰদ্ধেয় অটলজীয়ে কৈছিল-
अपनी ध्येय-यात्रा में,
हम कभी रुके नहीं हैं।
किसी चुनौती के सम्मुख
कभी झुके नहीं हैं।
আমাৰ চৰকাৰে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ নিশ্চয়তা লৈ আগবাঢ়িছে। মই নিশ্চিত যে এই নতুন সংসদ ভৱনটোৱে ভাৰতৰ মিছন যাত্ৰাক শক্তি প্ৰদান কৰি যাব আৰু নতুন আৰু স্বাস্থ্যকৰ পৰম্পৰা সৃষ্টি কৰিব।
বহুতো সতীৰ্থ ২০৪৭ বৰ্ষ চাবলৈ এই সদনত নাথাকিব। কিন্তু আমাৰ কৰ্ম এনেকুৱা হ'ব লাগে যে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই আমাক মনত ৰাখে।
আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো!
ধন্যবাদ!
জয় হিন্দ!
জয় ভাৰত!