President's Secretariat
ADDRESS BY THE HON’BLE PRESIDENT OF India Smt. Droupadi Murmu to Parliament
31 JAN 2024 12:35PM by PIB Delhi
Honorable Members,
1. This is my first address in this new Parliament building. This magnificent building has been constructed at the beginning of “Azadi ka Amrit Kaal”.
It is imbued with the fragrance of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and is a testimony to India’s civilization and culture.
It also resonates with the resolve to respect our democratic and parliamentary traditions.
Moreover, it embodies the commitment to forge new traditions for the new India of the 21st century.
I am confident that this new building will be witness to productive dialogue on policies -- policies that will shape the development of ‘Viksit Bharat’ in the Amrit Kaal of our independence.
I extend my best wishes to all of you.
Honorable Members,
2. This year is also the 75th year of adoption of our Constitution.
During this period, Amrit Mahotsav, the celebration of 75 years of independence, was completed.
During this period, many programmes were organized across the country.
The country remembered its unsung freedom fighters.
After 75 years, the young generation relived that period of freedom struggle.
3. During this campaign:
• Amrit Kalash containing soil from every village of the country were brought to Delhi under the ‘Meri Maati, Mera Desh’ campaign.
• Over 2 lakh plaques were installed.
• More than three crore people took the oath of the ‘Panch Pran’.
• More than 70,000 Amrit Sarovars were built.
• Construction of more than two lakh “Amrit Vatikas” was completed.
• Over two crore trees were planted.
• More than 16 crore people uploaded their selfies with the Tricolour.
4. It was during the Amrit Mahotsav that,
• A statue of Netaji Subhash Chandra Bose was installed on “Kartavya Path”.
• A museum dedicated to all the Prime Ministers of the country was inaugurated in Delhi, the national capital.
• Shantiniketan and Hoysala Temple were included in the World Heritage List.
• Veer Bal Diwas was declared in the memory of “Sahibzaade”.
• Birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda was declared as “Janjatiya Gaurav Diwas”.
• August 14 was declared as “Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas” to commemorate the horrors of partition.
Honorable Members,
5. The past year has been full of historic achievements for India. During this period, there were many moments which enhanced the pride of our countrymen.
• Amidst serious global crises, India emerged as the fastest-growing major economy, consistently maintaining a growth rate of over 7.5 percent for two consecutive quarters.
• India became the first country to hoist its flag on the southern pole of the Moon.
• India successfully launched the Aditya Mission and its satellite reached a distance of 15 lakh kilometers away from Earth.
• Success of the historic G-20 Summit strengthened India’s global standing.
• India won more than 100 medals for the first time in Asian Games.
• We also won more than 100 medals in Para Asian Games.
• India got its largest sea-bridge, the Atal Setu.
• India got its first Namo Bharat train and the first Amrit Bharat train.
• India became the country with the fastest 5G rollout in the world.
• An Indian Airline company executed the world’s largest aircraft deal.
• Last year, my government has given government jobs to lakhs of youth in mission mode.
Honorable Members,
6. Over the past 12 months, my government introduced several important legislations.
These laws have been enacted with the cooperation of all parliamentarians.
These are laws that lay a strong foundation for the realization of vision of ‘Viksit Bharat’.
I appreciate all of you for having enacted the Nari Shakti Vandan Adhiniyam after a wait of three decades.
This has paved the way for ensuring greater participation of women in the Lok Sabha and the Legislative Assemblies.
This strengthens my government’s resolve for women-led development.
My government has continuously upheld its commitment to Reform, Perform and Transform.
The criminal justice system rooted in the era of slavery is now history. Now, justice takes precedence over punishment. The nation has got a new Nyaya Sanhita based on the principle of ‘Justice First’.
The Digital Personal Data Protection Act will make the digital space more secure.
“Anusandhan National Research Foundation Act” will strengthen research and innovation in the country.
The Jammu and Kashmir Reservation Act will ensure the right to representation to tribals there.
During this period the Central University Act was amended. This paved the way for setting up a Sammakka Sarakka Central Tribal University in Telangana.
Last year, 76 other old laws were also repealed.
My government is aware of the concerns of youth regarding irregularities in examinations.
Therefore, it has been decided to enact a new law to deal sternly with such malpractices.
Honorable Members,
7. Any nation can progress at a fast pace only when it overcomes the past challenges and invests maximum energy in the future.
Over the past 10 years, India has witnessed several such tasks being accomplished in the national interest, for which the people of the country were waiting for decades.
For centuries, there was an aspiration to construct the Ram Mandir. Today it is a reality.
There were doubts regarding the removal of Article 370 from Jammu and Kashmir. Those are now history.
This Parliament also enacted a strict law against ‘Triple Talaq’.
This Parliament also enacted a law to grant citizenship to persecuted minorities from our neighboring countries.
My government also implemented One Rank One Pension,
which was awaited for four decades. After implementation of OROP, the ex-servicemen have by now received approximately Rupees 1 lakh crore.
For the first time, a Chief of Defence Staff has been appointed for India’s defence forces.
Honorable Members,
8. The immortal lines of Utkalmani Pandit Gopabandhu Das inspire the sentiment of boundless patriotism. He had said,
मिशु मोर देह देश माटिरे,
देशबासी चालि जाआन्तु पिठिरे।
देशर स्वराज्य-पथे जेते गाड़,
पूरु तहिं पड़ि मोर मांस हाड़।
that is
Let my body dissolve in the soil of this country,
Let the countrymen ride on my back and go.
All the potholes that are there in the country’s path to independence,
Let them all be filled with my flesh and bones.
In these lines we see the pinnacle of duty and the ideal of Nation-First.
9. The achievements that are visible today are the outcome of the endeavors of last 10 years.
Since childhood, we have been hearing the slogan of ‘Garibi Hatao’. Now, for the first time in our lives, we are witnessing eradication of poverty on a massive scale.
According to NITI Aayog, in the last one decade of my Government, about 25 crore countrymen have been lifted out of poverty.
This is something that instills great confidence among the poor.
If the poverty of 25 crore people can be alleviated, then her poverty can also be alleviated.
10. If we look at various dimensions of the economy today, then it boosts our confidence that India is moving forward in the right direction, taking right decisions.
• In the last 10 years:
• We have seen India transform from “fragile five” to a “top five” economy.
• India’s exports have increased from about $450 billion to more than $775 billion.
• FDI flows have doubled.
• Sales of Khadi and Village Industries products have increased by more than 4 times.
• The number of people filing Income Tax Return has increased from about 3.25 crores to about 8.25 crores i.e., it has more than doubled.
• A decade ago:
• There were only a few hundred start-ups in the country which have grown to more than one lakh today.
• 94 thousand companies were registered in a year. Now this number has increased to 1 lakh 60 thousand.
• In December 2017, 98 lakh people used to pay GST, today their number is 1 crore 40 lakh.
• Around 13 crore vehicles were sold in the 10 years before 2014. In the last 10 years, countrymen have purchased more than 21 crore vehicles.
• About 2 thousand electric vehicles were sold in 2014-15. Whereas, till the month of December for the year 2023-24, about 12 lakh electric vehicles have been sold.
Honorable Members,
11. In the last decade, my government has made good governance and transparency the main foundation of every institution.
As a result of this, we have witnessed major economic reforms.
• During this period, Insolvency and Bankruptcy code was enacted in the country.
• The country now has One country One Tax law in the form of GST.
• My Government has also ensured macro-economic stability.
• In 10 years, Capex has increased 5 times to Rupees 10 lakh crore. Fiscal Deficit is also under control.
• Today, we have Forex reserves in excess of 600 billion US dollars.
• Our banking system, which was in a very bad shape earlier, has today become one of the strongest banking systems in the world.
• NPAs of banks which used to be in double digits in the past are today around only 4 percent.
• Make in India and Aatmanirbhar Bharat campaigns have become our strengths.
• Today, India is the world’s second-largest producer of mobile phones.
• During the last decade, there has been a five-fold increase in mobile phone manufacturing.
• A few years ago, India used to import toys, today India is exporting Made in India toys.
• India’s defence production has crossed Rupees one lakh crore.
• Today, every Indian feels proud on seeing the country’s indigenous aircraft carrier INS Vikrant.
• The combat aircraft Tejas is becoming the strength of our air force.
• The manufacturing of C-295 transport aircraft is going to take place in India.
• Modern aircraft engines will also be made in India.
• Defence corridors are being developed in Uttar Pradesh and Tamil Nadu.
• My government has ensured participation of the private sector in the defence sector.
• Our government has opened up the space sector also for young start-ups.
Honorable Members,
12. My government acknowledges the contribution of wealth creators and believes in the capabilities of India’s private sector.
We are committed to creating a conducive environment for doing business in India, and the government is consistently working towards this goal.
• There has been consistent improvement in Ease of Doing Business.
• More than 40,000 compliances have been removed or simplified in the last few years.
• 63 provisions in the Companies Act and Limited Liability Partnership Act have been removed from the list of criminal offences.
• The Jan Vishwas Act has decriminalized 183 provisions under various laws.
• A Mediation law has been enacted for amicable resolution of disputes outside the court.
• Forest and Environment Clearances now take less than 75 days whereas it used to take 600 days earlier.
• Faceless Assessment Scheme has brought greater transparency in tax administration.
Honorable Members,
13. Our MSME sector is also benefiting enormously from reforms.
As you are aware, today, crores of citizens are working in MSMEs.
Our government is working with full commitment to empower the MSMEs and small entrepreneurs.
• The definition of MSMEs has been expanded.
• Investment and turnover have been added in the new definition.
• Presently, approximately 3.5 crore MSMEs are registered on the Udyam and Udyam Assist Portal.
• Under the Credit Guarantee Scheme for MSMEs, guarantees of nearly Rupees 5 lakh crore have been sanctioned in the last few years.
• This is over six times higher than the amount provided in the preceding decade before 2014.
Honorable Members,
14. Another significant reform of my government is the creation of Digital India. Digital India has made life and business much easier in India.
Today, the whole world acknowledges this as a great achievement of India. Even developed countries do not have a digital system like India has.
It was beyond the imagination of some people that, even in villages, routine buying and selling will be done digitally.
• Today, 46 percent of the world’s total real-time digital transactions take place in India.
• A record 1200 crore transactions were done through UPI last month.
• This amounts to a record transaction of Rupees 18 lakh crore.
• Other countries of the world are also now providing the facility of transactions through UPI.
• Digital India has made banking more convenient and disbursement of loans easier.
• The trinity of Jan Dhan Aadhar Mobile (JAM) has helped curb corruption.
• My government has so far transferred Rupees 34 lakh crore through DBT.
• Thanks to Jan Dhan Aadhar Mobile (JAM), about 10 crore fake beneficiaries have been weeded out from the system.
• This has helped prevent Rupees 2.75 lakh crore from going into wrong hands.
• The facility of DigiLocker is also making life easier. More than 6 billion documents have so far been issued to its users.
• Digital Health IDs of around 53 crore people have been created under Ayushman Bharat Health Account.
Honorable Members,
15. Along with digital, there has been record investment in physical infrastructure. Today, infrastructure is being built in India, the kind of which every Indian used to dream about.
In the last 10 years:
• Nearly 3.75 lakh kilometers of new roads have been built in the villages.
• The length of National Highways has increased from 90 thousand kilometers to 1 lakh 46 thousand kilometers.
• The length of four-lane national highways has increased 2.5 times.
• The length of the high-speed corridor was 500 kilometers earlier, is now 4 thousand kilometers.
• The number of airports has doubled from 74 to 149.
• Cargo handling capacity at major ports of the country has doubled.
• The number of broadband users has increased 14 times.
• Nearly 2 lakh village panchayats of the country have been connected with optical fiber.
• More than 4 lakh common service centers have been opened in villages. These have become a major source of employment.
• 10,000 kilometers of gas pipeline has been laid in the country.
• One Nation, One Power Grid has improved power transmission in the country.
• One Nation, One Gas Grid is boosting gas-based economy.
• The metro facility, limited to only 5 cities is now in 20 cities.
• More than 25 thousand kilometers of railway tracks were laid. This is more than the total length of railway tracks in many developed countries.
• India is very close to 100% electrification of railways.
• During this period, semi high-speed trains have been started for the first time in India.
• Today Vande Bharat trains are running on more than 39 routes.
• More than 1300 railway stations are being transformed under Amrit Bharat Station Scheme.
Honorable Members,
16. My government believes that the grand edifice of a ‘Viksit Bharat’ will be erected on 4 strong pillars.
These pillars are - youth power, women power, farmers and poor.
Their situation and dreams are similar in every part and every section of society in the country.
My government is, therefore, working tirelessly to empower these four pillars.
My government has spent a significant portion of the tax revenues to empower these pillars.
• 4 crore 10 lakh poor families have got their own pucca houses. About Rupees 6 lakh crore have been spent on this initiative.
• For the first time, piped water has reached about 11 crore rural families.
• Around Rupees 4 lakh crore are being spent for this.
• 10 crore Ujjwala gas connections have by now been provided.
• These beneficiary sisters are also being provided cooking gas at very cheap rates.
• Government has spent around Rupees 2.5 lakh crore on this scheme.
• Since the outbreak of coronavirus pandemic, 80 crore countrymen are being given free ration.
• This facility has now been extended for another 5 years.
• An additional Rupees 11 lakh crore would be spent on this.
• My government’s endeavour is to ensure speedy saturation under every scheme. No eligible person should remain deprived.
• With this objective, Viksit Bharat Sankalp Yatra has been underway since 15th November. So far, around 19 crore citizens have participated in this yatra.
Honorable Members,
17. In the last few years, the world has witnessed two major wars and faced a global pandemic like Corona.
Despite such global crises, my government has managed to keep inflation in the country under control, preventing additional burden on our countrymen.
In the 10 years prior to 2014, the average inflation rate was over 8 percent. However, the average inflation rate has been maintained at 5 percent in the last decade.
My government’s endeavour has been to increase savings in the hands of ordinary citizens.
• Earlier, Income Tax in India was levied on income of Rupees 2 lakh and above.
• Today in India, there is no tax on income up to Rupees 7 lakh.
• Due to tax exemptions and reforms, Indian taxpayers have saved about Rupees 2.5 lakh crore in the last 10 years.
• In addition to the Ayushman Bharat scheme, the central government is also providing free treatment in various hospitals. This has helped country’s citizens save nearly Rupees three and a half lakh crore.
• Jan Aushadhi Kendras have helped our countrymen save about Rupees 28 thousand crore on purchase of medicines.
• Prices of coronary stents, knee implants, cancer medicines have also been reduced. Due to this, patients are saving approximately Rupees 27 thousand crore every year.
• My government is also running a programme to provide free dialysis to kidney patients. More than 21 lakh patients are availing this facility every year. This has helped patients save Rupees one lakh every year.
• My government has spent nearly Rupees 20 lakh crore so that poor people continue to receive subsidized rations.
• Railways gives about 50 percent discount on every passenger travelling by Indian Railways. Due to this, poor and middle class passengers save Rupees 60 thousand crore every year.
• The poor and middle class are getting air tickets at lower prices. Under the UDAN scheme, the poor and middle class have saved more than Rupees three thousand crore on air tickets.
• Thanks to the LED bulb scheme, there has been a saving of over Rupees 20,000 crore in electricity bills.
• Under Jeevan Jyoti Bima Yojana and Suraksha Bima Yojana, poor people have received over Rupees 16,000 crore in claims.
Honorable Members,
18. My government is working at every level to strengthen Nari Shakti.
This year’s Republic Day Parade was also dedicated to women empowerment.
In this parade, the world once again witnessed the capability of our daughters.
My government has enlarged the role of daughters everywhere - in water, land, sky and space.
We all are aware what economic independence means for women.
My government has made relentless efforts to enhance women’s economic participation.
• Today about 10 crore women are associated with Self-help groups.
• Bank loans worth Rupees 8 lakh crore and financial assistance worth Rupees 40 thousand crores have been disbursed to these groups.
• The government is implementing a campaign to make 2 crore women Lakhpati Didis.
• 15 thousand drones are being provided to groups under NAMO Drone Didi scheme.
• Increasing maternity leave from 12 weeks to 26 weeks has greatly benefited lakhs of women of the country.
• Our government has granted permanent commission to women for the first time in the Armed Forces.
• For the first time, women cadets have been given admission in Sainik Schools and National Defence Academy.
• Today, women are also fighter pilots and are also commanding naval ships for the first time.
• Out of more than 46 crore loans extended under Mudra Yojana, more than 31 crore loans have been given to women.
• Crores of women have become self-employed by availing benefits under this scheme.
Honorable Members,
19. My government is laying stress on making farming more profitable. Our aim is to reduce the cost of farming while increasing profits.
For the first time, my government has given priority to over 10 crore small farmers in the country’s agricultural policy and schemes.
• Under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme, farmers have received over Rupees 2 lakh 80 thousand crore so far.
• Over the past 10 years, there has been a threefold increase in easy loans for farmers from banks.
• Under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, farmers paid a premium of Rupees 30 thousand crore. In return, they have received a claim of Rupees 1.5 lakh crore.
• In the last 10 years, farmers have received nearly Rupees 18 lakh crore as MSP (Minimum Support Price) for paddy and wheat crops.
• This is 2.5 times more than the preceding 10 years before 2014.
• Previously, the government procurement of oilseeds and pulses crops was negligible.
• In the last decade, farmers producing oilseeds and pulses have received over Rupees 1.25 lakh crore as MSP.
• It is our government that has formulated the Agricultural Export Policy in the country for the first time.
• This has led to agricultural exports reaching up to Rupees 4 lakh crore.
• In 10 years, more than Rupees 11 lakh crore have been spent to provide fertilizers to farmers at affordable prices.
• My government has established more than 1.75 lakh Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendra.
• So far, around 8,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been formed.
• My government is promoting cooperatives in agriculture. Therefore, a Ministry of Cooperation has been established for the first time in the country.
• The world’s largest Grain Storage plan has been launched in the cooperative sector.
• In villages where there are no cooperative societies, 2 lakh societies are being established.
• Schemes worth more than Rupees 38 thousand crore are being implemented in the fisheries sector, due to which fish production has increased from 95 lakh metric tonnes to 175 lakh metric tonnes i.e. almost doubled in the last ten years.
• Inland fisheries production has increased from 61 lakh metric tonnes to 131 lakh metric tonnes.
• Exports in fisheries sector has more than doubled i.e., increase from Rupees 30 thousand crore to Rupees 64 thousand crore.
• For the first time in the country, livestock farmers and fishermen have been given the benefit of Kisan Credit Card.
• In the last decade, per capita milk availability has increased by 40 percent.
• The first free vaccination campaign is underway to protect animals from foot and mouth diseases.
• So far, more than 50 crore doses have been administered to animals in four phases.
Honorable Members,
20. All these public welfare schemes are not just services. These are having a positive impact on the life cycle of the citizens of the country.
The outcomes of my government’s schemes have been the subject of studies by various government and non-government organizations.
The outcomes of these schemes have been impactful and will serve as inspiring examples for every country engaged in combating poverty.
Studies conducted by various institutions in recent years have found that:
• Construction of 11 crore toilets and elimination of open defecation have prevented incidence of many diseases.
• As a result, every poor household in the urban area is saving up to Rupees 60 thousand per year on medical expenses.
• Supply of piped drinking water is saving lives of lakhs of children every year.
• Construction of pucca houses under the PM Awas Yojana has enhanced the social status and dignity of the beneficiary families.
• Education of children in families having ‘pucca’ houses has improved and has resulted in a decline in the dropout rates.
• Under the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan, 100 percent institutional deliveries are taking place in the country today. This has resulted in a sharp decline in maternal mortality rate.
• According to another study, incidence of serious diseases has reduced in the Ujjwala beneficiary families.
Honorable Members,
21. My government is focussed on human-centric development. The dignity of every citizen is paramount for us. This is our idea of social justice. This is also the spirit of every article of the Constitution of India.
For a long time there was discussion only on rights. We also stressed on the duties of the government. This has awakened a sense of duty among the citizens also. Today, a feeling has been generated that performance of one’s duties ensures a guarantee of one’s rights.
My government has also cared for those who have so far been away from the development stream. During the last 10 years, thousands of tribal villages have been provided with electricity and road connectivity for the first time. Lakhs of tribal families have now started getting piped water supply. Under a special campaign, my government is also providing 4G internet connectivity to thousands of villages inhabited largely by tribals. Establishment of Van Dhan Kendras and MSP on more than 90 forest produce have immensely benefitted the tribals.
For the first time, my government has focused on development of the particularly vulnerable tribal groups. PM Janman Yojana with an outlay of around Rupees 24 thousand crore has been launched for these groups. Generations of tribal families have been afflicted with sickle cell anemia. For the first time, a national mission has been launched to address this. So far, about one crore forty lakh people have been screened under this mission.
My government has also launched the ‘Sugamya Bharat Abhiyan’ for the “Divyangjan”. Textbooks in Indian Sign Language have also been made available.
A law has also been enacted to give a respectable position to transgender persons in the society and protect their rights.
Honorable Members,
22. It is difficult to imagine daily life without Vishwakarma families. These families pass on their skills from generation to generation. However, due to lack of government support, our Vishwakarma companions were facing a difficult time. My government has also taken care of such Vishwakarma families. So far, more than 84 lakh people have connected with the PM Vishwakarma Yojana.
For many decades, our friends working as street vendors were also left to their fate. My government has given them access to banking system through PM SVANidhi Yojana. So far, an amount of more than Rupees 10,000 crore has been given as loans. Reposing trust in them, government gave collateral-free loans. Cementing this trust, most of the people not only repaid the loan but also availed the next installment. Majority of the beneficiaries are Dalits, backward classes, tribals and women.
Honorable Members,
23. My government guided by the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”, is committed to provide fair opportunities to every section of the society.
• For the first time, benefit of reservation has been extended to persons belonging to economically weaker sections of the general category.
• 27 percent reservation has been introduced under central quota for OBCs in under graduate and postgraduate medical courses.
• Constitutional status has been granted to National Commission for Backward Classes.
• 5 places associated with Baba Saheb Ambedkar have been developed as Panchteerth.
• 10 museums dedicated to tribal freedom fighters are being built across the country.
Honorable Members,
24. My government has, for the first time, brought development to areas, which remained neglected for decades. The villages adjoining our borders were viewed as the last villages of the country. We recognized them as the first villages of the country. In order to develop these villages, Vibrant Village Programme has been started.
Our remote and faraway islands like Andaman-Nicobar and Lakshadweep were also deprived of development. My government has developed modern facilities on these islands too. Roads, air connectivity and high speed internet facilities have been provided there. Just a few weeks ago, Lakshadweep was also connected with underwater optical fiber. This will benefit the local population as well as tourists.
Under the Aspirational Districts Programme, our government has laid emphasis on development of more than hundred districts of the country. In the wake of its success, the government has also launched the Aspirational Blocks Programme. Special focus is now being given on development of these blocks of the country which had lagged behind.
Honorable Members,
25. Today my government is building modern infrastructure along the entire border. This work should have been done long ago on priority basis. Be it terrorism or expansionism, our forces today are giving a befitting response.
The tangible results of my government’s efforts to strengthen internal security are visible to us.
• There is a sense of security in Jammu and Kashmir today.
• The earlier deserted look of marketplaces due to strike has been replaced by the hustle and bustle of crowded markets.
• There has been significant reduction in the incidents of separatism in the North East.
• Many organizations have taken steps towards permanent peace.
• Naxal affected areas have shrunk and there has been a steep decline in Naxal violence.
Honorable Members,
26. This is the time for India to script the future for the coming centuries. Our ancestors have bequeathed us a legacy spanning thousands of years. Even today, we remember with pride the exceptional achievements of our ancestors. Today’s generation should also build a lasting legacy that will be remembered for centuries.
Hence, my government is now working on a grand vision.
This vision also has a programme for the next 5 years. It also has a roadmap for the next 25 years. For us, the vision of Viksit Bharat is not limited to economic prosperity alone. We are giving equal importance to social, cultural and strategic strengths. Without them, the development and economic prosperity would not be permanent. The decisions of the last decade have also been taken with this objective in mind. Many more steps are being taken keeping this goal in mind.
Honorable Members,
27. Today every agency in the world is assured of India’s rapid development. The assessments of the national and international agencies are based on India’s policies. Record investments in infrastructure and policy reforms are further boosting investors’ confidence. The preference of Indians for a stable and strong government with full majority has also renewed the confidence of the world.
Today the world believes that only India can strengthen the global supply chain. That is why India is also today taking major steps in this direction. A strong network of MSMEs is being developed in the country.
My government has started PLI schemes for 14 sectors. Under this scheme, production of around Rupees 9 lakh crore has taken place so far. This has generated lakhs of new employment and self-employment opportunities in the country.
PLI is also benefiting the electronic, pharma, food processing and medical devices sectors. Production has started in dozens of projects related to medical devices. My government has also developed 3 bulk drug parks in the country.
Honorable Members,
28. Today Made in India has become a global brand. Now, the world is much enthused about our Make in India policy. The world is appreciating the objective of “Atma Nirbhar Bharat”. Today companies from all over the world are excited about the emerging sectors in India. This is illustrated by investment in the semiconductor sector. Electronics and automobile sectors also stand to benefit significantly from the semiconductor sector.
My government is promoting green mobility in a big way. Lakhs of electric vehicles have been manufactured in the country in the last few years alone. We have now taken steps even for manufacturing of big aircrafts in India. Crores of new jobs will be created in the manufacturing sector in the coming days.
Honorable Members,
29. Today world over, there is a special demand for products which are environment friendly. That is why my government is emphasizing on Zero Effect Zero Defect. We are now giving a lot of focus to green energy.
• In 10 years, non-fossil fuel based energy capacity has increased from 81 Gigawatt to 188 Gigawatt.
• During this period, solar power capacity has increased by 26 times.
• Similarly, Wind power capacity has doubled.
• We are placed at fourth position in the world in terms of Renewable Energy Installed Capacity.
• We are ranked fourth in Wind Power capacity.
• We are at fifth position in Solar Power capacity.
• India has set a target of achieving 50 percent of its electric power installed capacity from non-fossil fuels by 2030.
• In the last 10 years, 11 new solar parks have been built. Today, work is in progress on 9 solar parks.
• Just a few days ago, a new scheme for solar rooftop installations has been launched. 1 crore families will be provided assistance under this scheme. This will also reduce people’s electricity bills and surplus electricity generated will be purchased in the power market.
• Work is also being done at a very fast pace in the field of nuclear energy. My government has approved 10 new nuclear power plants.
• India is also progressing at a fast pace in the field of Hydrogen energy. So far, we have started two projects in Ladakh and Daman-Diu.
• My government has done unprecedented work in the field of Ethanol. The country has achieved the target of 12 percent Ethanol blending. The target of 20 percent ethanol blending is also going to be accomplished very soon. This will increase the income of our farmers. Till now, government companies have procured Ethanol worth more than Rupees one lakh crore. All these efforts will reduce dependence on foreign countries for our energy needs. Just a few days ago, oil production has started in a new block in the Bay of Bengal. This is a big achievement for the country.
Honorable Members,
30. The quantity of important minerals in the earth is limited. That is why my government is encouraging circular economy. India’s first ‘Vehicle Scrappage Policy’ also seeks to achieve this aim.
It is also important to explore prospects of minerals through deep sea mining. Deep Ocean Mission has been started with this goal in mind. This mission will also better our understanding of marine life. India’s ‘Samudrayaan’ is engaged in research on this.
My government is engaged in making India a major space power in the world. It is a means to improve human life. Besides, this also attempts to increase India’s share in the space economy. Major decisions have been taken to expand India’s space programme. This has led to the formation of many new space startups. The day is not far when India’s Gaganyaan will reach space.
Honorable Members,
31. My government has made India one of the world’s leading digital economies. This has provided employment to crores of youth.
It is our endeavour that India remains at the forefront of the world in the fourth industrial revolution.
My government is working on Artificial Intelligence mission. This will provide new opportunities to the youth of India. This will open avenues for new startups. This will bring revolutionary changes in the fields of agriculture, health and education.
My government has also approved the National Quantum Mission. Quantum computing will develop a new age digital infrastructure. Now work is in progress to ensure that India remains ahead in this.
Honorable Members,
32. My government is continuously taking new initiatives for the education and skill development of India’s youth. For this, a new National Education Policy was framed and is being implemented rapidly.
In the National Education Policy, emphasis has been laid on education in mother tongue and Indian languages. Teaching of subjects like engineering, medical, law has been started in Indian languages.
To provide quality education to school students, my government is working on more than 14,000 ‘PM Shri Vidyalayas’. Out of these, more than 6000 schools have started functioning.
The dropout rate in the country has reduced due to efforts of my government. The enrolment of girls in higher education has increased. Enrolment of Scheduled Caste students has increased by about 44%, that of Scheduled Tribe students by more than 65% and that of OBC by more than 44%.
Under Atal Innovation Mission, 10,000 Atal Tinkering Labs have been established to promote innovation. More than 1 crore students are involved in it.
There were 7 AIIMS and less than 390 medical colleges in the country upto 2014, while, in the last decade 16 AIIMS and 315 medical colleges have been established.
157 nursing colleges are also being established.
In the past decade, the number of MBBS seats has more than doubled.
Honorable Members,
33. Tourism is a big sector providing employment to the youth. In the last 10 years, my government has done unprecedented work in the field of tourism. Along with the number of domestic tourists in India, the number of foreign tourists coming to India has also increased.
The reason for the growth in the tourism sector is owed to India’s growing stature. Today the world wants to explore and know India. Apart from this, the scope of tourism has also increased due to excellent connectivity. Building of airports at various places is also advantageous. Now, North East is witnessing record tourist arrivals. Now there is heightened excitement about Andaman-Nicobar and Lakshadweep islands.
My government has laid emphasis on the development of pilgrimage destinations and historical sites across the country. This has now made pilgrimage in India easier. At the same time, there is a growing interest in the world towards heritage tourism in India. In the last one year 8.5 crores of people have visited Kashi. More than 5 crores of people have visited Mahakaal. More than 19 lakh people have visited Kedar Dham. In the 5 days of “Pran Pratishtha” 13 lakh devotees have visited Ayodhya Dham itself. There is unprecedented expansion of facilities at pilgrimage sites in every part of India, East-West-North-South.
My government also wants to make India a leading destination for meetings and exhibitions related sectors. For this, facilities like Bharat Mandapam, Yashobhoomi have been created. In near future, tourism will become a major source of employment.
Honorable Members,
34. We are strengthening the sports economy to connect the country’s youth with skills and employment. My government has given unprecedented support to sports and sportspersons. Today India is moving towards becoming a great sporting power.
Along with the players, today we are also emphasizing on other areas related to sports. Today National Sports University has been established. We have developed dozens of Centers of Excellence in the country. This will provide youth an opportunity to choose sports as a profession. All kinds of assistance is also being provided to the sports goods industry.
In the last 10 years, India has successfully organized international sports events related to many sports.
‘Mera Yuva Bharat’ Organization has been formed to motivate our youth to contribute for building a ‘Viksit Bharat’ and to instill among them a sense of duty and spirit of service. So far, about 1 crore youth have joined this initiative.
Honorable Members,
35. We have seen the advantage of having a strong government during a period of upheaval. The world has been in a turmoil in the last 3 years. There are many conflicts raging in different parts of the world. My government has established India as a Vishwa-Mitra in these difficult times. It is because of India’s role as Vishwa-Mitra that we have become the voice of the Global South today.
In the last 10 years, another conventional way of thinking has been changed. Earlier, events related to diplomacy were confined to the corridors of Delhi. My government has ensured direct participation of the public in this also. We saw a great example of this during India’s G-20 presidency. The way India connected the G-20 with the public was unprecedented. The world was introduced to the real potential of India through programmes held across the country. Jammu and Kashmir and North East witnessed such big international events for the first time.
The whole world appreciated the historic G-20 Summit held in India. The unanimous adoption of the Delhi Declaration even in a fractured environment is historic. India’s vision from ‘women led development’ to environmental issues has become the basis of the declaration.
Our efforts to secure permanent membership of the African Union in the G-20 have also been appreciated. During this conference, the development of India - Middle East - Europe Corridor was announced. This corridor will further strengthen India’s maritime capability. The launch of the Global Biofuel Alliance is also a big event. Such steps are expanding India’s role in solving global problems.
Honorable Members,
36. Even in this era of global disputes and conflicts, my government has firmly placed India’s interests before the world. The scope of India’s foreign policy today has gone far beyond the constraints of the past. Today India is a respected member of many global organizations. Today India is a leading voice in the world against terrorism.
Today India responds strongly and takes initiatives for the humanity caught in crises. Wherever there is a crisis in the world today, India tries to respond promptly. My government has instilled new confidence in Indians working across the world. Wherever crisis occurred, we have evacuated every Indian safely through campaigns like Operation Ganga, Operation Kaveri, Vande Bharat.
My government has made continuous efforts to propagate the Indian traditions of Yoga, Pranayam and Ayurveda to the entire world. Last year, representatives of 135 countries did yoga together at the United Nations Headquarters. This is a record in itself. My government has set-up a new Ministry for development of Ayush. The World Health Organization’s first Global Centre for Traditional Medicine is being established in India.
Honorable Members,
37. There come junctures in the history of civilizations, which shape the future for the coming centuries. There have been many such defining moments in the history of India also.
This year, on January 22, the country witnessed a similar epochal moment.
After waiting for centuries, Ram Lalla has now been enshrined in his grand temple in Ayodhya.
This was a matter of aspirations and faith for crores of our countrymen and the resolution of this has been accomplished in a harmonious manner.
Honorable Members,
38. You all represent the aspirations of crores of Indians. The dreams of the youth in schools and colleges today are completely different. It is the responsibility of all of us to leave no stone unturned to fulfill the dreams of the Amrit generation. Viksit Bharat will fulfill the dreams of our Amrit generation. For this, we all have to work together to achieve success in this endeavour.
Honorable Members,
39. Respected Atal ji had said—
अपनी ध्येय-यात्रा में,
हम कभी रुके नहीं हैं।
किसी चुनौती के सम्मुख
कभी झुके नहीं हैं।
My government is moving ahead with the guarantee of fulfilling the dreams of 140 crore countrymen.
I have full faith that this new Parliament House will continue to give strength to India’s aspirational journey and create new and healthy traditions.
Many friends will not be in this House to witness the year 2047. But our legacy should be such that the future generations remember us.
Best wishes to all of you!
Thank you!
Jai Hind!
Jai Bharat!

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସଂସଦରେ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
31 JAN 2024 12:35PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧. ଏହି ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଅଭିଭାଷଣ । "ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳ" ର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏହି ଭବ୍ୟ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ଏହା 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ର ସୁଗନ୍ଧରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରମାଣ ।
ଏହା ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ , ଏହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ନୂତନ ଭବନ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ସଂକଳ୍ପକୁ ଆକାର ଦେଉଥିବା ନୀତି ଉପରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନାର ସାକ୍ଷୀ ହେବ ।
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨. ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଅଙ୍ଗୀକୃତ କରିବାର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ , ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ଅବସରରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ସମୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦେଶ ନିଜର ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆସି ପାରିନଇଥିବା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଛି ।
୭୫ ବର୍ଷ ପରେ , ଯୁବପିଢ଼ି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସେହି ସମୟକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛନ୍ତି ।
୩. ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ:
'ମେରି ମାଟି, ମେରା ଦେଶ' ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରୁ ମାଟି ଥିବା ଅମୃତ କଳସକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଣାଯାଇଥିଲା ।
୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଫଳକ ଲଗାଯାଇଥିଲା ।
୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି ।
୭୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ବାଟିକା ନିର୍ମାଣ ଶେଷ ହୋଇଛି ।
୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
୧୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ସହ ନିଜର ସେଲଫି ଅପଲୋଡ କରିଛନ୍ତି ।
୪. ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ହିଁ,
"କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ" ରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ।
ଶାନ୍ତିନିକେତନ ଓ ହୟଶାଳା ମନ୍ଦିର ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
'ସାହିବଜାଦେ' ଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ବୀର ବାଳ ଦିବସ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ 'ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ' ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ।
ବିଭାଜନର ଭୟାବହତାକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ଅଗଷ୍ଟ ୧୪କୁ "ବିଭାଜନ ବିଭୀଷିକା ସ୍ମୃତି ଦିବସ" ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୫. ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ଉପଲବ୍ଧିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା । ଏହି ସମୟରେ ଏମିତି ଅନେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆସିଥିଲା ଯାହା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଗର୍ବକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଥିଲା ।
ଗମ୍ଭୀର ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇ କ୍ରମାଗତ ଦୁଇ ତ୍ରୈମାସିକରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ୭.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ବଜାୟ ରଖିଛି ।
ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ପତାକା ଉଡାଇବାରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ପାଲଟିଛି ।
ଭାରତ ଆଦିତ୍ୟ ମିଶନର ସଫଳ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ଉପଗ୍ରହ ପୃଥିବୀ ଠାରୁ ୧୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ।
ଐତିହାସିକ ଜି -୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ।
ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିଛି ।
ପାରା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିଛୁ ।
ଭାରତକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ସାମୁଦ୍ରିକ ସେତୁ ଅଟଳ ସେତୁ ମିଳିଛି ।
ଭାରତକୁ ପ୍ରଥମ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମିଳିଛି ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ୫ଜି ରୋଲଆଉଟ୍ ଦେଶ ପାଲଟିଛି ।
ଏକ ଭାରତୀୟ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ କମ୍ପାନୀ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିମାନ ଚୁକ୍ତି କରିଛି ।
ଗତ ବର୍ଷ , ମୋ ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୬. ଗତ ୧୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ , ମୋ ସରକାର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ।
ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି ।
ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା ନିୟମ ସମୂହ ।
ତିନି ଦଶନ୍ଧିର ଅପେକ୍ଷା ପରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କର ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ।
ମୋ ସରକାର ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରଣ ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ।
ଦାସତ୍ୱ ଯୁଗରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବେ ଇତିହାସ ପାଲଟିଛି । ଏବେ ଦଣ୍ଡ ଅପେକ୍ଷା ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି । 'ଜଷ୍ଟିସ୍ ଫାଷ୍ଟ' (ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଥମ) ର ନୀତି ଆଧାରରେ ଦେଶକୁ ମିଳିଛି ଏକ ନୂଆ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ।
ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆକ୍ଟ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ପେସ୍‌କୁ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ ।
"ଅନୁସନ୍ଧାନ ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଆକ୍ଟ" ଦେଶରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ସଂରକ୍ଷଣ ଆଇନ ସେଠାରେ ଆଦିବାସୀ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାର ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଦ୍ୱାରା ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଏକ ସାମ୍ମାକ୍କା ସରକ୍କା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।
ଗତ ବର୍ଷ ଅନ୍ୟ ୭୬ଟି ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ମଧ୍ୟ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା ।
ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାରେ ଅନିୟମିତତା ନେଇ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଚିନ୍ତା ସମ୍ପର୍କରେ ମୋ ସରକାର ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି ।
ତେଣୁ ଏଭଳି ଦୁର୍ନୀତିର କଠୋର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନୂଆ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୭. ଯେ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର ଅତୀତର ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଭବିଷ୍ୟତରେ ସର୍ବାଧିକ ଶକ୍ତି ବିନିଯୋଗ କଲେ ହିଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବ ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଦେଶବାସୀ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରି ରହିଥିଲେ ।
ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆକାଂକ୍ଷା ଥିଲା । ଆଜି ଏହା ଏକ ବାସ୍ତବତା ।
ଜମ୍ମୁ - କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦକୁ ନେଇ ସଂଶୟ ରହିଥିଲା । ତାହା ଏବେ ଇତିହାସ ପାଲଟିଛି ।
ଏହି ସଂସଦ 'ତିନି ତଲାକ୍‌' ବିରୋଧରେ ଏକ କଠୋର ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲା ।
ଏହି ସଂସଦ ଆମ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶର ନିର୍ଯାତିତ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କୁ ନାଗରିକତା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲା ।
ମୋ ସରକାର ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନ୍‌ସନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଓଆରଓପି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଖାପାଖି ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇସାରିଲେଣି ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ , ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପାଇଁ ଜଣେ ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୮. ଉତ୍କଳମଣି ପଣ୍ଡିତ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସଙ୍କ ଅମର ଲେଖା ଅସୀମ ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ,
ମିଶୁ ମୋର ଦେହ ଏ ଦେଶ ମାଟିରେ
ଦେଶବାସୀ ଚାଲି ଯାଆନ୍ତୁ ପିଠିରେ,
ଦେଶର ସ୍ୱରାଜ୍ୟ - ପଥେ ଯେତେ ଗାଡ଼
ପୁରୂ ତହିଁ ପଡି ମୋର ମାଂସହାଡ ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି,
ମୋ ଶରୀରକୁ ଏହି ଦେଶର ମାଟିରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ,
ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୋ ପିଠିରେ ଚଢ଼ି ଯିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପଥରେ ଯେଉଁ ସବୁ ଗର୍ତ୍ତ ରହିଛି,
ସେସବୁ ମୋର ମାଂସ ଏବଂ ହାଡ଼ରେ ଭର୍ତ୍ତି ପୂରଣ ହେଉ ।
ଏହି ପଂକ୍ତିରେ ଆମେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଶିଖର ସ୍ତର ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର - ପ୍ରଥମର ଆଦର୍ଶକୁ ଦେଖୁଛେ ।
୯. ଆଜି ଆମକୁ ଯେଉଁ ସଫଳତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ତାହା ହେଉଛି ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ପ୍ରୟାସର ଫଳ ।
ପିଲାଦିନରୁ ଆମେ 'ଗରିବି ହଟାଓ' ର ସ୍ଲୋଗାନ ଶୁଣି ଆସୁଛୁ । ଏବେ ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ନୀତି ଆୟୋଗ ଅନୁଯାୟୀ, ମୋ ସରକାରର ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ଏହା ଏପରି ଏକ ଜିନିଷ ଯାହା ଗରିବଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବଳ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
ଯଦି ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର କରା ଯାଇପାରିବ , ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦୂର ହୋଇ ପାରିବ ।
୧୦. ଯଦି ଆମେ ଆଜି ଅର୍ଥନୀତିର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ଅବଲୋକନ କରୁ, ତେବେ ଭାରତ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ସଠିକ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି ବୋଲି ଏହା ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ:
ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଭାରତ "ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚ" ରୁ "ଶୀର୍ଷ ପାଞ୍ଚ" ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ଭାରତର ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ୪୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ୭୭୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଏଫଡିଆଇ (ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ) ପ୍ରବାହ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦର ବିକ୍ରି ୪ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରୁଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୩.୨୫ କୋଟିରୁ ପ୍ରାୟ ୮.୨୫ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି , ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ।
ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ:
ଦେଶରେ ମାତ୍ର କେତେ ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟ - ଅପ୍ ଥିଲା ଯାହା ଆଜି ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି ।
ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ୯୪ ହଜାର କମ୍ପାନି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୨୦୧୭ ଡିସେମ୍ବରରେ ୯୮ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଜିଏସଟି ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧ କୋଟି ୪୦ ଲକ୍ଷ ରହିଛି ।
୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୩ କୋଟି ଗାଡ଼ି ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶବାସୀ ୨୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗାଡ଼ି କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି ।
୨୦୧୪ - ୧୫ରେ ପ୍ରାୟ ୨ ହଜାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଗାଡ଼ି ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା । ସେହିପରି ୨୦୨୩ - ୨୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଡିସେମ୍ବର ମାସ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଗାଡ଼ି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୧. ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମୋ ସରକାର ସୁଶାସନ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ମୁଖ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆମେ ବଡ଼ ଧରଣର ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂସ୍କାର ଦେଖିଛୁ ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଇନ୍‌ସଲଭେନ୍ସି ଆଣ୍ଡ ବ୍ୟାଙ୍କରପ୍‌ସି କୋଡ୍ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦେଶରେ ଏବେ ଜିଏସଟି ଆକାରରେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଗୋଟିଏ ଟିକସ ଆଇନ ରହିଛି ।
ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସମଷ୍ଟି - ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ୟାପେକ୍ସ ୫ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ବିତ୍ତୀୟ ନିଅଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ପାଖରେ ୬୦୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି ।
ଚାପୂର୍ବରୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖରାପ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବା ଆମ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ମଜଭୁତ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ଅତୀତରେ ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକର ଏନ୍‌ପିଏ ପରିମାଣ ଆଜି ମାତ୍ର ୪ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି ।
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆମର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି ।
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ।
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମୋବାଇଲ ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ , ଭାରତ ଖେଳନା ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଖେଳନା ରପ୍ତାନି କରୁଛି ।
ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରର ଉତ୍ପାଦନ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ଆଜି ଦେଶର ସ୍ୱଦେଶୀ ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜ ଆଇଏନ୍‌ଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତକୁ ଦେଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ।
ଲଢୁଆ ବିମାନ ତେଜସ୍ ଆମ ବାୟୁସେନାର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି ।
ପରିବହନ ବିମାନ ସି -୨୯୫ର ଉତ୍ପାଦନ ଭାରତରେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାରତରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିମାନ ଇଞ୍ଜିନ ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହେବ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ତାମିଲନାଡୁ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।
ମୋ ସରକାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଆମ ସରକାର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୨. ମୋ ସରକାର ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ସରକାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ୍ (ବ୍ୟବସାୟରେ ସହଜତା) ରେ କ୍ରମାଗତ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି କିମ୍ବା ସରଳୀକରଣ କରାଯାଇଛି ।
କମ୍ପାନୀ ଅଧିନିୟମ ଏବଂ ସୀମିତ ଦେୟତା ଭାଗୀଦାରୀ ଅଧିନିୟମରେ ଥିବା ୬୩ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧିକ ଅପରାଧ ତାଲିକାରୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ୧୮୩ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ଅଦାଲତ ବାହାରେ ବିବାଦର ଆପୋଷ ସମାଧାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି ।
ଏବେ ଜଙ୍ଗଲ ଓ ପରିବେଶ ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇଁ ୭୫ ଦିନରୁ କମ୍ ସମୟ ଲାଗୁଥିବା ବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ୬୦୦ ଦିନ ଲାଗୁଥିଲା ।
ଫେସଲେସ୍ ଆସେସମେଣ୍ଟ ସ୍କିମ୍ (ମୁହଁନଦେଖି ମୂଲ୍ୟାୟନ ଯୋଜନା) ଟିକସ ପ୍ରଶାସନରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୩. ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଆମର ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେଉଛି ।
ଆପଣ ମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆଜି କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆମ ସରକାର ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏମଏସଏମଇର ସଂଜ୍ଞାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି ।
ନୂଆ ସଂଜ୍ଞାରେ ନିବେଶ ଓ କାରବାରକୁ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୩.୫ କୋଟି ଏମଏସଏମଇ ଉଦ୍ୟମ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମ ସହାୟତା ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି ।
ଏହା ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ରାଶି ତୁଳନାରେ ୬ ଗୁଣ ଅଧିକ ଅଟେ ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୪. ମୋ ସରକାରର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଗଠନ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାରତରେ ଜୀବନ ଓ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଅଧିକ ସହଜ କରିଛି ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି । ଏପରିକି ବିକଶିତ ଦେଶ ମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ ।
ଏପରିକି ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ନିୟମିତ କ୍ରୟ ବିକ୍ରୟ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ହେବ ବୋଲି କିଛି ଲୋକଙ୍କ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା ।
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ମୋଟ ବାସ୍ତବ ସମୟ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରର ୪୬ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ ହୋଇଥାଏ ।
ଗତ ମାସରେ ୟୁପିଆଇ ଜରିଆରେ ରେକର୍ଡ ୧୨୦୦ କୋଟି କାରବାର ହୋଇଥିଲା ।
ଏହା ୧୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେକର୍ଡ କାରବାର ।
ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏବେ ୟୁପିଆଇ ଜରିଆରେ ଟଙ୍କା ଦେଣନେଣର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗକୁ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରିଛି ଏବଂ ଋଣ ପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିଛି ।
ଜନଧନ ଆଧାର ମୋବାଇଲ (ଜେଏଏମ)ର ଟ୍ରିନିଟି ଦୁର୍ନୀତି ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ମୋ ସରକାର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ୩୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି ।
ଜନଧନ ଆଧାର ମୋବାଇଲ (ଜେଏ୍‌ଏମ୍‌) ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହା ୨.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଭୁଲ ହାତକୁ ଯିବାରୁ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ଡିଜିଲକରର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହାର ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ୬ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ୫୩ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଇଡି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୫. ଡିଜିଟାଲ ସହିତ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହୋଇଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଏଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଯାହାକୁ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ:
ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକରେ ପାଖାପାଖି ୩.୭୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୯୦ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୪୬ ହଜାର କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଅଢ଼େଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ କରିଡରର ଲମ୍ବ ୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହା ୪ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରହିଛି ।
ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୭୪ ରୁ ୧୪୯କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଗୋ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲିଂ କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୪ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଦେଶର ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରତି ଗ୍ରାମରେ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହା ରୋଜଗାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି ।
ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି ।
ୱାନ୍ ନେସନ୍‌, ୱାନ୍ ପାୱାର ଗ୍ରିଡ୍ ଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ସଂପ୍ରସାରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି ।
ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ୟାସ୍ ଗ୍ରିଡ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି ।
ମାତ୍ର ୫ଟି ସହରରେ ସୀମିତ ଥିବା ଏହି ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ଏବେ ୨୦ଟି ସହରରେ ରହିଛି ।
୨୫ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଧାରଣା ବିଛାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଅନେକ ବିକଶିତ ଦେଶରେ ରେଳ ଧାରଣାର ମୋଟ ଲମ୍ବ ଠାରୁ ଅଧିକ ଅଟେ ।
ଭାରତରେ ରେଳବାଇର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହେଉଛି ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ , ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ଚା ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ୩୯ରୁ ଅଧିକ ମାର୍ଗରେ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ।
ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନାରେ ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ରୂପାନ୍ତରଣ କରାଯାଉଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୬. ମୋ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ୪ଟି ମଜଭୁତ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ \'ବିକଶିତ ଭାରତ\' ର ଭବ୍ୟ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ।
ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ହେଲା - ଯୁବ ଶକ୍ତି, ନାରୀ ଶକ୍ତି, କୃଷକ ଓ ଗରିବ ।
ସେମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥା ଓ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଶର ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗରେ ସମାନ ।
ତେଣୁ ଏହି ଚାରିସ୍ତମ୍ଭକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ।
ମୋ ସରକାର ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଟିକସ ରାଜସ୍ୱର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ।
୪ କୋଟି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ନିଜସ୍ୱ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି । ଏଥିପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୧ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରରେ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୦ କୋଟି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ହିତାଧିକାରୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶସ୍ତାରେ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ସରକାର ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ୮୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଏବେ ଏହି ସୁବିଧାକୁ ଆଉ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହିତ ସଂତୃପ୍ତି ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏଥିରୁ ବଞ୍ଚିତ ରହିବେ ନାହିଁ ।
ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧୯ କୋଟି ନାଗରିକ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୭, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଯୁଦ୍ଧର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ଏବଂ କରୋନା ଭଳି ଏକ ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି ।
ଏଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ , ମୋ ସରକାର ଦେଶର ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ବୋଝକୁ ରୋକି ପାରିଛି ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ହାରାହାରି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଥିଲା । ତେବେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ହାରାହାରି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ୫ ପ୍ରତିଶତରେ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆୟ ଉପରେ ଆୟକର ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିଲା ।
ଆଜି ଭାରତରେ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ଟିକସ ଲାଗୁ ହୋଇନାହିଁ ।
ଟିକସ ଛାଡ଼ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ଭାରତୀୟ ଟିକସଦାତାମାନେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ବ୍ୟତୀତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ମଧ୍ୟ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ପାଖାପାଖି ସାଢ଼େ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଔଷଧ କିଣିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୨୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
କୋରୋନାରି ଷ୍ଟେଣ୍ଟ, ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣ, କର୍କଟ ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ ରୋଗୀମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୨୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ମୋ ସରକାର କିଡନୀ ରୋଗୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୨୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ଏହି ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି । ଏହା ରୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି ।
ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଯେପରି ରିହାତି ରାସନ ପାଇବେ ସେଥିପାଇଁ ମୋ ସରକାର ପାଖାପାଖି ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ରେଳବାଇ ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ଦେଇଥାଏ । ଫଳରେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଯାତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥାନ୍ତି ।
ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଙ୍କୁ କମ୍ ଦାମରେ ବିମାନ ଟିକେଟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ଉଡାନ ଯୋଜନାରେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ମାନେ ବିମାନ ଟିକେଟରେ ୩ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଏଲ୍‌ଇଡି ବଲ୍‌ବ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ୨୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ବିଲ୍ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି ।
ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଓ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନାରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ୧୬ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଦାବି ଅର୍ଥ ମିଳିଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୮. ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ସବୁ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡ୍ ମଧ୍ୟ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ପ୍ୟାରେଡରେ , ସାରା ବିଶ୍ୱ ପୁଣି ଥରେ ଆମ ଝିଅ ମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦେଖିଛି ।
ଜଳ, ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ ଓ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋ ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଛନ୍ତି ।
ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅର୍ଥ କ'ଣ ତାହା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ ।
ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି ।
ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ଗୁଡ଼ିକୁ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଏବଂ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୨ କୋଟି ମହିଳା ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି ।
ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନାରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କୁ ୧୫ ହଜାର ଡ୍ରୋନ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟିକୁ ୧୨ ସପ୍ତାହରୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆମ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ କମିଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଓ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀରେ ମହିଳା କ୍ୟାଡେଟଙ୍କ ନାମ ଲେଖାଯାଇଛି ।
ଆଜି ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନୌସେନା ଜାହାଜର କମାଣ୍ଡ କରୁଛନ୍ତି ।
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ୪୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଋଣ ମଧ୍ୟରୁ ୩୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଋଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି ।
କୋଟି କୋଟି ମହିଳା ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ଆତ୍ମନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୧୯. ଚାଷକୁ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ କରିବା ଉପରେ ମୋ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଲାଭ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଚାଷର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ମୋ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର କୃଷି ନୀତି ଓ ଯୋଜନାରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷ ୮୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମିଳିଛି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ , ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହଜ ଋଣ ପରିମାଣ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାରେ , କୃଷକମାନେ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରିମିୟମ ପୈଠ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବଦଳରେ , ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ଅର୍ଥ ମିଳିଛି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ , ଚାଷୀମାନେ ଧାନ ଓ ଗହମ ଫସଲ ପାଇଁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି (ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ) ବାବଦରେ ପାଖାପାଖି ୧୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ।
ଏହା ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପୂର୍ବ ୧୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨.୫ ଗୁଣ ଅଧିକ ଅଟେ ।
ପୂର୍ବରୁ , ତୈଳବୀଜ ଓ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଫସଲର ସରକାରୀ କ୍ରୟ ନଗଣ୍ୟ ଥିଲା ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ , ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ବାବଦରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଆମ ସରକାର ହିଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶରେ କୃଷି ରପ୍ତାନି ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଫଳରେ କୃଷି ରପ୍ତାନି ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
ମୋ ସରକାର ୧.୭୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା , ପାଖାପାଖି ୮ ହଜାର କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫ୍‌ପିଓ) ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
ମୋ ସରକାର କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ , ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ଯେଉଁ ଗାଁରେ ସମବାୟ ସମିତି ନାହିଁ ସେଠାରେ ୨ ଲକ୍ଷ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୩୮ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବାରୁ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ୯୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୧୭୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି , ଅର୍ଥାତ୍ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୬୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୧୩୧ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରପ୍ତାନି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଅର୍ଥାତ୍ ୩୦ ହଜାର କୋଟିଟଙ୍କାରୁ ୬୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପଶୁସମ୍ପଦ ଚାଷୀ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ଲାଭ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ , ମୁଣ୍ଡପିଛା କ୍ଷୀର ଉପଲବ୍ଧତା ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପଶୁମାନଙ୍କୁ ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଛି ପ୍ରଥମ ମାଗଣା ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା , ୪ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପଶୁମାନଙ୍କୁ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡୋଜ୍ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୦. ଏହି ସବୁ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା କେବଳ ସେବା ନୁହେଁ । ଯାହା ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଚକ୍ର ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି ।
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ଫଳାଫଳ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି ।
ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକର ଫଳାଫଳ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ମୁକାବିଲାରେ ନିୟୋଜିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉଦାହରଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ବିଗତ ବର୍ଷ ମାନଙ୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ:
୧୧ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ ବନ୍ଦ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ରୋଗର ପ୍ରକୋପକୁ ରୋକା ଯାଇପାରିଛି ।
ଫଳରେ ସହରାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ପରିବାର ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ବାବଦରେ ବାର୍ଷିକ ୬୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରର ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତି ଓ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ପକ୍କା ଘର ଥିବା ପରିବାରର ପିଲାଙ୍କ ପାଠପଢ଼ାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ଏବଂ ଅଧାରୁ ପାଠ ଛାଡୁଥିବା ପିଲାଙ୍କ ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷିତ ମାତୃତ୍ୱ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଆଜି ଦେଶରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରସବ ହେଉଛି । ଫଳରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ , ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରରେ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ପ୍ରକୋପ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୧. ମୋ ସରକାର ମାନବ କେନ୍ଦ୍ରିତ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଆମ ପାଇଁ ସର୍ବୋପରି । ଏହା ହେଉଛି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ ଆମର ଧାରଣା । ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧାରାର ଭାବନା ।
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କେବଳ ଅଧିକାର ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ । ଏହା ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିଛି । ଆଜି ଏପରି ଏକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେ, ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ ଦ୍ୱାରା ନିଜ ଅଧିକାରର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ ।
ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶ ଧାରାରୁ ଦୂରେଇ ରହିଛନ୍ତି , ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ମୋ ସରକାର ଯତ୍ନ ନେଇଛନ୍ତି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଗାଁକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଜୁଳି ଓ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ଏବେ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ମୋ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମକୁ ୪ଜି ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ବନ ଧନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ଓ ୯୦ରୁ ଅଧିକ ଜଙ୍ଗଲ ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଉପରେ ଏମଏସପି ଲାଗିବା ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ମୋ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଦୁର୍ବଳ ଜନଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୨୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପିଏମ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ପିଢ଼ି ସିକଲ୍ ସେଲ ରକ୍ତହୀନତାରେ ପୀଡିତ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି ୧ କୋଟି ୪୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କର ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି ।
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋ ସରକାର 'ସୁଗମ୍ୟ ଭାରତ ଅଭିଯାନ' ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷାରେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି ।
ସମାଜରେ କିନ୍ନରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୧. ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପରିବାର ବିନା ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର କଳ୍ପନା କରିବା କଷ୍ଟକର । ଏହି ପରିବାରମାନେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି । ହେଲେ ସରକାରୀ ସହାୟତା ଅଭାବରୁ ଆମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀମାନେ କଠିନ ସମୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ । ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପରିବାରର ଯତ୍ନ ନେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୮୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡର ଭାବରେ କାମ କରୁଥିବା ଆମର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ମୋ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରବେଶ କରାଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା କରି ସରକାର ବିନା ବନ୍ଧକରେ ଋଣ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ କେବଳ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ନେଇଥିଲେ । ଏଥିରୁ ଅଧିକାଂଶ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ ଓ ମହିଳା ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୩. "ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ" ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଚାଳିତ ମୋ ସରକାର ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ଉଚିତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଧାରଣ ବର୍ଗର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଓ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଡାକ୍ତରୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଓବିସି ମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କୋଟା ଅଧୀନରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ।
ଜାତୀୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଆୟୋଗକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ୫ଟି ସ୍ଥାନକୁ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ।
ସାରା ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ୧୦ଟି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୪. ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ମୋ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିକାଶ ଆଣିଛନ୍ତି । ଆମ ସୀମାକୁ ଲାଗିରହିଥିବା ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ଅନ୍ତିମ ଗ୍ରାମ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲୁ । ଏହି ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ (ସ୍ଫୁର୍ତ୍ତିଶୀଳ ଗ୍ରାମ) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ଆଣ୍ଡାମାନ - ନିକୋବର ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଭଳି ଆମର ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ଦୂର ଦ୍ୱୀପ ମଧ୍ୟ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା । ମୋ ସରକାର ଏହି ଦ୍ୱୀପରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି । ସେଠାରେ ସଡ଼କ, ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପକୁ ଅଣ୍ଡରୱାଟର ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆମ ସରକାର ଦେଶର ଶହେରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାର ସଫଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଦେଶର ଏହି ବ୍ଲକ୍ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଉପରେ ଏବେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୫. ଆଜି ମୋ ସରକାର ସମଗ୍ର ସୀମାରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ହେବା କଥା । ଆତଙ୍କବାଦ ହେଉ କି ବିସ୍ତାରବାଦ, ଆଜି ଆମ ସେନା ଏହାର ଉଚିତ ଜବାବ ଦେଉଛି ।
ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରକୃତ ଫଳ ଆମକୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ।
ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରରେ ଆଜି ନିରାପତ୍ତା ଭାବନା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଧର୍ମଘଟ ଯୋଗୁଁ ବଜାର ପୂର୍ବରୁ ଶୁନଶାନ୍ ରହୁଥିବା ବେଳେ ତାହା ଏବେ ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି ।
ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ଘଟଣାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ଦିଗରେ ଅନେକ ସଂଗଠନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।
ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଂଚଳ ପରିମାଣ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ଦ୍ରୁତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୬. ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତ ରଚନା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ସମୟ ଅଟେ । ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଆମକୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଏକ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ବି ଆମେ ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ସଫଳତାକୁ ଗର୍ବର ସହ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ । ଆଜିର ପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଐତିହ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଚିତ , ଯାହା ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ ।
ସେଥିପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଏବେ ଏକ ବଡ଼ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହି ଭିଜନରେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆମ ପାଇଁ ବିକଶିିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କେବଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧିରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଆମେ ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତିକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ସେମାନଙ୍କ ବିନା ବିକାଶ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧି ସ୍ଥାୟୀ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିଆଯାଇଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆହୁରି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୭. ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଜେନ୍ସି ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ଅଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡ଼ିକର ଆକଳନ ଭାରତର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନୀତି ସଂସ୍କାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ନିବେଶକ ମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହ ଏକ ସ୍ଥିର ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସରକାର ନିମନ୍ତେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପସନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ନବୀକରଣ କରିଛି ।
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ କେବଳ ଭାରତ ହିଁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବ । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏ ଦିଗରେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି । ଦେଶରେ ଏମଏସଏମଇର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ ହେଉଛି ।
ମୋ ସରକାର ୧୪ଟି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍‌, ଫାର୍ମା, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ମେଡିକାଲ ୍ ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଉପକୃତ କରୁଛି । ମେଡିକାଲ ଉପକରଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ଡଜନାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମୋ ସରକାର ଦେଶରେ ୩ଟି ବୃହତ୍ ଔଷଧ ପାର୍କ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୮. ଆଜି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ) ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆମର ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତିକୁ ନେଇ ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହିତ । 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱର କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶରୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭବାନ ହେବ ।
ମୋ ସରକାର ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । କେବଳ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି । ଏବେ ଆମେ ଭାରତରେ ବଡ଼ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଟି କୋଟି ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୨୯. ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ , ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଉତ୍ପାଦର ବିଶେଷ ଚାହିଦା ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୋ ସରକାର ଜିରୋ ଇଫେକ୍ଟ ଜିରୋ ଡିଫେକ୍ଟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମେ ଏବେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ ।
୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଣଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଭିତ୍ତିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୮୧ ଗିଗାୱାଟରୁ ୧୮୮ ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୨୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସେହିପରି ପବନର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ଅଛୁ ।
ପବନ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାରେ ଆମେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ଅଛୁ ।
ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାରେ ଆମେ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ଅଛୁ ।
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅଣ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୧ଟି ନୂଆ ସୌର ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ୯ଟି ସୋଲାର ପାର୍କ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି ।
କିଛି ଦିନ ତଳେ ସୌର ଛାତ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧ କୋଟି ପରିବାରକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦିତ ଅତିରିକ୍ତ ବିଜୁଳି ବଜାରରୁ କିଣାଯିବ ।
ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରାଯାଉଛି । ମୋ ସରକାର ୧୦ଟି ନୂତନ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଲଦାଖ ଏବଂ ଡାମନ- ଡିଉରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ।
ମୋ ସରକାର ଇଥାନଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି । ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସରକାରୀ କମ୍ପାନିମାନେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଇଥାନଲ୍ କିଣିସାରିଲେଣି । ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଆମର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବାହାର ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବ । କିଛି ଦିନ ତଳେ ବଙ୍ଗୋପସାଗରର ଏକ ନୂଆ ବ୍ଲକରେ ତୈଳ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୦. ପୃଥିବୀରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପରିମାଣ ସୀମିତ । ସେଥିପାଇଁ ମୋ ସରକାର ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଭାରତର ପ୍ରଥମ 'ଭେହିକଲ୍ ସ୍କ୍ରାପେଜ୍ ପଲିସି' ମଧ୍ୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଖନନ ମାଧ୍ୟମରେ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗଭୀର ମହାସାଗର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ମିଶନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ଆମର ବୁଝାମଣାକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଭାରତର 'ସମୁଦ୍ରାୟନ' ଏହାକୁ ନେଇ ଗବେଷଣାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ।
ମୋ ସରକାର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମହାକାଶ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହା ମାନବ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତର ଭାଗ ବଢ଼ାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ନୂତନ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଗଠନ ହୋଇଛି । ଭାରତର ଗଗନାୟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାକାଶରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୧. ମୋ ସରକାର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ଫଳରେ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିଛି ।
ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଆଗରେ ରହିବା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରୟାସ ।
ମୋ ସରକାର ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମିଶନରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ।
ମୋ ସରକାର ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମିଶନକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଛନ୍ତି । କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିବ । ଏବେ ଭାରତ ଏଥିରେ ଯେପରି ଆଗୁଆ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୨. ମୋ ସରକାର ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ।
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ମାତୃଭାଷା ଓ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ମେଡିକାଲ, ଆଇନ ଭଳି ବିଷୟର ପାଠପଢ଼ା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ୧୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ 'ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ' ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୬୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ।
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ଅଧାରୁ ପାଠ ଛାଡୁଥିବା ପିଲାଙ୍କ ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝିଅଙ୍କ ନାମଲେଖା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ପ୍ରାୟ ୪୪%, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ୬୫% ଏବଂ ଓବିସି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ୪୪% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ୧୦,୦୦୦ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୭ଟି ଏମ୍ସ ଓ ୩୯୦ରୁ କମ୍ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିବା ବେଳେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୧୬ଟି ଏମ୍ସ ଓ ୩୧୫ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି ।
ସେହିପରି ୧୫୭ଟି ନର୍ସିଂ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ , ଏମ୍‌ବିବିଏସ୍ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୩. ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋ ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଘରୋଇ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସହିତ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତର ବଢୁଥିବା ମାନ । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଖୋଜିବା ଏବଂ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଯୋଗାଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପରିସର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଛି । ଏବେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଆଗମନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏବେ ଆଣ୍ଡାମାନ - ନିକୋବର ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ମୋ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଫଳରେ ଏବେ ଭାରତରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ସହଜ ହୋଇଛି । ସେପଟେ ଭାରତରେ ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱରେ ଆଗ୍ରହ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୮.୫ କୋଟି ଲୋକ କାଶୀ ଭ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି । ମହାକାଳକୁ ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆସିଛନ୍ତି । କେଦାର ଧାମକୁ ୧୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆସିଛନ୍ତି । 'ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା' ର ୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧୩ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ, ପୂର୍ବ - ପଶ୍ଚିମ - ଉତ୍ତର - ଦକ୍ଷିଣରେ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ଗୁଡ଼ିକରେ ସୁବିଧାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି ।
ମୋ ସରକାର ମଧ୍ୟ ବୈଠକ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍‌, ଯଶୋଭୂମି ଭଳି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରୋଜଗାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ପାଲଟିବ ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୪. ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ଓ ରୋଜଗାର ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ା ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ । ମୋ ସରକାର କ୍ରୀଡ଼ା ଓ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ମାନଙ୍କୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସହାୟତା ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ଏକ ମହାନ କ୍ରୀଡ଼ା ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହ ଆଜି ଆମେ କ୍ରୀଡ଼ା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଆଜି ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି । ଆମେ ଦେଶରେ ଡଜନାଧିକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ବିକଶିତ କରିଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ବୃତ୍ତି ଭାବେ ବାଛିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । କ୍ରୀଡ଼ା ସାମଗ୍ରୀ ଶିଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ , ଭାରତ ଅନେକ କ୍ରୀଡ଼ା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରିଛି ।
ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଗଠନ ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଓ ସେବା ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ 'ମେରା ଯୁବ ଭାରତ' ସଂଗଠନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ଯୁବକ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୫. ଉତ୍ତେଜନା ସମୟରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସରକାର ରହିବାର ଫାଇଦା ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ବିଗତ ୩ ବର୍ଷ ହେଲା ସାରା ଦୁନିଆ ଅଶାନ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ପୃଥିବୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅନେକ ବିବାଦ ଲାଗି ରହିଛି । ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ମୋ ସରକାର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ - ମିତ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ - ମିତ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଆଜି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱର ହୋଇପାରିଛୁ ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ପୂର୍ବରୁ କୂଟନୀତି ସହ ଜଡ଼ିତ ଘଟଣା କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀର କରିଡରରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା । ମୋ ସରକାର ଏଥିରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଜି - ୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଆମେ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଦେଖିଥିଲୁ । ଜି - ୨୦କୁ ଭାରତ ଯେଭଳି ଭାବେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଥିଲା । ସାରା ଦେଶରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ପରିଚିତ ହୋଇଥିଲା । ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ଏବଂ ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ।
ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଐତିହାସିକ ଜି- ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ଖଣ୍ଡିତ ପରିବେଶରେ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଐତିହାସିକ । 'ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ' ରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରିବେଶ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏହି ଘୋଷଣାର ଆଧାର ପାଲଟିଛି ।
ଜି -୨୦ରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ହାସଲ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ – ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ - ୟୁରୋପ କରିଡରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହି କରିଡର ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଂଟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୬. ବିଶ୍ୱ ବିବାଦ ଓ ସଂଘର୍ଷର ଏହି ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ମୋ ସରକାର ଭାରତର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ରଖିଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ନୀତିର ପରିସର ଅତୀତର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଠାରୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ଯାଇଛି । ଆଜି ଭାରତ ଅନେକ ବୈଶ୍ୱିକ ସଂଗଠନର ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ । ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ୱର ।
ଆଜି ଭାରତ ଏହାର ଦୃଢ଼ ଜବାବ ଦେଉଛି ଏବଂ ସଙ୍କଟରେ ଫସିଥିବା ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁଠି ବି ସଙ୍କଟ ରହିଛି, ଭାରତ ତୁରନ୍ତ ଏହାର ଜବାବ ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ମୋ ସରକାର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଯେଉଁଠି ବି ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଛି, ଅପରେସନ ଗଙ୍ଗା, ଅପରେସନ କାବେରୀ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଉଦ୍ଧାର କରିଛୁ ।
ଯୋଗ, ପ୍ରାଣାୟାମ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦର ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷ ଜାତିସଂଘ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ୧୩୫ଟି ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଏକାଠି ଯୋଗ କରିଥିଲେ । ଏହା ନିଜେ ଏକ ରେକର୍ଡ । ମୋ ସରକାର ଆୟୁଷ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ପ୍ରଥମ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡିସିନ ଭାରତରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୭. ସଭ୍ୟତାର ଇତିହାସରେ ଏମିତି କିଛି ସମୟ ଆସିଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ଦେଇଥାଏ । ଭାରତର ଇତିହାସରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଅନେକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ରହିଛି ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ।
ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରେ ରାମଲାଲା ଏବେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ତାଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଏହା କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ବିଶ୍ୱାସର ବିଷୟ ଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଢଙ୍ଗରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୮. ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି । ଆଜି ସ୍କୁଲ ଓ କଲେଜରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ । ଅମୃତ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । ବିକଶିିତ ଭାରତ ଆମ ଅମୃତ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ,
୩୯. ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଟଳଜୀ କହିଥିଲେ-
ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟପଥରେ ,
ଆମେ କେବେ ଅଟକି ନାହୁଁ,
କୌଣସି ଆହ୍ୱାନ ସାମନାରେ
କେବେ ମଥାନତ କରି ନାହୁଁ ।
ମୋ ସରକାର ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇ ଆଗକୁବଢୁଛି ।
ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏହି ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଯାତ୍ରାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ୨୦୪୭ ମସିହାକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏହି ଗୃହରେ ରହିବେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆମର ପରମ୍ପରା ଏପରି ହେବା ଦରକାର ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଆମକୁ ମନେ ରଖିବେ ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା !
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଜୟ ହିନ୍ଦ !
ଜୟ ଭାରତ !