Ministry of Education
Dr. Subhas Sarkar holds Press Conference on Prime Minister Shri Narendra Modi's unique interactive program - Pariksha Pe Charcha 2024
Record 2.26 crore registration on the MyGov portal for the 7th Edition - Dr. Subhas Sarker
28 JAN 2024 7:00PM by PIB Delhi
Minister of State for Education, Dr.Subhas Sarkar held a press conference regarding Prime Minister Shri Narendra Modi's unique interactive program - Pariksha Pe Charcha (PPC) wherein students, parents, and teachers across the nation and also from overseas interact with him to discuss and overcome the stress emerging out of examinations to celebrate life as an Utsav.
Dr.Sarkar said this event was organized successfully for the last six years by the Department of School Education & Literacy, Ministry of Education. The first three editions of PPC were held in New Delhi in a town-hall interactive format. Due to the COVID-19 pandemic, the fourth edition was held online in the form of a programme telecast on Doordarshan and all major TV channels.
He also informed that the fifth and sixth edition of PPC was again held in town-hall format at Talkatora Stadium, New Delhi. Almost 31.24 lakh students, 5.60 lakh teachers and 1.95 lakh parents participated enthusiastically in the contests last year (2023).
He also informed that the 7th edition of Pariksha Pe Charcha recorded a massive 2.26 crore registration on the MyGov portal. He added that this shows the extensive enthusiasm among students nationwide, eager to participate in this distinctive event and interact with the Prime Minister.
Dr. Sarkar said that this year Pariksha Pe Charcha will be held on 29 January 2024, from 11 am onwards in a town hall format at Bharat Mandapam, ITPO, Pragati Maidan, New Delhi. Nearly 3000 participants will be interacting with the Prime Minister in the programme.
He also informed that two students and a teacher from each of the States and UTs and winners of the Kala Utsav have been invited as special guests for the main event. Hundred students from the Eklavya Model Residential Schools (EMRS), from different parts of the country will be attending the event for the first time since inception.
He said that to participate in the contest, the online MCQ competition was conducted on the MyGov portal between 11th December 2023 to 12th January 2024 for students of classes 6th to 12th, teachers, and parents. Participants were selected based on their Questions on the MyGov portal. They will be presented with a special Pariksha Pe Charcha kit comprising of Exam Warriors book in Hindi and English, written by the Prime Minister, and a certificate.
He added that the Pariksha Pe Charcha is part of the larger movement - ‘Exam Warriors’ - led by Prime Minister Shri Narendra Modi, to create a stress-free atmosphere for youngsters.
He said, that it is a movement that is driven by Prime Minister Shri Narendra Modi's efforts to bring together students, parents, teachers and society to foster an environment where the unique individuality of each child is celebrated, encouraged and allowed to express itself fully.
He added further that with this in mind, as a precursor to the main event, starting from 12th January 2024, i.e., Youth Day, till 23rd January 2024, a bouquet of activities were organized at the school level which will include joyful learning activities like a marathon run, music competition, meme competition, nukkad natak, student-anchor-Student-guest discussions, etc.
He said, on 23rd January 2024, a nationwide painting competition was organised in 657 Kendriya Vidyalayas and 122 Navodaya Vidyalayas (NVS), in 774 Districts across the country. Over 60 thousand students took part in the mega event, which was themed around exam mantras from the Book Exam Warriors, written by Prime Minister Shri Narendra Modi. Students and teachers took part in the painting competition with great fervour and enthusiasm.

शिक्षा मन्त्रालय
केन्द्रिय शिक्षा राज्यममन्त्री डा. सुभाष सरकारले प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको संवादको अनौठो कार्यक्रम – परीक्षा पे चर्चा 2024 माथि संवाददाता सम्मेलनलाई सम्बोधित गरे
परीक्षा पे चर्चा कार्यक्रमको सातौं संस्करणका लागि माइगभ पोर्टलमा रेकर्ड 2.26 करोड पञ्जिकरण : डा. सुभाष सरकार
28 JAN 2024 7:00PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय शिक्षा राज्य मन्त्री डा. सुभाष सरकारले प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको संवादको अनौठो कार्यक्रम परीक्षा पे चर्चा (पीपीसी)-को सम्बन्धमा नयाँ दिल्लीमा संवाददाता सम्मेलनलाई सम्बोधित गरे। यस कार्यक्रममा देशभरीका अनि विदेशबाट विद्यार्थी, अभिभावक अनि शिक्षकले प्रधानमन्त्रीका साथ परीक्षाबाट उत्पन्न हुने तनाउमाथि चर्चा गर्नका साथै त्यसको समाधानका लागि उनीसँग संवाद गरी जीवनलाई उत्सवको रूपमा मनाउँदछन्।
शिक्षा मन्त्रालको स्कूले शिक्षा एवं साक्षरता विभागद्वारा गत 6 वर्षदेखि यो कार्यक्रम सफलतापूर्वक आयोजित गरिएको डा. सरकारले बताए। परीक्षा पे चर्चाको पहिलो तीन संस्करण नयाँ दिल्लीमा नगरभवन संवादको प्रारूपमा आयोजित गरिएको थियो। कोभिड-19 महामारीका कारण चौथो संस्करण दूरदर्शन अनि सबै प्रमुख टिभी च्यानलको अनलाइन माध्यमद्वारा आयोजित गरिएको थियो।
परीक्षा पे चर्चा कार्यक्रमको पाँचौं अनि छैटौं संस्करण फेरि नयाँ दिल्लीको तालकटोरा स्टेडियममा नगरभवन प्रारूपमा आयोजित गरिएको थियो। गत वर्ष (2023) परीक्षा प्रतियोगितामा करिब 31.25 लाख विद्यार्थी, 5.60 लाख शिक्षक अनि 1.95 लाख अभिभावकले उत्साहपूर्वक भाग लिएको पनि उनले जानकारी दिए।
परीक्षा पे चर्चाको सातौं संस्करणको निम्ति माइगभ पोर्टलमा 2.26 करोड मानिसको भारी सङ्ख्यामा पञ्जिकरण दर्ता गरिएको पनि डा. सरकारले बताए। यस देशभरीका विद्यार्थीबीच व्यापक उत्साहका साथै यसले विशिष्ट कार्यक्रममा भाग लिन र प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीसँग संवाद ग्रन उत्सुक रहेको दर्शाउनले उनले बताए।
यस वर्ष परीक्षा पे चर्चा कार्यक्रम 29 जनवरी, 2024 को बिहान 11 बजेदेखि भारत मण्डपम, आइटीपीओ, प्रगति मैदान, नयाँ दिल्लीमा नगर भवन प्रारूपमा आयोजित गरिने उनले बताए। कार्यक्रममा करिब 3,000 प्रतिभागीले प्रधानमन्त्रीसँग संवाद गर्नेछन्।
प्रत्येक राज्य अनि केन्द्र शासित प्रदेशबाट दुई विद्यार्थी अनि एक शिक्षक तथा कला उत्सवका विजेताहरूलाई मुख्य कार्यक्रमका लागि विशेष अतिथिका रूपमा आमन्त्रित गरिएको उनले जानकारी दिए। देशको विभिन्न भागबाट एकलव्य मोडल आवासीय विद्यालयका (ईएमआरएस) सय विद्यार्थीले स्थापनापछि पहिलोपटक यस कार्यक्रममा भाग लिएको पनि उनले अवगत गराए।
प्रतियोगितामा भाग लिनका लागि कक्षा 6 देखि 12सम्मका विद्यार्थी, शिक्षक अनि अभिभावकका लागि 11 दिसम्बर, 2023 देखि 12 जनवरी, 2024 बीच माइगभ पोर्टलमा अनलाइन बहुविकल्पीय प्रश्नोत्तरी प्रतियोगिता (एमसीक्यु) आयोजित गरिएको उनले बताए। प्रतिभागीहरूको चयन माइगभ पोर्टलमा ती प्रश्नहरूको आधारमा गरिएको थियो। उनीहरूलाई विशेष परीक्षा पे चर्चा किट उपहार प्रदान गरियो, जसमा प्रधानमन्त्रीद्वारा लिखित हिन्दी अनि अङ्ग्रेजीमा एक्जाम वारियर्स पुस्तक अनि एउटा प्रमाण पत्र सामेल रहेको पनि उनले बताए।
परीक्षा पे चर्चा युवाहरूका लागि तनाउमुक्त वातावरण बनाउनका लागि प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्त्वमा ठूलो आन्दोलन – “एक्जाम वारियर्सको अंश रहेको उनले जनाए।
उनले भने, यो एउटा आन्दोलन हो, जुन प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको विद्यार्थी, अभिभावक, शिक्षक अनि समाजलाई एक साथ प्रयासले प्रेरित छ, ताकि यस्तो वातावरणलाई प्रोत्साहन दिनसकियोस्, जहाँ बालकहरूको अद्वितीय व्यक्तित्त्वको उत्सव मनाइयोस्, प्रोत्साहित गरियोस् र स्वयंलाई पूर्णरूपले व्यक्त गर्ने अनुमति दिइयोस्।
यसै कुरालाई ध्यानमा राख्दै 12 जनवरी, 2024 अर्थात् युवा दिवसदेखि शुरु गरी 23 जनवरी, 2024 सम्म मुख्य कार्यक्रमका अग्रदूतका रूपमा स्कूले स्तरमा कैयौं गतिविधि आयोजन गरिएको, र यसमा आनन्ददायक सिक्ने गतिविधि जस्तै म्यारथन दौड, सङ्गीत प्रतियोगिता, मीम प्रतियोगिता, सडक नाटक, छात्र-एङ्कर-छात्र-अतिथि चर्चा आदि सामेल रहेको उनले बताए।
यसका साथै 23 जनवरी, 2024 को दिन देशभरीको 774 जिल्लाका 657 केन्द्रिय विद्यालय अनि 122 नवोदय विद्यालयमा राष्ट्रव्यापी चित्रकला प्रतियोगिता आयोजन गरिएको उनले जानकारी दिए। यस विशाल कार्यक्रममा 60 हजारभन्दा धेरै विद्यार्थीले भाग लिए, जसको विषय प्रधानमन्त्री मोदीद्वारा लिखित पुस्तक एक्जाम वारियर्सको परीक्षा मन्त्रमाथि आधारित थियो। चित्रकला प्रतियोगितामा विद्यार्थी अनि शिक्षकहरूले बढो उत्साह अनि उमङ्गका साथ भाग लिएका थिए।