Prime Minister's Office
​​​​​​​PM distributes more than 51,000 appointment letters under Rozgar Mela
“You are ‘Amrit Rakshak’ of this ‘Amrit Kaal’”
“In the last few years, we have made many major changes in the recruitment process of paramilitary forces”
“A secure environment by the rule of law expedites the pace of development”
“In the last 9 years a new phase of change can bee seen”
“Jan Dhan Yojana, launched on this day 9 years ago has played a big role in economic empowerment of Gaanv aur Gareeb”
“The role that Jan Dhan Yojana has played in accelerating social and economic change in the country is indeed a matter of study”
“All of you youth are my biggest strength in the mission of bringing change in Government and Governance”
28 AUG 2023 11:58AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today distributed more than 51,000 appointment letters to newly inducted recruits via video conferencing. The Rozgar Mela was held at 45 locations across the country. Through this Rozgar Mela event, Ministry of Home Affairs is recruiting personnel in various central armed police forces (CAPFs) such as Central Reserve Police Force (CRPF), Border Security Force (BSF), Shashtra Seema Bal (SSB), Assam Rifles, Central Industrial Security Force (CISF), Indo Tibetan Border Police (ITBP) and Narcotics control Bureau (NCB) as well as Delhi Police. The new recruits, selected from across the country, will be joining the various positions such as Constable (General Duty), Sub-Inspector (General Duty) and Non–General Duty Cadre Posts in various organisations under the Ministry of Home Affairs.
Addressing on the occasion, the Prime Minister congratulated the new appointees for their selection as ‘Amrit Rakshak’ during the Amrit Kaal. He Called them ‘Amrit Rakshak’ as the new appointees will not only serve the country but will also protect the country and the countrymen. “You are ‘Amrit Rakshak’ of this ‘Amrit Kaal’”, the Prime Minister said.
The Prime Minister underlined that this edition of Rozgar Mela is taking place at a time when the nation is filled with pride and confidence. He said that Chandrayaan 3 and the Pragyan Rover are constantly transmitting the latest images of the Moon. In this prestigious moment, the Prime Minister said that the new recruits are beginning the most important journey of their lifetime and conveyed his best wishes to all the new appointees and their families.
The Prime Minister emphasized the responsibility that comes with the selection in Defence or security and police forces and said that the Government has been very serious about the needs of the forces. He mentioned major changes in the recruitment of paramilitary forces. Process of recruitment got speeded up from application to final selection, examinations are being conducted in 13 local languages in places of English or Hindi as was the case earlier. He mentioned recruitment of hundreds of tribal youth in Naxal affected areas of Chhattisgarh by relaxing norms. He also informed about the special quota for the youth from the border area and extremism affected areas.
Highlighting the responsibilities of the new recruits in ensuring the development of the nation, the Prime Minister said that a secure environment by the rule of law expedites the pace of development. Giving the example of Uttar Pradesh, the Prime Minister mentioned that the state once lagged behind in development and was also one of the leading states in terms of crime. He further added that with the introduction of rule of law in Uttar Pradesh, the state is now able to scale new heights of development and a new society free from fear is being established. “Such an arrangement of law and order reaffirms the belief in the people”, he added. He noted that the investments in the state is on the rise with a decline in crime rate and also pointed out that those states that have a high crime rate are witnessing very low investment and all employment opportunities come to a standstill.
Noting India’s status as the fastest growing economy, PM Modi reiterated that India will reach among the top three economies of the world during this decade. “Modi gives such guarantees with utmost responsibility”, The Prime Minister said. Continuing with the impact of the growing economy on the common citizen, the Prime Minister said that it is important that every sector grows to ensure the growth of the economy. He talked about the role of the Pharma industry during the pandemic. Today, India's pharma industry is worth about 4 lakh crore rupees and it is estimated that by 2030 the industry will be worth approximately 10 lakh crore rupees. This growth, the Prime Minister said, means that the pharma industry will need more youth in the coming years creating many opportunities for employment.
Throwing light on the expansion of the automobile and the auto components industry, the Prime Minister informed that both the industries are worth more than 12 lakh crores and it is expected to grow further in the years to come. He underlined that many more youth will be required by the automobile industry to maintain this growth rate, thereby creating employment opportunities in the nation. He also touched upon the food processing industry which was worth approx 26 lakh crores last year and stated that it is bound to rise to 35 lakh crores in the next three and a half years. “With expansion comes increased employment opportunities”, he added.
Referring to the infrastructure development, the Prime Minister informed that in the last nine years the central government has spent more than 30 lakh crore on infrastructure. This is giving a push to connectivity as well as tourism and hospitality, creating new jobs.
The Prime Minister said that by 2030 the tourism sector will contribute more than 20 lakh crore to the economy creating an estimated 13-14 crore jobs. These are not just numbers, he explained, these developments will impact the lives of common citizens by creating jobs, ease of living and increasing income.
“A new era of transformation can be witnessed owing to the efforts of the government in the last 9 years”, the Prime Minister remarked. He informed that India making record exports last year is a sign of the increased demand for Indian made goods in the global market. As a result, Shri Modi said that production has gone up, employment has increased and thereby the income of the family has seen a rise. He mentioned that India has become the second largest mobile manufacturing nation in the world and the demand for mobile phones in India has also shot up. He credited the efforts of the government for the manifold increase in mobile manufacturing. Shri Modi mentioned that the country is now focusing on other electronic gadgets as well and expressed confidence that India will replicate the success of the mobile manufacturing sector in the IT and hardware manufacturing sector. “The day is not far when Made in India laptops and personal computers will make us proud”, the Prime Minister added. Referring to the mantra of ‘Vocal for Local’. the Prime Minister said that the government is giving emphasis to procuring Indian made laptops and computers, and as a result, production and employment has gone up. He reiterated the responsibility enshrined upon the shoulders of the new recruits to provide a secure environment for the economic developments taking place in the nation.
The Prime Minister recalled the launch of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna on this day 9 years ago. “This scheme has played a big role in creating employment along with economic empowerment of the villages and the poor (Gaanv aur Gareeb)”, the Prime Minister said. He informed that under the scheme, during the last 9 years, more than 50 crore bank accounts have been opened. This scheme has helped in taking the benefits to the poor and deprived directly as well as it has helped in employment and self employmṣent of tribal, women, Dalits and other deprived segments. Many youth got jobs as banking correspondents, Bank Mitras. More than 21 lakh youth are engaged as Bank Mitras or Bank Sakhis, PM Modi informed. Jan Dhan Yojana, also reinforced Mudra Yojana, he said. He informed that more than 24 lakh crore rupees worth collateral-free loans have been disbursed so far under Mudra Yojana. Among the beneficiaries, there are 8 crore first time entrepreneurs. Under PM Svanidhi, about 45 lakh street vendors were approved collateral-free loans for the first time. There are a great number of women, dalits, backward and tribal youth among the beneficiaries of these schemes. Jan Dhan accounts, the Prime Minister continued, have strengthened women Self Help Groups in the villages. “The role that Jan Dhan Yojana has played in accelerating social and economic change in the country is indeed a matter of study”, he added.
The Prime Minister mentioned addressing lakhs of youths in many Rozgar Melas and said that they got employment in public service or other sectors. “All of you youth are my biggest strength in the mission of bringing change in Government and Governance”, the Prime Minister remarked. Noting that the youth of today come from a generation where everything is just a click away, the Prime Minister emphasized the importance of fast delivery and said that today's generation is looking for permanent solutions to problems and not fragmented ones. He underlined that as public servants, the new recruits will have to take decisions which are beneficial for the people in the long run. “The generation you belong to is determined to achieve something. This generation does not want anyone's favor, it just wants that no one should become an obstacle in their way”, the Prime Minister said as he underlined the importance of fulfilling the aspirations of the people as public servants. He added that will get a lot of help in maintaining law and order if they work with this understanding
Concluding the address, the Prime Minister stressed on maintaining the attitude of learning as paramilitary forces and highlighted the 600 plus courses available on the IGOT Karmayogi portal. “More than 20 lakh government employees have registered on this portal. I urge that all of you must also join this portal and take advantage of it”, the Prime Minister said. In the end, the Prime Minister stressed the need for physical fitness and inclusion of yoga as a daily practice in the life of the new recruits.
Background
Strengthening of CAPFs as well as Delhi Police will help these forces to play their multidimensional role more effectively like aiding in internal security, counter terrorism, combating insurgency, anti-left-wing extremism and protecting the borders of the nation.
The Rozgar Mela is a step towards fulfilment of the commitment of the Prime Minister to accord highest priority to employment generation. The Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in further employment generation and provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.
The newly inducted appointees are also getting an opportunity to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online module on iGOT Karmayogi portal, where more than 673 e-learning courses have been made available for ‘anywhere any device’ learning format.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রোজগার মেলাগী মখাদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর 51,000 হেন্না য়েন্থোকখ্রে
“নখোয়না ‘অমৃত কাল’গী ‘অমৃত রক্ষক’নি”
“হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়না পেরামিলিতরী ফোর্সশিংগী থবক লৌবগী থৌওংদা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরকখি”
“রুল ওফ লো লৈবা সেক্যুর এনভাইর্নমেন্ত অমনা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহল্লি”
“হৌখিবা চহি 9দা অহোংবগী অনৌবা তাঙ্কক অমা উবা ফংখি”
“চহি 9গী মমাংদা নুমিৎ অসিদা হৌদোকখিবা জন ধন য়োজনানা খুঙ্গং অমসুং লাইরবদা শেন্মীৎলোনগী শক্তি পীবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি”
“লৈবাক্কী সমাজিক অমসুং শেন্মীৎলোনগী অহোংবা পুরকপদা খোঙজেল য়াংশিনহনবদা জন ধন য়োজনানা লৌখিবা থৌদাং অসি তশেংনবা স্তদী তৌবা য়াবা হীরম অমনি”
“নহারোল নখোয় ময়াম্না সরকার অমসুং গভর্নান্সতা অহোংবা পুরক্নবা মিসনদা ঐগী খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ওইরি”
28 AUG 2023 11:58AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর 51,000 হেন্না য়েংন্থোকখ্রে। রোজগার মেলা অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা মফম 45দা পাঙথোকখি। রোজগার মেলাগী থৌরম অসিগী খুত্থাংদা গৃহ মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল রিসর্ব পুলিস ফোর্স (CRPF), বোর্দর সেক্যুরিতী ফোর্স (BSF), শাস্ত্র সীমা বাল (SSB), অসাম রাইফল্স, সেন্ত্রেল ইন্দস্ত্রিএল সেক্যুরিতী ফোর্স (CISF), ইন্দো তিবেতন বোর্দর পুলিস (ITBP) অমসুং নরকোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরো (NCB) লোয়ননা দিল্লী পুলিস য়াওনা তোঙান-তোঙানবা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস (CAPFs)দা পর্সনেলশিং লৌরি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী খনখিবা অনৌবা রিক্রুইৎশিংনা কোনস্তেবল (জেনরেল দ্যুতী), সব-ইনস্পেক্তর (জেনরেল দ্যুতী) অমসুং নন-জেনরেল দ্যুতী কেদর পোস্তশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা ফমশিংদা গৃহ মন্ত্রালয়গী মখাদা তোঙান-তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংদা চংলগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা এপোইন্তীবু অমৃত কালগী ‘অমৃত রক্ষক’নি হায়না মখোয়গী সেলেক্সন অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখোয়বু ‘অমৃত রক্ষক’ কৌখি মরমদি অনৌবা এপোইন্তীশিংনা লৈবাক্কী শেবা তৌবা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিবু অমদি ইরৈবাকচাশিংবু ঙাকশেনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “নখোয়না ‘অমৃত কাল’গী ‘অমৃত রক্ষক’নি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হন্দক্কী রোজগার মেলা অসি লৈবাক্না চাউথোকচবা অমদি থাজবনা থনবা তানফম অসিদা পাঙথোক্লি। মহাক্না হায়খি চন্দ্রয়ান 3 অমসুং প্রজ্ঞান রোবরনা লেপ্পা লৈতনা থাগী খ্বাইদগী নৌবা মমিশিং ত্রান্সমিৎ তৌরক্লি। চাউথোকচবনা থল্লবা মীকুপ অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা রিক্রুইৎশিংনা মখোয়গী পুন্সিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা খোঙচৎ অমা হৌরি অমসুং অনৌবা এপোইন্তী অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুং পুম্নমক্তা মহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা দিফেন্স নত্ত্রগা সেক্যুরিতী অমসুং পুলিস ফোর্সশিংদা সেলেক্সন ফংবগা লোয়ননা লৌগদবা থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং সরকারনা ফোর্সশিংগী মথৌ তাবশিংদা অকনবা মীৎয়েং চংখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না পেরামিলিতরী ফোর্সশসিংগী থবক লৌবদা চাউনা অহোংবশিং লাক্লে হায়না ফোঙদোকখি। এপ্লিকেসন থাজিনবদগী অরোইবা সেলেক্সন তৌবগী থৌওং ফাওবা অসি খোঙজেল য়াংখৎহনখি, মমাংদা ইংলিশ নত্ত্রগা হিন্দী খক্তা ওইরম্বা অদুগী মহুৎ লোকেল লোল 13দা একজামিনেসনশিং পাঙথোক্লি। কাংলোনশিং কোমথোক্তুনা ছত্তিসগরগী নক্সলনা শোকহল্লবা মফমশিংদগী ত্রাইবেল নহারোল কয়া লৌখিবগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি। মহাক্না ঙমখৈগী মফম অমসুং এক্সত্রিমিজমনা শোকহল্লবা মফমশিংদগী নহারোলশিংগীদমক থম্মিবা স্পেসিএল কোতাগী মতাংদসু পাউদমখি।
লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা রিক্রুইৎশিংগী থৌদাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রুল ওফ লো লৈবা সেক্যুর ওইবা এনভাইর্নমেন্তনা চাউখৎ খোঙচৎকী খোঙজেল য়াংশিলহল্লি। উত্তর প্রদেশপু খুদম ওইনা পীদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মতম অমদা চাউখৎ-থৌরাংদা শোত্থদুনা লৈরমখিবা ফীভম অমদি ক্রাইম তৌবদা মাংজিল থারিবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইরম্বা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি উত্তর প্রদেশতা রুল ওফ লো লাকপদগী রাজ্য অসিনা হৌজিক চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্লে অমসুং অকিবা লৈতবা অনৌবা খুন্নাই অমা শেম্বা ঙম্লে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “অসিগুম্বা লো অমসুং ওর্দরগী এরেঞ্জমেন্তনা মীয়ামদা নৌহৌননা থাজবা পোকহল্লি”। মহাক্না হায়খি রাজ্য অসিদা ক্রাইমগী চাং হন্থরকপগা লোয়ননা ইনভেস্তমেন্তশিংদা হেনগৎলক্লি অমসুং ক্রাইমগী চাং ৱাংবা রাজ্যশিংদা ইনভেস্তমেন্তগী চাং য়াম্না নেম্মি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিংসু লৈতে।
ভারতনা খ্বাইদগী খুমাং চাউশিল্লিবা ইকনোমী অমা ওইনা লৈরিবা স্তেতসকী মতাংদা পি.এম. মোদীনা দিকেদ অসিগী মনুংদা ভারতনা মালেমগী মকোক থংবা ইকনোমী অহুমগী মনুংদা চল্লগনি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মোদীনা অচৌবা থৌদাং লৌবগা লোয়ননা গরেন্তী পীজরি”। মীচম প্রজাদা চাউখৎলক্লিবা ইকনোমীনা পীরিবা শাফুগী মতাংদা মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইকনোমী চাউখৎহনবদা সেক্তর খুদিংমক চাউখৎপা হায়বা অসি মরু ওই। মহাক্না লাইচৎ মনুংদা ফার্মা ইন্দস্ত্রীনা লৌখিবা থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। ঙসি ভারতকী ফার্মা ইন্দস্ত্রী অসি লুপা করোর লাখ 4 ওইরে অমসুং 2030 ফাওবদা মসি চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 10রোম ওইরগনি। মসিগী গ্রোথ অসিগী ৱাহন্থোক্তি ফার্মা ইন্দস্ত্রীনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়ামরুম পীদুনা লাক্কদৌরিবা চহি খরা অসিদা নহারোল কয়া মথৌ তারক্কনি।
ওতোমোবাইল অমসুং ওতো কম্পোনেন্ত ইন্দস্ত্রী পাকথোক চাউথোরকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইন্দস্ত্রী অনিমক লুপা করোর লাখ 12 হেল্লে অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মসি হেন্না খুমাং চাউশিল্লবা য়াই। মহাক্না হায়খি মসিগী গ্রোথ রেৎ অসি লেংদনা থম্বা ঙম্নবা ইন্দস্ত্রী অসিদা নহারোল কয়া মথৌ তাগনি মসিনা লৈবাক অসিদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি। মহাক্না মমাং চহিদা চাউরাক্না লুপা করোর 26 ওইরম্বা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীনা মথংগী চহি অহুম মখাইদা লুপা করোর লাখ 35দা হেনগৎলকপা য়ানা লৈরে হায়বা ৱাফমসু থমখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “চাউখৎলকপগা লোয়ননা থবক্কী খুদোংচাবশিংসু হেনগৎলকই”।
ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি মাপন অসিদা কেন্দ্র সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ 30 হেন্না চাদিং তৌখি। মসিনা কন্নেক্তিবিতী লোয়ননা তুরিজম অমসুং হোস্পিতেলিতীদা শাহৌ অমা পীরি অমসুং অনৌবা থবকশিং পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি 2030 ফাওবদা তুরিজম সেক্তরনা চাউরাক্না থবক করোর 13-14রোম পীদুনা ইকনোমীদা করোর লাখ 20 হেন্না শরুক তম্লগনি। মসি শুপ্নগী মশিং খক্তা নত্তে চাউখৎলকপশিং অসিনা থবক পীদুনা, ইজ ওফ লিবিং ফংহন্দুনা অমসুং ইনকম হেনগৎহন্দুনা মীচম প্রজাগী পুন্সিদা শাফু পীগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “হৌখিবা চহি 9দা সরকারনা পাইখৎপা খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা ঐখোয়না ত্রান্সফোর্মেসনগী অনৌবা চহিচা অমা উবা ফংখি”। মহাক্না হায়খি ভারতা হৌখিবা চহিদা রেকোর্দ ওইনা এক্সপোর্ত তৌরিবা অসি ভারতনা শাজবা পোৎলমশিং গ্লোবেল মার্কেৎতা দিমান্দ লৈবা হেনগৎলকপগী খুদম অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মসিনা মরম ওইরগা প্রদক্সন হেগৎলকখি, থবক পীবা হেনগৎলকখি অমসুং মসিনা ইমুংগী ইনকমসু হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়খি ভারতনা মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল মেন্যুফেকচরিং নেসন ওইরি অমসুং ভারত্তা মোবাইল ফোনশিংগী দিমান্দসু হেনগৎলকখি। মোবাইল মেন্যুফেকচরিংদা শরুক কয়া হেনগৎলকখিবগীদমক সরকারগী খোঙথাংশিংদা মহাক্না মনা পীখি। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিনা হৌজিক অতোপ্পা ইলেক্ত্রোনিক্স গেদজেৎশিংদা মীৎয়েং চংলি হায়না ফোঙদোকখি লোয়ননা মোবাইল মেন্যুফেকচরিং সেক্তরগী মাইপাকপা অসি IT অমসুং হর্দৱেয়র মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা মতৌ তম্বা ঙমগনি হায়না থাজবসু ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ভারত্তা শাবা লেপতোপশিং অমসুং পর্সনেল কম্প্যুতরশিংনা ঐখোয়বু চাউথোকচবা পোকহনগদবা নুমিৎ অদু য়ৌরক্কদবা কুইদ্রে”। ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী মন্ত্রগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা ভারত্তা শাবা লেপতোপশিং অমসুং কম্প্যুতরশিং প্রোক্যুর তৌবদা মীৎয়েং চংলি মসিগী ফল ওইনা প্রদক্সন অমসুং এমপ্লোইমেন্ত হেনগৎলকখি। মহাক্না অনৌবা রিক্রুইৎশিংনা লৈবাক অসিদা ইকনোমিক দিবেলপমেন্তশিং লাকহন্নবা সেক্যুর এনভাইর্নমেন্ত লৈহনবগী থৌদাং মখোয়গী মথক্তা লৈ হায়না নৌহৌননা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ অসিদা চহি 9গী মমাংদা প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা হৌদোকখিবা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “স্কিম অসিনা খুঙ্গংশিং অমসুং লাইরবশিংদা শেন্মীৎলোনগী শক্তি পীবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি”। মহাক্না হায়খি স্কিম অসিগী মখাদা হৌখিআব চহি 9 দা বেঙ্ক একাউন্ত করোর 50 হেন্না হাংখি। স্কিম অসিনা লায়রবশিংদা অমসুং শোত্থরবশিংদা কান্নবশিং ফংহনবদা মতেং পাংখি লোয়ননা মসিনা ত্রাইবেল, নুপী, দলিৎ অমসুং অতোপ্পা শোত্থরবা শরুকশিংদা থবক পীবদা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীবা ঙমহনবদা মতেং পাংখি। নহারোল কয়ানা বেঙ্কিং কোরেস্পোন্দেন্তশিংম বেঙ্ক মিত্রাশিংগী থবকশিং ফংখি। পি.এম. মোদীনা হায়খি নহারোল লাখ 21 হেনবনা বেঙ্ক মিত্রাশিং নত্ত্রগা বেঙ্ক শখিশিং ওইনা মথৌ তৌরি। জন ধন য়োজনানা মুদ্রা য়োজনাদা হেন্না কান্নবা ফংহনখি। মহাক্না হায়খি মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাখ 24 হেনবগী কোল্লাতরেল-ফ্রী লোনশিং পীখি। বেনিফিসরীশিংগী মরক্তা করোর 8 না অহানবা ওইনা ওন্তপ্রিনোরশিং ওইরি। পি.এম স্বানিধিগী মখাদা স্ত্রীৎ ভেন্দর লাখ 45দা অহানবা ওইনা কোল্লাতরেল-ফ্রী লোনশিং পীনবা অয়াবা পীখি। স্কিমশিং অসিগী বেনিফিসরীশিংগী মরক্তা নুপী, দলিৎ, বেকৱার্দ অমসুং ত্রাইবেল নহারোল মশিং য়াম্না য়াওখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি জন ধন একাউন্তশিংনা খুঙ্গংশিংদা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “লৈবাক্কী সমাজিক অমসুং শেন্মীৎলোনগী অহোংবা পুরকপদা খোঙজেল য়াংশিনহনবদা জন ধন য়োজনানা লৌখিবা থৌদাং অসি তশেংনবা স্তদী তৌবা য়াবা হীরম অমনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা রোজগার মেলা কয়াদা নহারোল লাখ কয়াদা ৱা ঙাংখিবা অদু পাউদমখি অমসুং হায়খি মদুদি মখোয়না পব্লিক সর্ভিস নত্ত্রগা অতোপ্পা সেক্তরশিংদা থবক ফংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “গভর্নমেন্ত অমসুং গভর্নান্সতা অওনবা পুরক্নবা মিসন্দা নখোয় নহারোলশিংনা ঐগী খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ওইরি”। ঙসিগী নহারোলনা পুম্নমক ক্লিক অমদা তৌবা য়াবা মীরোল অমদগী হৌরক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফাস্ত দেলিবরীগী মরু ওইবা অদু থম্লদুনা হায়খি ঙসিগী মীরোলনা সমস্যাশিং অসিগী পর্মিনেন্ত সোল্যুসনশিং থীরি। মহাক্না হায়খি পব্লিক সর্ভেন্তশিং ওইনা অনৌবা রিক্রুইৎশিংনা তুং কোইনা মীয়ামদা কান্নবা পীগদবা ৱারেপশিং লৌগদবনি। পব্লিক সর্ভেন্তশিং ওইনা মীয়ামগী অনীংবা অপাম্বশিং থুংহনবা মরু ওই হায়রদুনা মহাক্না হায়খি “নখোয়না হৌরক্লিবা মীরোল অসি করিগুম্বা খরা ফংদবা য়াদবা অমা ওইরি। মীরোল অসিনা কনাগুম্বা অমত্তগী মতেং পাংদে, মীরোল অসিনা মাগী লম্বীদা কনাগুম্বা অমত্তনা অপনবা পীবা পামদে”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মখোয়না মসি খঙলবদি লো অমসুং ওর্দর থম্বদা চাউনা মতেং ওইগনি।
ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পেরামিলিতরী ফোর্সশিং ওইনা মহৈ তমশিনবা পাম্বগী ৱাখল্লোন লেংদনা থম্নবা ৱাফম থমখি অমসুং IGOT কর্ময়োগী পোর্তেলদা কোর্স 600 হেন্না য়াওরি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, সরকারগী কর্মচারি লাখ 20 হেনবনা পোর্তেল অসিদা রেজিস্তর তৌখি। ঐহাক্না নখোয়দসু পোর্তেল অসিদা য়াওনবা অমসুং মসিগী কান্নবা লৌনবা হায়জরি। অরোইদা প্রধান মন্ত্রীনা হকচাং ফনা থম্বা অমসুং য়োগবু পুন্সিদা নোংমগী তৌদবা য়াদ্রবা প্রেক্তিস অমা ওইহনবা মথৌ তাই হায়না অনৌবা রিক্রুইৎশিংদা হায়খি।
বেকগ্রাউন্দ
CAPFশিংগা লোয়ননা দিল্লী পোলিসকী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা মসিগী ফোর্সশিং অসিনা ইন্তরনেল সিক্যুরিতী, কাউন্তর তেররিজম, ইন্সর্জেন্সী, এন্তি-লেফ-ৱিং এক্সত্রিমিজম মায়োক্না অমসুং লৈবাক অসিগী ঙমখৈশিং ঙাক শেনবদা মখোয়গী মলতিদাইমেস্নলে ওইবা থৌদাংশিং নীংথিজনা পাংথোকপদা মতেং ওইরগনি।
রোজগার মেলা অসি থবক পীবদা খ্বাইদগী অহানবা মীয়েং চংলিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোন অদু থবক্তা ওন্থোক্নবা খোংথাং অমনি। রোগার মেলা অসি মখাতানা থবক ফংহনবদা অমসুং নহারোলশিংদা মখোয়বু এম্পাৱর তৌবা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা থৌদাং য়াবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি হায়না পানরি।
নৌনা খল্লবা এপোন্তীশিংনা ‘মফম অমহেক্তদা দিভাইস অমহেক্তদা’ হায়বা লর্নিং ফোর্মেত্তা ই-লর্নিং কোর্স 673 হেন্না ফংলিবা iGOT কর্ময়োগী পোর্তেলদা য়াওবা ওনলাইন মোদ্যুল অমা ওইরিবা কর্ময়োগী প্ররম্বগী খুত্থাংদা মখোয় মশানা ত্রেন তৌজবগী খুদোংচাবা অমসুং ফংলি।