Ministry of Defence
Stage set for 77th Independence Day celebrations; Prime Minister Shri Narendra Modi to lead the celebrations from the iconic Red Fort
Around 1,800 people from different walks of life from all over the country invited as Special Guests to witness the ceremony
13 AUG 2023 11:01AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lead the Nation in celebrating the 77th Independence Day from the iconic Red Fort in Delhi on August 15, 2023. He will unfurl the National Flag and deliver the customary address to the nation from the ramparts of the historic monument. This year’s Independence Day will culminate the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ celebrations, which were launched by the Prime Minister from Sabarmati Ashram in Ahmedabad, Gujarat on March 12, 2021 and will, once again, usher the country into ‘Amrit Kaal’ with renewed vigour to realise Shri Narendra Modi’s dream of making India a developed country by 2047. A number of new initiatives have been taken to celebrate the 77th Independence Day. A large number of guests have been invited as compared to last year.
Special Guests
Around 1,800 people from different vocations, with their spouse, have been invited from across the country to be a part of the celebrations at Red Fort as Special Guests. The initiative has been taken in line with the Government’s vision of ‘Jan Bhagidari’.
These Special Guests include over 400 Sarpanches of more than 660 vibrant villages; 250 from Farmer Producer Organisations scheme; 50 participants each of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Scheme & Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana; 50 Shram Yogis (construction workers) of the Central Vista Project, including the New Parliament Building; 50 each Khadi workers, those involved in construction of border roads, making of Amrit Sarovar& Har Ghar Jal Yojana as well as 50 each primary school teachers, nurses and fishermen.Some of these Special Guests are scheduled to visit the National War Memorial and call on Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt as part of their stay in Delhi.
Seventy five (75) couples from each State/Union Territory, in their traditional attire, have also been invited to witness the ceremony at Red Fort.
Selfie Points
Selfie points dedicated to different schemes & initiatives of the government have been installed at 12 locations, including National War Memorial, India Gate, Vijay Chowk, New Delhi Railway Station, Pragati Maidan, Raj Ghat, Jama Masjid Metro Station, Rajiv Chowk Metro Station, Delhi Gate Metro Station, ITO Metro Gate, Naubat Khana and Sheesh Ganj Gurudwara.
The schemes/initiatives include Global Hope: Vaccine & Yoga; Ujjwala Yojana; Space Power; Digital India; Skill India; Start-up India; Swachh Bharat; Sashakt Bharat, Naya Bharat; Powering India; Pradhan Mantri Awas Yojana and Jal Jeevan Mission.
As part of the celebrations, an online selfie contest will be conducted by Ministry of Defence on MyGov portal from August 15-20. People are encouraged to take selfies at one or more of the 12 installations and upload them on MyGov platform to take part in the contest. Twelve winners, one from each installation, will be selected on the basis of the online selfie contest. The winners would be given prize money of Rs 10,000 each.
E-Invitations
All official invites have been sent online through aamantran portal (www.aamantran.mod.gov.in). 17,000 e-invitation cards have been issued through the portal.
The ceremony
Upon his arrival at the Red Fort, the Prime Minister will be received by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt and Defence Secretary Shri Giridhar Aramane. The Defence Secretary will introduce the General Officer Commanding (GoC), Delhi Area, Lieutenant General Dhiraj Seth to the Prime Minister. The GoC Delhi Area will then conduct Shri Narendra Modi to the Saluting Base where a combined Inter-Services and Delhi Police Guard will present general salute to the Prime Minister. Thereafter, the Prime Minister will inspect the Guard of Honour.
The Guard of Honour contingent for the Prime Minister will consist of one officer & 25 personnel each from the Army, Air Force &Delhi Police and one officer & 24 personnel from Navy. The Indian Army is the coordinating service this year. The Guard of Honour will be commanded by Major Vikas Sangwan. The Army Contingent in the Prime Minister’s Guard will be commanded by Major Indrajeet Sachin, the Navalcontingent by Lieutenant Commander MV Rahul Raman and the Air Force contingent by Squadron Leader Akash Ganghas. The Delhi Police contingent will be commanded by Additional DCP Sandhya Swami.
After inspecting the Guard of Honour, the Prime Minister will proceed to the ramparts of the Red Fort where he will be greeted by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt, Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Chief of the Army Staff General Manoj Pande, Chief of the Naval Staff Admiral R Hari Kumar and Chief of the Air Staff Air Chief Marshal VR Chaudhari. The GoC, Delhi area will conduct the Prime Minister to the dais on the ramparts to unfurl the National Flag.
After being unfurled, the Tricolour will receive a ‘Rashtriya Salute’. The Army band, consisting of one JCO and 20 Other Ranks, will play the National Anthem during the unfurling of the National Flag and presenting of the ‘Rashtriya Salute’. The Band will be conducted by Naib Subedar Jatinder Singh.
Major Nikita Nair and Major Jasmine Kaur will assist the Prime Minister in unfurling the National Flag. It will be synchronised with the 21 Gun Salute by the valiant gunners of the elite 8711 Field Battery (Ceremonial). The ceremonial battery will be commanded by Lieutenant Colonel Vikas Kumar and the Gun Position Officer will be Naib Subedar (AIG) Anoop Singh.
The National Flag Guard comprising five officers and 128 Other Ranks from the Army, Navy, Air Force and Delhi Police will present Rashtriya Salute at the time of unfurling of the National Flag by the Prime Minister. Major Abhinav Detha from the Army will be in command of this Inter-Services Guard and Police Guard.
The Army Contingent in the National Flag Guard will be commanded by Major Mukesh Kumar Singh, the Naval contingent by Lieutenant Commander Harpreet Mann and the Air Force Contingent by Squadron Leader Shrey Chawdhary. The Delhi Police contingent will be commanded by Additional DCP Shashank Jaiswal.
As soon as the National Flag is unfurled by the Prime Minister, flower petals will be showered at the venue by two Advanced Light Helicopters Mark-III Dhruv of the Indian Air Force in the Line Astern Formation. The captains of the helicopter will be Wing Commander Amber Agarwal and Squadron Leader Himanshu Sharma.
After the showering of flower petals, the Prime Minister will address the Nation. At the conclusion of the speech of the Prime Minister, the cadets of National Cadet Corps (NCC) will sing the National Anthem. One thousand one hundred (1,100) boy and girl NCC cadets (Army, Navy and Air Force) from different schools across the country will take part in this festival of National Fervour. Bleachers have been installed at the Gyanpath, on which the cadets would be seated in official white dress.
In addition, NCC cadets in uniform will be seated at the Gyan Path as part of the celebrations.Another highlight would be the G-20 logo, which will be part of the floral decorations at the Red Fort.

रक्षा मन्त्रालय
77 औं स्वतन्त्रता दिवस समारोहको लागि स्टेज तयार; प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले प्रतिष्ठित लाल किल्लाबाट उत्सवको नेतृत्व गर्नेछन्
समारोहमा देशभरिबाट विभिन्न क्षेत्रका करिब 1800 व्यक्तिलाई विशेष अतिथिका रूपमा आमन्त्रित गरिएको थियो।
13 AUG 2023 11:01AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले 15 अगस्त, 2023 मा दिल्लीको प्रतिष्ठित लाल किल्लाबाट 77 औं स्वतन्त्रता दिवस मनाउन राष्ट्रको नेतृत्व गर्नेछन्। उनले राष्ट्रिय झण्डा फहराउने छन् र ऐतिहासिक स्मारकको चुचुरोबाट राष्ट्रलाई परम्परागत सम्बोधन दिनेछन्। यस वर्षको स्वतन्त्रता दिवस आजादी का अमृत महोत्सवसमारोहको समापन हुनेछ, जुन 12 मार्च 2021 मा गुजरातको अहमदाबादस्थित साबरमती आश्रमबाट प्रधानमन्त्रीद्वारा शुभारम्भ गरिएको थियो र 2047 सम्ममा भारतलाई विकसित देश बनाउने श्री नरेन्द्र मोदीको सपना साकार पार्न फेरि एक पटक देशलाई अमृत कालमा नयाँ जोशका साथ ल्याउनेछ। 77 औँ स्वतन्त्रता दिवस मनाउन विभिन्न नयाँ पहल गरिएको छ। गत वर्षको तुलनामा ठूलो सङ्ख्यामा पाहुनाहरूलाई निमन्त्रण गरिएको छ।
विशेष अतिथि
लाल किल्लामा आयोजित समारोहमा विशेष अतिथिका रूपमा सहभागी हुन देशभरिबाट विभिन्न पेशाका करिब 1800 व्यक्ति, आफ्ना जीवनसाथीसहित आमन्त्रित गरिएको छ। सरकारको जनभागीदारीको परिकल्पना अनुसार यो पहल गरिएको हो।
यी विशेष अतिथिहरूमा 660 भन्दा बढी जीवन्त गाउँहरूका 400 भन्दा बढी सरपञ्चहरू समावेश छन्; जसमा किसान उत्पादक सङ्गठन योजनाबाट 250; प्रधानमन्त्री किसान सम्मान निधि योजना र प्रधानमन्त्री कौशल विकास योजनाका प्रत्येक 50 जना सहभागी; नयाँ संसद भवनसहित केन्द्रीय भिस्टा परियोजनाका 50 श्रमयोगी (निर्माण कार्यकर्ता); प्रत्येक खादी मजदुर, सीमा सडक निर्माण, अमृत सरोवर र हर घर जल योजना निर्माणमा संलग्न 50 जनाका साथै प्राथमिक विद्यालयका शिक्षक, नर्स र माछापाक 50 जना, यी मध्ये केही विशेष अतिथिहरूले राष्ट्रिय युद्ध स्मारकको भ्रमण गर्ने र रक्षा राज्यमन्त्री श्री अजय भट्टलाई दिल्लीमा आफ्नो बसाइको भागको रूपमा भेट्ने कार्यक्रम छ।
प्रत्येक राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशका पचहत्तर (75) दम्पतिहरूलाई उनीहरूको परम्परागत पोशाकमा लाल किल्लामा समारोहको साक्षी हुन निमन्त्रणा गरिएको छ।
सेल्फी पोइन्ट
नेशनल वार मेमोरियल, इण्डिया गेट, विजय चोक, नयाँ दिल्ली रेलवे स्टेशन, प्रगति मैदान, राजघाट, जामा मस्जिद मेट्रो स्टेशन, राजीव चोक मेट्रो स्टेशन दिल्ली गेट मेट्रो स्टेशन, आईटीओ मेट्रो गेट, नौबत खाना र शीश गञ्ज गुरुद्वारासहित 12 स्थानमा सरकारका विभिन्न योजना र पहलहरूलाई समर्पित सेल्फी पोइन्ट स्थापना गरिएको छ।
योजना/पहलहरूमा ग्लोबल होप: भ्याक्सिन र योग; उज्ज्वला योजना; अन्तरिक्ष शक्ति; डिजिटल भारत; कौशल भारत; स्टार्ट-अप भारत; स्वच्छ भारत; सशक्त भारत, नया भारत; शक्तिशाली भारत; प्रधान मंत्री आवास योजना र जल जीवन मिशन रहेका छन्।
उत्सवको एक भागको रूपमा, रक्षा मन्त्रालयले 15-20 अगस्तसम्म माईगव पोर्टलमा अनलाइन सेल्फी प्रतियोगिता सञ्चालन गर्नेछ। मानिसहरूलाई 12 स्थापना मध्ये एक वा बढीमा सेल्फी लिन र प्रतियोगितामा भाग लिन माईगव प्लेटफर्ममा अपलोड गर्न प्रोत्साहित गरिन्छ। बाह्र विजेताहरू, प्रत्येक स्थापनाबाट एक, अनलाइन सेल्फी प्रतियोगिताको आधारमा छनोट गरिनेछ। विजेतालाई जनही 10 हजार रुपियाँ पुरस्कार दिइनेछ।
ई-निमन्त्रणा
सबै आधिकारिक निमन्त्रणाहरू आमन्त्रण पोर्टल (www.aamantran.mod.gov.in). मार्फत अनलाइन पठाइएको छ। पोर्टल मार्फत 17,000 ई-निमन्त्रणा कार्ड जारी गरिएको छ।
समारोह
लाल किल्लामा पुगेपछि प्रधानमन्त्रीलाई रक्षामन्त्री श्री राजनाथ सिंह, रक्षा राज्यमन्त्री श्री अजय भट्ट र रक्षा सचिव श्री गिरिधर अरमानेले स्वागत गर्नेछन्। रक्षा सचिवले जेनरल अफिसर कमाण्डिङ (जीओसी), दिल्ली क्षेत्र, लेफ्टिनेन्ट जेनरल धीरज सेठलाई प्रधानमन्त्रीसँग परिचय गराउनेछन्। जीओसी दिल्ली क्षेत्रले त्यसपछि श्री नरेन्द्र मोदीलाई अभिवादन आधारमा लैजाने छन् जहाँ संयुक्त इन्टर-सर्भिस र दिल्ली पुलिस गार्डले प्रधानमन्त्रीलाई सामान्य सलामी दिनेछन्। त्यसपछि प्रधानमन्त्रीले गार्ड अफ् अनरको निरीक्षण गर्नेछन्।
प्रधानमन्त्रीको तर्फबाट गार्ड अफ् अनरको टोलीमा सेना, वायुसेना र दिल्ली पुलिसका एक-एक अधिकारी र 25 जना र नौसेनाका एक अधिकारी र 24 जना कर्मचारी रहनेछन्। यो वर्ष भारतीय सेना समन्वय सेवा हो। गार्ड अफ् अनरको नेतृत्व मेजर विकास साङ्वानले गर्नेछन्। प्रधानमन्त्रीको गार्डमा सेनाको टुकडीलाई मेजर इन्द्रजित सचिन, नौसेनाको टुकडी लेफ्टिनेन्ट कमाण्डर एमभी राहुल रमन र वायुसेनाको टुकडी स्क्वाड्रन लिडर आकाश गङ्गासले नेतृत्व गर्नेछन्। दिल्ली पुलिसको टोलीलाई अतिरिक्त डीसीपी सन्ध्या स्वामीले नेतृत्व गर्नेछन्।
गार्ड अफ् अनरको निरीक्षण गरिसकेपछि प्रधानमन्त्री लाल किल्लाको प्राङ्गणमा जानेछन् जहाँ उहाँलाई रक्षामन्त्री श्री राजनाथ सिंह, रक्षा राज्यमन्त्री श्री अजय भट्ट, रक्षा प्रमुख जनरल अनिल चौहान, सेना प्रमुखले स्वागत गर्नेछन्। स्टाफ जनरल मनोज पाण्डे, नौसेना प्रमुख एडमिरल आर हरि कुमार र वायु सेना प्रमुख एयर चिफ मार्शल वीआर चौधरी। जीओसी, दिल्ली क्षेत्रले राष्ट्रिय झण्डा फहराउन प्रधानमन्त्रीलाई मञ्चमा लैजानेछ।
फहराएपछि तिरङ्गालाई राष्ट्रिय सलामीदिइनेछ। राष्ट्रिय झण्डा फहराउने र राष्ट्रिय सलामप्रस्तुत गर्ने क्रममा एकजना जेसीओ र 20 अन्य श्रेणीको सेनाको ब्याण्डले राष्ट्रिय गीत बजाउनेछ। ब्याण्डको सञ्चालन नायब सुभेदार जतिन्दर सिंहले गर्नेछन्।
राष्ट्रिय झण्डा फहराउन प्रधानमन्त्रीलाई मेजर निकिता नायर र मेजर जस्मिन कौरले सहयोग गर्नेछन्। यो कुलीन 8711 फिल्ड ब्याट्री (सेरेमोनियल) को बहादुर गनर्सद्वारा 21 गन सलामसँग सिन्क्रोनाइज हुनेछ। सेरेमोनियल ब्याट्रीको कमाण्ड लेफ्टिनेन्ट कर्णेल विकास कुमारले गर्नेछन् र गन पोजिसन अफिसर नायब सुबेदार (एआईजी) अनुप सिंह हुनेछन्।
प्रधानमन्त्रीले राष्ट्रिय झण्डा फहराउँदा सेना, नौसेना, वायुसेना र दिल्ली पुलिसका पाँच अधिकारी र 128 अन्य श्रेणीका राष्ट्रिय झण्डा गार्डले राष्ट्रिय सलामी दिनेछन्। यस इन्टर सर्भिसेज गार्ड र पुलिस गार्डको कमाण्डमा सेनाका मेजर अभिनव देथा रहनेछन्।
राष्ट्रिय झण्डा गार्डमा सेनाको टुकडीलाई मेजर मुकेश कुमार सिंह, नौसेनाको टुकडी लेफ्टिनेन्ट कमाण्डर हरप्रीत मान र वायुसेनाको टुकडी स्क्वाड्रन लिडर श्रेय चौधरीले कमाण्ड गर्नेछन्। दिल्ली पुलिस दलको नेतृत्व अतिरिक्त डीसीपी शशांक जैसवालले गर्नेछन्।
प्रधानमन्त्रीले राष्ट्रिय झण्डा फहराउने बित्तिकै भारतीय वायुसेनाका दुईवटा उन्नत लाइट हेलिकप्टर मार्क-3 ध्रुवले लाइन एस्टर्न फर्मेशनमा पुष्पवृष्टि गर्नेछन्। हेलिकप्टरको कप्तानमा विङ कमाण्डर अम्बर अग्रवाल र स्क्वाड्रन लिडर हिमांशु शर्मा रहनेछन्।
पुष्पवृष्टिपछि प्रधानमन्त्रीले राष्ट्रका नाममा सम्बोधन गर्ने कार्यक्रम छ। प्रधानमन्त्रीको सम्बोधनको समापनमा राष्ट्रिय क्याडेट कोर (एनसीसी) का क्याडेटहरूले राष्ट्रिय गीत गाउनेछन्। राष्ट्रिय उत्सवको यस पर्वमा देशभरिका विभिन्न विद्यालयका एक हजार एक सय (1,100) केटा र केटी एनसीसी क्याडेट (आर्मी, नौसेना र वायुसेना) सहभागी हुनेछन् । ज्ञानपथमा ब्लीचर जडान गरिएको छ, जसमा क्याडेटहरू आधिकारिक सेतो पोशाकमा बस्नेछन्।
यसका साथै, उत्सवको एक भागको रूपमा ज्ञानपथमा एनसीसी क्याडेटहरू वर्दीमा बस्नेछन्। अर्को प्रमुख आकर्षण जी-20 लोगो हुनेछ, जुन लाल किल्लामा पुष्प सजावटको हिस्सा हुनेछ।