প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পোর্ত ব্লেয়ারদা বীর সরৱাকর ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাবা থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
18 JUL 2023 1:47PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংগী লেপ্তনেন্ত গভর্নর শ্রী দি.কে জোসি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং জয়তিরাদিত্যা সিন্দিয়া, ভি.কে সিংহ, পর্লিয়ামেন্তগী ঐগী মরুপশিং, এম.পিশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংগী ঐগী ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং !
ঙসিগী থৌরম অসি পোর্ত ব্লেয়ারদা পাংথোকপা ওইরবসু, লৈবাক শীনবা থুংনা মসিদা মীৎয়েং থম্লি। বীর সরৱাকর ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তকী কেপাসিতি হেনগৎহন্নবা অন্দমান অমসুং নিকোবরগী মীয়াম্না চহি কয়াদগী তকশিন্দুনা লাক্লি অমসুং মসি হেনগৎহনগদবনি। মসিগী থবক অসি পাংথোক্নবা ঐখোয়গী এম.পিশিং চয়োল খুদিংগী ঐগী কাদা লাকখি অমসুং ৱা তানখি। করিগুম্বা ঐ মফম অসিদা লাক্লগা থৌরম অসি শরুক য়াবা ঙম্লবদি হেন্না নুংঙাইরমগনি। মতম চিনবদগী ঐ লাকপা ঙমখিদরে অমসুং অদোমগী মাইথোংশিং উবদা ঐ হরাওরে।
মরুপশিং,
মফম অসিদা চৎনিংনবা লৈবাক অসিগী মফম কয়াগী মীওইশিংসু হরাওরগনি। হৌজিক লৈরিবা তর্মিনেল অসি নোংমদা মীওই ৪০০০ শীজিন্নবা য়ারি। অনৌবা তর্মিনেল শাবরা মতুংদা নোংমদা মীওই ১১,০০ চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়ারগনি। অনৌবা সিস্তেম অসিনা হৌজিক এয়রক্রাফ ১০ মতম অমতদা এয়রপোর্ততা লৈবা য়ারগনি। ফ্লাইত য়াম্না তাবা য়াহনবা অসিনা লমকোয়বা মীওই য়াম্না লাক্লগনি অমসুং অহেনবা থবক কয়া ফংলগনি। অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিনা চৎথোক-চৎশিন লাইবা হেনগৎহল্লগনি, ললোন-ইতিক লাইবা হেনগৎলগনি অমসুং চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎলগনি। পোর্ত ব্লেয়ারদা মসিগী খুদোংচাবা অসি লৈবদা লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং লমদম অসিগী মীয়াম ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
মতম কুইনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অচৌবা সহর খর খক্তদা অমসুং লম খর খক্তদা পায়খৎলমখি। দল খরগী মশাগী ওইজবদা খনবা থৌশিলনা মরম ওইদুনা, চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং লৈবাক্কী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা য়ৌবা ঙমখিদে। মখোয় মশামক অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং কান্নবা ফংবা থবকশিং খক্তদা হায়রিবা দলশিং অদুনা মীৎয়েং চঙখি। হায়রিবা থবক অদুগী মহৈনা ঐখোয়গী ইথৎশিংগী ত্রাইবেল মীয়াম চহি কয়া চাউখৎতনা লৈরকখি।
হৌখিবা চহি ৯দা, মমাঙগী সরকারগী অশোইবশিং ঐখোয়না চুমথোক্লে, মসি খক নত্তনা, অনৌবা থৌরাংশিং তৌরে। হৌজিক ভারত্তা চাউখৎপগী অনৌবা নমুনা অমা পুথোক্লে। মসিগী নমুনা অসিনা মীওই খুদিংমক কোনশিল্লে। মসিগী নমুনা অসি সবকা সাথ, সবকা বিকাস হায়না খঙনৈ। মীওই খুদিংমক চাউখৎপা হায়বগী ৱাহন্থোক্তি মীওই খুদিংমক, কাংলুপ খুদিংমক,মফম খুদিংমক চাউখৎপা হায়বনি। সবকা বিকাস হায়বগী ৱাহন্থোক্তি পুন্সি, লাইরিক-লাইশু, হকশেল, লম্বী-থোং খুদিংমক চাউখৎপা হায়বনি।
মরুপশিং,
মসিগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, হৌখিবা চহি ৯দা অন্দমান অমসুং নিকোবরদা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা যুগ অমা লাক্লে। ঐখোয়গী সরকারগী মমাঙদা লৈরম্বা সরকারশিংনা অন্দমান অমসুং নিকোবরদা লুপা করোর লিশিং ২৩ রোমগী শেনফম থাদখ্রে। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা হৌখিবা চহি ৯দা অন্দমান অমসুং নিকোবরদা লুপা করোর ৪৮গী শেনফম অমা থাদখ্রে। অন্দমান-নিকোবরগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ঐখোয়না থাদবা শেনফম অসি হান্নদগী শরুক অনি হেল্লে।
মমাঙগী সরকারগী চহি ৯গী মতম মনুংদা, অন্দমান-নিকোবরদা ইমুং লিশিং ২৮ তোতি ঈশিং ফংহনখি। ঐখোয়গী সরকারগী চহি ৯গী মতমদা, মফম অসিদা ইমুং লিশিং ৫০দা তোতি ঈশিং ফংহনখি। ঐখোয়গী সরকারনা হান্নদগী শরুক অনি হেন্না ঈশিং ফংহল্লে। ঙসিদি মফম অসিগী মীওই খুদিংমক মখোয় মশাগী বেঙ্ক একাউন্ত হাংলে। মফম অসিগী লায়রবা মীওই খুদিংমক লৈবাক অমা, রেসন কার্দ অমগী কান্নবা ফংলে। মমাঙগী সরকারদা
অন্দমান-নিকোবরদা মেদিকেল কলেজ অমা ফাওবা লৈরমদে। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা পোর্ত ব্লেয়ারদা মেদিকেল কলেজ অমা লিংখৎলে।
মমাঙগী সরকারগী মতমদা, সেতেল্লাইতগী মতেং খক্তনা অন্দমান-নিকোবরদা ইন্তরনেত ফংখি। সমুদ্র মখাদা কিলোমিতর চা কয়া শাংবা ও.এফ.সি তিংদুনা ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী খুদোংচাদবা অসি কোকহল্লে।
মরুপশিং,
পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা অন্দমান-নিকোবরগী তুরিজম চাউখৎহল্লে। মোইবাল নেতৱার্ক ফংবা হেনগৎহনবদগী লমকোয়বা মীওইশিংসু হেনগৎলক্লে। হকশেলগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবদগী লমকোয়বা মীওইশিং লাকপসু হেনগৎলক্লে। এয়রপোর্ততা খুদোংচাবশিং হেনগৎলকপদগী, মফম অসিদা লমকোয়বশিং লাক্নিংলে। লম্বীশিং ফরবদি, কেম্পরশিং মফম অসিদা মতম কুইনা লৈরগনি। মরম অদুনা ২০১৪গা চাংদম্নবদা অন্দমান অমসুং নিকোবরদা লমকোয়বশিং লাকপা মশিং হেনগৎলক্লিবনি।
মফম অসিদা স্নোকেল্লিং, স্কুবা দাইভিং, সি-ক্রুইজগুম্বা এদভেঞ্জরশিংগী লমকোয়বা মীওইশিং লাকপা হেনগৎলক্লে। অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংগী ঐগী ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং মসি শুপ্নগী অহৌবনি। লাক্লিবা চহিশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী মশিং শরুক কয়া হেনগৎলক্লগনি। মসিনা মরম ওইদুনা, অন্দমান-নিকোবরদা থবক ফংবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবা হেনগৎলক্লগনি।
মরুপশিং,
অন্দমান-নিকোবরগী হেরিতেচ অমসুং চাউখৎ-থৌরাং অসি চাউখৎপগী লাইৱাগী অহিংবা খুদম অমা ওইরক্লে। লাল কিলাদগী হান্না অন্দমান-নিকোবরদা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখি হায়বা অদোম খঙলে। হৌজিক ফাওবা মীনাই ওইরম্বগী মমি খর মফম অসিদা উবা ফংলি।
নেতাজি সুভাসনা ফিরাল চিংখৎখিবা অন্দমানগী মফম অদুদা ২০১৮দা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎপগী খুদোংচাবা অমা ঐ ফংখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা রোস ইথৎ অদু নেতাজিগী মিংদা থোনখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা হেভলোক অমসুং নৈল ইথৎ অসু শ্বারাজ অমসুং সহিদ ইথৎ হায়না মমিং থোনখ্রে। লৈবাক অসিগী পরমবীর চক্র ফংলবা থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী মিংদা ঐখোয়না ইথৎ ২১ মমিং থোনখ্রে। ঙসিদি অন্দমান-নিকোবরনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা ইথিল অমা পীরে।
মরুপশিং, নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭৫ অসিদা, ঐখোয়গী ভারত থাক অমদা হেক্তা য়ৌবা ঙম্লগনি অমসুং মসি ঐনা অচৌবা দাইত্বগা লোয়ননা হায়রি। কৈদৌঙৈদা ঐখোয় ভারতমচাশিংগী তৌবা ঙম্বদা অৱাৎপা অমতা লৈতে। অদুবু শেঞ্জা-থুমজা অমসুং ইমুং-মনুংদা য়ুম্ফম ওইবা দলশিংনা মীচম মীয়ামগী তৌবা ঙম্বা শক্তিদা অরানবা কয়া চৎথরমখি। ২০২৪গী মীখলদা অমুক হন্না ঐখোয়গী দরকারনা লাক্নবা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না অমুক হন্না মখোয়গী ৱারেপ লৌরে। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা ভারত ৱাহনখিবা মীওই খরনা মখোয়গী দুকানশিং হাংদোক্লে অমসুং ফম্বা হৌরে। অৱাধি লোলদা ইবা শৈরেং অমা ঐনা নিংশিংলি-
“ঈশৈ খরনি, ফিবম খরনি, লেবেল খরনি, পোৎ-চৈ খরনি”
কনাগুম্বা খরনা ঈশৈ শক্লবসু, অচুম্বনা অমনি। লেবেলনা কনাগুম্বা অমগীনি, অদুগা পোৎথোক্নবা কনাগুম্বা অমগীনি। মসি দুকান অদুগী অচুম্বা মশক্নি। মখোয়গী দুকান্দা পোৎশক অনি খক য়োল্লি। অহানবদা কাস্ত খাইবগী হু য়োল্লি। অনিশুবদা, মীওইশিং অসিনা মপান নাইদ্রবা শেঞ্জা-থুমজা পাংথোক্লি। হায়রিবা মীওইশিং অদু বেঙ্গালুরুদা মীফম পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
মীফম অসিগী মরুওইবা অমনা লৈরি। করোর কয়াগী স্কাম অমদা কনাগুম্বা মীওই অমা বেলদা লৈরবদি, মহাক ইকায়খুম্নবা উৎলি। করিগুম্বা ইমুং অমা পুন্না বেলদা লৈরবদি, মখোয়না হেন্না ইকায়খুম্নবা উৎলি। করিগুম্বা হৌজিক দল অমগী মন্ত্রী অমা শেঞ্জা-থুমজাগী কেস অমদা জেলদা চঙলবদি, মহাক অখন্নবা মীওই অমা ওইনা লৌরি। করিগুম্বা মীওই অমা কোর্তনা মরাল লৈরে হায়রবদি, মহাক তরাম্না ওক্লি। শেঞ্জা-থুমজাগী মতাংদা মখোয় মশেল শৌগৎনরি।
মরুপশিং,
শেঞ্জা-থুমজাগী দুকানদা শরুক য়ারিবা মীওইশিং অসি ইমুং-মনুংগী রাজনিতিদা শৌগৎপা মীওই ঙাক্তনি। ইমুং অসিনা হায়বা পুম্নমক অচুম্বা ঙাক্তনি। গনতন্ত্রনা হায়রি-মীয়ামগীদমক, মীয়াম্না, মীয়াম্না শেম্বা। অদুবু হায়রিবা ইমুংশিং অসিগী ওইনা-ইমুংগীদমক, ইমুংনা শেম্বা, ইমুংগীদমক। হায়রিবা মীওইশিং অসিগী ওইনা ইমুংনা অহানবা, লৈবাক্কী দরকার ওইদে হায়বা ৱাখল্লোন লৈরি। মীওইশিং অসিনা লৈবাক্কী গনতন্ত্র অমসুং লৈবাক্কী সংবিধান পায়শিনবা পাম্লি। লৈবাক অসি চহি কয়া ইমুং-মনুংগী রাজনিতিনা লাকশিন্দুনা লাকখিবনি।
মরুপশিং,
মসি লৈবাক অসিগী লায়রবা অঙাংশিং চাউখৎনবা নত্তে, মসি মখোয়গী মশাগী অঙাং চাউখৎনবা, মহাক্কী মরী মতাশিং চাউখৎনবনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা স্তার্দঅপশিং মশিং হেনগৎলক্লে, ঐখোয়গী নহারোলশিং পেতেন্তশিং ফংলে, ত্রেদ মার্কশিং মশিং য়াম্না রেজিস্তার তৌরে। ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিং মালেমগী শান্নবগী থৌরমশিংদা মাঙজিল থারে, ইচানুপীশিংনা অঙকপা কয়া পাংথোক্লে।
মসিগী নহারোলশিংগী শক্তি অসি মমাঙদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরমখি,অদুবু হায়রিবা শাগৈগী দলশিং অসিনা কৈদৌঙৈদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী শক্তিদা অচুম্বা ফংহনখিদে। মখোয়গী ৱাখল্লোন অমা খক লৈরি-নহাক্কী ইমুং কল্লু, ইমুংগীদমক শেঞ্জা-থুমজা হেনগৎহল্লু। মখোয়গী কম্মন মিনিমম প্রোগ্রামদি লৈবাক্কী চাউখৎপা লেপহনবনি, মখোয়গী অরানবা লৈঙাক কুপশিনবনি অমসুং মখোয়গী শেঞ্জা-থুমজাগী মথক্তা থবক পায়খৎপা লেপহনবনি।
হৌজিক য়েংউ, হায়রিবা কাংবু অসি পুনশিল্লে, খ্বাইদগী চাউবা স্কামশিং অমসুং মীহাৎ-মীপুনগী থবকশিংদা মখোয়গী মচিন মেন্দুনা লৈরি। অতোপ্পা রাজ্য অমদা মখোয়না অরানবা অমা পাংথোকপা মতমদা, হায়রিবা অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মীওইশিং অসিনা মদু কনখৎতুনা ৱা ঙাংবা হৌরকখি। মফম খরদা ইচাউগী স্কাম থোক্লি, খরদা মীফা-মীপুন থোক্লি, শাগৈগী মীওইশিং অসি তুমিন্না লৈরি।
নোংচুপ বেঙ্গলদা নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা পঞ্চায়ত মীখলশিং পাংথোকখিবা অদোম উরে। মফম অদুদা ফোংনা মীৎহাৎ মীপুনশিং চৎথখি অমসুং লেপ্তনা ইমু-নাইমু তানখি। মসি থোক্লবা ফাওবদা, মখোয় ৱা ঙাংখিদে। কংগ্রেস অমসুং লেফকী লুচিংবশিংনা মখোয়গী খুদোংচাবশিং ফংনবা মখোয়গী ৱার্করশিং শিজরো হায়না থাদোকখি। রাজস্থান্দা নুপীমচাশিং ওৎলবসু নত্ত্রগা পরিখাগী ৱাহংশিং লিক ওইরবসু, মখোয় করিমতা উদে। অওনবা পুরক্নবা ৱা ঙাংদুনা মীয়াম মীরাইখিবা মীওইশিংনা লুপা করোর কয়াগী য়ুগী ৱাথোক মায়োক্নরি।
লৈবাক অসিগী এজেন্সি অমনা মখোয়গী মথক্তা থবক পায়খৎলকপা মতমদা, মখোয়গী তেপ রেকোর্দর খোঙবা হৌরকখি- করিগুম্বা অমতা তৌখিবা লৈত… খুদিংমক লৌতুনবন, ঐখোয়দা মরাল শীজিনবনি। অদোম্না তামিল নাদুনা উরে, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং স্কাম কয়া। ইমুং-মনুংগী দলশিংগী মীওইশিংনা চেন্নবা মীওই খুদিংমক মরাল লৈতে হায়না থাদোকখি। মরম অদুনা মরুপশিং, হায়রিবা মীওইশিং অসি মশক খঙজিল্লু। হায়রিবা মীওইশিং অসিদগী চেকশিল্লু।
মরুপশিং,
হায়রিবা মীওইশিং অসিগী লৌতুনবা মরক্তা, ঐখোয় ইশামক লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী কৎথোক্কদবনি। অপীকপা ইথৎশিং অমসুং অপীকপা লেন্দলোক লৈবাক কয়া মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎপা ঙসি মালেমগী লৈবাকশিংনা উবা ফংলে। ঐখোয়না চাউখৎপগী লম্বীদা লাকপা মতমদা, মহাক অদু খুদোংথিবা কয়াশু মায়োক্নগনি।
থবক খুদিংমক অরাইবা নত্তে, অদুবু হায়রিবা লৈবাকশিং অদুনা চাউখৎলকপা মতমদা, মখল খুদিংমক্কী পাম্বৈশিং ফংখি হায়বা উৎলে। অন্দমান-নিকোবর ইথৎশিংদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংনা লমদম অসি মখা তানা ফগৎহনগনি। বীর সাৱারকর ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল অসিনা মীওই খুদিংমক কান্নবা পীরগনি।
ভিদিও কনফরেন্স অসিদা শরুক য়ারিবা য়াম্লবা মীওইশিং য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐনা মফম অসিদগী হরাওবা ফোঙদোকচরি। অসিগুম্বা থৌরম অমদা, অনৌবা থাজবা অমসুং অনৌবা ৱাশক অমগা লোয়ননা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চৎশিনগনি অমসুং অন্দমান-নিকোবরসু মাঙলোমদা চঙশিনগনি। মীয়াম পুম্নমক ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of New Integrated Terminal Building of Veer Savarkar International Airport, Port Blair via video conferencing
18 JUL 2023 1:47PM by PIB Delhi
Namaskar!
Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands Shri DK Joshi ji , my cabinet colleagues Jyotiraditya Scindia ji, VK Singh ji, my Parliamentary colleagues, all other dignitaries, and my brothers and sisters from Andaman and Nicobar Islands !
Even though today's event is taking place in Port Blair, the eyes of the whole nation are pinned on this event. For a long time, there was a demand from the people of Andaman & Nicobar to increase the capacity of Veer Savarkar Airport. And our previous MP used to come to my chamber every week to work on this matter. So today he seems to be extremely delighted and I can see all my old friends on the screen. It would have been better if I could have joined you physically today and participated in this celebration. But I could not come due to lack of time, but I can see the joy on all your faces. I can feel the joyous atmosphere.
Friends,
And the people from all over the country who wanted to visit this place also had the same wish. So far the capacity of the existing terminal could handle 4000 tourists every day. After the construction of the new terminal, this airport has the capacity to handle about 11,000 tourists every day. Under the new system, now 10 aircrafts will be able to be parked simultaneously at the airport. That means the path has been opened for new flights here. More flights and more tourists coming here directly means more and more employment opportunities. In this new terminal building of Port Blair, Ease of Travel will be enhanced, Ease of Doing Business will increase and connectivity will also get better. I congratulate the people of the country and all the friends from Port Blair for this facility.
Friends,
For a long time, the scope of development in India was limited to a few major cities or a few regions. Due to the selfish politics of some parties, the benefits of development did not reach the far-flung areas of the country. These parties used to give priority only to those projects that benefitted them personally and their families. As a result, our tribal areas and the islands remained deprived of development and were yearning for development.
In the last 9 years, we have rectified those mistakes of the previous governments with full sensitivity. Moreover, we have also developed new systems. Now a new model of development has developed in India. This model is of inclusion, taking everyone along. This model is called 'Sabka Sath Sabka Vikas'. And when I say 'Sabka Vikas' or development of all – its meaning is very broad. 'Sabka Vikas' means development of every person, every class, every area. Sabka Vikas means- development of every aspect of life, education, health, connectivity, so development of all in every way.
Friends,
With this thinking, a new saga of development has been written in Andaman & Nicobar in the last 9 years. In the 9 years of the previous government, that is, the government that was before us, a budget of about Rs 23 thousand crore was allotted to Andaman-Nicobar. Whereas during our government's regime, a budget of about Rs 48 thousand crore has been allocated for the development of Andaman-Nicobar in 9 years. That is, our government has spent twice as much money as before for the development of Andaman-Nicobar.
In the 9 years of the previous government, 28 thousand houses in Andaman-Nicobar were connected with water supply. In the 9 years of our government's regime, water connections have been provided to about 50 thousand houses here. That is, to provide water connections to every household, our government has worked twice as fast as before.
Today almost every person here has their own bank accounts. Today, every poor here has got the facility of 'One Nation, One Ration Card'. There was not even a single medical college in Andaman-Nicobar during the previous government's regime. It is our government which has established a medical college in Port Blair.
During the previous government's regime, the internet in Andaman-Nicobar was dependent on satellites only. Our government has solved this problem by laying many kilometres of submarine optical fibre cable under the sea.
Friends,
This development of facilities in Andaman & Nicobar is giving an impetus to the tourism sector here. When mobile connectivity is enhanced, the number of tourists also increases. When the health infrastructure improves, the tourist inflow increases further. When the facilities at the airport are improved, tourists like to visit this place. When the roads are of good quality, the tourists spend more time in the area. That is why the number of tourists coming to Andaman and Nicobar has now doubled as compared to 2014.
The number of tourists coming here for adventures like snorkelling, scuba diving, and sea-cruise is also increasing. And my brothers and sisters of Andaman and Nicobar, this is just the beginning. This number is going to increase manifold in the coming years. Due to this, new possibilities of employment and self-employment are going to be created in Andaman & Nicobar.
Friends,
Today Andaman & Nicobar is turning into a living example of this great mantra - Virasat Bhi Aur vikas Bhi' i.e. heritage as well as development. You are also aware that the tricolour was hoisted in Andaman and Nicobar much before it was hoisted at the Red Fort. But despite that traces of slavery were still visible here.
In the year 2018, I was fortunate to have hoisted the tricolour at the same place in Andaman where Netaji Subhas had hoisted the flag. It is our government which named Ross Island after Netaji Subhas. It is our government which has named Havelock and Neil Islands as Swaraj and Shaheed Islands. We have named 21 islands after the brave sons who demonstrated valour for the country, i.e. the Paramveer Chakra winners. Today, these islands of Andaman & Nicobar are giving new inspiration to the youth of the whole country for the development of the country.
Friends,
In the 75 years after independence, our country India could have reached great heights and I am saying this with immense responsibility. It could have reached great heights. There has never been any dearth of potential in us Indians. But the corrupt and family-oriented parties have always done injustice to this capability of the Indians, the common man. Today, the people of the country have once again made up their minds to bring back our government in the 2024 elections. They have taken that decision already. In such a scenario, some people responsible for the plight of India have started their dirty business. Looking at them, I am reminded of a few lines from a poem. A poet had written in Awadhi. This is a poem written in Awadhi language-
''गायित कुछ है, हाल कुछ है, लेबिल कुछ है, माल कुछ है''
It is very apt for the 26 political parties who have come together for the 2024 elections.
''गायित कुछ है, हाल कुछ है, लेबिल कुछ है, और माल कुछ है''
That is, someone is singing the song, but the truth is something else. The label is someone else's, while the product is something else. This is the reality of their business. Two things are guaranteed in their shops. Firstly, they sell the poison of casteism in their shop. And second, these people indulge in unlimited corruption. These days these people have gathered in Bengaluru.
Once upon a time there was a very famous song, I don't remember it completely, but in bits and pieces - People wear different masks on a single face. These people have different faces. When these people come together in a single frame in front of the camera, the first thought that comes to the mind of the people of the country is - corruption worth lakhs of crores of rupees. That's why the people of the country are saying that this is a 'perfect corruption conference'. These people have been singing something else but the situation is something different. They have placed the labels on something else while their products are something different. Their product is a guarantee of Rs 20 lakh crore scam.
Friends,
There is one more speciality of this meeting. If someone is out on bail in a multi-crore scam, he is looked upon with great respect. If the entire family is out on bail, then they are respected even more. If an incumbent minister of a party goes to jail due to a corruption case, he is given extra marks and is invited as a 'special invitee'. If someone insults a community, and is punished by the court, then he receives a lot of hospitality. If someone has been found guilty in a multi-crore scam by the court, then he becomes even more qualified to attend this meeting. Rather, these people seek guidance from him. There is great affinity and great love among them for corruption. That's why these people, who guarantee corruption of Rs 20 lakh crore, are meeting each other with great love and affection.
Friends,
All of them involved in corruption are staunch supporters of the dynastic system - Whatever the family says is right. For democracy it is believed - Of the People, By the People, For the People. But the mantra of these people supporting dynastic politics - 'Of the family, By the family, For the family'. 'Family First, Nation Nothing' is the motto of these people. This is their inspiration.
These people want to make the country's democracy and the constitution their hostage. I would like to tell them… 'there is hatred, there are scams. There is appeasement and crookedness. The country has been in the grips of a dynastic system for decades.
Friends,
It is not the development of the children of the country's poor that matters to them, but the development of their own children, their brothers and nephews always was their priority. Nowadays you see that the number of start-ups is rising in the country. Our youngsters are getting patents; trademarks are being registered in large numbers; the youth of my country are dominating the sports world and daughters are creating wonders!
This youth power was there in our country even before, but these dynastic parties never did justice to the power of the youth of the country. They have only one ideology, only one agenda - save the family, and keep corruption alive for the family! Their common minimum program is to stop the development of the country, to cover up their misgovernance and to stop action against the corrupt.
Now see, this group that has gathered becomes speechless when it comes to the biggest scams and crimes committed by them. When their misrule in any one state is exposed, these people from their group from other states immediately start providing arguments in their defence. But if there is a flood scam somewhere or someone is kidnapped, then all the people of this clan become silent.
You have seen that Panchayat elections were held in West Bengal just a few days ago. There was open violence and reckless bloodshed. All of them have stopped speaking even on this matter. The workers of Congress and Left parties are trying to save themselves. But the leaders of Congress and Left, in their selfishness, have left their workers alone to fend for themselves.
Whether it is about the daughters being tortured in Rajasthan or examination papers being leaked, they turn a blind eye to everything. When those who betray the public by talking about change are involved in liquor scams worth crores, this family again starts giving cover to them. They turn a blind eye to that blatant corruption.
When any agency of the country acts on them, they have the same thing to say each time – "nothing has happened…everything is a conspiracy, we are being framed". If you look at Tamil Nadu, several cases of corruption and scams are coming to the fore. But all the parties of this clan have already given a clean chit to everyone. That is why friends keep identifying these people and get to know them. Be careful of these people, brothers and sisters!
Friends,
Amidst the conspiracies of these people, we have to dedicate ourselves to the development of the country. There are many examples in the world today, where islands and small landlocked countries have made unprecedented progress. When these nations had chosen the path of progress, they too had faced various challenges.
Not everything was simple, but those countries have shown that when development takes place, it brings along all kinds of solutions. I am sure, the development work being done in the Andaman-Nicobar Islands will further strengthen this entire region. I hope this new facility related to connectivity, i.e. the new terminal of Veer Savarkar International Airport will be beneficial for all.
With this wish, I thank you for coming in such large numbers to this video conference event. I can feel your joy and enthusiasm even from here.
On such an occasion, the country should move forward with a new belief and a new resolve. And I hope that Andaman-Nicobar moves forward with it. With this wish, my best wishes to all of you, heartiest thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.