Prime Minister's Office
PM addresses National Rozgar Mela
Distributes about 70,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations
“The entire world is eager to partner with India in its growth journey today”
“Today, India is known for its political stability which means a lot in today’s world. Today, the Government of India is recognized as a decisive government. Today, the government is known for its progressive economic and social decisions”
“Government schemes have multiplier effect for the welfare of the citizens”
“Days of ‘rate card’ for jobs have gone, the present government is focussed on ‘safeguard’ of the future of youth”
“Language was misused to divide now the government is making language a strong medium of employment”
“Now the government is reaching the homes of the citizens by taking its services to the doorstep”
13 JUN 2023 11:52AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Rozgar Mela via video conferencing today and distributed about 70,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations. The selected recruits from across the country will be joining the Government in various Departments including the Department of Financial Services, Department of Posts, Department of School Education, Department of Higher Education, Ministry of Defence, Department of Revenue, Ministry of Health and Family Welfare, Department of Atomic Energy, Ministry of Railways, Department of Audit and Accounts, Department of Atomic Energy and Ministry of Home Affairs, among others. 43 places across the country were connected with the Mela during the Prime Minister’s address.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the National Rozgar Mela has become the new identity of the present government as recruitment letters are handed out to more than 70,000 individuals today. He expressed happiness that the BJP and NDA ruled states are also organizing similar Rozgar Melas on a regular basis. Noting that the Azadi Ka Amrit Kaal has only begun, Shri Modi said that this is a very significant moment for those who are joining government service as they have the opportunity to contribute towards making India a developed country in the next 25 years. “Along with the present, you must give everything for the future of the country”, the Prime Minister said. Shri Modi congratulated the newly inducted recruits and their family members on the occasion.
The Prime Minister talked about the emerging opportunities for employment and self-employment in the economy. He mentioned measures like Mudra Scheme, Startup India, Stand Up India. He said now these youngsters are becoming job creators. The Prime Minister said that the campaign to provide government jobs to the youth is unprecedented. Institutions like SSC, UPSC, and RRB are providing more jobs with new systems. These institutions are focussing on making the recruitment process simple, transparent and easy. They have reduced the time cycle of recruitment from 1-2 years to a few months, he said.
“The entire world is eager to partner with India in its growth journey today”, the Prime Minister remarked as he highlighted the trust of the world in India and its economy. The Prime Minister highlighted that India is taking its economy to new heights as he pointed out the challenges of today including the economic recession, the global pandemic and the disruption in the supply chain due to the ongoing war. The Prime Minister gave examples of various multinationals making their way into India for manufacturing and the country’s growing foreign exchange reserve. Shri Modi explained that foreign investments made in the country give rise to production, expansion and setup of new industries, and boost exports, thereby giving a boost to employment opportunities at a very fast pace. Highlighting the policies of the present government that have created lakhs of employment opportunities in the private sector, the Prime Minister gave the example of the automobile sector which has contributed more than 6.5 percent to the GDP of the country. He mentioned that the growth of the automotive industry in India can be witnessed by the growing export of passenger vehicles, commercial vehicles and three and two-wheelers to various countries. He informed that the automotive industry which was worth 5 lakh crores ten years ago, stands at more than 12 lakh crores today. “The expansion of electric mobility is also taking place in India. The PLI scheme is also helping the automotive industry”, Shri Modi added as he underlined that such sectors are creating numerous employment opportunities for lakhs of youth in India.
The Prime Minister emphasized that compared to a decade ago, India is a more stable, safe and strong country. He recalled the time when scam and misuse of the public was the hallmark of governance in earlier times. “Today, India is known for its political stability which means a lot in today’s world. Today, Government India is recognized as a decisive government. Today, the government is known for its progressive economic and social decisions”, he said. Global agencies are acknowledging the work in ease of living, infrastructure building and ease of doing business.
He reiterated that India has made huge investments in its physical and social infrastructure. Talking about the social infrastructure, the Prime Minister gave an example of ensuring the availability of safe drinking water through the Jal Jeevan Mission. He informed that about four lakh crore rupees have been spent on Jal Jeevan Mission. From its inception when, on average, 15 out of 100 rural habitats had piped water, now the number has risen to 62 out of every 100 households. And the work is going on at a rapid pace. There are 130 districts with full coverage of piped water for every household. This is resulting in saving time and freedom from many waterborne diseases. Studies have shown that clean water has prevented about 4 lakh diarrhea-related deaths and financial savings of 8 lakh crore rupees of people which were spent in managing water and treatment of diseases. He asked the candidate to understand the multiplier effect of the government schemes.
Shri Modi talked about the ills of dynasty politics and nepotism in the recruitment process. The Prime Minister highlighted the issue of ‘cash for jobs scam’ that has been unearthed in one of the states and warned the youth about such a system. Throwing light on the details that have emerged, he stated how a rate card was prepared for every job posting similar to that of a menu card in a restaurant. He also highlighted the ‘land for jobs scam’ where the then railway minister of the country had acquired the land in exchange for a job and remarked that the case is being investigated by CBI and pending in courts. The Prime Minister warned the youth of such political parties that engage in dynastic politics and loot the youth of the nation in the name of jobs. “On one hand we have political parties that present a rate card for jobs, on the other hand, it is the present government that is safeguarding the future of the youth. Now the country will decide whether the future of the youth will be governed by the rate card or by the safeguard”, the Prime Minister said.
The Prime Minister stated that other political parties are trying to divide the people in the name of language, whereas the government is making language a strong medium of employment. He said that emphasis on recruitment examinations in the mother tongue is benefiting the youth.
The Prime Minister underlined that the government systems and the way government employees work are changing rapidly in today's fast-moving India. He recalled the time when common citizens of the country used to visit government offices whereas today, the government is reaching the homes of the citizens by taking its services to the doorstep. He noted that work is being done to understand the expectations of the public and the needs of the region where government offices and departments are working while being sensitive towards the public. Shri Modi gave the example of digital services through mobile apps which have made it easy to avail government facilities, and the Public Grievance System which is being strengthened continuously.
Concluding the address, the Prime Minister stated that the recruits must work with full sensitivity towards the citizens of the country. “You have to take these reforms further. And with all this, you will always maintain your learning instinct”, Shri Modi said. He also touched upon the online portal iGoT which recently crossed the 1 million mark in user base and urged them to take full advantage of the courses available on the online portal. “In the journey of the next 25 years of Amrit Kaal, let us together move forward towards realizing the vision of a developed India”, the Prime Minister concluded.
Background
The Rozgar Mela is a step towards the fulfillment of the Prime Minister’s commitment to accord the highest priority to employment generation. The Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in furthering employment generation and providing meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.
The newly inducted appointees are also getting an opportunity to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online module on iGOT Karmayogi portal, where more than 400 e-learning courses have been made available for ‘anywhere any device’ learning format.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে
তোঙান-তোঙানবা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং লুপশিংদা নৌনা থবক খল্লবশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭০,০০০ রোম য়েন্থোকখ্রে
“ঙসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা ভারতকা মরুপ ওইনবা মালেম শীনবা থুংনা খৌরাংনা ঙাইনরি”
“ঙসিগী মালেম অসিদা কান্নবা অমা ওইরবা, লৈবাক অসিদা রাজনিতিগী তুংদু-লৈতাবা লৈবগীদমক ভারত মমিং চৎলে।
ঙসিদি, ভারত সরকার অসি অথুবা মতমদা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা সরকার অমা ওইনা খঙনরে। ঙসিদি, সরকার অসি শেন-থুম চাউখৎপা অমসুং খুন্নাইগী ৱারেপশিংগী মমিং চৎলে”
“সরকারগী স্কিমশিংনা মীয়ামগী য়াইফনবা কান্নবা কয়া পীরে”
“ থবক হাপ্নবা ‘রেত কার্দ’কী মতম অদু লৈত্রে, হৌজিক্কী সরকার অসিনা নহারোলশিং তুংদা অশোই-অঙাম থোক্তনবা মীৎয়েং চঙলে”
“তোখায় তানবা লোল লান্না শীজিন্নখিবা অদু হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা লোলশিং থবক ফংনবা মপাঙ্গল কনবা পাম্বৈ অমা ওইহল্লে”
“লৈঙাক্কী থবকশিং থোংজিলদা ফংহন্দুনা হৌজিক সরকার অসি নাগরিকশিংগী য়ুমশিংদা য়ৌরে”
13 JUN 2023 11:52AM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেসনেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং সরকারগী তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিং অমসুং লুপশিংদা নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭০,০০০ য়েন্থোকখ্রে। লৈবাক্কী মফম কয়াদগী নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিংনা থবক চঙগদবা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিংগী মনুংদা ফাইনান্সিএল সর্বিসেস দিপার্তমেন্ত, পোস্ত দিপার্তমেন্ত, স্কুল ইজুকেসন দিপার্তমেন্ত, হয়র ইজুকেসন দিপার্তমেন্ত, দিফেন্স মিনিস্ত্রি, রেভিনিউ দিপার্তমেন্ত, হেল্থ অমসুং ফেমিল ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি, এতোমিক ইনর্জি দিপার্তমেন্ত, রেলৱেজ মিনিস্ত্রি, ওদিৎ অমসুং একাউন্তস দিপার্তমেন্ত অমসুং হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবা অদু লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফম ৪৩দা পাংথোকপা মেলাশিংগা শম্নখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মীওই ৭০,০০০ হেনবদা রিক্রুইতমেন্ত লেত্তরশিং য়েন্থোক্তুনা নেসনেল রোজগার মেলা অসি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী অনৌবা শক্তম অমা ওইরে। বি.জে.পি অমসুং এ.দি.এনা পানবা রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা মেলাশিং চাং নাইনা পাংথোক্লি। মথং চহি ২৫দা চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবা মতেং পাংনবা মখোয়না খুদোংচাবা ফংবা ওইনা সরকারগী থবক ফংলবশিংগী ওইনা ঙসি অসি শিংথানিঙাই ওইরবা তাঞ্জা অমনি। হৌজিক্কী ফিবম অসিগা লোয়ন্না, অদোম্না লৈবাক্কী তুংগীদমক খুদিংমক পীথোক্কদবনি। থৌরম অদুদা শ্রী মোদীনা নৌনা থবক ফংলবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন্দা থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা খুদোংচাবশিং হেনগৎলক্লে। মুদ্রা স্কিম, স্তার্দঅপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া য়াওনা স্কিম কয়া সরকারনা পায়খৎলে। হৌজিক হায়রিবা নহারোলশিং অসি থবক পীবা ঙম্বা মীওইশিং ওইরে। নহারোলশিংদা সরকারগী থবক পীনবা কেম্পেন অসি মমাঙদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রিবা মওংদা পায়খৎলি। এস.এস.সি. য়ু.পি.এস.সি অমসুং আর.আর.বিগুম্বা ইন্সতিতুৎসিনা অনৌবা থবক কয়া পীরে। হায়রিবা ইন্সতিতুৎশিং অসিনা অরাইবা মওংদা, অরোন-অথুপ লৈতানা অমসুং লাইনা থবক লৌনবা থবক পায়খৎলে। মখোয়না থবক লৌবগী মতম চহি ১-২ ওইরম্বা অদু থা খরদা হন্থহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা ভারতকা মরুপ ওইনবা মালেম শীনবা থুংনা খৌরাংনা ঙাইনরি। ভারত অমসুং লৈবাক অসিগী ইকোনোমিদা মালেম্না থাজবা লৈরে। ভারতনা মসিগী ইকোনোমি অনৌবা অৱাংবা থাকশিংদা পুখৎলে অমসুং শেন-থুমগী ফিবম শোকজিল্লকপা, মালেমগী লাইচৎ অমসুং হৌজিক চৎথরিবা লান অসিনা মরম ওইদুনা সপ্লাই চেন্দা অকায়বা পীরকপশিং লৈবাক অসিনা মায়োক্নখি। মল্তি নেসনেল কয়া মখোয়গী পোৎথোক পুথোক্নবা ভারত্তা লাক্নরে অমসুং লৈবাক অসিগী ফোরেন একচেঞ্জ রিজার্বশিং হেনগৎলকপা অসি ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপগী খুদম্নি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি লৈবাক অসিদা মপান লৈবাকশিংদগী শেন থাদরকপা অসিনা পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎলে অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রিশিং লিংখৎলে অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎপগা লোয়ন্না খোঙজেল য়াম্না য়াংনা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরে। সরকার অসিগী থৌশিলশিংনা প্রাইভেদ সেক্তরনা থবক লাখ কয়া ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরে। ওতোমোবাইল সেক্তরনা লৈবাক অসিগী জি.দি.পিদা চাদা ৬.৫ হেন্না মতেং পাংলে। তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা পেসেঞ্জর গারিশিং, কম্মর্সিএল গারিশিং অমসুং মখোঙ অহুম অমসুং মখোঙ অনি পানবা গারিশিং থাদোকপা হেনগৎপা অসিনা ভারতকী ওতোমোবাইল ইন্দস্ত্রি চাউখৎলকপগী খুদম্নি। চহি ১০গী লুপা করোর লাখ ৫গী ওইরম্বা ওতোমেতিপ ইন্দস্ত্রি ঙসিদি লুপা করোর লাখ ১২গী হেল্লে। ভারত্তা ইলেক্ত্রিক্কী গারি মশি হেনগৎলক্লে। ওতোমেতিপ ইন্দস্ত্রিদা পি.এল.আই স্কিম্না মতেং পাংলি। অসিগুম্বা সেক্তরশিংনা ভারতকী নহারোলশিংদা থবক কয়া ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ১০গী মমাঙগা চাংদম্নবদা, ভারত হেন্না তুংদু-লৈতাবা, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা ওইরে। মমাঙদা স্কাম অমসুং সরকারনা লান্না শীজিন্নবা অসিনা লৈঙাক্কী মশক তাকখি। ঙসিগী মালেম অসিদা কান্নবা অমা ওইরবা, লৈবাক অসিদা রাজনিতিগী তুংদু-লৈতাবা লৈবগীদমক ভারত মমিং চৎলে। ঙসিদি, ভারত সরকার অসি অথুবা মতমদা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা সরকার অমা ওইনা খঙনরে। ঙসিদি, সরকার অসি শেন-থুম চাউখৎপা অমসুং খুন্নাইগী ৱারেপশিংগী মমিং চৎলে। হিংবদা লাইনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং ললোন-ইতিক লাইনা পাংথোকপা য়ানবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং মালেমগী লুপশিংনা মশক খঙলে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি লৈবাক অসিগী ফিজিকেল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক ভারতনা য়াম্লবা শেনফম থাদরে। জল জিবন মিসনগী মখাদা মীয়ামদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে। জল জিবন মিসনগীদমক লুপ করোর লাখ ৪ চাদিং তৌরে। মিসন অসি হেক হৌরকপদগী, চাংচৎ অমদা, খুঙ্গং ১০০গী মনুংদা খুঙ্গং ১৫ তোতি ঈশিং ফংলে, হৌজিক য়ুমথোং ১০০ খুদিংগী য়ুমথোং ৬২ তোতি ঈশিং ফংলে। জিলা ১৩০দা য়ুমথোং খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংলে। মসিগী ফল ওইনা মতম মাংহন্দ্রে অমসুং ঈশিংদগী পোকপা লায়না কয়াদগী কনবা ঙম্লে। থিজিনবশিংদগী খঙবা ঙম্লে মদুদি অফবা থক্নবা ঈশিং ফংবদগী দাইরিয়াগা মরী লৈনবা শিবা লাখ ৪দগী কনবা ঙম্লে অমসুং ঈশিং লৈনবা অমসুং লায়নাশিং লায়য়েংবদা চঙগদবা মীয়ামগী লুপা করোর ৮গী শেনফমশিং কনবা ঙম্লে।
শ্রী মোদীনা হায়খি থবক হাপ্পা মতমদা শাগৈগী রাজনিতি অমসুং মীচং-মীখাই নাইবনা অচৌবা চৈথেং পীখি। রাজ্য খরদা শেন পীরগা থবক য়োনবগী স্কামশিং থেংনরে অমসুং নহারোলশিংনা অসিগুম্বা অসিদগী চেকশিনগদবনি। মতম অমদা লৈবাক অসিগী রেলৱে মিনিস্তরনা লম লৌরগা থবক পীবগী স্কাম অমা লৈখি অমসুং কেস অসি হৌজিক সি.বি.আইনা থিজিল্লি অমসুং কোর্ততা পেন্দিং লৈরি। শাগৈগী রাজনিতি তৌবা দলশিং অমসুং থবক পীবগী মিংদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদগী শগুন তৌবা অসিদগী নহারোলশিংনা চেকশিনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতোপ্পা রাজনিতি দলশিংনা লোলগী মিংদা মীয়াম তোখায় তাহন্নবা হোৎনরি,অদুগা সরকার অসিনা লোলশিং থবক ফংনবা মপাঙ্গল কনবা পাম্বৈ অমা ওইহল্লে। থবক লৌনবা একজামিনেসনশিং ইমা লোলশিংদা পাংথোকপা অসিনা নহারোলশিংদা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী য়াংনা চৎলিবা ভারত্তা সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংনা থবক তৌবগী মওং অমসুং সরকারগী থবকশিং য়াংনা হোঙলে। মতম অমদা লৈবাক্কী মীয়াম্না সরকারগী ওফিসশিংদা চৎলমখি অদুগা ঙসিনা লৈঙাক্কী থবকশিং থোংজিলদা ফংহন্দুনা হৌজিক সরকার অসি নাগরিকশিংগী য়ুমশিংদা চৎলে। সরকারগী ওফিসশিং অমসুং বিভাগশিংনা মফম অদুগী মীয়ামগী অনিংবা অমসুং অপাম্বশিং খঙনা থবক তৌরে। মোবাইল এপ্পশিংগী খুৎথাংদা সরকারগী থবকশিং য়াম্না লাইনা ফংহল্লে অমসুং মীয়ামগী অৱাবা কোকহন্নবা থবকশিং লেপ্তনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নৌনা থবক খল্লবশিংনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী ইহুলশিং খঙনা থবক তৌগদবনি। অদোম্না মসিগী অহোংবশিং অসি মখা থবক তৌগদবনি। মসিগা লোয়ন্না অদোম মতম পুম্নমক্তা তম্নিংবগী ৱাখল্লোন অমা লৈগদবনি। ওনলাইন পোর্তেল iGoT শীজিন্নবা মীওই মিল্লিয়ন অমা হেল্লে। অমৃত কালগী মথং চহি ২৫গী খোঙচত্তা, চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওন্নবা মাইকৈদা ঐখোয় পুন্না মাঙলোমদা চঙশিনমিন্নরসি।
নুঙগীৱারোল
রোজগার মেলা অসি থবক পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা পীখিবা অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। রোজগার মেলা অসি মখা তানা থবক পীনবা কেতালিস্ত অমা ওইনা থবক তৌরি অমসুং নহারোলশিং শক্তি পীনবা অমসুং লৈবাক চাউখৎনবা থবকশিংদা শরুক য়ানবা কান্নরবা খুদোংচাবা অমা পীরি।
নৌনা থবক ফংলবশিং মখোয় মশামক কর্মায়োগি পরাম্ভগী খুৎথাংদা iGOT কর্মায়োগি পোর্তেলদা ওনলাইন মোদুলদা ত্রেনিংগী খুদোংচাবা অমা ফংলগনি। মফম অমদগী দিভাইস অমদগী হেক্তা ই-লার্নিং কোর্স ৪০০ হেন্না তম্নবগী খুদোংচাবা পীরে।