ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାପାନର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
20 MAY 2023 12:06PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜି – ୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ହିରୋସୀମା ଗସ୍ତରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରତିପାଦନ କରିଥିବା ଜାପାନର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଡକ୍ଟର ତୋମିଓ ମିଜୋକାମି ଏବଂ ସୁଶ୍ରୀ ହିରୋକୋ ତାକାୟାମାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ ।
ଓସାକା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଗ୍ରାଜୁଏଟ ସ୍କୁଲ ଅପ ଫରେନ ଷ୍ଟଡିଜରେ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରଫେସର ଡକ୍ଟର ତୋମିଓ ମିଜୋକାମି ଜଣେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଳେଖକ ଏବଂ ଭାଷାବିତ୍ ତଥା ହିନ୍ଦୀ ଓ ପଞ୍ଜାବି ଭାଷାର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅଟନ୍ତି । ଜାପାନରେ ଭାରତୀୟ ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାରରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ପାଇଁ ଡାକ୍ତର ତୋମିଓ ମିଜୋକାମିଙ୍କୁ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ବହୁଚର୍ଚ୍ଚିତ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସିତ ଆଲେଖ ସଂଗ୍ରହ ‘ଜ୍ଜ୍ୱାଳାମୁଖୀ’ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୧୯୮୦ ଦଶକର ଜାପାନି ବିଦ୍ୱାନସମୂହ, ଯେଉଁମାନେ ଜାପାନରେ ହିନ୍ଦୀ ଶିକ୍ଷା କରିବାର ମୂଳଦୁଆ ରଖିଥିଲେ, ସେହିମାନଙ୍କ ରଚନାର ଏକ ସଙ୍କଳନ ଅଟେ ।
ହିରୋସୀମାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସୁଶ୍ରୀ ହିରୋକୋ ତାକାୟାମା ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଶୈଳୀର ଚିତ୍ରକର ଅଟନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ରଚନାଗୁଡିକ ଦୁଇ ଦଶକରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଭାରତ ସହିତ ତାଙ୍କର ନିବିଡ ସମ୍ପର୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ । ସେ ଭାରତରେ ଅନେକ କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଶାନ୍ତି ନିକେତନରେ ଅତିଥି ପ୍ରାଧ୍ୟାପକ ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେ ନିଜ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରମୁଖ ସୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟରୁ ୨୦୨୨ରେ ଅଙ୍କିତ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ଏକ ତୈଳ ଚିତ୍ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟି ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହିଭଳି କଥାବାର୍ତା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ଓ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ନିବିଡ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଭିବଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ ବୈଚାରିକ ମତ ବିନିମୟର ସୁଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ସେ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତ – ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଭାଗିଦାରୀ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରିବାର ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s interaction with Japanese personalities
20 MAY 2023 12:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met leading Japanese personalities Dr. Tomio Mizokami and Ms. Hiroko Takayama, who have excelled in their professions, during his visit to Hiroshima for the G-7 Summit.
Dr. Tomio Mizokami, Professor Emeritus at the Graduate School of Foreign Studies of Osaka University is a renowned author and linguist, and is proficient in Hindi and Punjabi languages. He was conferred the Padma Shri award in 2018 for his contribution to the promotion of Indian literature and culture in Japan. He presented the widely acclaimed book "Jwalamukhi”- an anthology of writings from the 1980s by a cohort of Japanese scholars who laid the foundation of Hindi learning in Japan.
Ms. Hiroko Takayama, born in Hiroshima is a Western style painter, whose works are deeply influenced by her deep association with India, spanning over two decades. She has conducted numerous workshops and held exhibitions in India, and was briefly a Visiting Professor at Visva Bharati University, Shanti Niketan. She presented the Prime Minister one of her prominent works - an oil painting of Lord Buddha, created in 2022.
Prime Minister shared that such interactions facilitate deepening of mutual understanding, respect and creating stronger bonds between our countries. He looked forward to further opportunities for such enriching exchanges that pave the way for further strengthening India-Japan Special Strategic and Global Partnership relations.