প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাপানৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ সৈতে বাৰ্তালাপ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
20 MAY 2023 12:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীনৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে জি-৭ সন্মিলনৰ বাবে হিৰোছিমা ভ্ৰমণৰ সময়ত নিজ নিজ পেছাত পাৰদৰ্শী জাপানৰ আগশাৰীৰ ব্যক্তিত্ব ড টমিঅ’ মিজোকামি আৰু শ্ৰীমতী হিৰোকো টাকায়ামাক সাক্ষাৎ কৰে৷
ওছাকা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বিদেশী অধ্যয়নৰ স্নাতক বিদ্যালয়ৰ অধ্যাপক এমেৰিটাছ ড° টমিঅ’ মিজোকামি এজন প্ৰখ্যাত লেখক আৰু ভাষাবিদ আৰু হিন্দী আৰু পাঞ্জাবী ভাষাত পাকৈত ব্যক্তি। জাপানত ভাৰতীয় সাহিত্য আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আগবঢ়োৱা অৱদানৰ বাবে ২০১৮ চনত তেওঁক পদ্মশ্ৰী বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক জাপানত হিন্দী শিক্ষণৰ ভেটি স্থাপন কৰা জাপানী পণ্ডিতৰ এটা দলে ১৯৮০ চনত প্ৰকাশ কৰা বহু প্ৰশংসিত "জ্বালামুখী" গ্ৰন্থখন উপহাৰ দিয়ে৷
হিৰোছিমাত জন্মগ্ৰহণ কৰা শ্ৰীমতী হিৰোকো টাকায়ামা এগৰাকী পশ্চিমীয়া শৈলীৰ চিত্ৰশিল্পী, যাৰ কাম-কাজ ভাৰতৰ দ্বাৰা গভীৰভাৱে প্ৰভাৱিত আৰু তেওঁ দুই দশক ধৰি ভাৰতত কটাইছিল৷ তেওঁ ভাৰতত বহু কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰাৰ লগতে প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰিছিল আৰু শান্তি নিকেতনৰ বিশ্ব ভাৰতী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এগৰাকী অতিথি অধ্যাপক আছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁ ২০২২ চনত সৃষ্টি কৰা তেওঁৰ এক উল্লেখযোগ্য কাম-ভগৱান বুদ্ধৰ তৈল চিত্ৰ উপহাৰ দিয়ে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ধৰণৰ বাৰ্তালাপ আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি, সন্মান আৰু সুদৃঢ় সম্পৰ্কৰ গভীৰতাকে সূচাইছে৷ তেওঁ এনে সমৃদ্ধিশালী বিনিময়ৰ বাবে অধিক সুযোগৰ বাবে আগ্ৰহী, যি ভাৰত-জাপান বিশেষ কৌশলগত আৰু বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ সম্পৰ্কক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ পথ মুকলি কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s interaction with Japanese personalities
20 MAY 2023 12:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met leading Japanese personalities Dr. Tomio Mizokami and Ms. Hiroko Takayama, who have excelled in their professions, during his visit to Hiroshima for the G-7 Summit.
Dr. Tomio Mizokami, Professor Emeritus at the Graduate School of Foreign Studies of Osaka University is a renowned author and linguist, and is proficient in Hindi and Punjabi languages. He was conferred the Padma Shri award in 2018 for his contribution to the promotion of Indian literature and culture in Japan. He presented the widely acclaimed book "Jwalamukhi”- an anthology of writings from the 1980s by a cohort of Japanese scholars who laid the foundation of Hindi learning in Japan.
Ms. Hiroko Takayama, born in Hiroshima is a Western style painter, whose works are deeply influenced by her deep association with India, spanning over two decades. She has conducted numerous workshops and held exhibitions in India, and was briefly a Visiting Professor at Visva Bharati University, Shanti Niketan. She presented the Prime Minister one of her prominent works - an oil painting of Lord Buddha, created in 2022.
Prime Minister shared that such interactions facilitate deepening of mutual understanding, respect and creating stronger bonds between our countries. He looked forward to further opportunities for such enriching exchanges that pave the way for further strengthening India-Japan Special Strategic and Global Partnership relations.