ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାପାନ, ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନି ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଗସ୍ତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତ
16 MAY 2023 5:00PM by PIB Bhubaneswar
ଜାପାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଫୁମିୟୋ କିସିଡା ଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାପାନ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଜି-7 ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ 19 ରୁ 21 ମେ 2023 ରେ ଜାପାନର ହିରୋସିମା ଗସ୍ତ କରିବେ। ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାର୍ଟନର ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଜି -7 ଅଧିବେଶନରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରହର ସମୃଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ଏହା ସହିତ ଖାଦ୍ୟ, ସାର ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା; ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ; ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା; ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପରିବେଶ; ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି; ଏବଂ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ଆଦି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଡ଼ା ଫୁମିଓଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିବେ। ସେ ସମ୍ମିଳନୀର ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ କେତେକ ନେତାଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ପରେ ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନିର ପୋର୍ଟ ମୋରେସବି ଯାତ୍ରା କରିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନିର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ଭାବେ ଫୋରମ୍ ଫର୍ ଇଣ୍ଡିଆ-ପାସିଫିକ୍ ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ କୋପରେସନ ସହଯୋଗ (ଏଫଆଇପିଆଇସି III ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ) ର 3ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନୀର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଜେମ୍ସ ମାରାପେଙ୍କ ସହିତ ଯୁଗ୍ମ ଭାବରେ 22 ମଇ 2023 ରେ କରିବେ। ଏହାକୁ 2014 ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଏଫଆଇପିଆଇସ ରେ ରହିଛି ଭାରତ ଓ 14 ପାସିଫିକ୍ ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଦେଶ (ପିଆଇସି) ଯଥା କୁକ୍‌ ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଫେଡେରେଟେଡ୍‌ ଷ୍ଟେଟ୍ ଅଫ୍ ମାଇକ୍ରୋନେସିଆ, ଫିଜି, କିରିବାଟି, ନାଉରୁ, ନିନ୍ୟୁ, ପାପୁଆ, ନ୍ୟୁ ଗିନୀ, ରିପବ୍ଲିକ୍ ଅଫ୍ ମାର୍ସାଲ୍ ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡସ, ସାମୋଆ, ସୋଲୋମନ୍ ଆଇଲ୍ୟାଣ୍ଡସ, ଟୋଙ୍ଗା, ତୁଭାଲୁ ଓ ଭାନୁଆତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନିରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନରେ ଯୋଗଦାନ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଜେନେରାଲ୍ ସାର୍ ବବ୍ ଡାଡାଏ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେମ୍ସ ମାରାପେଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ହେବ। ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନିରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହା ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ହେବ।
ଏହା ପରେ ମହାମହିମ ଆନ୍ଥୋନୀ ଆଲବେନିଜ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 22-24 ମେ 2023 ରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ସିଡନୀ ଗସ୍ତରେ ଆସିବେ। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୋସେଫ ଆର ବାଇଡେନ, ଜାପାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିଶିଡା ଫୁମିଓକୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଘଟିଥିବା ବିକାଶ ବିଷୟରେ ମତ ବିନିମୟ କରିବା ଏବଂ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନିମନ୍ତେ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 24 ମଇ 2023 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲବାନିଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ସିଇଓ ତଥା ବ୍ୟବସାୟ ନେତାଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବେ ଏବଂ 23 ମଇ 2023 ରେ ସିଡନୀରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister's visit to Japan, Papua New Guinea and Australia
16 MAY 2023 5:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will be visiting Hiroshima, Japan on 19-21 May 2023 at the invitation of H.E. Mr. Kishida Fumio, Prime Minister of Japan, for the G-7 Summit under the Japanese Presidency. During the Summit, Prime Minister will speak at G-7 sessions with partner countries, on subjects such as peace, stability & prosperity of a sustainable planet; food, fertiliser and energy security; health; gender equality; climate change and environment; resilient infrastructure; and development cooperation.
Prime Minister will hold a bilateral meeting with Prime Minister Kishida Fumio. He will also hold bilateral meetings with some of the other participating leaders on the side-lines of the Summit.
Prime Minister will then travel to Port Moresby, Papua New Guinea, where he will host the 3rd Summit of the Forum for India–Pacific Islands Cooperation (FIPIC III Summit) jointly with Prime Minister of Papua New Guinea, H.E. Mr. James Marape on 22 May 2023. Launched in 2014, FIPIC involves India and 14 Pacific Island Countries (PICs), namely, Cook Islands, Federated States of Micronesia, Fiji, Kiribati, Nauru, Niue, Palau, Papua New Guinea, Republic of Marshall Islands, Samoa, Solomon Islands, Tonga, Tuvalu and Vanuatu.
Prime Minister Modi will have bilateral engagements in Papua New Guinea, including meetings with Governor-General Sir Bob Dadae and Prime Minister James Marape. This will be the first visit by an Indian Prime Minister to Papua New Guinea.
Thereafter, Prime Minister Modi will visit Sydney, Australia, on 22-24 May 2023 at the invitation of H.E. Mr. Anthony Albanese, Prime Minister of Australia, to participate in the Quad Leaders’ Summit, along with H.E. Mr. Joseph R. Biden Jr. President of USA and H.E. Mr. Kishida Fumio, Prime Minister of Japan. The Summit provides an opportunity for the Leaders to exchange views about developments in the Indo-Pacific region and advance their vision for a free, open and inclusive Indo-Pacific.
During his visit, Prime Minister will have a bilateral meeting with Prime Minister Albanese on 24 May 2023. Prime Minister will also interact with Australian CEOs and business leaders, and address the Indian diaspora at a community event in Sydney on 23 May 2023.