Ministry of Finance
Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) and Atal Pension Yojana (APY) complete 8 years of providing social security cover
Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman says the three Jan Suraksha schemes devoted to well-being of citizens, and safeguards human life against unforeseen risks, losses, and financial uncertainties
Union Minister of State for Finance Dr Bhagwat Karad exhorts field level functionaries to further enhance coverage of Jan Suraksha schemes
09 MAY 2023 7:45AM by PIB Delhi
• PMJJBY: More than 16 crore Cumulative Enrolments
• PMSBY: More than 34 crore Cumulative Enrolments
• APY: Over 5 Crore subscribers
As we celebrate the 8th anniversaries of the three social security (Jan Suraksha) schemes — Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) and Atal Pension Yojana (APY), let us recount how these schemes have enabled affordable insurance and security to people (Jan Suraksha), their achievements and salient features.
PMJJBY, PMSBY and APY were launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 9th May, 2015 from Kolkata, West Bengal.
The three schemes are dedicated to the welfare of the citizens, recognising the need for securing human life from unforeseen eventualisation and financial uncertainties. In order to ensure that the people from the unorganised section of the country are financially secure, the Government launched two insurance schemes —PMJJBY and PMSBY; and also introduced APY to cover the exigencies in the old age.
While recalling the vision behind the three Jan Suraksha schemes, Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman said, “In the year 2014, the National Mission for Financial Inclusion was launched with the primary objective of ensuring that every citizen in India has access to banking facilities, financial literacy, and social security coverage. Building on this initiative, the Prime Minister Shri Narendra Modi introduced three Jan Suraksha schemes on 9th May 2015, with the aim of further promoting and advancing financial inclusion in the country.”
The Union Finance Minister said, “These three social security schemes are devoted to the well-being of citizens, acknowledging the importance of safeguarding human life against unforeseen risks, losses, and financial uncertainties. These schemes aim to provide essential financial services to individuals from underprivileged backgrounds, thereby reducing their financial vulnerability.”
Citing data on the 8th anniversaries of the Jan Suraksha Schemes, Smt. Sitharaman said that 16.2 crore, 34.2 crore and 5.2 crore enrolments have been done under PMJJBY, PMSBY & APY respectively till 26th April 2023.
On PMJJBY scheme, the Finance Minister said that it has provided crucial support to 6.64 lakh families who have received claims for Rs. 13,290 crore.
Under PMSBY scheme, Smt. Sitharaman said that more than 1.15 lakh families have received claims for Rs. 2,302 crore. For both PMJJBY and PMSBY schemes, simplification of claim process has resulted in speedier settlement of claims, the Finance Minister added.
“It is encouraging to see that these schemes are being implemented through a targeted approach to maximise their reach. Under the leadership of our Prime Minister, Shri Narendra Modi, our government is steadfastly dedicated to ensuring that the advantages of these social security schemes reach every eligible individual across the nation,” Smt. Sitharaman concluded.
On the occasion, Union Minister of State for Finance, Dr Bhagwat Kisanrao Karad said, “The government has adopted a targeted approach for covering people in the rural areas and campaigns are being organised throughout the country at each Gram Panchayat for providing coverage to eligible beneficiaries under the scheme.”
While congratulating all field level functionaries for making these Jan Suraksha schemes popular, Dr Karad exhorted them to keep up the efforts to further enhance their coverage.
As we celebrate the 8th anniversary of Jan Suraksha schemes, let us glance at their features and achievements so far.
1. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)
Scheme: PMJJBY is a one-year life insurance scheme renewable from year to year offering coverage for death due to any reason.
Eligibility: Persons in the age group of 18-50 years having an individual bank or a post office account are entitled to enroll under the scheme. People who join the scheme before completing 50 years of age can continue to have the risk of life covered up to age of 55 years upon payment of regular premium.
Benefits: Life cover of Rs. 2 Lakh in case of death due to any reason against a premium of Rs. 436/- per annum.
Enrolment: Enrolments under the scheme can be done by visiting the branch/ BC point or website of the bank of the account holder or at the post office in case of post office savings bank account. The premium under the scheme is auto debited every year from the subscriber’s bank account based on a one-time mandate from the account holder. Detailed information about the scheme and the forms (in Hindi, English and Regional languages) are available on https://jansuraksha.gov.in.
Achievements: As on 26.04.2023, the cumulative enrolments under the scheme have been more than 16.19 crore and an amount of Rs. 13,290.40 crore has been paid for 6,64,520 claims.
2. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)
Scheme: PMSBY is a one-year accidental insurance scheme renewable from year to year offering coverage for death or disability due to accident.
Eligibility: Persons in the age group of 18-70 years having an individual bank or a post office account are entitled to enroll under the scheme.
Benefits: Accidental death cum disability cover of Rs.2 lakh (Rs.1 lakh in case of partial disability) for death or disability due to an accident against a premium of Rs.20/- per annum.
Enrolment: Enrolment under the scheme can be done by visiting the branch/ BC point or website of the bank of the account holder or at the post office in case of post office savings bank account. The premium under the scheme is auto debited every year from the subscriber’s bank account based on a one-time mandate from the account holder. Detailed information about the scheme and the forms (in Hindi, English and Regional languages) are available on https://jansuraksha.gov.in.
Achievements: As on 26.04.2023, the cumulative enrolments under the scheme have been more than 34.18 crore and an amount of Rs. 2,302.26 crore has been paid for 1,15,951 claims.
3. Atal Pension Yojana (APY)
Background: The Atal Pension Yojana (APY) was launched to create a universal social security system for all Indians, especially the poor, the under-privileged and the workers in the unorganised sector. It is an initiative of the Government to provide financial security and cover future exigencies for the people in the unorganised sector. APY is administered by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) under the overall administrative and institutional architecture of the National Pension System (NPS).
Eligibility: APY is open to all bank account holders in the age group of 18 to 40 years who are not income tax payers and the contributions differ, based on pension amount chosen.
Benefits: Subscribers would receive the guaranteed minimum monthly pension of Rs. 1000 or Rs. 2000 or Rs. 3000 or Rs. 4000 or Rs. 5000 after the age of 60 years, based on the contributions made by the subscriber after joining the scheme.
Disbursement of the Scheme Benefits: The monthly pension is available to the subscriber, and after him to his spouse and after their death, the pension corpus, as accumulated at age 60 of the subscriber, would be returned to the nominee of the subscriber.
In case of premature death of subscriber (death before 60 years of age), spouse of the subscriber can continue contribution to APY account of the subscriber, for the remaining vesting period, till the original subscriber would have attained the age of 60 years.
Contribution by Central Government: The minimum pension would be guaranteed by the Government, i.e., if the accumulated corpus based on contributions earns a lower than estimated return on investment and is inadequate to provide the minimum guaranteed pension, the Central Government would fund such inadequacy. Alternatively, if the returns on investment are higher, the subscribers would get enhanced pensionary benefits.
Payment frequency: Subscribers can make contributions to APY on monthly/ quarterly / half-yearly basis.
Withdrawal from the Scheme: Subscribers can voluntarily exit from APY subject to certain conditions, on deduction of Government co-contribution and return/interest thereon.
Achievements: As on 27.04.2023 more than 5 crore individuals have subscribed to the scheme.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.) অমসুং অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.)না সোসিএল সেক্যুরিতী কবর পীরকপা চহি ৮ মপুং ফাখ্রে
শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না হায়খি জন সুরক্ষা স্কিম অহুম অসি প্রজাশিংগী য়াইফনবা অমসুং তম্বা ঙমদবা খুদোংথিবশিং, অমাংবশিং অমসুং শেল-থুমগী খুদোংচাদবশিংদগী মীওইবগী পুন্সি কন্নবা কত্থোকখি
শেম-থুমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভগৱত করাদনা জন সুরক্ষা স্কিমশিংগী কবরেজ হেনগৎহন্নবা ফিল্দ লেবেল ফঙ্কসনরীশিংদা হায়খ্রে
09 MAY 2023 7:45AM by PIB Imphal
• পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই: অপুনবা এনরোলমেন্ত করোর ১৬ হেল্লি
• পি.এম.এস.বি.ৱাই.: অপুনবা এনরোমেন্ত করোর ৩৪ হেল্লি
• এ.পি.ৱাই.: সবস্ক্রাইবর করোর ৫ হেল্লি
ঐখোয়না সোসিএল সেক্যুরিতী (জন সুরক্ষা) স্কিম অহুম – প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.) অমসুং অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.) অসিনা চহি ৮ শুরকপগী কুমওন পালন তৌবা অসিদা ঐখোয়না স্কিমশিং অসিনা মীয়ামদা হোংনা ইন্সুরেন্স অমসুং সেক্যুরিতী করম্না পীবা, মখোয়গী মাইপাকপশিং অমসুং মওং-মতৌশিংগী মাংদা হন্না নীংশিংমিন্নসি।
পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই., পি.এম.এস.বি.ৱাই. অমসুং এ.পি.ৱাই. অসি নোংচুপ বেঙ্গোলগী কোলকাতাদগী মে ৯, ২০১৫দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখি।
স্কিম অহুম অসি তম্বা ঙমদবা খুদোংথিবশিং অমসুং শেল-থুমগী তম্বা ঙমদবশিংদগী মীওইবগী পুন্সিবু ঙাকশেনবা মথৌ তাই খঙলদুনা প্রজাশিংগী য়াইফনবা কত্থোকখি। লৈবাক্কী অনওর্গনাইজ ওইবা শরুক্কী মীওইশিংবু ফাইনান্সিএল্লী সেক্যুর ওইনবা সরকারনা ইন্সুরেন্স স্কিম অনি – পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. অমসুং পি.এম.এস.বি.ৱাই. হৌদোকখি অমসুং ওল এজগী একজিজেন্সীশিং কবর তৌনবা এ.পি.ৱাই, হৌদোকখি।
জন সুরক্ষা স্কিম অহুমগী নুংদা লৈরিবা বিজন অদু নীংশিংলদুনা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না হায়খি, “২০১৪দা নেস্নেল মিসন ফোর ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অসি ভারত্তা লৈরিবা প্রজা খুদিংমক্তা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা, ফাইনান্সিএল লিতরেসী অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতী কবরেজ এক্সেস তৌবা ফংহন্নবা মপুং ওইবা পান্দমদা হৌদোকখি। থৌশিল অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা লৈবাক অসিদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন প্রমোৎ তৌনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মে ৯, ২০১৫দা জন সুরক্ষা স্কিম অহুম হৌদোকখি।
কেন্দ্রগী শেল থুম মন্ত্রীনা হায়খি, “সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিম অহুম অসি প্রজাশিংগী য়াইফনবা অমসুং তম্বা ঙমদবা খুদোংথিবশিং, অমাংবশিং অমসুং শেল-থুমগী খুদোংচাদবশিংদগী মীওইবগী পুন্সি কন্নবা কত্থোকখি। স্কিমশিং অসিনা শোত্থরবা কাংলুপশিংগী মীওইশিংদা ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী ফাইনান্সিএল ভলনরেবিলিতী হন্থহন্নবা পান্দম থমখি”।
জন সুরক্ষা স্কিমশিংনা চহি ৮ শুরকপদা লৈখিবা দেতাগী মতাংদা শ্রীমতি সিতারামন্না হায়খি এপ্রিল ২৬, ২০২৩ ফাওবদা পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই., পি.এম.এস.বি.ৱাই. অমসুং এ.পি.ৱাই.গী মখাদা মথং শিৎনা এনরোলমেন্ত করোর ১৬.২, করোর ৩৪.২ অমসুং করোর ৫.২ তৌখি।
পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. স্কিমগী মতাংদা শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা ইমুং লাখ ৬.৬৪দা মরু ওইবা তেংবাং ফংহন্দুনা মখোয়না লুপা করোর ১৩,২৯০গী ক্লেমশিং ফংবা ঙমখি।
শ্রীমতি সিতারামন্না হায়খি পি.এম.এস.বি.ৱাই. স্কিমগী মখাদা ইমুং লাখ ১.১৫ হেনবনা লুপা করোর ২,৩০২গী ক্লেমশিং ফংবা ঙমখি। পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. অমসুং পি.এম.এস.বি.ৱাই. স্কিম অনিমক্কী ওইনা ক্লেম প্রোসেস অসি লাইথোকহনবনা ক্লেমশিংগী সেতলমেন্ত খোঙজেল য়াংনা তৌবা ঙমহনখি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
শ্রীমতি সিতারামন্না লোইশিনবদা হায়খি, স্কিমশিং অসিনা য়ৌশিনবা মেক্সিমাইজ তৌনবগী তার্গেৎ থম্মিবা এপ্রোচ অসিগী খুত্থাংদা স্কিমশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি উবদা নুংঙাইবা পোকই। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ইলিজিবল ওইবা মীওই খুদিংমক্তা সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিমশিং অসিগী কান্নবশিং ফংহন্নবা লেপতনা হোৎনরি”।
থৌরম অসিদা শেল-থুমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভগৱদ কিসনরাও করাদনা হায়খি, “সরকার অসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিং কবর তৌনবগী তার্গেতেদ এপ্রোচ অমা পাইখৎলি অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা ইলিজিবল বেনিফিসরীশিংদা কবরেজ তৌনবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমমমদা লৈবাক শিনবা থুংনা কেম্পেনশিং পাঙথোক্লি”।
ফিল্দ লেবেল ফঙ্কসনরীশিংদা জন সুরক্ষা স্কিমশিং অসি খঙনবা হেনগৎহনববু থাগৎলদুনা দা. করাদনা মখোয়দা মসিগী কবরেজ হেন্না হেনগৎহন্নবা খোঙথাংশীং লৌখৎনবা হায়খি।
জন সুরক্ষা স্কিমশিংনা চহি ৮ শুরকপদা মখোয়গী মওং-মতৌশিং অমসুং হৌজিক ফাওবদা মাইপাকখিবশিংগী মতাংদা খঙমিন্নসি।
১. প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই.)
স্কিম: পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. অসি মরম অমা হেক্তদগী লৈখিদবদা কবরেজ পীরিবা চহি অমদগী চহি অমদা রিন্যু তৌবা য়াবা চহি অমগী লাইফ ইন্সুরেন্স স্কিম অমনি।
ইলিজিবিলিতী: চহি কাংলুপ ১৮-৫০গী মনুংদা লৈবা মশাগী বেঙ্ক নত্ত্রগা পোস্ত ওফিস একাউন্ত লৈবা মীওইশীংনা স্কিম অসিগী মখাদা এনরোল তৌবা য়াই। চহি ৫০ শুদ্রিঙৈ মমাংদা স্কিম অসিদা য়াওখিবা মীওইশিংনা রিগ্যুলর প্রিমিয়মশিং থীদুনা চহি ৫৫ ফাওবা লাইফ কবরেজ ফংবা য়াগনি।
কান্নবশিং: চহি অমদা লুপা ৪৩৬/-কী প্রিমিয়ম থীদুনা মরম অমা হেক্তদগী লৈখিদবা থোকপদা লুপা লাখ ২গী লাইফ কবর ফংগনি।
এনরোলমেন্ত: অসিগী মখাদা এনরোলমেন্তশিং তৌবা অসি ব্রাঞ্চ/বি.সি. পোইন্তদা চৎলগা নত্ত্রগা একাউন্ত হোল্দরগী বেঙ্ক ৱেবসাইৎ চংলগা নত্ত্রগা পোস্ত ওফিস সেভিং বেঙ্ক একাউন্তগী পোস্ত ওফিসতা চৎলগা তৌবা য়াই। স্কিম অসিগী মখাদা প্রিমিয়ম অসি একাউন্ত হোল্দরদগী ৱান-তাইম মেন্দেৎ অমদা য়ুম্ফম ওইরগা সবক্রাইবরগী বেঙ্ক একাউন্তদগী চহি খুদিংগী ওতো দেবিৎ তৌরি। স্কিম অসিগী মতমদা অকুপ্পা ৱারোল অমসুং ফোর্মশিং (হিন্দী, ইংলিশ অমসুং রিজনেল লোলশিংদা) অসি মসিদা ফংগনি https://jansuraksha.gov.in
মাইপাকখিবশিং: ২৬.০৪.২০২৩ ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা পুন্না তৌখিবা এনরোলমেন্তশিং অসি করোর ১৬.১৯ হেনখ্রে অমসুং ক্লেম ৬,৬৪,৫২০গীদমক লুপা করোর ১৩,২৯০.৪০গী শেনফম পীখি।
২. প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.)
স্কিম: পি.এম.এস.বি.ৱাই. অসি চহি অমদগী চহি অমদা রিন্যু তৌবা য়াবা লৈখিদবা নত্ত্রগা খুদোংথিবনা মরম ওইদুনা শোইনাইবদা কবরেজ পীবা চহি অমগী এক্সিদেন্তেল ইন্সুরেন্স স্কিম অমনি।
ইলিজিবিলিতী: চহি কাংলুপ ১৮-৭০গী মনুংদা লৈবা মশাগী বেঙ্ক নত্ত্রগা পোস্ত ওফিস একাউন্ত লৈবা মীওইশীংনা স্কিম অসিগী মখাদা এনরোল তৌবা য়াই।
কান্নবশিং: চহি অমদা লুপা ২০/-গী প্রিমিয়ম থীদুনা লৈখিদবা নত্ত্রগা খুদোংথিবা থোকপদগী শোইনবা তারবদি লুপা লাখ ২গী এক্সিদেন্তেল দেথ কম দিসএবিলিতী কবর ফংগনি (পার্সিএল দিসএবিলিতীগী ওইনা লুপা লাখ ১)।
এনরোলমেন্ত: অসিগী মখাদা এনরোলমেন্তশিং তৌবা অসি ব্রাঞ্চ/বি.সি. পোইন্তদা চৎলগা নত্ত্রগা একাউন্ত হোল্দরগী বেঙ্ক ৱেবসাইৎ চংলগা নত্ত্রগা পোস্ত ওফিস সেভিং বেঙ্ক একাউন্তগী পোস্ত ওফিসতা চৎলগা তৌবা য়াই। স্কিম অসিগী মখাদা প্রিমিয়ম অসি একাউন্ত হোল্দরদগী ৱান-তাইম মেন্দেৎ অমদা য়ুম্ফম ওইরগা সবক্রাইবরগী বেঙ্ক একাউন্তদগী চহি খুদিংগী ওতো দেবিৎ তৌরি। স্কিম অসিগী মতমদা অকুপ্পা ৱারোল অমসুং ফোর্মশিং (হিন্দী, ইংলিশ অমসুং রিজনেল লোলশিংদা) অসি মসিদা ফংগনি https://jansuraksha.gov.in
মাইপাকখিবশিং: ২৬.০৪.২০২৩ ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা পুন্না তৌখিবা এনরোলমেন্তশিং অসি করোর ৩৪.১৮ হেনখ্রে অমসুং ক্লেম ১,১৫,৯৫১গীদমক লুপা করোর ২,৩০২.২৬কী শেনফম পীখি।
৩. অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.)
বেকগ্রাউন্দ: অতল পেন্সন য়োজনা (এ.পি.ৱাই.) অসি ভারত মচা পুম্নমক মরু ওইনা লায়রবা, খুদোংচাদ্রবা অমসুং অনওর্গনাইজ সেক্তরদা লৈরিবা শিন্মীশিংদা য়ুনিভর্সেল সোসিএল সেক্যুরিতী সিস্তেম অমা ফংহন্নবা হৌদোকখি। মসি অনওর্গনাইজ সেক্তরদা লৈরিবা মীওইশিংদা ফাইনান্সিএল সেক্যুরিতী পীনবা অঞসুং তুংগী এক্সিজেন্সীশিং পীনবা সরকারগী থৌশিল অমনি। এ.ৱি.ৱাই. অসি নেস্নেল পেন্সন সিস্তেম (এ.পি.এস.)কী ওভরওল এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল আর্কিতেকচর মখাদা পেন্সন ফন্দ রিগ্যুলেতরী এন্দ দিবেলপমেন্ত ওথোরিতী (পি.এফ.আর.দি.এ.)না এদমিনিস্তর তৌই।
ইলিজিবিলিতী: এ.পি.ৱাই. অসি বেঙ্ক একাউন্ত লৈবা ইনকম তেক্স পেয়র ওইদবা চহি কাংলুপ ১৮দগী ৪০গী মীওইশিংনা হাংবা য়াই অমসুং খল্লিবা পেন্সনগী শেনফমগী মতুং ইন্না কন্ত্রিব্যুসন খেন্নৈ।
কান্নবশিং: সবসক্রাইবরশিংনা স্কিম অসি য়াওরবা মতুংদা সবস্ক্রাইবরশিংন তৌখিবা কন্ত্রিব্যুসনগী মখা পোন্না চহি ৬০ শুরবা মতুংদা গরেন্তীদ মিনিমম মন্থলী পেন্সন ওইনা লুপা ১০০০ নত্ত্রগা লুপা ২০০০ নত্ত্রগা লুপা ৩০০০ নত্ত্রগা লুপা ৪০০০ নত্ত্রগা লুপা ৫০০০ ফংগনি।
স্কিমগী কান্নবশিংগী দিসবর্সমেন্ত: থাগী পেন্সন অসি সবস্ক্রাইবরদা ফংহনগনি অমসুং মহাক্না লৈখিদ্রবা মতুংদা মহাক্কী লোইনাইবী/মপুরোইবনা ফংগনি। পেন্সন কোর্পস অসি সবস্ক্রাইনরনা চহি ৬০ শুরকপদা সবস্ক্রাইবরগী নোমীদা হন্দোক্কনি।
সবস্ক্রাইবরগী প্রিমেচুয়র দেথ (চহি ৬০গী মমাংদা লৈখিদবা থোকপদা)কী মতাংদদি সবস্ক্রাইবরগী লোইনাইবী/মপুরোইবনানা সবস্ক্রাইবরগী এ.পি.ৱাই. একাউন্তদা মখা তানা ওরিজিনেল সবস্ক্রাইবর অদুনা চহি ৬০ শুদ্রিবা ফাওবা কন্ত্রিব্যুসন তৌবা য়াগনি।
কেন্দ্র সরকারগী কন্ত্রিব্যুসন: সরকারনা মিনিমম পেন্সন অসি পীগনি হায়বদি করিগুম্বা কন্ত্রিব্যুসন্দা য়ুম্ফম ওইবা এক্যুমুলেৎ তৌখিবা কোর্পস অসি ইনভেস্তমেন্তদা এস্তিমেৎ তৌখিবা রিতর্নদগী তাবা তারবদি অমসুং মিনিমম গরেন্তীদ পেন্সম পীনবা মতিক চাদ্রবদি কেন্দ্র সরকারনা অৱাৎপা মেনখৎকনি। অতোপ্পদনা করিগুম্বা ইনভেস্তমেন্তগী রিতর্নশিং অসি ৱাংলবদি সবস্ক্রাইবরশিংনা পেন্সনরী বেনিফিৎ হেন্না ফংগনি।
পেমেন্তগী ফ্রেক্বেন্সী: থাগী/থা অহুমগী/চহি তঙ্খাইগী ওইনা এ.পি.ৱাই.দা সবস্ক্রাইবরশিংনা কন্ত্রিব্যুসন তৌবা য়াগনি।
স্কিম অসিদগী তোকপা: সবস্ক্রাইবরশিংনা সরকারগী কো-কন্ত্রিব্যুসন অমসুং রিতর্ন/শেন্দোই কাক্লবা মতুংদা কন্দিসন খরদা মশানা য়ানা এ.পি.ৱাই.দগী তোকচবা য়াগনি।
মাইপাকপশিং: ২৭.০৪.২০২৩ ফাওবদা মীওই করোর ৫ হেনবনা স্কিম অসিদা সবস্ক্রাইব তৌরকখি।