वित्त मन्त्रालय
प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई), प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई) अनि अटल पेन्शन योजना (एपीवाई)-ले जन सुरक्षा प्रदान गर्दै आठ वर्ष पूरा गरेको छ।
केन्द्रीय वित्तमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारामनले तीनवटा जन सुरक्षा योजनाहरू नागरिकको कल्याणमा समर्पित रहेको र यसले अप्रत्याशित जोखिम, नोक्सान र आर्थिक अनिश्चितताहरूबाट मानव जीवनको सुरक्षा गर्ने बताउनुभयो।
केन्द्रीय वित्त राज्य मन्त्री डा. भागवत कराडले जन सुरक्षा योजनाको कवरेजलाई अझ बढ़ाउनको निम्ति यससित सम्बन्धित (फील्ड स्तर) पदाधिकारीहरूलाई प्रोत्साहित गरे।
09 MAY 2023 1:11PM by PIB Gangtok
पीएमजेजेबीवाई: अहिलेसम्म कुल 16 करोड़भन्दा अधिक नामाङ्कन
पीएमएसबीवाई: अहिलेसम्म कुल 34 करोड़भन्दा अधिक नामाङ्कन
एपीवाई : 5 करोड़भन्दा अधिक ग्राहक
अहिले जब हामी तीनवटा जन सुरक्षा योजनाहरू - प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई), प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई) अनि अटल पेन्शन योजना (एपीवाई) को आठौं वर्षगाँठ मनाइरहेका छौं, आउनुहोस् हामी हेरौं कि यी योजनाहरूले कसरी मानिसहरूको निम्ति किफायती बीमा अनि सुरक्षा उपलब्ध गराएको छ अनि जानौं योजनाहरूको उपलब्धिहरू अनि मुख्य विशेष्ताहरूबारे।
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले पीएमजेजेबीवाई, पीएमएसबीवाई अनि एपीवाई-को शुभारम्भ 9 मई, 2015 को दिन कोलकाता, पश्चिम बंगालबाट गर्नुभएको थियो।
यी तीनै यौजनाहरू नागरिकहरूको कल्याणको निम्ति समर्पित छन्, जसले अप्रत्याशित घटना अनि वित्तीय अनिश्चितताहरूबाट मानव जीवनलाई सुरक्षित गर्ने आवश्यकतालाई पूरा गर्नको निम्ति शुरू गरिएको हो। सरकारले देशका असंगठित वर्गका मानिस वित्तीय रूपले सुरक्षित रहुन् भन्ने सुनिश्चित गर्नको निम्ति दुईवटा बीमा योजना शुरू गऱ्यो - पीएमजेजेबीवाई अनि पीएमएसबीवाई। यसका साथै सरकारले वृद्धावस्थाका जरूरतहरूलाई पूरा गर्नमा मद्दत पुऱ्याउनको निम्ति अटल पेनशन योजनाको पनि शुरूवात गऱ्यो।
केन्द्रीय वित्त तथा कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारामनले भन्नुभयो, सन् २०१४ मा, भारतका प्रत्येक नागरिकसम्म ब्याङ्किङ सुविधा, वित्तीय साक्षरता र सामाजिक सुरक्षा कवरेजको पहुँच सुनिश्चित गर्ने प्राथमिक उद्देश्यका साथ वित्तीय समावेशीकरणका लागि राष्ट्रिय मिशन शुरू गरिएको थियो। यस पहलमा अझ बलियो बनाउँदै प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले 9 मई 2015 मा तीनवटा जन सुरक्षा योजनाहरू शुरू गर्नुभयो, जसको उद्देश्य देशमा वित्तीय समावेशीकरणलाई थप प्रवर्द्धन गर्ने र अगाडि बढाउनु रहेको थियो।
केन्द्रीय वित्तमन्त्रीले भन्नुभयो, ‘यी तीनवटा सामाजिक सुरक्षा योजनाहरू अप्रत्याशित जोखिम, नोक्सान र आर्थिक अनिश्चितताहरूबाट मानव जीवनको सुरक्षाको महत्त्वलाई आत्मसात गर्दै नागरिकहरूको हितमा समर्पित छन्। यी योजनाहरूले विपन्न पृष्ठभूमिका व्यक्तिहरूलाई आवश्यक वित्तीय सेवाहरू उपलब्ध गराउने उद्देश्य लिएको छ जसले उनीहरूको वित्तीय जोखिम कम हुन्छ।'
श्रीमती सीतारामनले जन सुरक्षा योजनाहरूको आठौं वर्षगाँठमा आँखड़ाहरूलाई उद्धृत गर्दै भन्नुभयो कि 26 अप्रेल, 2023 सम्म पीएमजेजेबीवाई, पीएमएसबीवाई अनि एपीवाई अन्तर्गत क्रमश: 16.2 करोड़, 34.2 करोड़ अनि 5.2 करोड़ नामाङ्कन भएको छ।
पीएमजेजेबीवाई योजनाबारे वित्त मन्त्री श्रीमती सीतारामनले भन्नुभयो कि कि यस योजनाले 6.64 लाख परिवारहरूलाई महत्वपूर्ण सहायता प्रदान गरेको छ अनि बीमा दावीहरूको रूपमा यी परिवारहरूले 13,290 करोड़ रूपियाँ प्राप्त गरे।
श्रीमती सीतारामनले अघि भन्नुभयो, पीएमएसबीवाई योजना अन्तर्गत 1.15 लाखभन्दा अधिक परिवारहरूले 2,302 करोड़ रुपियाँको दावी रकम प्राप्त गरेका छन्। पीएमजेजेबीवाई अनि पीएमएसबीवाई दुवै योजनाको लागि दावी प्रक्रियालाई सहज बनाएको कारणले दावीहरूको निपटान तीव्र रूपमा भएको छ।
"यो उत्साहजनक विषय हो कि यी योजनाहरूको अधिकतम पहुँच सुनिश्चित गर्नको निम्ति लक्षित दृष्टिकोणको माध्यमबाट कार्यान्वयन गर्ने कार्य भइरहेको छ। प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा हाम्रो सरकार यी सामाजिक सुरक्षा योजनाहरूको लाभ देशभरिका प्रत्येक योग्य व्यक्तिसम्म पहुँच सुनिश्चित गर्नको लागि दृढ़तापूर्वक समर्पित छ', श्रीमती सीतारमनले भन्नुभयो।
यस अवसरमा केन्द्रीय वित्त राज्यमन्त्री डा. भागवत किशनराव कराडले भने, “सरकारले ग्रामीण क्षेत्रमा मानिसहरूलाई बीमा सुरक्षा प्रदान गर्नको निम्ति एक लक्षित दृष्टिकोण अपनाएको छ अनि योजना अन्तर्गत सम्पूर्ण देशमा योग्य लाभार्थीहरूलाई कवरेज प्रदान गर्नको निम्ति प्रत्येक ग्राम पञ्चायतमा अभियान चलाउने कार्य भइरहेको छ।
यी जन सुरक्षा योजनाहरूलाई लोकप्रिय बनाउनको निम्ति यससित सम्बन्धित फिल्ड स्तरका सबै पदाधिकारीहरूलाई बधाइ दिँदै डा. कराडले उनीहरूलाई यी योजनासित जोड़िएका मानिसहरूको संख्या (कवरेज) अझ बढ़ाउने प्रयासहरूलाई जारी राख्नको निम्ति प्रेरित गरे।
हामी जन सुरक्षा योजनाहरूको आठौं वर्षगाँठ मनाइरहेका छौं भने यस अवसरमा आउनुहोस् अहिलेसम्मको यसको विशेष्ताहरू अनि उपलब्धिहरूमाथि एक नजर लगाऔं।
1. प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना (पीएमजेजेबीवाई)
योजना: पीएमजेजेबीवाई एक वर्षको जीवन बीमा योजना हो जसले कुनै पनि कारणले हुने मृत्युलाई कवर गर्दछ। यसलाई प्रत्येक वर्ष नवीकरण गरिनुपर्दछ।
पात्रता: 18-50 वर्ष उमेरवर्गका व्यक्ति जोसित एक व्यक्तिगत ब्याङ्क वा डाकघर खाता छ, योजना अन्तर्गत नामाङ्कनको लागि योग्य हुन्। 50 वर्षको उमेर पूरा गर्नुभन्दा पहिला योजनामा सामेल हुने व्यक्तिको नियमित प्रीमियनको भुक्तानमा 55 वर्षको उमेरसम्म जीवनको जोखिमलाई जारी राख्न सक्दछन्।
लाभ: 436/- रुपियाँ प्रति वर्षको प्रीमियममा कुनै पनि कारणले मृत्यु भएको खण्डमा 2 लाख रुपियाँको जीवन बीमा कवरेज।
नामाङ्कन: योजना अन्तर्गत नामाङ्कन खाताधारकको ब्याङ्कको शाखा /बीसी पोइन्ट वा ब्याङ्कको वेबसाइटमा गएर वा डाकघर बचत ब्याङ्क खातको मामिलामा डाकघरमा गएर गर्न सकिन्छ। योजना अन्तर्गत प्रीमियम खाताधारकको एकमुश्ट शासनादेशको आधारमा ग्राहकको ब्याङ्क खाताबाट प्रत्येक वर्ष अटो डेबिट गरिन्छ। योजना अनि प्रपत्रहरूबारेमा विस्तृत जानकारी (हिन्दी, अंग्रेजी अनि क्षेत्रीय भाषाहरूमा) https://jansuraksha.gov.in मा उपलब्ध छ।
उपलब्धिहरू: 26.04.2023 सम्म, योजना अन्तर्गत कुल नामाङ्कन 16.19 करोड़भन्दा अधिक पुगिसकेको छ अनि 6,64,520 वटा दावीको निम्ति 13,290.40 करोड़ रुपियाँको भुक्तान गरिएको छ।
2. प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना (पीएमएसबीवाई)
योजना: पीएमएसबीवाई एक वर्षको दुर्घटना बीमा योजना हो जसले दुर्घटनाको कारण मृत्यु वा दिव्यांगतालाई कवरेज प्रदान गर्दछ अनि यो प्रत्येक वर्ष नवीकरणीय छ।
पात्रता: 18-70 वर्ष उमेरवर्गका व्यक्ति जोसित व्यक्तिगत ब्याङ्क खातावा डाकघर ब्याङ्क खाता छ, योजना अन्तर्गत नामाङ्कनको लागि योग्य हुनेछ।
लाभ: दुर्घटनाको कारण मृत्यु वा दिव्यांगताको निम्ति 20/- रूपियाँ प्रतिवर्षको प्रीमियममा 2 लाख रुपियाँ (आंशिक विकलांगताको मामिलामा रू.1 लाख) को दुर्घटना मृत्यु सह विकलांगता कवरेज पाइन्छ।
नामाङ्कन: योजना अन्तर्गत नामाङ्कन खाताधारकको ब्याङ्क शाखा/बीसी पोइन्ट वा ब्याङ्कको वेबसाइटमा अथवा डाकघर बचत ब्याङ्क खाताको मामिलामा डाकघरमा गएर गर्न सकिन्छ। योजना अन्तर्गत प्रीमियम खाताधारकको एकमुश्ट शासनादेशको आधारमा ग्राहकको ब्याङ्क खाताबाट प्रत्येक वर्ष अटो डेबिट गरिन्छ। योजना अनि प्रपत्रहरू बारेमा विस्तृत जानकारी (हिन्दी, अंग्रेजी अनि क्षेत्रीय भाषाहरूमा) https://jansuraksha.gov.in मा उपलब्ध छ।
उपलब्धिहरू: 26.04.2023 सम्म, योजना अन्तर्गत कुल नामाङ्कन 34.18 करोड़भन्दा अधिक अनि 1,15,951 दावीहरूको लागि 2,302.26 करोड़ रुपियाँको भुक्तान गरिएको छ।
3. अटल पेन्शन योजना (एपीवाई)
पृष्ठभूमि: अटल पेन्शन योजना (एपीवाई) सबै भारतीयहरू, विशेष रूपले गरीब, वञ्चितहरू अनि असंगठित क्षेत्रका श्रमिकहरूको लागि एक सार्वभौमिक सामाजिक सुरक्षा प्रणाली बनाउनको निम्ति शुरू गरिएको थियो। यो असंगठनित क्षेत्रमा काम गरिरहेका मानिसहरूको लागि वित्तीय सुरक्षा प्रदान गर्ने अनि उनीहरूको भविष्यको आवश्यकताहरू पूरा गर्नको निम्ति सरकारको पहल हो। एपीवाईको प्रबन्धन राष्ट्रीय पेन्शन प्रणाली (एनपीएस) को समग्र प्रशासनिक अनि संस्थागत ढाँचा अन्तर्गत पेन्शन फण्ड नियामक एवं विकास प्राधिकरण (पीएफआरडीए)ले गर्दछ।
पात्रता: एपीवाई 18 देखि 40 वर्षको उमेरका सबै गैर-आयकरदाता ब्याङ्क खाताधारकहरूको लागि खुला छ अनि चुनेको पेन्शन राशिको आधारमा प्रीमियम योगदान अलग-अलग छ।
लाभ: यस योजनामा सामेल भएपछि ग्राहकद्वारा गरिएको योगदानको आधारमा ऊनीहरूको 60 वर्षको उमेरपछि ग्राहकहरूलाई ग्यारेण्टीसुदा न्युनतम मासिक पेन्सन 1000 रुपियाँ, 2000 रुपियाँ, 3000 रुपियाँ, 4000 रुपियाँ वा 5000 रुपियाँ प्राप्त हुनेछ।
योजनाको लाभहरूबारे संवितरण: यस अन्तर्गत ग्राहकलाई मासिक पेन्शन प्राप्त हुनेछ, अनि यसपछि उसको पति वा पत्नीलाई अनि फेरि दुवैको मृत्युपछि ग्राहकद्वारा 60 वर्षको उमेरसम्म संचित पेन्शन राशि ग्राहकद्वारा नामाङ्कित व्यक्तिलाई फिर्ता गरिनेछ।
ग्राहकको असामयिक मृत्यु (60 वर्षको उमेरभन्दा पहिला मृत्यु) को मामिलामा ग्राहकका पति वा पत्नी शेष निहीत अवधिको लागि ग्राहकको एपीवाई खातामा योगदान जारी राख्न सक्नेछन् जबसम्म मूल ग्राहकको उमेर 60 वर्ष पूरा हुँदैन।
केन्द्र सरकारद्वारा योगदान: न्यूनतम पेन्शनको ग्यारेण्टी सरकारद्वारा दिइनेछ, अर्थात, यदि योगदानको आधारमा संचित राशि निवेशमा अनुमानित रिटर्नभन्दा कम भएको खण्डमा न्युनतम ग्यारेण्टी पेन्शन प्रदान गर्नको निम्ति अपर्याप्त हुन्छ, यसमा यस्तो अपर्याप्ततालाई पूर्ण गर्नको निम्ति केन्द्र सरकारले फण्ड दिनेछ। वैकल्पिक रूपले यदि निवेशमा प्रतिफल अधिक छ भने अभिदाताहरूलाई बढ़तका साथ पेन्सनको लाफ प्राप्त हुनेछ।
भुगतान आवृत्ति: ग्राहक मासिक / तीन महिना / छ महिना आधारमा एपीवाईमा योगदान गर्न सक्नेछन्।
योजनाबाट निकासी: सरकारी सह-योगदान अनि त्यसमाथि वापसी/ब्याजको कटौतीमा केही शर्तहरूको अधीन सदस्यहरू स्वैच्छिक रूपले एपीवाईबाट बाहिर निस्कन सक्नेछन्।
उपलब्धिहरू: 27.04.2022 सम्म 5 करोड़भन्दा अधिक नागरिकले योजनाको सदस्यता लिएका छन्।

Ministry of Finance
Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) and Atal Pension Yojana (APY) complete 8 years of providing social security cover
Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman says the three Jan Suraksha schemes devoted to well-being of citizens, and safeguards human life against unforeseen risks, losses, and financial uncertainties
Union Minister of State for Finance Dr Bhagwat Karad exhorts field level functionaries to further enhance coverage of Jan Suraksha schemes
09 MAY 2023 7:45AM by PIB Delhi
• PMJJBY: More than 16 crore Cumulative Enrolments
• PMSBY: More than 34 crore Cumulative Enrolments
• APY: Over 5 Crore subscribers
As we celebrate the 8th anniversaries of the three social security (Jan Suraksha) schemes — Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) and Atal Pension Yojana (APY), let us recount how these schemes have enabled affordable insurance and security to people (Jan Suraksha), their achievements and salient features.
PMJJBY, PMSBY and APY were launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 9th May, 2015 from Kolkata, West Bengal.
The three schemes are dedicated to the welfare of the citizens, recognising the need for securing human life from unforeseen eventualisation and financial uncertainties. In order to ensure that the people from the unorganised section of the country are financially secure, the Government launched two insurance schemes —PMJJBY and PMSBY; and also introduced APY to cover the exigencies in the old age.
While recalling the vision behind the three Jan Suraksha schemes, Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman said, “In the year 2014, the National Mission for Financial Inclusion was launched with the primary objective of ensuring that every citizen in India has access to banking facilities, financial literacy, and social security coverage. Building on this initiative, the Prime Minister Shri Narendra Modi introduced three Jan Suraksha schemes on 9th May 2015, with the aim of further promoting and advancing financial inclusion in the country.”
The Union Finance Minister said, “These three social security schemes are devoted to the well-being of citizens, acknowledging the importance of safeguarding human life against unforeseen risks, losses, and financial uncertainties. These schemes aim to provide essential financial services to individuals from underprivileged backgrounds, thereby reducing their financial vulnerability.”
Citing data on the 8th anniversaries of the Jan Suraksha Schemes, Smt. Sitharaman said that 16.2 crore, 34.2 crore and 5.2 crore enrolments have been done under PMJJBY, PMSBY & APY respectively till 26th April 2023.
On PMJJBY scheme, the Finance Minister said that it has provided crucial support to 6.64 lakh families who have received claims for Rs. 13,290 crore.
Under PMSBY scheme, Smt. Sitharaman said that more than 1.15 lakh families have received claims for Rs. 2,302 crore. For both PMJJBY and PMSBY schemes, simplification of claim process has resulted in speedier settlement of claims, the Finance Minister added.
“It is encouraging to see that these schemes are being implemented through a targeted approach to maximise their reach. Under the leadership of our Prime Minister, Shri Narendra Modi, our government is steadfastly dedicated to ensuring that the advantages of these social security schemes reach every eligible individual across the nation,” Smt. Sitharaman concluded.
On the occasion, Union Minister of State for Finance, Dr Bhagwat Kisanrao Karad said, “The government has adopted a targeted approach for covering people in the rural areas and campaigns are being organised throughout the country at each Gram Panchayat for providing coverage to eligible beneficiaries under the scheme.”
While congratulating all field level functionaries for making these Jan Suraksha schemes popular, Dr Karad exhorted them to keep up the efforts to further enhance their coverage.
As we celebrate the 8th anniversary of Jan Suraksha schemes, let us glance at their features and achievements so far.
1. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)
Scheme: PMJJBY is a one-year life insurance scheme renewable from year to year offering coverage for death due to any reason.
Eligibility: Persons in the age group of 18-50 years having an individual bank or a post office account are entitled to enroll under the scheme. People who join the scheme before completing 50 years of age can continue to have the risk of life covered up to age of 55 years upon payment of regular premium.
Benefits: Life cover of Rs. 2 Lakh in case of death due to any reason against a premium of Rs. 436/- per annum.
Enrolment: Enrolments under the scheme can be done by visiting the branch/ BC point or website of the bank of the account holder or at the post office in case of post office savings bank account. The premium under the scheme is auto debited every year from the subscriber’s bank account based on a one-time mandate from the account holder. Detailed information about the scheme and the forms (in Hindi, English and Regional languages) are available on https://jansuraksha.gov.in.
Achievements: As on 26.04.2023, the cumulative enrolments under the scheme have been more than 16.19 crore and an amount of Rs. 13,290.40 crore has been paid for 6,64,520 claims.
2. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)
Scheme: PMSBY is a one-year accidental insurance scheme renewable from year to year offering coverage for death or disability due to accident.
Eligibility: Persons in the age group of 18-70 years having an individual bank or a post office account are entitled to enroll under the scheme.
Benefits: Accidental death cum disability cover of Rs.2 lakh (Rs.1 lakh in case of partial disability) for death or disability due to an accident against a premium of Rs.20/- per annum.
Enrolment: Enrolment under the scheme can be done by visiting the branch/ BC point or website of the bank of the account holder or at the post office in case of post office savings bank account. The premium under the scheme is auto debited every year from the subscriber’s bank account based on a one-time mandate from the account holder. Detailed information about the scheme and the forms (in Hindi, English and Regional languages) are available on https://jansuraksha.gov.in.
Achievements: As on 26.04.2023, the cumulative enrolments under the scheme have been more than 34.18 crore and an amount of Rs. 2,302.26 crore has been paid for 1,15,951 claims.
3. Atal Pension Yojana (APY)
Background: The Atal Pension Yojana (APY) was launched to create a universal social security system for all Indians, especially the poor, the under-privileged and the workers in the unorganised sector. It is an initiative of the Government to provide financial security and cover future exigencies for the people in the unorganised sector. APY is administered by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) under the overall administrative and institutional architecture of the National Pension System (NPS).
Eligibility: APY is open to all bank account holders in the age group of 18 to 40 years who are not income tax payers and the contributions differ, based on pension amount chosen.
Benefits: Subscribers would receive the guaranteed minimum monthly pension of Rs. 1000 or Rs. 2000 or Rs. 3000 or Rs. 4000 or Rs. 5000 after the age of 60 years, based on the contributions made by the subscriber after joining the scheme.
Disbursement of the Scheme Benefits: The monthly pension is available to the subscriber, and after him to his spouse and after their death, the pension corpus, as accumulated at age 60 of the subscriber, would be returned to the nominee of the subscriber.
In case of premature death of subscriber (death before 60 years of age), spouse of the subscriber can continue contribution to APY account of the subscriber, for the remaining vesting period, till the original subscriber would have attained the age of 60 years.
Contribution by Central Government: The minimum pension would be guaranteed by the Government, i.e., if the accumulated corpus based on contributions earns a lower than estimated return on investment and is inadequate to provide the minimum guaranteed pension, the Central Government would fund such inadequacy. Alternatively, if the returns on investment are higher, the subscribers would get enhanced pensionary benefits.
Payment frequency: Subscribers can make contributions to APY on monthly/ quarterly / half-yearly basis.
Withdrawal from the Scheme: Subscribers can voluntarily exit from APY subject to certain conditions, on deduction of Government co-contribution and return/interest thereon.
Achievements: As on 27.04.2023 more than 5 crore individuals have subscribed to the scheme.