প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১২ ফেব্ৰুৱাৰীত ৰাজস্থান আৰু ১৩ ফেব্ৰুৱাৰীত কৰ্ণাটক ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ৰাজস্থানৰ দৌছাত ১৮,১০০ কোটিতকৈ অধিক টকা মূল্যৰ পথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ দিল্লী-ছৌছা-লালছোট অংশ-এই অংশই দিল্লী আৰু জয়পুৰৰ মাজত ভ্ৰমণৰ সময় ৫ৰ পৰা ৩.৫ ঘণ্টালৈ হ্ৰাস কৰিব
বাংগালুৰুত এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ৰ চতুৰ্থদশ সংস্কৰণ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ত থলুৱা সঁজুলি/প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শন আৰু বিদেশী কোম্পানীসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব
11 FEB 2023 10:14AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১২ ফেব্ৰুৱাৰীত ৰাজস্থান আৰু ১৩ ফেব্ৰুৱাৰীত কৰ্ণাটক ভ্ৰমণ কৰিব৷
১২ ফেব্ৰুৱাৰীৰ বিয়লি ৩ বজাত তেওঁ দৌছাত উপস্থিত হৈ ১৮,১০০ কোটিতকৈ অধিক টকা মূল্যৰ পথ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব৷
১৩ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পুৱা ৯.৩০ বজাত তেওঁ বাংগালুৰুৰ য়েলাহাংকাৰ বায়ু সেনাৰ ষ্টেচনত এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ৰ চতুৰ্থদশ সংস্কৰণ উদ্বোধন কৰিব৷
দৌছাত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন ভাৰতত বৃদ্ধি, উন্নয়ন আৰু সংযোগৰ ইঞ্জিন হিচাপে উৎকৃষ্ট পথ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যিটো সমগ্ৰ দেশতে চলি থকা কেইবাটাও বিশ্বমানৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ নিৰ্মাণৰ দ্বাৰা বাস্তৱায়িত হৈছে। তেনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প হ’ল দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে, যাৰ প্ৰথম সম্পূৰ্ণ হোৱা অংশ দিল্লী–দৌছা – লালছোট প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব।
দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ ২৪৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দিল্লী–দৌছা– লালছোট অংশ ১২,১৫০ কোটিতকৈও অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই খণ্ডৰ কাৰ্যকৰীকৰণে দিল্লীৰ পৰা জয়পুৰলৈ যাত্ৰাৰ সময় ৫ ঘণ্টাৰ পৰা প্ৰায় ৩.৫ ঘণ্টালৈ হ্ৰাস কৰিব আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত এক বৃহৎ গতি প্ৰদান কৰিব।
দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে হ’ব ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল এক্সপ্ৰেছৱে যাৰ দৈৰ্ঘ্য হ’ব ১,৩৮৬ কিলোমিটাৰ। ইয়াৰ জৰিয়তে দিল্লী আৰু মুম্বাইৰ মাজৰ যাত্ৰাৰ দূৰত্ব ১,৪২৪ কিলোমিটাৰৰ পৰা ১,২৪২ কিলোমিটাৰলৈ ১২% হ্ৰাস পাব আৰু যাত্ৰাৰ সময় ২৪ ঘণ্টাৰ পৰা ১২ ঘণ্টালৈ প্ৰায় ৫০% হ্ৰাস পাব। এই এক্সপ্ৰেছৱেই দিল্লী, হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ছখন ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হৈ কোটা, ইন্দোৰ, জয়পুৰ, ভূপাল, বদোদৰা আৰু ছুৰাটৰ দৰে ডাঙৰ চহৰক সংযোগ কৰিব। এক্সপ্ৰেছৱেই ৯৩ পিএম গতি শক্তি অৰ্থনৈতিক ন’ড, ১৩টা বন্দৰ, ৮টা ডাঙৰ বিমানবন্দৰ আৰু ৮টা মাল্টি-ম’ডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক (এমএমএলপি)ৰ লগতে ভৱিষ্যতে নতুন গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ যেনে জেৱাৰ বিমানবন্দৰ, নভী মুম্বাই বিমানবন্দৰ আৰু জেএনপিটি বন্দৰলৈও সেৱা আগবঢ়াব। এক্সপ্ৰেছৱেই কাষৰীয়া সকলো অঞ্চলৰ উন্নয়নমূলক ট্ৰেজেক্টৰীত অনুঘটকৰ দৰে প্ৰভাৱ পেলাব, যাৰ ফলত দেশৰ অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনত এক বৃহৎ অৰিহণা যোগাব।
কার্যসূচীৰ সময়ত প্রধানমন্ত্রীয়ে ৫,৯৪০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় সাপেক্ষে উন্নীত হ’বলগীয়া ২৪৭ কিলোমিটাৰ দৈর্ঘ্যৰ ৰাষ্ট্রীয় ঘাইপথ প্রকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব৷ ইয়াৰ ভিতৰত ২,০০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া বান্দিকুইৰ পৰা জয়পুৰলৈ ৬৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ফ’ৰলেন স্পাৰ পথ, কোটপুতলীৰ পৰা বৰাওদানেওলৈ ছিক্সলেন স্পাৰ পথ, প্ৰায় ৩৭৭৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু লালছোট-কাৰ’লী অংশৰ দ্বৈত পথযুক্ত পকী স্পাৰ প্ৰায় ১৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে উন্নয়ন কৰা হৈছে।
বাংগালুৰুত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাংগালুৰুৰ য়েলাহাংকাৰ বায়ুসেনা ষ্টেচনত চতুৰ্দশ সংস্কৰণৰ এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ৰ উদ্বোধন কৰিব। এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ৰ বিষয়বস্তু হৈছে “এক বিলিয়ন সুযোগলৈ ৰাণৱে’।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই অনুষ্ঠানত থলুৱা সঁজুলি/প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শন আৰু বিদেশী কোম্পানীসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আত্মনিৰ্ভৰতাক গুৰুত্ব দিয়াৰ কথাও প্ৰদৰ্শিত হ’ব, কিয়নো এই অনুষ্ঠানত ডিজাইন নেতৃত্ব, ইউএভি খণ্ড, প্ৰতিৰক্ষা মহাকাশ আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ অগ্ৰগতি প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও এই অনুষ্ঠানত লাইট কম্বেট এয়াৰক্ৰাফ্ট (এলচিএ)-টেজছ, এইচটি টি-৪০, ডৰ্নিয়াৰ লাইট ইউটিলিটি হেলিকপ্টাৰ (এলইউএইচ), লাইট কম্বেট হেলিকপ্টাৰ (এলচিএইচ) আৰু এডভান্সড লাইট হেলিকপ্টাৰ (এএলএইচ)ৰ দৰে থলুৱা বিমান মঞ্চৰ ৰপ্তানিৰ প্ৰসাৰ ঘটিব। এই অনুষ্ঠানে ঘৰুৱা এমএছএমই আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক বিশ্ব যোগান শৃংখলত একত্ৰিত কৰাত সহায় কৰিব আৰু সহ-উন্নয়ন আৰু সহ-উৎপাদনৰ অংশীদাৰিত্বকে ধৰি বিদেশী বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিব।
এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ত ৮০খনতকৈও অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিব। প্ৰায় ৩০খন দেশৰ মন্ত্ৰী আৰু বিশ্ব আৰু ভাৰতীয় অ’ইএমৰ ৬৫জন চিইঅ’ই এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ প্ৰদৰ্শনীত প্ৰায় ১০০ বিদেশী আৰু ৭০০ ভাৰতীয় কোম্পানীকে ধৰি ৮০০ৰো অধিক প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই প্ৰদৰ্শনীত এমএছএমই আৰু ষ্টাৰ্ট-আপকে ধৰি একাংশ ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে, যিবোৰ দেশৰ নিচ প্ৰযুক্তিৰ উন্নতি, মহাকাশৰ বৃদ্ধি আৰু প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰিব। এইৰ’ ইণ্ডিয়া ২০২৩ৰ প্ৰধান প্ৰদৰ্শকসকলৰ ভিতৰত এয়াৰবাছ, বয়িং, ডাছল্ট এভিয়েশ্যন, লকহিড মাৰ্টিন, ইজৰাইল এৰ’স্পেচ ইণ্ডাষ্ট্ৰী, ব্ৰাহমছ এৰ’স্পেচ, আৰ্মি এভিয়েশন, এইচ চি ৰবটিক্স, এছএএবি, ছাফ্ৰাণ, ৰ’লছ ৰয়েচ, লাৰ্চেন এণ্ড টৌব্ৰ’, ভাৰত ফৰ্জ লিমিটেড, হিন্দুস্তান এৰ’নটিক্স লিমিটেড (এইচএএল ), ভাৰত ইলেক্ট্ৰনিক্স লিমিটেড (বিইএল), ভাৰত ডাইনেমিক্স লিমিটেড (বিডিএল) আৰু বিইএমএল লিমিটেড উল্লেখযোগ্য।

Prime Minister's Office
PM to visit Rajasthan on 12th February and Karnataka on 13th February
PM to lay foundation stone and dedicate to the nation road projects worth more than Rs. 18,100 crore in in Dausa Rajasthan
PM to dedicate Delhi – Dausa – Lalsot section of Delhi Mumbai Expressway to the Nation - the section will reduce travel time from Delhi to Jaipur from about 5 hours to about 3.5 hours
PM to inaugurate the 14th edition of Aero India 2023 in Bengaluru
Aero India 2023 will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies - in line with PM’s vision of ‘Make in India, Make for the World’
11 FEB 2023 10:14AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Rajasthan on 12th February and Karnataka on 13th February.
On 12th February, at around 3 PM, he will reach Dausa to lay the foundation stone and dedicate to nation road development projects worth more than Rs. 18,100 crore.
On 13th February, at around 9:30 AM, he will inaugurate the 14th edition of Aero India 2023 at Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru.
PM in Dausa
Prime Minister’s emphasis on the building of excellent road infrastructure as an engine of growth, development and connectivity in New India, is being realised by the construction of a number of ongoing world class Expressways across the country. One such important project is Delhi Mumbai Expressway, whose first completed section, Delhi – Dausa – Lalsot, will be dedicated to the Nation by the Prime Minister.
The 246 km Delhi – Dausa – Lalsot section of the Delhi Mumbai Expressway has been developed at a cost of more than Rs 12,150 crore. This operationalization of this section will reduce the travel time from Delhi to Jaipur from 5 hours to around 3.5 hours and provide a major boost to economic development of the entire region.
Delhi Mumbai Expressway will be India’s longest expressway with length of 1,386 km. It will reduce travel distance between Delhi and Mumbai by 12% from 1,424 km to 1,242 Km and travel time will be reduced by 50% from 24 hrs to 12 hrs. It will pass through six states of Delhi, Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat and Maharashtra and connect major cities like Kota, Indore, Jaipur, Bhopal, Vadodara and Surat. The Expressway will also serve 93 PM Gati Shakti Economic Nodes, 13 Ports, 8 Major Airports and 8 multi-modal logistics parks (MMLPs) along with spurs to new upcoming greenfield airports such as Jewar Airport, Navi Mumbai Airport and JNPT port. The Expressway will have a catalytic impact in the developmental trajectory of all adjoining regions, thus contributing in a major way in the economic transformation of the country.
During the programme, Prime Minister will also lay the foundation stone of 247 kilometres of National Highway projects to be developed at a cost of more than Rs 5940 crore. This includes 67-km long four-lane spur road from Bandikui to Jaipur to be developed at a cost of more than Rs 2000 crore, a six-lane spur road from Kotputli to Baraodaneo, to be developed at a cost of about Rs 3775 crore and two-lane paved shoulder of Lalsot - Karoli section, being developed at a cost of about Rs 150 crore.
PM in Bengaluru
Prime Minister will inaugurate the 14th edition of Aero India 2023 at Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru. The theme of Aero India 2023 is “The Runway to a Billion Opportunities'.
In line with the Prime Minister’s vision of ‘Make in India, Make for the World’, the event will focus on displaying indigenous equipment/technologies and forging partnerships with foreign companies. Prime Minister’s emphasis on Aatmanirbharta in the Indian Defence sector will also be displayed, as the event will showcase the country’s progress in design leadership, growth in UAVs Sector, Defence Space and futuristic technologies. Further, the event will promote export of indigenous air platforms like Light Combat Aircraft (LCA)-Tejas, HTT-40, Dornier Light Utility Helicopter (LUH), Light Combat Helicopter (LCH) and Advanced Light Helicopter (ALH). The event will also help in integrating domestic MSMEs and start-ups in the global supply chain and attract foreign investments including the partnerships for co-development and co-production.
Aero India 2023 will witness participation by more than 80 countries. Ministers of about 30 countries and 65 CEOs of global and Indian OEMs are likely to participate in Aero India 2023.
Aero India 2023 exhibition will witness participation of more than 800 Defence companies including around 100 foreign and 700 Indian companies. The Indian companies participating in the exhibition include MSMEs and start-ups, which will showcase the advancement of niche technologies, growth in aerospace and defence capabilities in the country. Major exhibitors in Aero India 2023 include Airbus, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin, Israel Aerospace Industry, BrahMos Aerospace, Army Aviation, HC Robotics, SAAB, Safran, Rolls Royce, Larsen & Toubro, Bharat Forge Limited, Hindustan Aeronautics Limited (HAL), Bharat Electronics Limited (BEL), Bharat Dynamics Limited (BDL) and BEML Limited.