Prime Minister's Office
Principal Secretary to Prime Minister holds high-level review on Joshimath situation
GOI agencies and experts are assisting State Govt to prepare short, medium and long-term plans
One team of NDRF and 4 teams of SDRF already reached Joshimath
Affected families are being shifted to safe locations
Secretary Border Management and Members of NDMA to visit Uttarakhand tomorrow and assess the situation
Chief Secretary Uttarakhand briefs PMO from Joshimath
Team of experts from National Disaster Management Authority, National Institute of Disaster Management, Geological Survey of India, IIT Roorkee, Wadia Institute of Himalayan Geology, National Institute of Hydrology and Central Building Research Institute to study and give recommendations
08 JAN 2023 6:50PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr P K Mishra held a high-level review of building damage and land subsidence in Joshimath today 8th January 2023. Cabinet Secretary; Home Secretary; senior officials of Government of India; and members of National Disaster Management Authority, Chief Secretary and DGP of Uttarakhand, DM and Officials of Joshimath; Senior officers of Uttarakhand; and experts from IIT Roorkee, National Institute of Disaster Management, Geological Survey of India, Wadia Institute of Himalayan Geology also attended the review through VC.
It was informed that Hon’ble PM Shri Narendra Modi is concerned and has reviewed the situation with the Chief Minister.
Chief Secretary Uttarakhand informed that state and district officials with the support of central experts have assessed the situation on ground. He informed that a strip of land with a width of around 350 meters is affected. One team of NDRF and four teams of SDRF have reached Joshimath. The district administration is working with the affected families to evacuate and relocate them to safer places with adequate arrangements for food, shelter and security. SP and Commandment of SDRF are stationed at the site. Residents of Joshimath are being informed of the developments and their cooperation is being sought. Advice of experts is being sought to formulate the short-medium-long term plans.
Further, Secretary, Border Management and all four members of NDMA will visit Uttarakhand on 9th January. They will undertake a detailed assessment on the findings of the technical teams (NDMA, NIDM, NDRF, GSI, NIH, Wadia Institute, IIT Roorkee) that have just returned from Joshimath and advice State Govt. on immediate, short-medium-long-term actions to address the situation.
The Principal Secretary to the Prime Minister stressed that the immediate priorities for the state should be the Safety of the people living in the affected area. State Government should establish a clear and continuous communication channel with the affected people. Immediate efforts should be to arrest the deterioration in the situation through practical measures that may be feasible. An inter-disciplinary investigation of the affected area should be undertaken. Experts from a range of central institutions— National Disaster Management Authority (NDMA), National Institute of Disaster Management (NIDM), Geological Survey of India (GSI), Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee, Wadia Institute of Himalayan Geology (WIHG), National Institute of Hydrology (NIH) and Central Building Research Institute (CBRI) should work closely with the state of Uttarakhand in the spirit of “Whole of Government” approach. A clear time-bound reconstruction plan must be prepared. Continuous seismic monitoring must be done. Using this opportunity, a risk sensitive urban development plan for Joshimath should also be developed.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা জোশীনাথগী ফিবম অৱাংবা থাক্তা হন্না য়েংশিনখ্রে
অতেনবা, ময়াই ওইবা অমসুং অশাংবা মতমগী থৌরাংশিং শেম-শানবা ভারত সরকারগী এজেন্সিশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা রাজ্য সরকারগী মতেং পাংলি
এন.দি.আর.এফগী কাংবু অমা অমসুং এস.দি.আর.এফগী কাংবু ৪ মাংজৌন্না জোশীনাথতা থুংখ্রে
অৱাবা তারবা ইমুংশিং শাফগদবা মফমশিং হোঙদোকখ্রে
সেক্রেতরি বোর্দর মেনেজমেন্ত অমসুং এন.দি.এম.এগী মেম্বরশিং হয়েং উত্তরখান্দদা চৎকনি অমসুং ফিবম য়েংশিনগনি
উত্তরখান্দগী চীফ সেক্রেতরিনা জোশীমথতগী পি.এম.ওদা পাউদমখি
নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, আই.আই.তি রুরকি, ৱাদিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ হায়দ্রোলোজি অমসুং সেন্ত্রেল বিল্দিং রিছর্স ইন্সতিতুৎকী অখঙ-অহৈ কাংবুনা থিজিনগনি অমসুং ফংলকপা ফলশিং পীগনি
08 JAN 2023 6:50PM by PIB Imphal
হৌখিবা জনুৱারি ৮,২০২৩দা জোশীমথতা য়ুম-কৈ অমাং-অতা থোকখিবা অমসুং লৈবাক নমথখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি দোক্তর পি.এক মিশ্রানা অৱাংবা থাক্তা য়েংশিনখ্রে। ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা পাংথোকখিবা হন্না য়েংশিনবা মীফম অদুদা কেবিনেৎ সেক্রেতরি; হোম সেক্রেতরি; ভারত সরকারগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতিগী মেম্বরশিং, উত্তরখান্দগী চীফ সেক্রেতরি অমসুং দি.জি.পি, জোশীমথকী দি.এম অমসুং ওফিসিএলশিং; উত্তরখান্দগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং আই.আই.তি রুরকি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, ৱাদিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজিগী অখঙ-অহৈশিং শরুক য়াখি।
ফিবম অদু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী খঙলে অমসুং চীফ মিনিস্তরগা লোয়ন্না ফিবম অদু হন্না য়েংশিনখি।
উত্তরখান্দগী চীফ সেক্রেতরিনা হায়খি কেন্দ্রগী অখঙ-অহৈশিংগী মতেংগা লোয়ন্না রাজ্য অমসুং জিলাগী ওফিসিএলশিংনা মফম অদুগী ফিবম য়েংশিল্লে। মিতর ৩৫০রোম পাকপা লমগী শরুক অমা নমথখ্রে। এন.দি.আর.এফগী কাংবু অমা অমসুং এস.দি.আর.এফগী কাংবু ৪ জোশীনাথতা থুংখ্রে। অৱাবা তারবা ইমুংশিংদা চানবা চীঞ্জাক, লৈফম অমসুং সেকুরিতি পীদুনা মখোয় শাফগদবা মফমশিংদা হোঙদোক্নবা দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসন্না অৱাবা খুদোংথিবা নংলবা ইমুংশিংগা থবক তৌমিন্নরি। থৌদোক থোকফমদা এস.পি অমসুং এস.দি.আর.এফকী কমান্দেন্দ লৈরি। ওইরক্লিবা ফিবমশিংগী মতাংদা জোশীমথকী মীয়ামদা খঙহনখ্রে অমসুং মখোয়গী মতেং লৌরি। অতেনবা-ময়াই ওইবা-অশাংবা মতমগী থৌরাংশিং শেম্নবা অখঙ-অহৈশিংদগী পাউতাক লৌরি।
মখাতানা, জনুৱারি ৯দা সেক্রেতরি, বোর্দর মেনেজমেন্ত অমসুং এন.দি.এম.এগী মেম্বর ৪ উত্তরখান্দদা চৎকনি। নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, আই.আই.তি রুরকি, ৱাদিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ হায়দ্রোলোজি অমসুং সেন্ত্রেল বিল্দিং রিছর্স ইন্সতিতুৎকী অখঙ-অহৈ কাংবুনা মফম অদুদা থিজিনবদগী ফংলকপা ফলশিং অদু মখোয়না কুপ্না নৈনগনি অমসুং ফিবম অদু লাকশিন্নবা খুদক্কী ওইবা, অতেনবা-ময়াই ওইবা-অশাংবা মতমগী থবকশিং লৌখৎনবা রাজ্য সরকারদা পাউতাক পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা হায়খি খুদোংথিবা নংলবা মফমদা লৈরিবা মীয়াম য়াইফনবা রাজ্য সরকারনা অথুবদা থবকশিং পায়খৎকদবনি। রাজ্য সরকারনা অৱাবা তারবা মীওইশিংগা লেপ্তনা পাউ ফাওনগদবনি। পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎতুনা ফিবম অদু হেন্না শোকচিল্লকপা থিংনবা খুদক্কী ওইবা থবকশিং লৌখৎকদবনি। শোকহল্লবা মফম অদু হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈ কাংবু অমনা থিজিনগদবনি। নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, আই.আই.তি রুরকি, ৱাদিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ হিমালয়ান জিওলোজি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ হায়দ্রোলোজি অমসুং সেন্ত্রেল বিল্দিং রিছর্স ইন্সতিতুৎকী অখঙ-অহৈ কাংবুনা উত্তরখান্দ সরকারনা অমতা ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। অকক্নবা মতমগী মনুংদা মফম অদু অমুক হন্না শেমজিন্নবা থৌরাং তৌগদবনি। লেপ্তনা সৈস্মিক মোনিতর তৌগদবনি। মসিগী খুদোংচাবা অসিগা লোয়ন্না খুদোংথিবা অমা থেংনবা ঙমগদবা জোশীমথ সহরগী থৌরাং অমা পায়খৎকদবনি।