প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বালিত জি-২০ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ ভাষণ, তৃতীয় অধিৱেশনঃ ডিজিটেল ৰূপান্তৰ
16 NOV 2022 11:59AM by PIB Guwahati
উপস্থিত অভ্যাগতবৃন্দ,
ডিজিটেল পৰিৱৰ্তন হৈছে আমাৰ যুগৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন। দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে দশকজোৰা বিশ্বব্যাপী যুঁজত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ সঠিক ব্যৱহাৰ এক শক্তি গুণক বা multiplier হ'ব পাৰে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ডিজিটেল সমাধানো সহায়ক হ'ব পাৰে – যিদৰে আমি সকলোৱে কোভিডৰ সময়ত দূৰৱৰ্তী কাম কৰা আৰু কাগজবিহীন সেউজকাৰ্যালয়ৰ উদাহৰণত দেখিছিলো। কিন্তু আমি এই লাভালাভবোৰ তেতিয়াহে পাম যেতিয়া ডিজিটেল প্ৰৱেশাধিকাৰ সঁচাকৈয়ে অন্তৰ্ভুক্ত হয়, যেতিয়া ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ সঁচাকৈয়ে ব্যাপক হয়। দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, এতিয়ালৈকে আমি এই শক্তিশালী সঁজুলিটো কেৱল সাধাৰণ ব্যৱসায়ৰ চৰ্তৰ ওপৰতহে দেখিছোঁ, এই শক্তি লাভ আৰু লোকচানৰ কিতাপত বান্ধি ৰখা হৈছে। ডিজিটেল পৰিৱৰ্তনৰ লাভালাভ মানৱজাতিৰ এটা সৰু অংশত সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে।
যোৱা কেইবছৰমানৰ ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাই আমাক দেখুৱাইছে যে যদি আমি ডিজিটেল স্থাপত্যক অন্তৰ্ভুক্ত কৰোঁ, ই আৰ্থ-সামাজিক পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। ডিজিটেল ব্যৱহাৰত স্কেল আৰু গতি আনিব পাৰি। শাসনত স্বচ্ছতা আনিব পাৰি। ভাৰতে ডিজিটেল ৰাজহুৱা সামগ্ৰী বিকশিত কৰিছে যাৰ মৌলিক স্থাপত্যৰ অন্তৰ্নিহিত গণতান্ত্ৰিক নীতি আছে। এই সমাধানবোৰ মুক্ত উৎস, মুক্ত এপিআই, মুক্ত মানদণ্ডৰ ওপৰত আধাৰিত, যিবোৰ আন্তঃকাৰ্যকৰী আৰু ৰাজহুৱা। আজি ভাৰতত চলি থকা ডিজিটেল বিপ্লৱৰ ওপৰত আধাৰিত এইটো আমাৰ দৃষ্টিভংগী। উদাহৰণ স্বৰূপে, আমাৰ ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেচ ইউ.পি.আই. লওঁক।
যোৱা বছৰ, বিশ্বৰ ৪০ শতাংশতকৈও অধিক বাস্তৱ-সময়ৰ পৰিশোধ লেনদেন ইউ.পি.আই.-ৰ জৰিয়তে হৈছিল। একেদৰে, আমি ডিজিটেল পৰিচয়ৰ আধাৰত ৪৬০ নিযুত নতুন বেংক একাউণ্ট খুলিছো, যি আজি ভাৰতক বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী নেতা কৰি তুলিছে। আনকি মহামাৰীৰ সময়তো, আমাৰ open source CoWIN প্লেটফৰ্মে মানৱ ইতিহাসৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযান সফল কৰি তুলিছিল।
মহামহিমসকল,
ভাৰতত, আমি ডিজিটেল প্ৰৱেশাধিকাৰ ৰাজহুৱা কৰি আছো, কিন্তু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত, এতিয়াও এক বৃহৎ ডিজিটেল বিভাজন আছে। পৃথিৱীৰ বেছিভাগ উন্নয়নশীল দেশৰ নাগৰিকৰ কোনো ধৰণৰ ডিজিটেল পৰিচয় নাই। মাত্ৰ ৫০ খন দেশতে ডিজিটেল পৰিশোধ প্ৰণালী আছে। আমি একেলগে প্ৰতিশ্ৰুতি ল'ব পাৰোঁ নেকি যে অহা দহ বছৰত আমি প্ৰতিজন মানুহৰ জীৱনত ডিজিটেল পৰিৱৰ্তন আনিম, পৃথিৱীৰ কোনো ব্যক্তি ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ লাভালাভৰ পৰা বঞ্চিত নহ'ব!
অহা বছৰ ইয়াৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাকালত, ভাৰতে এই উদ্দেশ্যেৰে সকলো জি-২০ অংশীদাৰ দেশৰ সৈতে কাম কৰিব। "বিকাশৰ বাবে তথ্য" নীতিটো আমাৰ প্ৰেচিডেন্সিৰ "এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত" ৰ সামগ্ৰিক বিষয়বস্তুৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হৈ থাকিব।
বহু বহু ধন্যবাদ।
টোকা – এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ এক আনুমানিক অনুবাদ। ভাষণটো হিন্দী ভাষাত দিয়া হৈছিল।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s address at the G-20 Summit in Bali, Session III: Digital Transformation
16 NOV 2022 11:59AM by PIB Delhi
Excellencies,
Digital transformation is the most remarkable change of our era. The proper use of digital technologies can become a force multiplier in the decades-long global fight against poverty. Digital solutions can also be helpful in the fight against climate change – as we all saw in the examples of remote-working and paperless green offices during Covid. But these benefits will be realized only when the digital access is truly inclusive and when the use of digital technology is really widespread. Unfortunately, till now we have seen this powerful tool only from the criteria of simple business, keeping this power tied in the ledgers of profit and loss. It is the responsibility of us G-20 leaders that the benefits of digital transformation should not be confined to a small part of the human race.
India's experience of the past few years has shown us that if we make digital architecture inclusive, it can bring about socio-economic transformation. Digital use can bring scale and speed. Transparency can be brought in governance. India has developed digital public goods whose basic architecture has in-built democratic principles. These solutions are based on open source, open APIs, open standards, which are interoperable and public. This is our approach based on the digital revolution that is going on in India today. Take, for example, our Unified Payment Interface (UPI).
Last year, over 40 percent of the world's real-time payment transactions took place through UPI. Similarly, we opened 460 million new bank accounts on the basis of digital identity, making India a global leader in financial inclusion today. Our open source CoWIN platform made the biggest vaccination campaign in human history, a success even during the pandemic.
Excellencies,
In India, we are making digital access public, but at the international level, there is still a huge digital divide. Citizens of most developing countries of the world do not have any kind of digital identity. Only 50 countries have digital payment systems. Can we take a pledge together that in the next ten years we will bring digital transformation in the life of every human being, so that no person in the world will be deprived of the benefits of digital technology!
During its G-20 Presidency next year, India will work jointly with G-20 partners towards this objective. The principle of "Data for development" will be an integral part of the overall theme of our Presidency "One Earth, One Family, One Future".
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.