Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s address at the G-20 Summit in Bali, Session III: Digital Transformation
16 NOV 2022 11:59AM by PIB Delhi
Excellencies,
Digital transformation is the most remarkable change of our era. The proper use of digital technologies can become a force multiplier in the decades-long global fight against poverty. Digital solutions can also be helpful in the fight against climate change – as we all saw in the examples of remote-working and paperless green offices during Covid. But these benefits will be realized only when the digital access is truly inclusive and when the use of digital technology is really widespread. Unfortunately, till now we have seen this powerful tool only from the criteria of simple business, keeping this power tied in the ledgers of profit and loss. It is the responsibility of us G-20 leaders that the benefits of digital transformation should not be confined to a small part of the human race.
India's experience of the past few years has shown us that if we make digital architecture inclusive, it can bring about socio-economic transformation. Digital use can bring scale and speed. Transparency can be brought in governance. India has developed digital public goods whose basic architecture has in-built democratic principles. These solutions are based on open source, open APIs, open standards, which are interoperable and public. This is our approach based on the digital revolution that is going on in India today. Take, for example, our Unified Payment Interface (UPI).
Last year, over 40 percent of the world's real-time payment transactions took place through UPI. Similarly, we opened 460 million new bank accounts on the basis of digital identity, making India a global leader in financial inclusion today. Our open source CoWIN platform made the biggest vaccination campaign in human history, a success even during the pandemic.
Excellencies,
In India, we are making digital access public, but at the international level, there is still a huge digital divide. Citizens of most developing countries of the world do not have any kind of digital identity. Only 50 countries have digital payment systems. Can we take a pledge together that in the next ten years we will bring digital transformation in the life of every human being, so that no person in the world will be deprived of the benefits of digital technology!
During its G-20 Presidency next year, India will work jointly with G-20 partners towards this objective. The principle of "Data for development" will be an integral part of the overall theme of our Presidency "One Earth, One Family, One Future".
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বালিদা পাংথোকপা জি.২০ সম্মিৎকী সেসন ৩: দিজিতেল ত্রান্সফোরমেসনগী মতাংদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
16 NOV 2022 11:59AM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সীশিং,
দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন হায়বসিনা ঐখোয়গী য়ুগ অসিদা লাক্লিবা খ্বাইদগী মশক নাইবা অহোংবনি। লাইরবগী মাইয়োক্তা ঐখোয়না দিকেদ কয়াদগী থেংনরক্লিবা লান অসিদা দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্নবনা ঐখোয়গী থৌওংশিংগী খোঙজেল হেন্না য়াঙখৎহনগনি। দিজিতেল সোল্যুসনশিংনা ক্লাইমেত চেঞ্জকা মাইয়োক্নরিবা অসিদসু তেংবাংবা ঙম্মি, কোবিদ মনুংদা পাংথোকখিবা রিমোত-ৱর্কিং অমসুং পেপরলেস গ্রীন ওফিসকী মতৌশিংদা ঐখোয়না খুদম ওইনসু উখ্রে। অদুবু, হায়রিবা কান্নবশিং অসি দিজিতেল এক্সেসনা তসেংনা ইনক্লুসিব ওইরবা অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীবু পাক শন্না শিজিন্নরকপা মতমদা ফংগনি। অদুবু লাইবক থীবদি, মসিগুম্বা কান্নবা খুৎলায়শিং অসি অচম্বা কারবার খক্তদা শিজিন্নদুনা লৈরি, মাঙবা তোংবগী হিসাবকী চে খক্তদা লৈরি। দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী কান্নবশিংবু পুম্নমক্তা ফংহনবা হায়বসিনা ঐখোয় জি.২০ লুচিংবশিংগী থৌদাং ওইগদবনি।
মমাংগী চহি খরদা ভারতনা থেংনখিবা থৌদোকশিংনা করিগুম্বা ঐখোয়না দিজিতেল আর্কিতেকচরবু ইনক্লুসিব ওইহল্লবদি, মসিনা সোসিও-ইকোনোমিক ত্রানফোর্মেসন পুরকপা ঙমগনি হায়বা খঙবা ঙম্লে। দিজিতেলগী থৌওং শিজিন্নবনা খোঙজেল অমসুং পাক চাউবগী ফিভম পাউরকপা ঙমগনি। লৈঙাকপগী থৌওংদা নুং-পান ফাওনা উবা ঙমহল্লক্কনি। ইন-বিল্ত দিমোক্রেতিক প্রিন্সিপল য়াওবা বেসিক আর্কিতেকচর লোয়নবা দিজিতেল পব্লিক গুদ ভারতনা পুথোক্লে। হায়রিবা সোল্যুসনশিং অসিদি ওপন সোর্স, ওপন এ.পি.আই., ওপন স্তেন্দর্দকুম্বা ইন্তরওপরেবল অমসুং পব্লিক ওইবা মতৌদা য়ুম্ফম ওই। মসিদি ভারত্তা ঙসি লাক্লিবা দিজিতেল ইহৌদা য়ুম্ফম ওইদুনা থাংজিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙথাংনি। খুদম অমা ওইনা হায়রবদি, য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেস (য়ু.পি.আই.)।
মালেমগী রিএল তাইম পেমেন্ত ত্রাঞ্জেক্সনগী ৪০% হেনবগী চাংদি মমাংগী চহিদা য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা পাংথোকখি। মান্নবা মতৌ ওইনা, ঐখোয়না দিজিতেল আইদেন্তিতীগী মখা পোন্দুনা অনৌবা বেঙ্ক একাউন্ত মিলিয়ন ৪৬০ হাংদোকখ্রে অমসুং মসিনা ঙসি ভারতপু ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজনগী হীরমদা মালেমগী লুচিংবা ওইহল্লি। ঐখোয়গী ওপন সোর্স কোৱিন প্লেতফোর্ম্না, লাইচৎ মনুংদা ফাওবা, মীওইবগী পুৱারীদা পাংথোকপা তিকা কাপ্পগী খ্বাইদগী চাউবা খোঙজংবু মায় পাকহনখি।
এক্সেলেন্সীশিং,
দিজিতেল এক্সেসপু ঐখোয়না ভারত্তা পব্লিক ওইহল্লি, অদুবু মালেমগী থাক্কী ওইনদি, থৌওং অসিদা থাক মান্নদবা অচৌবা মতৌ লৈরি। মালেমগী চাউখৎলক্লিবা লৈবাক কয়াগী মীয়ামগী দিজিতেল আইদেন্তিতী মখল অমা ফাওবা লৈনদ্রি। লৈবাক ৫০খক্কী মনাক্তা দিজিতেল পেমেন্ত সীস্তেম লৈ। মথংগী চহি ১০গী মনুংদা, মীওইবা খুদিংগী পুন্সিদা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরক্কনি হায়বগী ঐখোয়না ৱাশক লৌবা য়াবরা? মদু ওইরবদি, মালেমদা লৈবা মীওই খুদিংদা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী কান্নবা ফংহনবা য়াগনি।
ভারতনা মথংগী চহিগী জি.২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা পান্দম অসিগী মাইকৈদা জি.২০ পার্ত্নরশিংগা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নগনি। “চাউখৎপগীদমক্তা দেতা”গী ৱাখল্লোন্না ঐখোয়গী প্রসিদেন্সীগী মপুং ওইবা থীম, “পৃথিবী অমা, ইমুং মনুং অমা, তুংগী মতম অমা”, অসিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইগনি।
থাগৎচরি।
দিসক্লেমরঃ মসিদি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী শম্লপ্পা পাউদম্নি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা থমখিবনি।