ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାଲି ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି -୨୦ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନର ଇଂରାଜୀ ଅନୁବାଦ, ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନ : ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତର
16 NOV 2022 8:22PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମାନ୍ୟ ଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତର ଆମ ସମୟର ସବୁଠାରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ଏକ ଶକ୍ତି ଗୁଣନକାରୀ ହୋଇପାରେ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ – ଯେମିତି ଆମେ ସମସ୍ତେ କୋଭିଡ୍ ସମୟରେ ଦୂରରେ ରହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏବଂ କାଗଜବିହୀନ ସବୁଜ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଉଦାହରଣ ଗୁଡିକ ଆକାରରେ ଦେଖିଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ଏହି ସୁବିଧା କେବଳ ସେତିକି ବେଳେ ହାସଲ ହୋଇ ପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରକୃତରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ହେବ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର ପ୍ରକୃତରେ ବ୍ୟାପକ ହେବ । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ , ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଏହି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାଧନକୁ କେବଳ ସାଧାରଣ ବ୍ୟବସାୟର ମାନଦଣ୍ଡ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିଛୁ, ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଲାଭ ଏବଂ କ୍ଷତିର ହିସାବ ଖାତା ବା ଲେଜରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛୁ । ଏହା ଆମର ଜି - ୨୦ ନେତା ମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ ଯେ , ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପାନ୍ତରର ଲାଭ ମାନବ ଜାତିର ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶରେ ଯେପରି ସୀମିତ ନରହେ ।
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷର ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆମକୁ ଦର୍ଶାଇଛି ଯେ . ଯଦି ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ କରିବୁ, ତା’ହେଲେ ଏହା ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ପାରିବ । ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟବହାରରେ ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଗତି ଅଣା ଯାଇପାରେ । ଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଣାଯାଇ ପାରିବ । ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାଧାରଣ ସାମଗ୍ରୀର ବିକାଶ କରିଛି , ଯାହାର ମୌଳିକ ସ୍ଥାପତ୍ୟରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନୀତି ରହିଛି । ଏହି ସମାଧାନ ଗୁଡ଼ିକ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସ, ମୁକ୍ତ ଏପିଆଇ ସମୂହ , ଖୋଲା ମାନକ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ , ଯାହା ପାରସ୍ପରିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ । ଆଜି ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମର ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଂଟ ଇଂଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ)କୁ ନିଆ ଯାଇପାରେ ।
ଗତ ବର୍ଷ, ବିଶ୍ୱର ୪୦% ରୁ ଅଧିକ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ପେମେଂଟ (ବାସ୍ତବ ସମୟର ଦେୟ) କାରବାର ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଥିଲା । ସେହିଭଳି ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ଆଧାରରେ ଆମେ ୪୬୦ ମିଲିୟନ୍ ନୂତନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଂଟ ଖୋଲିଛୁ, ଯାହା ଆଜି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ପରିଚିତ କରାଇଛି । ଆମର ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସ କୋ-ୱିନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାନବ ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ କରିଥିଲା, ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆମର ଏକ ସଫଳତା ଭାବେ ପରିଗଣିତ ।
ମହାମାନ୍ୟ ଗଣ,
ଭାରତରେ, ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟବହାରକୁ ସାର୍ବଜନୀନ କରୁଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ତଥାପି ଏକ ବିରାଟ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭେଦ ରହିଛି । ବିଶ୍ୱର ଅଧିକାଂଶ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟ ନାହିଁ । କେବଳ ୫୦ ଟି ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଆମେ ଏକାଠି ଏକ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେଇ ପାରିବା କି , ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନୁଷ୍ୟର ଜୀବନରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାରା ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଲାଭରୁ ବଂଚିତ ହେବେ ନାହିଁ !
ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଭାରତ ଜି – ୨୦ ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବା ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଜି- ୨୦ ସହଯୋଗୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । "ବିକାଶ ପାଇଁ ତଥ୍ୟ’ ର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଆମର ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିର ସାମଗ୍ରିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ "ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ ର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ହେବ ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଦ୍ରଷ୍ଟବ୍ୟ - ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟର ଆପେକ୍ଷିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଟିପ୍ପଣୀ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s address at the G-20 Summit in Bali, Session III: Digital Transformation
16 NOV 2022 11:59AM by PIB Delhi
Excellencies,
Digital transformation is the most remarkable change of our era. The proper use of digital technologies can become a force multiplier in the decades-long global fight against poverty. Digital solutions can also be helpful in the fight against climate change – as we all saw in the examples of remote-working and paperless green offices during Covid. But these benefits will be realized only when the digital access is truly inclusive and when the use of digital technology is really widespread. Unfortunately, till now we have seen this powerful tool only from the criteria of simple business, keeping this power tied in the ledgers of profit and loss. It is the responsibility of us G-20 leaders that the benefits of digital transformation should not be confined to a small part of the human race.
India's experience of the past few years has shown us that if we make digital architecture inclusive, it can bring about socio-economic transformation. Digital use can bring scale and speed. Transparency can be brought in governance. India has developed digital public goods whose basic architecture has in-built democratic principles. These solutions are based on open source, open APIs, open standards, which are interoperable and public. This is our approach based on the digital revolution that is going on in India today. Take, for example, our Unified Payment Interface (UPI).
Last year, over 40 percent of the world's real-time payment transactions took place through UPI. Similarly, we opened 460 million new bank accounts on the basis of digital identity, making India a global leader in financial inclusion today. Our open source CoWIN platform made the biggest vaccination campaign in human history, a success even during the pandemic.
Excellencies,
In India, we are making digital access public, but at the international level, there is still a huge digital divide. Citizens of most developing countries of the world do not have any kind of digital identity. Only 50 countries have digital payment systems. Can we take a pledge together that in the next ten years we will bring digital transformation in the life of every human being, so that no person in the world will be deprived of the benefits of digital technology!
During its G-20 Presidency next year, India will work jointly with G-20 partners towards this objective. The principle of "Data for development" will be an integral part of the overall theme of our Presidency "One Earth, One Family, One Future".
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.