প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দীপান্বিতা উপলক্ষে কাৰ্গিলত জোৱানসকলৰে মত-বিনিময় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 OCT 2022 2:23PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়!
বীৰ আৰু বীৰত্বৰ পথিকৃৎ এই কাৰ্গিল ভূমিক অভিবাদন জনোৱাৰ হেঁপাহে মোক বাৰে-বাৰে ইয়াৰ সাহসী পুত্ৰ-কন্যাসকলৰ ওচৰলৈ টানি আনে। মোৰ বাবে আপোনালোক মোৰ পৰিয়ালৰেই সদস্য। আপোনালোক সকলোৰে মাজত দীপাৱলীৰ মাদকতা মধুৰ হৈ পৰে। মোৰ বাবে দীপাৱলীৰ পোহৰৰ ইয়াতেই উৎপত্তি হৈ পৰৱৰ্তী দীপাৱলীলৈকে মোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি থাকে। মোৰ বাবে দীপাৱলীৰ আনন্দ আৰু উদ্যম হৈছে আপোনালোকৰ সৈতে কটোৱা সময়খিনি। সীমান্তত আপোনাসৱৰ সৈতে দীপাৱলী উদযাপনৰ সুযোগ লাভ কৰি মই সৌভাগ্যৱান অনুভৱ কৰিছো। এফালে দেশখনৰ এই সাৰ্বভৌম সীমান্ত, আনফালে ইয়াৰ নিষ্ঠাবান সৈনিকসকল! এফালে আমাৰ মাতৃভূমিৰ পৱিত্ৰ মাটি, আনফালে মোৰ সাহসী ডেকা বন্ধু-বান্ধৱীসকলে এই মাটিক কপালত চন্দনৰ ‘তিলক’ হিচাপে লয়! মোৰ সাহসী সৈনিকসকল! মোৰ দীপাৱলী আৰু ক’ত ভালকৈ উদযাপন কৰিব পাৰিলোহেঁতেন? দীপাৱলীত আমাৰ দৰে সাধাৰণ নাগৰিকৰ আতচবাজী আৰু আপোনালোকৰ আতচবাজী সম্পূৰ্ণ বেলেগ। ইয়াৰ তুলনা কেতিয়াও কৰিব নোৱাৰি!
বন্ধুসকল,
বীৰত্বৰ কাহিনীৰ উপৰিও আমাৰ পৰম্পৰা মধুৰতাৰ বাবেও পৰিচিত। সেয়েহে, ভাৰতে নিজৰ উৎসৱসমূহ আনন্দেৰে পালন কৰে। ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতে উদযাপন কৰে। আজি দীপাৱালীৰ দিনা সকলো জোৱানৰ মাজত এই বিজয় ভূমি অৰ্থাৎ কাৰ্গিলৰপৰা সমগ্ৰ বিশ্ববাসীলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। পাকিস্তানৰ বিৰুদ্ধে এনে এখনো যুদ্ধ হোৱা নাই য’ত কাৰ্গিলে বিজয়ৰ পতাকা উৰুওৱা নাই। আজিৰ বৈশ্বিক পৰিস্থিতিত এই পোহৰৰ উৎসৱে সমগ্ৰ বিশ্বক শান্তিৰ পথ দেখুৱাব লাগে। ভাৰতে ইয়াৰেই কামনা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দীপাৱলী মানে আতংকক পৰাভূতকৰণৰ উদযাপন! এয়া হৈছে আতংকৰ অৱসানৰ উদযাপন! কাৰ্গিলে একে কামেই কৰিছিল। কাৰ্গিলত আমাৰ সেনাই আতংকক মষিমূৰ কৰিছিল আৰু সেই বিজয়ৰ দিনা দেশখনে যিদৰে দীপাৱলী পালন কৰিছিল, সেই কথা আজিও জনসাধাৰণে মনত ৰাখিছে। ময়ো সেই জয়ৰ সাক্ষী হোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো আৰু সেই যুদ্ধখনো মই ওচৰৰপৰা দেখিছিলো। আমাৰ বিষয়াসকলৰ প্ৰতি মই কৃতজ্ঞ কাৰণ মই ইয়ালৈ অহাৰ লগে-লগে তেওঁলোকে মোক, মোৰ কেইবাবছৰৰ পুৰণি ছবিসমূহ চোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। সেই ছবিসমূহ আছিল মোৰ আপোনাসৱৰ সৈতে কটোৱা সময়ৰ ছবি। এই ছবিসমূহ প্ৰত্যক্ষ কৰি গভীৰ আৱেগেৰে অভিভূত হৈছো। সাহসী সৈনিকসকলৰ মাজত কটোৱা মোৰ মুহূৰ্তবোৰৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত মই অতিশয় কৃতজ্ঞ হৈ থাকিম; সঁচাকৈয়ে আপোনালোকৰ ওচৰত মই অতিশয় কৃতজ্ঞ। কাৰ্গিল যুদ্ধৰ সময়ত আমাৰ জোৱানসকলে শত্ৰুক যথোচিত প্ৰত্যুত্তৰ প্ৰদান কৰোতে মই তেওঁলোকৰ মাজত থকাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। মোৰ কৰ্তব্যৰ তাগিদাই, দেশখনৰ এজন সাধাৰণ নাগৰিক হিচাপে মোক যুদ্ধক্ষেত্ৰলৈ আহিবলৈ বাধ্য কৰিছিল। দেশখনে নিজৰ সৈন্যৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা সাহায্য সামগ্ৰী আমি লৈ আহিছিলো। আমাৰ সকলোৰে বাবে এয়া আছিল এক এৰাব নোৱাৰা কাম। মানুহে ঈশ্বৰৰ প্ৰতি ভক্তি প্ৰকাশ কৰে। কিন্তু, মোৰ বাবে দেশপ্ৰেমৰ ৰঙেৰে আপোনাসৱৰ দৰে সৈনিকসকলক পূজা কৰাৰ সুযোগ সেয়াই আছিল। সেই সময়ৰ বহু স্মৃতি মোৰ মনত আছে, যাক মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। এনে লাগিছিল যেন চাৰিওফালে বিজয়ৰ বিকুল শব্দ অনুৰণিত হৈছে। মাথো এটাই ধ্বনি - 'मन समर्पित, तन समर्पित। और यह जीवन समर्पित। चाहता हूँ देश की धरती तुझे कुछ और भी दूं!’ (‘এটি নিষ্ঠাবান মন, এটি নিষ্ঠাবান শৰীৰ আৰু এটি নিষ্ঠাবান জীৱন। মই মাতৃভূমিৰ বাবে আৰু কিবা এটা কৰিব খুজিছো’!)
বন্ধুসকল,
আমি যিখন ৰাষ্ট্ৰক পূজা কৰো অৰ্থাৎ আমাৰ ভাৰতখনি কেৱল ভৌগোলিক ভূমিয়েই নহয়। আমাৰ ভাৰত এক জীৱন্ত সত্তা, চিৰন্তন অস্তিত্বসম্পন্ন চেতনা। আমি ভাৰত বুলি ক’লে আমাৰ সন্মুখত এক চিৰন্তন সংস্কৃতিৰ প্ৰতিচ্ছবিয়ে ধৰা দিয়ে; সাহসৰ লিগেছী আমি দেখা পাওঁ; আমাৰ সন্মুখত এক শক্তিশালী শক্তিৰ পৰম্পৰা ভাঁহি উঠে। ই এনে এক অনবদ্য ধাৰা, যি এফালে সুউচ্চ হিমালয়ৰপৰা উৎপত্তি হৈ আনফালে ভাৰত মহাসাগৰত মিলি গৈছে। অতীতৰ অসীম ধুমুহাই বিশ্বৰ সমৃদ্ধিশালী সভ্যতাসমূহক গ্ৰাস কৰি পেলাইছিল, যিসমূহ শেষত হেৰাই গৈছিল। কিন্তু ভাৰতৰ অস্তিত্বৰ এই সাংস্কৃতিক ধাৰাটো এতিয়াও অখণ্ড আৰু চিৰন্তন। আৰু মোৰ প্ৰিয় সৈনিকসকল, এখন ৰাষ্ট্ৰ কেতিয়া অমৰ হৈ পৰে? এখন ৰাষ্ট্ৰ অমৰ হৈ পৰে তেতিয়া, যেতিয়া ইয়াৰ সন্তান বা সাহসী পুত্ৰ-কন্যাসকলৰ নিজৰ শক্তি আৰু সম্পদৰ ওপৰত অটল বিশ্বাস থাকে। এখনি ৰাষ্ট্ৰ অমৰ হয় তেতিয়া, যেতিয়া ইয়াৰ সৈন্যসকলৰ শিৰ হিমালয়ৰ সুউচ্চ শৃংগৰ দৰে ওখ হয়। এখন ৰাষ্ট্ৰ অমৰ হৈ পৰে তেতিয়া, যেতিয়া ইয়াৰ বংশধৰ সম্পৰ্কে ক’ব পাৰি - चलन्तु गिरयः कामं युगान्त पवनाहताः। कृच्छेरपि न चलत्येव धीराणां निश्चलं मनः॥ অৰ্থাৎ মহাপৰ্বতসমূহকো সম্ভৱতঃ প্ৰলয়ৰ ধুমুহাই উভালি পেলাব পাৰে, কিন্তু আপোনালোকৰ দৰে সাহসীসকলৰ মন দৃঢ়, অটল আৰু অবিচল। গতিকে আপোনালোকৰ সুদৃঢ় বাহু দুটাই হিমালয়ে অতিক্ৰম কৰিব নোৱাৰা উচ্চতাক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছে; আপোনালোকৰ সু মনটোৱে মৰুভূমিত প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো সফলতাৰে যুঁজে, অসীম আকাশ আৰু সীমাহীন সাগৰখনে আপোনালোকৰ অসীম শৌৰ্য্যৰ আগত শিৰনত কৰে। ভাৰতীয় সেনাৰ এই বীৰত্বৰ শক্তিশালী সাক্ষী হৈ পৰিছে কাৰ্গিলৰ যুদ্ধক্ষেত্ৰ। ভাৰতীয় সেনাৰ সাহস আৰু বীৰত্বৰ আগত পাহাৰৰ শিখৰতো শত্ৰুক সৰু যেন দেখা যায়। ইয়াৰ সাক্ষী দ্ৰাছ, বটালিক আৰু টাইগাৰ হিল। যিখন দেশত অসীম সাহসেৰে সৈনিকসকল থাকে, তাৰ অস্তিত্ব চিৰন্তন, অমৰ আৰু অদম্য হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলো আমাৰ সীমান্তত পহৰা প্ৰদানেৰে দেশখনৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ একো-একোটা শক্তিশালী স্তম্ভ। আপোনালোকৰ বাবেই দেশবাসীয়ে দেশখনত শান্তিপূৰ্ণভাৱে জীৱন-নিৰ্বাহ কৰিবলৈ আৰু নিশ্চিন্তমনে থাকিবলৈ সক্ষম হৈছে। কিন্তু সঁচাকৈয়ে আশ্চৰ্য্যজনক কথা এয়ে যে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই দেশখনৰ সুৰক্ষামূলক ঢালখনক সম্পূৰ্ণ নিৰাপত্তা প্ৰদানৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছে। সীমান্ত নিৰাপদ, অৰ্থনীতি সবল আৰু সমাজ আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰপূৰ হ’লেহে দেশ এখন সুৰক্ষিত হয়। আজি দেশখনৰ সীমান্তত দেশখনৰ শক্তি সন্দৰ্ভত খবৰ শুনিলে আপোনালোকৰ সাহস দুগুণে বাঢ়ে। দেশৰ জনসাধাৰণে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযানত যোগদান কৰা, দৰিদ্ৰতমজনেও কম সময়তে নিজৰ পকী ঘৰ, খোৱাপানী, বিদ্যুৎ আৰু গেছৰ সুবিধা পোৱা মাত্ৰেকে প্ৰতিজন জোৱানেও গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। তেওঁ সীমান্তত থকাৰ সময়তে যে এই সুবিধাসমূহে তেওঁৰ প্ৰিয় ঘৰ, গাওঁ বা চহৰখনক স্পৰ্শ কৰিছে, তাৰ উপলব্ধিৰে তেওঁ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনত তেওঁ সন্তোষ অনুভৱ কৰে যাৰ জৰিয়তে ছুটীত ঘৰলৈ যোৱাটো সহজ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই জানো, ৭-৮ বছৰৰ ভিতৰতে দেশখনৰ অৰ্থনীতি দশম স্থানৰপৰা ৫ম স্থানলৈ গতি কৰোতে আপোনাসৱেও দৰাচলতে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে। আপোনাসৱেও আনন্দ অনুভৱ কৰে যেতিয়া এফালে আপোনালোকৰ দৰে যুৱক-যুৱতীসকলে সীমান্তত পহৰা দিয়ে, আনফালে আপোনালোকৰ যুৱ বন্ধুসকলে ৮০ হাজাৰৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপ সৃষ্টিৰে উদ্ভাৱন কৰে। মাত্ৰ দুদিন পূৰ্বে ইছৰ’য়ে ব্ৰডবেণ্ড ইন্টাৰনেটৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে একেলগে ৩৬ টা উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণেৰে এক নতুন অভিলেখ গঢ়ি তুলিছে। মহাকাশত ভাৰতে এনে সফলতা লাভ কৰিলে মোৰ সাহসী সৈনিকসকলেও নিশ্চয়কৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। কেইমাহমানৰ পূৰ্বে ইউক্ৰেইনত যুদ্ধ আৰম্ভ হওঁতে আমি সকলোৱে কেনেকৈ আমাৰ প্ৰিয় ত্ৰিৰংগাই তাত আবদ্ধ ভাৰতীয়সকলৰ বাবে সুৰক্ষামূলক ঢাল হৈ পৰিছিল, সেয়া দেখিছিলো। ভাৰতৰ গৌৰৱ আৰু ভূমিকা আজি বিশ্বত বাঢ়ি গৈ আছে আৰু সেয়া সকলোৱে দেখা পাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি এনে সম্ভৱ হৈ পৰাৰ কাৰণ হৈছে ভাৰতে নিজৰ বাহ্যিক আৰু অভ্যন্তৰীণ, উভয় শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে সফলতাৰে যুঁজ দিছে। এফালে, আপোনালোকে সীমান্তত ঢাল হিচাপে থিয় দিছে, আনফালে দেশখনৰ ভিতৰৰ শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধেও কঠোৰতম ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। বিগত কেইটামান দশকত উদ্ভৱ হোৱা সন্ত্ৰাসবাদ, নক্সালবাদ আৰু উগ্ৰবাদক উভালি পেলাবলৈ দেশখনে অহৰহ সফল প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। এসময়ত নক্সালবাদে দেশখনৰ এক অতিশয় বৃহৎ অংশ আগুৰি ধৰিছিল। কিন্তু আজি এয়া নিৰন্তৰভাৱে সংকুচিত হৈ আছে। আজি দেশখনত দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধেও নিৰ্ণায়ক যুঁজ প্ৰদান কৰা হৈছে। দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকল যিমানেই শক্তিশালী নহওঁক কিয়, তেওঁলোক এতিয়া সাৰি যাব নোৱাৰে। অপ-শাসনে দেশখনৰ সম্ভাৱনাক দীৰ্ঘদিনে সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিছিল, আমাৰ উন্নয়নৰ বাটত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। আজি 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস' ৰ মন্ত্ৰেৰে আমি অতীতৰ সেই সকলোবোৰ অভাৱ ক্ষীপ্ৰতাৰে নোহোৱা কৰিছো। আজি আটাইতকৈ সাহসী সিদ্ধান্তসমূহ ক্ষীপ্ৰতাৰে লোৱা হৈছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থত এনে সিদ্ধান্তৰাজি ক্ষীপ্ৰভাৱে কাৰ্য্যকৰী কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দ্ৰুত পৰিৱৰ্তিত এই সময়ত ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱ্য যুদ্ধৰ স্বৰূপো এই প্ৰযুক্তিৰ যুগত সলনি হ’বলৈ আগবাঢ়িছে। আজি আমি নতুন যুগত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষাৰ নতুন প্ৰত্যাহ্বান, নতুন পদ্ধতি আৰু পৰিৱৰ্তিত প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি দেশখনৰ সামৰিক শক্তিক সাজু কৰি তুলিছো। দশক-দশক ধৰি অনুভৱ কৰা সেনাবাহিনীত বৃহৎ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাক আজি পৰিপূৰণ কৰা হৈছে। আমাৰ বাহিনীসমূহৰ মাজত উন্নত সমন্বয় সাধন কৰিবলৈ আৰু প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে আমি ক্ষীপ্ৰতাৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পৰাকৈ সকলো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে চিডিএছৰ দৰে এটি পদ সৃষ্টি কৰা হৈছে। সীমান্তৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ এটা নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলা হৈছে, যাতে আপোনাৰ দৰে আমাৰ বন্ধুসকলে কৰ্তব্য পালনত অধিক সুচল অনুভৱ কৰে। আজি দেশখনত কেইবাখনো সৈনিক বিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছে। সৈনিক বিদ্যালয়ত কন্যাৰ বাবে সামৰিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান মুকলি কৰা হৈছে আৰু গৰিষ্ঠসংখ্যক কন্যাক মই দেখি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। বিশ্বাস কৰক, ভাৰতীয় সেনাবাহিনীত কন্যাৰ প্ৰৱেশৰ লগে-লগে আমাৰ শক্তি বাঢ়িব; আমাৰ শক্তি বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
দেশখনৰ নিৰাপত্তাৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশটো হ’ল ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ আৰু ভাৰতীয় সেনাবাহিনীত আধুনিক থলুৱা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ থকাটো নিশ্চিত কৰা। বিদেশী অস্ত্ৰ আৰু বিদেশী ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ অংগীকাৰ কৰিছে। আমাৰ তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ শলাগ ল’ব খুজিছো। তেওঁলোকে বহিঃৰাষ্ট্ৰৰপৰা ৪০০ ৰোধিক প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ক্ৰয় নকৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। এতিয়া এই ৪০০ বিধ অস্ত্ৰ ভাৰততে গঢ়া হ’ব আৰু এই কাৰ্য্যই ভাৰতৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে আন এক বৃহৎ সুবিধা হ’ব। ভাৰতৰ জোৱানসকলে নিজৰ দেশত গঢ়া অস্ত্ৰৰে যুঁজা মাত্ৰেকে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস প্ৰকট হৈ উঠিব। তেওঁৰ আক্ৰমণত শত্ৰুৰ বাবে এক প্ৰবল শক্তি থাকিব আৰু সেই শক্তিয়ে তেওঁৰ শত্ৰুৰ মনোবল মষিমূৰ কৰিব। আৰু মই আনন্দিত যে আজি এফালে আমাৰ সেনাই সৰ্বাধিক ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ অস্ত্ৰ গ্ৰহণৰ বিপৰীতে সাধাৰণ ভাৰতীয় লোক এজনেও ‘ভকেল ফৰ লোকেল’ ৰ অভিমুখে গতি কৰিছে। আৰু তেওঁ স্থানীয়ক গ্ল’বেললৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ সপোন দেখিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ব্ৰহ্ম ছুপাৰছনিক মিছাইল, ‘প্ৰচণ্ড’ লাইট কম্বাট হেলিকপ্টাৰ আৰু তেজছ যুঁজাৰু বিমানৰ দৰে প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিয়ে ভাৰতৰ শক্তিকে প্ৰতিফলিত কৰিছে। আজি ভাৰতৰ বিশাল মহাসাগৰত যোদ্ধা ‘বিক্ৰান্ত’ আছে। পানীৰ তলত যুদ্ধ কৰিবলৈ আমাৰ হাতত আছে ‘অৰিহন্ত’। ভাৰতৰ হাতত আছে ‘পৃথ্বী’ ৰ লগতে ‘আকাশ’ মিছাইল। আমাৰ হাতত ধ্বংসৰ বাবে 'তাণ্ডৱ' ৰ দৰে ক্ষেপণাস্ত্ৰৰ লগতে ভগৱান শিৱৰ 'ত্ৰিশূল' আৰু 'পিনাকা' আছে। যুদ্ধ যিমানেই আগ্ৰাসী নহওঁক কিয়, ভাৰতৰ অৰ্জুনে সদায় লক্ষ্যত আঘাত কৰিব। আজি ভাৰতে কেৱল ইয়াৰ সেনাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণেই নহয়, বৰঞ্চ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ প্ৰধান ৰপ্তানিকাৰীও হৈ উঠিছে। আজি ভাৰতে নিজৰ ক্ষেপণাস্ত্ৰ প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। একে সময়তে ড্ৰোনৰ দৰে আধুনিক আৰু ফলপ্ৰসূ প্ৰযুক্তি সন্দৰ্ভতো ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰি আছে।
ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল,
পৰম্পৰাগতভাৱে আমি কেতিয়াও যুদ্ধক প্ৰথম বিকল্প হিচাপে গণ্য কৰা নাই। আমাৰ সাহস আৰু সামাজিক প্ৰমূল্যবোধৰ বাবে আমি সদায়েই যুদ্ধক শেষ বিকল্প হিচাপেহে বিবেচনা কৰি আহিছো। যুদ্ধখন লংকাতেই হওঁক বা কুৰুক্ষেত্ৰতেই হওঁক, শেষলৈকে ইয়াৰপৰা হাত সাৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। সেইবাবেই আমি বিশ্ব শান্তিৰ পক্ষত অৱস্থান গ্ৰহণ কৰো। আমি যুদ্ধৰ বিৰোধী। কিন্তু শক্তি অবিহনে শান্তিও সম্ভৱ নহয়। আমাৰ বাহিনীৰ সামৰ্থ্যৰ লগতে কৌশলো আছে। কোনোবাই আমাক আক্ৰমণৰ অপচেষ্টা কৰিলে, আমাৰ তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে শত্ৰুক তেওঁলোকৰ ভাষাৰে কেনেকৈ যথোচিত প্ৰত্যুত্তৰ প্ৰদান কৰিব লাগে, সেয়া ভালদৰেই জানে।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বে আৰু এটা কথাই দেশখন আৰু আমাৰ সেনাৰ সন্মুখত বাধা হিচাপে থিয় দিছিল। আৰু সেয়াই হৈছে দাসত্বৰ মানসিকতা। আজি দেশখনে এই মানসিকতাৰপৰাও মুক্তি পাইছে। দীৰ্ঘদিনে ৰাষ্ট্ৰখনৰ ৰাজধানীৰ ৰাজপথ দাসত্বৰ প্ৰতীক আছিল। আজি ইয়াক ‘কৰ্তব্য-পথ’ হিচাপে পুনৰ নামকৰণেৰে আমি নব্য ভাৰতত এক নতুন আত্মবিশ্বাস জগাই তুলিছো। এসময়ত ইণ্ডিয়া গেটৰ ওচৰত ঔপনিৱেশিক শাসনৰ প্ৰতীক আছিল যদিও আজি আমাৰ সন্মুখত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ বিশাল প্ৰতিমূৰ্তি আছে। যিয়ে আমাক এতিয়া পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকেই হওঁক বা ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী স্মাৰকেই হওঁক, ৰাষ্ট্ৰখনৰ সুৰক্ষাৰ বাবে আমাক সকলো কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰেৰণা যোগোৱা এই কীৰ্তিচিহ্নসমূহো নব্য ভাৰতৰেই প্ৰতীক। কিছুদিনৰ পূৰ্বে দেশখনে ভাৰতীয় নৌসেনাকো দাসত্বৰ প্ৰতীকৰপৰা মুক্ত কৰিছে। এতিয়া মহাবীৰ শিৱাজী প্ৰসূত প্ৰেৰণাৰে নৌসেনাত নতুন ধ্বজাই সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰত আৰু ইয়াৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি নজৰ ৰাখিছে। ভাৰতৰ শক্তিৰ বৰ্ধন ঘটিলে শান্তিৰ আশাও বাঢ়ে। ভাৰতৰ শক্তিৰ বৰ্ধন ঘটিলে সমৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাও বাঢ়ে। ভাৰতৰ শক্তিৰ বৰ্ধন ঘটিলে বিশ্বৰ ভাৰসাম্যও সন্তুলিত হয়। ‘আজাদী কা অমৃতকাল’ ভাৰতৰ এই শক্তিৰ প্ৰকৃত সাক্ষী হ’বলৈ আগবাঢ়িছে। আপোনালোকৰ দৰে সকলো সাহসী সৈনিকৰে এই ক্ষেত্ৰত এটি মুখ্য ভূমিকা আছে কিয়নো আপোনাসৱ হৈছে "ভাৰতৰ গৌৰৱ"।
(ভাৰতৰ সৈনিকসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত হিন্দী ভাষাৰ কবিতাৰ বিস্তৃত অনুবাদ)
“আপোনাৰ শৰীৰ, মন, বাঞ্ছা আৰু পথ ত্ৰিৰংগাৰ সমাৰ্থক; আপোনাৰ জয়ৰ বাবে দৃঢ় আত্মবিশ্বাস আছে; আপোনাৰ বুকুখন সীমাতকৈ বহল; আপোনাৰ সংকল্প সপোনতো প্ৰতিফলিত হয়, প্ৰতিটো খোজতে শক্তি দেখুৱায়; আপুনি ভাৰতৰ গৌৰৱ; প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আপোনাক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে; আপোনাৰ বীৰত্বপূৰ্ণ কাহিনীয়ে প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীতে প্ৰতিধ্বনিত হয়; সকলো পুৰুষ আৰু নাৰীয়ে আপোনালোকক প্ৰণাম জনাইছে; আমাৰ সকলোৰে আপোনাৰ প্ৰতি আছে সাগৰতকৈয়ো গভীৰ মৰম; আপোনাৰ পৰিয়াল আছে; আপোনাৰো সপোন আছে; তথাপিও আপুনি এই সকলোবোৰ দেশখনৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছে; এতিয়া দেশৰ শত্ৰুৱে আপোনাৰ দৃঢ় ইচ্ছাক জানিছে; আপুনি ভাৰতৰ গৌৰৱ; প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আপোনাক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে! প্ৰেমৰ বেলিকা আপোনাক সাগৰৰ শান্তিখিনিৰে তুলনা কৰিব পাৰি, কিন্তু কোনোৱে যদি দেশখনক লক্ষ্য কৰি ল’বলৈ সাহস কৰে, তেতিয়া আপোনাক ‘বজ্ৰ’ আৰু ‘বিক্ৰান্ত’ আৰু নিৰ্ভীক ‘অগ্নি’ ৰ সৈতে তুলনা কৰিব পাৰি! আপুনি ‘নিৰ্ভয়’, ‘প্ৰচণ্ড’ আৰু ‘নাগ’ (মিছাইল) ৰ দৰেই; আপুনি ‘অৰ্জুন’, ‘পৃথ্বী’ আৰু ‘অৰিহন্ত’; আপুনিয়েই আন্ধাৰবিনাশী; ইয়াত আপোনাৰ তপস্যাই দেশখনক কৃতজ্ঞ কৰি তোলে; আপুনি ভাৰতৰ গৌৰৱ; প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আপোনাক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে; আপুনি নিজৰ শিৰ, আত্মসন্মান সহকাৰে ওপৰ কৰি ৰাখিছে; আপুনি আকাশত 'তেজছ' ৰ গৰ্জন; আপুনি হৈছে 'ব্ৰহ্ম' ৰ অজেয় চিঞৰ যিয়ে শত্ৰুৰ চকুত চকু থৈ প্ৰত্যুত্তৰ প্ৰদান কৰে; ৰাষ্ট্ৰখনে এই সত্য দোহাৰি কৈছে, আমি প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে আপোনালোকৰ ওচৰত ঋণী; আপুনি ভাৰতৰ গৌৰৱ; প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই আপোনাক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে!”
মোৰ ফালৰপৰা আৰু মোৰ বীৰ জোৱানসকলৰ হৈ, মোৰ কাৰ্গিলৰ নায়কসকলে অৱস্থান কৰা হিমালয়ৰ কোলাৰপৰা আপোনালোক সকলোৰে লগতে দেশ তথা বিশ্বৰ ভাৰতীয় ৰাইজলৈ দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালো। সমস্বৰে কওঁহক যাতে আপোনাসৱৰ মাতটো সমগ্ৰ হিমালয়ত অনুৰণিত হয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during interaction with the Jawans in Kargil on Diwali
24 OCT 2022 2:23PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The desire to salute this land of Kargil, known for valour and bravery, draws me to my brave sons and daughters time and again. For me, you are my family forever. Diwali becomes sweeter amidst you all. The light of my Deepawali originates here and guides me till the next Diwali. The joy and zeal of Diwali for me is to be with you. I am fortunate that I am getting the opportunity to celebrate Diwali with you at the border. There is this sovereign frontier of the country on the one hand, and its dedicated soldiers on the other! On the one hand, we have the beautiful soil of the motherland while on the other hand we have my brave young friends who apply this soil on their foreheads as sandalwood ‘Tilak’! My brave soldiers! Where else could I have celebrated my Diwali better? The fireworks of the civilians like us on Diwali and your fireworks are completely different. These two can never be compared!
Friends,
Besides the saga of bravery, our tradition is also known for its sweetness. Hence, India celebrates its festivals with love. India celebrates with the whole world. Today, on Deepawali, I extend my heartiest greetings to all the countrymen, and to the whole world from this land of victory i.e. Kargil, amidst all the jawans. There has not been a single battle against Pakistan wherein Kargil has not waved the flag of victory. In today's global scenario, this festival of light should show the path of peace to the whole world. That is what India desires.
Friends,
Diwali means celebration after defeating terror! It is the celebration of the end of terror! Kargil had done the same thing. In Kargil, our army had crushed terror, and the way the country had celebrated Diwali on that victory, that people still remember it today. I was fortunate to be a witness to that victory too, and I had also seen that war closely. I am grateful to our officers because as soon as I came here, I was shown pictures of me that are several years old. Those were pictures of me spending time with you. When I was looking at those pictures, I was overwhelmed with a lot of emotions. I am very grateful to all of you for reminding me again of my moments spent amidst the brave soldiers; I am really very grateful to you. When our jawans were giving a befitting reply to the enemies during the Kargil war, I had had the privilege of being amidst them. My duty, as an ordinary citizen of the country, had brought me to the battlefield. We had brought the relief material that the country had dispatched for its soldiers. It was an act of virtue for all of us. People show their devotion to God. But that was my opportunity to worship the soldiers like you who were painted in the colours of patriotism. I have a lot of memories from that time, which I can never forget. It felt like the begule of victory was being sounded in all four directions. There was just one cry - ' मन समर्पित, तन समर्पित। और यह जीवन समर्पित। चाहता हूँ देश की धरती तुझे कुछ और भी दूं! (‘A devoted mind, a devoted body and a dedicated life. I want to offer the motherland something more’!)
Friends,
The nation we worship i.e. our India is not just a geographical land. Our India is a living entity, an everlasting consciousness with an eternal existence. When we say India, an image of an eternal culture emerges before us; a legacy of bravery appears before us; the tradition of a mighty power shines in front of us. It is such an unstoppable stream, which originates from the mighty Himalayas on one side and merges into the Indian Ocean on the other. In the past, infinite storms had erupted that had consumed the world's thriving civilizations which ultimately were lost. But this cultural stream of India's existence is still unbroken and eternal. And my dear soldiers, when does a nation become immortal? A nation becomes immortal when its children and its brave sons and daughters have absolute faith in their strength and resources. A nation is immortal when the heads of its soldiers are as high as the mighty peaks of the Himalayas. A nation becomes immortal when it can be said about its progeny that- चलन्तु गिरयः कामं युगान्त पवनाहताः। कृच्छेरपि न चलत्येव धीराणां निश्चलं मनः॥ That is, the great mountains may be uprooted by the storms of the doomsday, but the minds of the brave like you are firm, unshakable and steadfast. Therefore, your powerful arms challenge the insurmountable heights of the Himalayas; your virtuous mind fights the difficulties of the desert with success, the infinite sky and the limitless sea kneel before your infinite valour. Kargil's battlefield has become a strong witness to this valour of the Indian Army. Drass, Batalik and Tiger Hill are the witnesses to the fact that an enemy even at the peaks of the mountains looks small before the courage and valour of the Indian Army. A country that has soldiers with infinite valour, its existence becomes eternal, immortal and unshakeable.
Friends,
All of you are guarding our borders and are strong pillars of defence for the country. Because of you the countrymen are able to live peacefully within the country and remain relaxed. But it is really amazing that every Indian is doing the best to provide complete security to the protective shield of the country. The country is safe only when the borders are secure, the economy is strong and the society is full of confidence. When you hear the news regarding the strength of the country on its borders today, your courage is doubled. When the people of the country join the mission of cleanliness, the poorest of the poor get their pucca houses, drinking water, electricity and gas facilities in record time, then every jawan feels proud too. He feels proud when he realizes that these facilities are reaching his house, village or city, while he is at the border. He feels happy when he sees that the connectivity is getting better and it is easier for him to make calls at home and reach home on vacation.
Friends,
I know, when the country's economy moves from 10th to 5th place within 7-8 years, you too feel really proud. You too feel elated when on one hand youngsters like you take care of the border while on the other hand your young friends are creating more than 80 thousand start-ups and innovating. Just two days ago, ISRO has created a new record by launching 36 satellites together for expanding the broadband internet. Whenever India attains such success in space, then of course my brave soldiers feel proud. When a war broke out in Ukraine a few months ago, we all saw how our beloved tricolour had become a protective shield for the Indians trapped there. India's glory and role are getting enhanced in the world today and it is for everyone to see.
Friends,
Today these things have become possible because India is successfully fighting against both its external and internal enemies. On one hand you are standing as a shield on the border, while on the other hand strictest action is being taken against the enemies within the country too. The country is continuously making successful efforts to uproot terrorism, Naxalism and extremism that had emerged in the last few decades. Naxalism had once engulfed a very large part of the country. But today that is continuously shrinking. Today the country is also fighting a decisive war against corruption. No matter how powerful the corrupt may be, he cannot escape now. Misgovernance had limited the country's potential for a long time, putting obstacles in the way of our development. Today, with the mantra of 'Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas', we are fast removing all those shortcomings of the past. Today the boldest decisions are taken swiftly, and are implemented swiftly in the national interest.
Friends,
In the rapidly changing times, the nature of future wars is also going to change in this age of technology. Today we are getting the military strength of the country ready according to the new challenges, new methods and changing requirements of national defence in the new era. The need for major reforms in the army, which was felt for decades, is being implemented today. All possible steps are being taken so that there is a better coordination of our forces and we can take swift action against every challenge. For this, a post like CDS has been created. A network of modern infrastructure is being developed on the border, so that our friends like you are more comfortable in performing duties. Today several Sainik Schools are being opened in the country. In Sainik Schools, Military Training Institutes have been opened for daughters and I am proud to see so many daughters in front of me. Believe me, with the entry of daughters in the Indian army, our strength is going to increase; our power is going to increase.
Friends,
The most important aspect of the country's security is 'self-reliant India'; and ensuring that the Indian armies have modern indigenous weapons. To minimize our dependence on foreign weapons and foreign systems, the three Armed Forces have pledged to be self-reliant. I appreciate our three Armed Forces which have decided that more than 400 defence equipment will not be procured from abroad. Now these 400 weapons will be made in India itself and will enhance the capability of India. This will have another biggest advantage. When the jawan of India will fight with the weapons made in his country, his confidence will shoot up. In his attack, there will be a surprise element for the enemy and that will raise his courage to crush the enemy's morale. And I am glad that today on one hand our armies are adopting more and more 'Made in India' weapons while on the other hand the common Indian man is also going 'vocal for local'. And he is dreaming of turning the local into global.
Friends,
Today, defence equipment like the BrahMos supersonic missiles, the 'Prachand' Light Combat Helicopters and Tejas fighter jets are becoming synonymous with India's might. Today, India has fighter 'Vikrant' in the vast ocean. For fighting battles under the water, we have 'Arihant'. India has 'Prithvi' as well as 'Akash' missiles. We have missiles like 'Tandav' for destruction as well as 'Trishul' and 'Pinaka' of Lord Shiva. No matter how aggressive the war is, India's Arjuna will always hit the target. Today India is not only meeting the requirements of its army, but is also becoming a major exporter of defence equipment. Today, India is strengthening its missile defence system. At the same time, it is also working rapidly on modern and effective technologies like drones.
Brothers & Sisters,
Culturally, we have never considered war as the first option. Because of our valour and social values, we have always considered war as the last option. Whether the war took place in Lanka or Kurukshetra, every effort has been made to avoid it till the end. That's why we are in favour of world peace. We are against war. But even peace is not possible without strength. Our forces have the capability as well as the strategy. If someone tries to attack us, our three Armed forces know very well how to give a befitting reply to the enemies in their language.
Friends,
One more thing used to stand as a barrier before the country and our armies. And that is the slave mentality. Today the country is getting rid of this mentality as well. For a long time the Rajpath in the nation's capital was a symbol of slavery. Today by rechristening it as ‘Kartavya-path’, we have instilled a new confidence in New India. Once there was a symbol of colonial rule near India Gate but today we have a huge statue of Netaji Subhas Chandra Bose which is guiding us now. Be it the National War Memorial or the National Police Memorial, these monuments, which will inspire us to do anything for the protection of the nation, are also the symbols of the new India. Some time back, the country has also freed the Indian Navy from the symbol of slavery. Now drawing inspiration from brave-heart Shivaji, a new Navy ensign has been added to the naval flag.
Friends,
Today the whole world is looking towards India and its growing potential. When India's strength increases, so does the hope for peace. When India's strength increases, so does the possibility of prosperity. When India's strength increases, there is an equilibrium in the world. 'Azadi Ka Amritkaal' is going to be a real witness to this power of India. All the brave soldiers like you have a major role in this because you are the "Pride of India".
(A broad translation of a poem in Hindi dedicated to the soldiers of India)
“Your Body, mind, desire and path are synonymous with the tricolor; you have a roaring confidence for victory; your chest is wider than the border; your resolve reflects even in the dreams, showing strength at every step; you are the pride of India; every Indian feels proud of you; your heroic saga resounds in every house; men and women salute you; we all have affection for you deeper than the ocean; you have your family; you have your dreams too; yet you have dedicated all this to the country; now the enemies of the country have known your iron-will; you are the pride of India; every Indian feels proud of you! When it comes to love, you resemble the tranquility of the ocean but if anyone dares to target the country, you resemble the dare-devil 'Vajra' and 'Vikrant' and the fearless 'Agni'! You are like ‘Nirbhay’, ‘Prachand’ and ‘Nag’ (missiles); you are 'Arjun', ‘Prithvi’ and 'Arihant'; you are the terminator of every darkness; your penance here makes the country grateful; you are the pride of India; every Indian feels proud of you; your head is held high with self-respect; you are the roar of 'Tejas' in the sky; you are the invincible cry of 'Brahmos' that confronts the enemy eyeball to eyeball; the nation reiterates the truth that we are indebted to you every moment; you are the pride of India; every Indian feels proud of you!”
Once again I wish you all as well as the Indians in the country and around the world a very Happy Diwali from my side and on behalf of my brave soldiers, from the lap of Himalayas where my Kargil Heroes are situated. Say aloud with me so that your voice resonates in the whole Himalayas!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.