প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কার্গিলগী জৱানশিংগা দিৱালীদা উন্নবদা থমখিবা ৱারোল
24 OCT 2022 2:23PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
মরৈবাক নীংবা অমসুং থৌনা লৈবা কার্গিলগী মফমসিবু ইকায় খুম্নজবা উৎনবগীদমক্তা ঐহাকপু লৈবাক্কী থৌনা লৈরবা নুপা-নুপীমচাশিং অদোমগী মরক্তা হঞ্জিন হঞ্জিন্ননা চিংশিল্লি। ঐহাক্কী ওইনদি অদোম খুদিংনা চহি কয়াদগী ঐহাক্কী ইমুং-মনুং ওইদুনা লাক্লি। অদোমগা লোয়ননা পাংথোকপনা দিপাবলী নুংঙাইবা হেল্লি। দিৱালীগী নুংঙাইবদি অদোমগী মরক্তনি। ঐহাক্না ঙমখৈদা লাক্তুনা অদোমগা লোয়ননা চহি খুদিংগী দিৱালী পাংথোকপা ফংবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। নাকল অমদনা লৈবাক্কী শাংলবা ঙমখৈ অদুগা নাকল অমদনা মসিগীদমক্তা কত্থোক্লবা লান্মীশিং লৈরি। মসিদগী হেন্না নুংঙাইনা দিৱালী পাংথোকপসি কদাইদা ফংগনি! ঐখোয়গী সিভিলিয়নশিংগী দিৱালী অমসুং বম্বুলাগা অদোমগী বম্বুলাগা য়াম্না খেৎনৈ, অদোমগী বম্বুলাদি তোঙানবা মখলগীনি। অদুগা পোকখায়বগী মতৌসু য়াম্না তোঙাল্লি।
মরুপশিং,
থৌনা ফবগী ৱারীশিংগী মথক্তা ঐখোয়গী চৎনবীদা অতোপ্পা নুংঙাইবা ৱারী কয়াসু লৈরি। অদুনা, ভারতনা মশাগী কুহ্মৈশিংবু য়াম্না নুংশি চাননা পাংথোকই। মালেম শিনবা থুংববু য়াওহন্দুনা পাংথোকই। ঙসি, কার্গিলগী মায় পাক্লবা লমদমসিদগী অদোম লান্মীশিংগী মরক্তা লৈদুনা, মালেম শিনবা থুংবগী মফমদা দিৱালীগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। পাকিস্তানগা লান শোক্নবদা কার্গিলনা মায় পাকপগী ফিরাল হায়হনখিদবা মিৎকুপ অমত্তা য়াওখিদে। ঙসিগী মালেমগী চরাংনবা মরকসিদা থাউমৈগী মৈঙালসিনা মালেম শিনবা থুংববু ঙালহনবা ওইসনু, মসি ভারতকী অপাম্বনি।
মরুপশিং,
দিৱালীগী ৱাহন্থোক্তি তেরর লোইশিন্দুনা নুংঙাইবা ফোংদোকপা হায়বনি। কার্গিলনা মসিমক পাংথোকখি। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা কার্গিলদা তেররগী মশা থুদেকখি, অদুগা লৈবাক্না মায় পাকপা অসিগীদমক্তা পাংথোকখিবা দিৱালী ঙসি ফাওবদা মীপুম খুদিংনা নিংশিংনরি। ঐহাক্না মায় পাকপদুগী শাখিসু ওইখি, লানবু য়াম্না নক্নসু উখি, মসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঐহাক্না অদোমগা লোয়নখিবা মতমগী অরিবা ফোতো ঙসি ঐহাক্না হেক লাকপগা উৎপীখিবদুগীদমক্তা ঐহাক্না ওথোরিতীশিংবুসু থাগৎচরি। ঐহাক্না ফোতোশিং য়েংবা মতমদা পুক্নিং য়াম্না নুংশিখি, অমসুং থৌনা ফরবা অদোম লান্মীশিংগা লেনখিবা মতমশিং অমুক্কা হন্না নীংশিংহনবগী ঐহাক্না অদোম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা কার্গিল লান্দা য়েক্নবগী মফমদা চাউরবা পারা তম্বীখি, মতমদুদা ঐহাক্না মখোয়গা পুনবা ফংখিবদু ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। লৈবাক্কী মীচম মীয়াম অমগী থৌদাং পাংথোকপদা ঐহাকপু লানফমদা পুদুনা লাকখি। লৈবাক্না মখোয়গী লান্মীশিংগী মতেংগীদমক্তা রিলিফ মেতরিএল মখল কয়া থাবীরকখি। মদু পুদুনা ঐহাক্না মফমসিদা লাকখিবনি। লৈবাক নীংবগী মচুনা থল্লবা অদোম পুম্নমক্কী সেবা তৌবা ফংজখি। মতমদুগী ৱারী কয়া লৈ, ঐহাক্না কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই। মাইকৈ খুদিংদা মায় পাকপগী খোল্লাওনা পুম্থন থনখিবনি। মীপুম খুদিংনা মশা কত্থোকপগী ৱাখল্লোন লৈনখিবনি, মদুদা ঐহাক্না লৈবাক্না অদোমদা অতোপ্পা পোৎলম কয়াসু পীহন্নীংখিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না নীংজরিবা লৈবাক, ঐখোয়গী ভারত অসি ভুগোলগী লম অমখক নত্তে। ঐখোয়গী ভারত্তি অহিংবা পোৎলম অমনি, লোইবা নাইদ্রবা ৱাখল্লোন্নি, মতম পুম্বদা লৈরগৌরিবনি। ঐখোয়না ভারত হায়না পনবা মতমদা মপাঙ্গল লৈবা সংস্কৃতী মাঙদা উবা ফংই, থৌনা ফবগী চৎনবী থোক্লকই। মসিদি গগনচুম্বী হিমালয়দগী হৌরগা হিন্দ মহাসাগরদা লোইশিনবা ইচেল অমনি। মমাংগী মতমশিংদা অৱা-অনা কয়া লাকখিবদগী মালেমগী সিভিলাইজেসন কয়া মাঙখি, অদুবু, ভারতকী চৎনবীগী মহিংদি শিবা নাইদনা ঙসি ফাওবা মখা চত্থদুনা লাক্লি। ঐহাক্কী লান্মীশিং, লৈবাক অমনা করম্বা মতমদা অমর ওই? মহাক্কী মচাশিংনা, মহাক্কী থৌনা লৈবা মচানুপা-নুপীশিংনা মশাগী মপাঙ্গল অমসুং রিসোর্সশিংদা চেৎনা থাজবা মতমদা লৈবাক অমনা অমর ওইবনি। লৈবাক্কী লান্মীশিংগী মকোক্না হিমালয়গুম্না ৱাংনা থাংগৎপা মতমদা লৈবাক অমনা অমর ওই। চলন্তু গিরয়: কাম্যা য়ুগন্তা পবনাহতা: হায়না মহাক্কী মচাশিংগী মতাংদা হায়নবা মতমদা লৈবাক অমনা অমর ওই। মসিনা হায়বদি, প্রলয়কালগী নোংলৈ নুংশিৎনা চাউরবা চিংশাং কয়াগী মরু ফুক্লবসু, অদোমগুম্বা থৌনা লৈরবা মীওইশিংগী পুক্নিংদি লেঙদনা লৈ, থুগাইবা ঙমদে হায়বনি। অদুনা অদোমগী পাম্বোম্না হিমালয়গী অশাংবা ওল্লিবনি। অদোমগী মপাঙ্গল লৈবা ৱাখল্লোন্না মরুভুমিগী শিংনবা কয়া মায় পাক্না থেংনরিবনি। অদোমগী থৌনাগী মাঙদা মপাল লৈত্রবা অতিয়া অমসুং সমুদ্রনা মকোক নোল্লিবনি। কার্গিলগী কুরুক্ষেত্রনা ভারতকী লান্মীশিংগী মপাঙ্গলগী খুদম ওইরবনি। মসিগী দ্রাস, বাতালিক অমসুং তাইগর হিল্স অসিনা ভারতকী মতিক লৈবা লান্মীশিংগী মাইয়োক্তা অৱাংবা চিংজাওদা লোৎলিবা য়েক্নবশিংবু করম্না মায়থীবা পীখি হায়বগী খুদম ওইরি। লৈবাক অমগী লান্মীগী মতিক মগুনশিং লোইনাইদ্রবা ওইরকপা মতমদা, লৈবাক্তু শোইদনা অমর ওইদুনা লৈগনি।
মরুপশিং,
ঙমখৈ ঙাক্লিবা অদোম পুম্নমক্না লৈবাক্কী ঙাক শেনবগী মপাঙ্গল লৈবা য়ুম্বীনি। অদোম লৈবনা লৈবাক অসিনা চনিং তানা লৈবা ঙম্লিবনি। ভারতমচা খুদিংনা লৈবাক্কী সুরক্স কবচপু মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নরিবা অসি ভারতমচা খুদিংগী চাউথোকচনীংঙাইনি। ঙমখৈনা তেক্ত কায়দবা অমসুং মতমদা লৈবাক তেক্ত কায়রোই, শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী পাঙ্গল লৈগনি। লৈবাক্কী পাঙ্গলগী মতাংদা অদোমসু ঙমখৈসিদা ই-পাউ তারমগনি, মদুমকান্দা অদোমগী থাজবসু শরুক অনি হেনগৎলমগনি। লৈবাক মীয়াম্না স্বচ্ছতা মিসনগা মরী লৈনবা মতমদা, লাইরবশিংনা মশাগী পক্কা য়ুম ফংনরকপা মতমদা, থক্নবা ঈশিং অমসুং মৈ-গ্যাস্কুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং রেকোর্দ ওইবা মতমদা ফংনরকপা মতমদা, জৱান খুদিংসু চাউথোকচরমগনি। লাপ্না লৈবা মহাক্কী য়ুমদসু খুদোংচাবশিং ফংলম্লগনি খঙবদা ঙমখৈদা লৈনা লৈনা নুংঙাইবা ফাওরমগনি। কন্নেক্তিবিতী য়াম্না ফগৎলি, মহাক্কী য়ুমগা ৱারী শাবদা হেন্না লায়থোক্লকপা অমসুং মহাক্না শুতী থোকপদা ময়ুম লায়না য়ৌরকপা মতমদা অদোমসু নুংঙাইরমগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্না চহি ৭-৮গী মনুংদা ১০শুবা থাক্তগী ৫শুবা থাক্তা য়ৌরকপা মতমদা অদোম য়াম্না চাউথোকচরমগনি। অদোম নহাশিংনা নাকল অমদা লৈবাক ঙাক শেনবা অদুগা অদোমগী অতোপ্পা নহা মরুপ কয়ানা স্তার্তঅপ লিশিং ৮০ হেন্না নাকল অমদা শেম্লকপা, অনৌবা ইন্নোভেসন কয়া পাংথোকপা মতমদা অদোমসু য়াম্না নুংঙাইরমগনি। নুমিৎ নিনি মমাংদতা, ইস্রোনা ব্রোদবেন্দ ইন্তর্নেত লৈহন্নবা সেতিলাইত ৩৬ অমুক্তদা থাগত্তুনা রেকোর্দ থমখি। স্পেস্তা ভারতনা মশাগী লম কল্লকপা মতমদা ঐহাক্কী থৌনা লৈরবা লান্মী করম্বনা চাউথোকচরোইদৈরিবনো? থা খরগী মমাংদা, য়ুক্রেন্দা লান থোক্লকপা মতমদা, ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরালনা মফমদুদা পন্দুনা লৈবা ভারত মচাশিংগী সুরক্স কবচ করম্না ওইখি হায়বা মালেম পুম্বনা উরবনি। মালেমসিদা ভারতকী ইকায় খুম্নবা অমসুং মিংচৎ হৌজিক ফগৎলক্লি, মালেমগী থাক্তা হেনগৎলক্লিবা ভারত মচাশিংগী থৌদাংনা ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে।
মরুপশিং,
ভারতনা মনুং অমসুং মপান অনিমক্কী য়েক্নববু মায় পাক্না মাইয়োক্নবা ঙমবদগী হায়রিবা ফিভম অসি ওইথোক্লিবনি। অদোম্না ঙমখৈদা কবচ ওইনা লেপ্তুনা লৈবা মতমদা লৈবাক মনুংদসু, লৈবাক্কী য়েক্নবগী মাইয়োক্তা অহকপা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। তেরোরিজম, নক্সেলাইত, এক্সত্রিমিজমগুম্বা মরা কয়া দিকেদ কয়াদগী শন্দোক্তুনা লাকখিবা পুম্নমক মায় পাক্না ফুকপা ঙম্লে। নক্সেলাইতনা লৈবাক অসিবু মতম অমদা চৈথেং কয়া পীরম্মি, খুদুম চল্লম্মি। ঙসিদি, মদুগী চাং লৈতবগুম্লে। লৈবাক্না ঙসি শেঞ্জা থুমজাগী মাইয়োক্তা কন্না লান্থেংনরি। মখোয়না মপাঙ্গল কয়া য়াম্না লৈরবসু, মখোয় হৌজিক নান্থোকপা ঙম্লরোই। লৈঙাক শোইবদগী লৈবাকপু মতম শাংনা চাউখৎপদা অয়েৎপা পীদুনা লাকখিবনি। ঙসিদি সবলা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রগা লোয়ননা মমাংগী অৱাৎপা কয়া ঐখোয়না মেন্সিল্লি। লৈবাক্কীদমক্তা করি করম্বা অচৌবা খোঙথাং পায়খৎপা য়াবগে হায়বগী মতাংদা ঙসি খোঙজেল য়াঙনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
অথুবা মতমদা অহোংবা লাক্লিবা মতমসিদা, তেক্নোলোজীগী ঙসিগী মতমসিদা, তুংগী মতমদা লাল্লোংসু হোংলক্লগনি। হোংলক্লিবা মতমগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিনা লান্মীগী মপাঙ্গলসু হাপ্লি। দিকেদ কয়াদগী পাংথোকপগী মথৌ তারক্লবা লান্মীগী রিফোর্ম কয়া ঙসিদি থবক্তা ওন্থোক্লে। ঐখোয়গী ফোর্সশিংগী মরক্তা চুশিন্নবা হেনগৎহন্নবা, শিংনবা কয়াবু খোঙজেল য়াঙনা মাইয়োক্নবা ঙম্নবা, ঐখোয়না সি.দি.এস.কুম্বা লুপ শেমখি। মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া ঙমখৈদা শেম-শারি, মসিনা অদোম্না ইশাগী থৌদাং মশক থোক্না পাংথোকপদা য়াম্না তেংবাংগনি। লৈবাকসিদা ঙসিদি সৈনিক স্কুল কয়া অমা হাংদোক্লি। স্কুলশিং অসিদা নুপীমচাশিংগী মফমসু শেম্লে। লৈবাক্কী নুপীমচাশিংনা ঐখোয়গী পাঙ্গল হেনগৎহনবদা শরুক য়ারগনি, মসি শোইদ্রবনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী ঙাক-শেলগী খ্বাইদগী মরু ওইবা হীরমদি ভারতনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বনি, ভারতকী লান্মীশিংনা মতমগা চুনবা খুৎলায় পায়বনি। মীরমগী খুৎলায় অমসুং মরী লৈনবা সীস্তেমশিংদা মখা পোনবা হন্থহন্নবা, ফোর্স অহুম্মক্না মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ৱারেপ লৌরে। দিফেন্স পোৎলম ৪০০ হেনববু মীরমদগী লৈররোই, ভারত্তা শাবা ওইনা লৈরগনি হায়না ঐখোয়গী ফোর্স অহুম্না ৱারেপ লৌখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। খুৎলায় ৪০০ অসি হৌজিক ভারত্তা শারগনি, মসিনা ভারতকী মপাঙ্গলবু পাম্বৈ ৪০০দা হেনগৎহনগনি। মসিনা খ্বাইদগী কান্নবা পীগদবা অমা লৈরি। মদুদি, ভারতকী লান্মীশিংনা মশাগী লমদম্না শাবা খুৎলায় শিজিন্নরকপা মতমদা মশাদা থাজবসু হেনগৎলক্কনি। মখোয়গী লান্দাদা য়েক্নবনা সর্প্রাইস ইলিমেন্তসু ফংগনি অমসুং য়েক্নবগী মবুক্নিং মথৌনাসু থুদেক্লগনি। ভারতকী লান্মীশিংনা ভারত্তা শাবা খুৎলায় শিজিন্নবা হৌরক্লিবা অসিগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীচম মীয়াম্না ভোকেল ফোর লোকেলদা শৌগৎনরক্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। অদুগা, লোকেলবু গ্লোবেল ওইহন্নবা মঙলান মঙদুনা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ব্রাহ্মোস সুপর সোনিক মিসাইলদগী হৌরগা প্রচান্দ লাইত কোম্বেত হেলিকোপ্তর অমসুং তেজস ফাইতর জেত ফাওবদা, মসিগুম্বা দিফেন্স এক্সেসরীনা ভারতকী মতিক মপাঙ্গলগী খুদম ওইরবনি। ঙসিদি ভারতকী নাক্তা, পাক চাউরবা সমুদ্রদা শাথীরবা বিক্রান্ত লৈরে। অরুবা সমুদ্র মফমদা লান শোক্নবগীসু ভারতকী অরিহন্ত লৈরে। ভারতকী নাক্তা পৃথিবী, আকাশ লৈরি। মাঙহন তাকহন্নবা শিবগী ত্রিশুল অমসুং পিনাকা লৈরে। কুরুখ্রেত্রগী লানফম্না কয়া কনবা ওইরবসু, ভারতকী অর্জুন্না য়েক্নবা থুগাইগনি। ভারতনা ঙসিদি মশাগী লান্মীগী তঙাই ফদবশিং পীরি। ভারতনা দিফেন্স খুৎলায়গী অচৌবা এক্সপোর্তর অমসু ওইরি। ভারতনা ঙসিদি মশাগী মিসাইল সীস্তেম মপাঙ্গল হাপকৎলি। লোয়ন-লোয়ননা দ্রোনগুম্বা মোদর্ন ওইবা অমসুং কান্নবা তেক্নিকশিংদসু খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি।
ইচিল ইনাওশিং,
লানবু অহানবা উপাইনি খনবা লৈবাক্তি ভারত নত্তে। ঐখোয়না মসিগুম্বা চৎনবী ঙাক্লি। ঐখোয়গী থৌনা অমসুং সংস্কারগী মতেংদগী লানবু খ্বাইদগী অকোনবা উপাইনি হায়না মতম পুম্বদা খল্লগা লাক্লি। লান্না লঙ্কাদা নত্ত্রগা কুরুখেত্রদা শোক্নবা ওইরবসু, য়ারিবমখৈ শোক্নদনবা অরোইবা মিৎকুপ ফাওবদা হোৎনদুনা লাকখি। মরম অদুনা, ঐখোয়না মালেম পুম্বগী শান্তি হায়বসিগী মাইকৈদা লৈরিবনি। ঐখোয়না লানগী মাইয়োক্তা লেপ্লি। অদুবু, পাঙ্গল লৈতনা শান্তি পুরকপসু ওইথোকপা নত্তে। ঐখোয়গী লান্মীশিংগী নাক্তা পাঙ্গলসু লৈ, লানগী অফবা লাল্লোংসু লৈ। কনাগুম্বনা ঐখোয়গী মাইকৈদা মঙক থাংগত্তুনা য়েংলকপা মতমদা, ঐখোয়গী ফোর্স অহুম্না মতিক চাবা পাউখুম পীনবা শেম শারগা লৈরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক, লান্মীগী মাঙদা ৱাখল্লোন অমনা অপনবা পীরগা লৈরি। মদুদি মীখা পোনবগী ৱাখলোন্নি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা ৱাখল্লোন অসিদগী থোক্লক্লে। লৈবাক্কী কোনুংগী রাজপথনা মতম কুইনা মীখা পোনবগী খুদম ওইরগা লাকখি। ঙসিদি মদুবু কর্তব্য পথ ওন্দুনা অনৌবা ভারতকী থাজবা হেনগৎহল্লি। ইন্দিয়া গেতকী মনাক্তা মীখা পোনবগী খুদম লৈরম্বশিংগী মহুত্তা, ঙসিদি নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী চাউরবা মীতম্না মহুত শিন্দুনা ঐখোয়গী লম্বী তাক্লি। নেস্নেল ৱা মেমোরিএল ওইরো, নেস্নেল পুলিস মেমোরিএল ওইরো, লৈবাক ঙাক্নবা থবক পুম্নমক পাংথোকহন্নীংবগী ইথিল পীরিবা তীর্থশিং অসিনা অনৌবা ভারতকী শক্তাক ওইরে। মতম খরগী মমাংদা, লৈবাক্না ভারতকী নেভীবুসু মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্দগী মনীং তমহনখ্রে। শিবাজীগী মথৌনাগী ইথিলগী শক্তমসু নেভীগী ফিরালদা হৌজিক য়াওরে।
মরুপশিং,
মালেম পুম্বনা ঙসিদি ভারত্তা মিৎয়েং থম্লি, ভারতকী হেনগৎলক্লিবা মপাঙ্গলদা য়েংনরি। ভারতকী মপাঙ্গল হেনগৎলকপা মতমদা, শান্তি লৈবগী থাজবসু হেনগতলি, নুংঙাই য়াইফবগী ওইথোকপসু হেনগৎলি। ভারতকী মসিগুম্বা মপাঙ্গলগী শাখিনা নীংতম্বগী অমৃত কালনা ওইরগনি। মসিদা অদোম লান্মীশিংগী থৌদাং য়াম্না চাউনা লৈরি, মরমদি অদোম অসি “ভারতকী মমায়নি”। হকচাংনা তিরঙ্গা, ৱাখলনা তিরঙ্গা, মিৎয়েং পান্দমসু তিরঙ্গা। মায় পাক্কনি হায়বগী থাজবনা থনবা, ঙমখৈদগীসু হেন্না পাকপা থবাক, মঙলান্দা পান্দম উবা, খোঙথাং খুদিংদা পাঙ্গল তাকপা, ভারতকী মমায়নি অদোমদি, অদোম্বু উবা খুদিং ভারত মচাশিংনা চাউথোকচরিবনি।
ঐহাক্না অদোম পুম্নমক অমসুং কার্গিলগী অথৌবশিংগী তীর্থ মফম ওইরিবা হিমালয়গী তম্বাক্তগী লৈবাক অমসুং মালেমদা ঐহাক অমসুং ঐহাক্কী থৌনা লৈরবা লান্মীশিংগী মাইকৈদগী দিৱালীগী য়াইফ পাউজেল কয়া পীজরি। ঐহাক্কা লোয়ননা ইশাগী লৈজবী থাদুনা লাউমিন্নসি, হিমালয় পুম্ববু নিলহল্লসি –
ভারত ইমানা য়াইফরে !
ভারত ইমানা য়াইফরে !
ভারত ইমানা য়াইফরে !
বন্দে মাতরম !
বন্দে মাতরম !
বন্দে মাতরম !

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during interaction with the Jawans in Kargil on Diwali
24 OCT 2022 2:23PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The desire to salute this land of Kargil, known for valour and bravery, draws me to my brave sons and daughters time and again. For me, you are my family forever. Diwali becomes sweeter amidst you all. The light of my Deepawali originates here and guides me till the next Diwali. The joy and zeal of Diwali for me is to be with you. I am fortunate that I am getting the opportunity to celebrate Diwali with you at the border. There is this sovereign frontier of the country on the one hand, and its dedicated soldiers on the other! On the one hand, we have the beautiful soil of the motherland while on the other hand we have my brave young friends who apply this soil on their foreheads as sandalwood ‘Tilak’! My brave soldiers! Where else could I have celebrated my Diwali better? The fireworks of the civilians like us on Diwali and your fireworks are completely different. These two can never be compared!
Friends,
Besides the saga of bravery, our tradition is also known for its sweetness. Hence, India celebrates its festivals with love. India celebrates with the whole world. Today, on Deepawali, I extend my heartiest greetings to all the countrymen, and to the whole world from this land of victory i.e. Kargil, amidst all the jawans. There has not been a single battle against Pakistan wherein Kargil has not waved the flag of victory. In today's global scenario, this festival of light should show the path of peace to the whole world. That is what India desires.
Friends,
Diwali means celebration after defeating terror! It is the celebration of the end of terror! Kargil had done the same thing. In Kargil, our army had crushed terror, and the way the country had celebrated Diwali on that victory, that people still remember it today. I was fortunate to be a witness to that victory too, and I had also seen that war closely. I am grateful to our officers because as soon as I came here, I was shown pictures of me that are several years old. Those were pictures of me spending time with you. When I was looking at those pictures, I was overwhelmed with a lot of emotions. I am very grateful to all of you for reminding me again of my moments spent amidst the brave soldiers; I am really very grateful to you. When our jawans were giving a befitting reply to the enemies during the Kargil war, I had had the privilege of being amidst them. My duty, as an ordinary citizen of the country, had brought me to the battlefield. We had brought the relief material that the country had dispatched for its soldiers. It was an act of virtue for all of us. People show their devotion to God. But that was my opportunity to worship the soldiers like you who were painted in the colours of patriotism. I have a lot of memories from that time, which I can never forget. It felt like the begule of victory was being sounded in all four directions. There was just one cry - ' मन समर्पित, तन समर्पित। और यह जीवन समर्पित। चाहता हूँ देश की धरती तुझे कुछ और भी दूं! (‘A devoted mind, a devoted body and a dedicated life. I want to offer the motherland something more’!)
Friends,
The nation we worship i.e. our India is not just a geographical land. Our India is a living entity, an everlasting consciousness with an eternal existence. When we say India, an image of an eternal culture emerges before us; a legacy of bravery appears before us; the tradition of a mighty power shines in front of us. It is such an unstoppable stream, which originates from the mighty Himalayas on one side and merges into the Indian Ocean on the other. In the past, infinite storms had erupted that had consumed the world's thriving civilizations which ultimately were lost. But this cultural stream of India's existence is still unbroken and eternal. And my dear soldiers, when does a nation become immortal? A nation becomes immortal when its children and its brave sons and daughters have absolute faith in their strength and resources. A nation is immortal when the heads of its soldiers are as high as the mighty peaks of the Himalayas. A nation becomes immortal when it can be said about its progeny that- चलन्तु गिरयः कामं युगान्त पवनाहताः। कृच्छेरपि न चलत्येव धीराणां निश्चलं मनः॥ That is, the great mountains may be uprooted by the storms of the doomsday, but the minds of the brave like you are firm, unshakable and steadfast. Therefore, your powerful arms challenge the insurmountable heights of the Himalayas; your virtuous mind fights the difficulties of the desert with success, the infinite sky and the limitless sea kneel before your infinite valour. Kargil's battlefield has become a strong witness to this valour of the Indian Army. Drass, Batalik and Tiger Hill are the witnesses to the fact that an enemy even at the peaks of the mountains looks small before the courage and valour of the Indian Army. A country that has soldiers with infinite valour, its existence becomes eternal, immortal and unshakeable.
Friends,
All of you are guarding our borders and are strong pillars of defence for the country. Because of you the countrymen are able to live peacefully within the country and remain relaxed. But it is really amazing that every Indian is doing the best to provide complete security to the protective shield of the country. The country is safe only when the borders are secure, the economy is strong and the society is full of confidence. When you hear the news regarding the strength of the country on its borders today, your courage is doubled. When the people of the country join the mission of cleanliness, the poorest of the poor get their pucca houses, drinking water, electricity and gas facilities in record time, then every jawan feels proud too. He feels proud when he realizes that these facilities are reaching his house, village or city, while he is at the border. He feels happy when he sees that the connectivity is getting better and it is easier for him to make calls at home and reach home on vacation.
Friends,
I know, when the country's economy moves from 10th to 5th place within 7-8 years, you too feel really proud. You too feel elated when on one hand youngsters like you take care of the border while on the other hand your young friends are creating more than 80 thousand start-ups and innovating. Just two days ago, ISRO has created a new record by launching 36 satellites together for expanding the broadband internet. Whenever India attains such success in space, then of course my brave soldiers feel proud. When a war broke out in Ukraine a few months ago, we all saw how our beloved tricolour had become a protective shield for the Indians trapped there. India's glory and role are getting enhanced in the world today and it is for everyone to see.
Friends,
Today these things have become possible because India is successfully fighting against both its external and internal enemies. On one hand you are standing as a shield on the border, while on the other hand strictest action is being taken against the enemies within the country too. The country is continuously making successful efforts to uproot terrorism, Naxalism and extremism that had emerged in the last few decades. Naxalism had once engulfed a very large part of the country. But today that is continuously shrinking. Today the country is also fighting a decisive war against corruption. No matter how powerful the corrupt may be, he cannot escape now. Misgovernance had limited the country's potential for a long time, putting obstacles in the way of our development. Today, with the mantra of 'Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas', we are fast removing all those shortcomings of the past. Today the boldest decisions are taken swiftly, and are implemented swiftly in the national interest.
Friends,
In the rapidly changing times, the nature of future wars is also going to change in this age of technology. Today we are getting the military strength of the country ready according to the new challenges, new methods and changing requirements of national defence in the new era. The need for major reforms in the army, which was felt for decades, is being implemented today. All possible steps are being taken so that there is a better coordination of our forces and we can take swift action against every challenge. For this, a post like CDS has been created. A network of modern infrastructure is being developed on the border, so that our friends like you are more comfortable in performing duties. Today several Sainik Schools are being opened in the country. In Sainik Schools, Military Training Institutes have been opened for daughters and I am proud to see so many daughters in front of me. Believe me, with the entry of daughters in the Indian army, our strength is going to increase; our power is going to increase.
Friends,
The most important aspect of the country's security is 'self-reliant India'; and ensuring that the Indian armies have modern indigenous weapons. To minimize our dependence on foreign weapons and foreign systems, the three Armed Forces have pledged to be self-reliant. I appreciate our three Armed Forces which have decided that more than 400 defence equipment will not be procured from abroad. Now these 400 weapons will be made in India itself and will enhance the capability of India. This will have another biggest advantage. When the jawan of India will fight with the weapons made in his country, his confidence will shoot up. In his attack, there will be a surprise element for the enemy and that will raise his courage to crush the enemy's morale. And I am glad that today on one hand our armies are adopting more and more 'Made in India' weapons while on the other hand the common Indian man is also going 'vocal for local'. And he is dreaming of turning the local into global.
Friends,
Today, defence equipment like the BrahMos supersonic missiles, the 'Prachand' Light Combat Helicopters and Tejas fighter jets are becoming synonymous with India's might. Today, India has fighter 'Vikrant' in the vast ocean. For fighting battles under the water, we have 'Arihant'. India has 'Prithvi' as well as 'Akash' missiles. We have missiles like 'Tandav' for destruction as well as 'Trishul' and 'Pinaka' of Lord Shiva. No matter how aggressive the war is, India's Arjuna will always hit the target. Today India is not only meeting the requirements of its army, but is also becoming a major exporter of defence equipment. Today, India is strengthening its missile defence system. At the same time, it is also working rapidly on modern and effective technologies like drones.
Brothers & Sisters,
Culturally, we have never considered war as the first option. Because of our valour and social values, we have always considered war as the last option. Whether the war took place in Lanka or Kurukshetra, every effort has been made to avoid it till the end. That's why we are in favour of world peace. We are against war. But even peace is not possible without strength. Our forces have the capability as well as the strategy. If someone tries to attack us, our three Armed forces know very well how to give a befitting reply to the enemies in their language.
Friends,
One more thing used to stand as a barrier before the country and our armies. And that is the slave mentality. Today the country is getting rid of this mentality as well. For a long time the Rajpath in the nation's capital was a symbol of slavery. Today by rechristening it as ‘Kartavya-path’, we have instilled a new confidence in New India. Once there was a symbol of colonial rule near India Gate but today we have a huge statue of Netaji Subhas Chandra Bose which is guiding us now. Be it the National War Memorial or the National Police Memorial, these monuments, which will inspire us to do anything for the protection of the nation, are also the symbols of the new India. Some time back, the country has also freed the Indian Navy from the symbol of slavery. Now drawing inspiration from brave-heart Shivaji, a new Navy ensign has been added to the naval flag.
Friends,
Today the whole world is looking towards India and its growing potential. When India's strength increases, so does the hope for peace. When India's strength increases, so does the possibility of prosperity. When India's strength increases, there is an equilibrium in the world. 'Azadi Ka Amritkaal' is going to be a real witness to this power of India. All the brave soldiers like you have a major role in this because you are the "Pride of India".
(A broad translation of a poem in Hindi dedicated to the soldiers of India)
“Your Body, mind, desire and path are synonymous with the tricolor; you have a roaring confidence for victory; your chest is wider than the border; your resolve reflects even in the dreams, showing strength at every step; you are the pride of India; every Indian feels proud of you; your heroic saga resounds in every house; men and women salute you; we all have affection for you deeper than the ocean; you have your family; you have your dreams too; yet you have dedicated all this to the country; now the enemies of the country have known your iron-will; you are the pride of India; every Indian feels proud of you! When it comes to love, you resemble the tranquility of the ocean but if anyone dares to target the country, you resemble the dare-devil 'Vajra' and 'Vikrant' and the fearless 'Agni'! You are like ‘Nirbhay’, ‘Prachand’ and ‘Nag’ (missiles); you are 'Arjun', ‘Prithvi’ and 'Arihant'; you are the terminator of every darkness; your penance here makes the country grateful; you are the pride of India; every Indian feels proud of you; your head is held high with self-respect; you are the roar of 'Tejas' in the sky; you are the invincible cry of 'Brahmos' that confronts the enemy eyeball to eyeball; the nation reiterates the truth that we are indebted to you every moment; you are the pride of India; every Indian feels proud of you!”
Once again I wish you all as well as the Indians in the country and around the world a very Happy Diwali from my side and on behalf of my brave soldiers, from the lap of Himalayas where my Kargil Heroes are situated. Say aloud with me so that your voice resonates in the whole Himalayas!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Matram!
Vande Matram!
Vande Matram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.