Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed a two-day ‘Chintan Shivir’ at Surajkund, Haryana today
27 OCT 2022 6:28PM by PIB Delhi
Taking inspiration from Prime Minister Shri Narendra Modi, this ‘Chintan Shivir’ will provide a platform to face all challenges before the Nation in unison
Areas affected by Left Wing Extremism, Jammu and Kashmir and the North East, which were once hot spots of violence and unrest, are now becoming hot spots of development
Cyber-​​crime is a big challenge before the country and the world today, Ministry of Home Affairs is committed to battle against it
The Government led by Shri Narendra Modi is promoting the three C's approach – Cooperation, Coordination and Collaboration, under ‘Whole of Government’ and ‘Team India Approach’
Government led by Prime Minister Narendra Modi is determined to save the country and the youth from the menace of narcotics and our policy is showing results, under which drugs worth more than Rs. 20,000 crore have been seized so far
Nature of crime is changing in today’s world and crime is becoming borderless, that’s why the States have to formulate a common strategy to fight against it
Government led by Prime Minister Narendra Modi has a zero tolerance policy against terrorism and NIA and other agencies are being strengthened to achieve a decisive victory, efforts are being made to build an anti-terrorism network by setting up NIA branches in all States before 2024
All States should make maximum use of forensic science to increase conviction rate, the Government of India has extend all possible help by making the NFSU
Border States will have to make more coordinated efforts with Central agencies and security forces to ensure border security and coastal security
Government has also taken many initiatives in disaster management and I request all Chief Ministers to personally monitor implementation of these initiatives
Under the guidance of Prime Minister Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs has taken very effective and far-reaching steps on important and sensitive issues related to Jammu and Kashmir, North East, Terrorism, Drug Trafficking, Left Wing Extremism and Women's Safety
Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah addressed the first day of a two-day 'Chintan Shivir' at Surajkund, Haryana today. Chief Ministers of the States, Home Ministers of States and Lieutenant Governors and Administrators of Union Territories are participating in the Chintan Shivir.
In his address, Shri Amit Shah said, taking inspiration from Prime Minister Narendra Modi, this Chintan Shivir, is being organized which will provide a common platform to face challenges before the Nation such as cyber-crime, spread of narcotics and cross-border terrorism in unison. He said today the nature of crimes is changing and they are becoming borderless, that is why all States will have to battle these by having a common strategy. To formulate and implement this common strategy, the Government led by Prime Minister Narendra Modi, under the spirit of 'Cooperative Federalism', 'Whole of Government' and 'Team India' approach is promoting the 3C's, that is Cooperation, Coordination, Collaboration between the Centre and the States.
The Union Home Minister said that the areas affected by Left Wing Extremism, Jammu and Kashmir and the North Eeast, which were once hot spots of violence and unrest, are now becoming hot spots of development. He said the security situation in the North East has improved significantly in the last eight years and since 2014 there has been a 74 percent reduction in insurgency incidents, 60 percent in casualties amongst security forces and about 90 percent in civilian casualties. Apart from this, efforts have been made to establish lasting peace in the region by signing of agreements with the NLFT, Bodo, Bru, Karbi Anglong under which more than 9,000 militants have surrendered. He said with the restoration of peace in the North East, AFSPA has been withdrawn from more than 60 percent areas. Highlighting the improvement in the situation in the LWE affected areas, Shri Shah said the incidents of violence in these areas have come down by 77 percent and deaths in these incidents have reduced by more than 85 percent. Shri Shah said after the abrogation of Article 370 in Jammu and Kashmir on August 5, 2019, a new beginning of peace and progress has begun there. He said compared to 37 months before August 5, 2019, there has been a 34 percent reduction in terrorist incidents and 54 percent reduction in deaths amongst security forces in the 37 months after August 5, 2019. He said that the government under the leadership of Prime Minister Narendra Modi has followed a zero tolerance policy against terrorism and the NIA and other agencies are being strengthened to achieve a decisive victory over it. Shri Shah informed that before 2024, efforts are being made to set up an anti-terror network by setting up NIA branch in all the states. Shri Shah said that to achieve a decisive victory in the fight against terrorism, the legal framework is being strengthened, under which provision has been made to declare individual terrorists by amending the NIA and UAPA laws. He said that the NIA has been given extra territorial jurisdiction and along with this the agency has also been given the right to confiscate the property acquired / related to terrorism. Shri Shah said that by 2024, a target has been set to establish branches of NIA in all the states of the country. He said that today most of the security hotspots in the country have become almost free from anti-national activities due to mutual cooperation and coordination between the Centre and the states. Shri Shah said the zero tolerance policy of the Government of India against narcotics is yielding good results and in the last 8 years, 3,000 cases have been registered while drugs worth more than Rs. 20,0000 crore have been seized.
Shri Amit Shah said cyber-crime is a big threat before the Nation and the world today and the Ministry of Home Affairs is ready to fight against it. He said that the Ministry of Home Affairs is continuously working on reforms in CRPC, IPC and FCRA and soon their revised blueprint will be tabled in Parliament. Shri Shah said the States should make maximum use of forensic science to increase the conviction rate and the Central Government has provided all possible help by forming the NFSU. He also emphasized that border States will have to make more coordinated efforts with Central agencies and security forces to ensure border security and coastal security. Shri Shah said the Government led by Prime Minister Narendra Modi has also taken several initiatives in disaster management and requested all Chief Ministers to personally monitor the implementation of these initiatives.
The Union Home Minister said there is a need to make proper use of all resources of internal security available to fight challenges before the Nation. He said for this there has to be resource optimization, rational utilization of resources and integration of resources, which would further improve coordination between the States. Shri Shah said the Government is working on the principle of "one data, one entry" and under this, NIA has been given a national database related to terrorist cases, NCB has a national database related to narcotics cases, ED has a database related to economic offences and NCRB has been given the responsibility of creating a fingerprint database – NAFIS and National Database of Sex Offenders (NDSO). He said under regulatory reforms, I4C i.e. Indian Cyber ​​Crime Coordination Centre has been formed, Cyber ​​Crime Portal has been created, a system to connect NatGrid has been set up, Private Security Agency Licensing Portal has been created and reforms have been done in the FCRA. Shri Shah said under the FCRA reforms action against some organizations involved in anti-national activities, conversion, political opposition to development projects or propaganda against policies of the Government have been initiated and under the amendment made in 2020 to prevent the misuse of foreign funding, effective monitoring has become possible.
Shri Amit Shah said the Government led by Prime Minister Narendra Modi is working on three major challenges in a time bound strategy. First, complete planning for health services. Under which the Ayushman CAPF scheme was started and about 35 lakh health cards have been distributed and about Rs. 20 crore have been disbursed. Second, increasing the housing satisfaction ratio. The level of residential satisfaction was around 37 per cent in 2014, which has increased to 48 per cent at present. Apart from this, with the creation of CAPFs e-Awas web portal, a target has been set to increase this level to 60 percent. Third, the Age of Policing, under which there is a provision of 100 days leave, raising the retirement age from 57 to 60 years and recruitment of 64,640 candidates. He said that we have to move from the regional approach towards a thematic approach in policing.
The Union Home Minister said internal security is very important for development, stability and good governance of the Nation and it is a common responsibility of all of us. He said the Centre and the States have equal responsibility in Nation building. A country can progress only when there is close cooperation between all agencies. Shri Shah said the spirit of cooperative federalism should be our driving force during the Amrit Kal and expressed confidence that this Chintan Shivir will further expand regional cooperation.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি হোম অমসুং কোর্পোরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা হরিয়ানাগী সুরজকুন্দদা নুমিৎ নিনিগী ‘চিন্তন সিবির’ অমদা ৱা ঙাংখ্রে
27 OCT 2022 6:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদগী ইথিল ফংদুনা, পাংথোক্লিবা ‘চিন্তন সিবির’ অসিনা লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শিংনবা খুদিংমক মায়োক্ননবা মফম অমা পীরগনি
মতম অমদা হিংসা অমসুং তুংদু-লৈতাদবগী তমথিরবা মফম অমা ওইরম্বা লেপ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিং, জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং অৱাং-নোংপোক, হৌজিক চাউখৎপগী মফম অমা ওইরে
ঙসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী মমাঙদা সাইবর-ক্রাইমগী অচৌবা শিংনবা অমা লৈরে, মসি থেংন্নবা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলে
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত’ অমসুং ‘তিম ইন্দিয়া এপ্রোচ’গী মখাদা ৩-সিগী থৌরাং-কোর্পোরেসন, কোর্দিনেসন অমসুং কোল্লাবোরেসন’ পুক্নিং থৌগৎলি
দ্রগশিংগী চৈথেংদগী লৈবাক অসি অমসুং নহারোলশিং কন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী ফিরেপ লৈরে অমসুং ঐখোয়গী থৌশিলগী ফল ফংলে, হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতি ২০,০০০ হেনবগী দ্রগশিং ফারে
ঙসিগী মালেম অসিদা ফত্তবা থবক তৌবগী মওং য়াম্না হোঙলে অমসুং ফত্তবা থবক পাংথোকপদা ঙমখৈগী অথিংবা লৈত্রে, মরম অদুনা মসি থেংন্নবা অমতা ওইবা লাল্লোং অমা লৈবাকশিংনা শেমগদবনি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিদা তেরোরিজমগী মায়োক্তা তুমিন্না খাংদুনা লৈথোক্তবগী থৌশিল অমা লৈরে, অচৌবা মাইপাকপা অমা পুরক্নবা এন.আই.এ অমসুং অতোপ্পা এজেন্সিশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, ২০২৪গী মমাঙদা রাজ্য পুম্নমক্তা এন.আই.এগী ব্রাঞ্চশিং লিংখৎতুনা এন্তি-তেরোরিজমগী নেতৱার্ক অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি
চৈরাক পীবগী চাং হেনগৎনবা রাজ্য খুদিংমক্না ফোরেন্সিক সাইন্স খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নগদবনি, এন.এফ.এস.য়ু লিংখৎতুনা ভারত সরকারনা পাংবা য়াবা মতেং পাংলি
ঙমখৈ অমসুং সমুদ্র মপানগী ঙাক-শেনগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা ঙমখৈদা লৈবা রাজ্যশিংনা সেন্ত্রেল এজেন্সিশিং অমসুং সেকুরিতি ফোর্সশিংগা হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নগদবনি
দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী মতাংদা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং হায়রিবা থবকশিং অদু পাংথোকপগী মতাংদা হকথেংন্না য়েংশিন্নবা ঐনা চীফ মিনিস্তর খুদিংমক্তা হায়জরি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, জম্মু অমসুং কাস্মির, অৱাং-নোংপোক, তেরোরিজম, দ্রগ ত্রাফিক্কিং, লেপ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম অমসুং নুপীশিং ঙাক-শেনবগা মরী লৈনবা মরুওইবা থবকশিংগী মতাংদা মতিক চাবা থবকশিং হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা লৌখৎলে
ঙসি হোম অমসুং কোর্পোরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা হরিয়ানাগী সুরজকুন্দদা নুমিৎ নিনিগী ‘চিন্তন সিবির’গী অহানবা নুমিৎতা ৱা ঙাংখ্রে। চিন্তন সিবির অদুদা রাজ্যশিংগী চীফ মিনিস্তরশিং, রাজ্যশিংগী হোম মিনিস্তরশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী লেপ্তনেন্ত গভর্নরশিং অমসুং এদমিনিস্ত্রেতরশিং শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিত সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদগী ইথিল ফংদুনা, পাংথোক্লিবা ‘চিন্তন সিবির’ অসিনা লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শিংনবা খুদিংমক মায়োক্ননবা মফম অমা পীরগনি। ঙসিগী মালেম অসিদা ফত্তবা থবক তৌবগী মওং য়াম্না হোঙলে অমসুং ফত্তবা থবক পাংথোকপদা ঙমখৈগী অথিংবা লৈত্রে, মরম অদুনা চপ মান্নবা লাল্লোং অমনা রাজ্য খুদিংমক্না ফত্তবশিং অসি থেংনগদবনি। মসিগী চপ মান্নবা লাল্লোং অসি শেম্নবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবা, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী মখাদা, কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজম’গী ৱাখল্লোনগী মখাদা, ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত’ অমসুং ‘তিম ইন্দিয়া এপ্রোচ’গী মখাদা ৩-সিগী থৌরাং-কোর্পোরেসন, কোর্দিনেসন অমসুং কোল্লাবোরেসন’ পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মরক্তা থবক তৌমিন্নগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মতম অমদা হিংসা অমসুং তুংদু-লৈতাদবগী তমথিরবা মফম অমা ওইরম্বা লেপ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিং, জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং অৱাং-নোংপোক, হৌজিক চাউখৎপগী মফম অমা ওইরে। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা অৱাং-নোংপোক্তা ঙাক-শেনগী ফিবম য়াম্না ফগৎলে অমসুং ২০১৪দগী হৌনা লালহৌবগা মরী লৈনবা থৌদোকশিং চাদা ৭৪দা হন্থরে অমসুং সেকুরিতি ফোর্সশিংগী মরক্তা অশি-অনা য়াওবা চাদা ৬০ অমসুং মীচম মীয়াম শিবা চাদা ৯০দা হন্থরে। মসিগী মথক্তা, তুংকোইনা শান্তি লৈনবা এন.এল.এফ.তি, বোরো, ব্রু, কার্বি অংলোংগা য়ানচেশিং খুৎয়েক পীনদুনা লালহৌবা য়াওরম্বা মীওই ৯,০০০ হেন্না চঙজরকখ্রে।
মহাক্না হায়খি অৱাং-নোংপোক্তা শান্তি লৈরকপদগী, লমদম অসিগী মফমশিংগী চাদা ৬০ হেন্না অফস্পা লৌথোকখ্রে। লেপ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিংদা মীহাৎ-মীপুনগী থৌদোকশিং চাদা ৭৭ হন্থরে অমসুং শিবগী চাং চাদা ৮৫ হন্থরে। ২০১৯গী অগস্ত ৫দা জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখিবদগী মফম অদুদা শান্তি অমসুং চাউখ-থৌরাংগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে। অগস্ত ৫, ২০১৯ মমাঙগী থা ৩৭গা চাংদম্নবদা, তেরোরিস্তশিংগী থৌদোক চাদা ৩৪ হন্থরে অমসুং অগস্ত ৫, ২০১৯গী মতুংদা সেকুরিতি ফোর্সশিংগী মরক্তা শিবা চাদা ৫৪ হন্থরে।
মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিদা তেরোরিজমগী মায়োক্তা তুমিন্না খাংদুনা লৈথোক্তবগী থৌশিল অমা লৈরে, অচৌবা মাইপাকপা অমা পুরক্নবা এন.আই.এ অমসুং অতোপ্পা এজেন্সিশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, ২০২৪গী মমাঙদা রাজ্য পুম্নমক্তা এন.আই.এগী ব্রাঞ্চশিং লিংখৎতুনা এন্তি-তেরোরিজমগী নেতৱার্ক অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। এন.আই.এ অমসুং য়ু.এ.পি.এ লোশিং শেমদোক্তুনা লনাই মীওই অমা তেরোরিস্তনি হায়না লাউথোক্নবা থৌরাং লৈরে অমসুং তেরোরিজম থেংন্নবা আইনগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। এন.আই.এদা এক্সত্রা তেরিতোরিএল জুরিসদিক্সন পীরে অমসুং তেরোরিজমগা মরী লৈনবশিংগী লন-থুম মৎনবগী হক এজেন্সি অসিদা পীরে।
শ্রী সাহনা হায়খি ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক্তা এন.আই.এগী ব্রাঞ্চশিং লিংখৎনবা পান্দম থম্লে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবদগী মতম অমদা ইরাংগী মফম ওইরম্বশিং ঙসিগী শান্তি ওইরে। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা দ্রগকী কেস ৩,০০০ রেজিস্তার তৌরে অমসুং দ্রগশিংগী চৈথেংদগী লৈবাক অসি অমসুং নহারোলশিং কন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী ফিরেপ লৈরে অমসুং ঐখোয়গী থৌশিলগী ফল ফংলে, হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতি ২০,০০০ হেনবগী দ্রগশিং ফারে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ঙসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী মমাঙদা সাইবর-ক্রাইমগী অচৌবা শিংনবা অমা লৈরে, মসি থেংন্নবা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলে। সি.আর.পি.সি, আই.পি.সি অমসুং এফ.সি.আর.এ অহোংবা পুরক্নবা মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলি অমসুং অথুবা মতমদা মখোয়গী শেমদোক্লবা ব্লুপ্রিন্ত অদু পর্লিয়ামেন্তদা পুথোক্লগনি। চৈরাক পীবগী চাং হেনগৎনবা রাজ্য খুদিংমক্না ফোরেন্সিক সাইন্স খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নগদবনি, এন.এফ.এস.য়ু লিংখৎতুনা ভারত সরকারনা পাংবা য়াবা মতেং পাংলি।ঙমখৈ অমসুং সমুদ্র মপানগী ঙাক-শেনগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা ঙমখৈদা লৈবা রাজ্যশিংনা সেন্ত্রেল এজেন্সিশিং অমসুং সেকুরিতি ফোর্সশিংগা হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নগদবনি।দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী মতাংদা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং হায়রিবা থবকশিং অদু পাংথোকপগী মতাংদা হকথেংন্না য়েংশিন্নবা ঐনা চীফ মিনিস্তর খুদিংমক্তা হায়জরি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক্কী মাঙদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং মায়োক্ননবা লৈবাক মনুংগী সেকুরিতিগী খুদোংচাবা পুম্নমক মপুংফানা শীজিন্নগদবনি। রাজ্যশিংগী মরক্তা থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা দরকার ওইবা মচাক-মথুমশিং হেনগৎহনবগদবনি অমসুং অমসুং মচাক-মথুমশিং মপুংফানা শীজিন্নবগদবনি। সরকারনা “ৱান দেতা, ৱান ইন্ত্রি’গী ৱাখল্লোন্দা থবক পাংথোক্লি অমসুং মসিগী মখাদা এন.আই.এদা তেরোরিস্তকী কেসশিংগী নেসনেল দেতাবেজ অমা লৈরে, দ্রগকা মরী লৈনবা কেসশিংগী নেসনেল দেতাবেজ অমা এন.সি.বিগী লৈরে অমসুং শেন-থুমগী অরানবা তৌবশিংগী দেতাবেজ অমা ই.দিগী লৈরে অমসুং খুৎশাগী মমিশিংগী দেতাবেজ-এন.এ.এফ.আই.এস অমা অমসুং নেসনেল দেতাবেজ ওফ সেক্স ওফেন্দরস(এন দি এস ও)শেম্নবা এন.সি.আর.বিদা শীন্নখ্রে।
মহাক্না হায়খি চৎন-কাংলোনশিং অহোঙবা পুরকপগী মতাংদা, ১৪সি হায়বদি ইন্দিয়ান সাইবর ক্রাইম কোওর্দিনেসন সেন্তর শেম্লে, সাইবর ক্রাইম পোর্তেল শেম্লে, নেতগ্রিদ শম্ননবা সিস্তেম অমা শেম্লে, প্রাইবেত সেকুরিতি এজেন্সি লাইসেন্সিং পোর্তেল শেম্লে অমসুং এফ.সি.আর.এদা অহোঙবা কয়া পুরক্লে। এফ.সি.আর.এদা অহোঙবা পুরকপগী মতুংইন্না, লৈবাক্কী মায়োক্তা থবক তৌবা, লাইনিং হোঙহনবা, চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা রাজনিতিগী ওইনা অপনবা পীবা নত্রগা সরকারগী থৌশিলশিংগী মায়োক্তা লৈবা লুপশিংদা থবক লৌখৎলে অমসুং ২০২০দা লৈখিবা এমেন্দমেন্তগী মতুংইন্না মপান লৈবাকশিংদগী লাকপা শেনফমশিং লান্না শীজিন্নবা থিংনবা অমসুং য়েংশিন্নবা থবক পায়খৎলে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি অকক্নবা মতমগী মনুংদা অচৌবা খুদোংচাদবা অহুম থেংন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। অহানবদা, হকশেলগী থবকশিংগী থৌরাং মপুংফানা লোইশিনবনি। অয়ুস্মান সি.এ.পি.এফ স্কিমগী মখাদা হেল্থ কার্দ লাখ ৩৫ রোম য়েন্থোকখ্রে অমসুং লুপা কোতি ২০ হেন্না ফংহনখ্রে। অনিশুবনা, হাওসিং সেতিসফেক্সন রেসিও হেনগৎহনবনি।২০১৪দা রেসিদেন্সিএল সেতিসফেক্সন চাদা ৩৭ রোম ওইরম্বা অদু হৌজিক চাদা ৪৮দা হেনগৎলে। মসিগী মথক্তা, সি.এ.পি.এফস ই-অৱাস ৱেব পোর্তেল শেমদুনা মসিগী থাক অসি চাদা ৬০দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লে। অহুমশুবা ওইনা, পুলিসিগী থবক্তা চহিগী কোমথোকপা লৈরে, থৌরাং অসিগী মখাদা নুমিৎ ১০০ ছুতি পীনবা থৌরাং অমা লৈরে, থবক্তগী পোথাবগী চহি ৫৭দগী চহি ৬০দা হেনগৎনবা অমসুং কেন্দিদেৎ ৬৪,৬৪০ থবক হাপ্নবা থৌরাং লৈরে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসি চাউখৎনবা অমসুং তুংদু-লৈতানা হিংনবা অমসুং অফবা লৈঙাক লৈহন্নবা লৈবাক মনুংগী ঙাক-শেনগী থবক অসি য়াম্না মরুওই অমসুং মসিগী দাইত্ব ঐখোয় খুদিংমক্নি। লৈবাক শেমগৎপদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী চপ মান্নবা থৌদাং লৈ। এজেন্সি খুদিংমক মতেং পাংনরবা মতমদা লৈবাক অমা চাউখৎপা ঙমগনি। অমৃত কালগী মতম অসিদা কোওপরেতিপ ফেদেরেলিজমগী ৱাখল্লোন্না ঐখোয়না থৌনা ওইগদবনি অমসুং মসিগী চিন্তন সিবির অসিনা রিজনেল কোওপরেসন মখা তান পাকথোক চাউথোকহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।