প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ অযোধ্যাত দীপোৎসৱ উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 OCT 2022 8:37PM by PIB Guwahati
চিয়াবৰ ৰামচন্দ্ৰ কী জয়,
চিয়াবৰ ৰামচন্দ্ৰ কী জয়,
চিয়াবৰ ৰামচন্দ্ৰ কী জয়,
মঞ্চত উপবিষ্ট উত্তৰপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দিবেন পেটেল, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, দেৱতুল্য অৱধবাসী, দেশ আৰু বিশ্বৰ বিভিন্ন স্থানত থকা সকলো ৰামভক্ত, ভাৰতভক্ত, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল,
আজি অযোধ্যা বন্তিৰে দিব্য, ভাৱনাৰে ভব্য৷ আজি অযোধ্যা নগৰ ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণৰ সোণালী অধ্যায়ৰ প্ৰতিফলন। ৰাম অভিষেকৰ পিছত যেতিয়া মই ইয়ালৈ আহি আছিলো, তেতিয়া মোৰ মনত অনুভৱ, আৱেগৰ ঢৌ উঠিছিল। মই ভাবিছিলো ১৪ বছৰ বনবাসৰ পিছত যেতিয়া ভগৱান শ্ৰী ৰাম অযোধ্যালৈ আহিছিল, অযোধ্যাক কেনেকৈ সজোৱা হৈছিল? ত্ৰেতাৰ সেই অযোধ্যা আমি দেখা নাপালোঁ, কিন্তু আজি ভগৱান ৰামৰ আশীৰ্বাদেৰে অমৃতকালত অমৰ অযোধ্যাৰ অলৌকিকতাৰ সাক্ষী হৈ ৰৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি সেই সভ্যতা আৰু সংস্কৃতিৰ বাহক, যাৰ পৰ্ব আৰু উৎসৱবোৰ জীৱনৰ এক স্বাভাৱিক অংশ হৈ আহিছে। ইয়াত যেতিয়াই সমাজে নতুন কিবা এটা কৰিছিল, আমি এটা নতুন উৎসৱৰ সৃষ্টি কৰিছিলোঁ। সত্যৰ প্ৰতিটো বিজয়, অসত্যৰ প্ৰতিটো অন্তৰ মানৱীয় বাৰ্তা আমি যিদৰে জীয়াই ৰাখিছো, তাৰ লগত ভাৰতৰ কোনো মিল নাই। ভগৱান শ্ৰীৰামে হাজাৰ বছৰ আগতে ৰাৱণৰ অত্যাচাৰৰ অন্ত পেলাইছিল, কিন্তু আজি হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ পাছতো সেই ঘটনাৰ প্ৰতিটো মানৱীয় বাৰ্তা, আধ্যাত্মিক বাৰ্তা দীপৰ ৰূপত অবিৰতভাৱে আলোকিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
দীপাৱলীৰ বন্তিগছি আমাৰ বাবে কেৱল এক সামগ্ৰী নহয়। ই ভাৰতৰ আদৰ্শ, মূল্যবোধ আৰু দৰ্শনৰ জীৱন্ত শক্তি। আপোনালোকে দেখিছে, চকুৱে যিমানদূৰলৈকে চাব পাৰে, পোহৰৰ এই আলোকসজ্জা, পোহৰৰ এই প্ৰভাৱ, ৰাতিৰ কপালত ৰশ্মিৰ এই প্ৰসাৰণ, ভাৰতৰ মূল মন্ত্ৰ ‘সত্যমেৱ জয়তে’ৰ ঘোষণা। এয়াই আমাৰ উপনিষদ বাক্যৰ ঘোষণা “সত্যমেৱ জয়তে নানৃতম সত্যেন পন্থা বিততো দেৱায়ণঃ”। অৰ্থাৎ বিজয় সত্যৰ, অসত্যৰ নহয়। এয়া আমাৰ ঋষিৰ কথাৰ ঘোষণা- "ৰামো ৰাজামনি: সদা বিজয়তে"। অৰ্থাৎ বিজয় সদায় ৰামৰ সৎ আচৰণৰ বাবেহে হয় আৰু ৰাৱণৰ অসৎ আচৰণৰ বাবে নহয়। সেইবাবেই আমাৰ ঋষিসকলে ভৌতিক প্ৰদীপতো চেতনা শক্তিক দেখি কৈছিল– দীপো জ্যোতিহ পৰব্ৰহ্ম দীপো জ্যোতি: জনাৰ্দন। অৰ্থাৎ দীপ-পোহৰ ব্ৰহ্মাৰ ৰূপ। মোৰ বিশ্বাস, এই আধ্যাত্মিক পোহৰে ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব, ভাৰতৰ উত্থানক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি এই শুভ ক্ষণত এই লাখ লাখ বন্তিৰ পোহৰত আৰু এটা কথা দেশবাসীক সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো। ৰামচৰিত মানসত গোস্বামী তুলসীদাস জীয়ে কৈছে– “জগত প্ৰকাশ্য প্ৰকাশক ৰামু”। অৰ্থাৎ ভগৱান ৰাম সমগ্ৰ জগতৰ পোহৰৰ দাতা। তেওঁ গোটেই বিশ্বৰ এক জ্যোতিপুঞ্জৰ দৰে। এই পোহৰ কেনেধৰণ? এয়াই দয়া আৰু কৰুণাৰ পোহৰ। এই পোহৰ-মানৱতা আৰু মৰ্যাদাৰ। এইটোৱেই সমভাৱ আৰু প্ৰেমৰ পোহৰ। এই পোহৰ সকলোৰে বাবে, এই পোহৰ সকলোকে লগত লৈ যোৱাৰ বাৰ্তাৰ বাবে। মোৰ মনত আছে, ল’ৰালি কালত হয়তো বহু বছৰ আগতে গুজৰাটী ভাষাত বন্তিৰ ওপৰত এটা কবিতা লিখিছিলোঁ৷ আৰু কবিতাটোৰ শিৰোনাম আছিল- দিয়া-, গুজৰাটীত কোৱা হৈছে-દીવો। ইয়াৰে কেইটামান শাৰী মোৰ মনত পৰিছে৷ মই লিখিছিলো - દીવા જેવી આશ ને દીવા જેવો તાપ, દીવા જેવી આગ ને દીવા થકી હાશ. ઊગતા સૂરજને હર કોઈ પૂજે, એ તો આથમતી સાંજે’ય આપે સાથ. જાતે બળે ને બાળે અંધાર, માનવના મનમાં ઊગે રખોપાનો ભાવ. অৰ্থাৎ প্ৰদীপে আশা দিয়ে আৰু প্ৰদীপে তাপ দিয়ে। বন্তিয়েও জুই দিয়ে আৰু বন্তিয়ে জিৰণি দিয়ে। সকলোৱে উদিত সূৰ্য্যক পূজা কৰে, কিন্তু আন্ধাৰ সন্ধিয়াত বন্তিয়েও তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰে। প্ৰদীপটো নিজেই জ্বলে আৰু লগতে জ্বলাই দিয়ে আন্ধাৰ, প্ৰদীপটোৱে মানুহৰ মনত আত্মসমৰ্পণৰ ভাৱ আনে। আমি নিজেই জ্বলো, নিজকে জ্বলাই দিওঁ, নিজকে সমৰ্পন কৰো, কিন্তু যেতিয়া সাফল্যৰ পোহৰ উদয় হয়, তেতিয়া আমি নিস্বাৰ্থ মনোভাৱেৰে সমগ্ৰ পৃথিৱীলৈ বিয়পাই দিওঁ, সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ ওচৰত সমৰ্পণ কৰোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া আমি স্বাৰ্থৰ ঊৰ্ধ্বত থাকি পৰমাৰ্থৰ প্ৰতি যাত্ৰা কৰো, তেতিয়া সমাযোজনৰ সংকল্প স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে ইয়াত বিলীন হৈ পৰে। আমাৰ চিন্তা পূৰ্ণ হ’লে আমি কওঁ ‘ইদম ন মম’। অৰ্থাৎ এই সাফল্য মোৰ বাবে নহয়, ই মানৱ জাতিৰ কল্যাণৰ বাবেহে। দীপৰ পৰা দীপাৱলীলৈকে এয়াই ভাৰতৰ দৰ্শন, এয়াই ভাৰতৰ চিন্তা, এয়াই ভাৰতৰ চিৰন্তন সংস্কৃতি। আমি সকলোৱে জানো, মধ্যযুগীয় আৰু আধুনিক যুগলৈকে ভাৰতে কিমান অন্ধকাৰ যুগৰ সন্মুখীন হৈছে। যিবোৰ ধুমুহাত মহান সভ্যতাৰ সূৰ্য্য অস্ত গৈছিল, সেইবোৰত আমাৰ প্ৰদীপ জ্বলি থাকিল, পোহৰ দি থাকিল, তাৰ পিছত সেই ধুমুহাবোৰ শান্ত হৈ উজ্বলি উঠিল। কাৰণ, আমি বন্তি জ্বলোৱা বন্ধ কৰা নাছিলো। আমি বিশ্বাস গঢ়ি তোলাটো বন্ধ কৰা নাছিলো। বহুদিনৰ আগতে ক’ৰোনাৰ আক্ৰমণৰ অসুবিধাৰ মাজতে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এই মনোভাৱেৰে এক বন্তি লৈ থিয় হৈছিল। আৰু আজি বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধত ভাৰতে কিমান শক্তিশালী যুঁজ দিছে। এইটোৱেই প্ৰমাণ যে অন্ধকাৰৰ প্ৰতিটো যুগৰ পৰা ওলাই আহি ভাৰতে অতীতত নিজৰ শক্তিৰ পোহৰ বিয়পাইছে আৰু ভৱিষ্যতেও বিয়পাই থাকিব। যেতিয়া পোহৰ আমাৰ কৰ্মৰ সাক্ষী হৈ পৰে, তেতিয়া আন্ধাৰৰ অন্ত স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে নিশ্চিত হয়। যেতিয়া বন্তিগছি আমাৰ কৰ্মৰ সাক্ষী হৈ পৰে, তেতিয়া নতুন প্ৰভাতৰ, নতুন আৰম্ভণিৰ আত্মবিশ্বাস স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে শক্তিশালী হৈ পৰে। এই বিশ্বাসেৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে দীপাৱলীৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। মোৰ লগত সম্পূৰ্ণ ভক্তিভাৱেৰে কওক-
চিয়াবৰ ৰামচন্দ্ৰ কী জয়,
চিয়াবৰ ৰামচন্দ্ৰ কী জয়,
চিয়াবৰ ৰামচন্দ্ৰ কী জয়৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Deepotsav celebrations in Ayodhya, Uttar Pradesh
23 OCT 2022 8:37PM by PIB Delhi
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Present on stage, the Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel; the popular Chief Minister of UP Shri Yogi Adityanath ji, all the Awadhvasis; all the devotees of Sri Ram and Sri Bharat in the country and around the world; ladies and gentlemen!
Today Ayodhya appears divine with lamps and magnificent in spirit. Today the city of Ayodhya is a reflection of the golden chapter of India's cultural reawakening. When I was coming here after Ramabhishek, I was feeling overwhelmed with various feelings, emotions and sentiments. I was wondering, when Lord Shri Ram had come to Ayodhya after 14 years of exile, how would Ayodhya have been decorated? We could not see the Ayodhya of the 'Treta' period, but today with the blessings of Lord Rama, we are witnessing the divinity of the eternal Ayodhya in the 'Amritkaal'.
Friends,
We belong to that civilization and culture, the festivals and celebrations of which have been a natural part of life. Whenever something new happened in the society, we created a new festival. India has no match in the way we have kept alive the message of 'victory of truth and the defeat of untruth' in the society. Lord Shri Ram had put an end to the tyranny of Ravana thousands of years ago. But today even after thousands of years, every humane and spiritual message that had originated from that incident is continuously illuminated in the form of lamps.
Friends,
Deepawali lamps are not just a commodity for us. They are the vibrant spirit of India's ideals, values and philosophy. As far as we can see, this illumination of the lights, this impact of light, this beam of rays in the horizon of night, is the proclamation of 'Satyamev Jayate', the basic mantra of India. This is the proclamation of the lines from our Upanishad – “सत्यमेव जयते नानृतं सत्येन पन्था विततो देवयानः”. That is, victory belongs to the truth, not to the untruth. This is the proclamation of our sage's words - “रामो राजमणि: सदा विजयते”. That is, victory is always of the good which is synonymous with Lord Rama and not of the evil with which Ravana is identified. That is why our sages, who used to see divine energy even in the earthen lamp had said – दीपो ज्योतिः परब्रहम दीपो ज्योतिः जनार्दन। That is, the lamp-light is the form of Brahma. I believe this spiritual light will guide India's progress and resurgence.
Friends,
Today, on this auspicious occasion, I want to remind the countrymen of one more thing in the brightness of these lakhs of lamps. In Ramcharitmanas, Goswami Tulsidas ji has said – “जगत प्रकास्य प्रकासक रामू”।. That is, Lord Rama illuminates the whole world. He is like a beacon for the whole world. What is this light? This is the light of kindness and compassion; this is the light of humanity and dignity; this is the light of equanimity and love. This light is for everyone; this light sends out the message of walking together with everyone. I remember writing a poem on 'Lamp' in Gujarati, probably years ago. And the title of the poem was- 'Diya'. I want to share a few lines today. I had written- દીવા જેવી આશ ને દીવા જેવો તાપ, દીવા જેવી આગ ને દીવા થકી હાશ. ઊગતા સૂરજને હર કોઈ પૂજે, એ તો આથમતી સાંજે’ય આપે સાથ. જાતે બળે ને બાળે અંધાર, માનવના મનમાં ઊગે રખોપાનો ભાવ. That is, the lamp not only provides hope but also radiates heat. A lamp produces fire and also gives comfort. Everyone worships the rising sun, but the lamp guides us in the dark. The lamp itself burns and also eliminates darkness. The lamp brings a sense of dedication in the person. We toil hard and give everything (to fulfil a goal) but when it is accomplished, we spread the light of the accomplishment to the whole world with a selfless spirit, dedicating it to the whole world.
Brothers & Sisters,
When we rise above selfishness and undertake this journey of selflessness, then the resolution of assimilation automatically gets absorbed in it. When our thoughts are fulfilled, we say ‘इदम् न मम्’. That is, this accomplishment is not for me; it is for the welfare of mankind. ‘Deep Se Deepawali Tak’ is the philosophy of India; this is the idea of India; this is the eternal culture of India. We all know very well that India has faced many dark ages through the medieval and modern times. Even in the storms that destroyed some great civilizations, our lamps kept burning and giving out light. Then we re-awakened after calming down those storms because we never stopped lighting the lamps. We didn't stop building trust. Not long ago, amidst the difficult Corona period, every Indian had stood up with a lamp in this very spirit. And, today, the world is watching how India is fighting strongly against Corona. This proves that emerging from every era of darkness, India has spread the light of its might in the past and will continue to spread it in the future too. When light becomes a witness to our actions, the end of darkness is automatically assured. When the lamp becomes a witness to our actions, then the confidence of a new dawn and a new beginning automatically gets strengthened. With this belief, once again wish you all a very Happy Diwali! Say with me with full devotion -
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.