প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী অয়োধ্যাদা দীপোৎসবকী নুংঙাইবা ফোংদোকপদা থমখিবা ৱাফমগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
23 OCT 2022 8:37PM by PIB Imphal
সিয়াবর রামচন্দ্রগী জয়!
সিয়াবর রামচন্দ্রগী জয়!
সিয়াবর রামচন্দ্রগী জয়!
ঙসিগী ফম্বাক্তা শরুক য়াবীরিবা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল; মীয়াম্না য়াবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথজী, অৱদকী মীয়াম, লৈবাক অমসুং মালেম শিনবা থুংবগী শ্রী রাম অমসুং শ্রী ভারতকী মনাইশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঙসিদি, অয়োধ্যানা থাউমৈ অমসুং নুংঙাইবগী ইথিলগা লোয়ননা পুক্নিং হুনা ফজরি। ভারতকী কলচরেল এৱেকনিংগী সনাগী তাঙ্কক অমা হৌবগী মমি ঙসি অয়োধ্যাদা তারি। ঐহাক্না রাম অভিশেক পাংথোক্লবা তুংদা মফমসিদা লাকপা মতমদা, ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা তোঙানবা ইথিল কয়া লাকখি। ভগ্বান রাম্না অয়োধ্যাদা চহি ১৪গী তুংদা হল্লকখিবা মতমদা অয়োধ্যাবু করম্বা মওং-মতৌদা লৈতেংলমগনি হায়না খল্লকখি। ঐখোয়না ‘ত্রেতা’ মতমগী অয়োধ্যা উবা ফংহৌদ্রে; অদুবু ভগ্বান রামগী থৌজালদগী ঙসিদি অমৃত কাল অসিদা অয়োধ্যাগী লাইগুম্লবা নীংথিবগী মওং-মতৌ উবদি ফংজরি।
মরূপশিং
ঐখোয়গী মহৌশাগী পুন্সিগী শরুক ওইরিবা কুহ্মৈগী হরাওবা ফোংদোকপগী সিভিলাইজেসন অমসুং কলচরগী মনুং চন্না লৈবনি। খুন্নাইদা অনৌবা থবক অমা থোকপা মতমদা, ঐখোয়না অনৌবা কুহ্মৈ হৌদোকই। খুন্নাই অসিদা ‘অচুম্বনা মায় পাকই অমসুং অরানবনা মায়থী’ হায়বগী ৱাখল্লোনবু হিংহন্দুনা ভারতনা থম্লিবা পাম্বৈ অসিগা চাংদম্ননীংঙাই ওইবা অমত্তা লৈতে। শ্রী রাম্না রাবনগী মীওই মীনৈবু চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা লোইশিনবীখি। থৌদোক্তুদগী হৌরকখিবা মীনুংশি খঙবা অমসুং স্পিরিচুএলগী ৱারোলশিং অসিনা চহি লিশিং কয়াগী মতুংদা ফাওবদা থাউমৈগী মওংদা ঙসি ফাওবা ঙান্দুনা লৈরি।
মরূপশিং
দীপাবলিগী থাউমৈশিং অসি ঐখোয়গী ওইনা শুপ্নগী পোৎলম অমা নত্তে। মখোয় অসিদি ভারতকী ৱাখল্লোন, ভেল্যু অমসুং ফিলোসোফীগী মতিক লৈরবা ইথিল অমনি। থাউমৈ থানবা, মসিগী মঙালনা পীবা শাফু, মৈশিং অসিগী মঙালনা অহিংদা ঙাল্লিবা অসিনা ভারতকী খ্বাইদগী মরু ওইবা মন্ত্রা ওইরিবা ‘সত্যমেব জয়তে’ তাক্লি হায়বা ঐখোয়না খঙই। মসিদি, ঐখোয়গী উপানিশদতা য়াওবা ৱাহৈ পরেং অমা – “সত্যমেব জয়তে নানরিতম সত্যেন পান্থো বিতাতো দেবয়ান”, ফোংদোকপনি। মসিনা হায়বদি, অচুম্বনা মায় পাকই অমসুং অরানবনা মায়থী হায়বনি। মসিমক ঐখোয়গী মুনিনা হায়রম্বা ৱাফম্নি – “রামো রাজমনি, সদা বিজয়তে”। মসিনা হায়বদি, ভগ্বান রামগা অমত্তা ওইনা লৌনরিবা অফবনা মতম পুম্বদা মায় পাক্কনি, ফত্তবগী শক্তাক ওইরিবা রাবন্না কৈদৌনুংদা মায় পাক্লোই হায়বনি। মসিনা মরম ওইরগা, লৈবাক্কী থাউমৈ ফাওবগী মনুংদা লাইগুম্লবা শক্তি অসি উবা ফংলম্লিবা ঐখোয়গী মুনিশিংনা অসুম্না হায়বীরম্মিবনি, “দীপো জ্যোতি: পরব্রহ্ম দীপো জ্যোতি: জনার্দন”। মসিনা হায়বদি, থাউমৈগী মৈঙাল অসি ভগ্বান ব্রহ্মগী শাইওন্নি হায়বনি। মসিগুম্বা থাউমৈগী মৈঙালগী ইথিলনা ভারতকী চাউখৎ থৌরাং অমসুং নৌনা শক্তাক শেম্লিবসু লমজিংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
মরূপশিং
ঙসিগী য়াইফরবা থৌরমসিদা, মসিগুম্বা থাউমৈ লাখ কয়াগী মঙালগী মতাংদা লৈবাক মীয়ামদা অতোপ্পা অহেনবা ৱাফম খরগা থমজনীংই। গোস্বামী তুলসিদাসজীনা রামচরিতমানস্তা অসুম্না হায়রম্মি, “জগত প্রকাস্য প্রকাসক রামু”। মসিনা হায়বদি, ভগ্বান রাম্না মালেম পুম্ববু ঙালহল্লি হায়বনি। মহাক অসি মালেমগী মৈরাগুম্বনি। মসিগী মঙাল অসি করিনো? মসিদি থৌজাল হৈবা অমসুং মীনুংশি খঙবগী মঙালনি; মসিদি মীওইবা খুন্নাই অমসুং ইকায় খুম্নননা হিংবগী মঙালনি; মসিদি পম্নমকপু অমত্তা ওইনা য়েংবা অমসুং নুংশিবগী মঙালনি। মঙাল অসি মীপুম খুদিংগীনি; ঐখোয় মশেল অমত্তা ওইনা চৎমিন্নবগী ৱারোল অমা মঙালসিনা শন্দোক্লি। ঐহাক্না চহি কয়াগী মমাংদা, ‘থাউমৈ’গী মতাংদা গুজরাতীদা শৈরেং অমা ইখি। শৈরেং মমিংদি ‘দিয়া’ কৌই, মতেক খরা ঙসি ঐহাক হায়জগে। ঐহাক্না অসুম্না ইখি –
દીવા જેવી આશ ને દીવા જેવો તાપ, દીવા જેવી આગ ને દીવા થકી હાશ. ઊગતા સૂરજને હર કોઈ પૂજે, તો આથમતી સાંજે આપે સાથ. જાતે બળે ને બાળે અંધાર, માનવના મનમાં ઊગે રખોપાનો ભાવ. মসিনা হায়বদি, থাউমৈনা থাজবা পোকহনবগা লোয়ননা মৈশাশু থাদোকই। থাউমৈনা মৈশু পুথোকই অদুগা নুংঙাইনসু থম্বী। মীপুম খুদিংনা নুমিৎপু নীংজৈ, অদুবু থাউমৈনা ঐখোয়দা অমম্বদা লমজীংবি। থাউমৈ মশামক্না মৈ চাক্তুনা অমম্ববু কোকহল্লি। থাউমৈনা মীওই অমবু মশাগী খোঙফম চেৎহল্লি। ঐখোয়না কন্না হোৎনদুনা ইশাগী অঙম্বা হোৎনৈ (পান্দম অমা ফংনবগীদমক্তা), অদুগা পান্দম ফংলবা তুংদা, ঐখোয়না মায় পাকপগী মঙালবু ইশাগী খন্দবা ইথিল অমগা লোয়ননা মালেমগীদমক্তা কত্থোক্তুনা মালেম শিনবা থুংবদা শন্দোকই।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না ওইজবা থিবগী থৌওংগী মথক্তা কাদুনা ইশাগী ওইজবা থাদোকপগী খোঙচৎ অসিদা খোঙদারকপা মতমদা, ৱাখল্লোন কয়া নীংথিনা খঙগে হায়বগী ৱারেপ মথন্তনা লাকই। ঐখোয়গী অপাম্বা থুংলবা মতমদা ঐখোয়না ‘ইদম ন মম’ হায়। মসিনা হায়বদি, ঐহাক্না ফংলিবসি ঐহাক্কী নত্তে, মসিদি মালেমগী মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বালগীনি। ‘দীপ সে দীপাবলি তক’ হায়বসিনা ভারতকী ফিলোসোফীনি; মসিনা ভারতকী ৱাখল্লোন্নি; মসিনা ভারতকী নুংগী ওইবা চৎনবীনি। ভারতনা মেদিএভেল অমসুং মোদর্ন মতমদা অৱাবা কয়া মাইয়োক্নরক্লে হায়বা ঐখোয়না নীংথিনা খঙই। ঐখোয়গী নীংথিরবা সিভিলাইজেসন মাঙহনখিবা অৱাবা মরক্তসু, ঐখোয়গী থাউমৈনা লেপ্পা লৈতনা চাক্তুনা মঙাল পীরম্মি। অৱাবা মতমশিং লোইরবা তুংদা ঐখোয়না অমুক হন্না য়াকায়রক্লিবসি ঐখোয়না থাউমৈ থানবা লেপ্তবগীনি। ঐখোয়না থাজবা শেমগৎপা লেপ্তবগীনি।
কুইখিদ্রিবা মতম খরগী মমাংদা, কোরোনাগী অৱাবা মতমগী মরক্তা, ভারত মচা খুদিংনা মসিগুম্বা ইথিলগা লোয়ননা থাউমৈ অমগা পায়দুনা লেপখৎখি। ভারতনা কোরোনাগী মাইয়োক্তা অকনবা লান থেংনরিবা অসিবু মালেম্না য়েংলি। অমম্বগী য়ুগ খুদিংদগী থোক্লক্তুনা ভারতনা মশাগী মতিক্কী মশেক মঙাল মমাংগী মতমদসু তাকখ্রে, অদুগা তুংগী মতমদসু লেপ্তনা তাক্কনি হায়বগী মসিনা খুদম্নি। মঙাল অসিনা ঐখোয়গী থবক্কী শাখি ওইরক্লবদা, অমম্বা লোইরকপা হায়বসি শোইদ্রবা ওইরকই। মঙাল অসিনা ঐখোয়গী থবক্কী শাখি ওইরক্লবদা, অনৌবা অয়ুক অমসুং অহৌবা অমগী থাজবসু মথন্নতা মপাঙ্গল হেনগৎলকই। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না মীপুম খুদিংবু দিৱালীগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। পুক্নিংদা থাজবগা লোয়ননা ঐহাক্না পুন্না অমুক্তা হায়মিন্নসি –
সিয়াবর রামচন্দ্রগী জয়!
সিয়াবর রামচন্দ্রগী জয়!
সিয়াবর রামচন্দ্রগী জয়!
দিস্ক্লেমর: ৱাফম অসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা থমখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Deepotsav celebrations in Ayodhya, Uttar Pradesh
23 OCT 2022 8:37PM by PIB Delhi
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Present on stage, the Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel; the popular Chief Minister of UP Shri Yogi Adityanath ji, all the Awadhvasis; all the devotees of Sri Ram and Sri Bharat in the country and around the world; ladies and gentlemen!
Today Ayodhya appears divine with lamps and magnificent in spirit. Today the city of Ayodhya is a reflection of the golden chapter of India's cultural reawakening. When I was coming here after Ramabhishek, I was feeling overwhelmed with various feelings, emotions and sentiments. I was wondering, when Lord Shri Ram had come to Ayodhya after 14 years of exile, how would Ayodhya have been decorated? We could not see the Ayodhya of the 'Treta' period, but today with the blessings of Lord Rama, we are witnessing the divinity of the eternal Ayodhya in the 'Amritkaal'.
Friends,
We belong to that civilization and culture, the festivals and celebrations of which have been a natural part of life. Whenever something new happened in the society, we created a new festival. India has no match in the way we have kept alive the message of 'victory of truth and the defeat of untruth' in the society. Lord Shri Ram had put an end to the tyranny of Ravana thousands of years ago. But today even after thousands of years, every humane and spiritual message that had originated from that incident is continuously illuminated in the form of lamps.
Friends,
Deepawali lamps are not just a commodity for us. They are the vibrant spirit of India's ideals, values and philosophy. As far as we can see, this illumination of the lights, this impact of light, this beam of rays in the horizon of night, is the proclamation of 'Satyamev Jayate', the basic mantra of India. This is the proclamation of the lines from our Upanishad – “सत्यमेव जयते नानृतं सत्येन पन्था विततो देवयानः”. That is, victory belongs to the truth, not to the untruth. This is the proclamation of our sage's words - “रामो राजमणि: सदा विजयते”. That is, victory is always of the good which is synonymous with Lord Rama and not of the evil with which Ravana is identified. That is why our sages, who used to see divine energy even in the earthen lamp had said – दीपो ज्योतिः परब्रहम दीपो ज्योतिः जनार्दन। That is, the lamp-light is the form of Brahma. I believe this spiritual light will guide India's progress and resurgence.
Friends,
Today, on this auspicious occasion, I want to remind the countrymen of one more thing in the brightness of these lakhs of lamps. In Ramcharitmanas, Goswami Tulsidas ji has said – “जगत प्रकास्य प्रकासक रामू”।. That is, Lord Rama illuminates the whole world. He is like a beacon for the whole world. What is this light? This is the light of kindness and compassion; this is the light of humanity and dignity; this is the light of equanimity and love. This light is for everyone; this light sends out the message of walking together with everyone. I remember writing a poem on 'Lamp' in Gujarati, probably years ago. And the title of the poem was- 'Diya'. I want to share a few lines today. I had written- દીવા જેવી આશ ને દીવા જેવો તાપ, દીવા જેવી આગ ને દીવા થકી હાશ. ઊગતા સૂરજને હર કોઈ પૂજે, એ તો આથમતી સાંજે’ય આપે સાથ. જાતે બળે ને બાળે અંધાર, માનવના મનમાં ઊગે રખોપાનો ભાવ. That is, the lamp not only provides hope but also radiates heat. A lamp produces fire and also gives comfort. Everyone worships the rising sun, but the lamp guides us in the dark. The lamp itself burns and also eliminates darkness. The lamp brings a sense of dedication in the person. We toil hard and give everything (to fulfil a goal) but when it is accomplished, we spread the light of the accomplishment to the whole world with a selfless spirit, dedicating it to the whole world.
Brothers & Sisters,
When we rise above selfishness and undertake this journey of selflessness, then the resolution of assimilation automatically gets absorbed in it. When our thoughts are fulfilled, we say ‘इदम् न मम्’. That is, this accomplishment is not for me; it is for the welfare of mankind. ‘Deep Se Deepawali Tak’ is the philosophy of India; this is the idea of India; this is the eternal culture of India. We all know very well that India has faced many dark ages through the medieval and modern times. Even in the storms that destroyed some great civilizations, our lamps kept burning and giving out light. Then we re-awakened after calming down those storms because we never stopped lighting the lamps. We didn't stop building trust. Not long ago, amidst the difficult Corona period, every Indian had stood up with a lamp in this very spirit. And, today, the world is watching how India is fighting strongly against Corona. This proves that emerging from every era of darkness, India has spread the light of its might in the past and will continue to spread it in the future too. When light becomes a witness to our actions, the end of darkness is automatically assured. When the lamp becomes a witness to our actions, then the confidence of a new dawn and a new beginning automatically gets strengthened. With this belief, once again wish you all a very Happy Diwali! Say with me with full devotion -
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
Siyavar Ramchandra Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.