ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟ କେଭଡିଆ ସ୍ଥିତ ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଶନ ଲାଇଫ ଉଦଘାଟିତ
ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ଗୁଟେରସଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ
ବିଶ୍ୱ ନେତାଗଣ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ସମର୍ଥନ ଘୋଷଣା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଣାଇଲେ ଅଭିନନ୍ଦନ
ପରିବେଶଧର୍ମୀ ମଜଭୁତ ନୀତି ପାଇଁ ଭାରତର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁ ଖୁବ ଉତ୍ସାହିତ କହିଲେ- ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ
ଶ୍ରୀ ଗୁଟେରସଙ୍କ ପୂର୍ବଜଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଗୋଆ ସହ ରହିଛି, ତାଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟରରେ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇବା ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇବା ସହ ସମାନ- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ନୁହେଁ”
“ମିଶନ ଲାଇଫ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହ ମୁକାବିଲାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତେ ସହଯୋଗ କରିପାରିବେ”
“ମିଶନ ଲାଇଫ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରିବେଶର ଟ୍ରଷ୍ଟି କରିଦେଇଛି”
“ମିଶନ ଲାଇଫ ପୃଥିବୀର ଲୋକଙ୍କୁ ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ଏକାଠି କରିଛି”
“ହ୍ରାସ, ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଓ ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରା ହୋଇ ରହିଆସିଛି”
“ପ୍ରଗତି ଓ ପ୍ରକୃତି କିପରି ହାତ ଧରାଧରି ହୋଇ ଚାଲନ୍ତି, ଭାରତ ତାହାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦାହରଣ ହୋଇ ରହିଛି”
“ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଓ ଜାତିସଂଘ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ନିମନ୍ତେ କିଛି ଭଲ ରାସ୍ତା ବାହାରିଛି”
20 OCT 2022 1:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୦.୧୦.୨୦୨୨) ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ଗୁଟେରସଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନାରେ ମିଳିତ ହେବା ସହ ଗୁଜରାଟ କେଭଡିଆର ଏକତା ନଗର ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିକଟରେ ମିଶନ ଲାଇଫ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ ମଧ୍ୟ ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ମିଶନ ଲାଇଫ ଶୁଭାରମ୍ଭ ନେଇ ଜାତିସଂଘର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଏଗାର ଜଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଭିଡିଓ ଅଭିନନ୍ଦନ ବାର୍ତ୍ତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚାର ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ଗୁଟେରସଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ହେଉଛି ଦ୍ୱିତୀୟ ଆବାସସ୍ଥଳୀ, କାରଣ ସେ ତାଙ୍କ ଯୁବାବସ୍ଥାରେ ଅନେକ ଥର ଭାରତ ଭ୍ରମଣରେ ଆସିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଗୁଟେରସଙ୍କ ପୂର୍ବଜଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଭାରତର ଗୋଆ ସହିତ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୁଟେରସଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବା ସହ ତାଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟରେ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇବା କୌଣସି ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇବା ସହ ସମାନ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ମିଶନ ଲାଇଫ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇବା ସହ ଅଭିନନ୍ଦନ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିବାରୁ ଦେଶ ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନେଇ ଏକାଠି ହେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଶନ ଲାଇଫର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ତଥା ଭାରତର ଗର୍ବ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ବିଶାଳ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ତଳେ ହୋଇଛି । “ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
“ମାନ ଯେତେବେଳେ ଅସାଧାରଣ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ବିରାଟ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଗୁଜରାଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଯେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଓ ଜଳବାୟୁ ଉପରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲା । କେନାଲ ଉପରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ ହେଉ ବା ରାଜ୍ୟର ମରୁଡ଼ି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଗୁଜରାଟ ସବୁବେଳେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ସହ ସଫଳ ଦ୍ରଷ୍ଟା ସାଜିଛି ।
ଜଳବାୟୁ ପରବର୍ତ୍ତନ ଯେ ଏକ ସମସ୍ୟା ଯାହା କେବଳ ସରକାର ବା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଣ୍ଡବ୍ୟଥା ବୋଲି ଏକ ଧାରଣା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଚାରିପାଶ୍ୱର୍ରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଭାବ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଓ ଗତ କେତେ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅସାଧାରଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ଛାଡ଼ି ଜନସାଧାରଣ ଓ ସମାଜ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ପରିବେଶ ଦିଗରେ କିଛି କରିବା ଉଚିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ମିଶନ ଲାଇଫର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ପରିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଜୀବନଶୈଳୀ ।” ମିଶନ ଲାଇଫର ସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ପୃଥିବୀର ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ସଂଯୋଗ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବ । ମିଶନ ଲାଇଫ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢଙ୍ଗରେ ଲଢ଼ିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଏ, ଯାହା ଫଳରେ ସମସ୍ତେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ । “ମିଶନ ଲାଇଫ ଆମକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ଆମେ ତାହା କରିବାକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରେ । ମିଶନ ଲାଇଫ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଜୀବନଶୈଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ପରିବେଶରେ ସୁରକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଏଲଇଡି ବଲର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଏହା କିପରି ବିଜୁଳି ଦେୟ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ କହିଥିଲେ । “ଏଥିରେ ପ୍ରଭୃତ ସଞ୍ଚୟ ହେବା ସହ ପରିବେଶଜନିତ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ହେଲା ଓ ଏହା ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଆବର୍ତ୍ତୀ ସୁବିଧା” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ବୋଲି ଟିପ୍ପଣୀ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ସେ ସେହିଭଳି ଚିନ୍ତକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ ଯେ ପରିବେଶ ନିରାପତ୍ତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବା ସହ ପ୍ରକୃତି କୋଳରେ ସୁଖରେ ଜୀବନଯାପନ କରୁଥିଲେ । ସେ ଏକ ନ୍ୟାସତ୍ୱ ଭାବନା ରଖିଥିଲେ । ମିଶନ ଲାଇଫ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରିବେଶର ନ୍ୟାସୀ କରିଦେଇଛି । ଜଣେ ନ୍ୟାସୀ କେବେ ବି ସମ୍ବଳର ନିର୍ବିଚାର ବ୍ୟବହାରକୁ ଅନୁମତି ଦିଏନାହିଁ । ଜଣେ ନ୍ୟାସୀ ପାଳନକର୍ତ୍ତା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଶୋଷଣକାରୀ ଭାବେ ନୁହେଁ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଶନ ଲାଇଫ ପି-୩ ମଡେଲ ଯାହା ହେଉଛି ଗ୍ରହ ସପକ୍ଷବାଦୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ହିମ୍ମତ ଦେଇଥାଏ । ମିଶନ ଲାଇଫ ପୃଥିବୀରେ ଗ୍ରହ ସପକ୍ଷବାଦୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏକାଠି ରଖେ । ଏହା ଗ୍ରହର ଜୀବନଶୈଳୀର ମୌଳିକ ନୀତି ଗ୍ରହ ପାଇଁ ଓ ଗ୍ରହ ଦ୍ୱାରା ନିୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ରାସ୍ତା କେବଳ ଅତୀତର ଭୁଲଭଟକାକୁ ତର୍ଜମା କରି ସୁଧାରି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଭାରତର ପ୍ରକୃତି ଉପାସନା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ରହିଆସିଛି । ବେଦ ପ୍ରକୃତିର ଉପାଦାନ ଯଥା ଜଳ, ମାଟି, ଅଗ୍ନି ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ପର୍କରେ ଯଥାଯଥ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଥର୍ବ ବେଦରୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଗାଇଥିଲେ “ମାତା ଭୂମାହ ପୁତ୍ରୋହମ ପୃଥିବ୍ୟା” ପୃଥିବୀ ଆମର ମାତା ଓ ଆମେ ତା’ର ସନ୍ତାନ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହ୍ରାସ, ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଓ ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଓ ଚକ୍ରୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରା ହୋଇ ରହିଆସିଛି । ପୃଥିବୀର ଅନ୍ୟ ଭାଗ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ବଳବତ୍ତର ରହିଛି ଯାହାକି ଆମକୁ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସହାବସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରୁଛି । “ମିଶନ ଲାଇଫ ପ୍ରକୃତିର ସଂରଚନା ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଆବଦ୍ଧ କରି ରଖିବ, ଯାହା ଆମ ପୂର୍ବଜ କହିଥିଲେ ଓ ତାହା ହିଁ ଆମର ଆଜିର ଜୀବନଶୈଳୀର ଅଂଶ ହୋଇଯିବ ।
ଭାରତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଭୟକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆଜି ଭାରତରେ ମୁଣ୍ଡପିଚ୍ଛା ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଉଚ୍ଛରଣ ମାତ୍ର ବାର୍ଷିକ ୧.୫ ଟନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ, ବିଶ୍ୱରେ ଏହା ହାରାହାରି ୪ ଟନ୍ ।” ପରନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭକଳି ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଆଗୁଆ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା, ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଅମୃତ ସରୋବର ଓ ସମ୍ପଦ କ୍ଷୟ ରୋକିବା ଉପରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ବିଷୟ କହିଥିଲେ । ଆଜି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି । “ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ପବନ ଶକ୍ତିରେ ଚତୁର୍ଥ ଓ ସୌର ଶକ୍ତିରେ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛୁ । ଗତ ସାତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଶତକଡ଼ା ୨୯ଠ ଭାଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ନଅ ବର୍ଷର ସୀମା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଅଣ ଜୀବାଶ୍ମ ତୈଳର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଶତକଡ଼ା ୪ଠ ଭାଗ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିସାରିଛୁ । ନିଧାର୍ଯ୍ୟ ଅବଧିର ପାଞ୍ଚମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଶତକଡ଼ା ୧ଠ ଭାଗ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିସାରିଛୁ । ଜାତୀୟ ଉଦଯାନ ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ଭାରତ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଅଭିମୁଖେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ଅନେକ ଦେଶକୁ ସେମାନଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଟ ଜିରୋ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରକୃତି ଓ ଦେଶ କିପରି ତାଳ ମିଳାଇ ଚାଲିବେ ତା’ର ଉଦାହରଣ ହୋଇଛି । ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇଛି, ଆମର ଜଙ୍ଗଲ ପରିସୀମା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବୈଶ୍ୱିକ ଅଭିଯାନ ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । “ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନମନୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାରତ ଏହାର ଭାବନା ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ନେଇ ଜଣାଇ ଦେଇଛି । ଏହି ଧାରାରେ ମିଶନ ଲାଇଫ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଓ ଜାତିସଂଘ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ କିଛି ଉନ୍ନତ ରାସ୍ତା ଠାବ କରାହୁଏ । “ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ଜାତିସଂଘ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଆଜି ଏହା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ସହ ସେମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରୁଛନ୍ତି” । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବାଜରା ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ଜାତିସଂଘ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ପାଇଥିଲା ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ତଥା ପାରମ୍ପରିକ ମୋଟା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରି ବିଶ୍ୱରେ ପରିଚିତ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆସନ୍ତାବର୍ଷ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଜରା ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ନେଇ ସବୁଆଡ଼େ ଆଲୋଚନା ହେବ । “ମିଶନ ଲାଇଫ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶକୁ ଯାଇ ସଫଳ ହେବ” । ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏହିମନ୍ତ୍ର, ପ୍ରକୃତି ରକ୍ଷତି, ରକ୍ଷିତ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରକୃତିକୁ ରକ୍ଷା କରନ୍ତି, ପ୍ରକୃତି ସେମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରେ । ଆମେ ମିଶନ ଲାଇଫ ଅନୁସରଣ କରି ଏକ ଉନ୍ନତ ପୃଥିବୀ ଗଠନ କରିବୁ ବୋଲି ମୁଁ ଆଶାକରେ” ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରିଥିଲେ ।
ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ଗୁଟେରାସ ଆମର ଗ୍ରହର ଏହି ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ଚାଲିବା ଉଚିତ । ପରିବେଶ ଜୀବନଧାରଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଲାଇଫ ପଦକ୍ଷେପ କେତେକ ଆଶା ସଞ୍ଚାର କରୁଛି । ଆମେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଓ ସମଷ୍ଟିଗତ ଭାବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆମର ପୃଥିବୀ ଓ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ବାହାର କରିପାରିବା । ସର୍ବୋପରି ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର ଜୈବବିବିଧତା କ୍ଷୟ ଓ ପ୍ରଦୂଷଣ ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ବିପଦ । “ଭାରତ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନୀତି ଗ୍ରହଣ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଦିଗରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ, ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଅଗ୍ରଣୀରେ ମୁଁ ବେଶ ପ୍ରଭାବିତ” । ଆଗକୁ ଇଜିପ୍ଟରେ ହେବାକୁ ଥିବା କପ-୨୭ ପ୍ୟାରିସ ରାଜିନାମାରେ ହୋଇଥିବା ବିଷୟର ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ବିଶେଷ ସୁଯୋଗ ଦେବ । “ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଭାବ ଓ ଏହାର ବିଶାଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନେଇ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନେଇପାରିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଉକ୍ତି ଉଧାର କରି ଶ୍ରୀ ଗୁଟେରାସ କହିଥିଲେ ଯେ “ଏଇ ବିଶ୍ୱରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଛି, ମାତ୍ର ସମସ୍ତଙ୍କ ଲାଳସା ପାଇଁ ନୁହେଁ” । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପୃଥିବୀର ସମ୍ବଳର ବିନିଯୋଗ ବୁଦ୍ଧିମତାର ସହ କରିବା ଦରକାର । ଆମେ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ବିନିଯୋଗ ନେଇ ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ସୁଧାରିବା ଦରକାର ବୋଲି ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ କହିଥିଲେ । ଭାରତ ଜି-୨ଠର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ଏହା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁବ୍ରମନିୟମ ଜୟଶଙ୍କର ଓ ଜାତିସଂଘ ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ଗୁଟେରାସ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ମିଶନ ଲାଇଫ ଆମର ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ନେଇ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ରଣନୀତିକ ପନ୍ଥା ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ପ୍ରଥମ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସରଳ ତଥା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଦ୍ୱିତୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଚାହିଦା (ଯୋଗାଣ) ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଶିଳ୍ପ ଓ ବଜାର ଖୁବଶୀଘ୍ର ନିକଜୁ ଖାପ ଖୁଆଇବେ । ତୃତୀୟତଃ ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର ଓ ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଓ ଶିଳ୍ପନୀତି ସେହି ଅନୁସାରେ ବିକଶିତ କରିବା ।

Prime Minister's Office
PM launches Mission LiFE at Statue of Unity in Ekta Nagar, Kevadia, Gujarat
Attends bilateral meeting with H.E. Mr Antonio Guterres, UN Secretary-General
World leaders congratulate the Prime Minister for the initiative and pledge support
Immensely encouraged by the commitment that India has made to pursue environmentally sound policies: UN Secretary-General
Mr Guterres has ancestral connection to Goa, welcoming him to Gujarat is like welcoming a member of the family: PM
“Climate change goes beyond just policy making”
‘Mission LiFE makes the fight against climate change democratic, in which everyone can contribute”
“Mission LiFE makes us all trustees of the environment”
“Mission LiFE unites the people of the earth as pro planet people”
“'Reduce, Reuse and Recycle' and circular economy have been part of the lifestyle of Indians for thousands of years”
“India has become a prime example of how progress and nature can go hand in hand”
“Whenever India and the United Nations have worked together, new ways of making the world a better place have been found”
20 OCT 2022 1:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended a bilateral meeting with UN Secretary-General, H.E. Mr Antonio Guterres and subsequently launched Mission LiFE at the Statue of Unity, Ekta Nagar, Kevadia, Gujarat. The Prime Minister and the UN Secretary-General also paid floral tributes at the Statue of Unity. Congratulatory video messages on the launch of Mission LiFE by the heads of 11 nations representing all regions of the United Nations were also relayed.
Addressing the gathering, the Prime Minister informed that India is like a second home for Secretary-General Antonio Guterres and he had travelled to India many times during the days of his youth. He further pointed out the ancestral connection of Mr Guterres with the state of Goa in India. The Prime Minister thanked Mr Guterres for taking the opportunity to visit India and highlighted that welcoming him to Gujarat is like welcoming a member of the family.
The Prime Minister expressed delight at the support that has been showered upon India for taking up the Mission LiFE initiative and thanked the heads of all nations for sending in their congratulatory messages on this gracious occasion. Highlighting the importance of unity in the fight against climate change, Shri Modi said that the launch of Mission LiFE is taking place before the Statue of Unity, a colossal statue of the pride of India, Sardar Vallabh Bhai Patel. “The world’s largest statue will be a source of inspiration in achieving the set targets”, he said.
“When the standards are exceptional, the records are huge”, the Prime Minister remarked. Highlighting the significance of the launch taking place in Gujarat, the Prime Minister informed that Gujarat was the first state in the country to initiate steps in the direction of renewable energy and climate protection. Be it installing solar panels on canals or initiating water conservation projects for the drought-affected areas of the state, Gujarat has always come forward as a leader and a trendsetter.
The Prime Minister pointed towards the prevailing notion that climate change is an issue only related to policy that leads to a thought process that leaves this all-important issue only to the government or international organisations. He said that people are experiencing the effects of climate change in their surroundings, and in the last few decades unexpected calamities were witnessed. This is making it amply clear that Climate change goes beyond only policy-making and people themselves are finding that they should contribute as an individual, families and as communities to the environment.
The Prime Minister remarked, “The mantra of Mission Life is 'Lifestyle For Environment'. Emphasising the benefits of Mission LiFE, the Prime Minister said that it connects the powers of the people for the protection of this earth, and teaches them to utilise it in a better way. He underlined that Mission LiFE makes the fight against climate change democratic, in which everyone can contribute within their capacity. “Mission LiFE inspires us to do all that can be done in our everyday life to protect the environment. Mission LiFE believes that the environment can be protected by making changes in our lifestyle”, the Prime Minister said. He gave the example of the adoption of LED bulbs in India for reducing electricity bills and protecting the environment. “This led to massive savings and environmental benefits and this is a recurring permanent benefit”, the Prime Minister added.
Noting that Gujarat is the birthplace of Mahatma Gandhi, the Prime Minister said “He was one of those thinkers who long ago understood the importance of environmental protection and living life in harmony with nature. He developed the concept of trusteeship. Mission LiFE makes us all trustees of the environment. A trustee is someone who does not allow indiscriminate use of resources. A trustee works as a nurturer and not as an exploiter”
The Prime Minister elaborated that Mission LiFE emboldens the spirit of the P3 model i.e. Pro Planet People. Mission Life, unites the people of the earth as pro planet people, uniting them all in their thoughts. It functions on the basic principles of ‘Lifestyle of the planet, for the planet and by the planet’. The Prime Minister remarked that the way to the future can only be paved by learning from the mistakes of the past. He recalled that India has had a tradition of worshipping nature for thousands of years. The Vedas precisely mention the importance of elements of nature like water, earth, land, fire and water. The Prime Minister quoted the Atharvaveda and recited, “‘Mata Bhumiah Putroham Prithivyah’ that is, the earth is our mother and we are her children.”
The Prime Minister threw light on the concept of 'Reduce, Reuse and Recycle' and circular economy and mentioned that it has been a part of the lifestyle of Indians for thousands of years. Speaking of other parts of the world, the Prime Minister said that such practices are prevalent, which inspire us to walk in harmony with nature. “Mission LiFE will encompass every lifestyle related to the conservation of nature, which our ancestors adopted, and that can be made a part of our lifestyle today”, he said.
India is committed to tackling the menace of climate change. Today, the Prime Minister informed, “The annual per capita carbon footprint in India is only about 1.5 tonnes, compared to the world average of 4 tonnes per year.” Nevertheless, India is working at the forefront to solve global problems like climate change. Shri Modi talked about the initiatives like Ujjwala Yojana, 75 ‘Amrit Sarovars’ in every district and unprecedented emphasis on waste to wealth. Today India has the fourth largest capacity for renewable energy in the world. “Today we are ranked fourth in wind energy and fifth in solar energy. India's renewable energy capacity has increased by about 290 percent in the last 7-8 years. We have also achieved the target of achieving 40 percent of the electric capacity from non-fossil-fuel sources 9 years ahead of the deadline. We had also achieved a target of 10 percent ethanol blending in petrol, and that too 5 months before the deadline. Through the National Hydrogen Mission, India has moved towards an environment-friendly energy source. This will help India and many countries of the world to achieve their goal of net zero”, the Prime Minister added. India has become a prime example of how progress and nature can go hand in hand. Now that India has also become the fifth largest economy in the world, our forest area is also increasing and the number of wildlife is also increasing, he said.
Highlighting the global campaign of One Sun, One World, One Grid, the Prime Minister remarked that India now wants to increase its partnership with the world even more while strengthening its resolve towards such goals. “By leading the creation of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, India has conveyed its concept towards environmental protection to the world. Mission LiFE is the next step in this series.”, the Prime Minister added.
The Prime Minister noted the fact that whenever India and the United Nations have worked together, new ways of making the world a better place have been found. The Prime Minister said, “India had proposed the International Day of Yoga, which was supported by the United Nations. Today it is inspiring millions of people around the world to lead a healthy life.” Giving the example of the International Year of Millets which found profound support for the United Nations, the Prime Minister remarked that India wanted to connect the world with its traditional and eco-friendly, coarse cereals. He said that the International Year of Millets next year will be discussed all over the world. He added, “Mission LiFE will be successful in taking it to every corner of the world, to every country.” “We have to remember this mantra – Prakriti Rakshati Rakshita, that is, those who protect nature, nature protects them. I believe we will build a better world by following our Mission LiFE” the Prime Minister concluded.
UN Secretary-General, H.E. Mr Antonio Guterres said that in these perilous times for our planet, we need all hands on deck. Lifestyle For Environment -LiFE initiative is designed to highlight essential and hopeful truths. All of us, individuals and communities, can and must be part of the solution of protecting our planet and our collective futures. After all, over-consumption is at the root of the triple planet emergency of climate, change, biodiversity loss and pollution. We are using the equivalent of 1.6 planet earth to support our lifestyle. This great excess is compounded by the great inequality, he said. He hoped that initiatives of the LiFE movement spread throughout the world. “I am immensely encouraged by the commitment that India has made to pursue environmentally sound policies and its pledge to significantly increase investment in renewable energy, championing International Solar Alliance…..we need to unleash the renewable revolution and I look forward to working with India in driving this agenda forward.” Talking about the upcoming CoP 27 in Egypt, the Secretary-General said that the conference presents a key political opportunity to reveal trust and accelerate action across all the pillars of the Paris agreement. “With its vulnerability to climate impacts and its massive economy, India can play a critical bridging role”, he said.
Quoting Mahatma Gandhi, Mr Guterres said, “The world has enough for everyone’s needs but not everyone’s greed.” He further added that we must treat the earth’s resources with wisdom and respect. The UN Secretary-General pledged to alter the economies and lifestyles so we are able to share earth’s resources fairly and only take what we need. He also urged everyone to count on India as it assumes G20 Presidency to help usher in a new era of sustainability, fully in line with its history, its culture and its tradition.”
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of External Affairs, Shri Subrahmanyam Jaishankar and UN Secretary-General, H.E. Mr Antonio Guterres were those present on the occasion among others.
Background
Mission LiFE aims at following a three-pronged strategy for changing our collective approach towards sustainability. First is by nudging individuals to practise simple yet effective environment-friendly actions in their daily lives (demand); second is by enabling industries and markets to respond swiftly to the changing demand (supply) and; third is to influence government and industrial policy to support both sustainable consumption and production (policy).