প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাত, কেবারিয়াগী এক্তা নগরদা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতীদা মিসন লাইফ হৌদোকখ্রে
য়ু.এন. সেক্রেতরী-জেনেরেল ঐচ.ই. মিস্তর এন্তোনিও গুতেরেসকা নাকল অনিগী ওইবা মীফম পাঙথোকখ্রে
মালেমগী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রীবু ইনিসিএতিব অসিগীদমক থাগৎলক্লি অমদি মতেং পাংনবা থাজবা পীরক্লি
ভারতনা অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা খুজিল থৌরাং পায়খৎনবা লেপ্লিবা ফিরেপ অসিনা হায়নিংঙাই লৈতনা পুক্নিং থৌগৎলে: য়ু.এন. সেক্রেতরী-জেনেরেল
মিস্তর গুতেরেসগা গোৱাগা পারী পুরীগী ওইবা মরী লৈ, মহাকপু গুজরাত্তা তরাম্না ওকচবা অসি ইমুংগী মীওই অমা ওকপগা মান্নৈ: পি.এম.
“অইং অশাগী খল কায়থরকপা অসি খুজিল থৌরাং য়াৎপক্তগী হেল্লি”
“মিসন লাইফনা অইং অশাগী খল কায়থরকপগা থেংনরিবা লান্থেং অসিবু পুম্নমক্না থৌদাং লৌবা য়াবা মওংদা দিমোক্রেতিক ওইহল্লি”
“মিসন লাইফনা ঐখোয় পুম্নমকপু অকোয়বগী ফীভমগী ত্রস্তী ওইহল্লি”
“মিসন লাইফনা মালেমগী মীওইশিংবু প্রো প্লানেৎ মীয়াম ওইহল্লি”
“’রিদ্যুস, রিয়ুজ অমসুং রিসাইকল’ অমদি সর্কুলর ইকনমী চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদগী ভারত মচাশিংগী পুন্সিগী শরুক ওইদুনা লাক্লি”
“চাওখৎপা অমদি মহৌশা অনিনা কমদৌনা খুৎশম্ননা চৎপা য়াবগে হায়বগী অথোইবা খুদম ভারতনা ওইরে”
“ভারতকা য়ুনাইতেদ নেসন্সকা পুন্না থবক তৌমি
20 OCT 2022 1:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ু.এস. সেক্রেতরী-জেনেরেল, ঐচ.ই. মিস্তর এন্তোনিও গুতেরেসকা লোয়ননা নাকল অনিগী ওইবা মীফমদা শরুক য়াখ্রে অমদি তুংদা গুজরাত, কেবারিয়াগী এক্তা নগরদা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতীদা মিসন লাইফ হৌদোকখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রী অমসুং য়ু.এন. সেক্রেতরী-জেনেরেলনা স্তেচু ওফ য়ুনিতীদস লৈ কৎখি‍। য়ুনাইতেদ নেসন্সকী রীজম পুম্নমক্কী মহুৎ শিল্লিবা লৈবাক ১১গী মকোকশিংনা মিসন লাইফ হৌদোকপগী থৌরমদুদা থাগৎ ৱাহৈগী ভিদিও পাউজেলসু শন্দোকখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত অসি সেক্রেতরী-জেনেরেল এন্তোনিও গুতেরেসকী অনিসুবা য়ুমগুম্বনি অমদি মহাক্না নহা ওইরিঙৈ মতমদা ভারত্তা কয়ারক হন্না লাকখ্রে হায়না পাউদমখি‍। মহাক্না মিস্তর গুতেরেসকা ভারতকী গোৱা স্তেতকা লৈনরিবা পারী পুরীগী ওইবা মরীগী মরমদসু পাউদমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মিস্তর গুতেরেসপু তাঞ্জা অসি লৌদুনা ভারত্তা লাকপগীদমক থাগৎলদুনা মহাকপু গুজরাত্তা তরাম্না ওকপা অসি ইমুংগী মীওই অমবু তরাম্না ওকপগুম্না ফাওহল্লি হায়বা ৱাফম থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মিসন লাইফ পায়খৎপদা ভারত্তা পীরক্লিবা মতেংশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমদি অসিগুম্লবা থৌরম অসিগীদমক থাগৎ পাউজেল পীরক্লিবা লৈবাক পুম্নমক্কী মকোকশিংবু থাগৎখি‍। অইং অশাগী খল কায়থরকপগী মায়োক্তা থেংনরিবা লান্থেং অসিদা লিংজেল মান্নবগী মরু ওইবা ৱাফম থম্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মিসন লাইফ অসি স্তেচু ওফ য়ুনিতী, ভারতকী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা অচৌবা মীতম, সর্দার বল্লব ভাই পতেলগী মমাঙদা পাঙথোক্লিবনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। “মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মীতম অসিনা থম্লিবা পান্দমশিং অসি ফংনবগী লম্বীদা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“স্তেন্দর্দ থোইদোক হেন্দোকপা ওইরবদি, রেকোর্দসু য়াম্না চাওবা ওই”, হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। মিসন অসি গুজরাত্তা হৌদোকপগী থোইদোক হেন্দোকপা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত অসি রিনিউএবল ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ প্রোতেক্সনগী মায়কৈদা থবক পায়খৎপা লৈবাকসিগী অহানবা স্তেতনি হায়না পাউদমখি‍। সোলার পেনেল খিনবা ওইরবসু নৎত্রগা স্তেত অসিগী ঈকং মায়োক্নবা মফমশিংগীদমক কেনেল নৎত্রগা ঈশিং য়োক্নবগী প্রোজেক্তশিং পায়খৎপদা ওইরবসু, গুজরাতনা মতম পুম্নমক্তা লুচিংবা অমদি ত্রেন্দসেত্তর ওইনা মাঙজিল থানা থোরক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইখ্রবা ৱাফমশিং অসি লৈঙাক নৎত্রগা মালেমগী লূপশিংখক্তদা ইন্থোক্তুনা থম্বগী ৱাখল্লোন অমা লাকহল্লিবা অইং অশাগী খল কায়থরকপা অসি খুজিল থৌরাংখক্তগা মরী লৈনবা ইসু অমনি হায়না খন্নবা ৱাফম পুথোকখি‍। মীয়াম্না অইং অশাগী খল কায়থরকপগী শাফম মখোয়গী অকোয়বদা থেংনরি, অদুগা হৌখিবা চহি খরসিদা থাজদবা অমাঙ অতা কয়া থোক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মসিনা অইং অশাগী খল কায়থরকপা অসি খুজিল থৌরাং য়াৎপখক্তদগী হেনবা ৱাফম অমনি হায়বা ময়েক শেংনা তাক্লি অমদি মীয়াম্না অকোয়বগী ফীভমগীদমক লনাই, ইমুং মনুং অমদি অপুনবগী ওইনা থৌদাং য়াফম থোকই হায়বা খঙনরক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
“মিসন লাফকী লাইৱাদি ‘অকোয়বগী ফীভমগীদমক পুন্সি মহিং’ হায়বসিনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মিসন লাইফকী কান্নবশিং পল্লদুনা, মসিনা মালেম অসি ঙাক শেন্নবগীদমক মীয়ামগী পাঙ্গলবু শম্নহল্লি, অমদি মদুবু হেন্না ফবা লম্বী অমদা শীজিন্ননবা পরা তম্বিরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মিসন লাইফনা অইং অশাগী খল কায়থরকপগা থেংনরিবা লান্থেং অসিবু পুম্নমক্না মখোয়গী ঙমজবা মওংদা থৌদাং লৌবা য়াবা মওংদা দিমোক্রেতিক ওইহল্লি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। “মিসন লাইফনা ঐখোয় পুম্নমকপু অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেন্নবগীদমক ঐখোয়গী নুংতিগী পুন্সিদা তৌবা য়াবশিং তৌহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। মিসন লাইফনা ঐখোয়গী পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরক্তুনা অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মহাক্না ভারত্তা এল.ই.দি. বল্ব শীজিন্নদুনা ইলেক্ত্রিসিতী বিল হন্থহনখিবা অমদি অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবদা মতেং ওইখিববু খুদম ওইনা পীখি‍। “থৌরাং অসিনা মৈ শীজিন্নবা চাউনা হন্থহনখি অমদি অকোয়বগী ফীভমদা কান্নহল্লি অদুগা মসি মতম চুপ্পগী ওইনা লৈরগদবা কান্নবা অমনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
গুজরাত অসি মহাত্মা গান্ধীগী পোক্নফম্নি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা “মহাক অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবগী মরুওইবা মতম কয়াগী মমাঙদগী খঙলম্লবা অমদি মহৌশাগা লোয়ননা পুন্সি হিংলম্বা ৱাখল খনবা মীওইশিংগী মরক্তা অমা ওইরম্মী‍। মহাক্না ত্রস্তীসিপকী ৱাখল্লোন হৌদোক্লম্মী‍। মিসন লাইফনা ঐখোয় পুম্নমকপু এনভাইরনমেন্তকী ত্রস্তী ওইহল্লি‍। ত্রস্তী অমা হায়বসি মচাক মথুম মরম চাদনা শীজিন্নবা য়াহন্দবা মীওই অমনি‍। ত্রস্তী অমনা মখোয় শোম্বিবা ওইনা থবক তৌই, মাঙহন তাকহনবা ওইনা থবক তৌদে”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.৩ মোদেল হায়বদি প্রো প্লানেৎ পীপলগী ৱাখল্লোন কোনশিল্লি হায়বা ৱাফম থমখি‍। মিসন লাইফনা মালেমগী মীয়ামবু প্রো প্লানেৎ পীপল ওইনা পুনশিল্লি, মখোয়গী ৱাখলদা পুনশিনহল্লি‍। মসিনা ‘লাইফস্তাল ওফ দি প্লানেৎ, ফোর দি প্লানেৎ এন্দ বাই দি প্লানেৎ’ হায়রিবা পরিং অসিদা থবক তৌই‍। তুংলমচৎকী লম্বী অসি মাঙলমচৎকী অশোয়বশিংদগী তমশিলহৌবখক্তনা শেম্বা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ভারত্তা মহৌশাবু লাৎচবগী চৎনবী অমা চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লি হায়বা ৱাফম মহাক্না নৌহৌননা নীংশিংখি‍। ভেদদা ঈশিং, মালেম, কংফাল, মৈ অমসু নুংশিৎনচংবা মহৌশাগী মচাকশিংগী মরুওইবা ময়েক শেংনা পল্লি‍। প্রধান মন্ত্রীনা অথর্বভেদগী ৱারোল পল্লদুনা “‘মাতা ভুনিয়াহ পুত্রোহম পৃথিব্যাহ’ হায়বদি মালেমনা ইমানি অমদি ঐখোয়না মহাক্কী মচাশিংনি” হায়বা ৱাফম থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘রিদ্যুস, রিয়ুজ অমসুং রিদাইকল’ অমদি সর্কুলর ইকনমীগী ৱাখল্লোন্দা ৱাফম কয়া থমখি অমদি হায়রিবশিং অসি চহি লিশিং কয়াদগী ভারত মচাশিংগী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি হায়বা ৱাফম ফোঙদোকখি‍। মালেমগী অতৈ মফমশিংগী মরমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়বু মহৌশাগা শাগোন্ননা চৎমিন্ননবগী পুক্নিং থৌগৎপা অসিগুম্বা থৌওংশিং থেংনৈ হায়না হায়খি‍। “মিসন লাইফনা ঐখোয়গী ইপা ইপুনা শীজিন্নরম্বা মহৌশাবু ঙাক শেনবগা মরী লৈনবা অমদি ঙসিগী ঐখোয়গী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইহনবা য়াবা থৌওং পুম্নমক কোনশিনগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ভারতনা অইং অশাগী খল কায়থরকপনা থোকহল্লিবা অমাঙ অতাশিং থেংননবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍। “চহিগী ওইবা পর কেপিতা কার্বোন ফুৎপ্রিন্ত অসি মালেমগী চাংচৎ ওইরিবা চহিদা তন ৪গা চাংদম্নবদা ভারত্তা শুপ্নতগী তন ১.৫ খক্তমক ওইরি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। ফীভম অসি ওইদুনসু, ভারতনা অইং অশাগী খল কায়থরকপনচিংবা মালেমগী ৱাফমশিংগী পাম্বৈ তুথোক্নবা মাঙজিল থানা হোৎনরি‍। শ্রী মোদীনা উজ্বলা য়োজনা, দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা ‘অমৃৎ সরোবর’ ৭৫ অমদি ফত্ত-হৌদীদগী লন হায়বসিদা হান্না পানরুদবা মওংদা য়েংলিবা মীৎয়েঙনচিংবা থৌরাংশিংগী মরমদা ৱা ঙাঙখি‍। ঙসিদি ভারত্তা মালেমগী ওইনা রিনিউএবল ইনর্জীগী মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা কেপাসিতী লৈরে‍। “ঙসিদি ঐখোয় নুংশিৎকী ইনর্জীদা মরিশুবা অমদি নুংশা মঙালগী ইনর্জীদা মঙাশুবদা লৈরে‍। ভারতকী রিনিউএবল ইনর্জীগী কেপাসিতী হৌখৎবা চহি ৭-৮সিদা চাদা ২৯০গী চাংদা হেনগৎলক্লে‍। ঐখোয়না ইলেক্ত্রিক কেপাসিতীগী চাদা ৪০ নন-ফোসিও ফুএলদগী লৌনবা থমখিবা পান্দম থাখিবা মতমদগী চহি ৯ ঙনখৎনা ফংবা ঙম্লে‍। ঐখোয়না পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ১০ য়ানশিন্নবগী পান্দমসু থাখিবা মতমদগী থা ৫ ঙনখৎনা ফংবা ঙম্লে‍। নেস্নেল হায়দ্রোজেন মিসনগী খুত্থাঙদা, ভারতনা অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা ইনর্জী সোর্সকী মায়কৈদা চঙশিল্লি‍। মসিনা ভারত অমদি মালেমগী লৈবাক কয়াবু মখোয়গী নেৎ জিরোগী পান্দম ফংবদা মতেং ওইগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। চাওখৎপা অমদি মহৌশা অনিনা কমদৌনা খুৎশম্ননা চৎপা য়াবগে হায়বগী অথোইবা খুদম ভারতনা ওইরে‍। হৌজিক্তি ভারত মালেমগী মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরে, ঐখোয়গী উমংগী শরুকসু হেনগৎলক্লি অমদি লমলক্কী শা-উচেক মশিংসু হেনগৎলক্লি, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ৱন সন, ৱন ৱর্ল্দ, ৱন গ্রীদকী কেম্পেনগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা অসিগুম্বা পান্দমশিং অসিগীদমক লৌরিবা ফীরেপ হেন্না কনশিলহন্দুনা মালেমগা খোঙবু ওইবগী মরী হেনগৎহনবা পাম্লি হায়বা ৱাফম ফোঙদোকখি‍। “কোএলিসন ফোর দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমবদা মাঙজিল থারদুনা, ভারতনা মালেমগী অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবগী লমদা লৈরিবা ৱাখল্লোন খঙহনখ্রে‍। মিসন লাইফ অসি হায়রিবা পরিং অসিগী মথঙগী খোঙথাঙনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
ভারতকা য়ুনাইতেদ নেসন্সকা পুন্না থবক তৌমিন্নবা খুদিং, মালেম অসিবু হেন্না ফবা মফম অমা ওইহন্নবা অনৌবা লম্বীশিং ফংই হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। “ভারতনা ইন্তরনেস্নেল দে ওফ য়োগগী ৱাফম হৌদোকখি, অদুগা মদুবু য়ুনাইতেদ নেসন্সনা শৌগৎখি‍। ঙসিদি মসিনা মালেমগী মীওই মিলিয়ন কয়াবু মশা মউ ফবা পুন্সি অমা হিংনবগীদমক পুক্নিং থৌগৎলি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। য়ুনাইতেদ নেসন্সনা মপুং ফানা শৌগৎখিবা ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎকী খুদম পীরদুনা, ভারতনা মালেম অসিগী মাগী মহৌশাগী ওইবা অমদি ইককো-ফ্রেন্দলী ওইবা কোর্স সিরিএলগী মতেংনা শমজিন্নবা পামখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মথঙ চহিদা তারিবা ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ মালেম পুম্বদা খন্ন-নৈনরগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। “মিসন লাইফনা মসিবু মালেমগী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা, লৈবাক খুদিংদা য়ৌহনবদা মায় পাক্কনি” হায়ন মহাক্না মখা তাখি‍। “প্রকৃতী রক্সতী রক্সিতা হায়বদি মহৌশাবু ঙাক শেল্লিবা মহাক্তু মহৌশানা ঙাক শেনবিগনি হায়বা লাইৱা অসি ঐখোয়না নীংশিংগদবনি‍। ঐখোয়গী মিসন লাইফকী পরিংদা চত্তুনা ঐখোয়না হেন্না ফবা মালেম অমা শেমগৎপা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ” হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি‍।
য়ু.এন. সেক্রতরী-জেনেরেল, ঐচ.ই. মিস্তর এন্তোনিও গুতেরেসনা ঐখোয়গী মালেমগী অৱাবা নংলিবা মতম অসিদা ঐখোয় পুম্নমক হোৎনমিন্নবা মথৌ তাই হায়খি‍। লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত – লাইফ হায়রিবা থৌরাং অসি মরুওইবা অমদি মঙলান চাউবা অচুম্বা ৱাফমশিং পুখৎনবা শেমবনি‍। ঐখোয় পুম্নমক, লনাই ওইনা অমদি অপুনবগী ওইনা, ঐখোয়গী মালেম অমদি ঐখোয়গী অপুনবগী তুংলমচৎ ঙাক শেন্নবগী পাম্বৈ পুথোকপদা শরুক য়াফম থোকই‍। হেন্না শীজিন্নবনা অইং অশাগী খল কায়থরকপা, বাইদাইভর্সিতী মাঙথরকপা অমসুং মোৎশিল্লকপা হায়রিবা প্লেনিৎ ইমর্জেন্সী অহুম অসিগী মরূনি‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সি মহিং শৌগৎনবগীদমক মালেমগী শরুক ১.৬কা মান্ননা শীজিন্নরি‍। অয়ুম্না হেন্না শীজিন্নরিবা অসি চাউনা থোং মান্নদনা অমুক্কা হেনগৎহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। লাইফ ঈহৌগী থৌরাং অসি মালেম পুম্বদা শন্দোকখিবা ওইরসনু হায়বা ৱাফম মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “ভারতনা অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা খুজিল থৌরাং পায়খৎনবা লেপ্লিবা ফিরেপ, রিনিউএবল ইনর্জীগী লমদা শেল থাদবা মশক থোক্না হেনগৎহন্নবা লেপ্লিবা খোঙফম, ইন্তরনেস্নেল সোলার এলাইএন্স লমজিংলিবা অসিনা ঐবু মপুং ফানা পুক্নিং থৌগৎলি..... ঐখোয়না রিনিউএবল রিভোলুসন অসি মপুং ফানা চঙশিনবা মথৌ তাই অমদি হায়রিবা এজেন্দা অসিবু মাঙদা পুখৎপদা ভারতকা লোয়ননা থবক তৌমিন্ননবা ঐনা মীৎয়েঙ থম্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। ইজীপ্তা পাঙথোক্কদৌরিবা সি.ও.পি. ২৭গী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, মীফম অসিনা পেরিস য়ানচেগী য়ুম্বী খুদিংমক্তা থবক খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎনবা অমদি থাজবা ফোঙদোক্ননবা মরুওইবা রাজনিতীগী তাঞ্জা অমা পীরি হায়না সেক্রেতরী-জেনেরেলনা হায়খি‍। “ক্লাইমেৎনা চাউনা অমাঙ অতা থোকহল্লকপগী খুদোংথিবা লৈরিবা অমদি মাগী চাউরবা শেন্মিৎলোন অসি য়েংলগা ভারতনা পুম্নমকপু শমজিন্ননবগী মরুওইবা শক্লোন অমা লৌবা য়াই”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
মহাত্মা গান্দীগী ৱাফম পল্লদুনা, মিস্তর গুতেরেসনা “মালেমদা পুম্নমক্কী মথৌ তাবা কোন্ননবা লৈ অদুবা কল্লক কমজাওবগীদি লৈতে” হায়খি‍। ঐখোয়না মালেমগী লন-থুম ৱাখল তানা অমদি ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা শীজিন্নবা মথৌ তাই হায়বা ৱাফমসু মহাক্না মখা তানা থমখি‍। মালেমগী মচাক মথুমশিং মওং চুম্না শীজিন্নবা ঙম্নবা অমদি ঐখোয়না মথৌ তাবদুখক লৌননবা শেন্মিৎলোন অমদি পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরক্লসি হায়বা ৱাশক য়ু.এন. সেক্রেতরী-জেনেরেলনা লৌখি‍। মহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা ভারতনা জি২০ প্রেসিদেন্সী পায়বগা লোয়ননা তুং কোইগদবা, মাগী পুৱারী, নাৎ অমদি চৎনবগী পরিংদা মপুং ফানা চৎকদবা অনৌবা মতম অমা পুরক্নবগীদমক ভারত্তা থাজবা থম্নবা ৱাফমসু ফোঙদোকখি‍।
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, মপান থৌরমগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সুব্রমনিয়ম জয়শঙ্কর অমসুং য়ু.এন. সেক্রতরী-জেনেরেল, ঐচ.ই. মিস্তর এন্তোনিও গুতেরেস অতৈ কয়াগা লোয়ননা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
মিসন লাইফনা সস্তেনেবিলিতীগী মায়কৈদা চঙশিনবগী মওংদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক মমায় অহুম লোংবা লাল্লোং অমা ইন্নবা পান্দম থম্লি‍। অহানবা অসিনা মীয়ামবু মখোয়গী নুংতিগী পুন্সিদা ইচম চম্বা অদুগা কান্নগদবা অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা থৌওংশিং পাঙথোকহন্নবা ইথিল পীবা (দিমান্দ); অনিসুবদা হোংলক্লিবা দিমান্দগী মতুং ইন্না ইন্তস্ত্রীশিং অমসুং কৈথেলশিংবু খোঙলৈ থুনা থবক পায়খৎপা ঙমহনবা (সপ্লাই) অমদি; অহুমসুবদা সস্তেনেবল কঞ্জুম্পসন অমসুং প্রদক্সন অনিমক্তা চৈঙাক পীননবা লৈঙাক অমদি ইন্দস্ত্রিএল পোলিসীদা ইথিল পীবা (পোলিসী) অসিনি‍।

Prime Minister's Office
PM launches Mission LiFE at Statue of Unity in Ekta Nagar, Kevadia, Gujarat
Attends bilateral meeting with H.E. Mr Antonio Guterres, UN Secretary-General
World leaders congratulate the Prime Minister for the initiative and pledge support
Immensely encouraged by the commitment that India has made to pursue environmentally sound policies: UN Secretary-General
Mr Guterres has ancestral connection to Goa, welcoming him to Gujarat is like welcoming a member of the family: PM
“Climate change goes beyond just policy making”
‘Mission LiFE makes the fight against climate change democratic, in which everyone can contribute”
“Mission LiFE makes us all trustees of the environment”
“Mission LiFE unites the people of the earth as pro planet people”
“'Reduce, Reuse and Recycle' and circular economy have been part of the lifestyle of Indians for thousands of years”
“India has become a prime example of how progress and nature can go hand in hand”
“Whenever India and the United Nations have worked together, new ways of making the world a better place have been found”
20 OCT 2022 1:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi attended a bilateral meeting with UN Secretary-General, H.E. Mr Antonio Guterres and subsequently launched Mission LiFE at the Statue of Unity, Ekta Nagar, Kevadia, Gujarat. The Prime Minister and the UN Secretary-General also paid floral tributes at the Statue of Unity. Congratulatory video messages on the launch of Mission LiFE by the heads of 11 nations representing all regions of the United Nations were also relayed.
Addressing the gathering, the Prime Minister informed that India is like a second home for Secretary-General Antonio Guterres and he had travelled to India many times during the days of his youth. He further pointed out the ancestral connection of Mr Guterres with the state of Goa in India. The Prime Minister thanked Mr Guterres for taking the opportunity to visit India and highlighted that welcoming him to Gujarat is like welcoming a member of the family.
The Prime Minister expressed delight at the support that has been showered upon India for taking up the Mission LiFE initiative and thanked the heads of all nations for sending in their congratulatory messages on this gracious occasion. Highlighting the importance of unity in the fight against climate change, Shri Modi said that the launch of Mission LiFE is taking place before the Statue of Unity, a colossal statue of the pride of India, Sardar Vallabh Bhai Patel. “The world’s largest statue will be a source of inspiration in achieving the set targets”, he said.
“When the standards are exceptional, the records are huge”, the Prime Minister remarked. Highlighting the significance of the launch taking place in Gujarat, the Prime Minister informed that Gujarat was the first state in the country to initiate steps in the direction of renewable energy and climate protection. Be it installing solar panels on canals or initiating water conservation projects for the drought-affected areas of the state, Gujarat has always come forward as a leader and a trendsetter.
The Prime Minister pointed towards the prevailing notion that climate change is an issue only related to policy that leads to a thought process that leaves this all-important issue only to the government or international organisations. He said that people are experiencing the effects of climate change in their surroundings, and in the last few decades unexpected calamities were witnessed. This is making it amply clear that Climate change goes beyond only policy-making and people themselves are finding that they should contribute as an individual, families and as communities to the environment.
The Prime Minister remarked, “The mantra of Mission Life is 'Lifestyle For Environment'. Emphasising the benefits of Mission LiFE, the Prime Minister said that it connects the powers of the people for the protection of this earth, and teaches them to utilise it in a better way. He underlined that Mission LiFE makes the fight against climate change democratic, in which everyone can contribute within their capacity. “Mission LiFE inspires us to do all that can be done in our everyday life to protect the environment. Mission LiFE believes that the environment can be protected by making changes in our lifestyle”, the Prime Minister said. He gave the example of the adoption of LED bulbs in India for reducing electricity bills and protecting the environment. “This led to massive savings and environmental benefits and this is a recurring permanent benefit”, the Prime Minister added.
Noting that Gujarat is the birthplace of Mahatma Gandhi, the Prime Minister said “He was one of those thinkers who long ago understood the importance of environmental protection and living life in harmony with nature. He developed the concept of trusteeship. Mission LiFE makes us all trustees of the environment. A trustee is someone who does not allow indiscriminate use of resources. A trustee works as a nurturer and not as an exploiter”
The Prime Minister elaborated that Mission LiFE emboldens the spirit of the P3 model i.e. Pro Planet People. Mission Life, unites the people of the earth as pro planet people, uniting them all in their thoughts. It functions on the basic principles of ‘Lifestyle of the planet, for the planet and by the planet’. The Prime Minister remarked that the way to the future can only be paved by learning from the mistakes of the past. He recalled that India has had a tradition of worshipping nature for thousands of years. The Vedas precisely mention the importance of elements of nature like water, earth, land, fire and water. The Prime Minister quoted the Atharvaveda and recited, “‘Mata Bhumiah Putroham Prithivyah’ that is, the earth is our mother and we are her children.”
The Prime Minister threw light on the concept of 'Reduce, Reuse and Recycle' and circular economy and mentioned that it has been a part of the lifestyle of Indians for thousands of years. Speaking of other parts of the world, the Prime Minister said that such practices are prevalent, which inspire us to walk in harmony with nature. “Mission LiFE will encompass every lifestyle related to the conservation of nature, which our ancestors adopted, and that can be made a part of our lifestyle today”, he said.
India is committed to tackling the menace of climate change. Today, the Prime Minister informed, “The annual per capita carbon footprint in India is only about 1.5 tonnes, compared to the world average of 4 tonnes per year.” Nevertheless, India is working at the forefront to solve global problems like climate change. Shri Modi talked about the initiatives like Ujjwala Yojana, 75 ‘Amrit Sarovars’ in every district and unprecedented emphasis on waste to wealth. Today India has the fourth largest capacity for renewable energy in the world. “Today we are ranked fourth in wind energy and fifth in solar energy. India's renewable energy capacity has increased by about 290 percent in the last 7-8 years. We have also achieved the target of achieving 40 percent of the electric capacity from non-fossil-fuel sources 9 years ahead of the deadline. We had also achieved a target of 10 percent ethanol blending in petrol, and that too 5 months before the deadline. Through the National Hydrogen Mission, India has moved towards an environment-friendly energy source. This will help India and many countries of the world to achieve their goal of net zero”, the Prime Minister added. India has become a prime example of how progress and nature can go hand in hand. Now that India has also become the fifth largest economy in the world, our forest area is also increasing and the number of wildlife is also increasing, he said.
Highlighting the global campaign of One Sun, One World, One Grid, the Prime Minister remarked that India now wants to increase its partnership with the world even more while strengthening its resolve towards such goals. “By leading the creation of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, India has conveyed its concept towards environmental protection to the world. Mission LiFE is the next step in this series.”, the Prime Minister added.
The Prime Minister noted the fact that whenever India and the United Nations have worked together, new ways of making the world a better place have been found. The Prime Minister said, “India had proposed the International Day of Yoga, which was supported by the United Nations. Today it is inspiring millions of people around the world to lead a healthy life.” Giving the example of the International Year of Millets which found profound support for the United Nations, the Prime Minister remarked that India wanted to connect the world with its traditional and eco-friendly, coarse cereals. He said that the International Year of Millets next year will be discussed all over the world. He added, “Mission LiFE will be successful in taking it to every corner of the world, to every country.” “We have to remember this mantra – Prakriti Rakshati Rakshita, that is, those who protect nature, nature protects them. I believe we will build a better world by following our Mission LiFE” the Prime Minister concluded.
UN Secretary-General, H.E. Mr Antonio Guterres said that in these perilous times for our planet, we need all hands on deck. Lifestyle For Environment -LiFE initiative is designed to highlight essential and hopeful truths. All of us, individuals and communities, can and must be part of the solution of protecting our planet and our collective futures. After all, over-consumption is at the root of the triple planet emergency of climate, change, biodiversity loss and pollution. We are using the equivalent of 1.6 planet earth to support our lifestyle. This great excess is compounded by the great inequality, he said. He hoped that initiatives of the LiFE movement spread throughout the world. “I am immensely encouraged by the commitment that India has made to pursue environmentally sound policies and its pledge to significantly increase investment in renewable energy, championing International Solar Alliance…..we need to unleash the renewable revolution and I look forward to working with India in driving this agenda forward.” Talking about the upcoming CoP 27 in Egypt, the Secretary-General said that the conference presents a key political opportunity to reveal trust and accelerate action across all the pillars of the Paris agreement. “With its vulnerability to climate impacts and its massive economy, India can play a critical bridging role”, he said.
Quoting Mahatma Gandhi, Mr Guterres said, “The world has enough for everyone’s needs but not everyone’s greed.” He further added that we must treat the earth’s resources with wisdom and respect. The UN Secretary-General pledged to alter the economies and lifestyles so we are able to share earth’s resources fairly and only take what we need. He also urged everyone to count on India as it assumes G20 Presidency to help usher in a new era of sustainability, fully in line with its history, its culture and its tradition.”
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister of External Affairs, Shri Subrahmanyam Jaishankar and UN Secretary-General, H.E. Mr Antonio Guterres were those present on the occasion among others.
Background
Mission LiFE aims at following a three-pronged strategy for changing our collective approach towards sustainability. First is by nudging individuals to practise simple yet effective environment-friendly actions in their daily lives (demand); second is by enabling industries and markets to respond swiftly to the changing demand (supply) and; third is to influence government and industrial policy to support both sustainable consumption and production (policy).