ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ପିଏମ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ସମ୍ମେଳନ ୨୦୨୨ ର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 OCT 2022 10:19AM by PIB Bhubaneswar
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ସବୁଆଡେ ପାର୍ବଣର ଶବ୍ଦ ଶୁଣାଯାଉଛି ଏବଂ ଦୀପାବଳୀ କବାଟ ଠକ୍‍ ଠକ୍‍ କଲାଣି । ଆଜି ଏପରି ଏକ ଘଟଣା ଘଟିଛି ଯେ ସମାନ ପରିସରରେ ସମାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଅଛନ୍ତି । ଜୟ ଜବାନ୍‌, ଜୟ କିଷାନ୍‌, ଜୟ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ! ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରେ, ଆମେ ଏହି ସମାରୋହରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ସିଧା ପ୍ରସାରଣ ଦେଖିପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ପ୍ରାୟତଃ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଏବଂ ଆମର କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଏହିପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ କରିବା ଦିଗରେ ଆଜି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଉଛି । ମୁଁ କେବଳ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଇ ଯାଉଥିଲି ଯାହା ଏଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ସେଠାରେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ଅଭିନବ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଅଛି ଯାହା ମୁଁ ସେଠାରେ ଟିକିଏ ଅଧିକ ରହିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚାହୁଁ ନଥିଲି ଯେ ଏହା ଆଉ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ଋତୁ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆଉ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମଞ୍ଚକୁ ଆସିଲି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ରୂପରେ ଏପରି ଏକ ଅଭିନବ ମଡେଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ମନସୁଖଭାଇ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମ୍‍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହା କେବଳ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସାରର ବିକ୍ରି-ଖରିଦ କେନ୍ଦ୍ର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହି କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ହବ୍ ଅଟେ, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆକାରରେ ୧୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଉ ଏକ କିସ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଆପଣଙ୍କା ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୨୦୦୦ ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଥିବାର ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ନିଶ୍ଚୟ ଆସିଥିବ । କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥି ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ନାହିଁ! ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଏ । ଦୀପାବଳୀ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଟଙ୍କା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆମର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ କୃଷକ ପରିବାରକୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା କୃଷି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, କୃଷକଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ, କୃଷକଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ହ୍ରାସ କରି, ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରି, କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଏବଂ ଅଧିକ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷେତରେ ଅଧିକ ଅମଳ କରି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପରେ ଜଡିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହିପରି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏଠାରେ ଅନେକ ଉଦ୍ଭାବନ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ମୁଁ ଏହିପରି ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ହାତ ମିଳାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସୁଲଭ ତଥା ଗୁଣାତ୍ମକ ସାର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ୱାନ ନେସନ, ୱାନ ସାର ଆକାରରେ ହେବା ଉଚିତ । ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ୨୦୧୪ ର ପୂର୍ବ ସମୟକୁ ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ୟୁରିଆର କଳା ବଜାର ଆକାରରେ ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଥିଲା । ଚାଷୀଙ୍କ ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଇ ନିଆଗଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ‘ଲାଠି’ (ବାଡ଼ି) ର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିଲା । ବର୍ଷେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ୟୁରିଆ କାରଖାନା ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା । ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆସିଥିଲା । ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର ଟଙ୍କା ବାକ୍ସ ୟୁରିଆ ଆମଦାନୀରେ ଭରପୂର ଥିଲା, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଏଠାରେ କାରଖାନା ବନ୍ଦ କରି ଆନନ୍ଦିତ ହେଲେ । ଆମେ ୧୦୦% ନିମ୍ବ ସହିତ ଆବରଣ କରି ୟୁରିଆର କଳା ବଜାରୀକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିଥିଲୁ । ଦେଶର ୬ ଟି ବୃହତ୍ତମ ୟୁରିଆ କାରଖାନାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛୁ, ଯାହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ତରଳ ନାନୋ ୟୁରିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ନାନୋ ୟୁରିଆର ମୂଲ୍ୟ କମ୍ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ଅମଳ ଦେଇଥାଏ । ଗୋଟିଏ ଅଖା ୟୁରିଆକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଛୋଟ ବୋତଲ ନାନୋ ୟୁରିଆ ସହିତ ବଦଳାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ହେଉଛି ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ସଫଳତା । ଏବେ ଚାଷୀମାନେ ୟୁରିଆର ବ୍ୟାଗ୍‌, ପରିବହନ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଏହାକୁ ରଖିବା ପାଇଁ ଘରେ ଏକ ଅଲଗା ସ୍ଥାନ ରଖିବା ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ରୟ ସହିତ, ଆପଣ ବଜାରରେ କେବଳ ଏକ ବୋତଲ ୟୁରିଆ କିଣି ପାରିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ସରିଗଲା ।
ଆଜି ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ପ୍ରୟାସରେ ଆଉ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ଯୋଡାଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ଆଜିଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ୩.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାର ଦୋକାନ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଗୁଡିକ ଏପରି କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ଯେଉଁଠାରେ କେବଳ ସାର ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ମଞ୍ଜି, ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆବଶ୍ୟକ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ ତୋମାର ବହୁତ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ । ଏହା ସାରର ନାମ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନର ସମାନ ଗୁଣ ବିଷୟରେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ରାଣ୍ଡର ସାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ରାଣ୍ଡର ସାର ବିକ୍ରୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ କମିଶନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସର୍ବାଧିକ କମିଶନ ପାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ରାଣ୍ଡର ସାର ବିକ୍ରୟ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡର ସାର ବିକ୍ରୟ କରିବେ ନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ଅଳ୍ପ କମିଶନ ପାଉଥିଲେ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ବିଭିନ୍ନ ନାମ ଏବଂ ସାର ବିକ୍ରୟ କରୁଥିବା ଏଜେଣ୍ଟଣ୍ଟମାନଙ୍କ ମନମୁଖୀତା ହେତୁ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଗୁଣାତ୍ମକ ସାର ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ । ଯଦି ତାଙ୍କ ପଡ଼ୋଶୀ ଏକ ଭିନ୍ନ ବ୍ରାଣ୍ଡ କିଣନ୍ତି ତେବେ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପଡୁଥିଲେ । ସେ ପ୍ରାୟତଃ ପୂର୍ବରୁ କିଣିଥିବା ସାରକୁ ଫୋପାଡୁଥିଲେ ଏବଂ ପଡୋଶୀ କିଣିଥିବା ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍ ସାର କିଣୁଥିଲେ । ଏହି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଯୋଗୁଁ ବେଳେବେଳେ କୃଷକମାନେ ସାରରେ ଦୁଇଗୁଣ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିଲେ ।
ଡିଏପି, ଏମଓପି କିମ୍ବା ଏନ୍‍ପିକେ କିଣିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ଅନେକ ଥର ତାଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟ ସାର ପାଇଁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଧରାଯାଉ, ଯଦି ସେ ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଶଂସିତ ହୁଅନ୍ତି ଯଦି ସେ ସେହି ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ରାଣ୍ଡର ସାର ନ ପାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେ ନିଜ କ୍ଷେତରେ ସାରର ଦୁଇଗୁଣ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେବେ କାରଣ ସେ କିଣିଥିବା ସାରର ଗୁଣ ବିଷୟରେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ନୁହଁନ୍ତି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ତାଙ୍କୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଉଥିଲା । ଏହି ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷକମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ସାର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସାର ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁଣାତ୍ମକ ୟୁରିଆ ପାଇଁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବ୍ରାଣ୍ଡ ରହିବ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ବିକ୍ରି ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ କେବଳ "ଭାରତ’ ବ୍ରାଣ୍ଡ ନାମରେ ୟୁରିଆ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବ୍ରାଣ୍ଡର ସାର ରହିବ, ସେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ କମ୍ପାନୀର ସାର ଉପରେ ଲଢେଇ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହେବ । ଏହା ସାରର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏହା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ କୃଷକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଅଟନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଏକ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ କିମ୍ବା ଦେଢ ହେକ୍ଟର ଜମି ନାହିଁ । ଅଧିକନ୍ତୁ, ସମୟର ଗତି ସହିତ, ଯେତେବେଳେ ପରିବାର ବିସ୍ତାର ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଏତେ ଛୋଟ ଜମି ଛୋଟ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡରେ ଭାଗ ଭାଗ ହୋଇଯାଏ । ଜମି ଆହୁରି ଛୋଟ ଖଣ୍ଡରେ ବିଭକ୍ତ ହୁଏ । ଏବଂ ଆଜିକାଲି, ଆମେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ । ଦୀପାବଳୀ ପ୍ରାୟ ଏଠାରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ବର୍ଷା ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ମନା କରୁଛି । ଦେଶରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଜାରି ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେହିଭଳି, ଯଦି ମାଟି ଗୁଣାତ୍ମକ ନୁହେଁ, ଯଦି ଆମ ମା’ ପୃଥିବୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ନଥାଏ, ଯଦି ଆମର ମାତା ପୃଥିବୀ ଅସୁସ୍ଥ ରହେ, ତେବେ ଆମ ମାତା ପୃଥିବୀର ଉର୍ବରତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହେବ । ଯଦି ଜଳର ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ଖରାପ ହୁଏ ତେବେ ଅଧିକ ସମସ୍ୟା ହେବ । କୃଷକ ନିଜର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମକୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ପ୍ରଣାଳୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଖୋଲା ମନ ସହିତ ଅଧିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମେ କୃଷିରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଆଜି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୨୨ କୋଟି ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପାଇପାରିବେ । କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତା ମଞ୍ଜି ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ସଚେତନ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛୁ । ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ କିସମର ମଞ୍ଜି ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି ଯାହା ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସହ୍ୟ କରିପାରିବ ।
ମାଣ୍ଡିଆ ପରି ପାରମ୍ପାରିକ ଶସ୍ୟର ମଞ୍ଜିର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆଜି ଦେଶରେ ଅନେକ ହବ୍ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଉଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଶସ୍ୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ସହିତ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷକୁ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଡାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟର ବର୍ଷ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଆମର ଶସ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଯୋଗଟି ତୁମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି କିପରି ଜଗତକୁ ଜୟ କରିବେ ।
ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜଳସେଚନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି । ଆମର କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷେତକୁ ପାଣିରେ ଭରିବା ପାଇଁ ଏକ ଧାରା ଅଛି ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଫସଲ ପାଣିରେ ବୁଡି ନ ଯାଏ ଏବଂ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୋଖରୀରେ ପରିଣତ ନକରେ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସେଠାରେ ଜଳର ଅପଚୟ, ମାଟି ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାର କରିବାପାଇଁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଆମେ ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଜଳ ଅଧିକ ଫସଲ ଯଥା ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଆମେ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ଏବଂ ସିଞ୍ଚନକାରୀ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ।
ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଆଖୁ ଚାଷୀମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ ଯେ କମ୍ ପାଣିରେ ମଧ୍ୟ ଆଖୁ ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ଯେ ସିଞ୍ଚନଯନ୍ତ୍ର ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଖୁ ଚାଷ ବହୁତ ଭଲ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବ । ତାଙ୍କ ମନରେ ଏହି ଭାବନା ଥିଲା ଯେ, ଯଦି ଏକ ପଶୁକୁ ଅଧିକ ଜଳ ଦିଆଯାଏ, ସିଏ ଅଧିକ କ୍ଷୀର ଦେବ, ଏବଂ ସେହିଭଳି, ଯଦି ଏକ ଆଖୁ କ୍ଷେତକୁ ଅଧିକ ପାଣି ଦିଆଯାଏ ତେବେ ଅଧିକ ଆଖୁରେ ଅଧିକ ରସ ଆସିବ । ଆମ ଦେଶରେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଗତ ସାତ-ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମି କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆମେ ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ସଚେତନତା ଅନୁଭବ କରୁଛୁ । ଗୁଜୁରାଟ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ତଥା ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ କୃଷକମାନେ ବହୁ ପରିମାଣରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗୁଜୁରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଜିଲ୍ଲା ତଥା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ କିପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଗଲା ଏବଂ ନୂତନ ବଜାର ମିଳିଲା, କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ନାମମାତ୍ର କୃଷକମାନେ କିପରି ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଞ୍ଜି କିମ୍ବା ସାର କିଣିବାକୁ ପଡେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଦେଶର ୮୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସହାୟତା । ଆଜି ଦେଶର କୃଷକମାନେ ମୋତେ କୁହନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ସେମାନଙ୍କର ବଡ଼ ବୋଝକୁ ହାଲକା କରିଦେଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଉନ୍ନତ ତଥା ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଚାଷ ଏବଂ ବଜାର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରୁଛୁ । ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, ଯେଉଁମାନେ ଫଳ, ପନିପରିବା, କ୍ଷୀର, ମାଛ ଇତ୍ୟାଦି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଟନ୍ତି । କିସାନ ରେଳ ଏବଂ କୃଷି ଉଡାନ ବିମାନ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସହର ଏବଂ ବିଦେଶର ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ।
ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିନଥିଲେ । କୃଷି ରପ୍ତାନି ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ୧୦ ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କରୋନାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସତ୍ୱେ ଆମର କୃଷି ରପ୍ତାନି ୧୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପାହାଡି ଭାଷାରେ ‘କମାଲମ’ କୁହାଯାଉଥିବା ଡ୍ରାଗନ୍ ଫଳ ଗୁଜୁରାଟରୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହିମାଚଳରୁ କଳା ରସୁଣ ରପ୍ତାନି ହୋଇଛି । ଆସାମରୁ ବର୍ମା ଅଙ୍ଗୁର, ଲଦାଖରୁ ଆପ୍ରିକେଟ୍‌, ଜଳଗାଓଁର କଦଳୀ କିମ୍ବା ଭାଗଲପୁରୀ ଜରଦାରୀ ଆମ୍ବ ପରି ଅନେକ ଫଳ ଅଛି ଯାହା ବିଦେଶୀ ବଜାରକୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି । ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ପରି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଜି ଏହିପରି ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ରପ୍ତାନି ହବ୍ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ଯାହା ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟରେ ଆମର ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବା ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଶସ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡେନମାର୍କକୁ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିଲା । ସେହିଭଳି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପଣସ ପାଉଡର ମଧ୍ୟ ନୂଆ କରି ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ତ୍ରିପୁରା ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏହି ମଞ୍ଜି ଲଗାଉଛୁ ଯାହାର ଫସଲ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଚିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋତେ ତୁମ ସହିତ କିଛି ପରିସଂଖ୍ୟାନ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଦିଅ ଏବଂ ତୁମେ ଅନୁଭବ କରିବ ଯେ ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ କିପରି ହୁଏ । ଆଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶରେ କେବଳ ଦୁଇଟି ବଡ ଖାଦ୍ୟ ପାର୍କ ଥିବାବେଳେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨୩ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ଯଥା ଇ-ନାମ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛୁ । ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସରକାର ଆଜି ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ବିହନ ଯୋଗାଇବା ଠାରୁ ବଜାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟାଏ । ଆମର କୃଷି ବଜାରକୁ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ଏଥି ସହିତ, ଇ-ନାମ୍‍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଏହି ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଦେଶର ଯେକୌଣସି ବଜାରରେ ନିଜ ଘରେ ବସି ବିକ୍ରୟ କରିପାରିବେ । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧.୭୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏବଂ ଦେଶର ୨.୫ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟୀ ଇ-ନାମରେ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଇ-ନାମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କାରବାର କରାଯାଇଛି । ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜମି ଏବଂ ଘର ମ୍ୟାପିଂ କରି ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ପରି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କୃଷିକୁ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାରକୁ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ନେଇପାରେ । ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅଂଶୀଦାର ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଚିତ୍ରକୁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କେବଳ ୧୦୦ ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ଗତ ସାତ-ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୩୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍, ଏହି ଅଭିନବ ଯୁବକ ଏବଂ ଭାରତର ଏହି ପ୍ରତିଭାମାନେ ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପୁନଃ ଲିଖନ କରୁଛନ୍ତି । ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ନିକଟରେ ମୂଲ୍ୟଠାରୁ ପରିବହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଅଛି ।
କିଷାନ ଡ୍ରୋନ୍ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନକୁ ଅଧିକ ସହଜ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଡ୍ରୋନ୍ ମାଟି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସାର, କେତେ ଜଳସେଚନ ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ କେଉଁ କୀଟନାଶକ ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିପାରିବ । ଡ୍ରୋନ୍ ଆପଣଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇପାରେ । ଡ୍ରୋନ୍ କୀଟନାଶକ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନରେ ସ୍ପ୍ରେ କରେ । ଏହା ସାରର ଅପଚୟକୁ ମଧ୍ୟ ରୋକିବ ଏବଂ ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର କୁପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆଉ ଏକ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ଅଛି ଯାହା ମୁଁ ସମସ୍ତ କୃଷକ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ଆମର ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ଆଗରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ଉପରେ କାହିଁକି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କୃଷକଙ୍କ ଭୂମିକା କ'ଣ ବୁଝି ଆମେ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆଜି ଆମେ ଖାଇବା ତେଲ, ସାର ଏବଂ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନି ପାଇଁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛୁ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ କେବଳ କିଣିବା ପାଇଁ ଦିଆଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶରେ ଏକ ସମସ୍ୟା ଥାଏ, ଏହାର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଆମ ଉପରେ ପଡିଥାଏ ।
ଆମେ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ କରୋନାକୁ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲୁ ଯେତେବେଳେ ଏହା ମାରିଲା ଏବଂ ଉପାୟ ଖୋଜୁଥିଲା । କରୋନା ଆମ ଜୀବନରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ଯାଇ ନାହିଁ ଏବଂ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରୁ ଆମେ ଅନେକ ଜିନିଷ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ । ଯେଉଁ ଦେଶଗୁଡିକ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ଯୁଦ୍ଧରେ ଜଡିତ ଥିଲେ । ଏହିପରି ଦେଶ ଉପରେ ଯୁଦ୍ଧର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ସାର! ୟୁରିଆ, ଡିଏପି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାର ହେଉ, ସେମାନେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏତେ ମହଙ୍ଗା ହୋଇଗଲେ ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ଏତେ ଆର୍ଥିକ ବୋଝର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଲା । ଆଜି ଆମେ ବିଦେଶରୁ ୟୁରିଆ କିଲୋଗ୍ରାମ ୭୫-୮୦ ଟଙ୍କାରେ କିଣୁଛୁ । ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଭାରାକ୍ରାନ୍ତ ନହେବାକୁ ଏବଂ ସେମାନେ କୌଣସି ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ନହେବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ କିଲୋଗ୍ରାମ ୫-୬ ଟଙ୍କା ଦେଇ ୟୁରିଆ ଯୋଗାଉଛୁ ଯାହାକୁ କିଲୋଗ୍ରାମରେ ୭୫-୮୦ ରେ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ । କୃଷକମାନେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ପାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ସରକାରୀ ପାଣ୍ଠି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଆମକୁ କେବଳ ୟୁରିଆ କ୍ରୟ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ, ଦେଶକୁ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ କରିବାକୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସେହି ଦିଗରେ ଏକତ୍ର ଚାଲିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଆମଦାନୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପଡିବ । ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଉପରେ ବିଦେଶୀ ର୍ନିଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଦେଶରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଇଥାନଲ ଉପରେ ଅନେକ କାମ ଚାଲିଛି । କୃଷକ ଏବଂ ଆମର ଚାଷ ଏହା ସହିତ ସିଧାସଳଖ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କାରଗୁଡିକ କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ଇଥାନଲରେ ଚାଲିପାରିବ ଏବଂ ବାୟୋ-ସିଏନଜି ଏବଂ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଗାଈ ଗୋବରରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ । ଖାଇବା ତେଲରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଆମେ ମିଶନ୍ ଅଏଲ୍ ପାମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ।
ଆଜି ମୁଁ ସମସ୍ତ କୃଷକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏହି ମିଶନର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରି ଆମେ ଖାଇବା ତେଲର ଆମଦାନୀକୁ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ କରିପାରିବା । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦୧୫ ରେ ଡାଲି ଉପରେ ମିଶନ୍ ମୋଡ୍ ରେ କାମ କରିବାକୁ କହିଲି, ତୁମେ ମୋର ଶବ୍ଦକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଇ ପ୍ରମାଣ କଲ ।
ଅନ୍ୟଥା, ପୂର୍ବରୁ ପରିସ୍ଥିତି କ'ଣ ଥିଲା? ଆମର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆମକୁ ବିଦେଶରୁ ଡାଲି ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଆମର କୃଷକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ, ସେମାନେ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ । ଏହିପରି ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ସହିତ ଆମକୁ ଅ ।ଗକୁ ବଢିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଭାରତର କୃଷିକୁ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ । ସ୍ୱାଧୀନତାର "ଅମୃତ କାଳ’’ରେ ଆମେ କୃଷିକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବୁ ବୋଲି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the inauguration of PM-KISAN Samman Sammelan 2022 in New Delhi
17 OCT 2022 4:36PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Echoes of festivals are being heard all around and Diwali is knocking at the doors. And there is such an occasion today that there are start-ups and lakhs of farmers of the country on the same platform in the same premises. Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan! In a way, we can see a live form of this mantra in this ceremony.
Friends,
Today, all the important stakeholders of India's farming sector are directly and virtually connected with us in this program from every nook and corner of the country. Today many important steps are being taken in the direction of making the life of the farmers easier, making the farmers more prosperous and making our farming systems more modern from such an important platform. Today more than 600 Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras are being opened in the country. I was just going through an exhibition which has been organized here. There are so many technology innovations out there that I wanted to stay there a little more, but I did not want you to wait any further since it is the season of festivals, and therefore, I came to the podium. I really congratulate Mansukhbhai and his team for creating such an innovative model in the form of Prime Minister Kisan Samruddhi Kendra. It is not just a sale-purchase centre of fertilizers for the farmers, but this Kisan Samruddhi Kendra is a hub connecting with the farmers, responding to all their queries and helping them in every way.
Friends,
A short while ago, crores of farmers of the country got another installment of 16,000 crore rupees in the form of PM Kisan Samman Nidhi. Those who are sitting here can check their mobile phones and a message must have come by now that Rs. 2000 has been deposited in your account. There is no middleman and no company! Money goes directly into the farmers’ accounts. I congratulate all our beneficiary farmer families in every nook and corner of the country for receiving this money ahead of Diwali and important agricultural works.
I would also like to congratulate the agriculture start-ups taking part in this event for their new innovations for the betterment of the farmers, for lessening the hard work of the farmers, for saving their money, for speeding up their work and for ensuring more yield in their small fields. Many such important things have been done by the youths who are involved in the start-ups. There are so many innovations visible here. I congratulate all such youths who are joining hands with the farmers and heartily welcome them to participate in this event.
Friends,
Today, a plan to provide affordable and quality fertilizers to farmers under the Bharat Brand and it should be in the form of One Nation, One Fertilizer, has started. Our farmer brothers and sisters can’t forget the days before 2014 when there used to be a major crisis in the fertilizer sector in the form of the black marketing of urea. The rights of the farmers were snatched away and they had to face ‘lathis’ (sticks). Major urea factories in the country were closed years ago. A new system had come up. Coffers of many people used to be filled with the import of urea, and therefore, they drew pleasure in closing down the factories here. We prevented black marketing of urea by coating it with 100% neem. We have worked hard to revive the country's six largest urea factories, which were closed for years.
Friends,
Now India is rapidly moving towards self-sufficiency in urea production through Liquid Nano Urea. Nano urea costs less and gives maximum yield. One sack of urea has now been replaced with a small bottle of Nano urea. This is the achievement of science and technology. Now the farmers have been rid of the problems of carrying sacks of urea, the cost of transportation and also to keep a separate space in the house to store it. Along with other purchases, you can buy just a bottle of urea in the market and your work is done.
Today two more major changes and reforms are being added to our efforts in the fertilizer sector. The first change is that a campaign has been started from today to develop more than 3.25 lakh fertilizer shops across the country as Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras. These will be such centres where not only fertilisers will be available, but also seeds, equipment, facilities for soil testing and every other relevant information required by the farmers.
Secondly, our farmer brothers and sisters have been rid of the problem of wandering from one place to another. This is the major change that Narendra Singh ji Tomar was describing in great detail. It is in regard to the name and brand of fertilizer and the identical quality of production. Until now, the companies used to promote their brands of fertilizers through campaigns and offer maximum commission to those selling their brands of fertilizers. As a result, those getting maximum commission used to sell a particular brand of fertilizers and would not sell other brands of fertilizers on which they got little commission. As a result, the farmers were under distress to get the quality fertilizers according to their needs due to competitions, different names and because of the arbitrariness of the agents selling fertilizers. The farmer was also confused if his neighbour bought a different brand. He would often dump the fertilizer that he bought earlier and would buy the branded fertilizer which his neighbour had bought. Due to this confusion, sometimes the farmers used to spend double the amount on fertilizers.
It was a matter of concern for the farmers whether to buy DAP, MOP or NPK. Many times he had to pay more money for the more popular fertilizer. Now suppose, if he is fancied by a particular brand. If he does not get that particular brand of fertilizer, he would tend to use double the amount of fertilizer in his field for he is not too sure about the quality of the fertilizer that he bought. As a result, it used to cost him more. All these problems have been addressed now.
Now the farmers are going to get rid of all kinds of confusion and better fertilizer will be available to them under the One Nation, One Fertilizer scheme. Now there will be only one brand for the quality urea and that is ‘Bharat’ which will be sold across the country. Now urea will be available in the country only under the brand name of ‘Bharat’. When there will be only one brand of fertilizer across the country, then the fight over fertilizers of different companies will also end. This will also reduce the cost of fertilizer and it will be available in sufficient quantities easily.
Friends,
Today, about 85 percent of our farmers in the country are small farmers. They do not have more than one hectare or one and a half hectares of land. Moreover, with the passage of time, when the family expands, then even such a small piece of land gets fragmented further into smaller pieces. The land gets further divided into smaller pieces. And nowadays, we are also facing the problem of climate change. Diwali is almost here, but rain refuses to go away. Natural disasters continue to strike the country.
Friends,
Similarly, if the soil is inferior, if the health of our Mother Earth is not good, if our Mother Earth remains ill, then fertility of our Mother Earth will also be affected. There will be more problems if the quality of water also gets worse. The farmer experiences all these problems in his everyday life. In such a situation, we have to create new systems in farming, adopt more scientific methods with an open mind to increase the agricultural yield.
Keeping this in mind, we have laid more emphasis on increasing the use of scientific methods in agriculture. Today 22 crore Soil Health Cards have been issued to the farmers in the country so that they get accurate information about the health of the soil. We are making conscious efforts in a scientific way to ensure that the best quality seeds are available to the farmers. In the last 7-8 years, more than 1700 varieties of such seeds have been made available to the farmers which can withstand the changing climatic conditions.
In order to increase the quality of the seeds of the traditional coarse grains like Millets, many hubs are being built in the country today. With the efforts of the government to encourage India's coarse grains all over the world, next year has also been declared as the International Year of Coarse Cereals. Our coarse grains are going to be discussed all over the world. Now the opportunity lies before you how to conquer the world.
All of you are also well aware of the work that has been done regarding irrigation in the last eight years. There is a tendency of our farmers to fill their fields with water till the entire crop is submerged in water and turn the whole field into a pond. As a result, there is waste of water, soil is also ruined and crops are also destroyed. We have also worked in this direction by getting the farmers out of this situation. We are giving a lot of emphasis on per drop more crop i.e., micro irrigation. We are emphasizing drip irrigation and sprinkler.
Earlier our sugarcane farmers were not ready to believe that sugarcane can be cultivated even with less water. Now it has been proved that even with sprinklers, sugarcane cultivation can be very good and water can be saved. He had this thing in his mind that just as if an animal is given more water, it will give more milk, and similarly, if a sugarcane field is given more water then more sugarcane juice will come out. Such has been the state of affairs in our country. About 70 lakh hectares of land in the country has been brought under the purview of micro-irrigation in the last seven-eight years.
Friends,
Natural farming also provides an important way to solve the challenges of the future. We are experiencing a lot of awareness across the country today in this regard. Farmers are working on a large scale in Gujarat, Himachal Pradesh and Andhra Pradesh as well as in UP and Uttarakhand for natural farming. In Gujarat, plans are being made at the district and gram panchayat level also in this regard. The way natural farming has been promoted and got new markets in the past few years, the agriculture production has also increased manifold.
Friends,
The PM Kisan Samman Nidhi is also an example of how small farmers benefit from the use of modern technology. Since the launch of this scheme, more than Rs 2 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of farmers. This help proves handy when the farmers have to buy seeds or fertilizers. This is a huge expenditure for more than 85 percent of the small farmers of the country. Today farmers across the country tell me that the PM Kisan Samman Nidhi has taken care of their huge burden.
Friends,
Today, we are also bridging the distance between the farm and the market by using better and modern technology. The biggest beneficiary of this is our small farmers, who are engaged in producing perishable products like fruits, vegetables, milk, fish, etc. Small farmers have also benefited a lot through Kisan Rails and Krishi Udan air service. These modern facilities are connecting farmers' fields to major cities across the country and markets abroad.
One of the results of these efforts is that agricultural goods are now being exported to those countries, which no one could have imagined earlier. Talking about agricultural exports, India is one of the major 10 countries of the world. Our agricultural exports have grown by 18 per cent, despite the constraints of Corona in the last two years.
Dragon fruit, which is called ‘Kamalam’ in Pahari language, is being exported on a large scale from Gujarat. Black garlic has been exported for the first time from Himachal. There are many fruits like Burmese grapes from Assam, Apricots from Ladakh, Bananas of Jalgaon or Bhagalpuri Zardari Mango that are appealing to foreign markets. Such products are being promoted today under schemes like One District One Product. Today export hubs are also being set up at the district level, which is benefitting the farmers.
Friends,
Today our share in processed food is also increasing very much. This is opening the way for farmers to get higher prices for their produce. The coarse grain of Uttarakhand was exported to Denmark for the first time. Similarly, Organic Jackfruit Powder from Karnataka is also reaching new markets. Now Tripura is also getting ready for this. We have sown these seeds in the last eight years, the crop of which has started ripening now.
Friends,
Let me share some statistics with you and you will realize how progress and change happen. While there were only two big food parks in the country eight years ago, today this number has gone up to 23. We are now making efforts to connect farmer producer unions i.e. FPOs and self-help groups of sisters to this sector as much as possible. The government is making continuous efforts today to ensure involvement of small farmers directly in the cold storage, food processing and exports.
Friends,
The use of technology is resulting in big changes in the whole system from providing seeds to ensuring markets. Our agricultural markets are also being modernized. At the same time, e-NAM has been set up so that farmers can use the technology to sell their produce in any market of the country while sitting at home. So far, more than 1.75 crore farmers and 2.5 lakh traders of the country have joined e-NAM.
You will also be happy to know that transactions worth more than 2 lakh crore rupees have been done through e-NAM so far. You must have noticed that property cards are being given to the farmers by mapping their land and houses. Modern technology like drones is being employed for all these efforts.
Friends,
Our start-ups can take the use of modern technology to a new era to make agriculture more profitable. Today a large number of start-up partners are present in this event. Take note of this figure. There were only 100 start-ups working in the agriculture sector. In the last seven-eight years, this figure has jumped to more than 3,000. These start-ups, these innovative youth and these talents of India are rewriting the future of India's rural economy. Our start-ups have the solution to every problem from cost to transportation.
Kisan Drones are going to make life much easier for the farmers. Drones can predict the fertilizer needed for the soil, how much irrigation is needed and which pesticide is needed. The drones can give you the right guidance. The drone sprays the pesticide where it is required. It will also prevent the wastage of fertilizer and my farmer brothers and sisters will also be saved from the ill-effects of chemicals.
Brothers and sisters,
Today there is another big challenge which I would like to mention before all the farmer friends and our innovators. We all need to work in mission mode by understanding why I am giving so much emphasis on self-reliance in agriculture and what is the role of farmers in this regard. Today, we spend the most on importing edible oil, fertilizers and crude oil. Every year lakhs of crores of rupees are paid to other countries just to buy them. When there is a problem abroad, it has its effect on us too.
We were somehow trying to cope with the Corona when it struck and were looking for ways. Corona has not gone from our lives completely and war broke out in the region from where we used to import so many things. The countries which used to meet most of our requirements are embroiled in war. The impact of the war on such countries has also increased.
For example, fertilizer! Be it urea, DAP or other fertilizers, they have become so expensive in the world markets and our country is faced with so much economic burden. Today we buy urea from abroad at Rs 75-80 per kg. In order to ensure that the farmers of our country are not burdened and they do not face any crisis, we are providing urea to them at 5-6 rupees per kg which we are importing at 75-80 per kg. In order to ensure that farmers get fertilizers at a low price, it takes a toll on the government exchequer. We have to spend about 2.5 lakh crore rupees only on the purchase of urea this year.
Brothers and sisters,
To reduce the expenditure on imports, to make the country self-reliant, we all have to resolve together and walk in that direction together. We also have to make a resolve against importing food and agricultural products. A lot of work is going on in the country today on biofuel and ethanol to reduce the foreign dependence on crude oil and gas. The farmers and our farming are directly connected with this. Work is in progress so that cars can run on ethanol produced from farmer's produce and bio-CNG and biogas is produced from waste and cow dung. We have also started Mission Oil Palm for self-sufficiency in edible oil.
Today I would urge all the farmer friends to take maximum advantage of this mission. We can greatly reduce the import of edible oil by increasing the production of oilseeds. The farmers of the country are fully capable in this regard. When I called you to work on mission mode on pulses in 2015, you took my words seriously and proved it.
Otherwise, what was the situation earlier? We had to import pulses from abroad for our consumption. When our farmers decided, they increased the production of pulses by almost 70 percent. With such will power, we have to move forward and make India's agriculture more modern and take it to new heights. With the resolve that we will make agriculture attractive and prosperous in the ‘Amrit Kaal’ of independence, I convey my best wishes to all my farmer brothers and sisters and to all the youth associated with start-ups.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.