Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the inauguration of PM-KISAN Samman Sammelan 2022 in New Delhi
17 OCT 2022 4:36PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Echoes of festivals are being heard all around and Diwali is knocking at the doors. And there is such an occasion today that there are start-ups and lakhs of farmers of the country on the same platform in the same premises. Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan! In a way, we can see a live form of this mantra in this ceremony.
Friends,
Today, all the important stakeholders of India's farming sector are directly and virtually connected with us in this program from every nook and corner of the country. Today many important steps are being taken in the direction of making the life of the farmers easier, making the farmers more prosperous and making our farming systems more modern from such an important platform. Today more than 600 Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras are being opened in the country. I was just going through an exhibition which has been organized here. There are so many technology innovations out there that I wanted to stay there a little more, but I did not want you to wait any further since it is the season of festivals, and therefore, I came to the podium. I really congratulate Mansukhbhai and his team for creating such an innovative model in the form of Prime Minister Kisan Samruddhi Kendra. It is not just a sale-purchase centre of fertilizers for the farmers, but this Kisan Samruddhi Kendra is a hub connecting with the farmers, responding to all their queries and helping them in every way.
Friends,
A short while ago, crores of farmers of the country got another installment of 16,000 crore rupees in the form of PM Kisan Samman Nidhi. Those who are sitting here can check their mobile phones and a message must have come by now that Rs. 2000 has been deposited in your account. There is no middleman and no company! Money goes directly into the farmers’ accounts. I congratulate all our beneficiary farmer families in every nook and corner of the country for receiving this money ahead of Diwali and important agricultural works.
I would also like to congratulate the agriculture start-ups taking part in this event for their new innovations for the betterment of the farmers, for lessening the hard work of the farmers, for saving their money, for speeding up their work and for ensuring more yield in their small fields. Many such important things have been done by the youths who are involved in the start-ups. There are so many innovations visible here. I congratulate all such youths who are joining hands with the farmers and heartily welcome them to participate in this event.
Friends,
Today, a plan to provide affordable and quality fertilizers to farmers under the Bharat Brand and it should be in the form of One Nation, One Fertilizer, has started. Our farmer brothers and sisters can’t forget the days before 2014 when there used to be a major crisis in the fertilizer sector in the form of the black marketing of urea. The rights of the farmers were snatched away and they had to face ‘lathis’ (sticks). Major urea factories in the country were closed years ago. A new system had come up. Coffers of many people used to be filled with the import of urea, and therefore, they drew pleasure in closing down the factories here. We prevented black marketing of urea by coating it with 100% neem. We have worked hard to revive the country's six largest urea factories, which were closed for years.
Friends,
Now India is rapidly moving towards self-sufficiency in urea production through Liquid Nano Urea. Nano urea costs less and gives maximum yield. One sack of urea has now been replaced with a small bottle of Nano urea. This is the achievement of science and technology. Now the farmers have been rid of the problems of carrying sacks of urea, the cost of transportation and also to keep a separate space in the house to store it. Along with other purchases, you can buy just a bottle of urea in the market and your work is done.
Today two more major changes and reforms are being added to our efforts in the fertilizer sector. The first change is that a campaign has been started from today to develop more than 3.25 lakh fertilizer shops across the country as Pradhan Mantri Kisan Samruddhi Kendras. These will be such centres where not only fertilisers will be available, but also seeds, equipment, facilities for soil testing and every other relevant information required by the farmers.
Secondly, our farmer brothers and sisters have been rid of the problem of wandering from one place to another. This is the major change that Narendra Singh ji Tomar was describing in great detail. It is in regard to the name and brand of fertilizer and the identical quality of production. Until now, the companies used to promote their brands of fertilizers through campaigns and offer maximum commission to those selling their brands of fertilizers. As a result, those getting maximum commission used to sell a particular brand of fertilizers and would not sell other brands of fertilizers on which they got little commission. As a result, the farmers were under distress to get the quality fertilizers according to their needs due to competitions, different names and because of the arbitrariness of the agents selling fertilizers. The farmer was also confused if his neighbour bought a different brand. He would often dump the fertilizer that he bought earlier and would buy the branded fertilizer which his neighbour had bought. Due to this confusion, sometimes the farmers used to spend double the amount on fertilizers.
It was a matter of concern for the farmers whether to buy DAP, MOP or NPK. Many times he had to pay more money for the more popular fertilizer. Now suppose, if he is fancied by a particular brand. If he does not get that particular brand of fertilizer, he would tend to use double the amount of fertilizer in his field for he is not too sure about the quality of the fertilizer that he bought. As a result, it used to cost him more. All these problems have been addressed now.
Now the farmers are going to get rid of all kinds of confusion and better fertilizer will be available to them under the One Nation, One Fertilizer scheme. Now there will be only one brand for the quality urea and that is ‘Bharat’ which will be sold across the country. Now urea will be available in the country only under the brand name of ‘Bharat’. When there will be only one brand of fertilizer across the country, then the fight over fertilizers of different companies will also end. This will also reduce the cost of fertilizer and it will be available in sufficient quantities easily.
Friends,
Today, about 85 percent of our farmers in the country are small farmers. They do not have more than one hectare or one and a half hectares of land. Moreover, with the passage of time, when the family expands, then even such a small piece of land gets fragmented further into smaller pieces. The land gets further divided into smaller pieces. And nowadays, we are also facing the problem of climate change. Diwali is almost here, but rain refuses to go away. Natural disasters continue to strike the country.
Friends,
Similarly, if the soil is inferior, if the health of our Mother Earth is not good, if our Mother Earth remains ill, then fertility of our Mother Earth will also be affected. There will be more problems if the quality of water also gets worse. The farmer experiences all these problems in his everyday life. In such a situation, we have to create new systems in farming, adopt more scientific methods with an open mind to increase the agricultural yield.
Keeping this in mind, we have laid more emphasis on increasing the use of scientific methods in agriculture. Today 22 crore Soil Health Cards have been issued to the farmers in the country so that they get accurate information about the health of the soil. We are making conscious efforts in a scientific way to ensure that the best quality seeds are available to the farmers. In the last 7-8 years, more than 1700 varieties of such seeds have been made available to the farmers which can withstand the changing climatic conditions.
In order to increase the quality of the seeds of the traditional coarse grains like Millets, many hubs are being built in the country today. With the efforts of the government to encourage India's coarse grains all over the world, next year has also been declared as the International Year of Coarse Cereals. Our coarse grains are going to be discussed all over the world. Now the opportunity lies before you how to conquer the world.
All of you are also well aware of the work that has been done regarding irrigation in the last eight years. There is a tendency of our farmers to fill their fields with water till the entire crop is submerged in water and turn the whole field into a pond. As a result, there is waste of water, soil is also ruined and crops are also destroyed. We have also worked in this direction by getting the farmers out of this situation. We are giving a lot of emphasis on per drop more crop i.e., micro irrigation. We are emphasizing drip irrigation and sprinkler.
Earlier our sugarcane farmers were not ready to believe that sugarcane can be cultivated even with less water. Now it has been proved that even with sprinklers, sugarcane cultivation can be very good and water can be saved. He had this thing in his mind that just as if an animal is given more water, it will give more milk, and similarly, if a sugarcane field is given more water then more sugarcane juice will come out. Such has been the state of affairs in our country. About 70 lakh hectares of land in the country has been brought under the purview of micro-irrigation in the last seven-eight years.
Friends,
Natural farming also provides an important way to solve the challenges of the future. We are experiencing a lot of awareness across the country today in this regard. Farmers are working on a large scale in Gujarat, Himachal Pradesh and Andhra Pradesh as well as in UP and Uttarakhand for natural farming. In Gujarat, plans are being made at the district and gram panchayat level also in this regard. The way natural farming has been promoted and got new markets in the past few years, the agriculture production has also increased manifold.
Friends,
The PM Kisan Samman Nidhi is also an example of how small farmers benefit from the use of modern technology. Since the launch of this scheme, more than Rs 2 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of farmers. This help proves handy when the farmers have to buy seeds or fertilizers. This is a huge expenditure for more than 85 percent of the small farmers of the country. Today farmers across the country tell me that the PM Kisan Samman Nidhi has taken care of their huge burden.
Friends,
Today, we are also bridging the distance between the farm and the market by using better and modern technology. The biggest beneficiary of this is our small farmers, who are engaged in producing perishable products like fruits, vegetables, milk, fish, etc. Small farmers have also benefited a lot through Kisan Rails and Krishi Udan air service. These modern facilities are connecting farmers' fields to major cities across the country and markets abroad.
One of the results of these efforts is that agricultural goods are now being exported to those countries, which no one could have imagined earlier. Talking about agricultural exports, India is one of the major 10 countries of the world. Our agricultural exports have grown by 18 per cent, despite the constraints of Corona in the last two years.
Dragon fruit, which is called ‘Kamalam’ in Pahari language, is being exported on a large scale from Gujarat. Black garlic has been exported for the first time from Himachal. There are many fruits like Burmese grapes from Assam, Apricots from Ladakh, Bananas of Jalgaon or Bhagalpuri Zardari Mango that are appealing to foreign markets. Such products are being promoted today under schemes like One District One Product. Today export hubs are also being set up at the district level, which is benefitting the farmers.
Friends,
Today our share in processed food is also increasing very much. This is opening the way for farmers to get higher prices for their produce. The coarse grain of Uttarakhand was exported to Denmark for the first time. Similarly, Organic Jackfruit Powder from Karnataka is also reaching new markets. Now Tripura is also getting ready for this. We have sown these seeds in the last eight years, the crop of which has started ripening now.
Friends,
Let me share some statistics with you and you will realize how progress and change happen. While there were only two big food parks in the country eight years ago, today this number has gone up to 23. We are now making efforts to connect farmer producer unions i.e. FPOs and self-help groups of sisters to this sector as much as possible. The government is making continuous efforts today to ensure involvement of small farmers directly in the cold storage, food processing and exports.
Friends,
The use of technology is resulting in big changes in the whole system from providing seeds to ensuring markets. Our agricultural markets are also being modernized. At the same time, e-NAM has been set up so that farmers can use the technology to sell their produce in any market of the country while sitting at home. So far, more than 1.75 crore farmers and 2.5 lakh traders of the country have joined e-NAM.
You will also be happy to know that transactions worth more than 2 lakh crore rupees have been done through e-NAM so far. You must have noticed that property cards are being given to the farmers by mapping their land and houses. Modern technology like drones is being employed for all these efforts.
Friends,
Our start-ups can take the use of modern technology to a new era to make agriculture more profitable. Today a large number of start-up partners are present in this event. Take note of this figure. There were only 100 start-ups working in the agriculture sector. In the last seven-eight years, this figure has jumped to more than 3,000. These start-ups, these innovative youth and these talents of India are rewriting the future of India's rural economy. Our start-ups have the solution to every problem from cost to transportation.
Kisan Drones are going to make life much easier for the farmers. Drones can predict the fertilizer needed for the soil, how much irrigation is needed and which pesticide is needed. The drones can give you the right guidance. The drone sprays the pesticide where it is required. It will also prevent the wastage of fertilizer and my farmer brothers and sisters will also be saved from the ill-effects of chemicals.
Brothers and sisters,
Today there is another big challenge which I would like to mention before all the farmer friends and our innovators. We all need to work in mission mode by understanding why I am giving so much emphasis on self-reliance in agriculture and what is the role of farmers in this regard. Today, we spend the most on importing edible oil, fertilizers and crude oil. Every year lakhs of crores of rupees are paid to other countries just to buy them. When there is a problem abroad, it has its effect on us too.
We were somehow trying to cope with the Corona when it struck and were looking for ways. Corona has not gone from our lives completely and war broke out in the region from where we used to import so many things. The countries which used to meet most of our requirements are embroiled in war. The impact of the war on such countries has also increased.
For example, fertilizer! Be it urea, DAP or other fertilizers, they have become so expensive in the world markets and our country is faced with so much economic burden. Today we buy urea from abroad at Rs 75-80 per kg. In order to ensure that the farmers of our country are not burdened and they do not face any crisis, we are providing urea to them at 5-6 rupees per kg which we are importing at 75-80 per kg. In order to ensure that farmers get fertilizers at a low price, it takes a toll on the government exchequer. We have to spend about 2.5 lakh crore rupees only on the purchase of urea this year.
Brothers and sisters,
To reduce the expenditure on imports, to make the country self-reliant, we all have to resolve together and walk in that direction together. We also have to make a resolve against importing food and agricultural products. A lot of work is going on in the country today on biofuel and ethanol to reduce the foreign dependence on crude oil and gas. The farmers and our farming are directly connected with this. Work is in progress so that cars can run on ethanol produced from farmer's produce and bio-CNG and biogas is produced from waste and cow dung. We have also started Mission Oil Palm for self-sufficiency in edible oil.
Today I would urge all the farmer friends to take maximum advantage of this mission. We can greatly reduce the import of edible oil by increasing the production of oilseeds. The farmers of the country are fully capable in this regard. When I called you to work on mission mode on pulses in 2015, you took my words seriously and proved it.
Otherwise, what was the situation earlier? We had to import pulses from abroad for our consumption. When our farmers decided, they increased the production of pulses by almost 70 percent. With such will power, we have to move forward and make India's agriculture more modern and take it to new heights. With the resolve that we will make agriculture attractive and prosperous in the ‘Amrit Kaal’ of independence, I convey my best wishes to all my farmer brothers and sisters and to all the youth associated with start-ups.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নই দিল্লীদা পি.এম.-কিসান সম্মান সম্মেলন ২০২২ হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
17 OCT 2022 4:36PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
মাইকৈ খুদিংদা কুহ্মৈগী ইনিলনা থল্লে। দিৱালীনা থোঙদা থিল্লরে। অদুগা মফম অমত্তদা অমসুং ফম্বাক অমত্তদা স্তার্তঅপ অমসুং লৈবাক্কী লৌমী লাখ কয়ানা পুনবগী মতৌ ঙসিগী নুমিৎকী থৌরমসিদা উবা ফংলে। জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিজ্ঞান অমসুং জয় অনুশন্ধানগী মন্ত্রগী অহিংবা শক্তম ঙসিগী থৌরমসিদা উবা ফংলে।
মরূপশিং,
ভারতকী লৌউ-শিংউগী শরুক ওইরিবা মীপুম খুদিংনা ঙসি ভর্চুএলগী খুত্থাংদা লৈবাক্কী মফম খুদিংদগী ঙসিগী থৌরমসিদা শরুক য়ারি। মসিগুম্বা মশক থোক্লবা ফম্বাক অসিনা লৌমীশিংগী পুন্সি মহিং হেন্না লায়থোকহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী পথাপ্পু হেন্না চাউখৎহন্নবা অমসুং মোদর্ন ওইহন্নবা মাইকৈ খুদিংদা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। ঙসি, লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র ৬০০ হেন্না হাংদোক্লি। অদুগা ঙসি উৎলিবা কয়া অসিসু ঐহাক্না য়েংলম্মিনি। অমনা অমদগী হেনবা তেক্নোলোজীগী ইন্নোভেসন কয়া উৎলি, ঐহাক্তি ঙসি নুমিৎ চুপ্পা ময়ামশিং য়েংবা পাম্লিবনি। অদুবু কুহ্মৈগী মতম্নিনা ঐহাক্না অদোমসু য়াম্না কুইনা পন্থহন্নীংদে, অদুনা ঐহাক ফম্বাক্তা লাক্লবনি। অদুবু, ঐহাক্না উরক্লিবা প্রধান মন্ত্রী সাম্রুধী কেন্দ্রগী শক্তম, মসিনা মোদেল অমা শেম্লিবসিদা ঐহাক তসেংনা নুংঙাইবা ফাওই অমসুং মখোয়গী তীমশিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি। মসিদি লৌমীশিংগী হার য়োন্থোক য়োন্সিন তৌবা মফম অমখক নত্তনা লৌমীশিংগা অচেৎপা মরী লৈনহন্দুনা মখোয়গী তঙাই ফদবা খুদিংদা তেংবাংবগী মফম অমনি।
মরূপশিং,
ঙৈহাক্কী মমাংদা, লৈবাক্কী লৌমী করোর কয়াদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী অনিশুবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা লুপা করোর ১৬,০০০ মখোয়গী একাউন্ততা হাপখ্রে। ইশাগী মোবাইলদা য়েংলবদি লুপা ২০০০ চঙলকপগী নোতিফিকেসন লাক্লমগনি। মরক্কী মীওই, কম্পেনী অমত্তা য়াওদনা ঐহাক্কী লৌমীগী একাউন্ততা হকথেংননা শেল চৎখ্রবনি। হন্দক্কী দিৱালী মমাংদা শেল লাক্লিবা, লৌউ-শিংউগী মরু ওইবা থবক কয়াগীদমক্তা মতম চানা শেল চঙলকপা অসিগীদমক্তা ঐহাক্কী লৌমী বেনিফিশরীশিংগী ইমুং-মনুং, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈরিবা লৌমীশিংবু ঙসিগী পরিয়োজনাগী তাঞ্জা অসিদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঙসি লাক্লিবা এগ্রিকলচর স্তার্তঅপশিংনা লৌমীশিংগী য়াইফনবীগদমক্তা অনৌবা ইন্নোভেসন কয়া পাংথোক্লি, লৌমীশিংগী অৱাবা করম্না হন্থহনগনি, মখোয়গী থবক্তা শেল করম্না চঙহল্লোই, মখোয়গী থবকশিংগী খোঙজেল করম্না য়াঙখৎহনগনি, মখোয়গী পোত্থোক করম্না হেনগৎহনগনি, হায়বনচিংবা থবক কয়া পাংথোকপীরি। লৌমীশিংগা মরী লৈনদুনা নক্ননা লৈরিবা মখোয়গুম্বা নহাশিংবু ঐহাক্না থাগৎলি অমসুং পুম্নমক অসিদা মখোয়না থৱাই য়াওনা শরুক য়াবগীদমক্তা ঐহাক্না থমোই শেংনা ইকায় খুম্নবা উৎলি।
মরূপশিং,
ঙসিদি, ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজরগী শক্তমদা লৌমীশিংদা অহোঙবা অমসুং অফবা হার ভারত ব্রান্দগী মখাদা ফংহন্নবা স্কিম অসি হৌদোক্লে। ইং ২০১৪গী মমাংদা ফর্তিলাইজর সেক্তরদা শিংনবা কয়া লৈরমি, য়ুরিয়াবু করম্না ব্লেকমার্কেতিং তৌরম্মি, লৌমীশিংগী হক করম্না মৎপীরম্মি, মদুগী মহুত্তা লৌমীশিংনা চৈ চাবা তারম্মি। ঐহাক্কী লৌমী ইচিল ইনাওশিংনা মসিগুম্বা ইং ২০১৪গী মমাংগী মতম করম্না কাওবা ঙমগনি। লৈবাক অসিদা য়ুরিয়াগী চাউরবা ফেক্তরী কয়া চহি কয়াগী মমাংদা লোনখ্রে। অনৌবা কাঙলোন অমা লাখ্রবনি, হার ইম্পোর্ত তৌবদা লৌমী কয়াগী য়ুম য়োনখি, ফুরিতখাও হাঙখি, অদুগা মফমসিগী ফেক্তরী লোনখিবদা হরাওবা মীওইদি মখোয়নি। ঐখোয়না য়ুরিয়াবু ১০০% নীম কোতিং তৌদুনা ব্লেকমার্কেত তৌবা থিংখি। মতম কয়াদগী লোন্দুনা লাক্লবা অচৌবা ফেক্তরী ৬ ঐখোয়না হাংদোক্নবা কন্না হোৎনখি।
মরূপশিং,
ভারতনা হৌজিক লিক্বিদ নেনো য়ুরিয়া পুথোকপগী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি। নেনো য়ুরিয়া হায়বসি শেল য়াম্না চঙদনা চাং য়াম্না পুথোকপগী পাম্বৈ অমনি। য়ুরিয়া বোরা অমবু য়ুরিয়া বোত্তল অমনা মহুত শিনবা য়ারগনি। মসিদি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা পাংথোকপা অঙকপা থবক্নি। মসিনা মরম ওইদুনা, য়ুরিয়া বোরা বোরা পুথোক পুশিন তৌবগী শেল কনবা ঙম্লগনি, য়ুমদা থম্বদসু মফম য়াম্না কল্লরোই। কৈথেলদা লাক্লে, পোৎ ময়াম অমা লৈরে, অদুগা ফুরিৎখাওদা বোত্তল অমা হাপ্পগা অদুম য়ারে।
ভারতকী ফর্তিলাইজর রিফোর্ম তৌবগী ৱারীদা অনৌবা থৌওং অনি পাংথোকখি। অহানবা, লৈবাক শিনবা থুংবদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সাম্রুধী কেন্দ্র হায়না হার দুকান লাখ ৩.২৫ হেন্না শেমগৎপগী কেম্পেন অমা ঙসিদগী হৌদোক্লে। মসিনা লৌমীশিংনা হার অমসুং মরু খক লৈবা য়াবা মফমখক নত্তনা সোইল তেস্তিং পাংথোকপা অমসুং লৌউবগী থৌওংগা মরী লৈনবা কান্নবা ই-পাউ কয়া লৌবগী সেন্তর অমা ওইগনি।
ঐখোয়গী লৌমীশিংদা মসিদা লাকউ, অদুদা চৎলু হায়দুনা চমম্নবা লৈহল্লিবনি লৈররোই। অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লবনি। নরেন্দ্র তোমারজীনা হৌজিক্তা শুগাইইনা তাকপীখিবদুনি। অহোংবা অদুদি হারগী মমিংগা মরী লৈনৈ। মগুন চপ মান্ননা পুথোকপগা মরী লৈনৈ। কম্পেনীশিং অসিনা পাংথোক্লিবা প্রোমোসনগী কেম্পেন অমসুং মফমদুদা হার য়োল্লিবা মীওইশিংনা কম্মিসন য়াম্না চাউনা ফংই, মদুনা হার মখলদু য়াম্না হেন্না শিৎলি। কম্মিসন য়াম্না ফংদ্রবদি ব্রান্দ অদুগী হার শিৎপা ৱাৎলি। চাংয়েংনবা লৈবা, ব্রান্দ য়াম্না লৈরকপা অমসুং হার য়োল্লিবা এজেন্তশিংগী তোঙানবা ৱা তাবদা লৌমীশিংনা মখোয়গী তঙাই ফদবা চাংগী হার লৈবদা চমম্নরে। করিগুম্বা মতমদা লৌমীশিংনা ৱাফমশিং অসিনা মরম ওইরগা অনিরক চাদিং তৌবা য়াওনরিনি।
দি.এ.পি. ওইরো, এম.ও.পি. ওইরো, এন.পি.কে. ওইরো, কম্পেনী অমদগী লৈবদা লৌমীশিংনা মতম পুম্বদা চমম্নৈ। মমিং লৈবা হারনি হায়দুনা মমল হেন্না য়োনবা য়াওরিবনি। মখোয়গী ৱাখলদা ব্রান্দ অমা লৈখ্রে, মদু ফংদবদগী অতোপ্পা ব্রান্দ অমা লৈবা মতমদা হান্নদি কিলো অমখক শিজিন্নবনি, হন্দক্তি অনৌবনিনা কিলো অনি শিজিন্নরগে খন্নরিবনি। মসিদসু মখোয়গী চাদিং হেনগৎলিবনি। মসিগুম্বা শিংনবা কয়াসিগী ঐখোয়না ৱারোইশিন পুরক্লবনি।
হৌজিক্তি, ৱান নেসন ৱান ফর্তিলাইজরনা মসিগুম্বা শিংনবদগী মনীং তমহনবগা লোয়ননা অফবা মখলগী হারসু ফংহনগদৌরবনি। লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা, মমিং অমখক্কী হার ফংলগনি। অমসুং মান্নবা চাংদা য়োল্লগনি, অদুগা ব্রান্দ অদুদি – ভারত হায়বসিনি। লৈবাক অসিদা য়ুরিয়াসু ভারত ব্রান্দ হায়না য়োল্লগনি। লৈবাক অমগী হার পুম্নমক্না শুপ্নগী ব্রান্দ অমখক্তং ওইরবদি, কম্পেনী মমিংগী মতাংদা থেংনবা চমম্নবা পুম্নমক লৈররোই। মসিদগীদি হারগী মমলসু হন্থরগনি, লৌমীশিংদসু মখোয়গী তঙাই ফদবা চাং য়াম্না থুনা ফংলগনি।
মরূপশিং,
লৈবাক্কী চাউরাকপা লৌমী ৮৫%দি অপীকপা লৌমীনি। হেক্ত্যার অমা, হেক্ত্যার অমা মখায়দগী হেন্না চাউবা লম লৈবা নত্তে। মসিদা নত্তনা, মতমগী মতুং ইন্না ইমুং চাউথোরকপা মতমদা, অপীকপা লমদু অমুক মচেৎ মচেৎ য়েন্নরিবনি। মদুদগীদি মখোয়গী লমশিং পীকপশল্লকপা হেল্লকই, অদুগা ঐখোয়না হৌজিক্কানি অইং অশা হোংবগী ফিভমসু থেংনরে। দিৱালীদি য়ৌরক্লে অদুবু নোংদি খকউ য়াদ্রে। নেচরেল দিজাজতর থোকপসু লেপ্ত্রি।
মরূপশিং,
মতৌ অসুম্না লৈহাও ফৎলক্তবা মতমদা, ঐখোয়গী মহৌশাগী ইমা লৈবাক্কী মশা ঙম্লক্তবা মতমদা, ইমাগী লৈহাও ফবগী চাংসু হন্থরক্কনি, ঈশিংগী মগুন ফৎলক্ত্রবদি শিংনবা হেন্না লাক্কনি। হায়রিবশিং অসি লৌমীশিংনা নুমিৎ খুদিংগী থেংনবা থৌওংনি। মসিগুম্বা মতমদা, লৌউবগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা, মহৈ মরোং মরাং কায়না লোক্নবগীদমক্তা, ঐখোয়না লৌউ-শিংউগী পথাপ্তা অনৌবা থৌওং হৌদোকপা তাবনি, সাইন্তিফিক ওইবা থৌওং শিজিন্নবা তাবনি, ৱাখল মকা লাম্না তেক্নোলোজী তরাম্না ওকপা তাবনি। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা লৌউ-শিংউদা সাইন্তিফিক ওইবা থৌওং অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। মশাগী লমগী লৈহাওগী ফিভমগী অচুম্বা পাউদম পীনবগীদমক্তা ঙসি লৈবাক্কী লৌমী করোর ২২দা সোইল হেল্থ কার্দ য়েন্থোকখ্রে। অমসুং লৌমীশিংদা খ্বাইদগী ফবা মরু পীবা ঙম্নবগীদমক্তা সাইন্তিফিক ওইবা থৌওং কয়া পায়খৎলি। অহোংবা লৈরবা অইং অশাগী ফিভমগা চুনবা মরু মখল ১৭০০মুক লৌমীশিংগী মফমদা মমাংগী চহি ৭-৮দা ফংহনখি। ঐখোয়না লমদমসিদা চৎনবী ওইনা শিজিন্নরিবা অপৌবা গ্রেন-মিল্লেতকী মরুগী মগুন হেন্না ফগৎহন্নবা লৈবাক মনুংদা হব কয়া অমা ঙসি শেমগৎলি। ভারতকী অপৌবা গ্রেনবু মালেম শিনবা থুংবদা মমিং চৎহন্নবা সরকারনা হোৎনদুনা মথংগী চহিবু কোর্স সিরিএলগী ইন্তর্নেস্নেল য়র হায়না লাউথোকখ্রে। মালেম শিনবা থুংবনা ঐখোয়গী অপৌবা সিরিএলগী মতাংদা ৱারী শান্নরগনি। মালেমদা ঐখোয়না করম্না য়ৌবা ঙমগনি হায়বগী খুদোংচাবা পুম্নমক অদোমগী মাঙদা লৈরে।
হৌখিবা চহি ৮দা ইরিগেসনগী মতাংদা পাংথোকখিবা থবক পুম্নমক অদোম্না খঙলম্লগনি। লবুকপু ঈশিংনা পুম্থন থনদ্রিবমখৈ পেনবা লৈনদে, পাম্বী মতোন অমা ঈশিং মথক্তা লিৎখৎলকপদা ঈশিং ৱাৎলে খন্নৈ, অদুনা ঈশিং হাপ্পা লেপ্নদে, লবুকপু পুখ্রি ওলহল্লি। মসিদা ঈশিংসু মাঙই, লৈহাওসু শোকই, লৌরোকসু মাঙই। ঐখোয়না মসিগুম্বা ফিভমদগী লৌমীশিংবু পুথোরক্নবা হোৎনখি। পর দ্রোপ মোর ক্রোপ, মাইক্রো ইরিগেসন অমসুং দ্রিপ ইরিগেসন্দা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। স্প্রিংক্লর শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
ঈশিং য়াম্না চগদনা চু থাবা য়াই হায়বসি ঐখোয়গী লৌমীশিংনা অহানবদা য়াম্না য়ানীংলমদে। স্প্রিংক্লর শিজিন্নদুনা চু নীংথিনা থাবা য়াই অমসুং ঈশিং কনবা য়ারে হায়বা হৌজিক্তি থবক্না উৎখ্রে। শা-শন্দা ঈশিং ঈশিং য়াম্না পীথক্লিঙৈ শঙ্গোম য়াম্না থোকই হায়বগী ৱাখল্লোন্দা মখোয়না অদুম লৈরি, অদুনা চু থাবদা ঈশিং য়াম্না শিজিন্নরবদি চুহিংগী মহাও হেনগনি হায়না খন্নরি। মসিগুম্বা থৌওং অদুমক পাংথোক্তুনা লাকখি। মমাংগী চহি ৭-৮দা লৈবাক্কী চাউরাকপা হেক্ত্যার ৭০গী লম্বু ঐখোয়না মাইক্রো ইরিগেসনগী মখাদা পুশিনখি।
মরূপশিং,
নেচরেল ফার্মিংনা তুংগী মতমগী শিংনবা কয়া মাইয়োক্নবা ঙমবগী মরু ওইবা পাম্বৈ পীরি। ঐখোয়না ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংবদা এৱিয়র্নেসকী চাং য়াম্না হেনগৎলকপগী মতৌ উবা ফংলি। গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকা লোয়ননা য়ু.পি., উত্তরাখন্দদা লৌমীশিংনা নেচরেল ফার্মিং পাক্তক্ননা পাংথোক্লি। গুজরাতকী ওইনদি, জিলা অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তকী থাক্তা পাংথোকপগী থৌরাং কয়াসু য়াৎখ্রে। মমাংগী চহিশিংদা নেচরেল ফার্মিংগী অচৌবা কৈথেল লৈরকখিবা, মসিবু পুক্নিং থৌগৎখিবা অসিদগী মখোয়গী পোত্থোকসু য়াম্না হেনগৎখি।
মরূপশিং,
কি.এম. কিসান সম্মান নিধীনা অপীকপা লৌমীশিংনা মোদর্ন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মতৌ করম্না কান্নবা ফংই হায়বগী খুদম্নি। স্কিম অসি হেক হৌদোকখিবদগী, লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা করোর লাখ ২ হেন্না হকথেংননা হাপখ্রে। লৈবাক্কী চাউরাকপা ৮৫% ওইরিবা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক্তদি মসিনা য়াম্না চাউবা তেংবাং ওইরি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধীনা মখোয়গী অৱাবা কয়া কোকহল্লে হায়না লৈবাক্কী লৌমীশিংদা ঐঙোন্দা হায়রি।
মরূপশিং,
হান্নদগী হেন্না ফবা অমসুং মোদর্ন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা, ঐখোয়না লবুক অমসুং কৈথেলগী মরক্তা লৈবা অথাপ্পা হন্থহল্লি। মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংলিবসি থুনা পত্থ-পুমথবা উহৈ, মনা-মশিং, শঙ্গোম অমসুং ঙাগা মরী লৈনরিবা অপীকপা লৌমীশিংনি। কিসান রেল অমসুং কিসান উরান এয়র সর্ভিসনা হীরম অসিদা য়াম্না তেংবাংলি। মোদর্ন ফেসিলিতীশিংনা অসিনা ঙসিদি লৌমীশিংগী লবুক্কা লৈবাক্কী মরু ওইবা শহর অমসুং মীরমগী কৈথেলগা শম্নহল্লি। মসিনা মরম ওইরগা মমাংদা এক্সপোর্ত তৌগনি হায়বগী খন্নবা ফাওবা য়াওদবা লৈবাকশিংদা ঙসিদি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক য়ৌশিনবা ঙম্লে। ভারতনা এগ্রিকলচরগী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী মতাংদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ১০গী মনুং চল্লে। মালেম শিনবা থুংবনা লাইচৎ থেংনখ্রবসু, ভারতকী এগ্রি এক্সপোর্তনা ১৮%গী চাংদা শাহৌ লৌখি। চিংগী লোলদা দ্রাগোন ফ্রুত হায়না খঙনবা গুজরাতকী থম্বাল উহৈ অসি মীরমদা চাং য়াম্না থাদোক্লি। হিমাচল প্রদেশতগী খ্বাইদগী ইহানবা হানবা ওইনা ব্লেক গার্লিক এক্সপোর্ত তৌরি। অসমগী বর্মিজ অঙ্গুর, লদাখকী খুবানী, জলগাওগী লফোই নত্ত্রগা ভগলপুরগী জর্দারী হৈনৌনচিংবা তোঙানবা উহৈ কয়া মীরমগী কৈথেল য়োনবা হৌরে। ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্তকুম্বা স্কিমগী মখাদা তোঙানবা মখলগী পোত্থোক কয়াদা মিৎয়েং চঙলি, পুক্নিং থৌগৎলি। ঙসিদি, জিলাগী থাক্তা এক্সপোর্ত হব শেম্লে অমসুং লৌমীশিংনা মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংলি।
মরূপশিং,
ঙসিদি, প্রোসেস ফুদতা ঐখোয়গী হিন্দুস্তানগী শরুক য়াম্না হেনগৎলে। মসিদগী লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক্কী মমল য়াম্না ৱাংনা ফংবগী লম্বী হাংদোক্লে। উত্তরাখন্দগী অপৌবা গ্রেন দেনমার্ক্তা অহানবা ওইনা থাবা হৌরে। মতৌ অসুম্না, কর্নাতকাগী ওর্গানিক থৈবোং পাউদরসু অনৌবা কৈথেলদা য়ৌরি। ত্রিপুরাসু মসিগীদমক্তা হৌজিক শেম শারি। মসিগী মহৈ ফংনবা ঐখোয়না মমাংগী চহি ৮দগী হোৎনবা হৌরকপনি, অমসুং ঙসিদি মহৈ চাবা হৌরে।
মরূপশিং,
ঐহাক মশিং খরা হায়গে, অদোম অমুক্তং খন্থবীয়ু। চাউখৎপা অমসুং অহোংবা পুরকপা হায়বসি করম্না পাংথোকই হায়বা অদোম্না মসিদগী খঙবা ঙমগনি। চহি ৮গী মমাংদা লৈবাক অসিদা শুপ্নগী ফুদ পার্ক ২খক লৈরম্মি, ঙসিদি মশিং অসি ২৩ য়ৌরে। এফ.পি.ও. অমসুং ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপকুম্বা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকপ পুথোকপশিংগী লুপশিংবু মরী লৈনহন্নবা ঐখোয়না য়ারিবমখৈ হোৎনরি। কোল্দ স্তোরেজ, ফুদ প্রোসেসিং, এক্সপোর্ত ওইরো, থবকশিং অসিদা অপীকপা লৌমীশিংসু হকথেংননা শরুক য়াহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
মরূপশিং,
মরুদগী হৌদুনা কৈথেল ফাওবদা ঐখোয়না তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরক্লে। ঐখোয়গী কৃষি মন্দি খুদিংবুসু মোদর্ন ওইহন্নবা হোৎনরি। লৌমীশিংনা তেক্নোলোজী শিজিন্দুনা ময়ুমদা ফমদুনা মশাগী পোত্থোক য়োনবা য়াহন্নবা ই-নামগী খুত্থাংদগী পাংথোক্লি। লৌমী করোর ১.৭৫ হেনবা অমসুং লল্লোন ইতিক তৌবা মীওই লাখ ২.৫বু এন.এ.এম.গী শরুক ওইরে। ই.-নামগী খুত্থাংদা পাংথোকখিবা ত্রাঞ্জেক্সন্না লুপা করোর লাখ ২ হেল্লে তাবদা অদোমসু নুংঙাইব ফাওগনি। লৈবাক্কী খুঙ্গংগী লমশিংগী মেপ শেমদুনা লৌমীশিংদা প্রোপর্তী কার্দ য়েন্থোকপগী মতৌ অদোম্না উরম্লগনি। থবকশিং অসিদা দ্রোনগুম্বা মতমগী তেক্নোলোজী শিজিন্নরি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংনা মতমগী তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা লৌউ-শিংউবু য়াম্না হেন্না কান্নবা ওইবা অনৌবা য়ুগ অমদা পুনবা কন্না হোৎনরি। ঙসিদি, স্তার্তঅপকা মরী লৈনবা মীওই মশিং য়াম্লবনা ঐখোয়গী মরক্তা তিল্লি। মমাংগী চহি ৭-৮দা লৌউবগা মরী লৈনবা স্তার্তঅপ মশিং কয়া লৈরম্মি অমুক্তা তাবীয়ু। মমাংদা ১০০ লৈরম্মি, হৌজিক্তি ৩০০০ হেনবনা লৌউবগী তেক্নোলোজীগী মতাংদা থবক তৌরি। মসিগুম্বা স্তার্তঅপশিং, ইনোভেতিব ওইবা নহাশিং, ভারতকী তেলেন্ত ওইরিবশিংনা ভারতকী লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী তুংগী মতম্বু নৌহৌননা শেম্লি। অপীবা মমলদগীনা পুথোকপ পুশিন ফাওবগী হীরমগী ৱারোইশিন খুদিংমক ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংগী নাক্তা লৈ।
কিসান দ্রোন্না লৌমীগী পুন্সি কয়া য়াম্না নুংঙাইহল্লে হায়বা অমুক্তা য়েংবীয়ু। লৈহাও কমায়না তৌরি, লৈহাওসিদা করম্বা হার মথৌ তাই, ঈশিং কয়াম্না তঙাই ফদে, করি লাইনা তারে, করম্বা হিদাক কাপকনি হায়বগী ৱাফম পুম্নমক দ্রোন্না খঙবা ঙম্লে অমসুং অদোমগী মফমদা তসেংবা ই-পাউসু ফংহনবা ঙম্লে। হিদাক কাপকদবা ওইরবসু দ্রোন্না কাপ্লে, কদাইদা কাপকনি, কয়া য়াম্না কাপকনি হায়বসু দ্রোন্না খঙলে। মসিনা মরম ওইরগা স্প্রে অমসুং হার মাঙবসু কনবা ঙম্লে, অদুগা লৌমীশিংগী মশাদা কেমিকেল থেংদ্রবসু য়ারে। মসিনা পীরিবসি কান্নবগী কান্নবা খক্তনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসি ঐখোয়গী মাঙদা য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা লৈরি। ঐহাক মসিগী মতাংদা হায়জগে। ঐখোয়গী ইন্নোভেতরশিংগী মফমদা থমজগে। ঐহাক্না আত্মানির্ভরতাদা অহেনবা অমসুং লেপ্তবা মিৎয়েং করিগীদমক্তা চঙলিবনো হায়বগী মরম তাকচগে। মসিদা লৌউ-শিংউ, লৌমীশিংগী করি থৌদাং লৈবগে হায়বা ঐখোয়না খঙদুনা মিসন মোদতা থবক তৌবগী মথৌ তাই। ঐখোয়না শেল খ্বাইদগী তিংলিবসি চানবা থাউ, হার অমসুং শুংদোক্ত্রিবা থাউ লৈবদনি। পুম্নমক অসি লৈনবগীদমক্তা ঐখোয়না চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ কয়া চাদিং তৌই। মীরমদা থৌদোক অমা হেক থোকপদা, মদুগী চৈথেং ঐখোয়সু ফংই। কোরোনা লাকখিবা মতমদসু ঐখোয়না অৱাবা কয়া খাঙনা খাঙনা ৱারোইশিন পুরক্কদবা পাম্বৈ থিদোকখি। হৌজিক অসি কোরোনা পুম্লোই লোইবদি নত্ত্রি অদুবু লান অমুক তৌরক্লে। অদুগা লান তৌরিবা মফমসি ঐখোয়না পোত্থোক য়াম্না লৈবা মফম অমুক ওইরি। ঐখোয়গী তঙাই ফদবা পোত্থোক কয়া লৈরম্বা লৈবাক্না লান্দা মায় ওন্সিনখ্রে। য়ুরিয়া ওইরো, দি.এ.পি. ওইরো নত্ত্রগা অতোপ্পা হারবু ওইরো, মালেমগী কৈথেলদা মখোয়গী মমল অতিয়া য়ৌনা ৱাংলে। শেন্মিৎলোনগী পোৎলুম য়াম্না লৈরে অমসুং ঐখোয়গী লৈবাকসু পোৎলুম অসি পুবা য়াওরি। ঐখোয়না ঙসি মীরমদগী হার অসি কিলোদা লুপা ৭৫-৮০গী চাংদা লৈরি। অদুবু লৈবাক্কী লৌমীশিংদা পোৎলুম অসি নংহন্দনবা হায়দুনা ঐখোয়না মান্নবা হার অসিমক কিলোদা লুপা ৫-৬তা ফংহল্লিবনি মরুপশিং। লৌমীশিংদা হার হোংনা ফংহনবদা হন্দক্কী চহিসিদা সরকারগী শেনখাওদা পোৎলুম কয়া লাকই, অতোপ্পা থবক কয়া পাংথোকপদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরি। হন্দক্কী চহিসিদা সরকারনা য়ুরিয়া লৈবখক্তদা লুপা করোর লাখ অমগা মখায় কেন্দ্র সরকরানা চাদিং তৌখি।
ইচিল ইনাওশিং,
ইম্পোর্ততা চঙবা শেল হন্থহন্নবগীদমক্তা লৈবাক অসিবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা ঐখোয় পুন্না ৱারেপ লৌমিন্নবা তাই। ঐখোয় পুন্না মাইকৈ অসিদা চঙশিনবা তাই। মীরমদগী চানবা চিঞ্জাক লৈরিবা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক লীবা তারিবা অসিদগী নীংতম্বা ফংনবা ৱারেপ লৌবা তাই। শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং গ্যাসকী মতাংদা মীরমগী মখা পোল্লিবসিবু হন্থহন্নবগীদমক্তা বাইও ফুএল অমসুং ইথানোলগুম্বা থৌওং কয়া লৈবাক অসিদা কন্না চত্থরি। থবকশিং অসিগা লৌমীশিংগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। লৌমীগী পোত্থোকশিংদগী শুংবা য়াবা ইথানোলদগী গাড়ি চেন্নবা, অমসুং লৌউ-শিংউগী ৱেস্ততগী, শন্থীদগী শেম্বা য়াবা বাইওগ্যাস্তগী বাইও সি.এন.জি. শুংবগী থবক কয়া ঙসি পাংথোক্লি। চানবা থাউগী মতাংদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগীদমক্তা ঐখোয়না মিসন ওইল পাল্ম হৌদোকখ্রে। মিসন অসিদগী লৌফম থোকপা কান্নবা খুদিং লৌনবা ঐহাক্না লৌমী মরুপশিংদা হায়জনীংই। থাউ থোকপা মরু (ওইলসীদ) পুথোকপগী চাং য়াম্না হেনগৎহন্দুনা ঐখোয়না মীরমদগী চানবা থাউ লৈরিবসি য়াম্না হন্থহনবা য়াই। মসিগীদমক্তা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা মতিক য়াম্না লৈ। ইং ২০১৫দা ঐহাক্না অদোমগী মফমদা করিগুম্বা অমা হায়জখি। অদোম্না ঐহাক্কী ৱা লৌবীদুনা থবক ওইনা পাংথোক্তুনা উৎপীখি। অহানবদা করি ফিভম ওইরম্মি? হৱাই ফাঅবা মীরমদগী লৈরগা চারম্লিবনি। লৌমীশিংনা অচেৎপা ৱারেপ লৌবদগী ঐখোয়না মিৎমাংদা উনা উনা হৱাই পুথোকপদা ৭০% হেনগৎখি। মসিগুম্বা অপাম্বা অমসুং পাঙ্গলগা লোয়ননা ঐখোয়না তুংলমচত্তা খোঙদাসি, ভারতকী লৌউ-শিংউবু মতমগা চুনহনসি। নীংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না লৌউ-শিংউবু য়েংবদা নীংথিবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ওইহল্লসি। ৱারেপ অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না লৌমী ইচিল ইনাও, স্তার্তঅপকা মরী লৈনবা নহারোলশিংবু য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা হন্না হন্না থাগৎচরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!