ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ସହ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଉଜ୍ଜୈନ ଠାରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ଓ ମହାକାଳଙ୍କ ପୂଜା, ଆଳତୀ ଓ ଦର୍ଶନ କଲେ
ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଉଜ୍ଜୈନ ଭାରତର ସମ୍ପଦ ଓ ସମୃଦ୍ଧି, ଜ୍ଞାନ ଓ ଗାରିମା, ସଭ୍ୟତା ଓ ସାହିତ୍ୟକୁ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି
ଉଜ୍ଜୈନର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଭରି ରହିଛି ଓ ଏହା ପ୍ରତି କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିତ ଶକ୍ତି ସଂଚରିତ କରୁଛି
ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଦେଶ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗାରିମାର ଶୀର୍ଷକୁ ଛୁଇଁବା ଆବଶ୍ୟକ ଓ ସଗର୍ବେ ନିଜ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ
ଆଜାଦୀର ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତ ପାଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ଯେପରିକି ଗୋଲାମୀ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ଓ ଆମ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲା
ଆମ ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗର ବିକାଶ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରକାଶର ବିକାଶ, ଭାରତର ଜ୍ଞାନ ଓ ଦର୍ଶନର ବିକାଶ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ
ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଦର୍ଶନ ପୁଣି ଥରେ ଶିଖର ସ୍ପର୍ଶ କରିଛି ଓ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି
ନିଜ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ଭାରତ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଅମର ରହିଛି
ଭାରତରେ ଧର୍ମ କହିଲେ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ
ଆଜିର ନୂଆ ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣାର ପରମ୍ପରାକୁ ପୁନଃଜୀବିତ କରି ନିଜ ପ୍ରାଚୀନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି
ଭାରତ ନିଜ ଗାରିମା ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରୁଛି, ସାରା ବିଶ୍ୱ ଓ ସାରା ମାନବତା ଏହାଦ୍ୱାରା ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ
ଭାରତର ଦିବ୍ୟତା ଏକ ଶାନ୍
11 OCT 2022 9:25PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଉଜ୍ଜୈନ ଠାରେ ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ କରିବା ସହ ଜନ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାସହିତ ଉଜ୍ଜୈନ ସ୍ଥିତ ମହାକାଳ ମନ୍ଦିରର ଗର୍ଭଗୃହରେ ପୂଜା ଓ ଆଳତୀ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜୈନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗାୟକ ଶ୍ରୀ କୈଳାଶ ଖେର ଶ୍ରୀ ମହାକାଳଙ୍କ ସ୍ତୁତି ଗାନ କରିଥିଲେ ଓ ପରେ ଲାଇଟ, ସାଉଣ୍ଡ ଓ ଫ୍ରାଗ୍ରାନ୍ସ ଶୋ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପ୍ରଭୁ ମହାକାଳଙ୍କ ଜୟଧ୍ୱନି ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । “ଜୟ ମହାକାଳ ! ଉଜ୍ଜୈନର ଏହି ଉର୍ଜା, ଏହି ଉତ୍ସାହ ! ଅବନ୍ତୀକାର ଆଭା, ଏହି ବିସ୍ମୟ, ଏହି ଆନନ୍ଦ ! ମହାକାଳଙ୍କ ଏହି ମହିମା, ଏହି ମାହାତ୍ମ୍ୟ ! ମହାକାଳ ଲୋକରେ କିଛି ବି ଲୌକିକ ନୁହେଁ । ଶଙ୍କରଙ୍କ ସାନ୍ନିଧ୍ୟରେ କିଛି ବି ସାଧାରଣ ନୁହେଁ । ସବୁକିଛି ଅଲୌକିକ, ଅସାଧାରଣ, ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଓ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ । କେହି ଯଦି ମହାକାଳଙ୍କ କୃପା ଲାଭ କରେ ତେବେ କାଳ (ସମୟ)ର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଶେଷ ହୋଇଥାଏ, ସମୟର ପ୍ରାଚୀର ଲୀନ ହୋଇଥାଏ ଓ ଅନ୍ତ ଠାରୁ ଅନନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ ।”
ଜ୍ୟୋତିଷୀୟ ଗଣନା ଅନୁଯାୟୀ ଉଜ୍ଜୈନ କେବଳ ଭାରତର କେନ୍ଦ୍ର ନୁହେଁ ଏହାର ଆତ୍ମାର ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ । ଉଜ୍ଜୈନ ସହରକୁ ସାତଟି ପବିତ୍ର ପୁରୀ ମଧ୍ୟରେ ଗଣନା କରାଯାଏ ଓ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆସିଥିଲେ । ଉଜ୍ଜୈନ ରାଜା ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟଙ୍କ ଐଶ୍ୱର୍ଯ୍ୟ ଓ ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ ଦେଖିଛି । ଉଜ୍ଜୈନ ଇତିହାସକୁ ନିଜ ଭିତରେ ସାଉଁଟି ରଖିଛି । ଉଜ୍ଜୈନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାରେ ଭରି ରହିଛି ଓ ପ୍ରତି କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଐଶ୍ୱରୀୟ ଶକ୍ତି ସଂଚାର ହେଉଛି । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଉଜ୍ଜୈନ ଭାରତର ସମ୍ପଦ, ସମୃଦ୍ଧି, ଜ୍ଞାନ, ଗାରିମା, ସଭ୍ୟତା ଓ ସାହିତ୍ୟର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗାରିମାର ଉତ୍ଥାନା ସହ ସଗର୍ବେ ନିଜ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ରକ୍ଷା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସାଂସ୍କୃତିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନିଜ ସଫଳତାର ଧ୍ୱଜ ଉଡାଇବା ପାଇଁ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଭବ୍ୟତା ବ୍ୟାପକ ହେବା ଦରକାର । ଏବଂ ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍କର୍ଷ ଲାଭ କରିବାକୁ ହେବ ଓ ନିଜ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତ ମାନସିକ ଦାସତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତି, ନିଜ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ ଭଳି ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିରର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । କାଶୀ ସ୍ଥିତ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀର ଗୌରବକୁ ମହନୀୟ କରିଛି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ବାବା କେଦାରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ କେଦାରନାଥ-ବଦ୍ରିନାଥ ଧାମର ବିକାଶରେ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚାରି ଧାମକୁ ଚାରିଧାମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଅଲ ୱେଦର ସଡକ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଓ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାର ଏପରି ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ରର ଗୌରବ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଉଛି । ଏବେ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଭବ୍ୟ ମହାକାଳ ଲୋକ ଅତୀତର ଗୌରବ ସହ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ ଧାରଣାର ଅବତାରଣା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗଗୁଡିକର ବିକାଶ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆଭା, ଭାରତର ଜ୍ଞାନ ଓ ଦର୍ଶନର ବିକାଶ । ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଦର୍ଶନ ପୁଣି ଥରେ ଶିଖର ସ୍ପର୍ଶ କରି ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ପ୍ରଭୁ ମହାକାଳ ଏକମାତ୍ର ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ ଯାହା ଦକ୍ଷିଣମୁଖୀ ଓ ଏହା ଶିବଙ୍କ ଏପରି ରୂପ ଯାହାଙ୍କ ଭସ୍ମ ଆରତୀ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭକ୍ତ ନିଜ ଜୀବନକାଳରେ ଭସ୍ମ ଆରତୀ ଦେଖିବାକୁ ଚାହିଁଥାନ୍ତି । ଏହି ପରମ୍ପରାରେ ଭାରତର ଉତ୍ସାହ ଓ ପ୍ରାଣବନ୍ତତାକୁ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭଗବାନ ଶିବ ସ୍ୱୟଂ ଭୂତିମ ବିଭୂଷଣଃ, ଅର୍ଥାତ ସର୍ବଦା ସର୍ବାଧିମପା ପାଇଁ ବିଭୂତି ଧାରଣ କରନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଶାଶ୍ୱତ ଓ ଅବିନାଶୀ । ସେଥିପାଇଁ ମହାକାଳଙ୍କ ନିକଟରେ ସମୟର କୌଣସି ସୀମା ନଥାଏ । ମହାକାଳଙ୍କ ଶରଣରେ ବିଷରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପନ୍ଦନ ଥାଏ । ମହାକାଳଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଅନ୍ତରୁ ମଧ୍ୟ ପୁନରୁତ୍ଥାନ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରର ଜୀବନରେ ଅଧ୍ୟାତ୍ମର ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଆମ ସଭ୍ୟତାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଭାରତକୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଜୀବିତ ରଖିଛି । ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ଆସ୍ଥାର ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଜାଗ୍ରତ ରହିବ ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଚେତନା ଓ ଆତ୍ମା ଜାଗ୍ରତ ରହିବ ।
ଇତିହାସକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଇଲତୁତମିଶ ଭଳି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ଉଜ୍ଜୈନର ଶକ୍ତିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ଅତୀତରେ ଭାରତକୁ ଶୋଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଛି । ଋଷି ଓ ମୁନିମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଧୃତି ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ମହାକାଳ ଶିବଙ୍କ ଶରଣାଗତ ଥିଲେ ମୃତ୍ୟୁ କଣ କରିବ ? ବିଶ୍ୱାସର ଏହି ପ୍ରାମାଣିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଅମର ଅବନ୍ତୀକା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଅମରତ୍ୱ ଘୋଷଣା କରୁଛି ।
ଭାରତ ପାଇଁ ଧର୍ମର ଅର୍ଥ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଆମ ସଂକଳ୍ପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ଓ ମାନବ ସମାଜର ସେବା । ଆମେ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଆରାଧନା କରୁ ଓ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱପତିଙ୍କୁ ନମନ କରୁ । ଏହା ସଦାସର୍ବଦା ଭାରତର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ, ମନ୍ଦିର, ମଠ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଭାବନା ରହିଛି । ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ଓ ଉପକାର ପାଇଁ କେତେ ପ୍ରେରଣା ମିଳିପାରେ ? ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓ ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କାଶୀ ଭଳି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର, ଜ୍ଞାନ, ଦର୍ଶନ, କଳା ସହିତ ଧର୍ମର ରାଜଧାନୀ ହୋଇ ରହିଥିବା ବେଳେ ଉଜ୍ଜୈନ ଭଳି ସ୍ଥାନ ଜ୍ୟୋର୍ତିବିଦ୍ୟାର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇରହିଛି । ଆଜିର ନୂଆ ଭାରତ ଆସ୍ଥା ରହିତ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣାର ପରମ୍ପରାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ସହ ନିଜ ପ୍ରାଚୀନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏବେ ଜ୍ୟୋର୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ ଶକ୍ତିମାନଙ୍କ ସମକକ୍ଷ । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଓ ଗଗନଯାନ ଭଳି ଭାରତର ମହାକାଶ ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଆଜି ଭାରତ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକର ଉପଗ୍ରହକୁ ମହାକାଶକୁ ପ୍ରେରଣ କରୁଛି । ଭାରତ ଆକାଶରେ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । କ୍ରୀଡା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯୁବପୀଢି ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ନିଜ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଯେଉଁଠି ନବାଚାର ରହିଛି, ସେଠାରେ ନବୀକରଣ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଦାସତ୍ୱ ବେଳେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତି ସମ୍ପର୍କରେ ଟିପ୍ପଣୀ ପ୍ରଦାନ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ନିଜ ଗୌରବ, ସମ୍ମାନ ଓ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳର ନବୀକରଣ କରି ନିଜ ଗୌରବ ପୁନସ୍ଥାପିତ କରୁଛି । ସାରା ଦେଶ ସହ ମାନବ ସମାଜ ଏହାର ସୁଫଳ ଲାଭ କରିବ । ନିଜ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ମହାକାଳଙ୍କ କୃପାରୁ ଭାରତର ଭବ୍ୟତା ବିଶ୍ୱରେ ବିକାଶର ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଓ ଭାରତର ଦିବ୍ୟତା ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ପ୍ରଥମେ ଉଜ୍ଜୈନ ଠାରେ ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲୋକାର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ଛତିଶଗଡ ରାଜ୍ୟପାଳ ସୁଶ୍ରୀ ଅନସୂୟା ଉଇକେ, ଝାଡଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବୈଁଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର, ଡଃ ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର, ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଓ ଶ୍ରୀ ଜି. କିସନ ରେଡ୍ଡୀ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଫଗନ ସିଂହ କୁଲସ୍ତେ ଓ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ପଟେଲ ପ୍ରମୁଖ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses public function in Ujjain, Madhya Pradesh after dedicating Phase I of the Mahakaal Lok Project to the nation
Performs pooja, aarti and darshan at Mahakaal
“Ujjain has led India's wealth and prosperity, knowledge and dignity, civilization and literature for thousands of years”
“Every particle of Ujjain is engulfed in spirituality, and it transmits ethereal energy in every nook and corner”
“In order to reach the pinnacle of success, it is necessary that the nation touches its cultural heights and stands proudly with its identity”
“In the Azadi Ka Amrit Kaal, India has called for Panch Prans like ‘freedom from the mentality of slavery’ and ‘pride in our heritage’”
“I believe, the development of our Jyotirlingas is the development of India's spiritual light, the development of India's knowledge and philosophy”
“Cultural philosophy of India is once again reaching the summit and getting ready to guide the world”
“India has remained immortal for thousands of years due to its spiritual confidence”
“Religion for India means collective determination of our duties”
“New India of today is moving forward with its ancient values while also reviving the tradition of science and research along with faith”
“India is restoring its glory and prosperity, the whole world and whole humanity will benefit from this”
“Divinity of India will pave the way for a peaceful world.”
11 OCT 2022 9:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a public function after dedicating Phase I of the Mahakaal Lok Project to the nation, and performing pooja and aarti at the inner sanctum of the Mahakaal temple, in Ujjain, Madhya Pradesh. The Prime Minister was felicitated upon his arrival. This was followed by Stuti Gaan of Shri Mahakaal by renowned singer Shri Kailash Kher and a light, sound and fragrance show.
The Prime Minister began his address by hailing Lord Mahakal and said, “ Jai Mahakaal! This energy of Ujjain, this enthusiasm! This aura of Avantika, this wonderfulness, this bliss! This glory of Mahakal, this greatness! There is nothing worldly in 'Mahakaal Lok'. There is nothing ordinary in the company of Shankar. Everything is supernatural and extraordinary. It is unforgettable and unbelievable.” The Prime Minister said that if one receives the blessings of Mahakaal, then the existence of Kaal (time) ceases, the boundaries of time dissolve, and the journey from nothingness to infinity begins.
The Prime Minister said that Ujjain has not only been the centre of India according to astrological calculation but it has been the centre of India’s soul too. Ujjain is a city that is counted among the seven sacred puris and a place where Lord Krishna himself came for education. Ujjain has seen the splendour of King Vikramaditya and the beginning of India’s golden age. The Prime Minister remarked that Ujjain has gathered history in itself. “Every particle of Ujjain is engulfed in spirituality, and it transmits ethereal energy in every nook and corner.” The Prime Minister continued, “Ujjain has led India's wealth and prosperity, knowledge and dignity, civilization and literature for thousands of years.”
The Prime Minister explained, “In order to reach the pinnacle of success, it is necessary that the nation touches its cultural heights and stands proudly with its identity.” Continuing with the importance of cultural confidence, the Prime Minister said ”the cultural splendour of a nation is so vast only when the flag of its success is fluttering on the world stage. And, to reach the pinnacle of success, it is also necessary that the nation touches its cultural excellence, and stands proudly with its identity.” “That is why in the Azadi Ka Amrit Kaal, India has called for Panch Prans like “freedom from the mentality of slavery” and “pride in our heritage”, he added. For the same purpose, development work on the grand Ram Mandir in Ayodhya is going at a rapid pace. “Vishwanath Dham in Kashi is adding pride to the cultural capital of India. Development works are setting new records in Somnath. With the blessings of Baba Kedar in Uttarakhand, new chapters of development are being written in the Kedarnath-Badrinath pilgrimage area. For the first time after independence, our four Dhams are going to connect with All Weather Roads through the Chardham Project”, the Prime Minister said. “The pride of many such centres of our spiritual consciousness is being restored across the country with the help of Swadesh Darshan and Prasad Yojana. And now in this series, this grand 'Mahakaal Lok' is also ready to welcome the future with the glory of the past”, the Prime Minister added.
The Prime Minister explained his concept of the importance of Jyotirlingas. He said “I believe, this development of our Jyotirlingas is the development of India's spiritual light, the development of India's knowledge and philosophy. This cultural philosophy of India is once again reaching the summit and getting ready to guide the world.” The Prime Minister explained that Lord Mahakal is the only Jyotirlinga which is facing south and these are such forms of Shiva, whose Bhasma Aarti is famous all over the world. “Every devotee definitely wants to see Bhasma Aarti in his life. I also see the vitality and vibrancy of our India in this tradition”, Shri Modi added.
Talking about Lord Shiva, the Prime Minister said “Soyam Bhootim Vibhushanah”, that is, the one who wears the ashes is also 'sarvadhimpah always'. He is also eternal and indestructible. Therefore, where there is a Mahakal, there are no boundaries of periods. “In the refuge of Mahakal, there is vibration even in poison. In the presence of Mahakal, there is a revival even from the end”, he added.
Further elaborating on the role of the spiritual in the nation’s life, Shri Modi said “It is the spiritual confidence of our civilization, due to which India has remained immortal for thousands of years. As long as these centres of our faith are awakened, the consciousness of India is awakened, and the soul of India is awakened.
Recalling history, the Prime Minister talked about invaders like Iltutmish who made efforts to destroy the energy of Ujjain. Shri Modi also recalled the efforts that have been made to exploit India in the past. Shri Modi said quoting our sages and rishis,” What will death do to us in the shelter of Mahakal Shiva? He continued, “India was revived, then rose again from the energy of these authentic centres of faith. Today once again, in the Azadi Ka Amrit Mahotsav, Amar Avantika is proclaiming the cultural immortality of India.”.
Throwing light on what religion means to India, the Prime Minister underlined that it is a collective determination of our duties. “The goal of our resolutions is the welfare of the world, and service to mankind.” Shri Modi reiterated that we worship Lord Shiva, and bow to the Vishwapati who is engaged in the welfare of the whole world in many ways. “This has always been the spirit of the pilgrimages, temples, monasteries and faith centres of India”, he added. “How many inspirations can come out here for the good of the world, for the benefit of the world?”, Shri Modi exclaimed.
Talking about spirituality and education, the Prime Minister pointed out that spiritual centres like Kashi have been the capital of knowledge, philosophy and art along with religion, and places like Ujjain have been the centres of research related to astronomy. The Prime Minister further explained that the New India of today is moving forward with its ancient values while also reviving the tradition of science and research along with faith. “Today we are standing equal to the big powers of the world in the field of astronomy.” Throwing light on India’s space missions like Chandrayaan and Gaganyaan the Prime Minister remarked that today India is also launching satellites of other countries into space. “India is ready to take that leap in the sky”, Shri Modi added, “In the field of defence, India is moving towards self-reliance with full force. From sports to startups the youth of India are showcasing their talent on the world stage.”
The Prime Minister said, “Where there is innovation, there will be renovation.” Remarking on the losses incurred during the years of slavery, the Prime Minister said that” India is reclaiming its glory by renovating the places of its pride, honour and legacy.” He further added that the entire country as well as humanity will reap its benefits. Concluding the address, the Prime Minister said, “With the blessings of Mahakal, the grandeur of India will create new possibilities of development in the world and the divinity of India will pave the way for a peaceful world.”
Earlier today, the Prime Minister dedicated Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain.Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Governor of Chhattisgarh, Shri Anusuiya Uikey, Governor of Jharkhand, Shri Ramesh Bains, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Narendra Singh Tomar, Dr.Virendra Kumar, Shri Jyotiraditya Scindia and Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State, Shri Faggan Singh Kulaste and Shri Prahlad Patel were those present on the occasion among others.